- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Mobil flották
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Telekom mobilszolgáltatások
- Három új órát hozott a Samsung, a csúcson az Ultra
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kgymac
őstag
válasz
Proci85 #5636 üzenetére
Passzívval megy évek óta. Elvileg ezek a procik azok, amik még mennek aktív hűtés nélkül. Ugyan vettem egy hűtőventillátort hozzá, de még a dobozában van, nem kellett. Mivel hpe a gép, így nem kis átalakítás kellene a felfogatásához
. ESXI 1-2 vm-mel nem hajtja ki, de a másikat sem proxmox-szal (ez a projekt éppen áll, mert nem sikerült átadnom a vm-nek egy lsi sas vezérlőt. Majd akkor kell igazán, ha az n36l megadja magát)
Van az E3-1230V2 modell, ami támogatott és kimaxolható teljesítményre, de ahhoz kell az aktív hűtés.
Sajna, a homeservershow (2. link itt a topicban) úgy néz ki leállt (a tag, aki üzemeltette már akkor is elég idősnek tűnt, utána meg volt a covid is), így már nem elérhetőek az infói (már csak a web.archive.org-on). Úgy emlékszem, ott is passzív hűtést írtak mellé, bár elég régen néztem, még a 1260L beszerzések előtt. -
kgymac
őstag
válasz
Tangerine #5633 üzenetére
e3-1260l -t tedd a celeroncs helyére a cpubench-en. Fogyasztás 45W, de a teljesítmény majd duplája a 1220L-nek. De ez a max, üresjárat kevesebb lesz. esetleg e3-1265l v2, az a max, ami még megy komolyabb hűtés nélkül. néha van e3 xeon a HA-n, az enyémek ebay-ről vannak.
-
kgymac
őstag
válasz
cynosure #5561 üzenetére
Saját kernelt kell fordítani, meg kell patch-elned az egyik iommu-s komponens forrását. Leírás dögivel, de amikor próbálkoztam 5.x-es kernellel, a modul erőforrás hiányra panaszkodott futáskor. A korábbi 4.x-es kernellel simán ment, csak hát upgrade-eltem a proxmox-ot. Az új HP bios vagy ilo fw vágta haza, tiltja a pcie16 slotba dugott kártya átadását VM-nek. Megoldás lenne, de más g8 szerverre: egy xml file-t kellene besütni a bios-ba. Én kihagytam. Persze, esxi-n (6.5) megy az átadás, csak proxmox-szal nem (két g8-am van, hdd-k kivételével egyformák, xeon e3-1260l, 16GB ECC, lsi9211-8i (dell perc h200 it fw-vel). Proxmox most 6-os vagy 7-es, kb. éve volt utoljára bekapcsolva, így passz. Megnézni sem tudom, mert be van dobozolva a cuccaink között.
-
kgymac
őstag
válasz
Mandzsu #5413 üzenetére
Minden diszk első két partíciója egy-egy raid1 tömb, azon van a dsm, nem csak egy kitüntetetten. Azon max telepített csomag lehet, mert csomagot csak kötetre (diszk 3. vagy nagyobb indexű partíciója) lehet telepíteni.
A G8 4 hdd-t támogat, így ezen diszk számig bármi megoldható. sata 2.5" SSD is, legfeljebb kell majd valami beépítő keret. -
kgymac
őstag
válasz
Mandzsu #5410 üzenetére
Ha elindul a rendszer, jó eséllyel még csak olvasható a 6TB, azaz elérhetőek az adataid.Tedd be a 6TB-s mellé a másikat. Indítsd el, lépj be weben admin jogú userrel, a tároláskezelőben hozz létre egy új kötetet, hozz létre egy új megosztást az új köteten (talán volume2 lesz a neve) a vezérlőpultban, a FileStationnal másold át ami kell. A DSM az új lemezre is felkerül, lévén raid1 tömbök a lemezek első két partíciója. Az xpenology topicban többre mész szerintem.
Én a pent-t egyébként a belső usb csatiba tenném, de ehhez a bios-ban is állítanod kell valószínűleg.
borisz76 blogjában a leírás ugyan nem xpenology-ról szól, de a dsm kezelése már ugyanaz. Nem írtál dsm típust, borisz leírása 6.x-es, de kb. hasonló más verziók esetében is. -
kgymac
őstag
Két gen8, mindkettő e3-1260l cpu, dell perc 200 hba, csak az egyik ilo chipen van hűtés. Azonos cpu esetén is van különbség: 40 ill. 48 °C, az ilo-nál is látszik a hűtő hatása.
Az egyiken nvram problémám volt, az új 2.78-as fw-vel, egy áramszünet után. AHS ki volt kapcsolva, a hiba detektálása után is kikapcsolt volt. A formázási kísérletek sikertelenek voltak ilo-ból, akkor feladtam kb. 7-8 próbálkozás után. Most meg látom, hogy nincs hiba az nvram-nál, de a formázás után NVRAM Data mellett megjelent az NVRAM space. A másikon, amin nem kellett formázni az nvram-ot, maradt az NVRAM Data.
-
kgymac
őstag
válasz
totoka2 #5028 üzenetére
@scansat:
Ha már meghalt, akkor nem nagyon.
Működő rendszerről lehet a rendszer beállításokat (vezérlőpult), extra telepített csomagokhoz ezt neked kell megoldani (és a visszaállítást is). Új hdd-re új, a korábbival azonos DSM telepítése esetében a mentést vissza tudod tölteni, amit lementett, azt vissza is állítja. Valami érthetetlen okból a tűzfal beállításokat nem menti el (6.1.x), pedig az iptables képes rá.
Kézzel le tudod menteni, majd vissza is tudod állítani (root szükséges). De ugyanez mondható el szinte minden telepített csomagra is.
Verzióváltás esetében (5.2->x, 6.1->6.2) nem nagyon működik, többen furcsa hibákba botlottak, úgy tudom, az ajánlás az újra belakás.
Én eddig 3x állítottam vissza másik nason a konfig mentést, azonos DSM verzióra és hasonló hw konfigra, a gépnév és hálózati adatok maradtak a korábban kézzel beállítottak, a megosztások/felhasználók/csoportok létrejöttek a visszaállítás végén, de természetesen a mappa tartalmak NEM. A konfig klónpzás 6.1.3-mal történt. -
kgymac
őstag
válasz
scansat #5026 üzenetére
A pen csak a boot-hoz kell. De bootolhat hhd-ről is, de akkor el kell rejteni a DSM elől (pl. esxi, de proxmox alóli VM. Persze, a KVM egy csatolt virtuális pennek mindig ugyanazt a vid/pid értéket adja, ami jelenleg nem "közismert", kicsit guglizni kell érte).
Ha a vid/pid a pen-en lévő grubban van, akkor szerinted kell változtatni rajta, ha ugyanazt a pen-t használod a továbbiakban ? Help: a vid/pid nem változik. -
kgymac
őstag
válasz
ArthurShelby #4834 üzenetére
Én az aqua-ban kértem és kaptam is (vásárlás alkalmával, Karinty út).
Nekem kellett kihamupipőkéznem egy dobozból. Pénzt nem kértek érte. -
kgymac
őstag
ProxmoxVE 6.2 Passtrought hiba:
kvm: -device vfio-pci,host=0000:07:00.0,id=hostpci1,bus=ich9-pcie-port-2,addr=0x0: VFIO_MAP_DMA failed: Invalid argument
kvm: -device vfio-pci,host=0000:07:00.0,id=hostpci1,bus=ich9-pcie-port-2,addr=0x0: vfio 0000:07:00.0: failed to setup container for group 11: memory listener initialization failed: Region pc.ram: vfio_dma_map(0x7f5123867580, 0x0, 0x80000000, 0x7f5021a00000) = -22 (Invalid argument)
TASK ERROR: start failed: QEMU exited with code 1
link -
kgymac
őstag
Én csak ki akartam próbálni, hogy milyen.
Saját kernelt kell fordítani, mert a biosban van egy xml táblázat, amiben a gyártó megadja, hogy átadható-e vm-nek a slotban lévő kártya. A gen8-ban persze tiltva van, én úgy olvastam, hogy a hpe először tagadta, majd adott egy segédprogit (dl360g7hez volt talán), amivel be lehet sütni egy új xml-t a biosba, persze saját felelősségre.
Vagy letöltöd a kerneled forrását, megpatch-eled az intel_iommu.c -t fordítás előtt, kivéve belőle az rmrr ellenőrzést, majd buildelsz egy kernelt és telepíted az elkészült csomagokat. Az 5.4-nél ennyi elég is volt, simán átadta a hba-t az xpenology VM-nek, de a 6.2 alatt az új kernel valami memóriavezérlő engedély miatt blokkolja a VM indítást, eddig még nem sikerült megoldást találnom rá. Volt infó, hogy valami udev szabály hiányzik, de ehhez a részhez nem igazán konyítok (bár át kellett írnom egy py file-t xpenon, hp nyomi csatlakoztatása esetén egy pjl file-t kellett átmásolni a nyomira /hp lj1020/, hogy hálózatosan is működjön, az elvileg udev -es rész volt). Csak félművelt hobbi unix-os lennék, így elég ismeretlen ez a terep, eddig még nem láttam rá megoldást a kernel fordítással foglalkozó topicokban.
Én itt nézelődtem 6.2-nél, meg itt is. A fordítás e3-1220lv2-n proxmox alatt jó 2-3 óra volt, érdemes scriptet írni hozzá (6-8 lépés, a make már nem kell bele), míg az 5.4 kernele elsőre, a 6.2 kernel csak kb. 3-ra fordult le (felfordult, de rmrr patch nélkül, ill. egyszer kevés volt a hely is. lvm-thin volt a pve-data, de nem csatolta fel a /var/lib/vz-be, csak némi újraszervezés (sima lvm) után.
Azért érdekes, mert az 5.4 simán csatolta, két délutánomba van, mire rájöttem a problémára, ráadásul utálom az lvm-et. Az lvm-thin-ből persze nem lehetett átméretezni, plusz minden VM adata azon volt bonyolításként.
A pve-kernel közben verziót is váltott (saját 5.x.60-1 után 2-3 nappal kijött az 5.x.60-2), így két fordított kernelem is lett, de egyik sem működik. Emiatt is jó a script. -
kgymac
őstag
Passz, majd valaki megválaszolja, hogy érdemes-e.
Én eddig csak ilo-t és biost frissítettem, IP letiltva, soha nem használtam. ProxmoxVE6.2-vel és esxi6.5-tel használom (két g8). Proxmox6.2 igazi szívás, nem tudja átadni a dell h220 hba-t (a korábbi 5.4 alatt simán ment, azóta volt bios frissítés is, de a neten sokaknak van problémája 5.x-es kernellel pcie kártya átadással kvm/qemu alatt). -
kgymac
őstag
válasz
Witelite #4640 üzenetére
Az elég drága lesz. Volt itt a fórumok kollega, akinek elszállt az ilo nvram (azóta kiderült a hp turpissága, belekerült az ilo-ba az nvram formázás, de javításra még várni kell), ha jól emlékszem 120e+munkadíj+fa ajánlatot kapott. Plusz, a táp is tönkre mehetett, ha tényleg villám volt. Az optikai net vagy koax-os net villámvédelemmel (kb.2eHUF, -1dB csillapítás).
A mentéshez én xpenot használnék, akár kölcsön g8-on (pen-t+hdd-idet kell csak vinni), akár egy kis pc-vel, de ennél a megoldásnál ellenőrizned kellene xpeno alatt, hogy mind a 4 hdd pozíción érzékelhető egy teszt hdd, különben szét fog esni a 4 lemezes shr köteted, ha nem látszik min 3 hdd egyszerrel. -
kgymac
őstag
Feltéve, ha azonos méretű hdd-k vannak az shr-ben. Ha eltérő méretű hdd-kből van, akkor csak xpeno alatt működik mentés, ekkor mdadm-mel bajlódni sem kell. Nálam ehhez van tarcsi g7 és g8 is otthon. Shr-t akár usb-s házból is össze lehet rakni (csak a két azonos lemezes shr kötetem egyik hdd-jén próbáltam xpeno alatt (dsm6.1.7u3), ami a két hdd azonos mérete miatt valójában megegyezik szerkezetileg a raid1-gyel).
Raid0,1,5,6 esetén bármin le lehet menteni. -
kgymac
őstag
Egy módosított mdadm-et használ, eltérő méretű hdd-kkel is kezelni tudja a raid5/raid6 jellegű shr/shr2 tömbjeit.
Ha azonos méretű hdd-kből áll, egy linux (akár live is jó) alatt simán összeállítható a tömb mdadm-mel, ext4 vagy btrfs (a csomagjait általában telepíteni kell) filerendszert használva csatolható is a mentéshez. Van topicja a PH-n (xpenology), az mdadm-re keresve rá lehet találni a tömb összeállítás leírására. -
kgymac
őstag
Nem lesz az. Az enyém sem az, ráadásul van némi fenntartásom olyan eladóval, aki 3db-ot árul, majd 2 eladása után sem változik az ebay-en jelzett készlete. Lehet, hogy tényleg nem tehet róla, és csak rendelget valami nagyker szerű partnertől, de nem az érkezik, amit hirdetett. Mint 15-20 éve egy volt kolleganőm: van, de külső raktárban. Ami a mycom vagy ramiris volt :)
@dchard: nekem is 2 eur-t ajánlott fel
-
kgymac
őstag
Kb. azóta, amióta pár embernek itt is megállt az ilo a frissítés után.
Elsőre csak nem bootolt usb-ről ill. IntelligentProvisioning nem ment. sd card fw hiba látszik az ilo-ban.
Aki megpróbálta az nvram törlést (support leírása alapján), annak általában sikertelen lett az egész (nem kizárt, h user error is volt közben, nem tudom megítélni). Én megálltam 2.50-en az ilo-nál, mert csak azoknak szállt el akkoriban, aki frissítettek. Csak kb. hónapja frissítettem a legfrissebbre, talán 2.73-ra. Úgy rémlik, mintha lett volna egy 2.5x-es vagy 2.60 -as ilo, majd gyorsan kijött a 2.61. Talán abban már javíthattak valamit.@dchard:
A chiphűtő eladója érdekes egy fószer. Én is rendeltem kettőt, de a készlete nem változott, mindig csak 3 darabja van raktáron.
-
kgymac
őstag
A licensznél van kulcs hozzáadva? A kulcs utolsó blokkja látszik, a korábbiak csillagozva vannak (ha jól emlékszem).
Mindkét gen8-am használt beszerzés HA-ról, a döntés előtt, hogy kell a G8, végigolvastam a topicot és a használandó os-ek topicjait. Adv licenszet ebay-ről vettem (2e-3e körül, de direkt nem a legolcsóbbat) még a G8 beszerzés napján.
De zárjuk ezt az egészet, ha most letölthető, a hpe levehette a fizetős support korlátozást, amit kb. másfél éve vezetett be.
Nekem a lényeg, h nem dob ki az ilo. működik monitor nélkül is a képernyő elérése. Lehet, h kidobott pénz a 2x max 3e huf, én úgy érzem, megérte. Főleg, ha azt is nézem, milyen árak vannak ilo4 licenc-hez az ebay-en. (Win10 is van 2.5e-től 90e-ig, itt a HA-n is).
Van egy DL380 G5-öm is, azon nincs lic, simán kidob boot-kor, esxi img lic nélkül is letölthető volt (kb. 3 hónapja). -
kgymac
őstag
válasz
germinator66 #4392 üzenetére
Cáfold, nem akarom reg nélkül kipróbálni. Mindkét G8-omon van ilo licence a kezdetektől. Amikor vettem őket, nem lehetett letölteni csak úgy semmit a hpe-től, akkor tették fizetőssé a supportot. Páran itt is ki voltak akadva a hpe lépésen.
Ha már ment a boot, engem be sem engedett lépni, egyből kidobott. Távoli monitorig el sem jutottál. ilo 2.50 volt a gépeken, frissíteni a frissítés közben elszálló nvram probléma miatt nem frissítettem. Talán 2.70 körül javította a hpe, addig csak speciálisan lehetett formázni, volt itt kolléga, akinek nem is igazán sikerült. -
kgymac
őstag
@legelek:
- hpe-től tudsz letölteni az eszközödhöz tartozó fw-t, drivereket, stb. Egy ideje megszűnt az ingyenes support a hpe-nél, nem tudom, h változott-e. Nekem be kellett jelentkezni az ilo 2.73-ért, regem is van.
- ilo és a távoli képernyő boot után is működik. Liszensz nélkül kilép a boot folyamat elején és belépni sem enged.
Korábban már többször volt téma egyébként. RZWM -
kgymac
őstag
P222 bios-ból ilo-ból is konfigurálható (egyedül csak ez a típus!), de nem rendelkezem vele, nem egy kategória a P410/P212-vel. Minden más vezérlő a saját bios-ából konfigurálható, ha engedélyezve van. Engedélyezni a gen8 bios-ban lehet, eszközt is külön, meg a bios-át is.
Nézz rá a bios-ra (F9, csak pár mp-ig aktív, erre ügyelni kell). -
kgymac
őstag
@Spooky:
Lehet élni intelligent provisioning (F10) nélkül is, én alapból kikapcsoltam, soha nem használtam (xpenology / esxi / proxmox-hoz nem kellett, penről indítottam/telepítettem mindegyiket, esxi megy sd-ről, proxmox hdd-ről, ahci módban, hdd-k dell perc h200-on. Csak egy pcie slot hiányzik most valami olcsó 10G lan kártyának)
A raid-et nem tudod kezelni ilo-ból, csak a P222-t, annak van ilo-ba beépülő modulja, a többinek nincs. A g8 alaplapi raid, P410, P212 vezérlő bios konfig felülete a bios teszt közben, megfelelő F billentyű lenyomásával hozható elő.
Nvram hiba esetén úgy emlékszem, h a gond reboot-kor volt. Nem mindig indult el sdről/usbről.
Lehet, nincs is igazán baja a g8-adnak, csak rossz helyen kerested a b120 raid konfig felületét? -
kgymac
őstag
iLO miatt volt korrekt ár? F10 működik?
poolbig kollegának volt ilo problémája (sd card boot nem működött, ez volt az induló hiba, majd már az F10 sem, nvram hiba volt az ok, talán dobott fel képet is róla).
Dell perc h200 ill h310 it fw-vel, ha nem akarod a hw raid-et.
8087 sas csati van rajta, mint az alaplapon, csak kettő. AHCI módban kezeli a rádugott hdd-ket (sas-t is, bár nekem csak sata van). Linux (xpeno-val használtam) és esxi 6.5 rendben kezeli, winnel nem próbáltam.
Ha fontos a hw raid, akkor a P410 és a P212 belefér, de ugyanúgy kell beállítani mint az alaplapit, ha az nem jelenik meg, nem konfigolható a bios-ban, a P410/P212 is problémás lesz.
Ill. P222 is ok, de az nagyon drága, elvileg ilo-ból is konfigolható.
HW raid-ban csak hp-vel számolj, igaz, g7-nél, de meg sem jelent a dell h310 bios-a hw raid-ként, csak it mod flash után. -
kgymac
őstag
válasz
ArthurShelby #4299 üzenetére
A 4 tagos proci listádon az utolsó 3 tétel 69W-os, ha az első kettőhöz elég lenne a passzív hűtés, a 3-4-hez is
. 45W felett aktív hűtést használnék.
e3-1260l-2.4GHz,45W és e3-1220lv2 procijaim vannak, gyári hűtéssel.
-
kgymac
őstag
Szia,
A gen8 elég lassan indul, kapcsolgasd ki/be közben a monitorod vagy több bement esetén állítsd vissza vga-ra (az enyém 3 bemenet között ingázik, majd ha jókor kapcsol analóg vga-ra, már ott marad és lehet nézni/állítgatni a biost). Az F9 és az F11 csak pár másodpercre aktív a bios folyamat alatt, el kell kapni.
Vagy ilo-n keresztül, távoli konzollal, bár nekem mostanában egy win és/vagy java frissítés óta nem megy a távoli konzol (java-s). Elvileg csak TLS1.0-val megy, 1.1 és 1.2 tiltva (java és win beállításokban is), de mégsem működik.
-
kgymac
őstag
Hát kép nincs, de van vmid.conf:
agent: 1
balloon: 0
bios: ovmf
boot: cdn
bootdisk: ide0
cores: 4
efidisk0: disks:100/vm-100-disk-0.raw,size=128K
hostpci0: 00:1a,pcie=1
hostpci1: 07:00,pcie=1
ide0: disks:100/vm-100-disk-1.raw,size=52M
machine: q35
memory: 4096
name: XpenologyDSM
net0: vmxnet3=aa:aa:aa:aa:aa:aa,bridge=vmbr0
net1: vmxnet3=aa:aa:aa:aa:aa:ab,bridge=vmbr0
numa: 0
ostype: l26
scsihw: virtio-scsi-pci
serial0: socket
smbios1: uuid=1a1a1a1a-1b1b-1c1c-1d1d-1e1e1e1e1e1e
sockets: 1
vmgenid: 1a1a1a1a-1b1b-1c1c-1d1d-1e1e1e1e1e1eFizikai mac-ek a host-é:
aa:aa:aa:aa:aa:ac
aa:aa:aa:aa:aa:ad
aa:aa:aa:aa:aa:ae (ilo)ebből a VM kapja a kissé módosított mac-eket:
aa:aa:aa:aa:aa:aa
aa:aa:aa:aa:aa:abFontos, hogy eltérjen. mert akadhat (nagyon belassulhat a net, ha a VM mac address-e azonos a fizikai mac-kel. Valamint kivettem a pipát a firewall-ból, majd a VM megoldja.
disk-0:
128KB, a proxmox hozta létre az uefi bios-hozdisk-1:
52MB, jun 102b mod img innen, 3615 Nincs konvertálva, mert nem kell. iso-ra átnevezve töltöttem fel, majd ssh-n másoltam a helyére. Persze feltöltés előtt a grub paraméterezve (mac1-2,netifnum,timeout, common_args_3615-be beszúrni "ihd_num=0"). Indításkor 3. esxi opciót kell választani.Saját pve-kernel került fordításra a hp rmrr bios hiba miatt (a slot1-ben lévő kártya nem adható át vm-nek a bios - felhasználó által nem igazán állítható - paramétere szerint, az rmrr ezt kerüli ki, felolvassa, de lenyeli a hibaüzenetet (hibakódot)). Aki passtrought-ot akar az vagy fordít új kernelt vagy megpróbál feltölteni a bios-ba egy hp gyári hack progival egy kézi módosítású xlm-t, majd várja a csodát. Inkább NE, a kernel fordítástól nem mehet tönkre az alaplap, míg a hp megoldástól...
-
kgymac
őstag
jun102b féle (az xpenology.com fórum proxmox topicjából linkelt ds3615xs) img (megás link, többféle img-vel, hátulról visszaolvasva kb. a 3-4 oldal körül volt) + dsm 6.1.7 (syno ftp-ről).
q35-ös gép, ide0 hdd-ről bootolva (az esxi opció elrejti az alaplapi sata vezérlőket), így nem kell az args-ban bűvészkedni az usb-s img-vel.
Passtrought van átadva egy dell perc h200, azon van minden hdd (jelenleg csak 1 db 300GB-s wd, saját rmrr opcióval fordított pve5.0 kernellel).
Pontos lan típusra nem emlékszem, de esxi vmxnet3 rémlik. Este meg tudom nézni, azért kerülét bele a VM-be, mert egy másik gen8-on ugyanez rendben működik (igaz, másik, jun102b mod (amd-s) img-vel download.iroot.kr-ről, PH xpeno fórum összegoglaló "nem hivatalos" letöltő oldal linkről).
Egy qemu-ga még hiányzik, valamikor fordítanom kéne egyet az xpeno alá (hátha sikerül, mert spk-t nem találtam)
Xpeno VM-ben a két lan bond1 ként összefűzve, csak megszokásból (gen8-ra telepített xpeno-ban így használtam, így került bele az esxi VM-be, majd most a proxmox-osba is - lehet, hogy nincs értelme, de a szokás nagy úr).
nut-kliens is rendben megy, áramszünetkor lekapcsolt mind a VM, mind a proxmox host, újra is indult a host, amikor visszajött az áram.
Xpeno VM 4 magot kapott, 4GB rammal. Majd kap 8-at, ha bővítek 16GB-re. Host proci E3-1220lV2.szerk:
bridge módban van a host, este teszek fel képet. -
kgymac
őstag
Közben megoldódott, a többi g7/g8-on futó jun 102b helyett egy xpenology-s proxmox fórumon megosztott img-vel rendben elindult. Pve-kernel fordítása után megy a hba passtrought is (a hpe bios-ban letiltotta a slotban lévő kártyák átadását). Mellesleg tele a net hülyeséggel, a "vmid.conf" nem használt
, legalább 3 leírásban megtaláltam.
-
kgymac
őstag
Sziasztok,
Úgy néz ki,megválaszolom magamnak, hátha jó lesz még valakinek.
PVE szűz hdd-re simán települ, gond nélkül. De ha a hdd-n már volt PVE diskgroup, a partíciókat és a disk group részeit elkészíti, aktiválja, boot+swap formázza, csatolja, de a /dev/pve/data-t nem formázza, csatolja. A konzolon bevillan, hogy talált pve-t a hdd-n, de a boot-ra másolások miatt alig észrevehető.
A megoldás, hogy a pve/data-t formázni kell a konzolon az első bootolás után, majd csatolást konfigolni az /etc/fstab-ban, valamint a grub-ban némi (kb.10 mp) várakozást előírni, hogy a /dev/pve ellenőrzése lefuthasson a kötetek csatolása előtt. Újraindításkor már lesz webes felület, látszólag minden működik.
Kivéve az első írási próbálkozást az /etc/pve/storage.cfg-ban definiált local dir elemre. Jelenség, a VM konfig során csak local-pve a választható storage. A poén, hogy hiába kerül beírásra a local a storage.cfg-be vagy a local törlése után a létrehozás sem működik (pvesm), mert a cfg-beli hiány ellenére mégis látja a pvesm a local tárhelyet. A megoldás a local törlése után más néven létrehozott dir típusú storage a local-lal egyező könyvtárra, ekkor generálódik le a local is újra. A VM-eknél a választható storage lista természetesen már bővebb lesz és a local is írható, létre tudja hozni a szükséges elemeket a proxmox új vm létrehozása során.
Úgy néz ki, a főnökömnek lesz igaza: a proxmox használható, de igyekeznek megoldani, hogy belépjenek az ügyfelek a fizetős támogatási szolgáltatásba. Sehol semmi értelmes log, a neten is több cikk olvasása után áll össze a megoldás (a fizetős ügyfelek support foruma természetesen nem elérhető számomra, ott valószínűleg kiemelt helyen lehet ezen hibák megoldása).
A fórumon proxmox alatt nem ajánlotta egy kollega a hw-k passtrought átadását a VM-eknek, én azért futok egy kört vele (pcie-s sas hba és egy usb vezérlő átadása a háromból). A szükséges modulok paraméterezve, látszólag működik a sas kivétele (vfio-pci a kezelő kernel modul), de a VM-nek eddig nem tudtam átadni. Ha benne van a VM konfigjában, a VM-et nem tudom elindítani. Az usb komolyabb probléma, hiába konfigolt a kizárása, nem a vfio kezeli. Komolyabb kezelésre lehet szükség, ami proxmox alatt akár nem is működhet. Esxi alatt működik az usb vezérlő passtrought, de nem vonható vissza (csak újratelepítéssel), míg a többi eszköz esetén a passtrought/visszavonás akár többször is módosítható.
További problémám, hogy xpeno VM esetén nem indítható a VM ide hdd-vel (xpeno 3. opciója esetén elrejti a dsm elől az alaplapi vezérlőre kötött hdd-ket - esxi-n simán megy), a VM pedig hdd-nek látja az összes ráakasztott diszk eszközt, így az usb-s boot img-t is (sajna nem települ, 50-60% körül leáll a pat telepítése).
Ha lenne valakinek ötlete, megoszthatná. -
kgymac
őstag
Sziasztok,
ProxmoxVE 5.4 telepítéshez kéne némi segítség. Mivel a végleges, proxmox-hoz szánt hdd-re még 2 napot kellett várnom (odd helyre, 1TB hgst), így feldobtam egy 300GB-s wd blue-ra (E3-1220Lv2 + 2x4GB ecc ram),
ilo2.10, bios 2013-as. Mindem ment elsőre, egy xpeno vm-et is létrehoztam, hdd nélkül ugyan, de az assistant rendben látta, a syno felületen panaszkodott a hdd hiányára. Eddig OK.
Új hdd megjött, beszerelve, korábbi teszt hdd eltávolítva (mentést azért készítettem a módosított conf/cfg file-okról, biztos ami ziher). Ugyanarról a penről telepítve a proxmox újraindulás után hibával indul, nincs pve group.
Tele a net proxmox 5.x alatt ezzel a hibával, így elég hamar sikerült orvosolni (/pve/data formázása ext4-re, fstab-ba csatolási infókat beilleszt), majd következő boot már sikeres.
A korábban lementett VM config-ja visszamásolva, img-k feltöltve a korábbi állapot szerint, de a VM nem indítható. Jelenleg új VM-et sem tud eltárolni, a létrehozás közben elszáll a futó script. /pve/data csatolva, ez az első, amit ellenőriztem. Írható/olvasható is.
Biost is friisítettem (2015-ös), ilo-t 2.50-re, de a helyzet nem változott. Van valami extra bios beállítás, ami gondot okozna? Két gen8-om van, mindkettő bios azonosan van beállítva (+bekerült egy h200 hba is, mert az ajánlások ellenére át szeretném adni a vezérlőt az xpeno vm-nek, mint a másik gépen, esxi6.5-ön).
Ötlet? A CTRL-ALT-F2 konzolt telepítés közben nem néztem, csak késő este sikerült rátalálni egy fórum post-ban, a pve/data telepítő közbeni formázás és csatolás hibához egy postban annyit írtak, hogy host nevet (2 conf file az /etc-ben) és a hálózati
apt-get update és apt-get dist-upgrade is volt természetesen, az előfizetésért nyivákoló .py scriptet már megkerestem, de nem heréltem ki (a neten eljerjedt módszer miatt a proxmox kicsit megnövelte a .py file-t, de az if attól még if, tehát herélhető).
Este nekiesek mégegyszer, talán a telepítési konzol is segíthet a probléma megoldásában. A pve group mindhárom eleme aktív volt, ez biztos nem oka a group formázás + csatolás problémájának.
Köszi előre is. -
kgymac
őstag
válasz
szacsa88 #4063 üzenetére
Pedig, akinek eddig tönkrement, az mind ILO-t frissített 2.50 utáni verzióra. Én 3-4 panaszkodóra emlékszem,
usb-ről vagy sdcard-ról nem boot-olt újraindításkor, csak teljes áramtalanítás után, ill. az Intelligent provisioning nem működött (spec én eddig sem használtam, nálam tiltva van bios-ban). -
kgymac
őstag
válasz
lordjancso #4030 üzenetére
Ebay-en vettem hasonlót, low profil-os kártyákhoz (dell h310 ill. hp p410,p212). Ezeknél reszelned kéne a kártya felfogató füleket, de szvsz találsz sima takaró lapot is. Az ára 1-2 usd, a posta kb. 2-5 hét.
-
kgymac
őstag
válasz
sanzi89 #3974 üzenetére
Én úgy vettem észre, hogy csak bizonyos ilo verzió frissítésekor lett hiba az nvram-ban. Ebay-en volt egy eladó hibás gen8 ms, elvileg nem adta el az eladó, de időközben már nincs jelölve a flash hiba, az ára meg hem nőtt. A hp is adott ki ilo frissítést, de a fő és alverzió nem növekedett, talán javítottak benne valamit.
-
kgymac
őstag
válasz
sanzi89 #3924 üzenetére
Intelligent provisioning nálam tiltott, soha nem használtam. Xpeno-hoz nem kellett, a későbbi esxi telepítés is meg volt nélküle. Azért kérdeztem, mert poolbig kollegának volt problémája a melegindítással, csak áramtalanítás után volt hajlandó bootolni sd-ről. Az ilo az sd fw hiba ellenére működőképesnek tűnik,
de ha az xpeno lekapcsolja a gépet majd az ups vissza, nagyon nem mindegy, hogy bebootol-e a gép.Volt nemrég egy kis win frissítés, azóta az ilo-ban lévő távoli konzol nem akar elindulni (java). Tud rá valaki valami megoldást? Win7 lenne a kliens, idő hiányában még nem túrtam fel az összes lehetséges beállítást,
de tuti, hogy valami biztonsági opciót állított a m$. -
kgymac
őstag
Használ itt valaki olyan gen8-at, amiben el van szállva az sdcard fw-je és nincs intelligent provisioning?
Az érdekelne, hogy bootol-e pendriveról (belső portról), valamint okoz-e gondot a bootban egy újraindítás?
Köszi előre is az infót. -
kgymac
őstag
válasz
lakisoft #3907 üzenetére
Én is így keresem vissza.
Nem, a hpe oldaláról csak előfizetéssel lehet letölteni kb. egy éve. Valaki a topicban megosztott frissebb spp-t
Persze, ha van előfizud, lehet hpe-ről is.szerk:
@kiskakas
régóta kerülöm azokat a frissítéseket, ami gondot okozhat. Poolbig gen8-asát sem védte meg az "ellenőrzés". -
kgymac
őstag
válasz
lakisoft #3900 üzenetére
Én meghagytam 2.50-en az ilo-t. A fórumon 2-3 eset is volt, ahol ilo frissítés közben elhasalt 1-2 komponens (sd fw+ nvram, intelligent provisioning), jelentősen több sikeres frissítés mellett. De ha bibi van, csak az alaplapcsere a megoldás, amit aranyárban mér a hpe. Az enyémet elég drágán vettem g1610t-vel, használtan, két xeon + 16gb ecc ram bővítés miatt drága mulatság lenne egy elhasalt fw frissítés, így inkább maradt az eredeti fw. Hp opcionális rom, intelligent provisioning-ot kikapcsoltam, nem használom. Esxi megy sd-ről, penről telepítve.
Ha nem teszed elérhetővé kívülről az ilo-t, szvsz nem érdemes. Nálam xpeno vm fut, openvpn és nut szerverrel, áramszünet esetén az esxi is leáll. -
kgymac
őstag
válasz
lakisoft #3897 üzenetére
Biosban lehet beállítani, belső usb vagy sd, ill. külső usb állítható be.
Ilo-ban nézz rá a rom státuszokra, ilo frissítés közben néha elszáll az sd vezérlő fw-je (nvram hiba),
ami okozhat usb boot problémákat ill. intelligent provisioning is elszáll. A topic utolsó 1-3 oldalán volt kép a hibás fw-ről.szerk: ezen az oldalon van a kép.
-
kgymac
őstag
válasz
adriankoooo #3895 üzenetére
Az iLO komponensek fw/nvram állapotára gondoltam. Hasonló volt a jelenség, ha baj van az sd card vezérlővel (+ az Intelligent Provisioning is feladta), az sd card boot csak áramtalanítás után ment.
A tápot vagy a hűtőventillátort kéne még megnézned.
Nem Te kerestél tápot korábban? -
kgymac
őstag
válasz
adriankoooo #3893 üzenetére
ilo működik? A logjában néznék körül, a venti működését is iloban lehet beállítani, esetleg nálad os kezelésűre
lehet állítva. -
kgymac
őstag
válasz
sallai97 #3880 üzenetére
Az fw frissítésnek mindig van kockázata. Poolbig kollegának ilo frissítés közben szállt el az nvram,
mivel én korábban olvastam a problémáját, nem erőltetem a dolgot.
Raid-et más úton nem lehet megoldani? Emlékszem, hogy van a bios-ban opció, az extra rom-ok ki/bekapcsolhatóak. Esetleg egy próbát megér.
Sajna, az sd kártya bootot valószínűleg nem lehet megoldani. -
kgymac
őstag
válasz
sanzi89 #3878 üzenetére
Ez igazából sallai97 kollegának ment, de teljesen egyetértek vele. Mivel ez a hiba egy ilo frissítés után kerül elő, ami szintén formázza az nvram-ot, a számomra inkább hw problémának tűnik. Az nvram blokkja elhasználódni látszik. Azon sw frissítés nem fog segíteni, ezért is aján alaplapcserét a hp support.
Nekem szerencsére nincs ilyen gondom. Nem erőltetem az ilo frissítését, nálam az ilo távolról nem érhető el, csak helyben vagy vpn-en keresztül.
-
kgymac
őstag
-
kgymac
őstag
válasz
Bathalsar #3865 üzenetére
2x8gb ecc udimm még úton van, valószínűleg hétfőn érkezik. E3-1220lv2, h200 hba, ups, ilo licensz már van. Néha még nézegetek 1260l vagy 1265lv2-t ebay-en, esxi alá jobb lenne, de szvsz nem igazán ér 35-50-et, plusz egy tizes még az aktív hűtés. Talán majd egyszer. A kihasználtság sem lenne sokkal nagyobb, max több szálat kaphatna az xpeno VM és futhatna több vm is egyszerre, normálisabb sebességgel.
Egy külső lemez ház jobban izgatna, 2 vagy 4 bay-jel, sas csatival (elsősorban házibarkács megoldással, mert usb-s vagy esata ház most is kapható - sebesség ill. diszk kezelés jellege miatt választanám inkább a sas-t).
Két 2.5" hdd házibarkács lelógatós módi nem nagyon tetszik, bár kétségtelenül működik. -
kgymac
őstag
bin rémlik. Le kell tölteni a frissítés file pl. win szerveres exe-t, kicsomagolni, majd süti.
Bár én óvatos lennék vele, volt itt egy kollega, akinek hazavágta a frissítés hibája (pontosabban a frissítési hiba javítása: formázni kellett az ilo romját, de nem sikerült) az alaplapot. 120e felett lett volna egy új mb a hp supportnál + a javítás díja. -
-
kgymac
őstag
válasz
Zizi123 #3821 üzenetére
Csatlakozom, dell perc h200-zal sincs probléma, mind az alaplapi sas esxi alól, mind a vm a h200-ról xpenologyval le tudja kérni a hdd smart adatokat.
Esxi alól a nut kliens is megy, lekapcsolja a hostot, ha elmegy az áram. Az xpenology vm magától (nut szerver), a többi vm a vmtools-szal kapcsolódik le.Aki külön raid kártyát használ, xpenology vm-mel, ott is felborul az eredeti hdd sorrend?
-
kgymac
őstag
válasz
MrTwister #3800 üzenetére
Fixes?
A kérdés az, hogy a fórumon megosztott sdcard-ról nem bootol problémát is megoldották-e.
Ha jól emlékszem, az ilo fw csere hazavágta a kollega gépét (pontosabban az ilo fw upgrade után tapasztalt hibákra adott hp support saját felelősségre telepíthető javítási lépései (nvram format failed rémlik)). -
kgymac
őstag
válasz
szabolcs77 #3753 üzenetére
Felső elhelyezésű tartály, a bemeneti csonk mellett spriccel a víz. Márkát direkt nem írok, magyar, víztakarékos, olcsó. Törött volt a csonk első 1-2 meneténél /műanyag csonk, fém cső kapcsolat/. 48 év alatt kétszer is volt.
Nekem drága lenne így elbukni egy gen8-at. De inkább befejezem az offot. -
kgymac
őstag
válasz
szabolcs77 #3750 üzenetére
Mi lesz csőtöréskor?
-
kgymac
őstag
válasz
Kiratheonly #3745 üzenetére
-
kgymac
őstag
Van TC plugin a vmdk file-okhoz és elvileg az ESXI alól is megosztható könyvtár smb-n.
[Itt] és [itt] olvastam tegnap (az első hozzászólás második része).
Ha smb/nfs nem megoldható, akkor SSH-n másolható usb-re. Még nem próbáltam ki, elég kezdő vagyok esxi alatt.@deci:
Én is néztem, de elég drága jószág a 1260/1265, hasonlóan a 1220Lv2-höz.
szerk2: Virtuális gépen futó xpeno-val max kettő plex klienset bírhat el transzkódolva, az említett lehetséges kliens szám miatt én inkább lejátszóval próbálkoznék. -
kgymac
őstag
Egy E3-12xxVy proci transzkódoláskor melegedni is fog, így nem elég csak a G1610T-t xeonra cserélni, a hűtését is meg kell oldani. Nekem 1220Lv2 van benne, eredeti hűtéssel, egy kicsit magasabb hőmérsékletet mér az iLO, mint G1610T-nél. Elbír egyszerre egy xeon-os gen8 3-4 tv-t plexel? Transzkódolással biztosan nem. Én inkább médialejátszó irányba indultam 1-2 éve, SMB-n, de max FHD anyagot nézek, 4k tv-m, 4k-s anyagom nincs jelenleg
-
kgymac
őstag
válasz
lordjancso #3679 üzenetére
4xToshiba 3TB-s alap. A nagyobb, nehezebb ház miatt kisebb a hangja, mint amikor ezek közül kettő a zyxel nsa320s-ben volt. Van 3TB-s toshibám 5950-es fordulattal egy külső raid házban, de az 25-30%-kal drágább volt, valamint lényegesen halkabb mint az alap (nsa320s-ben főleg másoláskor volt hangos, a fejeket elég vadul mozgatta, a gen7-ben és a gen8-ban pedig alig hallani). Dsm 6.1.7 alatt futnak, bár ha megjön a PERC H200-as kártyám, esxi a terv.
Új hozzászólás Aktív témák
Angol nyelvű infók (BIOS, RAM lista, driverek, stb.)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- EAFC 25
- Google Pixel topik
- Nyaralás topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Nintendo Switch 2
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Tomato firmware
- További aktív témák...
- AKCIÓ! GAMER PC: Intel Core Ultra 5 225F/245KF +RTX 3060Ti/3080/4060/4070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Eladó Gamer Pc!!! RYZEN 7 5800X, RX6700XT, 32 DDR4 3600MHZ, 512Gb SSD 1TBHDD
- GAMER PC: Intel Core Ultra 5 225F/245K +RX 6600/6700XT/6800/9060XT/9070/XT +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X +RX 6600/6700XT/6800/9060XT/9070/XT +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- AKCIÓ!!! DDR5 GAMER PC: RYZEN 9 7900/9900X +RTX 5050/5060/5060Ti/5070/Ti +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- MacBook Pro 16" M3 Pro 36GB 512GB Gar. SPACE BLACK
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 1700X 16GB DDR4 128GB SSD 1TB HDD GTX 1650 Super 4GB Zalman T7 Chieftec 400
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/ 56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 10G, áfás szla
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest