Hirdetés
- Telekom mobilszolgáltatások
- Különleges hátlapot kap az S25 Edge
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A piac legvékonyabb hajlíthatója: Oppo Find N5
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- One mobilszolgáltatások
- Garmin Forerunner 965 - csúcs
- Bemutatta az Apple az iPhone 16e-t
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
gregory91
senior tag
-
gregory91
senior tag
válasz
velizare #90105 üzenetére
Update: Látom mintha már "feladtad a küzdelmet" de sebaj hátha valakinek jól jöhet:
Ha nincs más lehetőség csak a rendszer újratelepítése, akkor - úgyis mindegy alapon - telepítsd újra a apt-ot.
apt eltávolítása még megoldható ugyan, de értelemszerűen a telepítése csak a *.deb csomagtelepítésen keresztül(a fájl letöltése/ indításával) lehetséges.
Vagy a gdebi csomagkezelő társításával(ha a dupla kattintás nem megy,jobb gomb megnyitás vagy jobb gomb tulajdonságok) vagysudo dpkg -i csomagneve.deb
De számolj azzal hogy előfordulhat hegy nem tudod visszavarázsolni az apt-ot a gépre ezért lehet hogy újra kell telepíteni a rendszert,
szóval csak akkor használd ha úgyis újraakarod telepíteni a rendszert![ Szerkesztve ]
-
gregory91
senior tag
válasz
velizare #90094 üzenetére
Hirtelen találtam egy érdekesnek tűnő megoldást.
Itt a megoldás valahol a grub-ban lehetséges.Ezt a grub a "e" gomb lenyomása után a kernel sorába kellene írni valahol a végére(acpi=off
,noapic
,nolapic paraméter végigpróbálkozásával
) aztán F10 vagy F11 nem tudom melyik billentyűvel tudod elindítani(de biztos leírja neked).
Rontani nem rontasz mert a következő boot alkalmával visszaáll az egész.[ Szerkesztve ]
-
gregory91
senior tag
-
gregory91
senior tag
Vagy inkább ne bonyolítsunk, evezzünk a jól megszokott "in media res" vizére:
A boot menüben lenyomsz egy "e"-t.Majd begépeled ezt a két sort:search.file --set /initramfs-x86_64.img linux
configfile ($linux)/boot/grub/grub.cfg
Ezzel talán már találkozhatsz a manjaro-val.[ Szerkesztve ]
-
gregory91
senior tag
Szerintem a MBR-módba telepíthettél,a telepítőd meg Efiben futot.
Indíts egy live rendszert és telepíts fel a grub-ot.sudo grub-install /dev/sda
Vagy
Csatold fel a kérdéses meghajtót a rendszerre valahogy így:
mount /dev/sdaszam /mnt (ahol a szam a meghajtód betűjele)
majd telepítsd fel így mbr-t:sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda[B]szam[/B]
-
-
gregory91
senior tag
válasz
tordaitibi #89480 üzenetére
/etc/grub.d/00_header
De itt már óvatosan!
Vagy /etc/grub.d/30_os_proberif [ "\${timeout}" = 0 ]; then
set timeout=10
Írd át erre:if [ "\${timeout}" = 30 ]; then
set timeout=5 -
gregory91
senior tag
válasz
-szabi- #89379 üzenetére
Tudom írtad hogy kezdő is vagy.Vannak bizonyos dolgok amit kezdőként el is kell felejteni.Mint ez a felvetés.
Szóval van multiboot azt kell kitanulni.
Gyakorlásra tökéletes egy virtuális gép vagy egy külön hdd/sdd meghajtó(ami nem mindennapi használatra van).Nem rontasz ott semmit,de tömérdek tapasztalatot szerzel vele.[ Szerkesztve ]
-
gregory91
senior tag
válasz
gigabytman #89354 üzenetére
"....nem tudtam mit csináljak, nem tudtam ESC-pel kilépni, a PC-t csak a főkapcsolóval tudtam leállítani."
"......"
"Újra bekonfigoltam a BIOS-t. Ismételt próbálkozás a telepítésre szintén ezek a képek fogadtak."
Kezdjük ott, hogy az alaplapon elemet cserélsz.[ Szerkesztve ]
-
gregory91
senior tag
válasz
-szabi- #89367 üzenetére
"Esetleg ez alapján levonható az a következtetés, hogy MBR telepítéssel ne csináljak dualboot-ot?"
MBR telepítéssel is csinálhatsz dualboot-ot(multiboot).Csak ez esetben a legutóbb telepített rendszer lesz a mérvadó az indítás során.Szükség esetén konfigurálhatod a grub-ot vagy egy mbr telepítővel vissza állhatsz az előző rendszerre(bootloaderjére).
Szóval baromság ez a felvetés.
Ráadásul win7/win 8.1/linux-ot telepítettem(igen ez a 3 rendszer egyszerre) egyetlen meghajtóra a gépemen.[ Szerkesztve ]
-
gregory91
senior tag
válasz
Sanyi.mTs #89228 üzenetére
Létrehozol egy parancsikont(jobb egérgomb->Indítóikon létrehozása) és a parancs beviteli mezőbe beírod a kívánt utasítást.
Lustáknak:
Létrehozol egy "valami.desktop" nevű állományt ezzel a tartalommal:[Desktop Entry]
Version=1.0
Type=Application
Name=tester<ikon neve>
Comment=<parancsikon leírása ha ráviszed a kurzort>
Exec=<parancs neve>
Icon=
Path=
Terminal=true<Fusson-e terminal-ban [true/false]>
StartupNotify=false
Fenti esetben "Terminal=true" és a "Exec=sudo parancs"-al kezdődjön ha csatolás nem sikerült.[ Szerkesztve ]
-
gregory91
senior tag
válasz
tordaitibi #89221 üzenetére
"ez olyan mint a konnektorból kitépés."
Nem,nem olyan. -
gregory91
senior tag
Valami olyasmit akar hogy multitaskingban fusson a rendszere úgy hogy a képernyőn megjelenik a CPU/RAM/TEMP/IP adatok (lásd a program)illetve hogy ezen adatok írása közben visszakapja a promp-ot és tudja használni tovább.
Szerintem ehhez valami más program kellene,vagy belenyúlni a kódba(a python annyira nem a szívügyem). -
gregory91
senior tag
válasz
tordaitibi #89217 üzenetére
"És ez nem kérdez, azonnali hardveres áramszünetet csinál."
Olyan szinten hogy a tápegységbe se visz áramot?
Power off (hosszú) lenyomásakor az alaplap a ACPI "leállítás" jelét küldi.
Hasonlóan az oprendszerek "Leállítás" gombra való kattintás során az "utolsó művelet" ha mindennel végzett.[ Szerkesztve ]
-
gregory91
senior tag
válasz
tordaitibi #89183 üzenetére
"Nem, ez a rosszabb megoldás egy épp bootoló OS lába alól kirántani a talajt. "
Ha (néha) szabályosan leállítod akkor NEM, pont erre van, az áramtalanítás a legrosszabb.
Erre még az is igaz lenne hogy a kékhalál kárt tesz mert hirtelen megáll "és készül épp bootoló OS lába alól kirántani a talajt."[ Szerkesztve ]
-
gregory91
senior tag
válasz
tordaitibi #88917 üzenetére
Ha szólsz a shellnek hogy töltse be a "bootmgr.efi"-t?
-
gregory91
senior tag
"Magyarán, ha nem hozok létre EFI partíciót, még attól el fogom érni az UEFI-t? "
Látom van némi zavar a éterben,de akkor tisztázzuk:
Az UEFI az a Unified Extented Firmware Interface rövídítése ez olyan mint a BIOS(Basic Input/Output System),csak jár hozzá egy egérkurzor és nem "dos" jellegű UI-val van ellátva.
Akkor nem fogod elérni az UEFI-t ha ügyetlenül frissíted a UEFI-t(pont úgy mint a BIOS frissítésnél).
Az "efi" az egy indítási mód ami a UEFI támogat(van amikor a régi mbr módot is támogatja).És igen,az UEFI-ben ki tudod választani hogy melyik rendszert akarod indítani(már ha jók az efi mappastruktúrája). -
gregory91
senior tag
Tartalmazza a bootloader-t,a bootx64.efi/bootx32.efi kezdve az szükséges konfigurációs állományokkal karöltve.
Mondjuk egyfajta válaszfal a (egy vagy) több rendszeres gépeknél.Bár efi fájlrendszer nélkül is telepíthető rendszer.
Ebből kiindulva egyik haszna ha egyik "rendszer-partició" megsérült amin a bootloader-t is tartalmazza akkor egy rendszer sem lesz indítható.Az efi particióra ritkán folyik írás így kevesebb az esély a fájlrendszer sérülésére. -
gregory91
senior tag
válasz
pruzsi #88575 üzenetére
"De már megvan a Linux nem támogatja a wifi6 szabványt így trash ."
A másik kommentedben ezt megcáfoltad : "Az első probléma le fel csatlakozik a wifire mellette vagyok de azt írja 29% a jelerosseg"
Így a kettő egyértelműen kizárja egymást.Mégis akkor hogy csatlakoztál rá, ha nem támogatott a wifi6 linuxon?
Vagy leírod - végre - konkrétan a problémád vagy véget vetetsz a trollkodásodnak.[ Szerkesztve ]
-
gregory91
senior tag
válasz
arcoskönyv #88583 üzenetére
"Note: Support for Wi-Fi 6E is a new feature available in Ubuntu 22.04."
-
gregory91
senior tag
válasz
pruzsi #88558 üzenetére
Gyenge jelminőségnél természetes ez a jelenség.
Nos eme konklúziónak(gyenge jel) okát kellene megfejteni.
Van egy olyan csomag hogy wifi-radar.
Kiírja hogy milyen csomópontok milyen jelerősséggel és milyen csatornán adnak,ha van egyezés a tiéddel akkor módosítsd egy másik csatornára ami nem használt vagy olyanra melynek a jelerőssége igen alacsony.
Meg lehetne próbálkozni azzal is hogy a router wireless channel-t átállítani a 13-as csatornára. -
gregory91
senior tag
Erőforrást is beleérte?
Nem tudom hogy a Qt nyílt forráskódú meddig lesz még elérhető,mert már különböző korlátozásokat vezettek be(pl.: offline helyett csak online).
Qt alatt faragcsálok és a gtk-s átszokás - dokumentációt elnézve - fura lesz számomra(a qt könnyebb volt elsajátítani).[ Szerkesztve ]
-
gregory91
senior tag
válasz
fatpingvin #87452 üzenetére
És melyik a jobb qt vagy gtk? És milyen különbséggel?
-
-
gregory91
senior tag
-
gregory91
senior tag
válasz
tordaitibi #87169 üzenetére
Néha a fejlesztőnek elgurult a gyógyszere:
echo "STUPID"
echo "LAINUX"
echo "TOY OS"
echo "DELETED!!!"
echo ""echo "HA HA HA HA!"
echo "==--MFSTH4CK3R--=="
sleep 5
clear
echo "Hi..."
echo ""
echo "Scared?"
echo "Huh?"
echo "..."
echo "Happy $YEAR Year April's Fools Day!"
echo ""
echo "Going into Super Grub2 Disk in 15 seconds ;)"
echo ""
echo "
adrian15"
sleep 15
set root=$saved_rootconfigfile
${sg2d_directory}/main.cfg
-
gregory91
senior tag
"Nem igazán értem hogy ha mbr-es a partició meg legacy a bios akor ezt miért kellett de így jó úgy néz ki."
Általában akkor "követel efi-t" telepítéskor ha efi módban indítod a live rendszert."Másik: DD-ben csináltam a pendrivot és így sokkal gyorsabban felmásolta a telepitő a fájlokat kb 5x olyan gyorsan mint iso módban.Ezen kicsit meglepődtem.."
Ha felmásolod SSD-re a tartalmát és egy
"sudo grub-install dev/sda" lefuttatsz és úgy telepítesz.
Kimész a mosdóra és mire visszaérsz már végez is(anno win is úgy telepítettem) na akkor fogsz ám meglepődni- de még mennyire. -
gregory91
senior tag
válasz
energomatt #86958 üzenetére
Csak lIve rendszerről tudsz szűkíteni rendszerparticiót.
-
gregory91
senior tag
A ramdisk pont a "/" csatolásaként jön létre live rendszerek indításakor, annyi tárhellyel amennyi ramod van.Azt méretezni nem tudod(talán bootmenüben konfigurálható a méret de arra nagyon nem emlékszem már).Egyébként attól függ hogy mi lesz a "/", hogy mit adsz meg rootként az indítás során(de azt se méretezheted csak úgy, lecsatolással sem).
-
gregory91
senior tag
válasz
#70211840 #86843 üzenetére
Vírusírtók által kiadott rescue disk live rendszerrel végig pásztázhatod a géped(Kaspersky Rescue Disk,Eset sysrescue live,Avira rescue system).
-
gregory91
senior tag
válasz
KaiotEch #86800 üzenetére
Elvileg ezzel megoldható:
search.file /casper/vmlinuz.efi linux
linux /casper/vmlinuz.efi
root=$linux
És a lényeg ne maradjon ki:initrd /casper/initrd.gz(vagy initrd.img)
boot
"Illetve hogy tudom kideríteni, nálam hogy hívják a partíciót?"
Mondjuk így-e:search.file /casper/vmlinuz.efi
[ Szerkesztve ]
-
gregory91
senior tag
-
gregory91
senior tag
válasz
tvamos #86669 üzenetére
Akkor kösd fel a gatyád/bugyid vagy akármid is van:
search.file /boot/vmlinuz linux
linux /boot/vmlinuz --set root=$linux
nitrd /boot/initrd.img
boot
Ha a kernelre kezdene hisztizni akkor a vmlinux/initrd.img részét írd át vmlinuz.old illetve initrd.img.old-ra.Lehet próbálkozni initrd.gz-vel is akár(imádnak ezek különféle image-ekkel játszadozni).[ Szerkesztve ]
-
-
gregory91
senior tag
válasz
Shyciii #86152 üzenetére
Nem "dd"-s módszerrel írtam ki akkor produkálta ezt,ha pedig dd-s(vagy egyéb bit-ről bitre kiírást) megoldást alkalmazom akkor nem,mivel iso fájlrendszerestül együtt írja az adathordozóra, így meg virtuálisan sr0-val egyenértékű.
Sok rendszert indítottam el dd-s kiírás nélkül, szimplán fájlmásolással(mellékesen grub/syslinux mbr telepítéssel),más disztribúciónál/windows-nál nem tapasztaltam.SSD-ről is telepítettem rendszert,indítok liverendszert.Sőt írtam szoftvert is, ami tudott rendszert indítani.Ergo a makacs mint az öszvér elgondolásom megállja a helyét.[ Szerkesztve ]
-
gregory91
senior tag
válasz
ubyegon2 #86063 üzenetére
Jah,csak a debian egy makacs öszvér: kéri a "cdrom"/sr0 eszközre amit akar, rámegyek a "nem"-re telepítés megáll. Ahha nem cd/dvd-ről telepítek hanem usb-ről.Linux mint meg a ubuntu és társai nem ennyire makacsok de a debian az más...
UI : Ne gyertek azzal hogy úgy kell kiírni hogy....[ Szerkesztve ]
-
gregory91
senior tag
válasz
mefistofeles #86011 üzenetére
Nem omlik össze ugyan, de kellemetlen meglepetéseket generálgat a számomra.
[ Szerkesztve ]
-
gregory91
senior tag
Nemhogy egyikőtöknek nincs igaza,de még spammeltek is.Olyanok vagytok mint egy félrement rendszerfrissítés.
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Revolut
- Telekom mobilszolgáltatások
- Hardcore café
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Apple MacBook
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Path of Exile 2
- További aktív témák...
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!