- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
Új hozzászólás Aktív témák
-
bugizozi
őstag
Jogos, rosszul fogalmaztam, PCIe.
Boot-olni nem szeretnék róla. Van egy külső vinyom, havonta rádugom rámásolni a családi képeket, hogy offline is le legyen mentve, emiatt lenne szükségem az USB portra.Ez pl jó lehet nekem?
AXAGON PCEU-43RS, 4x USB 3.2 Gen 1 Port, 5 Gbps, PCIe Card, DUAL Power, SP & LP
(azt hittem olcsóbb)
Köszi!
-
sasNAXO
aktív tag
Most kivételesen nem nézek utána, hanem teljesen fejből írom -ezért lehet rossz a
kérdéskiinduló feltételezés-, de nekem úgy rémlik, mintha a grub-okat lehetne valahogy chain-elni, tehát pl. sd-ről a grub indítja az ssd-n lévő grub-ot, amin akármilyen (későbbiekben update-elt) rekord található. Jól emlékszem, hogy létezik ilyen? Mert akkor amíg jó az sd kártyád és tud hivatkozni az ssd-re, akkor sose kell frissíteni már az sd kártyát. -
sasNAXO
aktív tag
Tudomásom szerint bootolható, volt is aki arról futtatott esxi-t régen.
Én egyszer próbáltam tavaly a belső usb-ről valahogy egy másik rendszert indítani, nem tudom már mit bénáztam, nem ment, úgyhogy maradt egy filléres aliexpress-es usb2<>sata átalakító és rajta egy belül felfogatott ssd a rendszer lemez és akkor így nem kellett a raiddel játszanom.#5535 Faby: ali-s usb<>msata átalakítóval én megjártam a rendszerindításokat, persze lehet csak az enyém döglött meg, de adattárolásra jó volt, rendszerindításra már nem, és nem tudom miért. Azóta már egy ubuntut se tudok rátelepíteni (most a legfrissebbel próbáltam egy másik gépben). Sima usb-sata megoldásokkal nem volt gondom.
-
Faby
senior tag
Kösz, kívülről Kingston, de belülről a jóég tudja, mi, valóban Ali-s vásárlás. Eddig jól működött, a korábban leírakat leszámítva
Mindenesetre kaptam én is egy ötletet, szerintem van itthon USB - mSata átalakítóm, és lehet, hogy van egy 64-es mSata SSD is.
A jelenlegi rendszeerről csinálok egy 1:1 másolatot, mentést, aztán a belső USB-ről bootolhat a rendszer, így ráadásul nyerek egy Sata csatit is. -
Faby
senior tag
Elég hosszú lett a log, úgyhogy https://pastebin.com/fRVYYP1a
Nekem nem mond sokat, ha tudsz segíteni az értelmezésében, azt megköszönöm. -
Faby
senior tag
Hogy én milyen régóta küzdök ezzel:
#4864 Faby,
Amegoldást, helyesebben a workaroundot megtaláltam, ugyanazt, mint írtál, csak fájlrendszer javítása nélkül, de attól még minden újraindításnál előjön. Már arra gondoltam, a következő frissítésnél (lassan aktuális a 5->7 váltás) microSD kártyáról fogom használni a rendszert.
Ezek szerint az SSD okozza?
Lehet benne valami, HDSentinel szerint 96/100 az SSD állapota:HDD Device 4: /dev/sde
HDD Model ID : EK46XL85C49 YJX 120G
HDD Serial No: AA000000000000000179
HDD Revision : 0818B
HDD Size : 114473 MB
Interface : S-ATA Gen3, 6 Gbps
Temperature : 40 °C
Highest Temp.: 40 °C
Health : 96 %
Performance : 100 %
-
bugizozi
őstag
Köszi, megpróbálom
(ügyfél régi mentő szervere, őt már nem érdekli, csak nekem akadt meg rajta a szemem, majd eljátszok vele, úgyse fontos gép már
)
2.82 iLO-t feltette már valaki? [link]
Version: 2.82 (2 Mar 2023)Enhancements
Recommended - HPE recommends users update to this version at their earliest convenience.Fix for Security issue.
WebServer self signed certificate has an invalid expiry date on re-generation.
Organizational Unit attribute is not shown as Mandatory for the iLO Redfish REST API.
Online help has references for direct connect feature. -
Klusi86
tag
Köszi, megcsináltam. 2.50 volt a verzió szám, ezt frissítettem 2.82-re. Előtte kikapcsoltam az AHS-t és töröltem a logot is, utána a frissítés után is kikapcsoltam és töröltem a logot is. Csak, hogy biztos jól csináltam ezt kellett kikapcsolni?
Ez ugye nem kapcsol vissza egy újra indulás után? Csak ha frissítem megint?
Másik kérdés: Az Intelligent Provisioning-ban láttam, hogy be van kapcsolva az SSH, ezt kikapcsolhatom nyugodtan? A routerem amúgy figyeli a 22-es portot és dobja tiltólistára aki próbálkozik, de ha nem muszáj nem hagynám bekapcsolva. -
Zizi123
senior tag
Vmware alatt nalam is folyamatosan szarakodott a sebesseg.
Kicsereltem hardveres RAID-re es a 4 Sata disk gyorsabb volt, mint a sata 2 porton levo SSD.
400MB feletti olvasasi / irasi sebesseget siman hoztak.
Pici penzert lehet szerezni ilyen kartyakat. (meg nekem is van elado)
-
adriankoooo
senior tag
Igen, ezeken már túl vagyok. Cserélni/downgradelni kellett a scsi-hpvsa drivert (scsi-hpvsa-5.5.0-88OEM.550.0.0.1331820.x86_64-re), amit megtettem, de semmi eredménye.
Gondolkodom azon is, hogy eladom és veszek valami Intel NUC-t, köröket verne erre a szerverre sebességben, fogyasztásban, csak a HDD-ket nem tudom, hogy lenne a legjobb csatlakoztatni.
-
"ezek alapján azok a százezres NAS-amiket az ismert gyártók készítenek, időzített bombák"
Így van. Nekem volt is ilyennel problémám sajnos."Hollandia legnagyobb IT nagykerében még lead time sincs"
Nemrég beszéltünk szerver gyártóval közvetlenül, és fél éves átfutási időket mondtak telefonba sajnos. Pedig nem kis mennyiséget rendelnénk, kiváltani kellene régi gépeket. -
Ahogy Egon is mondta, illetve még az alábbiakat tenném hozzá.
"dupla-tripla olyan drága a 6+ éves hardver"
Nem dupla-tripla drága a 6+ éves hardver, hanem a fizetésünk illetve a cserébe kapott pénz vásárlóereje hullott le lassan a béka segge alá, amíg a hardver jobban tartja magát (lásd lent). Az utóbbi időszakban tapasztalható ugrás, már csak a hab a tortán.
Lassan 40 éves vagyok, és soha ilyen kevés vásárlóereje nem volt a fizetésemnek mint most. Amikor a Gen6-os Microservert vettem, töredék ennyi volt a fizetésem, mégis egy havi béremből megvettem egy fullos gépet játékra.
"IT területen ez nem is jellemző nagyjából semmire sem"
Szerencsére viszont ez változik. Én még aktívan emlékszem arra, amikor mire a hazai IT-s lapok lehoztak egy hírt a nyomtatott sajtóban, már elavult a hardver. Volt persze egy varázsa, de sose értettem azzal egyet, hogy villámgyorsan dobjunk ki valamit, sokszor mert már "nem elégséges".Ez a Core2Duo alatt / után, de még inkább az IvyBridge-al egyidőben lelassult a technológiai fejlődés, és szerencsére nem tartunk ott hogy az alkalmazások ettől még jelentősen több és több erőforrást használnak ugyanarra.
Nagyon remélem hogy ez a trend folytatódni fog, mert feleslegesen gyártjuk le a sok vackot, amit volt olyan időszak hogy évente hajítottunk a szemétbe, mert "már nem megy rajta ez-az".
De "sajnos" ez azzal is fog járni, hogy hiába elmúlt 6 éves egy HP Microserver, nem egy "doboz cigi" áráért fog gazdát cserélni.
-
Egon
nagyúr
Mindenkinek egyedi szempontjai vannak az igények tekintetében (iLO, méret, stb.), ezek tükrében lehet jó vagy rossz vétel egy használt G8. Az ára meg azért ennyi vélhetőleg, mert egyrészt rettenetesen drága a hasonló funkcionalitású utód, másrészt az az 50K-s ár is illúzió (akció) volt, amihez mérik sokan.
-
Faby
senior tag
Csak és kizárólag a RAID beállítás vész el, legalábbis eddig mást nem tapasztaltam. Azt is simán vissza tudom állítani. Rendszeridőre nem panaszkodik, indításnál, legalábbis onnan, ahonnan látom is a POST-ot, mindig pontos.
Ettől függetlenül majd ránézek az elemre a következő karbantartásnál.#5041osztraksajt
Az ILO AHS problémát írtam is, hogy nincs köze ehhez. -
Valamit rohadtul elkeféltek ezzel a virtual media támogatással, és nem csak a microserverben. Rengetegen panaszkodnak ezzel kapcsolatban ha rákeresel.
Nekem html5 esetén sose volt ez jó, a megjelenéstől számítva a mai napig. Mindegy, hogy DL/BL/Synergy g8/9/10 vagy microserver. Ha telepítenem kell, és mindenképpen remote median mountolt image-ből, akkor keresek egy retek windowst, és megoldom a .net-es konzollal, az gyors. Pl. egy esxi installt még úgy-ahogy kivárok html5 konzolban (300-400MiB az iso), ha nem sietek, de felette tuti nem szenvedek vele.
-
Fifi
őstag
Ne is mond. Múltkor egy debian frissítés során elkefélődött a grub este 9-kor távolról. Gondoltam egy live linux segítségével, amit virtual cd-ként felcsatolok újratelepítem a grubot. Hát majdnem egy óra volt, amire a bebootolt live linuxban a terminált el tudtam indítani.
A lényeg, hogy sikerült. Ezért nagyon szeretem ilo-t, jó dolog.
-
Egon
nagyúr
Na ja. A gyári megoldás is tök drága, marad az építés. 60-70K körül egész pofás kis masinákat lehet összehozni, cserélhető procival akár, sok-sok SATA porttal, szabvány alkatrészekkel (amik ha bedöglenek, van alternatíva cserélni).
A következő cucc nekem is valami ilyesmi lesz (persze remélem hogy még jó pár évet kihúzza a G8: én cca. 4 éve vettem, de majd egy évet állt a dobozában, szóval nekem nincs agyonhajtva - lehet ezért sincs gond az ILO flash-sel. -
Egon
nagyúr
Ha van brit számla az adott eszközről, akkor az vámmentes ilyen egyszerű. Ezzel a kínai zoknik meg mindenféle szarok vámmentes beáramlását igyekeznek megakadályozni pl.
Bár lehet túlzottan leegyszerűsítem, de amikor a HP leányvállalata behozza az USA-ból, egyszer már fizetnek vámot, szerintem nem rakják rá még egyszer, illogikus lenne. -
lazara007
tag
Köszi az otletet, mar van is kodom, csak nincs hova beirnom.
Tegnap meg be tudtam lepni, ma reggelre meg:
Connection with iLO cannot be established. If you recently made changes to the network configurations, you may need to refresh this page to re-negotiate an SSL connection.
Amikor meg bent voltam ezt lattam: SD-CARD - Embedded media initialization failedSSH-n be tudok menni, első körben ez nem segitett: reset map1
Update: Epp be tutam menni, hogyan oldjam meg az SDCARD problemat? -
Adamo_sx
aktív tag
Én is néztem már, hogy mivel lehetne kiváltani, de az iLo(szerű) menedzsment rendszer ritka , mint a fehér holló és ennek megfelelően ami van az is drága. Te mit találtál, melyik alaplap lenne jó (akár ártól függetlenül, első körben)? Én a Supermicrokat néztem, de még nem találtam meg az igazit :-) .
-
bupemko
senior tag
Ettől még nem kuka az alaplap, igaz? Ahogy nézem intelligent provisioning-et buktam, de iLO frissítés ment 2.02-ről 2.75-re gondolom BIOS frissítés meg többi firmware frissítés is menni fog ettől, nem? Valahol össze van szedve, hogy pontosan milyen komponenseket érint, mik azok, amik a beépített NAND nélkül nem működnek tovább? Jó lenne tudni, hogy ez most így egy időzített bomba vagy NAS-nak meg használható otthoni környezetben.
-
kgymac
őstag
Én csak ki akartam próbálni, hogy milyen.
Saját kernelt kell fordítani, mert a biosban van egy xml táblázat, amiben a gyártó megadja, hogy átadható-e vm-nek a slotban lévő kártya. A gen8-ban persze tiltva van, én úgy olvastam, hogy a hpe először tagadta, majd adott egy segédprogit (dl360g7hez volt talán), amivel be lehet sütni egy új xml-t a biosba, persze saját felelősségre.
Vagy letöltöd a kerneled forrását, megpatch-eled az intel_iommu.c -t fordítás előtt, kivéve belőle az rmrr ellenőrzést, majd buildelsz egy kernelt és telepíted az elkészült csomagokat. Az 5.4-nél ennyi elég is volt, simán átadta a hba-t az xpenology VM-nek, de a 6.2 alatt az új kernel valami memóriavezérlő engedély miatt blokkolja a VM indítást, eddig még nem sikerült megoldást találnom rá. Volt infó, hogy valami udev szabály hiányzik, de ehhez a részhez nem igazán konyítok (bár át kellett írnom egy py file-t xpenon, hp nyomi csatlakoztatása esetén egy pjl file-t kellett átmásolni a nyomira /hp lj1020/, hogy hálózatosan is működjön, az elvileg udev -es rész volt). Csak félművelt hobbi unix-os lennék, így elég ismeretlen ez a terep, eddig még nem láttam rá megoldást a kernel fordítással foglalkozó topicokban.
Én itt nézelődtem 6.2-nél, meg itt is. A fordítás e3-1220lv2-n proxmox alatt jó 2-3 óra volt, érdemes scriptet írni hozzá (6-8 lépés, a make már nem kell bele), míg az 5.4 kernele elsőre, a 6.2 kernel csak kb. 3-ra fordult le (felfordult, de rmrr patch nélkül, ill. egyszer kevés volt a hely is. lvm-thin volt a pve-data, de nem csatolta fel a /var/lib/vz-be, csak némi újraszervezés (sima lvm) után.
Azért érdekes, mert az 5.4 simán csatolta, két délutánomba van, mire rájöttem a problémára, ráadásul utálom az lvm-et. Az lvm-thin-ből persze nem lehetett átméretezni, plusz minden VM adata azon volt bonyolításként.
A pve-kernel közben verziót is váltott (saját 5.x.60-1 után 2-3 nappal kijött az 5.x.60-2), így két fordított kernelem is lett, de egyik sem működik. Emiatt is jó a script. -
Kössz a nyomozást!
Végre így több mint 1 év után rávettem magam hogy nekiálljak megcsinálni az ILO-t.
Nekem már annyira összefosta magát a flash hogy az ILO nem kapott IP-t, de az említett toollal sikerült megformázni, most már bejön az intelligent provisioning is, ILO is kap IP-t, csak a felület nem jön be.
hponcfg-vel és az egyik ilyen minta script XML-el lekérdeztem a health statust, mindent OK-nak ír, AHS log még be van kapcsolva, már ott sem sír flash mount hibára.
Tehát elvileg mennie kellene, mégse jön be az ILO web.Jól emlékszem hogy csak az IP címét kell beírni böngészőbe és meg kellene jelennie a bejelentkező felületnek?
-
PpenoO
őstag
Ivy Bridge szerver prociknál 10-20%os lassulás tapasztalható szintetikus méréseknél ami már a valós felhasználásnál is érzékelhető, főleg storage szinten, ami nálam core feladatnak számít egy szervernél. Ezt a csökkenést több helyen is írják, hogy mi igaz ebből nem tudom de nem akarok teljesítménycsökkenést főleg storage/IO szinten nem.
-
djgeg
őstag
Én ebből a ali store-ból rendeltem eddig (meg most is):
https://www.aliexpress.com/store/609624?spm=a2g0o.detail.1000061.1.6d4c47f1c82si1Amúgy ha kellene majd "ragacs" akkor elvileg jöv héten jön meg a csomagom és rendeltem ilyet lent több méretben
https://www.aliexpress.com/item/33030514211.html?spm=a2g0s.12269583.0.0.6ba82328MW8uZE
Ha esetleg Pesten vagytok szívesen adok belőle, hogy feltudjátok ragasztani. -
Fifi
őstag
Pont a teljes vételárból + postaköltség lenne hozzá kétoldalas hővezető ragasztószalag:
google kb. második találata szerint. -
Fifi
őstag
Az nem volt opció, hogy utólag küldjön kétoldalasan ragadó hővezető lapkát?
Nekem itt tart a track:
Jul 6, 20204:18pm YOUR SHIPMENT HAS ARRIVED AT THE POSTAL OPERATOR
OF THE COUNTRY OF DESTINATION AND WILL
BE DELIVERED IN THE COMING DAYS.
Jul 6, 202010:21am DEPARTURE TO COUNTRY OF DESTINATION
Kíváncsi leszek mi lesz a csomagban ....
-
MrTwister
őstag
Xpenology az a Synology OS-nek az úgynevezett okosított verziója, hogy fusson más hardvereken is ne csak gyárin, itt PH fórumon van külön topikja. Úgy tudom módosított linux kernel custom GUI-val.
Chal: Ha SSH-n megy akkor az hozzáfér a linuxhoz akár root-ban onnantól nyert ügy elvileg! Köszi az ötletet! -
Fifi
őstag
Köszönjük a nyomozást!
Itt van frissebb sample pack.
Tartalmát nem hasonlítottam össze az általad küldött linken lévő xml-ekkel csak a historyban lévő dátumot és verziószámot néztem. -
Esetleg ez? (nem próbáltam, csak a doksiban (ilo scripting guide) kerestem rá):
<RIBCL VERSION="2.0">
<LOGIN USER_LOGIN="adminname" PASSWORD="password">
<RIB_INFOMODE="write">
<!--Set to "Enable" or "Disable. -->
<SET_AHS_STATUS="Disable"/>
</RIB_INFO>
</LOGIN>
</RIBCL>
Egyébként hiába lenne support contranctod, ugyanúgy kimagyaráznák, és biztosan nem "javítanák". Szerintem szándékosan van így, az AHS log a mindenük, a pénzed után az AHS log a következő dolog, amiért cserébe lealacsonyodnak a szintedre, ha gondod van. -
djgeg
őstag
"nincs support szerződés vagy érvényes garancia"
A kérdés inkább az, hogy mióta tudnak róla. Mivel ez már nem új story, de mégis csak 2019 ben jött rá javítás? Na ne már.
Plusz szerintem eléggé vitatható, hogy ilyen hibával ami kvázi kinyírja egy részét az alaplapnak belátható időn belül kvázi biztosan ( ha csak nem updatelsz amihez egy jó ideig normálisan csak supportal lehetett hozzáférni) garacia idő után nem lenne kötelezetségük.
Eladtak nekem egy hardvert amin hibás szoftverük révén bedöglik az alaplap (részben)???
Murikába egy class action-t lazán megérhet. -
jegesib
aktív tag
és a rabszolga akivel csetelsz, nem elég h nem érti mit akarsz, de nem is akarja, ez mellett teljesen fogalmatlan, szarul kommunikál, szar a hozzáállása, pedig fizetést is kap talán. Áh ilyenkor mindig fefortyan az agyvizem, vesszenek az ilyen őskövület mammut cégek, akik elvesznek a saját költséghatékonysági és munkasztenderdizálási útvesztőjükben... (najó a hardver nem szar, de majd előbb utóbb kiszervezik és eladják gazdaságtalanságra hivatkozva ala IBM)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Angol nyelvű infók (BIOS, RAM lista, driverek, stb.)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Reklámblokkolók topikja
- Autós topik
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Samsung Galaxy Watch 5 Pro LTE 45mm, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest