Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- A középkategória egyik legjobb vétele - Dreame L40 Ultra AE
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Örömkönnyek és üres kezek a TriFold startjánál
- iPhone topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
goom
senior tag
válasz
Polarstar
#9424
üzenetére
Pár hete eladtam a CM702-est (hogy picit ON is legyek). Majdnem egy hónapra rá kaptam meg rókáéktól az utánvétes árát. Kizárólag azért, mert reklamáltam! Ha elfelejtem (mert mondjuk 17 csomagot adtam fel egy-két héten belül), akkor így jártam... Amúgy normál esetben is több, mint egy hét... ki van ez találva.
Nekem teljesen mindegy, melyik automata, az MPL-é semmiben nem rosszabb, mint a többi, szerintem. Postára menni persze Isten őrizz! -
-
goom
senior tag
válasz
Polarstar
#9369
üzenetére
Majd kimagyarázzák, mint pl. a Coca-Cola, amikor a két és felest 2,25-ös váltotta, a kétliterest meg az 1,75-ös: "a fogyasztói igényekre reagáltunk".
Nemrég kaptam jó szándékú, kedves ismerősömtől tihanyi nyaralásból hozott levendulás(!) kávét. A Kapucziner pörkölte (persze 3 hónapja), valaki meg megmonyákolta levendulával. Természetesen ihatatlan (azaz kuka), de az ára is figyelemre méltó: 3.990 Ft volt a 100 g (igen, tíz deka).
iatti: ezek (még) 250 grammosak.
-
kmarci25
veterán
válasz
Polarstar
#9273
üzenetére
Hát, sokat nem írnak róla. Annyit tudni, hogy arabica és robusta (arány nincs), plusz ízben dió, szercsendió, karamell. Ja, és igen: csak India.
-
-
kmarci25
veterán
válasz
Polarstar
#9146
üzenetére
Hát ez: Timemore Sculptor. A Kickstarter kampány már lezárult, indiegogo-n asszem még megy. Egyébként egy síktárcsás egy dózisú őrlő. Elég nagy hájpot csaptak körülötte, az utolsó youtube videók szerint nem a legjobb, de egy jó őrlő. Én a kisebbet rendeltem, a presszóhoz valót, 300 USD-ért. Remélem hamarosan feladják.
-
ServerWorks
aktív tag
-
-
-
sz.zs.
senior tag
válasz
Polarstar
#8646
üzenetére
Ahogy nézem csak annál az egy tételnél, mert az rövid lejáratú.
A kavegourmet.hu-n viszont mindnél. -
válasz
Polarstar
#8608
üzenetére
Szerintem a hardcore irányból az a kritikája a dolognak, hogy nem a kávé a főszereplő. Egyáltalán nem.
Kávékülönlegességek, kávéitalok, kávés-tejes-ízesített desszertitalok teszik azzá ami. Kaptam egyszer dohánykávét ajándékba (szemes), az első néhány kortyon még el lehetett lenni, de volt egy pont, ahol annyira átütött az a "csinált" íz, hogy onnantól vége volt, kifejezetten rosszul esett, műanyagnak hatott.Azt kell szerintem éretni, hogy lehet ezt úgy nézni mint egy nagyon remek üzleti modellt:
egy kávézó ahova bárki (tényleg bárki) betér, és kap egy italkülönlegességet, ami szirupok és ízesített cukros-gyümölcsös tejitalok kávé tartalommal. Aminek az elvileg alapjául szolgáló kávé vagy annyira felismerhetetlen, vagy jelentéktelen, hogy egyszerűen értelmezhetetlen a kávé oldaláról közelíteni az italhoz. Kicsit erősebben fogalmazva a modell abban áll, hogy bármilyen kevésbé minőségi kávé eladható drágán, ha a kávé alapvető íze nem érződik az italban. Tehát olcsó kávé + aroma = drága kávé => nagy profit.De ebből következik is a kritikája: nem a kávézás kulturájára, sokszínűségére, a kávébabba rejtett ízekre épít, hanem a kávézás kulturájának, az ízvilág ismeretének hiányára. Egy kotyogón lefőzött bolti őrölt Karaván kétcukorral tejszínnel, vagy az automatás 200forintos kávé után ez különleges kávézó, ahol az ember kap valamit a pénzéért. Sok íz, sok kiegészítő, gyümölcs/bármi.. de a kávé maga önmagában lehet akár sz@r is, egyszerűen nem számít, annyi hozzáadott dolog kerül bele.
A hardcore kávés / hobbi kávés a speciality kávézás felől közelít: a hangsúly a kávén van, ehhez kerülhet még legfeljebb tej ízlés szerint, és ennyi. Itt az összes ízt a kávébab hozza magával, a szakértelem a termelésben, pörkölésben és az elkészítésben, a barista munkájában, az őrlőben, kávéfőzőben, előkészítésben, beállításokban és adott esetben a tejkrémben van. Nyilvánvalóan ez egy olyan ízt is hordoz (főleg espressoként), amitől az emberek ízlése irtó távol áll, a kávéban az arabica-ból eredő savasság teljesen idegen az átlagos (magyar) ízvilágtól. Ebből következik, hogy ez "eladhatatlan" széles tömegeknek. Legalábbis ezt hiszik, még mindig.
A Frei kritikája nem áll meg csak abban, hogy ízesített - én egyszer próbálkoztam egy "újhullámos" flat white-tal.. az a helyzet, hogy ezekben kávé központú kategóriákban nem veszi fel a versenyt. Ez a jelentősebb kritika szerintem - lehetne remek tejes desszert dolgokat árulni széles tömegeknek, és mellette egy szuper SO / speciality világot bemutatni azoknak akik fogékonyak, szakértő baristákkal, termőterületek bemutatásával. Viszont ez az oldala hiányos (vagy hiányzik?) a brand-nek.
Egy lelkes barista egy 3 négyzetméteres kávézóban a szomszéd utcában, minőségi alapanyaggal, kávék iránti szenvedéllyel közelebb tud vinni a kávék valódi ízéhez mint a nagy célokkal és London-Stockholm-Dubai-t ostromló branddel üzemelő sikeres (pénztermelő) vállalkozás

-
icm
tag
válasz
Polarstar
#8608
üzenetére
Nem kell egyetérteni a véleményemmel, de értelmetlenül piedesztálra se kell emelni hirtelen Freit amiért párszor ittál a világjáró finest selectionből. Ha már megemlítetted a terjeszkedést: starbucks is sok helyen van. Nem vagyok biztos benne, hogy ez a minőség megfelelő mérőszáma.
-
TheProb
veterán
válasz
Polarstar
#8604
üzenetére
Összességében én is a jobbak közé sorolom. Főleg ha a szarbucks is rajta van a számegyenesen.
Szerintem pl az arab narancskávéjuk kifejezetten jó.Persze ezt úgy mondom, hogy én csak tejjel iszom a kávét, cukorral, mert full magában a presszó nekem nagyon keserű. Tudom, most vettem jegyet a kövezésemre.
Aztán lehet, hogy igazából sose ittam még "jó" kávét.
-
válasz
Polarstar
#8596
üzenetére
Én két hete az amszterdami reptéren tévedtem be hozzájuk, kínomban. Soha, soha többé. Hagyján a szaladgáló emberszabásúak a fél liternyi, kb. 5000 kalóriát tartalmazó színes trutymókkal, melyek nyomokban kávét is tartalmaznak - mindenkinek a saját ízlésficama a mérvadó; de egy egyszerűen ihatatlan duplát kaptam mind íz, mind hőmérséklet tekintetében (kb 95 fok, szénné égettem a nyelvem). Szerintem ez konkrétan büntetendő kategória

-
válasz
Polarstar
#8429
üzenetére
Viccet félre mondjuk egy aeropress. Gombokért adják, überkirály gyümölcsöset lehet vele húzni. A kotyeszből se lesz presszó sose.
Gépek közül a Sage bambino tök jó kis masina lenne, de hajlamos túlmelegedni az első kv után asszem és fröcsköl. Persze lehet, hogy javították és régebbi verziót ismerek. A GC remekül modolható alapgép, de bűn nem hozzányúlni. Ja és röhejesen drága lett. A Graefet nem ismerem.
-
kmarci25
veterán
válasz
Polarstar
#8358
üzenetére
Itt nézelődj: Cafelat Robot.
-
-
-
-
válasz
Polarstar
#7777
üzenetére
Hoffmann nagyon részletesen körbemérte és kóstolta a témát. Konklúzió szerint brikka hideg, moka meleg vízzel. Dixi.
Ja persze brikka se presszót főz, de egy közelítő alternatívát. Aki kotyogós presszót akar, az mélyen a zsebébe nyúl az utóbbi évtized szerintem legjelentősebb kávés innovációjáért és vesz egy 9B baristát.
kchris78@ hosszú történet. Így lesz garantáltan finom és égés mentes.
Sőt, egészen elvetemült módon olyat is lehet (ha igazán jó, világos pörkölésű finomságot készítenél), hogy forró vízzel nagyon óvatosan körbeöntöd a kosárban lévő őrleményt, vársz 20mp-t, hasonlóan a filter első "blooming" felöntéséhez (jó nagy mocskot fog csinálni szinte mindig) és utána tekered rá a tetejét (aljában a forró vízzel) és készíted el 🧑🍳 -
#64905664
törölt tag
válasz
Polarstar
#7777
üzenetére
A régi időkben sajna soha nem hallottam előmelegítésről, nem volt brikka.....70-es évek, nyolcvanas évek elejéig: villanyos főző, azt hiszem orosz. Lépten nyomon felrobbant, erre valaki kitalálta, hogy levágja az aljáról az elektromos részt vagy talpat vagy mit és így gázon főztek az emberek, vagy villanyos kályhán. A szűrő miatt utána is felrobbangatott de így futott sokáig....közben megjött nem tudom pontyosan mikor a kotyogó, mire Bp-ről vissza költöztem a falunkba már az volt a szüleimnek, ez 1976-ban volt vagy pár év múlva?! Természetesen ehhez abszolút nem darálhattál finomat mert felróbbant volna vagy nem jött volna semmi ki belőle. Maximum az omnia silk jött le (vagy karaván, stb stb), a későbbiekben próbáltam az omnia klasszikot az már keverve sem jött ki a csövön. A mienken kérésre mivel szerte ez dívott a falvakban, kicseréltem a szelepet egy 6-os csavarra és most is az van benne, nem robbant fel sose csak ha kicsit is finom anyaggal próbálkoztunk nem jött ki semmi. Tehát ezzel olyan eresztést amire a jelenlegi ismereteink szerint ráfoghattuk volna, hogy micsoda jó kávékat ittunk egyszerűen képtelenség lett volna főzni. (egyen kávék voltak évtizedekig!)Igaz volt aki még ezt az egyszerű 2x2-őt is el tudta rontani mert igen, megkínáltak borzalmakkal. Én bármily furcsa szerettem az omniát. Azonban hol ihattam hol nem ma már úgy gondolom azért mert gyomor ideget és hányingert csinált és olyankor leálltam akár évekre is. A falvakba soha nem hallhattunk olyat, hogy világos, sötét, közép akármilyen pöri, savas, nem savas és még sorolhatnám. Ami kijött a kotyesz csövén azt főztük. Sok sok éven át a legközelebbi boltban daráltuk a kávét propelleres darálón.
Abban az időben vagy mindíg?! az volt mindenfelé a divat, hogy a kávén nyerészkedtek irodákon, honvédségnél, különböző munkahelyeken pl gyárakban (csepeli vas és fémművek) volt mindenütt egy megbízott és az főzte a finom nedűt.
Visszaforgatta a kávé zaccot. Úgyhogy jelenleg kijelenthetem, hogy szinte hót ziher, hogy életemben sem ittam presszó kávét. Persze akkoriban fiatalon özön szórakozóhelyeken kávéztunk de az imént ecsetelt módszerekkel verték át a népet.......később egy volt Bpesti étteremben dolgozó sráccal dolgoztam a csepeli gyárban, ő kiokosított mi folyik a finom kávé és egyebek terén is.És igen, vagy a klasszikus 40 éven át vagy volt az 50 is úgy tudtam, hogy nagyon finom kávét ittam amikor ittam - mármint itthon az omniát.
Egy biztos, qrva erős volt! És ráadásul még azt is tanultam, hogy is kell főzni....púposan a szűrőt, olyan lassú lánggal alig pislogjon és utána órákig olyan gyorsan újítottuk fel a házunkat, hogy öröm volt nézni. Utána ebéd és újból egy ilyen kiütős omnia!Háááát, így törpént!

-
#28054016
törölt tag
válasz
Polarstar
#7694
üzenetére
Lehet, h elbeszelunk egymas mellett. :-)
Csak azert tekerem fel durvara a vegen, h essen ek mar be azok a franya szemek.
Ha nem tekerem fel, akkor akar fel percig is orlok 10-12 g-ot, s ez nekem unikum. Mar azt is megneztem, h a masik kave, amibol meg van az meg mindig a szokasos ido alatt vegigmegy-e a gepen. S igen.
Tehat adott nagysagrendileg 15 szemes kavefajta/marka, amibol 14 kb ugyanannyi ido alatt daralhato, bocs, orolheto, egy meg masfel-ketszer annyi ido alatt, mikozben mindent ugyanugy teszek.
A franya logikam azt mondja, h e mogott vmilyen egzakt oknak kell lennie: magasabb kavezsir tartalom, konnyebb szemek, barmi. Valami.
S egyszeruen kivancsi vagyok, s abban biztam, h en a laikus kifogok itt vkit, aki profin tolja a kavebizniszt, s mar reg eszrevette a jelenseget, s tudja is az okat. Azt kizartam tartom, hogy a tigrises matrica miatt volna :-) Nem Sandokan kave ez, amelyik meg a puskagolyonak is ellenall. :-)
-
#28054016
törölt tag
válasz
Polarstar
#7643
üzenetére
Mi is kipróbáltuk a Tiger Blendet.
Nekem is átment a “szűrőmön”, magyarán oké az íze.
A többi (jobb) bolti kávékhoz képest 1-2 fokozattal lejjebb kell őröklni a Graef-fel, nálam ez 8-9, ez nem is furcsa.
De az igen, hogy nehezebb maradék nélkül megőrölni. Eddig ilyen gondom nem volt az ezzel az őrlővel kipróbált 12-15 kávéfajtával, de ez szeret nagyon ugrálni. Lehet, hogy könnyebbek a szemek, kisebb a sűrűségük vmiért?
Mivel olyan 10-12 őrlésen túl vagyok, nem pszichés jelenség, tuti, hogy tovább tart az őrlés, mint akár egy Lidl-s Bio kávéval, egy arany Lavazzaval, akár korábban a Kapucziner termékeivel.
-
válasz
Polarstar
#7684
üzenetére
Na azért ők is szerényen hallgatnak az eredetről. Az, hogy befestik egész Afrikát, még nem túl sok infó. A Kimbo már feltünteti (legalább a drágább termékein) a származást, de az nem is 6k Ft, hanem 10k és akkor már egészen biztosan nem ezt veszem, hanem kispörkölőtől ugyanennyiért.
-
looser
addikt
válasz
Polarstar
#7686
üzenetére
Félreértettelek

Ettől függetlenül klassz lenne, ha ráírnák szövegesen is, hogy koffeinmentes vagy sem, egy színvaknak például nagy segítség lenne. Az pedig, hogy ilyen részletes a csomagolás - leszámítva ami miatt morgok - dícséretes :-)
Ja és elég olcsó a GLS szállítás, az sem utolsó szempont. -
looser
addikt
válasz
Polarstar
#7645
üzenetére
Az nekem például nagyon bejött :-)
Tinédzser koromban nagy szám volt a cigijük, ha hozzá lehetett férni (90 előtt valutásboltból, 90 után kínai piacon), feltehetőleg ez lehetett valahol mélyen az indok :-)) Több éve már, hogy vettem, nem tudom, most milyen, de amikor ittam, egy elég friss csomagot sikerült és szerintem baromi jó volt. Oké, nekem a Segafredo Intermezzo is bejön :-) Ma vettem én is egy ilyen tigrincset, kíváncsi leszek rá. 2024.09 a lejárat.Ja és jobbulást!

-
válasz
Polarstar
#7636
üzenetére
Hmmm. Nem nyúlt senki a dobozokhoz. Én vettem el az első csomagot.
Pénztáros hölgyike is meglepődött.. Oh! Ez kapható? Mikor pakolták ki?
Ép töltötték a polcokat. Ár sem volt kint.
Jónak látom a kávét. Szept 29-i gyártás. Vegyes, nem tiszta arabika.
Fűszeres aromák és tejcsokis lecsengés. Végre legalább ennyit rá mertek írni.
Holnap teszem az őrlőbe, ha kipucoltam a benne lévőt. -
#28054016
törölt tag
válasz
Polarstar
#7560
üzenetére
Azóta összeraktam: az amerikai tulaj elment Mo-ról, aztán a Classic Farm Bakery nevet és logót átadta valakinek, aki Manna1887 cégnév alatt még sütötte és forgalmazta, de 2020-ban ők is bezártak. Ma beszéltem valakivel, aki félreértett, s mondta, hogy megadja az utolsó tulajdonos számát, ha meg/át akarom venni a bizniszt. :-)
-
#28054016
törölt tag
válasz
Polarstar
#7553
üzenetére
Ott volt 2 számmal arrébb a megboldogult Classic Farm Country nevű cég, akiknek a termékei (főleg a 8-10 ízben kapható cookie-k, nemcsak csokis, hanem almás, srépás, mazsolás, miegymás) a rendszerváltás után pár évvel megjelentek a bp-i teázókban, kávézókban. Mivel az üzemükben kb. harmad-feleáron voltak kaphatóak a termékek, ezért alkalmanként 100-200 ilyen teasütivel + pár kiló cantuccival felszerelkezve jöttem el onnan, s várt otthon már nagyon a 3 gyerek, hogy induljon az osztozkodás.:-)
S hogy ne csak nosztalgiázzak, nincs valamilyen utóda ennek a sok ízben kapható kerek cookie-nak? Persze olyan megoldás kellene, hogy az üzemig eljussak, mert ott lehet jól boltolni.
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Starlink
- GoodSpeed: A megfelelő matrac kiválasztása egy hosszú folyamat végén!
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Elektromos autók - motorok
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- alza vélemények - tapasztalatok
- Yettel topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- Honda topik
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S25 Ultra - 12/256 GB Használt, karcmentes 6 hónap garancia
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 8/256GB (MLY33MG/A) éjfekete - 141 Ciklus - 1+ év garancia - HUN
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- LG OLED & OLED evo Televíziók -30%
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
vettem valamelyik nap bocicsokit. 87g-os tábla volt. elmehet a mondelez is a k.anyukájába.
akkor érthető

Szerintem pl az arab narancskávéjuk kifejezetten jó.



Mr.Csizmás

