-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
gregory91 #90112 üzenetére
természetesen megpróbáltam, nem futott le a remove, a hibaüzire már nem emlékszem, de szintén valami pythonos stacktrace-t hányt ki. installnál meg kiírta, hogy nem rakja fel az apt-t, mert nincs fent az apt.
a python disztrók sem voltak beállítva, de hiába mutogattam meg neki, többet is, nem volt hatása.
szóval igen, újrarakni sokkal kevesebb ideig tart, mint szívni vele a végtelenségig, ezt megtanultam supportos koromból (ha valami fél óránál tovább tartott várhatóan, már remegett a kezem a pxe gombja felett). -
naja
aktív tag
válasz
gregory91 #89986 üzenetére
efibootmgr -el nem lenne egyszerűbb rendbe rakni a bios boot "listáját"? Elsőre ijesztő, de igazából nem olyan nagy kaland.
Ha másra nem is jó legalább ez részletesen (mi hova mutat) kilistázza milyen tételek vannak a bios boot listáján:
sudo efibootmgr -v -
Yerix
tag
válasz
gregory91 #89986 üzenetére
Kettő timeout van, úgyhogy bemásolom a megfelelő szakaszt:
terminal_output gfxterm
if [ "${recordfail}" = 1 ] ; then
set timeout=30
else
if [ x$feature_timeout_style = xy ] ; then
set timeout_style=hidden
set timeout=0
# Fallback hidden-timeout code in case the timeout_style feature is
# unavailable.
elif sleep --interruptible 0 ; then
set timeout=0
fi
fi -
gigabytman
tag
válasz
gregory91 #89375 üzenetére
Lehet cserélni, akkor rendelnem kell, nincs itthon. Deeeee 1,5 éves az alaplap garis. Nem szokott ennyi idő alatt lemerülni. Arról nem is szólva, hogy eddig atom stabil volt. Soha egy újra indulás vagy bármi anomália. Windows alatt most is teljesen stabil, de a régi hardveren telepített linux is elindul ezzel a hibával:
2 lehetőségre gondolok:1. Win alatt Diskpart-tal legyalulom a linuxos SSD-t.
2. Van egy régi 120-as SSD amiből egy házzal külsőt csináltam. Adatok vannak rajta. Lementem, majd beteszem a PC-be. Megnézem arra tudok-e telepíteni. -
válasz
gregory91 #89230 üzenetére
Érdelődés szintjén,
a sudo-ra mi fog választ adni, hogy fut le mert be kéne pötyögni a jelszavát. Hacsak nem használja ezt a megoldást, kicsillagoztam a saját passwordomat:echo ******* | sudo -S mount /dev/sdc8 /home/tibi/Music
Ez a parancs az Asztalon egy .sh fájlba mentve ragyogóan működik, fel is mountolja az sdc8-at a Music könyvtáram alá.
De benne van a jelszavam amit az echo visszadob és így le is fut. Anélkül természetesen nem mert a mount igen erősen root privilégium. -
válasz
gregory91 #89219 üzenetére
Dehogy.
Énnálam a power gombra be van állítva mindegyik rendszeremnél a kikapcsolás.
Ha röviden nyomo, Linux is Win is szabályosan kijelentkezik majd leáll. Ez a Kubuntun kb. 6-7 másodperc, eltűnik az Asztal, bejön egy Ubuntu felirat, picit teker majd leáll a gép.
a Winen ez az idő picit hosszabb.
Ha hosszan nyomom a gombot akkor énszerintem egy bios szintű lelövése következik be a rendszernek mert most direkt kipróbáltam.
A Kubuntun.
A gombot nyomva nálam 3-4 másodpercig az égvilágon semmi nem történik, ott az Asztal, fut az os.
Majd a 3-4 sec után szemvillanás alatt eltűnik minden és a monitor kiírja a szokásos nincs forrás üzenetét.
Magánvéleményem hogy ennek a leállásnak köze nincs egy normálhoz, ez olyan mint a konnektorból kitépés. -
tvamos
nagyúr
válasz
gregory91 #89219 üzenetére
Sziasztok!
Nem tudom, melyik topicba kene tegyem a kerdesem, (mert raspberry pi is, meg python is, meg cron,) de vegulis linux, meg itt sokan osszefutnak... azert off-ba teszem.
Szoval irtam ezt a kis progit (marmint letoltottem): [link]
Beraktam a cron-ba igy:* * * * * /usr/bin/python3 /home/user/sysinfo.py
De most ez nekem percenkent villog, meg nem lenne baj, ha tudnam masra is hasznalni neha a kijelzot, de azert az is jo lenne, ha frissulne a kepernyo tartalom, ha valtozik az IP. Tudnatok erre nekem javasolni valami megoldast?
Jut eszembe: ez nem egy HDMI kijelzo, hanem egy SPI a Pi GPIO-n.
-
-
urandom0
senior tag
válasz
gregory91 #89174 üzenetére
bizonyos hardver problémákat nem orvosol
Mi van? Mit nem orvosol? A fast startup nem gyógyszer, hogy bármit is orvosoljon...
Ha arra gondolsz, hogy egyes hardverek nem működnek, ha a gyorsindítás be van kapcsolva, akkor igen, ilyen van. De ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a hardvergyártó nem tartotta be a Windows eszközillesztőprogram-írására vonatkozó alapelveket. -
-
válasz
gregory91 #88912 üzenetére
Magyarán, ha nem hozok létre EFI partíciót, még attól el fogom érni az UEFI-t? Durva is lenne, ha nem. Ezek szerinte az EFI partíció akkor érdekes, ha van a gépemben 2 db háttértár, más és más oprendszerekkel és az UEFI-ben aztán ki tudom választani, hogy melyikről bootoljak be?
-
válasz
gregory91 #88207 üzenetére
Ebből is balhé lesz
Én speciel így csinálom de már 25x leb@sztak mert ha szerencsétlenül állnak a csillagok az égen meg a bitek az ssd-n akkor elkutyulódhat a komplett root jelszó rész ha guit sudoval használunk.
Meg ha jól tudom nála valami szerver ez, nem tudom hogyan van guilag felturbózva.Amúgy a KDE gondolt a tökfej userekre akik termináldiszlexiások és Nanopánikosok.
Megnyitja a bármit a Kate szövegszerkesztő, pl. fstab, mókolsz benne majd a mentésnél bekéri a jelszavadat és ezután menti a mókolt fájlt.
Ez szerintem eléggé emberbarát megoldás. -
Rimuru
veterán
válasz
gregory91 #87488 üzenetére
Melyik a jobb az alma vagy a korte? Ezek csak a keretrendszerek, nem ezen fog mulni hanem azon hogy mit irnak meg a hasznalataval. pl KDE appok (Qt-t hasznalnak es) rendszerint funkciogazdagabbak mint a Gnome-os tarsaik (amik GTK-t hasznalnak) de ez nem a widget toolkit miatt van.
-
-
csixy
addikt
válasz
gregory91 #86945 üzenetére
Egyszer buildeltem rajta egy padavant , akkor szükség volt a swapra is. Amúgy csnál magának a ramba is egy félgigányi swapot, amit egyébként nem használ. Amikor futott a tmp-ben a linux-live kit és buildelte magát, akkor nem volt neki swap bekapcsolva, cdsak a / és az EFI partíció, mert kernel frissülés esetére a /boot mappát is mentem.
Ebbe a 3.4 gigába sok mindfen belefér, gondolom, hogy tömörít is .. dfe például a sik firefox-i10n izáébéket a magyar kivételével eltávolítottam synaptickkal.zoltanz : köszi megnézem.
-
csixy
addikt
válasz
gregory91 #86842 üzenetére
Na közben letelt a szerkesztési idő:
Tegnap szabadítottam ki a kedvenc LMDE 5 Elsie Cinnamon / partíciómat az Extended partícióból , mert meg akartam szüntetni az extended partíciót. Egy másik linuxot (egy Linux Mint cinnamon az éppen illetékes) bootoltam be egy másik diskről és Gparteddel oldottam meg a partíció műveleteket. Először töröltem az extendedben a mögötte lévő partíciókat , majd leghátulra mozgattam és közben zsugorítottam az LMDE partíciót. Ezután újraindítottam a buheráló Linux Mintet és már volt annyi szabad hely az Extendedben, hogy a Gparted engedte hátrább zsugorítani az Extended elejét. Ezután töröltem az elöl lévő felesleges Primary partíciókat mindet. Ezután Gpartedben copy pastéztam az extendedből az LMDE partícióját legelőre egy Primary partíciónak, majd töröltem az extended tartalmát és végül az üres extended partíciót is. Most óvatos duhajként újraindítottam a buheráló Linux Mintet és következett egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg , ez a chroot rettenet helyett lett elkövetve mert felvette a grub menüjéve az agyon buherált LMDE / partíciót. Most újra indítás következett és a Linux Mint grub menüjéből bebootoltam a kedvenc LMDE linuxomat. Imigyen bejutván következett az fstabja rendbetétele, majd egy sudo grub-install /dev/sda és egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg , most újraindítás és voilá ! Most már per vias naturales bootoltam a kedvenc slax-LMDE csináló LMDE linuxomat! Mindez chroot és DD nélkül (lehet, hogy a Gparted DD-t használ a partíció copy-paste céljára, de ez az ő baja, nem az enyém) !!! A ramdisket meg nagyívben lekakiltam, azt sem tudom, hogy mire való ... valami bootolás közbeni átmeneti segédeszköznek gondolom. -
törölt tag
válasz
gregory91 #86844 üzenetére
Tartom a hátam a vizes türcsiért, meg a mogyórófa vesszőért. De a Paragon extfs progija Win környzetben annyi ideig ingyenes, amíg a kolléga felcsatolja a linuxos fájlrendszereket egy Win gépen és ráengedi a Win Deffender-t. Vagyis a Win10 beépített viruskergetőjét.
Tudom, tudom mordori nyelven szólaltam meg Tündeföldön. :-) De hát Szürke Gandalf is beválallta. -
tvamos
nagyúr
válasz
gregory91 #86684 üzenetére
Amikor mentettem a dolgokat Timeshifttel, akkor nem volt hibajelzes, es maradt hely a cel lemezen, de a mentes meglehetosen kicsi lett.
Most meg probalok a home-rol csinalni egy mentest, de amikor zippel tomoritenem a home konyvtarakat, akkor egy csomo hibat kapok, hogy a steam dolgaihoz nem fer a zip. (sudoval inditom, a zippet.) Warningot dobal a snap-es dolgokra is...
Ha most Timeshifttel visszaallitom a menteskori allapotot, akkor elveszik a gyermek osszes steames jatek mentese? (A snap-es dolgok nem annyira kritikusak...)
Amugy az normalis, hogy a Timeshift mentesben a /home csak 16kB de a valosagban meg tobb, mint 200GB. Oke, hogy ennek joresze fenykep, video, meg steam cucc...
-
Ueda
senior tag
válasz
gregory91 #86681 üzenetére
Csak a saját rendszeremen néztem meg, itt GTK4.
https://aur.archlinux.org/packages/system-monitoring-center
Ám nincs jelentősége, mert funkcionalitásban nem látok különbséget. Inkább programozói érdekesség. Ki tudja használni, ki nem. Aki a CPU-X -t csinálja, annak a GTK3 sem volt könnyű. "Az én szemszögemből nézve a grafikus alkalmazások fejlesztése a C nyelvvel fájdalmas, bár szeretem ezt a programozási nyelvet.
És ami a GUI-t illeti, nem tervezem, hogy ezt a szoftvert a GTK 4-re portoljam:" [link] -
-
Shyciii
veterán
válasz
gregory91 #86147 üzenetére
Őszintén szólva nem tudom, hogy mit csinálsz. Én ebben az évben a munkámból kifolyólag vagy 23-szor telepítettem Debian minimal verziót, és a büdös életben nem kért tőlem egyszer sem cdrom-ot. makacs öszvérnek így végképp nem nevezném, főleg hogy minden ment flottul.
-
válasz
gregory91 #86147 üzenetére
Soha nem találkoztam ezzel a problémával, max olvastam, hogy telepített rendszeren kérte frissítéskor a cdrom eszközt. Igaz mindig Mintstick-kel írtam ki az iso-t, legegyszerűbb dd frontend, sosem okoz galibát! Mindjárt ki is próbálom, ezer éve nem láttam Debiant, legalább valami haszna lesz, hogy ma nincs melóba menet.
Anno Wheezy installkor még az is megoldható volt, hogy a telepítőn nem volt rajta a hálókártya driver, talán még telepítés közben kislemezről tudtam beolvasni...és a telepítés ment tovább! Tök laikus kezdőként nem 10 perc volt rájönni a megoldásra, de a rendszer rugalmas volt ebben legalább!
(#86148) I02S3F
Debian grafikus installer egy veszedelem volt mindig, főleg az Ubiquity után, de amúgy informatív volt, csak nagyon kellett figyelni!
-
-
-
-
válasz
gregory91 #84609 üzenetére
Na ne, nem is gondoltam volna...
Az megvan egyébként, hogy pl. a hivatalos repók tartalma ellenőrzött, míg a letöltött "deb"-ekben lehet elrejtve malware?
...és mivel a második vagy, aki megemlíti, hogy a wiki problémás lehet, hullassunk pár csepp könnyet az Arch wikiért...
-
szucstom
őstag
válasz
gregory91 #84515 üzenetére
persze. Hülyének nézel? elrontottam vagy nem figyeltem... jó vicc. Ismételten elmondom akkor, hogy a helyzet: live pendrive elkészít, BIOS átállít, pendrive bootol(na). Csak a boot legelején megröccen és a Starting version xxxx.x-x version linux kiírással bedöglik. Kapisch?
-
válasz
gregory91 #84510 üzenetére
Jajj 500Gb meg 5 tera, előbb írtam le hogyha valaki kicsit is odafigyel, pl. én, akkor 7 éves mindenen átesett upgradelt W10 az 28GB. huszonnyolc, dehogy 500.
Ha mindent a C-re menteget az user, pl. 800GB torrent videógyűjtemény és van neki egy 500GB Steam mappája akkor természetesen nem fér el 28 gigán. De AZ NEM a Win terjeszkedése.
Állítom hogy bármilyen Windows10-11-et ha szabad kezet kapok, és törölhetem az user szirszarait akkor lefogyasztok 40giga alá, mert maga az OS ennyin röhögve elvan, az összes .net, framework, java és egyébbel is.
Ha Linuxon ugyanezekkel a használati szokásokkal, egypartíciós home mappával, valaki torrentezik agresszíven meg játszik hogy a fenébe állna meg bármelyik Linux telepítés 20-30 gigába? Inkább 1-2 terába.
De EZ sem a Linux műve hanem a felhasználóé.
Itt van a csak flashelős W10-em mérete. Ezt semmi másra nem használom csak Android stock és custom romok flesselésére meg kotorászására, ez egy 2018-as build, frissítések letiltva.
Azért mert kb. 500 céldriver van rajta különféle telefonokhoz, adb, usb egyéb és ezekkel nem szemetelem össze a napi használatú Windowsomat.
Ha a 22,5GB-ból levonom a ROM tartalmát amibe 2 custom rom van 3,6GB meg az User azaz a saját felhasználói könyvtárama tisztára gyalulnám akkor az egész szűz W10 megállna 17 gigába. Ha kikapcsolom a hibernálást akkor az -2Gb, akkor 15GB lenne a W10. Dehogy 500!
Bocs a kirohanásért de ez tényleg egy brutális tévhit hogy a Win már csak 1terán fér el, ez marhaság. -
Vasti74
senior tag
válasz
gregory91 #84510 üzenetére
Ugyan...
Nekem pár hónappal ezelőttig 120GB-os SSD volt a laptopomban, rajta Win10 és Mint MATE. Csak azért cseréltem nagyobbra, mert a lányok asztali gépeibe vettem nvme-s SSD-ket, és maradt két 240GB-os SATA SSD ;-)
A Win úgy nézett ki, hogy Win10 Pro, Office 365 Enterpirse, mert be volt állítva a gép a lányaimnak még a távsuli idején tartaléknak, hogy ha a saját gépükkel van valami, előveszik, bekapcsolják, és lehet tovább tanulni. Mindkettőjük felhasználói fiókjánál az OneDrive 1-1,5GB körüli cuccot leszinkronizált a laptopra (mert én így szeretem.) Plusz azon a laptopon szoktam frissíteni a TomTom és a Garmin navigációinkat is, az is 6-8Gb-ot jelent programonként akkor is, ha nem hagyom "megnőni".
A linux csak netezésre volt használva.
Bőven elfért ez így a 120GB-on... Igaz, minden más cucc a NAS-on van. -
zoltanz
nagyúr
válasz
gregory91 #84474 üzenetére
"Érdekes is lenne ha ebből gond származna.A grub többféle kernelhez enged "belépést",ha gond származna ebből akkor indítsd el a legújabb kernellel."
...
"Érdekes is lenne ha ebből gond származna.A grub többféle kernelhez enged "belépést",ha gond származna ebből akkor indítsd el a legújabb kernellel."Köszi!
-
törölt tag
válasz
gregory91 #84485 üzenetére
A gond ezzel az, hogy rengeteg app van, összeszedegetni azoknak az eredeti ikonjait elég macera. Másrészt több méretben is megtalálható, szóval kvázi 10x meg kellene csinálni. Sajnos manuálisan nem kivitelezhető.
Próbáltam azt, hogy a Papirus ikonok könyvtáraiból minden apps ikont/linket töröltem, de akkor valami ronda ikont pakolt a helyére és nem az app eredeti ikonját.
-
-
törölt tag
válasz
gregory91 #84178 üzenetére
Ne viccelj, nem lehet belépni, mert nem partíció, hanem service.
Nem ramdrive. Egy service ami boot közben usereket hoz létre az alkalmazásoknak. Nem olyan /home alatt lévőket, hanem olyan virtuálisokat, mint például a http. Mert Arch esetében az van a www-data helyett. Szóval nem ramdrive és nem partíció, hanem a működéshez szükséges service.Mint fentebb írtam, ismert a jelenség Arch-on. [link]
-
bugizozi
őstag
válasz
gregory91 #83873 üzenetére
5.15?!
De most visszaálltam snapshot-ból a korábbi, működő állapotra.apt list | grep libqt5
WARNING: apt does not have a stable CLI interface. Use with caution in scripts.
libqt5-ukui-style-dev/focal 1.0.3-0ubuntu2 amd64
libqt5-ukui-style1/focal 1.0.3-0ubuntu2 amd64
libqt53danimation5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53danimation5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dcore5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dcore5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dextras5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dextras5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dinput5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dinput5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dlogic5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dlogic5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquick5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquick5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquickanimation5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquickanimation5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquickextras5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquickextras5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquickinput5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquickinput5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquickrender5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquickrender5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquickscene2d5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquickscene2d5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53drender5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53drender5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt5bluetooth5-bin-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220313.0056-0 amd64
libqt5bluetooth5-bin/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220313.0056-0 amd64
libqt5bluetooth5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220313.0056-0 amd64
libqt5bluetooth5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220313.0056-0 amd64
-
growler
őstag
válasz
gregory91 #83670 üzenetére
Az elso Snap-el, vagy Flatpak-al telepitett alkalmazas foglal nagy
helyet - mert automatikusan letrehoz egy komplett futtatokornyezetet
is - amely, GB nagysagrendu.
De a tobbi Snap-el, vagy Flatpak-al telepitett alkalmazasok mar altalaban
100MB alatti meretuek - es csak ennyi helyet foglalnak.
Ha nem kezdo felhasznalo vagy, akkor tudod hogy mely es hany alkalmazast fogsz Snap-el v. Flatpak-al telepiteni - ennek megfeleloen meretezed a / particiot.
A mai HDD/SSD meretek mellett, nem hiszem hogy problemat
jelentene 30-40-50GB / particio meret. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
gregory91
senior tag
válasz
gregory91 #83529 üzenetére
Közben visszakerestem, velem kapcsolatban a grub.cfg-ben volt vitánk.
"Ebben a régi UUID-t mindenhol átírtam a mostanira, amin a rendszer van."
"És az ebben lévő grub.cfg-t szintén az indítandó, most klónozott Ubuntu UUID-jére át kell írni, egyébként az EFI-n lévő grub.cfg ennyi"
És nem érdekli a grub.cfg-be se a root se a set, a gpt, a hint, bios, hd, az sda msdos, efi, meg egyáltalán semmi nem érdekli csak az UUID.
"search.fs_uuid 26138c93-66a6-468e-ad7b-8344360c468c root hd2,gpt2" <-ez a sor elég sok mindent megmagyaráz.Erre próbáltam reflektálni a vitasorán.Nem ismerem a timeshiftet,de az a gyanúm hogy a update-grub is lefuthatott.A fstab-hoz meg semmi közöm se volt.
#83530 Belenéztem a scriptekbe: a grub-update felkészült, sőt arra is hogy a win-t is beletegye.
-
válasz
gregory91 #83486 üzenetére
Ja hogy így.
Szerintem agyrémek ezek, van egy szoftver, van egy neve, pl. Edge.
Másik neve microsoft-edge, a csomagneve microsoft-edge-stable, az indítóneve edge-browser, a megjelenített neve Microsoft Edge.
100x cifrábbak is vannak aminél a csomagnévnek köszönő viszonya sincs a telepített vagy az indító nevéhez, ezen pár éve full kezdőként percenként kaptam agyfrászt mikor kerestem egy bizonyos feladatra egy bizonyos szoftvert. Volt 40 találat mert van neki cli, gui, python, snap, lib, core, base stb. meg van még külön 25 almodulja amiből halandónak gőze sincs mi kell. Valóban kezdőbarát csomagrendszer.
De igazad van, bizonyára töklogikus.
Sok szeretettel várlak ma ebédre, TTPT31B a címem .
Töklogikus, nem? 1 pillanat alatt fejted meg és idetalálsz remélem -
válasz
gregory91 #83483 üzenetére
A qpaeq néven megy az indítóikon. pulseaudio-equalizer néven semmi, a /usr/share/applications/ könyvtárba nincs indítója, ez valami démon vagy mi lehet mert csakis kiárólag terminálból indul, vagy az indíóikonjával. Ha ha growler nem írja ezt a nevét akkor az ezredfordulóig kerestem volna.
Tényleg töklogikus, mindenhol ez a neve hogy pulseaudio-equalizer, az indítója meg qpaeqGrowler,
a kimenetnél át kell váltani az alapértelmezettet az eq kimenetre.
Nekem a HDMi, és mellette megjelenik mégegy HDMI, na AZ a hangszínszabályzott, működő kimenet.
Pirossal bejelölve.Egészen hamar ment, alig fél nap
viszont ha nem segítetek szerintem jövő héten még küzdöttem volna vele.
A link sokat segített, a fene gondolta hogy dbus meg load modulokat kell beleírkálni egy konfig fájlba.
Köszönöm. -
Vasti74
senior tag
válasz
gregory91 #83302 üzenetére
Én piszok ritkán nézek filmeket a számítógépen, mert azt inkább a tévén: a PC-n csak Youtube-ot nézek. Szóval hogy mennyire válogatós a Celluloid, azt nem tudom: néha ha a gyerekek fényképezőgéppel készült bébikori videóit nézegetem, azzal nincs problémája ;-)
De a VLC még így is feltűnően sokszor meghal. A hardverrel nem hiszem, hogy gond van, egy pár éves (talán még garis) Fujitsu Esprimo, i5-8400 procival, 16GB memóriával, a VLC-n kívül még nem fagyott le rajta semmi, pedig néha fut még 2-3 virtuális rendszer is a Mint MATE alatt ;-)
Grafikus kártya csak a prociban lévő van, nekem bőven sok.
-
válasz
gregory91 #82894 üzenetére
Pedig de, nekem elhiheted.
Simán elhiszem, én is sokat keresgéltem, próbálgattam, mégis maradtam az először megszokottnál.
Default lecserélni valami ismeretlenre? Az valami rendszeren kívűli "csiszolás" lesz, csináltam is olyat,de most nincs hozzá "életkedvem".
Nem, amúgy ez nem rendszeren kívüli csiszolás, benne van a DE saját dolgai között, mivel van többféle Menü és egyet kiválasztott a kiadó, de minden gond nélkül fel lehet tenni másik sajátot. Ez minden DE-nél megvan szerintem. Persze nyilván kis eltöltött idő a disztróval nem fog ártani, ha ilyeneket csereberél a user.
A man jó offline súgó tud lenni ha feltöltik tartalommal
Az a gond, hogy az egész nyelvezete laikusoknak értelmezhetetlen, mivel olyan szakkifejezéseket tartalmaz, ami szintén kínai egy kezdőnek és csak pislog, hogy mivan???
Például particiókkal kéne valamit csinálni, semmi gond, nézzük a
man fdisk
helpet.....Ez még viszonylag simaliba amúgy.
-
válasz
gregory91 #82891 üzenetére
olyan alkalmazhatóságot nem találtam mint a xfce-ben van : Az xfce startmenüjéből kb 2 kattintással indíthatóak el az alkalmazások(egér rámutatással el navigálsz oda
Túl erősen nem kereshetted, az tény!
Cinanmonban már ezer éve így van. Gyanítom a Mate felületen is, bár ott régebben a default Menüt mindig lecserélték a rutinosabbak, nem ismerem túlzottan. Így látatlanba is elhiheted, hogy nem az XFCE a legkomfortosabb DE, viszont ez pont olyan, hogy aki először valamelyikkel megbarátkozott, annak az a legtutibb. Nekem is bizonygathatták évek során, hogy a KDE milyen tuti, ha először a Cinnamon fogott meg. Én meg azt használom lassan 8 éve. De ha nem lenne, simán meg tudnám szokni bármelyik DE-t, mert azért kipróbáltam az összeset és Windows használók számára elképzelhetetlen, mennyire rugalmasan kezelhető mindegyik felület és mennyire átalakítható saját kedvünkre.
a man programnev is elég lehet akár.
Azért ezt totál laikus kezdőnek én nem tudnám javasolni, kb 1 óra alatt rakná vissza minden Wines a régi OS-t, ha a manualokból kéne használnia a programokat.
-
retardalt
csendes tag
válasz
gregory91 #82633 üzenetére
Ilyenkor keresni kell, pl.:
https://packages.debian.org/buster/libicu63
Amennyiben jónak találod, akkor feltelepíted. És így tovább.
-
Sokimm
senior tag
válasz
gregory91 #82598 üzenetére
No para, ebből is tanulok!
Így is hálás vagyok azért, hogy válaszolgattok, a fórum sokkal értékesebb, mint egy faceTOface oktatás, mert ott ha a tanár hülyeséget mond, nincs aki kijavítaná, a naív diák meg el kell, hogy higgye, hogy igazat mond, mert fele annyit se tud (a diák).
Itt ha egy téma forog, akkor 3-4 reakció is jön, ezért amikor megkapom a "google a barátod" választ, nehezen bírom ki, hogy a google-ön kívüli vélemények, rálátásotok miatt kérdeztem, nem lustaságból. Ha egy cikk leírja, hogy szerinte a világ legjobb OS-e X, de itt mindenki lefujjogja, akkor azért az itteni véleményekre hallgatok.
Sőt, a kritika amit itt megfogalmaz a nép, azért tömörebb (2 soros), míg egy cikket elolvasni, kipróbálni, majd a konzekvenciát levonni, hogy elszarta a gépet, elég sok idő orvosolni.
Extra: Leszedtem a package-s Debian-os iso-t, majd az UEFI/GRUB valahogy teljesen kiölte a boot-ot. Aztán, boot-oltam egy sima Debian netes telepítős verziót, ott a képernyő grafikusan teljesen lehalt, majd a konzolos telepítő is azonos volt (neten másnak is volt ilyen Debian-os disztrókkal), majd leszedtem egy (már nem tudom milyen) 3. féle nem Debian leszármazott OS-t, ott már a boot képernyő be se jön.
A PC amúgy nem kapcsol ki reset után, csak mechanikus kikapcsolásra (Venti pörög, de kép nincs), CMOS resetre van kép, de a kikapcs ugyan olyan szar, szóval erősen gyanakszom, hogy az alaplap a hülye (vagy a CPU), most keresek a ramoknak új otthont.
Win7-et tudok legacy ba telepíteni, de ott a weblapok "dátum nem stimmel" hibaüzenettel nem jönnek be, csak külön "biztonsági kockázat elfogadásának gombjának elfogadásával".
Linux alatt (a 32bites, amiről írtam régebben) nem volt böngészős baj, ezért gyanakodtam Win hibára. Hát már nem tudom mi a baj.
Ha lesz ismét vas, próbálkozok újra a Debian-os package-es verzióval.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Antivírus szoftverek, VPN
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest