Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• tordaitibi

veterán

válasz #26097408 #76074 üzenetére

Logokra ajánlanék valami grafikus, gui lognézegetőt.
    Pofonegyszerű, kereshető benn bármi, stb.
    Én KDE-t használok és abba alapértelmezett a KSyslog de van több is.

"Ergo vagy a Linux nem szereti a gepem ami valoszinu vagy maga a Linux bugos ami szinten nem kizart. Bar gondolom rosszatt nem mondhatok a Linux-rol foleg nem itt.
    Barmelyik a ketto kozul egyikkel sem tudok mitkezdeni valoszinuleg.
    Annyit tudok, hogy megkerdezem itt talalkozott-e mar valaki hasonlo jelenseggel."

Nem ismételném magam de én ugyanabben a cipőben jártam, hogy neked csak elvétve 1-2 apró hiba van, annak csak örülhetsz.
    [amit én szívtam, ez csak a töredék]
    Igenis van hardver összeférhetetlenség, és az is biztos hogy ebből a szempontból egy Windows sokkalta "mindenevőbb" de azon is van nemegyszer makacs éllandó hiba nemegyszer.
    Valamint létezik rosszul, illetve inkább nem teljesen jól sikerült telepítés is, ezt is többször tapasztaltam.

• ubyegon2

félisten

válasz #26097408 #76074 üzenetére

Amugy meg hiaba is hasznalom a kommandot ha lovesem sincs mi mit jelent.

Ezzel nem vagy egyedül, legtöbben csak rácsodálkozunk ezekre a hosszú logokra. Amiatt raktam be ezt a pár linket, mert írtad, hogy meg akarod érteni a Linuxot, később a haladásod adott szintjén majd már fogod tudni használni ezeket. Emellett van rengeteg monitorozó CLI segédprogram is. Valahol megtalálom majd és azokat is berakom ide. Nyugodt lehetsz, mert ahogy telik az idő, elkezded majd látni az összefüggéseket a system logikáját, de ezt nem lehet siettetni. Ami jelenséget leírtál, nem valószínű, hogy a már berakott hibákkal kapcsolatosak. Az sincs kizárva, hogy nem hiba, hanem adott pillanatban a rendszer lefuttat egy service-t és ezalatt a pár pillanat alatt egyes komponensek működése korlátozottá válik, de ez csak egy tipp.

Semmi komolyabb parancsot nem futtattam le amivel elronthatnek valamit.

Amiket itt berakunk, nem olyan parancsok, amikkel elronthatsz bármit is, persze vannak esetek, amikor rendszer alapjait érinti egy frissítés/telepítés, amiből lehet anomália, ezt is át fogod majd látni nemsoká, mi milyen galibát okozhat. Egyébként amiatt célszerű terminalból frissíteni/telepíteni, mert ott ha valami hiba, függőségi gond van, azt ki fogja írni. A megértéshez mindenképpen terminalos futtatás szükséges előbb-utóbb. Aki csak használni akar egy desktop Linuxot, annak persze elegendő a GUI mindenre.

Feltenni linux-ot egy PC-re, laptopra tuti hibak jonnek majd elo.

Nem törvényszerű ez amúgy. Amikor Winről átjöttem nulla ismerettel, elég sok disztrót kipróbáltam, azokhoz képest a mai disztrók gondmentesek, de tény, hogy adott gépen sok esetben meg kell találni, melyik működik a legolajozottabban az adott hardver környezetben.

A Linux-szal szerelt gépek esetén inkább csak korlátozásokkal találkozhat a user, jobb az, ha szabadon próbálkozol. Szerintem, nekem legalábbis ez a tapasztalatom bő 6 év laikus felhasználóként.

Ami tuti, hogy ha két totál különböző disztrón is azonos jelenségeket tapasztalsz, az hardverekkel függ össze. Amúgy ha pastebinnel készített linkekbe berakod a kapott terminal kimeneteket és ide bemásolod hsz-be, hátha talál valaki bennük hibára utaló sorokat.

előbb ez lehet kimaradt, ez a parancs kizárólag az error sorokat listázza ki:

journalctl -b -p 3

De talán azokat raktad be valamelyik előző hsz-be, nem emlékszem pontosan. Szóval ne add fel és csinálj pastebin linkeket, hátha azokból tényleg kiderül valami. :K

Amúgy a hibakereső linkek neked is szóltak! ;)

(#76058) peterattila

Új hozzászólás Aktív témák