- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zizi123
senior tag
Esetleg valaki próbált már belerakni a Gen8-ba PCIe slotos adapterrel NVMe-s SSD-t?
Valahogy ezzel a Sata2 sebességgel nem vagyok kibékülve, azt szeretném gyorsabbra cserélni. Tud róla bootolni? -
Zizi123
senior tag
válasz
adriankoooo #5344 üzenetére
Szerintem mar nagyon regen nem tamogatja hivatalosan, de tokeletesen ment 6.x-el, 7.x-el nem volt probalva. Nem emlekszem mert evekkel ezelott volt, de valami univerzalis driverrel (???) mukodott az LSI.
A HP-nal nagyon oda kell figyelni, hogy ne csak sajat (jelen esetben HP) diszket fogadjon el, mert szerintem azt nem szeretned kifizetni.
Egyebkent pedig ha szegeny HP-nak evek alatt nem sikerult 1 normalis drivert megirnia, akkor nem biztos, hogy azt vennek. (sot biztos, hogy nem, az Adaptec pedig szerintem kb csak ezt gyartott mielott felvasaroltak) -
Zizi123
senior tag
válasz
adriankoooo #5340 üzenetére
Ha nem hozol letre Raid tombot, akkor sima sata modban fogja a HDD-ket kezelni.
-
Zizi123
senior tag
Vmware alatt nalam is folyamatosan szarakodott a sebesseg.
Kicsereltem hardveres RAID-re es a 4 Sata disk gyorsabb volt, mint a sata 2 porton levo SSD.
400MB feletti olvasasi / irasi sebesseget siman hoztak.
Pici penzert lehet szerezni ilyen kartyakat. (meg nekem is van elado)
-
Zizi123
senior tag
válasz
adriankoooo #5336 üzenetére
Vagy veszel bele 1 hardveres normalis RAID kartyat...
Pl. LSI 9267-8i , és soha többet nem lesz gondod a sebességgel. -
Zizi123
senior tag
Teljesen mashogy latjuk a vilagot, ez nyilvan neked is kiderult.
Nekem otthonra nem kell szerver, maximum fileserver, de arra pedig nyilvan mar NAS oprendszerrel telepitett PC-t hasznal az ember. Es ekkor jutottunk el megint oda, hogy erre sokkal olcsobban, ujonnan van jobb megoldas.Ha valodi szerverrol beszelunk, akkor nyilvan az 1 kiszolgalo, ergo tobb gepet kiszolgal. Annak idejen ezt a gen 8-at nem sok processzorral lehetett kapni:
Intel Celeron G1610T (2.3 GHz/2-core/2MB/35 W) processor
Intel Pentium G2020T (2.5 GHz/2-core/3MB/35 W) processor
Intel Core i3-3240 (3.4 GHz/2-core/3MB/65 W) processor
Intel Xeon E3-1220Lv2 (2.3 GHz/2-core/3MB/17 W) processorEzekbol az elso 2 azert nagyon sok mindent nem tud kiszolgalni szerintem, nagyon korlatozottak a lehetosegei, nem veletlenul lehet a legtobbet Xeon procival bovitve kapni, mert igy legalabb el lehetett huzni az elevuleset.
"Mintha azért kellene olcsónak lennie a Ferrari 250 GTO-nak, mert ugyanúgy négy kereke van mint a Suzuki Swiftnek. Sőt! Utóbbival lehet menni bevásárolni is, ergo az a jobb ..."
En inkabb igy ertelmezem a peldadat:
Szerinted a tuningolt Suzuki Swift nyugodtan legyen olyan aru, vagy esetleg dragabb mint a Ferrari 250 GTO, csak azert, mert jobban befer a lakotelepi garazsba.Vagy szerinted azert adjak erte tobb penzt, mert kevesebb van belole???
Azert gyartottak keveset belole, mert eleg szuk retegnek felelt meg.
Ez 1 olyan kis szerver, ami fel van ruhazva szerver tulajdonsagokkal, de cserebe gyenge, es nem bovitheto (max 16GB RAM). -
Zizi123
senior tag
Igen, szerintem igy van. Igazabol nem is ertem, hogy ez miert nem egyertelmu.
Az emlitett 200eFt-bol marpedig sokkal jobb szervert lehet venni hasznaltan akar itt a hardverapron-n is, de mas kulonbozo hasznalt cikk oldalakon is.
Mar eleve tobb RAM-mal, sokkal jobb RAM bovithetoseggel, sokkal erosebb processzorral.
Pl. 1 perc alatt ezt talaltam, az elso ami szembe jott.
https://hardverapro.hu/apro/hp_proliant_dl380g8_192_g_ram_2_x_xeon_e5-2630_3_x/hsz_1-50.html
Igen rack-es, igen, hangos, de a szerverek mar csak ilyenek.Hapedig NAS-nak akarod hasznalni, marpedig 200eFt-bol vadi ujonnan sokkal jobbat ossze fogsz tudni rakni Xpenology-val, vagy barmi massal.
Mondom ezt ugy, hogy nekem ilyen van, tehat magam ellene beszelek...
-
Zizi123
senior tag
válasz
LógaGéza #5174 üzenetére
Jellemzoen a HP-nal van a legnagyobb gond a szallitasokkal.
Mi is rengeteg PC-t / notebookot / monitort veszunk, es a DELL, Asus tud szallitani...Azert 1 8 eves konstrukcio (10 eves procival) barmennyire is jo volt annak idejen most 200eFt-ot nem er garancia, es support nelkul.
A belerakhato legnagyobb proci Intel Xeon E-1280v2 6500 pontos passmarkja sem 1 vilagvero mar.
A letezo legolcsobb Intel Core i3-10105 8800 pontot csinal, ugyanugy 4 mag 8 szalon 30eFt-ert.
A benne levo B120i raid kartya pedig hagy nemi kivannivalot magautan, a plusz 1db Sata 2 port pedig 1 SSD-t nem tud normalisan kihajtani.Ami tenyleg jo benne az az ILO. (en nem hasznalom, de elismerem)
Tehat annyira azert ne legyunk mar tole elajulva ennyi ido utan sajna eljart felette az ido.
Ettol fuggetlenul imadom meg minden, de ne magasztaljuk mar az egekbe.
200e-ert azert siman osszelehet rakni ennel sokkal jobb gepet NAS-nak, fileszervernek, szervernek, vagy barminek.
Szerintem.... -
Zizi123
senior tag
válasz
EQMontoya #5164 üzenetére
En 5-6 evvel ezelott vettem 4Gb RAM + Intel Pentium G2020T-el, HDD nélkül 45eFt + Áfa-ért ujonnan garival.
Igen vettem bele Xeon 1280 -at, es 16GB RAM-ot, es valami hardveres RAID kartyat is, tehat mar azota joval tobben van., de meg ezert a 9 eves technikaert a 129eFt szerintem nagyon korrekt ar lenne eladoi szempontbol.
Akkor azert az alapgepert....
De vegulis csak 1 vevot kell talalni, aki megadja ezt az arat... -
Zizi123
senior tag
A RAID kartyaval nem volt kibekulve a Windows 10....
Az integralt HP B120i mennyire megbzhato, vagy mennyire stabil?
En azert raktam bele hardveres RAID kartyat, mert azt hallottam, hogy vannak hulyesegei, igaz ez? -
Zizi123
senior tag
válasz
lakisoft #5115 üzenetére
Erdekes, hogy semmit nem talalok, mintha soha senkinek nem lett volna ez a hibaja.
Tegnap ejszaka mar probaltam:
Windows 10 64bit
Windows 10 32bit
Windows 11Semmi kekhalal a telepites legelejen.
Tuti, hogy nem hardver hiba, mert eddig ESXi volt rajta, es tokeletesen mukodott.
Mar csak 1 dologra tudok gondolni, hogy beleraktam +1 RAID kartyat 5 eve (LSI Megaraid 9367.8i), ami eddig is benne volt az ESXi alatt, de a Windowsnak ez nem tetszik.
ESXi alatt is Windows 10 volt egyebkent rajta.... -
Zizi123
senior tag
Sziasztok!
Talalkozott mar valaki olyannal, hogy amikor Windows 10-et telepitenek a Gen 8-ra, akkor mar a telepites elejen kekhalal? Pendrive.rol telepeitenem.
Legacy telepites, MBR-ben, mivel nem tud UEFI-t.
Volt mar legacy, es AHCI mod is, mindig kekhalal.Lehetseges, hogy VGA gondja van?
1 napja szivok vele. -
Zizi123
senior tag
válasz
ArthurShelby #4319 üzenetére
Ja, pont a napokban gondolkodtam rajta, hogy el kellene adni a gen8-at, gen10+-ra beruhazni, es abban kicserelni a procit 1 nagyobbra, megiscsak az egesz ceg errol van kiszolgalva. (Xeon E2246G, vagy E2236-ra gondoltam)
(Windows 10, Xpenology, OpenVPN szerver)
Most nem kellene nagyon sokat rafizetni. Na majd latom, hogy miket irnak a Gen10+ -rol, hogy mennyire jok, vagy rosszak. -
Zizi123
senior tag
válasz
ArthurShelby #4317 üzenetére
En masfel eve meg a 1280v2-t 60e-ert vettem.
-
Zizi123
senior tag
En kulso raid kartyat (lsi 9271-8i) hasznalok, igy a lassulas annyira nem erint. Inkabb az erdekelne, hogy barmit nyernek-e vele, ha frissitenek? Gyorsulna, valami /barmi jobb lenne?
(pl memoria management ,sebesseg, vagy mit tudom en?)
Jelen pillanatban 422 napos az uptime, tehat nincs gondom vele es csak azert nem frissitgetnek, hogy a verzioszamon kivul latszolag semmi ne valtozzon) -
Zizi123
senior tag
Sziasztok!
HPE-ESXi-6.5.0-Update2-iso-Gen9plus-650.U2.10.2.0.14 image-et hasznalok a Gen8-as szerveren. Van aki ennel ujabbat hasznal esetleg?
Jelen pillanatban 3 VM fut rajta. (Windows 10, OpenVPN, Xpenology).Latszolag vannak sokkal ujabbak, erdemes lenne cserelni valamelyikre?
https://www.hpe.com/us/en/servers/hpe-esxi.htmlVagy ezek kozul csak a Pre-Gen9 custom image johetne szoba?
Elore is koszonom.
-
Zizi123
senior tag
válasz
lordjancso #4001 üzenetére
Hmmm. Sok fele igennyel talalkoztam eddig, de olyannal, hogy "A célom az lenne, hogy minél hangosabb legyen a Gen8-am" na ilyennel meg nem
-
Zizi123
senior tag
Esetleg valakinek fut gen8-on ESXi 6.7u1?
Hasznalhato, jo a sebesseg, nem bugzik? -
Zizi123
senior tag
Egy par nekem is johet
-
Zizi123
senior tag
válasz
jegesib #3816 üzenetére
Nalam kulon HW Raid (LSI Megaraid) vezerlo van a gen8-ban, igy nincs igazan performance problema.
A tobbi resze ne romoljon elAz U2 -ben esetleg lehet tudni, hogy milyen valtozasok, valtoztatasok vannak?
Tudni kellene, hogy erdemes-e felrakni.
Gondolom lehet upgrade-elni a rendszert, nem kell 1 ujat felkonfigolni. Esetleg valakinek leirasa az upgrade-rol? -
Zizi123
senior tag
Esetleg megtudja valaki mondani, hogy melyik a legujabb ESXi ami gen8-on tokeletesen fut?
-
Zizi123
senior tag
Az ESXi 6.5u1-re sikeresen raraktam a 6.7-et.
Azota az eddig tokeletesen mukodo Xpenology tetu lassu lett.
(igazabol a Xpenologyt is frissitettem DSM 6.1.4-15217 -rol DSM 6.1.7-15284 -re, de nem tartom vloszinunek, hogy ez lenne a gond)A 2 VM kozott (W10 - Xpenology) eddig tudtam masolni 400-550MB/s-el, most pedig 5-20MB/s. Tehat jelentosnek mondhato a kulonbseg. Sajnos 1 nem VM, es Xpenology kozott kozott is ugyanez a helyzet.
Tehat mostmar mint file server igen korlatozottan hasznalhato.Mivel sajnos nem csinaltam Snapshot-ot, igy felve kerdezem meg, hogy vissza tudok downgrade-elni pl 6.5u2-re? Szerintem az LSI raidkartya kezelessel lesz a gond.... Szerintem.
Otlet?
Mas nem tapasztalt semmi hasonlot gen8-on 6.7-es ESXi-vel?
Lehet, hogy nem veleltlenul nincs feltuntetve, mint supportalt szerver? -
Zizi123
senior tag
Nekem is voltak HDD sebesseg problemaim a raidkartya driver miatt, de azt vegulis 1 hardveres raidkartyaval oldottam meg. Most a 2 VM kozott (W10 Samsung 850 Pro SSD-n es Xpenology 4db WD Red raid 5-ben ) kozott tartosan 450-500MB/s-el masol!
Na de nem is ezert irtam, hanem az volna a kerdesem, hogy ha 6.7-re szeretnek frissiteni, akkor a mostani 6.5u1-rol egybol megtudom tenni?
-
Zizi123
senior tag
válasz
stickermajom #3572 üzenetére
Ja, nekem is kellene, de igazabol, ha tudnek joarasitva Gen10-et venni az is jo lenne, mert 1 haverommal el tudom cserelni gen8-ra, mert O csak Xpenologyt futtat, es neki a gen10 is tokeletesen megfelel.
Ha tudom, akkor tobbet vettem volna gen8-at, mert fel eve amikor kifuto volt, akkor netto: 44.000Ft-ert tudtam venni ujonnan garival
De sajna csak 1et vettem probara
-
Zizi123
senior tag
válasz
adriankoooo #3367 üzenetére
Bocsi, akkor csak atugrottam ezt a hozzaszolast, vagy nem tunt fel, hogy nekeme valaszoltal.
Bocsi meg 1x. -
Zizi123
senior tag
válasz
attila666 #3365 üzenetére
Koszi, hogy megosztottad, nem regiben en is kerdeztem, hogy hogy lehet kicserelni, de akkro senki nem valaszolt. Pont ugyanezzel a problemaval kuzdottem en is. De en mar mindent probaltam OMV, FreeNAS, nativ W10. A XPEnology-t nem tudtam Vmware ala felrakni, de valoszinuleg ott is jelentkezett volna ez a a lassusag.
-
Zizi123
senior tag
válasz
adriankoooo #3348 üzenetére
Arrol esetleg tudnal adni 1 linket, hogy hogy kell drivert cserelni?
Most felraktam a FreeNAS-t, es lassu, mint a dog ez is. (18MB/s)
4hdd szoft. RAID10-ben.Igy legalabb a W10 is lassu rajta a masik VM-en
Ami eddig 115Mb/s volt, most csak 40Mb. -
Zizi123
senior tag
válasz
itanczos #3344 üzenetére
Felraktam a Proxmox-ot, de egysszeruen arra nem jottem ra, hogy hogy lehet HDD-t hozzaadni. Tehat nagyon az elejen elakadtam
Vagy 2-3 oraig nezegettem a feluletet (IP Cim :8006), de semmrie nem jutottam.
Parancssorbol rengeteg leiras volt, hogy milyen linuxos parancsokat kell kiadni, de 2017-ben nem vagyok hajlando parancssorbol konfiguralgatni.
Ertem en, hogy a linux ilyen, de nem feherembernek valo, hogy tobb 100 parancsot jegyezzek meg a szinten tobb 100 fele parameterevel egyutt.
Az ESXi-ben ez par klikk.
Persze konnyen lehet, hogy csak en voltam bena. -
Zizi123
senior tag
Nekem is annyi ha Sata3-on W10-et hasznalok.
Ebben a szerverben a sata2 miatt ez normalis esetben 8-10s, es utana is porgos hasznalni akar nativan, akar ESXi alol van hasznalva.
Egyebkent a jot nagyon konnyu megszokni. Regen ha mar 2 perc alatt bebootolt az XP gyors volt a geped. Most pedig ha mar fel perc a megszokott par s helyett, azt hiszed sosem fog betolteni. -
Zizi123
senior tag
válasz
itanczos #3339 üzenetére
ESXi Custom HP 6.5u1
16GB RAM
Xeon E3-1280 v2
Samsung 850 PRO 128GB SSD
4x WD 1TB RedW10: 4 CPU, fix 8GB RAM, SCSI Controller: vmware paravirtual
OMV: 2 CPU, 4GB RAM, SCSI Controller: vmware paravirtual, de volt LSI paralell is.Eloszor a B120i adta a Raid 10-et (4db WD 1Tb NAS HDD) ezen OMV, a W10 szinten a B120i-n csucsult Raid 0-ban SSD-n. Ekkor iszonyat lassu volt a kommunikacio az SSD, es a raid 10 HDD-k kozott. Sooot a W10 is iszonyat vontatott volt, nem olyan pattogos, mintha SSD-n futna.
Ezutan B120i raid kikapcsol, W10 SSD-re, az OMV pedig szoft raid 10-el OMV alol megcsinalva.
A W10 felgyorsult, ugy ahogy illik, a sebessege sokkal jobb lett, nyilvan mivel a +1 sata port csak sata2, igy nem tudta az SSD-t kihajtani, de teljesen hasznalhato. Kivulrol egesz jo sebessegeket produkalt mind 2 oprendszer de a 2 egymas kozott lassu, mint a dog.Ezutan tesztkent nativ W10 SSD-re HDD-k kulon raid nelkul minden rohadt gyors...
Mivel hetekota kuzdok tesztelgetek, iszonyat sokat olvasgattam kulfoldi forumakat, igy a tokom kezd kilenni, hogy nem tudom, hogy mitol van ez, hogy kivulrol tud gyors lenni a rendszer, de "hazon belul" ugyanazon raidvezerlon keresztul iszonyatosan tetu.
Ui: Volt meg 1 olyan verzio is, hogy meg ekkor nem volt SSD, es a B120i raid 10-re raktam W10-et. Ez is olyan tetu lassu volt, hogy a W10 bootolasa volt vagy 1-1.5 perc. Ertem en, hogy SSD-hez vagyok szokva, de a raid 10 elvileg 4x olvasasi, es 2x irasi sebesseget tud. Na ez szerintem lassabb volt, mintha 1 HDD-t hasznaltam volna csak.
-
Zizi123
senior tag
válasz
Kobak77 #3337 üzenetére
Igazabol csak azert akarok Xpenologyt, mert a OMV lassu volt rajta Vmware alatt, es kiszerettem volna probalni, hogy most az OMV lassu, vagy ha Vmware ala rakok barmit, az lassu.
A W10-et SSD-re raktam, az OMV pedig 4db Raid10 HDD-n futott.
Csak 4-5Gb ISO-kat masolgattam.Igazabol azt szerettem volna, hogy van 1 Win10, amit hasznalnak a (userek 5-6 user) multi RDP-vel, es amelle a fileszerver van rakva. Ez mukodott is az OMV-vel, csak a szerveren belul iszonyatosan lassu tudott lenni.
Az OMV-rol a masolas a W10-re siman lement 8-10MB/s-re. Visszfele mar nem volt ennyire veszes.30-40Mb/s.Masik geprol a halozatban a W10-re masolas 115MB/s (ennyit bir a halozat), de 10Gb utan lelassult 60MB/s-re (ez meg a viselheto kategoria lenne.)
Masik gep SSD-jere az OMV-rol eleinte 115Mb, majd 10Gb utan 40Mb.
Tehat ez is belassul.Az utolso proba a nativ Win10 SSD-re rakva, melle 4db HDD (no raid). Halozaton fix 115MB/s, barmennyi adattal. Hazon belul W10-re masolva adatokat 150MB/s, W10-rol HDD-re masolva 110MB/s.
Tehat 0 lassulas sincs barmennyi adattal is probaltam.
Most a FreeNAS-al kuzdok Vmware alatt, ha ez is belassul akkor tuti a Vmware a hibas.
-
Zizi123
senior tag
-
Zizi123
senior tag
Tegnap 8 orat kuzdottem az SSD+ 4db HDD (raid 10)-vel.
Volt olyan, hogy mukodott a dolog, de a Win10 az SSD-rol kb 40-50s alatt toltodott be, es utana is vontatottan mukodott. Nem ugraltak fel az alkalmazasok ha rakattintottal valamire, hanem kis varakozas, majd megnyilt, de ez 1 szuz W10-nel semmilyen telepitett programmal, 16Gb RAM-al, 8 magos Xeon procival nagyon gyenge. Sebesseg tesztet nem futtattam, de a HDD-hez kepest gyors, de az SSD-hez kepest lassu volt.Ezutan meghoztam a nagy dontest, kivettem a raid-et, es AHCI-ben folytattam, gondoltam majd csinalok OMV-vel szoftveres raid-et:
ESXi 6.5 2017-11-03
+Samsung 850 PRO 128GbA sebesseg mostmar rendben van (bootolas 10-15s), nincs olyan gyors, mint ha nem virtualizalt gep lenne, de ez mar hasznalhato.
Ezutan jott az ujabb szivas:
4 x 1Tb WD Red HDD. 1-4 portokon.
2-t megtudok formazni, 2-re pedig azt mondja, hogy "Partition Format: Unknown" Amikor torolnem volna, akkor pedig csak ennyit mond: "Failed to clear disk Local ATA Disk".Oszt most itt tartok.
Nyilvan nagy problema, hogy hulye vagyok a linuxhoz, es igy nem tudom, hogy esetleg milyen lehetosegeim vannak meg, hogyan tovabb.
Kezdek arra hajlani, hogy hagyom ezt a B120i-t, mert gyanus nekem, hogy az szarozik, es veszek bele HP Array P410-et, vagy 1 LSI 9267-8i-t, legfeljebb a 4 HDD-t atrakom az uj raidre, es csak az SSD-t hagyom a B120i-n. Az is zavar, hogy a B120i sata portja, csak sata2, de majd megnezem, hogy ha egyedul lesz azon a vezerlon az SSD, akkor milyen sebesseget tud produkalni.
(Gyanus, hogy nagyon sokan veszen masik raid kartyat, jellemzoen HP P410-et)Esetleg valaki megtudja mondani, hogy hogy erdemes lemerni a sebesseget, milyen paranccsal, vagy milyen programmal?
Az is erdekelne, hogy hogy kell ESXi alatt drivereket cserelgetni.
Esetleg nagyon bevalt, es gyors B120i drivere valakinek?De barmilyen tippet otletet elfogadok
-
Zizi123
senior tag
Valaki csinalt mar olyat, hogy a +1 sata portra, ami nem a raid csatolon van, hanem az ODD-nek van, arra SDD-t kotott, mikozben valami raid-et konfiguralt?
Ha jol nezegettem a kulfoldi forumokat, akkor vagy a raid vezerlot hasznalhatom, vagy a +1 sata portot????
Egyszeruen ha a sata port B120i raid-re van allitva, akkor nem latja a +1 satat!
Lehetseges ez, vagy en csesztem el valamit? -
Zizi123
senior tag
válasz
adriankoooo #3260 üzenetére
Azert ne lepodjunk meg azon, hogy visszatert az AMD-hez, raadasul olyan procival, amit veletlenul sem tudsz mindenfele trukkel, moddinggal brutal erosre cserelgetni.
Pl ott a MicroServer gen8, es az ML30 Gen9 E3-1220v5 Base EU Server
Azon kivul, hogy az ML30 nagyobb hazban van (de ugyanugy 4 sata hely van benne), es gyarilag erosebb procival adjak (Xeon E3-1220V5) nagy kulonbseg nincs az aran kivul. Az egyik 65e, a masik 250eFt.Ezt a sebessegbeli kulonbseget siman kitudod egyenliteni 1 erosebb procival.(Xeon E3-1265l v2, E3-1230 v2, stb...) (+30e-50eFt.), sooot meg erosebb is lesz ,mert ezek mar 4/8 magosak, nem csak 4/4. Persze kell 1 kis trukkozes is a hutovel is, de az minimalis problema. Tehat felaron erosebb szervert kapsz.
Tehat szerintem a HP tokonszurta magat a gen8-al, es azert ter vissza az AMD-re.
-
Zizi123
senior tag
válasz
Zizi123 #3241 üzenetére
Nem volt egyertelmu a frisstesre valo kerdesem.
Tehat a kerdes az volna, hogy ha 1 HP MicroServer Gen8 -on ESXi 6.5u1 van, akkor ha kijott a frissebb HP Custom Esxi, akkor hogy fogom tudni frissiteni anelkul, hogy ujra kelljen telepitenem.
Ez az uj:
VMware-ESXi-6.5.0-Update1-6765664-HPE-650.U1.10.1.5.26-Oct2017.iso
Release Date: 2017-11-03Van ra megoldas, vagy csak az ujratelepites mukodik?
Koszonom.
-
Zizi123
senior tag
Mondjuk azert nem kinoztad nagyon meg a memtest-el a RAM-okat. Majdnem 1 PASS??? Az eleg light-os.
Hagydd ott vagy 12-24-48 orara, es akkor kiderul, hogy jo, vagy nem.
Az egyik ugyfelunknel volt olyan, hogy minden 30. PASS-ban hibazott a RAM, es normal hasznalat kozben is csak naponta 1-2x kekhalalozott. Elinditotta hetvegere 100 gepen, amit akkor vettek eppen tolunk, es kiderult, hogy a 100 gepbol 5 olyan volt, ami 72 ora alatt dobott 3 hibat. Termeszetesen kicsereltuk...
Tehat teszteljed meg szerintem. -
Zizi123
senior tag
Van valaki itt, akinek gyakorlati tapasztalata van errol, hogy mennyi eroforras megtakaritast jelentene, ha hardveres RAID kartyat hasznalnek az alaplapi szoftveres megoldas helyett?
Pl. valami ilyenre gondoltam:
http://www.ebay.com/itm/LSI-9267-8i-6Gb-s-PCI-2-0-1G-cache-8Port-SATA-SAS-Controller-raid-card-9265-8i-/192300498460?hash=item2cc600be1c:g:d~oAAOSwSblZsWWJA masik kerdesem: Esetleg valaki van aki aktiv hutessel hasznalja nagyobb mint 45W -os procival ezt a szervert? Ahogy olvasgatom a legtobb helyen az Akasa K25-ot javasoljak hozza, igy a 69W-os E3-1270 v2, vagy az E3-1280 v2 is hasznalhato lenne benne. Nem feltetlenul a sebesseg novekedes lenne szukseges, azert raknam ezt bele, hanem az E3-1265L v2-t eleg nehez beszerezni. Barmi mas hutes esetleg? (a 4cm-es kis gagyi ventik sem szimpatikusak)
Elore is koszonom.
-
Zizi123
senior tag
válasz
bugizozi #3170 üzenetére
Pont ugyanezt mondtam bent a tobbieknek
Elorelepes tortent eletem elso ESXi telepiteseben.
A mai HPE image mar ismeri a B120i soft RAID kartyat, igy elharult az akadaly, hogy vegre eletem elso virtualis szerveret telepitsem.
Na nem jutottam messzire, mert az alaplapi RAID-el letrehozott RAID1 tombot valasztottam ki, a telepites helyenek, erre azt mondta, hogy a telepito, hogy nincs eleg memoriam ehhez, mert csak 3.84Gb van, es neki 4Gb kell
Vazzzze. Akkor meg 1 par hetig kerulgethetem a szervert, mire szerzek RAMot?
Pedig csak 1 sima OMV-t akartam kiprobalni rajta -
Zizi123
senior tag
A HP adott arajanlatot RAM bovitesre a Gen8-ba. Hivatalosan mar csak szerviz alkatreszkent lehet bele RAM-ot kapni a HP-tol, abbol is csak 4GB-osat. Mindenki uljon le, mielott elolvassa
HP 4GB, 1600 MHz, PC3L-12800E-11, DDR3L, single-rank x4, 1.35V, CAS-11 (UDIMM) (823810-001)
66.900 Ft + áfa / db. -
Zizi123
senior tag
válasz
Pelican #3162 üzenetére
Bocsanat hibaztam, elhittem, amit a sajat weboldaluk mondott:
https://www.kingston.com/us/memory/search?devicetype=8&mfr=HEW&line=ProLiant&model=84508
E szerint csak SSD-t arulnak hozza.Es meg emelle a nagyker is azt mondta, hogy a Kingstonnak nincs.
Szerencsetlen egybeeses.Figyelmetlen voltam, es elfelejtettem, hogy Google a baratod.
Koszonom a segitseget. -
Zizi123
senior tag
Ki honnan vett ehhez a szerverhez RAM-ot?
A Disztributor (CHS), ahonnan az 1 honapos szerver valo azt mondjak nem tudnak adni, mert az eredeti HP RAM mar megszunt , a Kingstonnak sosem voltOtlet, hogy merre induljak el? (Ebay, Prohardver, stb...???)
Koszi elore is. -
Zizi123
senior tag
válasz
itanczos #3150 üzenetére
De az alaplapival. mivel mas nincs. Remenykedtem, hogy hatha valami csoda tortenik, es megis latni fogja.
Tehat mostmar hogy ez nem mukodik akkor abban kernek segitseget, hogy hogy tudnam azt megoldani, hogy a ceg filejai (szamlazo program, szervizprogram, ajanlatok, dokumentaciok, stb...) 1 RAID5, vagy RAID10-es tombben biztonsagban nyugodjanak, es mellette a Win10 RDP-vel kiszolgaljon vagy 3-5 klienst.
Koszonom.
-
Zizi123
senior tag
Na vegre nekialltam telepiteni a Gen8-ra az ESXi 6.5.0-t, es sejtesem beigazolodott, hogy ez nem annyira tud mit kezdeni a probakeppen belerakott RAID1 -ben hajtott 2 vinyoval
Innen az en tudomanyom megallt
Tovabbra is a cel ez lenne:
"4db HDD-vel csinalok (RAID5, vagy RAID 10 tombot), veszek 1 nagyobb procit (i7, Xeon), 16Gb RAM-ot, ESXi-vel futtatok 1 file szervert, es 1 Windows 10-et, amire RDP-vel 3-an fognak csatlakozni, ami a 3 szamlazogep lesz, aminken meg jelen pillanatban is Windows XP fut."Ezt hogy tudnam megvalositani, ugy , hogy az ESXi nem latja a RAID kartyat?
-
Zizi123
senior tag
válasz
itanczos #3140 üzenetére
"Nekem van olyan xeon e3-as szerverem, amin 32GB ram-mal proxmox-szal fut 1 Linux fájl-domain szerver, 1 synology, 1 freepbx telefonközpont, 1 win10 kb 3-4 RDP klienssel, 1 win7 3-4 RDP klienssel. Mindez simán."
Ezta k.rva!!!!
Procitol nem felek en sem, hogy nem fogja birni, de ennel a MicroServer G8-nal max 16GB-ot lehet belepaszirozni, es az drasztikusan fogja gondolom csokkenteni a Win10 RDP kliensek szamat.
Ha jol sejtem, akkor max 4-nel tobbet mar nem igazan birna a 15GB RAM (ha 1Gb-ot adok a fileszervernek). -
Zizi123
senior tag
En irtam: "Azt neztem, hogy a legerosebb proci, ami belemegy, es max 45W az i7-3770T, aminel tenyleg csak minimalissal gyengebb az E3-1265L v2"
Kiratheonly: "A Xeon procik a VT-d miatt lehetnek jók, hogy a hardvereket át tudod adni a virtuális gépeknek."
Erre irtam en, hogy: "Van 1 i7-3770T (elvileg ez is tud VT-t)"
Ezt csak tajekoztatas miatt irtam, hogy az i7-3770T-ben is van VT-D.
Egyebkent most ott tartok, hogy 4db HDD-vel csinalok (RAID5, vagy RAID 10 tombot), veszek 1 nagyobb procit (i7, Xeon), 16Gb RAM-ot, ESXi-vel futtatok 1 file szervert, es 1 Windows 10-et, amire RDP-vel 3-an fognak csatlakozni, ami a 3 szamlazogep lesz, aminken meg jelen pillanatban is Windows XP fut.
Ennek van buktatoja? Esetleg valami jotanacs?
Bocsanat, de meg soha nem csinaltam hasonlot sem, igy nagyon laikus vagyok a temahoz.
Ezt egyaltalan meglehet oldani ezzel a kis szerverrel, eleg lesz hozza a teljesitmenye, vagy felejtos? -
Zizi123
senior tag
-
Zizi123
senior tag
Azt nezem, hogy barmelyik Xeon-t nezem az joval tobbe fog kerulni, mint az egesz szerver kerult
Esetleg ha van valakinek joarasitva E3-1xxx v2 procija, az ne kimeljen
Esetleg ha valaki meg tud az aliexpress, es ez ebay-en kivul mas jo beszerzesi forrast azt is megkoszonnem. -
Zizi123
senior tag
válasz
Kiratheonly #3130 üzenetére
Azt neztem, hogy a legerosebb proci, ami belemegy, es max 45W az i7-3770T, aminel tenyleg csak minimalissal gyengebb az E3-1265L v2, de gyanitom, hogy mind 2-re a gatyam ra fog menni
Nagyon kosozonom a tanacsot, SSD fix, hogy fog belekerulni, ha vegul szerver lesz belole, de en valoszinuleg virtualizalva raktam volna ra, hogy nem mondod, hogy ne virtualizaljam
A napokban elkezdem tesztelni, hogy mit tudok kihozni igy alapbol belole, utana valoszinuleg kerek majd tovabbi tanacsokat.
-
Zizi123
senior tag
válasz
Mykroft #3126 üzenetére
Szia!
Valoban meg nem tudom, hogy pontosan mire szeretnem hasznalni.
Ha mar eleg szervernek a bovitesek utan, akkor arra, mivel NAS-nak boven eleg a teljesitmenye igy gyari allapotban is. Ezert is vetettem fel, hogy a minnel erosebb procit szeretnek belerakni, hogy kiprobaljam, hogy a mostani 8eves szerverunket letudom-e erre cserelni. (a mostani is eleg teljesitmenyu, de mar oreg, es barmikor megdogolhet, raadasul 1 sima desktop gep van kinevezve szervernek).A cegnel elsosorban a szamlazas, es szervizrendszer adatbazisa futna ezen. Egyik sem oriasi adatbazissal dolgozik (100-200Gb). Egyszerre max 3-an szamlaznak. A tobbiek dokumentaciokat (pdf), es dokumentumokat nyitogatnak, es keresgelnek bennuk, tehat csak mint file szervert hasznaljak.
Ezert is kerdeztem, hogy a legerosebb belerakhato procival ezt a feladatot ellathatja-e, ha felbovitem 8-16GB RAM-ra, es mondjuk Windows Server 2012-t szeretnek rarakni.Vagy pedig vigyem haza, es csinaljak belole 1 Synology NAS-t, es a ceghez vegyek a joval erosebb vasat?
Tehat a Synology kerdesem erre iranyult, nem pedig arra, hogy beviszem a ceghez.De hamar felmerult a cegnel a NAS kerdese, akkor esetleg tudnad mondani, hogy melyik az 1-2 legnepszerubb NAS oprendszer, ami nativan fut ezen a vason?
Koszonom.
-
Zizi123
senior tag
Sziasztok!
Joarasitva hozzajutottam 1 HP ProLiant MicroServer Gen8-hez (Celeron G1610T, 4GB RAM).
Azt nezegettem, hogy a legerosebb max 35W-os CPU, amire cserelni lehetne a gyengecske Celeront az i5-3470T (vagy tud ennel jobbat valaki???), ezt valoszinuleg kicserelem.
Olvastam itt a forum elejet, de vegul nem tudom, hogy mi lett a a vege a RAM bovizes sztorinak? Kell ECC vagy nem?
Esetleg abban tudna-e valaki segiteni, hogy ha NAS-nak szeretnem hasznalni, akkor ezt allitolag valamilyen Synology szoftverrel tudnam megtenni?Mivel nem tudom, hogy a RAM, es CPU upgrade-el milyen sebesseget fog tudni produkalni, igy meg az is lehet, hogy a cegunknel lesz szerver belole (8 fos ceg, max a szamlazo program futna rola, es file szerverkent lenne hasznalva).
Elore is koszonom a valaszotokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Angol nyelvű infók (BIOS, RAM lista, driverek, stb.)
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Apple M4 Mac Mini 256GG, 16GB Eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest