- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
bugizozi
őstag
Szia!
BIOS 2019-es, elvileg engedélyezve van az USB.
Közben azt találtam ki, hogy megnézem a gép belső USB portját, az működött, úgyhogy elegánsan kivezettem a kábelt és szükség esetén pár hetente rá tudom dugni a külső vinyót kimásolni a fontos adatokat. (húdeporos ott bent
)
Sajnos másik táppal nem tudom kipróbálni, laptopom és miniPC-m van.
cynosure: igen, Floppy táp van átalakítva SATA tápra, onnan kapja az SSD a delejt. Az amúgy ketté lehetne osztani egy Y kábellel?
Köszönöm!
-
MrTwister
őstag
Na ezt nem is tudtam, ez gáz, nagyon gáz! Akkor ezek szerint minden kiírt értéke lehet kamu!
Mindjárt ránézek neten nincs e rá how-to vagy HP support, hogy javítsák? PpenoO: nem találtál ilyen kezdeményezést redditen v. máshol, hogy esetleg HP felé történt jelzés ez ügyben? Kicsit hihetetlen számomra, hogy nem képes egy ekkora cég kiolvasni a proci thermal sensor-át helyesen. Tudom a hazudik viccesen hangzik, de miért tenne ilyet szándékosan?
-
PpenoO
őstag
A műtétet nem én végeztem, mert a gyári ventilátor tengelyen nem seeger gyűrű van hanem egy rásajtolt bigyó amit nem tudtam házilag leszedni. A műtét sikeres volt, így aki hasonló fő ventilátor csapágy gondokkal küzd, van megoldás a gyárias felújításra. Az eredmény 17%nál csönd, öröm és bódottá!
Aki tudja magának cserélni a csapágyakat, annak csak vennie kell egy 3 pines ugyanilyen ventilátort. Aki nem, az elküldheti a https://www.horgaszorsoszerviz.hu/ hoz ahogy én tettem és ott 3e forintért megcsinálják neki a cserét.
U.I.: Majd elfelejtem, a 3 pines ventilatorban minőségi csapágyak vannak a szervíz szerint, míg a gyáriban nagyon nem.
-
Petyb00
aktív tag
Elgondolkodtatott amit írtál, esetleg tudsz erről küldeni valamit.
Azt találtam, ha nincs bekötve a PWM akkor maxon pörög a venti.Szóval kikötörrem a 3-as pin-t (kék), most egyenletesen megy a venti, de az ILO folyamatosan változó %-ot ad vissza.
Egy másik ventivel is kipróbáltam, az eleve PWM nélküli, de annál is ugyan az a hiba, ILO szerint ugrál a teljesítmény. 0-50-70%
Ebből kifolyólag folyamatosan elindítja az OS leállást, majd megszakítja...Arra következtetek, hogy a Fordulatszám visszajelzésben van valami kavarás a HP oldalán...
Amúgy nagyon kíváncsi leszek, hogy az a Delta venti, valóban csak 2 pólusú az elkronikában is, vagy csak nincs beforrasztva a másik 2 kábel...
-
Petyb00
aktív tag
Kíváncsi leszek!
Pont szívok a ventivel (nekem a gyári már nagyon kerreget), megcsináltam a 6-ról 4-re alakítást.
Eddig:
Noctua NF-A12x25-PWM - be sem bootolt vele, boot loop
ARCTIC P12 PWM PST - meglepetésemre ezzel bebootolt, csak folyamatosan le akarja állítani
a gépet, ugye a fordulatszám hol alá/főlé megy.
Holnap jön egy Noctua NF-F12 industrialPPC-3000 PWM, ha azzal se működik, akkor a 4-es lábat bekötöm a GND-re és csókolom... (videóban ezt csinálja a srác)Valaki megcsinálta már ezt a műtétet?
Milyen Ventilátort használ? -
Fifi
őstag
Már nekem is feltűnt ez a standard CPU hő.
Nálam CPU cserélve lett Xeon E3-1220Lv2-re, lehet, hogy iLO-ban drótozva vannak a gyári CPU-hoz tartozó hőadatok és azt írja ki?sensors szerint jelenlegi értékek:
coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Package id 0: +37.0°C (high = +85.0°C, crit = +89.0°C)
Core 0: +35.0°C (high = +85.0°C, crit = +89.0°C)
Core 1: +37.0°C (high = +85.0°C, crit = +89.0°C)iLO szerint meg:
Fan Location Present Speed of max Redundant Partner Hot-pluggable
--- -------- ------- ----- ------ --------- ------- -------------
#1 SYSTEM Yes NORMAL 13% N/A N/A NoSensor Location Temp Threshold
------ -------- ---- ---------
#1 AMBIENT 23C/73F 42C/107F
#2 PROCESSOR_ZONE 40C/104F 70C/158F
#3 MEMORY_BD 35C/95F 87C/188F
#4 SYSTEM_BD - -
#5 SYSTEM_BD 59C/138F 105C/221F
#6 SYSTEM_BD 45C/113F 68C/154F
#7 SYSTEM_BD 46C/114F 88C/190F
#8 SYSTEM_BD - -
#9 SYSTEM_BD 48C/118F 72C/161F
#10 I/O_ZONE - -
#11 I/O_ZONE 39C/102F 64C/147F
#12 CHASSIS_ZONE 47C/116F 68C/154F
#13 SYSTEM_BD - -Jó hogy előjött ez a hőmérséklet dolog, mert már napok óta 18%-on pörög a venti.
Leporoltam a szűrőt és mindjárt csak 13%.Kérdést megelőzve
Razor által tervezett ilyen szűrő és innen lett rendelve. -
dchard
veterán
-
dontibee
tag
-
scansat
tag
Akkor kezdem az elejéről. Nem ott volt a Gen8 eredetileg a TV alatt, csak az Androidos TV-je olyan hogy a hálókártyája lassú....gondolom. 4K 240Mbps filmnél szaggat és kiírja hogy a szerver elérés lassú vagy valami hasonlót. Nem tudom nem láttam a hibaüzenetet, akár szerver beállítás vagy merevlemez gond is lehet. A belső hálózatával nincs gond, ki van építve szépen vagy 20 helyre, nemrég kábeleztük át, 10G kábellel és a csatlakozók és switch is portonként gigabit. Ezért gondolta hogy a tv alá teszi és HDMI-n rádugja. Fogalmam sincs mekkora hálókártya van a tévéjében. Az én régi LG okostévémben pl. 10Gigás volt csak.
-
foltang
csendes tag
Igen, ez jó bele, de méretben ez a maximum:
https://prohardver.hu/tema/hp_proliant_microserver_gen8/hsz_4036-4036.html -
Hát ezer bocsánat, ezt nagyon benéztem
Nagyon megszívatott a WD. Hibás a disk, a másikat (kettőt vettem) tökéletesen látja a gen8. Mentségemre legyen mondva, hogy nincs benne ugye pluszban hely, betettem a kiesett 4TB-s RED helyére, hogy majd összeszinkronizálom md-vel a tömböt, aztán a nem hibás 4TB is jöhet ki, és mehet be helyette a második új 8TB Gold.
Aztán jött a fenti ATA security hiba, amit még életemben nem láttam, és a vicces benne az, hogy az a három ember aki még ebbe belefutott is arra jutott, hogy nem megy a gen8-ban ez a disk. Az egyiknek érdekes módon elindult raid módba tett b120i-vel, a másik kettő cseréltette más típusra. A második disket meg nem akartam kibontani mostanáig, gondoltam ha elállok/cserélem másra, akkor minek? De aztán csak idegesített a dolog, és rápróbáltam.
-
-
Egon
nagyúr
Purple elvileg nem NAS-ba való, bár én használtam évekig, és nem volt vele gondom, inkább cseréltem Red-re.
Nekem 6 TB-os példányok vannak benne, mondjuk Raid5-ben, de probléma nélkül.
Gold szerintem nem való NAS-ba, mert 7200 RPM-es, csak feleslegesen zúg és melegszik. WD-ből Red, vagy ha az igények indokolják, akkor Red Pro... -
Fifi
őstag
Wow, ezt nem is tudtam!
root@silent:~# find /dev -name sd? | while read i; do smartctl --all $i | grep Temperature; done
190 Airflow_Temperature_Cel 0x0032 068 057 000 Old_age Always - 32
194 Temperature_Celsius 0x0022 065 044 030 Old_age Always - 35 (Min/Max -2/56)
194 Temperature_Celsius 0x0002 130 130 000 Old_age Always - 46 (Min/Max 23/53)
194 Temperature_Celsius 0x0022 116 112 000 Old_age Always - 34
194 Temperature_Celsius 0x0022 123 108 000 Old_age Always - 29
194 Temperature_Celsius 0x0022 114 110 000 Old_age Always - 36
root@silent:~# hpasmcli -s "show fan; show temp"
Fan Location Present Speed of max Redundant Partner Hot-pluggable
--- -------- ------- ----- ------ --------- ------- -------------
#1 SYSTEM Yes NORMAL 13% N/A N/A No
Sensor Location Temp Threshold
------ -------- ---- ---------
#1 AMBIENT 23C/73F 42C/107F
#2 PROCESSOR_ZONE 40C/104F 70C/158F
#3 MEMORY_BD 34C/93F 87C/188F
#4 SYSTEM_BD - -
#5 SYSTEM_BD 58C/136F 105C/221F
#6 SYSTEM_BD 43C/109F 68C/154F
#7 SYSTEM_BD 41C/105F 88C/190F
#8 SYSTEM_BD - -
#9 SYSTEM_BD 43C/109F 72C/161F
#10 I/O_ZONE - -
#11 I/O_ZONE 37C/98F 64C/147F
#12 CHASSIS_ZONE 39C/102F 68C/154F
#13 SYSTEM_BD - -
Bár nálam is AHCI van használatban most már, hála #4458 dchard-nak, így nem fog számítani.
ps: Amúgy van olyan 256-512 GB-os ajánlott SSD, ami a 194-et használja?
-
PpenoO
őstag
Még mindig nem szántam rá magam egy Seasonic félpasszív táp beszerzésére (27e ft) de a 200w Delta táp ventilátorának zümmögése nem hagyott nyugodni. Szétszedtem a tápot, kitakarítottam a ventillátort és a csapágyra a kis lukon kereszül fújtam egy kis WD-40et. Ha már szét volt szedve, újrapasztáztam a procit (évente szoktam) illetve most először a hd6450 vgat is. Összerakva igencsak meglepődtem:
1. Azon annyira még nem, hogy a táp ventije elhallgatott, bár nem gondoltam volna, hogy 100%ban rendbe jön a wdtől.
2. A nagy ventilátor sebessége 10% százalékot esett. Korábban, proci pasztázás és más, a neten keringő technikák ide vagy oda, 22-29% között forgott volt 21 fokos szobában, nyílt térben (AHCI, xeon 1220, hd6450, 3 hdd, 1 ssd, HD MAXot nem mutatja, inlet ambient sensor csatlakoztatva). Most 14-19%. Másra nem tudok gondolni mint a videokártya újrapasztázására. Betonkeményre száradt pasztát vakartam le róla.Mindenesetre úgy fogom fel mint egy karácsonyi ajándék a HPtól
.
-
-
kgymac
őstag
Passz, majd valaki megválaszolja, hogy érdemes-e.
Én eddig csak ilo-t és biost frissítettem, IP letiltva, soha nem használtam. ProxmoxVE6.2-vel és esxi6.5-tel használom (két g8). Proxmox6.2 igazi szívás, nem tudja átadni a dell h220 hba-t (a korábbi 5.4 alatt simán ment, azóta volt bios frissítés is, de a neten sokaknak van problémája 5.x-es kernellel pcie kártya átadással kvm/qemu alatt). -
dchard
veterán
Ahogy írtam, ha a saját workload-od esetében tapasztalható a lassulás, akkor egyszerűen kikapcsolod a vonatkozó mitigációt. Nekem Gen9-en kellett ezt megtennem, ahol nem volt elkerülhető más problémák miatt a BIOS frissítés, de kényelmesen ki tudtam kapcsolni utána kernel szinten azt amire nem volt szükségem. Azt is érdemes tudni, hogy több féle problémára több féle javítás készült, és nem mindegyik eredményez lassulást.
-
dchard
veterán
Nincs benne egyéb, csak a mikrokód, de azért az mást is javít, nem csak az ismert biztonsági réseket. Ha pedig a feltöltés után valóban csökkent teljesítményt vennél észre (amit kétlek), akkor bármilyen tisztességes OS alatt szelekítven kikapcsolhatóak maguk a javítások.
ILO-ból hamarosan lesz újabb verzió, 1-2 havonta érdemes ránézni.
-
PpenoO
őstag
Van értelme a legfrissebb biost feltenni az intel security patcheken kívül? Jelenleg J06 11/02/2015 fut 2.73as iLOval. Feltenném a legfrissebb romot ha lenne benne valami plusz, az intel patchek nem érdekelnek, de részletes dokumentációt nem leltem a HP change logokon kívül. Feleslegesen meg nem szeretnék teljesítménycsökkenést.
-
kgymac
őstag
A licensznél van kulcs hozzáadva? A kulcs utolsó blokkja látszik, a korábbiak csillagozva vannak (ha jól emlékszem).
Mindkét gen8-am használt beszerzés HA-ról, a döntés előtt, hogy kell a G8, végigolvastam a topicot és a használandó os-ek topicjait. Adv licenszet ebay-ről vettem (2e-3e körül, de direkt nem a legolcsóbbat) még a G8 beszerzés napján.
De zárjuk ezt az egészet, ha most letölthető, a hpe levehette a fizetős support korlátozást, amit kb. másfél éve vezetett be.
Nekem a lényeg, h nem dob ki az ilo. működik monitor nélkül is a képernyő elérése. Lehet, h kidobott pénz a 2x max 3e huf, én úgy érzem, megérte. Főleg, ha azt is nézem, milyen árak vannak ilo4 licenc-hez az ebay-en. (Win10 is van 2.5e-től 90e-ig, itt a HA-n is).
Van egy DL380 G5-öm is, azon nincs lic, simán kidob boot-kor, esxi img lic nélkül is letölthető volt (kb. 3 hónapja). -
havast
aktív tag
Leginkább arra tippelek, hogy egy 1000 rpm-es ventinél senki nem vette észre, hogy fordítva működik a pwm...
Ha megnézed a linkelt YT videóban is látszik, hogy bekapcsolás után "meg lehet számolni" a Noctua fordulatszámát.. Holott nem így kellene lennie.
Utólag Googlezva a problémát persze kiderült, hogy sajnos tényleg jól sejtem, az eredeti hűtés a szabvány szerinti PWM tükörképe. A legtöbben arduinot használtak a probléma megoldására.
-
ha kikapcsolod, nem ugrik a ventillator vezerles? Nem szeretnem ha maxon suvitene a nappaliban
Egyebkent asszem megvan a bibi, talaltam egy HP leirast, ami szerint ha nem jon be F10-re bootkor az intelligent provisioning vagy mi es hibat jelez az ILO, akkor valszeg az alaplapra forrasztott 4GB NVRAM fosta ossze magat, es ujra kell formazni. A szep csak az, hogy a 4 formazasi lehetosegbol 3-hoz kell az ILO IP cime, a 4. lehetoseghez meg telepiteni kellene egy linuxot
Es ha nem sikerul, akkor a vegso lehetoseg az alaplap csere, ami kizart mert az draga mulatsag, akkor inkabb kukazom, es belehekkelek egy ITX-es lapot, de pont most upgradeltem benne a procit xeonra... -
kiskakas
senior tag
Fog menni, felismer mindent,talán az iLO-hoz kellett levadászni drivert, de pl a sata driver (intel 6 series/c200) 2013-as és nekem ATA device-ként látja az összes diszket. Annó tudtam hozzá levadászni egy win10-es driver packot, amiben volt frissebb sata driver, sőt mindenhez volt driver,de ebből a packból már semmi nem megy fel, nem megfelelő windows verzió hibaüzenettel.
A Matrox drivert felraktam ide!
-
RadionHUN
csendes tag
Szia,
Köszi szépen a gyors választ!Egy légkondi mentes külön szobában van a kis drága, nem bezárva sehová. Mondjuk nyáron nem a legideálisabb, de ez van
Am a konfig nálam 4db 3,5" HDD a bay-ekben, +1 2,5" HDD az ODD helyén, szóval azért van ott ami melegítse a helyet, de amit írtál, az alapján szimpatikusnak tűnik a gyári megoldás. Pláne h aktív hűtést csak hekálni lehet rá.
-
djgeg
őstag
Pár microserver van itthon. A legtöbb gyári de van egy 1245V2-vel amin Noctua NH-L9i van rá "hegesztve" szóval így nem para.
Amúgy nem ez az átlag hőmérséklet nálam csak legutóbbi nyáron a kánikulában eléggé durva volt, csak azon akadt fenn a szemem, hogy a 26 fok nagyon meleg -
RazoR
veterán
Pontos összeget most nem tudok mondani, mert le kell mérnem, legyártani a méretezett rajzot, és lee-mailezni az árát. Akit érdekel írjon privit, hogy legyen egy darabszám, a szállítási díjat összedobjuk, annyi a para, hogy EU-n kívülről jön és van egy limit összeg ami felett, már vámpara lehet...
Amint tudok árat, megírom mindenkinek. -
godomir
csendes tag
iLO-ban a CPU hőmérséklete (szinte mindig) 40 fokot mutat. Nézd meg HWMonitorral esetleg, hogy mennyi valójában.
Az Intelligent Provisioning-ben elérhető az Insight Diagnostics, ott tudod tesztelni a vinyókat (is) és van viszonylag normális log. (a venti fordulatszám miatt is érdemes itt pár tesztet futtatni) -
BrownB
tag
9,5 mm magas notebook DVD írót lehet bele tenni. pl.: Liteon DU-8A6SH
Az írók slim SATA porttal vannak ellátva. Én ezt a két kábelt választottam: Delock 84418 és Delock 83918.
A meghajtó rögzítéséhez, ha a gyári megoldást választod, szükséged lesz egy HP 532475-001 cikkszámú termékre és 2 db M2 X 2,5mm csavarra.
-
PpenoO
őstag
Ma jött meg a Xeon proci. Egy kis bibi, 1220 v2 helyett kaptam egy sima 1220ast
. Visszaküldtem, PayPal-al fizettem, remélem visszakapom a pénzem.
-
djgeg
őstag
Hívtam a boltot. (még 14 napon belül vagyok átvétel után btw) és azt mondták, hogy átvételtől 3 munkanapon belül jelentkező hibák esetén ők cserélik az után a HP szerviz. Amiből persze már kicsúsztam mivel nem volt ramom így neki se álltam konfigolni... kicsit nevetséges az egész szerintem visszaviszem és elállok a vásárlástól... Aztán veszek tőlük még egyet.
Véletlenül nem a mysoft-tól vetted te is ? -
belidzs
csendes tag
-
belidzs
csendes tag
-
Fifi
őstag
Szombathely. Hajnalba jött egy nagy vihar, azóta se süt a nap, be van borulva néha szemerkél ... kint a szabadban is csak 25,9 °C van most.
A microserver amúgy bent van egy szekrényben, ott azért 3-4 °C-kal melegebb lehet. Be is rakom a szobahőmérőt, megnézni, hogy ott mit mutat.
Bye, Fifi
-
gerokrisz
tag
Ehhez annyi kérdésem lenne, hogy nekem jelenleg AHCI módban fut mivel így "hot-plug" lett a "non-hot-plug" kialakítás
Viszont az tény hogy hangosabb, feleslegesen.
Azért csináltam ezt, mert mikor sima raid0 array-ok voltak akkor ha betettem egy diszket elkezdett pirosan villogni és teljesen lehalt rebootig.
Ilyet tapasztaltál esetleg?
Illetve, nekem ZFS van a vinyókon. Azt esetleg tudod (lehet pont ezt írtad...) hogy ha netalántán meghalna a gép és kiveszem a diskeket amik sima single raid0-ban voltak helyre állíthatóak másik gépben?Szerk.: látom írtad hogy reboot. A controller esetén az akkor elkerülhetetlen ugye?
-
PpenoO
őstag
Jól eldumálgatok itt magamban, de sebaj, azért megosztom a tapasztalataimat, hátha hasonlóan dilettáns kérdései merülnének fel valaki másnak is.
Mivel az első kérdésemre nem tudtam meg a választ és ahci módban hangosnak ítéltem meg a szervert, raid0 single disként tettem bele az OS (win7) SSDt, feláldozva az ahci nyújtotta sebességtöbbletet. Ugyanígy tettem a legnagyobb (4tb) háttértárammal is.
Ezekután egy külső hdd ház segítségével, usb 3.0 csatin keresztül kezdtem el átmásolni az adataimat az egyik merevlemezemről a 4tbs háttértárba.
Miután átment az adat kivettem a nagy merevlemezt a szerverből be a külső hdd házba és rákötöttem a laptopomra. Minden adat látszódott, lehetett olvasni írni is.
Majd előszedtem egy a fiókomba száműzött régi meghajtót, amin már voltak lényegtelen adatok, megfogtam, betoltam a hpba, ráeresztettem a raid consolet és kreáltam belőle szintén egy egylemezes arrayt raid0 módban.
Újraindítottam a szervert és láss csodát, az adatok láthatóak voltak, nem formázta a hp a lemezt.
Nagy kő esett le a zívemről, így már nagyobb biztonságban érzem az adataimat. Villámcsapás és áramingadozás ellen elég komoly cuccokat épített be a villanyszerelő amikor felújítottuk és újrakábeleztettük a lakást.
Persze hiába duplázom meg szoftveresen az adatokat, ha a Delta táp gondol egyet és eldurrant mindent.
Viszont akkor is még a legfontosabbak elérhetőek lesznek a régi meghajtókon amikre rendszeresen menteni is fogok.
Egy nem rendszergazda vénával született, mezei halandónak ennyi adatvédelem elég kell, hogy legyen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Angol nyelvű infók (BIOS, RAM lista, driverek, stb.)
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- World of Tanks - MMO
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Apple M4 Mac Mini 256GG, 16GB Eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP EliteDesk 705 G3 MT AMD PRO A10-8770/8GB RAM/120 GB SSD/250 GB HDD
- Xbox Ultimate előfizetések
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Plus - Yellow - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest