- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- One mobilszolgáltatások
- CES 2025: Megjött az Amazfit Active 2
- Szakít a OnePlus és a Hasselblad?
- iPhone topik
- Xiaomi 12 - az izmos 12
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Edorn #105516 üzenetére
Ezek az új kernelek.
Nem új Nobara verzió hanem csak új kernel.
Jó ha megvan az eggyel régebbi, esetleges hiba esetén azzal indítható marad a rendszer.
Nem ismerem a Nobarát, pár hétig használtam csak.
jellemzően egy normális disztró 2-3 darabot meghagy, a legrégebbit meg automatikusan törli.
Ha mégse, és kijön a következő akkor ha zavar, manuálisan törölhetőek a régiek. -
-
-
-
válasz
Edorn #105224 üzenetére
Ennyit találtam
"To find FlatPost files, you would typically look for them in the standard directories where Flatpak applications are installed. These files are usually stored in the user's home directory under the.var/app
folder, specifically in a subdirectory named after the application's ID." -
-
Edorn
senior tag
válasz
Edorn #105219 üzenetére
Végül nem kevés kattintgatás, próbálgatás, kismillió leírás átolvasgatása után meglett:
Fenti hdajackretask futtatása, majd a 0x14 színének átállítás zöldre, jack detection átállítása: No Present-re. 0x1b jack detection átállítása: No Present-re. InstallBootOverride. Majd újraindítás után a megszokott helyen (tálca óra melletti hangerőikon) már ha átváltok fejjhalgatóról vonalkimenetre, akkor végre átvált hangfalra.
-
-
-
válasz
Edorn #105207 üzenetére
" mert max a mesefilmeket tudja valami feltörni az SMB1 elavultsága miatt."
Nem, a gépre is be lehet törni úgy sok esetben. Viszont egy otthoni hálózaton nem akkora para.
Elvileg így kellene v1-et engedélyezni
vagy ígyEsetleg DLNA-t ha tud a lejátszó, azt is meg lehet próbálni.
-
-
-
fekete.puma
tag
válasz
Edorn #105181 üzenetére
Most már, hogy van AI érdemes kihasználni.
Két különbözőnek felteszed a kérdéseidet és összeveted a válaszokat.
Van amiben megszív@t majd, (bevizionál dolgokat és utána megmagyarázza) de sok mindenben hasznodra lehet.
Ne sajnáld a rendszert, kikísérletezz be kell gyakorolni, szétbarmolod legfeljebb utána újrarakod, nem munkahelyi gép...
Mentésből visszaállítást is gyakorolhatod, hogy az is menjen. -
-
fekete.puma
tag
válasz
Edorn #105059 üzenetére
Nem kell ezen annyit variálni, már lassan egy hét telik el és még sehol nem vagy.
Kipróbálsz pár distro-t tesztelgeted őket és legfeljebb újrarakod amelyik szimpatikus ha a Grub-ot nem tudod lefrissíteni, lehet, hogy nem is kell...
Majd nehogy kiderül, hogy csaj jó az a szidott Win11. -
-
válasz
Edorn #105054 üzenetére
Hálózati meghajtó másképpen működik, azt lemountolja a Windows is leálláskor, nem tartja meg.
Meg hát a virtuálgépet is érdemes megfontolni arra az időre, amíg megnézed, hogy nincs-e valami megszokhatatlan a felületen, ami miatt nem felel meg.
@ubyegon2 : Ja, te ezt nem tudtad? Ezek a cuccok az utóbbi kb. 10 évben nem kapcsolnak ki Windowsszal. Konkrétan nem áll le a gép kikapcsolásra, hanem hibernál (ld. fent a fast startup kapcsán, nem csatolja le a meghajtókat). Úgy kell újraindítani/kikapcsolni, hogy rebootolod, és indulás közben a gyártói logo+a forgó kolbász közben kinyomod a szemét
A 4mp power gomb az ATX szabványban volt az erőltetett lekapcsolás, ezt némely gyártók előszeretettel nyújtják bármeddig -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Edorn #105014 üzenetére
Tökvállalható.
Én a helyedben ha úgyis Linux-al ismerkedsz, virtuális gépben szórakoznék vele Windows alatt és majd később telepíteném. De nyilván ízlések és pofonok.Windows-t érdemes lehúzni a Linux telepítése alatt, ahogy mondták előttem, így bár a Grub OS prober-je nyilván nem fog más OS-t látni, a BIOS boot menüvel tudsz gép induláskor Windows-t választani (nálam pl. F8).
-
válasz
Edorn #105014 üzenetére
- Rendelek egy m.2 SSD-t a linuxnak.
A Milyen SSD-t vegyek topikba kb 2-3 hetente érkezik válasz, akkor se mindenkinek, a Topikgazda szokott válaszolni, más már nem, mert azok a válaszok törlésre kerülnek 95%-ban. Nekem 50 válaszomból néhány maradt élve...
Teljesen felesleges igényeket írtál a SSD topikba, 14000.-ért veszel az aprón egy SK Hynix PC801 NVMe SSD-t és kb megeszi reggelire majd az összes boltban kapható hasonló kategóriájú NMVe-t. Nyilván nincs gari, ezek új gépekből kiszerelt OEM SSD-k, de SK Hynix esetén a név a garancia. Jóval kevésbé melegedős a PC801/PC811 a hasonló sebességű társainál, mert valamit nagyon eltalált itt a fejlesztés(alapból notebookokba szánják, ahol fontos, hogy ne melegedjen). Dell Latitude 5520-ban ugyanez a tipus 45 celsiusig melegedett, de ha melegnek találod, 2-3eft egy plusz borda rá, jó a legolcsóbb is. Az SSD kibeszéló topikban rákereshetsz a PC801-re, ha érdekel. Mivel a lapod Ryzen 3-ig ismeri a PCIe 3.0 csatolót, lehet BIOS frissítés is célszerű.
-
válasz
Edorn #105045 üzenetére
Mert a Win ha megnyomod a Leállítás gombot akkor nem leáll hanem egy félhibernált állapotot lement a lemezre.
Vagyis az OS él, csak szunyókál és minden a géphez csatlakoztatott lemez, meghajtó, pendrájv, ssd az ő tulajdonában van.
Egy ilyen állapotra ráindítani egy másik os-t az kb. ugyanaz mintha megpróbálnál egy működő os mellé indítani egy másik ost ugyanazon a pc-n.Más, nem tudom ki kérdezte hogyan lehet grub bootbejegyzés nélkül Linuxot telepíteni.
Ubuntu és származékain meg az összes ubiquity telepítőn így,ubiquity --no-bootloader
ezt a live terminálba bepötyögni.
Calamaresen nem tudom de valószínűleg hasonló az eljárás.
Értelme 1 rendszernél nem sok mivel így bootképtelen lesz,
ha több Linux van akkor esetleg érthető, a másik fogja majd indítani.Systemd-s telepítésnél, meg ahol a kernel az efin van, és a Manjaro megszokott boot nyűgjénél nem valószínű hogy menni fog így.
-
válasz
Edorn #105014 üzenetére
Igen, ez a jó megoldás dualboot-ra. Amúgy az se hülyeség, hogy amíg telepítesz, lehúzod a Windows-os SSD, és a BIOS bootmenüjét használod indításhoz. Így kb. 0 az esélye, hogy bármi szétbarmolja a másikat.
És azt is jól mondja a Kapitány, hogy virtuálgépen nézd meg, tetszik-e egyáltalán a cucc. Nyilván az nem fog kiderülni, hogy a hardveredhez jó-e, de ha helyből nem felel meg, akkor nem vettél feleslegesen SSD -
urandom0
senior tag
válasz
Edorn #104974 üzenetére
Ahogy írták már, ez egy szerverre szánt disztró. Én a "tesóját", a Rocky Linuxot használom szerveren, de asztali gépen szerintem nem sok értelme van.
RHEL származék disztróknál bele lehet futni abba, hogy csak bizonyos verziójú utasításkészletet támogat. Ez legkésőbb akkor kiderül, ha megpróbálsz bebootolni vele, mert a boot loader még elindul, de a kernel már nem fog.
-
fekete.puma
tag
válasz
Edorn #104985 üzenetére
Szerintem maradj meg az eredeti tervednél, hogy játékra egyenlőre meghagyod a Windows-t.
Rakj fel egy Linux Mint Cinnamont ismerkedj vele és majd segítenek, hogy miket kell telepíteni beállítani rajta, hogy használni tudd játékra.
Utánna pedig kipróbálsz 1-2 (gamer) disztrót és majd meglátod...
Ezekez ne 2-3 napon belülre tervezd, hogy majd letudod. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Edorn #104971 üzenetére
[link]
Parancs csekkolni hogy melyiket tudja a procid a cikkben.De megnéztem gyorsba, nekem is AM4 van, ez Zen 3, ez x86-64-v3-at tudja, v4-et már nem, mert ott bejön az AVX512, tehát AM5 tudja csak.
Az 5600-ad tehát v3-al bezárólag jó, így v2-re is.
CentOS után állítólag Alma és Rocky van, mint két út, Rocky-t is szeretik..
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Edorn #104985 üzenetére
Ez egy RHEL kompatibilis disztró, a CentOS megszűnése utáni űr betöltésére. Nem hiszem, hogy átlag felhasználásra ezt keresed.
Játékra, akár HDR támogatással együtt is van príma disztró, pl.: https://bazzite.gg/
-
válasz
Edorn #104977 üzenetére
Elég pontosan leírja a linkelt wiki, a v1 az baseline for all x86-64 CPUs, szerintem töltsd le innen a főoldalról, ott csak ez a verzió van:
https://almalinux.org/get-almalinux/#ISO_Images
AlmaLinux-10.0-x86_64-dvd.iso
ez is a megszokott, x86_64, 64bit, amd64, ezek általában az iso jelölések, még nem is találkoztam ilyen v2-es iso-val.
a v2 ezekhez jó, de szerintem ezt hagyd a fenébe: (hacsak nem pont ilyen CPU-dvan)
Intel Nehalem and newer Intel "big" cores
Intel (Atom) Silvermont and newer Intel "small" cores
AMD Bulldozer and newer AMD "big" cores
AMD Jaguar
VIA Nano and Eden "C" -
Zó
aktív tag
válasz
Edorn #104872 üzenetére
Menniük kéne ezeknek, érdemes a ProtonDB-t böngészgetni. A legtöbb Total War amúgy kapott natív linuxos verziót is, de lehet, hogy Protonnal a windowsosokkal jobban jársz, főleg régebbieknél. Ezek közül nálam aktuálisan a Heroes 3 remastere van telepítve (speciális okokból, mert valéójában a 2-vel szoktam mostanában játszani, az is működik), az problémamentes, de a jobb, teljesebb GOG-os verziónak is mennie kéne. Ha Linuxra más célra mindenképp váltasz, nincs okod nem meg próbálni. Nekem is van még Windowsom másik gépen, de már nem nagyon szoktam bekapcsolni. Ezzel persze nem lebeszélni akarlak róla, csak nem kell túlaggódni a Linuxon való játékot. A kernelbe beletúró multis játékokhoz persze kell Windows, és HDR is eséylesebb úgy.
Nekem nehezemre esik Minten problémás játékot találni, főleg olyat, amelyiknek nincs valami idióta launchere, de azok is megoldhatók szoktak lenni az Xbox app kivételével (arra meg nincs semmi exkluzív, vagy csak valami nagyon eldugott akármi).
-
cigam
titán
válasz
Edorn #104861 üzenetére
Ez elég reszletesen elmeséli hogyan tudod a Mint-et a Windows mellé telepíteni. Még videó is van hozzá.
De!
0. lépés, a jelenlegi állapotot mentsd le egy image fájlba, kedvenc mentő programoddal (Ha nincs, válassz egyet) Ha bármi félremenne, vissza tudsz ugrani a start vonalra. -
-
válasz
Edorn #104861 üzenetére
A ReactOS nem Linux. Az kb. a Windows újraírása. És hát erősen béta.
NFS kezelés megy akárhogyan is.
Szerintem Linux Mint, vagy Ubuntu. Ezek a leginkább felhasználóbarátabbak, leírások minden bokorban hozzájuk.
Első körben szerintem csinálj egy virtuális gépet (Hyper-V van a Windowsodban jó eséllyel, vagy Virtualbox, vagy Vmware Player) és úgy ismerkedj. Így nembarmolod szét a bootot. Ha minden elfogadhatónak tűnik, akkor mehet a dualboot.
-
Jó ötlet! Nincs kizárva, hogy valaki itt is válaszolna rá, de ott inkább helye lenne, ha esetleg valaki keresne rá valamikor, biztosan nem itt próbálná meg. Meg persze a guruk ritkábban olvasnak be ide.
(#40447) TAKÍÍ Nekem is a duck ugrott be elsőre, de mit vársz egy keresőtől, ha beírod, hogy hűtőszekrény? kb. a duck is ugyanazt hozza, mint a többi.
-
Edorn
senior tag
A hup-os link lemaradt:
http://hup.hu/cikkek/20140408/roundcube_webmail_1_0_0#comment-1722298
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Autós topik
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Yettel topik
- Robogó, kismotor
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Microsoft Surface Pro 9 i5-1245U 16GB 512GB 1év garancia
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- Update 08.07. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Logitech G513 Carbon Tactile DE (3)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest