- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
tompa torma #105350 üzenetére
Próbálj meg pl. egy Intune-os telefonmanagementet futtatni...
Céges telefonok voltak középkategóriák az előző munkahelyemen, Samsung A 3-as meg 5-ösök, de pl. az a sz* 4GB RAM-on még nem fér el
Egy S20-on már normálisan futott, vagy egy A54-en. A32, A51 tetű volt.
-
válasz
fekete.puma #105348 üzenetére
Nyilván ha kell az erősebb akkor kell.
De ha megfelel az a teljesítmény, akkor minek adj ki egy rakás pénzt valamire? Ezt mondtuk neked korábban is.
Ha szoftveresen megoldható, hogy megfeleljen,akkor meg hülyeség nem meglépni. -
válasz
fekete.puma #105346 üzenetére
De nem valami "ellen".
Ha olcsón van egy ilyen telefonod, amire van hosszú supportos custom ROM, akkor nem kell megvenni egy kva drágát. Ugyanez gépre is.
Okos ember akkor sem pazarolja a pénzt, ha amúgy van. -
válasz
tompa torma #105344 üzenetére
Helyes
Milyen teló, amire még van pl. Lineage support? -
válasz
tordaitibi #105337 üzenetére
Mikori a patch level azon a ROM-on?
-
-
válasz
fekete.puma #105328 üzenetére
Én sem teszek fel bármit, de ennek utánanéztem, semmi baj vele.
@tordaitibi : "Szerintem pár nap után ha belevetném magam én is tudnék apk-t írni.
Úgy működik hogy vannak sablonok, kismillió, és ezeket összegyúrva elkészült az apk 70%-a."
Ja, így jóhogy 500MB lesz.
Írd meg Java-ban vagy Kotlinban, és akkor kicsi lesz. -
válasz
fekete.puma #105326 üzenetére
Fel kell tenni. Csomagból felmegy.
-
válasz
tordaitibi #105324 üzenetére
Akkor megintcsak jó a Videodownloadhelper, mert az egy böngészőkiegészítő, és a böngésző kezeli a skálázást
-
válasz
tordaitibi #105320 üzenetére
Melyik apk 500MB?
"ezek a guik nincsenek felkészítve 4K+skálázásra."
Letölteni azt tudod, ami fent van. Ha nincs fent 4k videó, akkor nem lehet leszedni, vagy mi.Amúgy a Videodownloadhelper böngészős plugin, annak nem lenne ilyen baja, hogy nem jó a felület.
@sh4dow : Nekem pl. tökéletesen megfelel a csomagos modell, sem immutable, sem Flatpak, sem semminek nincs olyan előnye, hogy most hirtelen váltsak.
Egy Alpine meg 2,6GB a tabletemen, a full extra is 5GB körül megáll. -
-
-
válasz
fekete.puma #105238 üzenetére
Nem, de buildelni akkor buildelsz ha nincs más KHMM GUACAMOLE
(Na jó, az is talán csak a Testingben nincs
)
@tordaitibi : A tárolók olyan szinten (legalábbis az apt) ellenőrzöttek, hogy abba nincs belepiszkálva. A launchpad-es tárolókkal csak a közösség véd, ha valaki feltesz valami kártékonyat, azt riportolni fogják, és le lesz lőve az a tároló.
Debianon ilyen nincs. A központi repok hitelesítettek, más meg nem. -
-
válasz
tordaitibi #105231 üzenetére
Csak hát nem lesz minden szoftvered Flatpak vagy Snap.
-
-
-
válasz
Edorn #105224 üzenetére
Ennyit találtam
"To find FlatPost files, you would typically look for them in the standard directories where Flatpak applications are installed. These files are usually stored in the user's home directory under the.var/app
folder, specifically in a subdirectory named after the application's ID." -
-
-
-
válasz
Edorn #105207 üzenetére
" mert max a mesefilmeket tudja valami feltörni az SMB1 elavultsága miatt."
Nem, a gépre is be lehet törni úgy sok esetben. Viszont egy otthoni hálózaton nem akkora para.
Elvileg így kellene v1-et engedélyezni
vagy ígyEsetleg DLNA-t ha tud a lejátszó, azt is meg lehet próbálni.
-
válasz
Sanyi.mTs #105201 üzenetére
Le tud, ha mondod neki. Debian alatt firmware-realtek -nek hívják a csomagot (mint alatt meg másképpen), de ilyen non-free firmware meg ilyesmiket le tud szedni.
A Live-ra is fel tudod telepíteni, csak nem tudom, helyből elkezd-e működni, és nyilván reboot után nem marad meg.Amúgy több Realtek-es fifi van itthon, működni működnek. Az, hogy ők nem adnak ki kernelmodult hozzá, nem jelenti, hogy nem fog menni.
-
-
-
-
-
-
-
válasz
tordaitibi #105169 üzenetére
Én használtam egy időben TC, de igazából már régóta Windowson sem. FTP-zésre hasznos volt.
@Edorn : TC wine-n, DC, vagy gFTP. De mondjuk FTP-re kismillió GUI-s kliens van.
-
válasz
tordaitibi #105167 üzenetére
Amúgy a TC is jól megy Wine-al
Jut eszembe.
-
-
-
válasz
Dißnäëß #105153 üzenetére
Nem, ezzel azt mondtam, hogy AV1 képtelen gépen nem AV1-et kell nézni, van rá más módszer.
Nemtom, ha egy x5-8350-en elmegy a FullHD akkor egy Core2+iGPU-n is el kéne.
Facebook meg mindent megfeketet. Szar az egész.BTW nekem ezért volt kellemes meglepetés az Alpine, ugyanígy iGPU-s Core2-n lazán ment pár éve a FullHD (2022 még tuti azt a T400 használtam - annyi csalás, hogy abban volt egy Radeon chip is, ami ugyanúgy nem tudja az AV1, de néztem ezeket kikapcsolt GPU-val is).
Illetve ilyen mozis világítás, ilyesmik kikapcsolása YT alatt sokat tud segíteni. Desktop környezet kompozitálását kiütni, extrém esetben képfrissítést levenni. A legtöbbet a kompozitor kiütése hozza.
@Cpt.Pirk : Ja, ha az nem lesz, az nagyobb baj lesz
@Rowon : "Kompatibilitás módot raktak már az XP-be is."
Azt sokszor a hajadra is kenheted
Amúgy a retro élménybe beletartozik a retro szívás is -
-
-
válasz
Rowon #105142 üzenetére
Az Alpine ugyanúgy általános disztró, mint egy Debian, csak inkább ilyesmire használatos, bár nem tudom, miért. Meg igen, beágyazott cuccokon.
Viszont ha megnézed, ugyanazok a GUI-k elérhetőek rá, mint bármire, szóval... jó ez. Gyenge HW-re inkább rakok ilyet, mint valami fullextrát. És nem is bonyolult.
(MIttomén, sudo Debilen sincs alapból. A leírásom fele amúgy is érintő meg ilyesmiről szól)
@Dißnäëß : Volt C2D lapos cserélhető videokártyával, csak... annak meg az az átka (meg iGPU-t hogy csinálsz modulárisra?)
P4 cserélhető procival : Akkoriban 99% olyan volt. Az Intel a 3. vagy 4. generáció óta nem ad ki laptop procit mással, mint BGA tokozással, azért nem cserélhető azóta.
Az igazán kemény ezek az Albacomp/Clevo/Kapok gagyi workstationök voltak, asztali P4 procivalMitől lesz egy mai gép használhatóbb 10 év múlva? Hát ugyanúgy kifut az AV1 is.
Nekem nem volt szívás a C2D lapos... -
-
válasz
Rowon #105134 üzenetére
Azon az Alpine az igazi
Amin egy Debian már elviszi a böngészős FullHD-t, ott az Alpine 60-70% CPU terheléssel ugyanaztMondjuk full fapad, valamit valamiért.
@fekete.puma : "Milyen százezrekről beszélsz, mi szüksége rá általános használatra?"
Nézz egy átlagos új laptop árat.
Ha valamire van egy meglevő, teljesen jó HW, akkor hülye lenne az ember venni valamit helyette. -
válasz
fekete.puma #105128 üzenetére
Amíg támogatott, addig támogatott. Összehasonlításnak pont jó.
Felőlem mindenki arra vált amire akarItt Debian van meg Alpine.
"A mai világban olyan kirívó dolog?"
Csak nem életszerű egy C2D-n.
Olyannal hasonlíts össze ilyesmit, ami a Core2-n nem CPU limit. Meg amire használnak is egy ilyet.
Egy irodai gépen böngészés, némi kisebb felbontású Youtube, meg produktív alkalmazások az érdekesek. És az sem érdekes annyira, ha a C2D lassabb valamivel, ha a gazdájának megéri, hogy nem kellett pár száz darab ezrest elkölteni egy másik gépre.@cigam : ?
-
válasz
fekete.puma #105125 üzenetére
Minek
A 10 még támogatott. 4k-hoz kijelző se ártana.
Core2-re nem tudod tenni a 11-et. -
válasz
Dißnäëß #105120 üzenetére
"Volt régen"
Na, az régen voltRealteken még mindig az a csoda, ha stabil, bármilyen OS-en
RTL8723BS...Ugyanolyan cucc, ugyanolyan Alpine, csak egy SBC és a tabletem. A SBC-n van wifi és Bluetooth. A tableten a wifi nagyon nehezen tud kapcsolódni, és lassú, BT egyáltalán nincs
Több főverzió óta.
A tabletnek ugye eredetileg Windows volt az OS-e, temérdek panasz a fifire... -
válasz
Sanyi.mTs #105114 üzenetére
Fogsz egy live rendszert, és megnézed azzal, pendrive-ról fut, nem nyúl a telepített Windowshoz. Amúgy 99% hogy működne.
Hogy neked megfelel-e böngészni, azt meg tudod nézni a Live-ról is, vagy virtuális gépen. Ha megfelel, akkor is csinálhatsz dual bootot, és ha kell, akkor indítod a Windowst.
-
Szerintetek meg lehet csinálni olyat, hogy egy OIDC provider mögé tenni Docker konténert?
Jelenleg úgy néz ki az itthoni cucc, hogy a home szerveren fut Nextcloud, meg pár alkalmazás, több Apache virtualhoston. Pl. egy Guacamole web gateway is. A Nextcloudon van egy OIDC provider, ami hitelesítést ad az alkalmazásokra, szóval a https://szerver:port/apps könyvtárhoz ha hozzá akar férni az ember, akkor az OIDC kér egy usert-jelszót.
Ha a Guacamole nem simán a webszerveren menne, hanem konténerben, akkor vajon van rá mód, hogy az Apache-n egy könyvtárban látsszon a konténerben futó cucc(Hm, konténerben levő könyvtár mappelése host könyvtárba, az működne?)
-
-
-
-
-
válasz
tordaitibi #105061 üzenetére
Amikor már a szemét kell kinyomni, akkor általában már raknád újra
Fast startupot meg amúgy is jobb kikapcsolni."Ahhoz képest minden más yt-dlp gui maga a nyomorúság. "
Videodownloadhelper? Az nem yt-dlp."Gondolom akik ilyet követnek el, azok Linuxról jöttek Winre és még bennük van a megszokás
"
Ezeket szerintem egy kézen meg lehet számolni. -
-
válasz
Edorn #105054 üzenetére
Hálózati meghajtó másképpen működik, azt lemountolja a Windows is leálláskor, nem tartja meg.
Meg hát a virtuálgépet is érdemes megfontolni arra az időre, amíg megnézed, hogy nincs-e valami megszokhatatlan a felületen, ami miatt nem felel meg.
@ubyegon2 : Ja, te ezt nem tudtad? Ezek a cuccok az utóbbi kb. 10 évben nem kapcsolnak ki Windowsszal. Konkrétan nem áll le a gép kikapcsolásra, hanem hibernál (ld. fent a fast startup kapcsán, nem csatolja le a meghajtókat). Úgy kell újraindítani/kikapcsolni, hogy rebootolod, és indulás közben a gyártói logo+a forgó kolbász közben kinyomod a szemét
A 4mp power gomb az ATX szabványban volt az erőltetett lekapcsolás, ezt némely gyártók előszeretettel nyújtják bármeddig -
-
válasz
Sidorovich #105038 üzenetére
Felőlem... az én élményeim 2020-2025 eleje között származnak Bitlockerrel, 2012-ben még máshol dolgoztam, ott is volt BL, csak nem mindenen
-
válasz
fekete.puma #105035 üzenetére
HDD-re mondták...
AKkor ma jobbnak kéne lennie a helyzetnek.
Előző melóhelyen (is) kötelező volt a BL, policyből. Azért észre lehetett venni ha valamin ki kellett kapcsolni. -
válasz
Sidorovich #105033 üzenetére
Ezt a kisebb mint 5%-ot mondták már 2012-ben is MS-ék. Akkor se nagyon az volt az érzésem, hogy igaz lenne
-
válasz
fekete.puma #105031 üzenetére
Akár azt is lehet.
UEFI megtalálja azokat az EFI system partíciókat (vagy akár Vfat) amin van EFI loader (vagy hát így kéne).
Ennyiben volt kényelmesebb a BIOS, hogy ott rámutattál bármire, hogy bootoljon, és ha volt az eszköz elején MBR, akkor elkezdett bootolni róla -
-
válasz
Edorn #105014 üzenetére
Igen, ez a jó megoldás dualboot-ra. Amúgy az se hülyeség, hogy amíg telepítesz, lehúzod a Windows-os SSD, és a BIOS bootmenüjét használod indításhoz. Így kb. 0 az esélye, hogy bármi szétbarmolja a másikat.
És azt is jól mondja a Kapitány, hogy virtuálgépen nézd meg, tetszik-e egyáltalán a cucc. Nyilván az nem fog kiderülni, hogy a hardveredhez jó-e, de ha helyből nem felel meg, akkor nem vettél feleslegesen SSD -
válasz
Sidorovich #105010 üzenetére
" Ezt kéne, csak olyan jelenségek nélkül, hogy mire visszajössz a géphez, nincs kép és nem is jön vissza."
Ilyen meg van bármin. Windowson ugyanígy be lehet szívni. Tudnék mesélni 2020 óta az egyszer csak nem működő webkamerákról, hangkártyákról, kompletten megálló nyomtatási sorokról, eldobódó Bitlockerről...
Ajánlott HW-eket is lehet találni (pl. üzleti kategóriás gépeken szokott minden pöcc-röff menni). -
válasz
#104958 üzenetére
Várd meg, amíg kijön a megfelelő verzió.
sudo/testing,now 1.9.16p2-2 amd64 [telepítve, automatikus]
ez van a Debian Testing ágban, mire a release-re lemegy, az még idő. (1.9.17 lenne a javítás.)
Különben ez akkor gáz, ha bemászkálnak userek egy gépre, mert kintről nem fog tudni sudo-t indítani csak úgy. Tehát egy támadónak előbb be kell jutnia, vagy rávenni egy usert, hogy az exploitot tartalmazó bármit futtassa le.Elég gáz mondjuk, hogy 4 napja van kint a javítás, de már tele a sajtó bejelentéssel, ezzel azért illik ilyenkor várni.
-
válasz
tordaitibi #104953 üzenetére
Nem teljesen ugyanaz. Mindegyik összepakolja a saját kis csomagját, más dolgokat pakol bele kicsit a kernelbe, stb. Az alap ugyanaz.
És akkor ott van, hogy milyen scripteket írnak mellé, milyen csomagverziókat tesznek bele, hogyan paraméterezik esetleg a modulokat...
Próbálj ki egy saját kernelfordítást, látni fogod, mennyi opció van benne -
-
válasz
daninet #104937 üzenetére
Ja, akkor igen. Mondjuk éles cuccon rollingot használni mindenhogyan Jackass
(Sent from my Testing
)
@I02S3F : Amilyen szinten Windowshoz is értenek emberek... azt a tanulási folyamatot se csinálják végig, csak nyomogatja a legtöbb, aztán csinál valamit. Telefon dettó.De autók üzemeltetésénél is láthatsz hasonlókat.
@Bici : Az emberek nagy része nem akar megmozdulni se semmiért. WIndowst is csak azért "tudja" kezelni valamilyen szinten, mert 20 éve csak azt látja.
-
-
-
-
válasz
Sidorovich #104924 üzenetére
Én simán frissítem amikor eszembe jut a Debian Testinget, aminek ugye Testing mivoltából adódóan akármikor akármi baja lehet. Nem szokott.
Ubuntun jópár évente volt valami hiba, azt is akkor updateltem, amikor feldobta, hogy van mit. Kisebb, nagyobb, de abból meg LTS-t használtam, az normálisabban van összepakolva.
Viszont vagy 10 éve nincs dVGA-s gépem. Annak a driverei okozhatnak érdekes dolgokat.
Az upgrade sima dolog.
Rollback megoldható, de elég macera.
Backupot is jó tartani. -
-
-
-
válasz
Sidorovich #104904 üzenetére
Semmi, a Mintben valamit észrevettek, amit a többi nem.
Energiagazdálkodás, stb., fura dolgokat tud csinálni, amit macera felderíteni. Mondom, én ACPI hülyeségre is tipplenék.
GDM/sddm (milyen asztallal van a Mint? KDE?) is eltér, más verzió is lehet abból is. -
válasz
daninet #104898 üzenetére
Mentesz egy képet, vagy van keyboard map progi az ősidők óta, amin meg tudod nézni
(Pont Gnome-t linkeltem, de van KDE-re is)
-
válasz
Sidorovich #104888 üzenetére
Nvidia meg valami ACPI nyűg lesz szerintem. A journal nem olyan bőbeszédű, bár az az udev queue még lehet nyom.
Dmesg kimenetet is nézz egy ilyen után.
Meg ilyenkor azért van ezeknek community-je, meg Github-ja is gondolom, ahol lehetne issue-t nyitni erre. -
-
-
válasz
Sidorovich #104868 üzenetére
Igen, ezek még elég egzotikus dolgok + gyártók driveres hozzáállása :S
Egy Intel iGPU-val kb. nincs ilyen, hogy nincs kép akármikor. -
válasz
Rowon #104864 üzenetére
Fú, elég régi projekt 8-O
@Sidorovich : Így látatlanban semmi, be lehetne menni a gépre SSH-n, amikor nincs kép, és nézni egy
dmesg
kimenetet. Vagy csak úgy egyébként egydmesg
-et, hátha lesz benne valami infó.
Másik Nvidia driver.
ACPI dolgokat nézegetni,acpi-tools
,acpid
csomagot feltenni, ha nincs, ilyesmi. Ezekkel szokott gond lenni, ha energiagazdákodási gondok vannak. -
válasz
Edorn #104861 üzenetére
A ReactOS nem Linux. Az kb. a Windows újraírása. És hát erősen béta.
NFS kezelés megy akárhogyan is.
Szerintem Linux Mint, vagy Ubuntu. Ezek a leginkább felhasználóbarátabbak, leírások minden bokorban hozzájuk.
Első körben szerintem csinálj egy virtuális gépet (Hyper-V van a Windowsodban jó eséllyel, vagy Virtualbox, vagy Vmware Player) és úgy ismerkedj. Így nembarmolod szét a bootot. Ha minden elfogadhatónak tűnik, akkor mehet a dualboot.
-
-
-
válasz
fekete.puma #104842 üzenetére
Még mindig nem érted, amit mondok szerintem.
Arról volt szó, hogy ahol fontos az adat, oda veszünk újat. Ahova nem, oda használtat.
Ahol lényeges a sebesség, oda veszel erős HW-t. Ha valami megfelelő sebességet tud egy könnyebb OS-sel, akkor meg teszel rá azt, ahelyett, hogy rohannál új HW-t venni.Amúgy ja, ha nagyon muszáj lenne, akkor menne a fő gép is olcsó SSD-n, de jelenlegi gépnél nem volt muszáj.
A NAS-ban (akkor még külön NAS volt) a RAID5 is olyan volt, hogy az apróról összeszedett 250-320-500GB-ps winyók voltak alatta, a megbízható eladóktól vettek között csak 1-1 olyan volt, ami HDD Sentinellel lehetett resetelve...
"Eddig agyon védted, nem erről volt szó, hanem..."
De, erről volt szó, csak sikerült elsiklanod felette"Ezekben nem az szokott lenni az igény, hogy fú milyen gyors kell, meg milyen megbízható, hanem hogy ne kerüljön sokba. Döglik, jöhet másik."
Ez ott már régen a használtakra vonatkozott."A lényeg, rakd tele magad mindenféle ócska kacattal, mert az az értéék!"
Ezt teszem, kösziNem azért, mert érték, hanem mert nem volnék konzumidióta, hát, sry..
-
válasz
fekete.puma #104839 üzenetére
iPhone SE 2020-am van. 30 ezerért vettem törötten, és kicseréltem az akkut, meg a kijelzőt. (Anyámnak és sógornőmnek is csináltunk 1-1 darabot
) Ha szerinted ez nagyzolás...
Az SE 2020 azért lett, mert 2027-ig supportált, és könnyen szerelhető, kapni hozzá mindent olcsón.
Korábban volt egy 2016-os SE hasonló árban, meg pár Android cucc LineageOS-el, mind addig, amíg annak a supportja is le nem járt.
2000 óta van mobiltelefonom, egyet sem vettem még újonan."Nem tudod véletlenül, ki érvelt, hogy jó az olcsó gagyi SSD neki és ha beszarik jön a másik?"
Az olcsó HASZNÁLT gagyi SSD.
Tehát ami hozzám jön TARTALÉK GÉPBE az a mindegy milyen. Most írom le huszadszor kb...Meg amúgy javítok is ilyesmit, bár SSD nem túl jó aránnyal
A napi használósba, amin van érdemi adat, abba újat vettem. Meg erről van backup is. -
válasz
fekete.puma #104836 üzenetére
És te kidobálod a jó cipőidet? Én nem
-
válasz
fekete.puma #104834 üzenetére
Jó, de mi van, amikor tényleg szegény az ember? Meg egyáltalán, működő hardvereket mi a francnak lecserélni, ha amúgy teljesen használhatóak arra, amire kell? (Okos ember akkor se szórja feleslegesen a pénzét, ha van.)
És ha az ökolábnyom nem egy összetevőből áll, attól még nyugodtan tehet az ember valamit.
Szóval én a jelen idők szoftverfejlesztési igénytelenségét nem intézném el ennyivel.
-
válasz
fekete.puma #104831 üzenetére
"Mai korban nagyrészt már nem arra van igény, hogy minnél ócskább vassal, hogy lehet még ellenni."
Ja, ha van pénzed. Ha nincs, akkor pedig arra van igény, hogy ne kelljen új hardverre költeni.
Meg a *nix oprendszerek még abból az időből valók, amikor még az volt a jobb szoftver, ami hatékonyabban volt megírva.
A világban keletkező e-hulladékról nem is beszélve. -
válasz
CPT.Pirk #104826 üzenetére
De villanykapcsoló, klíma, ablekemelő, stb. nem ugyanott van. Esetleg automata váltós, vagy elektromos, akkor meg már pedálból sincs meg mind
Mégsem szokott akkora rinya lenni, pedig az kicsit több kerül, mint egy számítógép
". Egy ideig kénytelen voltam Ubuntut használni Gnome-al egy céges projekt miatt, de egyszerűen nem volt jó élmény használni. "
Ja, a Unity nem is volt jó. Én 4 évig toltam céges gépet Linuxszal, amin Gnome volt az alapértelmezett, összeraktam használhatóra, teljesen jó volt.
Ez pont olyan, hogy ha eleget használod, akkor nem lesz vele gond, kialakítod a jó eljárásokat.Érintőre tényleg jó a Gnome (van mobile konfigja is), az erősebb x86 tabletemen az volt, amíg volt kijelzője... majd lesz megint
@Csixy : Próbálj rá egy Alpine-t, egy erősebb C2D-n szerintem Fhd is menne böngészőből (Lenovo T400-on biztos hogy ment pár éve még P8600-al, pedig aztán az laptop). Ha az Atom x5-8350 SBC-n megy, akkor ezen is menne.
Meg persze szokásos böngészős optimalizálások, ondemand governor. (Itt a végén a "Tuning" meg a "Finomhangolás" rész).
Helyben, vagy hálóról lejátszás meg nem kérdés, hogy vinnie kell a Fhd-t.
Feleség képét nyilvánosan kitenni azért bátor -
válasz
CPT.Pirk #104823 üzenetére
Na jó, de az egy
Nekem a Nyomity volt ilyen WTF
A mezei Gnome-t meg ld. korábban, szépen össze lehetett rakni normális felületnek.
"Nekem a meg lehet szokni résszel van bajom. Az én értelmezésemben az a nem jót jelenti."
Vagy csak nem neked való. Én elvagyok mind a kettővel, hiába korlátozottabb egy iOS.
Autók kezelőfelületében is vannak eltérések, mégis tudják az emberek vezetni a legtöbbet -
válasz
tordaitibi #104818 üzenetére
Nem értettelek félre. 2025 van, minimálisan illik tájékozottnak lenni (vagy érdemes). Ha valaki nem foglalkozik azzal, hogy mi van a világban, az az ő baja (ahogy írtam, több területen is). Lehetősége, ha már használ internet, van megtudni ezeket.
A főnököd csak hallott már olyat a baráti köréből, hogy egy-egy cég kibertámadás miatt pénzt vesztett. Laci meg ha gépet tud összerakni, akkor csak olvas ezt-azt.
@Cpt. Pirk : WTF
Nekem úgy tűnt, hogy mindenhol a Gnome az alapértelmezett.
A Gnome meg szerintem pont erre való, egy alapot kapsz, és kiegészítőzd magadnak
(Ja, meg normálisan működnek a hálózati megosztások)
Apple is csak megszokás kérdése, részemről a második iPhone-t nyúzom, tök lehet használni, csak meg kell szokni. Android felületben jobb, az iOS meg pl. optimailzáltságban, de amire én használom, arra mind a kettő jó.
-
-
válasz
tordaitibi #104812 üzenetére
Felőlem mindenki úgy csinál hülyeséget, ahogy akar. Lehet nem tisztában lenni a közélettel, lehet magasról tenni az elektromossággal kapcsolatos biztonságra, KRESZ betartása opcionális, lehet outdated cuccokról bankolni, felőlem. (Csak az némelyikből gyakrabban lesz komolyabb baja valakinek.)
Pont ezen a környéken ne lenne olyan a lakosság fele, hogy a szakembernek se hiszi el, ha mond valamit? Pláne érteni nem akarja, mi miért van?
Meg amikor hibát tapasztal a működésben, akkor kidobja a cuccot (szigorúan kuka mellé vagy a kommunálisba), és rinyál hogy nincs pénze, de vesz újat.
Felőlem...Nem foglalkozok már ezekkel.
-
válasz
fekete.puma #104804 üzenetére
Használtan?
A legolcsóbb megfelelő. Mondom, attól függ, hova kell. Tarcsigépbe, USB-ről futó Debian alá mi a francnak vegyek 15k-ért egy SSD?
De még a NAS/hostban is egy 32GB SATA SSD van, arról megy a rendszer, teljesen elég.
Pár éve még egy 16GB-os SATA SSD-s tarcsigépem volt (T400, aztán T410, Debian, aztán Alpine elfért rajta, adat meg úgysem azon volt.)@ubyegon2 : " gond ott van ha valaki egy drága gamergépbe vesz mondjuk OS alá egy QLC-s SSD-t! "
Nem erről az esetről beszéltem. Ha valaki hülyeséget csinál, az az ő baja...(De ha az Intenso SSD-idet nem tudod hova tenni, akkor jöhet ide
)
-
válasz
ubyegon2 #104802 üzenetére
"De itt a sebesség szóba se kerül, itt a megbízhatóság a lényeg! "
Akkor olyan helyre, ahol nem kritikus a megbízhatóság. Pl. itthon van jópár olyan gépem, amiért nem kár, abba mehet akármi, csak olcsó legyen.
Ahol fontos az adat, oda normális SSD-t vettem, újat (a napi használatú T480), a NAS/virtuálhostban a két winyó használt, de az ZFS tükör, a homeszerverben nem annyira fontos, de abban is normálisabb van, csak régebbi."Olcsó volt, mondta az ember, nem baj, neki kell. "
Innentől ez így korrekt. Én is eladom a hibás dolgokat, csak megfelelő áron, meg ha látom, hogy nem érti, mit vesz, akkor nem kapja meg. -
válasz
ubyegon2 #104798 üzenetére
"Egy nagyszerű Intenso SSD-t meg hová érdemes felrakni?"
Sok helyre elfogy az, ahol nem kritikus a sebesség, ott örülnek neki. Nyilván nem abból fogsz meggazdagodni.@Dißnäëß : Ennyire nem mennék bele - persze, hogy szar a pool, mindent be lehetne állítani + még pár kvadrága eszköz dobna rajta, de ennyi pénzt felesleges beletolni
Amúgy nálam csak egy mirror van, nem sok lemezes RAID.
-
válasz
fekete.puma #104787 üzenetére
Amúgy tök mindegy, megnézi-e. Ő baja. Gyűjti, amikor kell, kikeresi, ami kell. Többi elfér. Csak ne nekem jöjjön sírni amikor csak egy helyen volt meg
Szóval csináljon mentést valahova, az a lényeg.
ON
Amúgy egy ZFS mirror elé mennyire lenne érdemes betenni egy cache winyót? Meg mekkorát? 2x4TB a tükör, és elé 500 vagy 1TB mennyire lenne értelmes? Hirtelen megállások ellen védene-e, vagy sebességet hozhatna-e? Mert amúgy most is elég gyors, 32GB RAM-ból 4GB van lefoglalva cache-nek, virtuálgépek általában elég jól mennek. -
válasz
Dißnäëß #104763 üzenetére
Ja, ehhez akartam még mondani, hogy backupot rendszeresen meg kell nézni, úgy lehet elkerülni a "meghalt a backup eszköz pont akkor amikor az éles" problémát. Amikor egy oflline eszközön tárolod, akkor remek alkalom, amikor a mentett cuccot frissíted, és látod, hogy működik-e a winyó.
@ubyegon2 : Ennyi.
-
válasz
Dißnäëß #104771 üzenetére
Nemtom, nálam ezer éve nem halt meg winyó. Utoljára a RAID5 tömbömben a kétes helyről vett 320GB-osok döglöttek.
@Tordaitibi : A HDD nem döglik random, álltában. Ezek tök jó kiragadott esetek, de mellé tudnék mondani még csomót, amikor mindenféle abuzálás ellenére sem lett baja. "WD Green" az takarhat egy rakat kivitelt
Pl. nekem volt olyan CD-m, DVD-m, nem kevés, ami pár év után olvashatatlan volt. Hivatalosan 50 évet ki kéne bírnia.
-
válasz
tordaitibi #104767 üzenetére
Ennyi.
Melóhelyen se nagyon döglöttek ezek. Nekem egy WD Green 3TB van külső házban (valamikor CD meghajtó ház volt, saját tápja van beépítve...).
@Cpt. Pirk : A backup megléte pont egy kezdőnek lehet fontos, még ha nem is RAID tömböt backupol -
válasz
Dißnäëß #104765 üzenetére
Létezik a RAID tömbben több diszk halál, és ha nem is jelentkezik, jobb elkerülni. Nem véletlen, hogy szerveres környezetben is must have a backup, pedig ott aztán nem kell, hogy téma legyen egy diszk azonnali cseréje, már ha nincs helyből hot spare. Ami csak egy példányban van meg, az veszélyben van.
"Majd írd már meg, mi lett az egymásutáni clear & scrub indítás-leállás dologgal"
Semmi, ez egy kb. egy éve sztori, azóta így van.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2190, 100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- MSI Z77 MPOWER Alaplap eladó
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest