- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Netfone
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Polarstar #8608 üzenetére
Szerintem a hardcore irányból az a kritikája a dolognak, hogy nem a kávé a főszereplő. Egyáltalán nem.
Kávékülönlegességek, kávéitalok, kávés-tejes-ízesített desszertitalok teszik azzá ami. Kaptam egyszer dohánykávét ajándékba (szemes), az első néhány kortyon még el lehetett lenni, de volt egy pont, ahol annyira átütött az a "csinált" íz, hogy onnantól vége volt, kifejezetten rosszul esett, műanyagnak hatott.Azt kell szerintem éretni, hogy lehet ezt úgy nézni mint egy nagyon remek üzleti modellt:
egy kávézó ahova bárki (tényleg bárki) betér, és kap egy italkülönlegességet, ami szirupok és ízesített cukros-gyümölcsös tejitalok kávé tartalommal. Aminek az elvileg alapjául szolgáló kávé vagy annyira felismerhetetlen, vagy jelentéktelen, hogy egyszerűen értelmezhetetlen a kávé oldaláról közelíteni az italhoz. Kicsit erősebben fogalmazva a modell abban áll, hogy bármilyen kevésbé minőségi kávé eladható drágán, ha a kávé alapvető íze nem érződik az italban. Tehát olcsó kávé + aroma = drága kávé => nagy profit.De ebből következik is a kritikája: nem a kávézás kulturájára, sokszínűségére, a kávébabba rejtett ízekre épít, hanem a kávézás kulturájának, az ízvilág ismeretének hiányára. Egy kotyogón lefőzött bolti őrölt Karaván kétcukorral tejszínnel, vagy az automatás 200forintos kávé után ez különleges kávézó, ahol az ember kap valamit a pénzéért. Sok íz, sok kiegészítő, gyümölcs/bármi.. de a kávé maga önmagában lehet akár sz@r is, egyszerűen nem számít, annyi hozzáadott dolog kerül bele.
A hardcore kávés / hobbi kávés a speciality kávézás felől közelít: a hangsúly a kávén van, ehhez kerülhet még legfeljebb tej ízlés szerint, és ennyi. Itt az összes ízt a kávébab hozza magával, a szakértelem a termelésben, pörkölésben és az elkészítésben, a barista munkájában, az őrlőben, kávéfőzőben, előkészítésben, beállításokban és adott esetben a tejkrémben van. Nyilvánvalóan ez egy olyan ízt is hordoz (főleg espressoként), amitől az emberek ízlése irtó távol áll, a kávéban az arabica-ból eredő savasság teljesen idegen az átlagos (magyar) ízvilágtól. Ebből következik, hogy ez "eladhatatlan" széles tömegeknek. Legalábbis ezt hiszik, még mindig.
A Frei kritikája nem áll meg csak abban, hogy ízesített - én egyszer próbálkoztam egy "újhullámos" flat white-tal.. az a helyzet, hogy ezekben kávé központú kategóriákban nem veszi fel a versenyt. Ez a jelentősebb kritika szerintem - lehetne remek tejes desszert dolgokat árulni széles tömegeknek, és mellette egy szuper SO / speciality világot bemutatni azoknak akik fogékonyak, szakértő baristákkal, termőterületek bemutatásával. Viszont ez az oldala hiányos (vagy hiányzik?) a brand-nek.
Egy lelkes barista egy 3 négyzetméteres kávézóban a szomszéd utcában, minőségi alapanyaggal, kávék iránti szenvedéllyel közelebb tud vinni a kávék valódi ízéhez mint a nagy célokkal és London-Stockholm-Dubai-t ostromló branddel üzemelő sikeres (pénztermelő) vállalkozás
-
icm
tag
válasz
Polarstar #8608 üzenetére
Nem kell egyetérteni a véleményemmel, de értelmetlenül piedesztálra se kell emelni hirtelen Freit amiért párszor ittál a világjáró finest selectionből. Ha már megemlítetted a terjeszkedést: starbucks is sok helyen van. Nem vagyok biztos benne, hogy ez a minőség megfelelő mérőszáma.
-
TheProb
veterán
válasz
Polarstar #8604 üzenetére
Összességében én is a jobbak közé sorolom. Főleg ha a szarbucks is rajta van a számegyenesen.
Szerintem pl az arab narancskávéjuk kifejezetten jó.
Persze ezt úgy mondom, hogy én csak tejjel iszom a kávét, cukorral, mert full magában a presszó nekem nagyon keserű. Tudom, most vettem jegyet a kövezésemre.
Aztán lehet, hogy igazából sose ittam még "jó" kávét.
-
válasz
Polarstar #8596 üzenetére
Én két hete az amszterdami reptéren tévedtem be hozzájuk, kínomban. Soha, soha többé. Hagyján a szaladgáló emberszabásúak a fél liternyi, kb. 5000 kalóriát tartalmazó színes trutymókkal, melyek nyomokban kávét is tartalmaznak - mindenkinek a saját ízlésficama a mérvadó; de egy egyszerűen ihatatlan duplát kaptam mind íz, mind hőmérséklet tekintetében (kb 95 fok, szénné égettem a nyelvem). Szerintem ez konkrétan büntetendő kategória
-
válasz
Polarstar #8429 üzenetére
Viccet félre mondjuk egy aeropress. Gombokért adják, überkirály gyümölcsöset lehet vele húzni. A kotyeszből se lesz presszó sose.
Gépek közül a Sage bambino tök jó kis masina lenne, de hajlamos túlmelegedni az első kv után asszem és fröcsköl. Persze lehet, hogy javították és régebbi verziót ismerek. A GC remekül modolható alapgép, de bűn nem hozzányúlni. Ja és röhejesen drága lett. A Graefet nem ismerem.
-
kmarci25
veterán
válasz
Polarstar #8358 üzenetére
Itt nézelődj: Cafelat Robot.
-
-
válasz
Polarstar #7777 üzenetére
Hoffmann nagyon részletesen körbemérte és kóstolta a témát. Konklúzió szerint brikka hideg, moka meleg vízzel. Dixi.
Ja persze brikka se presszót főz, de egy közelítő alternatívát. Aki kotyogós presszót akar, az mélyen a zsebébe nyúl az utóbbi évtized szerintem legjelentősebb kávés innovációjáért és vesz egy 9B baristát.
kchris78@ hosszú történet. Így lesz garantáltan finom és égés mentes.
Sőt, egészen elvetemült módon olyat is lehet (ha igazán jó, világos pörkölésű finomságot készítenél), hogy forró vízzel nagyon óvatosan körbeöntöd a kosárban lévő őrleményt, vársz 20mp-t, hasonlóan a filter első "blooming" felöntéséhez (jó nagy mocskot fog csinálni szinte mindig) és utána tekered rá a tetejét (aljában a forró vízzel) és készíted el 🧑🍳 -
#64905664
törölt tag
válasz
Polarstar #7777 üzenetére
A régi időkben sajna soha nem hallottam előmelegítésről, nem volt brikka.....70-es évek, nyolcvanas évek elejéig: villanyos főző, azt hiszem orosz. Lépten nyomon felrobbant, erre valaki kitalálta, hogy levágja az aljáról az elektromos részt vagy talpat vagy mit és így gázon főztek az emberek, vagy villanyos kályhán. A szűrő miatt utána is felrobbangatott de így futott sokáig....közben megjött nem tudom pontyosan mikor a kotyogó, mire Bp-ről vissza költöztem a falunkba már az volt a szüleimnek, ez 1976-ban volt vagy pár év múlva?! Természetesen ehhez abszolút nem darálhattál finomat mert felróbbant volna vagy nem jött volna semmi ki belőle. Maximum az omnia silk jött le (vagy karaván, stb stb), a későbbiekben próbáltam az omnia klasszikot az már keverve sem jött ki a csövön. A mienken kérésre mivel szerte ez dívott a falvakban, kicseréltem a szelepet egy 6-os csavarra és most is az van benne, nem robbant fel sose csak ha kicsit is finom anyaggal próbálkoztunk nem jött ki semmi. Tehát ezzel olyan eresztést amire a jelenlegi ismereteink szerint ráfoghattuk volna, hogy micsoda jó kávékat ittunk egyszerűen képtelenség lett volna főzni. (egyen kávék voltak évtizedekig!)Igaz volt aki még ezt az egyszerű 2x2-őt is el tudta rontani mert igen, megkínáltak borzalmakkal. Én bármily furcsa szerettem az omniát. Azonban hol ihattam hol nem ma már úgy gondolom azért mert gyomor ideget és hányingert csinált és olyankor leálltam akár évekre is. A falvakba soha nem hallhattunk olyat, hogy világos, sötét, közép akármilyen pöri, savas, nem savas és még sorolhatnám. Ami kijött a kotyesz csövén azt főztük. Sok sok éven át a legközelebbi boltban daráltuk a kávét propelleres darálón.
Abban az időben vagy mindíg?! az volt mindenfelé a divat, hogy a kávén nyerészkedtek irodákon, honvédségnél, különböző munkahelyeken pl gyárakban (csepeli vas és fémművek) volt mindenütt egy megbízott és az főzte a finom nedűt.
Visszaforgatta a kávé zaccot. Úgyhogy jelenleg kijelenthetem, hogy szinte hót ziher, hogy életemben sem ittam presszó kávét. Persze akkoriban fiatalon özön szórakozóhelyeken kávéztunk de az imént ecsetelt módszerekkel verték át a népet.......később egy volt Bpesti étteremben dolgozó sráccal dolgoztam a csepeli gyárban, ő kiokosított mi folyik a finom kávé és egyebek terén is.
És igen, vagy a klasszikus 40 éven át vagy volt az 50 is úgy tudtam, hogy nagyon finom kávét ittam amikor ittam - mármint itthon az omniát.
Egy biztos, qrva erős volt! És ráadásul még azt is tanultam, hogy is kell főzni....púposan a szűrőt, olyan lassú lánggal alig pislogjon és utána órákig olyan gyorsan újítottuk fel a házunkat, hogy öröm volt nézni. Utána ebéd és újból egy ilyen kiütős omnia!
Háááát, így törpént!
-
#28054016
törölt tag
válasz
Polarstar #7694 üzenetére
Lehet, h elbeszelunk egymas mellett. :-)
Csak azert tekerem fel durvara a vegen, h essen ek mar be azok a franya szemek.
Ha nem tekerem fel, akkor akar fel percig is orlok 10-12 g-ot, s ez nekem unikum. Mar azt is megneztem, h a masik kave, amibol meg van az meg mindig a szokasos ido alatt vegigmegy-e a gepen. S igen.
Tehat adott nagysagrendileg 15 szemes kavefajta/marka, amibol 14 kb ugyanannyi ido alatt daralhato, bocs, orolheto, egy meg masfel-ketszer annyi ido alatt, mikozben mindent ugyanugy teszek.
A franya logikam azt mondja, h e mogott vmilyen egzakt oknak kell lennie: magasabb kavezsir tartalom, konnyebb szemek, barmi. Valami.
S egyszeruen kivancsi vagyok, s abban biztam, h en a laikus kifogok itt vkit, aki profin tolja a kavebizniszt, s mar reg eszrevette a jelenseget, s tudja is az okat. Azt kizartam tartom, hogy a tigrises matrica miatt volna :-) Nem Sandokan kave ez, amelyik meg a puskagolyonak is ellenall. :-)
-
#28054016
törölt tag
válasz
Polarstar #7643 üzenetére
Mi is kipróbáltuk a Tiger Blendet.
Nekem is átment a “szűrőmön”, magyarán oké az íze.
A többi (jobb) bolti kávékhoz képest 1-2 fokozattal lejjebb kell őröklni a Graef-fel, nálam ez 8-9, ez nem is furcsa.
De az igen, hogy nehezebb maradék nélkül megőrölni. Eddig ilyen gondom nem volt az ezzel az őrlővel kipróbált 12-15 kávéfajtával, de ez szeret nagyon ugrálni. Lehet, hogy könnyebbek a szemek, kisebb a sűrűségük vmiért?
Mivel olyan 10-12 őrlésen túl vagyok, nem pszichés jelenség, tuti, hogy tovább tart az őrlés, mint akár egy Lidl-s Bio kávéval, egy arany Lavazzaval, akár korábban a Kapucziner termékeivel.
-
válasz
Polarstar #7684 üzenetére
Na azért ők is szerényen hallgatnak az eredetről. Az, hogy befestik egész Afrikát, még nem túl sok infó. A Kimbo már feltünteti (legalább a drágább termékein) a származást, de az nem is 6k Ft, hanem 10k és akkor már egészen biztosan nem ezt veszem, hanem kispörkölőtől ugyanennyiért.
-
looser
addikt
válasz
Polarstar #7686 üzenetére
Félreértettelek
Ettől függetlenül klassz lenne, ha ráírnák szövegesen is, hogy koffeinmentes vagy sem, egy színvaknak például nagy segítség lenne. Az pedig, hogy ilyen részletes a csomagolás - leszámítva ami miatt morgok - dícséretes :-)
Ja és elég olcsó a GLS szállítás, az sem utolsó szempont. -
looser
addikt
válasz
Polarstar #7645 üzenetére
Az nekem például nagyon bejött :-)
Tinédzser koromban nagy szám volt a cigijük, ha hozzá lehetett férni (90 előtt valutásboltból, 90 után kínai piacon), feltehetőleg ez lehetett valahol mélyen az indok :-)) Több éve már, hogy vettem, nem tudom, most milyen, de amikor ittam, egy elég friss csomagot sikerült és szerintem baromi jó volt. Oké, nekem a Segafredo Intermezzo is bejön :-) Ma vettem én is egy ilyen tigrincset, kíváncsi leszek rá. 2024.09 a lejárat.Ja és jobbulást!
-
válasz
Polarstar #7636 üzenetére
Hmmm. Nem nyúlt senki a dobozokhoz. Én vettem el az első csomagot.
Pénztáros hölgyike is meglepődött.. Oh! Ez kapható? Mikor pakolták ki?
Ép töltötték a polcokat. Ár sem volt kint.
Jónak látom a kávét. Szept 29-i gyártás. Vegyes, nem tiszta arabika.
Fűszeres aromák és tejcsokis lecsengés. Végre legalább ennyit rá mertek írni.
Holnap teszem az őrlőbe, ha kipucoltam a benne lévőt. -
#28054016
törölt tag
válasz
Polarstar #7560 üzenetére
Azóta összeraktam: az amerikai tulaj elment Mo-ról, aztán a Classic Farm Bakery nevet és logót átadta valakinek, aki Manna1887 cégnév alatt még sütötte és forgalmazta, de 2020-ban ők is bezártak. Ma beszéltem valakivel, aki félreértett, s mondta, hogy megadja az utolsó tulajdonos számát, ha meg/át akarom venni a bizniszt. :-)
-
#28054016
törölt tag
válasz
Polarstar #7553 üzenetére
Ott volt 2 számmal arrébb a megboldogult Classic Farm Country nevű cég, akiknek a termékei (főleg a 8-10 ízben kapható cookie-k, nemcsak csokis, hanem almás, srépás, mazsolás, miegymás) a rendszerváltás után pár évvel megjelentek a bp-i teázókban, kávézókban. Mivel az üzemükben kb. harmad-feleáron voltak kaphatóak a termékek, ezért alkalmanként 100-200 ilyen teasütivel + pár kiló cantuccival felszerelkezve jöttem el onnan, s várt otthon már nagyon a 3 gyerek, hogy induljon az osztozkodás.:-)
S hogy ne csak nosztalgiázzak, nincs valamilyen utóda ennek a sok ízben kapható kerek cookie-nak? Persze olyan megoldás kellene, hogy az üzemig eljussak, mert ott lehet jól boltolni.
-
-
-
-
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Polarstar #7158 üzenetére
[A kávé napja 2022] weboldal, e-ticket
[A Kávé Napja 2022 ] FB event
Akvárium Club, 1051 Budapest, Erzsébet tér 12.
Early bird: 2400 Ft
Jegyár elővételben 2022.október.02. -ig -
válasz
Polarstar #7137 üzenetére
Boldog kávét akkor!
A kv árával riogatás megy már pár éve. Igazából valami hosszabb elemzésben az jött ki, hogy a gyenge minőségű alapanyag drágul erősen, tehát közelít egymáshoz az értékes és a fos minőség ára. Az arabica szenved a nem létező klímaválság miatt, ez tény. A mocsári kóróval meg kísérleteznek ja. Ez kb. olyan nekem, mint a Laár András, meg a kőolajfinomító: megy az olaj szomorúan azon a hosszú vezetéken kérem fel-alá, finomodik, finomodik; de ami a végén, ott a csapon kijön, az még mindig nagyon rossz, kérem!
-
kmarci25
veterán
válasz
Polarstar #6962 üzenetére
Jaja, bennem is ilyesmi gondolatok vetődtek fel... És egyébként meg: minek pörgetni? Attól jobb lesz? Oké, hogy a centrifugális erő is hat ilyenkor nem csak a víznyomás, de akkor is. Egyébként még a tecnológia nem is baj, mert oké, kisérletezzenek, biztos lehet finom kávét készíteni így is, de az ára az nagyon magas. (Főleg a fenti plusz infókkal, miszerint a tartóssággal komoly problémák vannak.)
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Béta iOS-t használók topikja
- Háztartási gépek
- EAFC 25
- Parfüm topik
- Milyen házat vegyek?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Horgász topik
- További aktív témák...
- DJI Mini 3 Pro Fly More Combo RC drón szett - 3 akku +szűrők +2db táska
- Xiaomi Yunmai Fascial masszázs pisztoly (Massage Gun)
- DJI Air 2s drón szett megkímélt állapotban, kofferrel
- DJI Mini 3 Fly More Combo RC - GARANCIÁLIS drón szett +koffer
- DJI AVATA 2 Fly More Combo drón - 3 akku, garancia, FPV RC 3, ND szűrők
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- IBM/Lenovo Thinkpad T60
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest