- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Szakít a OnePlus és a Hasselblad?
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Köredzésen járt az Exynos 1680
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
dchard
veterán
Én még küzdök a csávóval, már 2 eurónál jár az ajánlata refund témában... Esküszöm, 13 éve Ebay-ezek, de ilyen pőre parádéban amit ez leművel még nem volt részem. Megindítottam a dispute-ot, és visszarántom a pénzt is. És a végn kap egy kövér negatív értékelést. Ha ezt a fillérbaszást nem játszotta volna el, és újraküldi a terméket vagy refund-ol elsőre, akkor elválunk egymástól szép csendben (erre azért volt már példa 13 év alatt de csak 1-2 alkalommal). Megáll az eszem...
-
kgymac
őstag
Kb. azóta, amióta pár embernek itt is megállt az ilo a frissítés után.
Elsőre csak nem bootolt usb-ről ill. IntelligentProvisioning nem ment. sd card fw hiba látszik az ilo-ban.
Aki megpróbálta az nvram törlést (support leírása alapján), annak általában sikertelen lett az egész (nem kizárt, h user error is volt közben, nem tudom megítélni). Én megálltam 2.50-en az ilo-nál, mert csak azoknak szállt el akkoriban, aki frissítettek. Csak kb. hónapja frissítettem a legfrissebbre, talán 2.73-ra. Úgy rémlik, mintha lett volna egy 2.5x-es vagy 2.60 -as ilo, majd gyorsan kijött a 2.61. Talán abban már javíthattak valamit.@dchard:
A chiphűtő eladója érdekes egy fószer. Én is rendeltem kettőt, de a készlete nem változott, mindig csak 3 darabja van raktáron.
-
dchard
veterán
Ezzel mind egyetértek, a probléma az, hogy egyszerűen nincs olyan hivatalos csatorna, ahol contract number, vagy product ID nélkül tudsz nyitni hivatalosan ticket-et, vagy bugot tudsz bejelenteni. A HP fóruma nyilván nem minősül hibabejelentésnek.
Valaki írta korábban, hogy lehetne rá script-et írni. Namost én kidumpoltam a komplett ILO config-ot XML-be (a hponcfg utility-vel), de ez a lehetőség nincs benne. Gyanítom, hogy ezért sem őrzi meg a beállítást áramtalanítás/ILO reset alatt, mivel el sem tárolja ezt a flash memóriában.
Zizi123 :
BIOS-ból van NIC firmware-ből van újabb, de mindkettő újraindítós.
-
jegesib
aktív tag
parancsolj, lehet szedni simán.
-
jegesib
aktív tag
Igen ezt raktam, előtte frissítettem biost és ilo-t az utolsó verzióra. ilo-ból telepítettem, html5-ös konzolon, wifis gépről mountoltam az image-et, szóval csak úgy csináltam ahogy nem lenne szabad
csont nélkül települt, előtte 6.7-el azért szívtam párszor, azért álltam vissza 6.5-re. De ez a 7-es most patentnek tűnik.
-
Bathalsar
aktív tag
Eléggé ki van centizve a gyári táp, ha telepakolod az eszközt. Én tuti nagyobbat tennék mögé, ahogy cserélnék CPU-t, raknék bele több memóriát, etc.
Néztem az egyik magyar nagykert, rendelhető a Gen 10+. A G5420 procis, 8 giga ramos nettó 160 alatt van egy kicsivel. Xeon E-2224-vel és 16GB rammal ~217. Ezek nem olcsók, főleg nem a Gen8-hoz képest, de még az elején vagyunk.
Ami viszont nem tűnik vészes árúnak, az iLO modul a nettó 11 ezres árával.
-
Zizi123
senior tag
En kulso raid kartyat (lsi 9271-8i) hasznalok, igy a lassulas annyira nem erint. Inkabb az erdekelne, hogy barmit nyernek-e vele, ha frissitenek? Gyorsulna, valami /barmi jobb lenne?
(pl memoria management ,sebesseg, vagy mit tudom en?)
Jelen pillanatban 422 napos az uptime, tehat nincs gondom vele es csak azert nem frissitgetnek, hogy a verzioszamon kivul latszolag semmi ne valtozzon) -
Nekem a Gen10-el se lenne semmi bajom, ha lenne benne ILO. Ebben (ehhez) most lett, meg lett négy NIC, erősebb proci, és szerintem sokkal előnyösebb külső táppal, pláne hogy így még kisebb tudott lenni (nekem pl. a kis méretű rackembe ez kifejezetten előny, és nagyon sokan teszik hasonló helyre, szóval ezzel nem vagyok egyedül).
Összeségében én gondolkodás nélkül váltanék Gen8-ról, ha 200eFt körül megkapnám (bruttóban, ILO-val, 16GB rammal), de annyiért nem fogom. Ettől függetlenül szerintem ez egy jól sikerült és racionális upgrade, ugyanabból a generációból egy "plus" jelzésű termék esetén miért is vársz többet? Ez csak egy facelift, annak viszont tök oké. Egyedül az ára az, ami nem oké.
-
For the record: Microserver Gen10 PRO nevű termék nincs.
Az érveid többsége pedig szubjektív, az alapján ítéled meg (a Plus-t), hogy neked mi tetszik/tetszene. Szinte mindegyik ponttal szembe lehet állítani másfajta előnyöket amik meg másoknak tetszenek, szóval ez az egész vita időpazarlás, és nincs is igazán értelme.
Az árat kivéve, az tényleg egy kicsit erős lett.
-
"Slotot foglaló opcinális ILO?"
Gen7 esetében ez úgy tűnt, nem zavarta az embereket. Engem sem. Egyébként meg egy olyan slotot "foglal", amiben csak az csücsülhet (ha jól láttam). Nem veszítesz vele értékes foglalatot.
"Szarabb HDD keret (úgy generál gen10)"
A Gen7 volt a legjobb, masszív műanyaggal. Precíz illesztések, nulla holtjáték. A Gen8 már ki volt könnyítve oldallapok számát és a műanyag minőségét is tekintve. Ehhez képest némi előrelépés, hogy teljesen leredukálták és fém-fém "sínt" használ a Gen10.
"persze valaki szereti de amúgy jobb a vertikális"Amúgy jobb?
Amúgy miért is? Tényleg."-Külső táp?.... camon....................."
A külső táp pedig egy fokkal szimpatikusabb, mint a korábbi hozzáállás.
Nem tudom van-e hivatalos statisztika (szinte biztosan nincs), de saját meglátásom többek között az itteni topicokat is olvasva: a HP Microserverek érzésre fele táphibával került ki a forgalomból. Utána meg mehet a hajtóvadászat a megfelelő form-factor után."Ilyen áron?"
Az új Gen10 egyébként nekem tetszik. És továbbra is csak ismételni tudom amit korábban írtam; akik az ár miatt panaszkodnak, vegyenek egy Synology / QNAP NAS-t hasonló áron, és lehet panaszkodni a teljesítményre és a rugalmatlanságra.Most ~ 150 kHUF iPon-ban egy Gen10.
Van itthon egy QNAP TS-431P2-1G NAS-om, ami "csak" ~100 kHUF.Nem kell Gen10 Microserver hozzá, egy ~10 éves Gen7-es röhögve elveri a NAS száját minden tekintetben. Boot idő, performancia, OS lehetőségek, még talán a zaj is.
A kisebb méret és az USB3 szólna esetleg a NAS mellett. Bár nekem egyik sem szempont. -
Nappal nem zavaro az enyem sem, este viszont alvashoz elegge az. Lehet összefüggesben van azzal hogy felig döglött az ILO... Meg a 1030GT se segit a huvosen tartasban.
Uj koraban nem volt ennyire hangos, viszont most hogy egy 65WTDP-s xeon van benne nem akarom kicserelni a gyari ventit se, nehogy egy veletlen nagyobb terhelesnel felgyulladjon a picsaba -
foltang
csendes tag
Lehet, hogy túlzás a 350W, de van bent 4 merevlemez, 1 SSD, E3-1260L proci, raid vezérlő, az adatmigrációhoz kell majd még 4 winyó, szóval, evvel nem akartam spórolni.
Igen, ott vettem, máshol nem találtam.
Viszont én nem nyúltam semmit a kábelezéséhez, a gyári állapotban működik, szóval nem kell semmit varázsolni az alaplaphoz, ezek szerint szabványos a tápcsatlakozó kiosztása az alaplapnak. -
osztraksajt
őstag
Ha már kötekedni akarsz én is tudok: A TDP az a normál használat (tehát nem szintetikus tesztprogramok) melletti intel szerint mért jellemző csúcsfogyasztás, tehát nem átlagos fogyasztás, illetve áramfelvétel nem pedig hőkibocsátás ahogy te írod, habár van köze a kettőnek egymáshoz, de mégsem tehető egyenlőség jel.
Attól még idle-ben lehet teljesen más a fogyasztása a két procinak hogy a TDP-je ugyanaz (pl 3W vs 8W), és emiatt már a venti is teljesen más hangerőt adhat ki ami ugye jelen esetben nem elhanyagolható szempont ha az ember nem klimatizált szerverteremben üzemelteti.
-
llacee
őstag
Nemetorszagbol ebayen 1230v5 8szal 16gb rammal annyiert jott, mint itt a xeonos gen8ak mennek.idrac enterprise licence +10e volt ugyan ott.Viszont teny hogy nagyon kompakt es mindenre eleg a gen8.1265el hasznaltam csak a pcieslotok szama bizonyultkevesnek egyebken itt nyugdijaztam volna amig megy.
Azert a 320as sorozat mar a batar kategoria minden tekintetben.330asokkal dolgozom meg a garazsba is nagy lenne -
Zizi123
senior tag
Nekem is annyi ha Sata3-on W10-et hasznalok.
Ebben a szerverben a sata2 miatt ez normalis esetben 8-10s, es utana is porgos hasznalni akar nativan, akar ESXi alol van hasznalva.
Egyebkent a jot nagyon konnyu megszokni. Regen ha mar 2 perc alatt bebootolt az XP gyors volt a geped. Most pedig ha mar fel perc a megszokott par s helyett, azt hiszed sosem fog betolteni. -
Zizi123
senior tag
-
Zizi123
senior tag
Azt nezem, hogy barmelyik Xeon-t nezem az joval tobbe fog kerulni, mint az egesz szerver kerult
Esetleg ha van valakinek joarasitva E3-1xxx v2 procija, az ne kimeljen
Esetleg ha valaki meg tud az aliexpress, es ez ebay-en kivul mas jo beszerzesi forrast azt is megkoszonnem. -
Kobak77
aktív tag
Gen10 még erőben sem remekel. Oké, VGA fronton más ligában játszik, mint a Gen8, de proci téren a legerősebb verzió is csak 66-75%-t hozza a xeonoknak... és ugye Gen10-ben nem is cserélhetők.
Más: nemrég upgrade-eltem a G1610T-t egy Xeon E3-1265L-re (nem, nem elírás, ez sima, nem v2-es). Gyakorlatilag egy 1260L-nek felel meg. A kérdésem az lenne - elsődlegesen azokhoz, akik szintén négymagos Xeon-t használnak - hogy nálatok is megemelkedett a venti fordulatszám az új CPU-val? A celeronnal szinte mindig egy számjegyű volt a venti teljesítménye, jellemzően 7-8%-on pörgött. Xeon-nal 21%-ról indult (idle), de láttam 38%-ot is. Ez normális?
-
először is, köszi a választ.
egy NAS-t szeretnél 40 TB raw disk-el de azért legyen média központ is?
igen. van egy asustor nasom, és nagyon tetszik benne, hogy több eszköz funkcionalitását egyesíti.kötet raid: igen. nem kell mindent türközni. csak a családi fényképeket. ha bukom a filmeket/sorozatokat, azért nem sírok, a gyerekről és a nyaralásról készült képekért igen. kb. 1tb erre tökéletesen elég. jelenleg egy cronjob szinkronizálja az egyik megosztott könyvtár tartalmát egy a másik diszken lévő könyvtáréval, de egy out-of-the-box megoldásnak jobban örülnék.
volt chromecastem, és amíg az asustoron rendesen működött a youtube és az xbmc, addig nem használtuk. gyűlölök átdugdosni az eszközöket a hdmi portokba.
a vga elfoglalja a pcie slotot, bármilyen másik pcie kártya (raid) nem jöhet szóba.
megvalósíthatósági tanácsot szeretnék kérni, nem egy értelmetlen vitát arról, hogy amit szeretnék, annak van-e értelme.
@AiRLAC: bocsi, de egyben szeretném. vagy megveszem az asustortól, vagy ha tudom, megcsinálom.
-
PpenoO
őstag
Nekem az, 35 fokos lakás számomra nem élhető lakóhely, persze a kényszer nagy úr...
Neked milyen szerver konfigod van és hány százalékon megy a ventilátorod ilyen szobahőmérséklet mellett?
-
poolbig
aktív tag
Ezt ahogy egyre többször nézegetem annál jobban tetszik.
Igaz, 2x annyiba kerül mint a microserver, de (vagy éppen sajnos, mert azért piszkosul nagy fícsör) nincs benne iLO (ami tönkremehet).
Az iDRAC meg hát nem annyira kellemes jószág, mint az iLO. De Xeon cpu, 8 Gb RAM, szóval ezért drágább, csak olvastam hogy hűtési problémák lehetnek a HDD-knél, meg persze szoft raid van csak, ami annyira nem baj, a microservernél sem használtam a hardveres raid-et (persze a boot HDD-hez azért kellett volna egy raid0-t beállítani). Áh, a végén veszek egy AsustorAS6104T-et, és el virtualizálgatok majd azon
-
poolbig
aktív tag
Megoldottam.
Nem dugtam rá a PD-ot, elindult a szerver, eljutott odáig, hogy nem tud miről bootoloni. Ekkor rádugtam a PD-t, nyomtam egy F11-et, kiválasztottam a 3-ast (Drivekey boot), és azóta már települ is. Ha rajta van a PD, elindulásnál, akkor nem hajlandó foglalkozni vele.
Egyéb. Sajna lejárt a garanciám, hogyan tudok friss BIOS-hoz, iLO-hoz jutni? A legújabb frissítési packban gondolom benne van, de melyik fájl az? -
lordjancso
senior tag
Nekem most egy OMV fut a szerveren. Mennyire lenne jó ötlet egy OMV-t telepíteni egy sd kártyára?
(#2568) Krix: Ha jól értelmeztem, akkor ez az ESXi arra való, hogy a gép erőforrásait több darabra szedjük és több virtuális gépre szeleteljük a nagy szervert. Nekem egyelőre ilyen jellegű igényeim nincsenek (vagy legalább is nem látom, hogy szükségem lenn-e e erre), ezért gondoltam, hogy csak simán az OS-t telepíteném közvetlenül az sd kártyára.
-
Coyot
őstag
Na igen ezt láttam én is, ez vSpere clientben van, ami közli hogy 12-es verzió felett használjam a webes management felületet - 13-as a VM-em verziója.
Weben pedig így nézki: ha új merevlemezt akarok hozzáadni akkor csak és kizárólag a saját datastore-ból szeretné neki a helyet lefoglalni: [kép]
Az existing disk hozzáadásánál pedig kész melezfájlt vár, de itt már tudok tallózni a másik datastore-ból is - érdekes lehet akkor külön készítsek egy lemezt , ehhez nem is találtam lehetőséget a kliensben - és azt adjam hozzá? Esetleg SSH-n keresztül a lemezkezelővel tudok lemezt készíteni?
Létezik egy lehetőség kiterjeszteni egy datastore méretét meglevő elérhető datastoreból, vagy sima lemezből, de akkor elveszik megint az egész lényege, hogy SSD-n tartom a virtuális gépeket és minden adatot külön a raid tömbökön - ezt meg nem szeretném.
-
envagyok
veterán
Képzeld én is rákerestem.
De remélem tisztában vagy azzal, hogy a google kereséseid testreszabottak?
Azaz ha valamit már egyszer megtaláltál, azt utána az elsők között fogja ajánlani.
Természetesen csak neked.De ha ilyen jó vagy a linkelésbe, akkor légyszíves egy 6.5-öst linkelj be nekem, mert a vmware-es 6.0-ával sok a gond, úgy hallom.
-
envagyok
veterán
Figyelj már...
Neked gondolom van ilyened.
Nekem MÉG nincs, még csak nem is láttam ilyet.
Most rendeltem, majd a héten jön, csak biztosra szeretnék menni mindenben.
Baj ha kérdezek?
Rámentem a 15 másodperces oldaladra, és egy szót sem találtam a micron ram-ra keresve...
Nehéz beírni egy igent vagy egy nemet?
Inkább kioktatni próbálod a másikat, akiről fogalmad sincs, mennyit keresgélt, olvasgatott már erről, de vagy nem talált vmit, vagy nem biztos benne.
Például egy másik oldalon ezt írták:
"he hard drive bays aren’t hot swappable (unless you buy a separate RAID card, put that into the single empty PCIe 2.0 slot, and connect the drive bay to that instead), but that’s not really a problem anyway. They are quite easy to use, so at least when you have to add or remove a hard drive, you won’t have any physical complications."
[link]Akkor jó a linkelt ram?
-
envagyok
veterán
Az eladó memóriánál használtra gondoltam.
Pl ez:
[link]
jó bele?Most nem értem mit kötözködsz.
Pont azért írtam be, hogy hátha vki tud segíteni.
És képzeld, én órákig googliztam, hogy microserver g8 sata hot swap, és semmi értelmeset nem találtam.
Megosztanád azt a linket?
Amúgy én ezt olvastam:
"The fifth SATA port is bootable if you configure SATA to operate in Legacy mode. This is not recommended as you lose the benefits of AHCI such as hot-swap of disks and there are probably also performance penalties."
Azaz, mégse megy a hot swap, ha az 5. csatiról szeretnénk bootolni.
Én meg már többször is leírtam, hogy egy oda kötött ssd-ről szeretnék majd bootolni.
1 perc visszaolvasással megtaláltad volna
Na béke -
envagyok
veterán
Kerestem google-ban, és fórumon is.
De nem találtam, csak régi amd-s vasakra.
Hátha vki tud infót itt.
Módosított biost keresek, elvileg a régi gépeken is úgy oldották meg.
Elvileg a chipset tudja a hot swapot.
[link]
[link]És mivel még meg sem jött a serverem, és nem találtam választ, csak megkérezhetem itt, ahol több embernek több éve van ilyene, hátha!!
-
jegesib
aktív tag
Közben kijött a támogatott verzió is:
https://my.vmware.com/web/vmware/details?downloadGroup=OEM-ESXI65-HPE&productId=614
-
jegesib
aktív tag
Köszönöm a szíves kioktatást, igen tudom, h 2 napja jött ki és azt is tudom hogy lehet letölteni a Base image-et. Azon sem aggódom túlságosan h még nem támogatott, merthogy a 6 sem támogatta amikor megérkezett, aztán később igen. Megnézted a linkemet? Minden kérdésem forrása az a nyomorult pdf (címe: Contents of the HPE supplied VMware ESXi IMAGES - szóval nem upgarde), amiben a benne vannak a linkek az új driverek helyével, de aztán vmi okból a komplett "nov2016" foldert törölték.
-
csusza`
senior tag
EGyébként kicsit alá számoltam, most néztem meg, hogy 10 felhasználó lesz körülbelül, de azért adjunk még ahhoz hozzá 5-t, hogy tuti bele férjünk...
Az a gond, hogy Windows Serverrel eddig nem túlzottan kellett foglalkoznom, de ahogy így olvasok róla meg próbálok tanulgatni, már az elején egyre jobban belekeveredek itt ezekbe a licenszelési dolgokba... -
gumimaci
újonc
-
PpenoO
őstag
Fogpiszkálóval kitámasztva
.
Valami ilyesmit kéne szereznem, addig engedelmeddel élek a megoldásoddal de most bebasztam a sarokba az egészet, úgy felbaszott a bestmarktos banda ram ügyben, szerencséjük, hogy a hd6450 nem volt vészes.
Telefonon egyeztet:
- Tényleg van készleten?
- A mi rendszerünk tévedhetetlen, percenként frissül, rendelje meg.
- Ok, pár óra és megyek érte.Megérkezem, és egy ilyen hót belassult csóka szöszmötölt nem viccelek, 30 percig, majd kijelenti, hogy nem tudja hol van, most költöztek, de megrendeli újra. Mondtam neki ne fáradj, majd legközelebb.
-
lbarjak
csendes tag
PpenoO, nekem nagyon hasonló konfigom van, Debian + ZFS az alap, azon megy VirtualBoxban a Win7. Persze bővítettem a RAM-ot 16 GB-re, így most a 4 GB-s modul a fiókba került. VirtualBox kétféle lehet, én a php változatot választottam mivel nincs monitor a szerveren, onnan vagy böngészőben fut a Win7 vagy TightVNC-vel. A Raspberri Pi 2-t is ThigtVNC-vel hozom fel a fő gépemen, monitor azon sincs.
A tükrözés nem elég, mit teszel, ha elromlik az egyik vinyó? Le kell ezt próbálni, nehogy az új vinyó beszerelésekor elszálljon az egész, akár azért, mert ideges vagy és mellényúlsz... Nekem a Microserverben 2x2TB tükör van és egy harmadik 2TB-s a Raspin, oda rsync-kel mentek néha.
Linux RAID és ZFS esetén is van lehetőség szimulálni az egyik diszk hibáját. Nem tudom, Win7 alatt van-e ilyen?
Aztán mi van, ha egy tükröt másik gépbe kell áttenni, fog működni? Erről sem elég olvasni, ki kell próbálni. Egyébként fogZFS-nél kell a '-f' kapcsoló, ahogy itt is le van írva:
http://docs.oracle.com/cd/E19253-01/819-5461/gazuf/index.html -
PpenoO
őstag
Remélem nem szentségtörés, Win7et szeretnék rátenni.
Semmilyen Linux tapasztalatom nincs és a célom egy alacsony fogyasztású és halk 7/24es gép ami torrentek futtatásán, fontos adataim biztonságos tárolásán (raid1 tükrözés) és médiamegosztáson (SMBvel csatlakozna Raspberry Pi2höz) kívül semmilyen más szerver funkciót nem látna el.
Jelenleg a szűk keresztmetszet a processzor, mivel Gbites netet nem bírná kiszolgálni torrent szempontból.
Aktív hűtést nem szeretnék, így a cél egy 1265l-es Xeon proci, de ahogy elnézem nemhogy Mo.-on, eBayen és Amazonon sem árul ilyet senki...
Szerinted/tek egy 1220L megbírkózna a Gbites (1000/200) torrentezéssel?
-
PpenoO
őstag
A szomszédok már felhívták a figyelmünket a gyér hangszigetelésre, ha érted mire gondolok
, amúgy nyitott ajtóval alszunk kutya miatt és ahol a gép lenne ott egy gipszkartonozott ajtó van, amúgy meg hatos válaszfal öleli körbe.
A ventilátor hangra meg tényleg nem értem akkor miért van tele a net meg a topik negatív véleményekkel és kényszervmegoldásokkal.
-
PpenoO
őstag
A topikból és más oldalak leírása alapján azt hittem sokaknak gond a zaj amit produkál. Itt egy hangminta 30 decibelen, eléggé elrettentő számomra. Filmnézés közben, csendes jeleneteknél nem szeretnék ilyen ventilátorhangot alapzajként hallani, ráadásul ez éjszaka simán hallható a hálószobából.
A Gbitel kapcsolatban is találtam olyan eredményt miszerint torrentkliensen keresztül a g1610t nem fogja bírni a felét sem, max 50mb/s letöltést. Ezzel kapcsolatban van másnak is tapasztalata?
Új hozzászólás Aktív témák
Angol nyelvű infók (BIOS, RAM lista, driverek, stb.)
- Gamer PC - Ryzen 7 5700X, 3070Ti + Garancia
- Lenovo Thinkcentre M715q Mini PC /Ryzen 3 2200GE/Vega 8/8GB RAM/256GB M.2.
- GAMER Alap! i7-14700K / 32GB 7200MHz / 1TB Gen4 / B760 / 1000w Gold! BeszámítOK
- Mac Mini M4 Pro 14c/20c/48GB/512SSD/3X Thunderbolt 5 + Logitech MX Key S bill
- Lenovo Ideacentre AIO 5 24ALC6 PC Ryzen 7 5700U 6 Mag 16GB RAM 512GB NVME SSD Gar.
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest