- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Fotók, videók mobillal
- Honor 200 Pro - mobilportré
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát #88152 üzenetére
Akkor nem kell földelni ha jól értem.
Jó minőségi szerelhető dugvillát tud ajánlani valaki?
Nem rég használtam pattintóst házut 230V földelt, borzalmas minőség. -
bigobert
tag
válasz
Dr. Szilikát #88126 üzenetére
A lámpa jól működik. Kihúztam az adaptert az aljzatból, és mikor vissza akartam dugni, akkor vettem észre, hogy a két villa levált a foglalatról. Így a legkisebb fizikai ellenállás hatására is benyomódik, tehát nem tudom bedugni a konnektorba. Gondoltam, egyszerű lesz venni egy másik adaptert, de már nem így gondolom.
Ezek szerint nem elég, ha veszek egy 500mA-s adapter? Térjek be egy villamossági szaküzletbe, és vegyem, amit mondanak?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #88117 üzenetére
Vagyis szebben fogalmazva a lámpán eső feszültség és az áram szorzata, illetve elütöttem a "hitték" szót is. Neonlámpa:
-
válasz
Dr. Szilikát #88086 üzenetére
Köszönöm. Akinek még jó a memóriája...
-
Tibor_560sec
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #88079 üzenetére
Köszönöm a válaszod!
A cellák feszültsége 3.9 V majdhogynem egységes mind, a panelen +/- 11,7 V (forrasz ponton mérve) viszont az akksi csatlakozójában mérve minden érték gyengébb ...
Amúgy a kilenc cella közül csak kettő volt teljesen elhasználódott.
Valószínű az áramköre hibás... -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #88051 üzenetére
Ebayröl a szállítási költség miatt nem éri meg. Szinte mind USA -ból jönne, 15-18k szállítással. Ennyit nekem nem ér meg.
Marad az itthoni vásárlás.
Esetleg ha valakinél lapul otthon egy vagy két ilyen kisebb trafó, megegyezhetünk. -
demars
addikt
válasz
Köszönöm az infót.
Vagy nézek használtat (ebay) vagy esetleg itthonról ez. Méretet nem írja, de súlyából ítélve kisebb mint ami most itthon van. -
ViZion
félisten
válasz
Tyco... már Hirschmann, de egy akkora ótvaros macerás fos cég... talán csak a Bosch és VW a szarabb, de nem biztos...
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #88045 üzenetére
Köszönöm.
Nem volt még dolgom ilyen eszközökkel (rádió, magnó), még egyet sem szedtem szét. Van egy nem mai Onkyo AVR -em, ha lesz időm bele nézek.
Kipróbáltam a pákát, nagyon jó, szépen tudtam vele forrasztani (nem futott le az ón, nem lett gombóc), sodrott vezetéket, néhány alkatrész lábat forrasztottam össze. Nyilván kell még gyakorlás, de a korábbi (parkside, Fahrenheit) állomások ehhez képest gyerek játékok.
A trafó viszont elég méretes, ha ezt bedobozolom egy batár lesz az egész. A gyári weller tápegység hogy lehet ennyire kompakt? Abban is csak trafó van ugye? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #88038 üzenetére
Később láttam, az első linken szereplőnek egyik újabb változata, ami elvileg jobban lát körbe:
-
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát #88033 üzenetére
Hát...
Nekem még az is újdonság, hogy létezik olyan, hogy ón paszta. Nem hogy ez az SMD rezsó."Kapacitív előtétes lámpánál a kondenzátor értékének csökkentésével szoktam variálni, így tovább tart. Meg a PWM-áramgenerátor is korrigálható."
Csak ahhoz le kéne bontani. Az áramgenerátoros az jó volt. Talán pont a te javaslatodra vettem is lejjebb kettőnek a fényerejét.
-
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát #87980 üzenetére
Ahhoz már igen sok ellenállás kéne, meg fűtene is mint az állat.
Vagy 10 6V-os ledet kéne helyettesíteni. Szerintem feladom ezt fényforrást. Sok vessződség van vele. (amúgy három csip-et láttam ha jól emlékszem.)
A PIR-esben is már a fele ellenállás. Már azzal is csak a baj van. Ezért kár mert jól érzékelt és jó fénye volt. Csak gyengék benne LED-ek.
-
Richvargas
tag
válasz
Dr. Szilikát #88004 üzenetére
Köszönöm a gyors választ!
Az egyszerűnek tűnő "Ide is kell egy kapcsoló" feladat miatt visszaállunk a startvonalra. -
csubuka
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87983 üzenetére
Köszönöm szépen az információt, ez jó tudni mindenképpen !
Érdekes dolog...
-
válasz
Dr. Szilikát #87907 üzenetére
Köszi
-
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87907 üzenetére
Az enyém szerencsére (vagy nem) olyan hogy van full-ra aksis üzemmódja, azaz teljesen kiiktatja a felső kört és ha megdöglik az aksi teljesen leáll az ellátás. Persze más üzemmódja is van.
De köszi a megerősítést, pont erre gondoltam, pl emiatt a berendezés miatt: [link]Ahol a bekötési rajz alapján párhuzamosan kerül rá az elmenő áramkörre a "balkonsolár", tehát az energia nyereség is kevesebb lesz, de legalább így elvileg nem történik műszaki szabály szegés(csak jogi).
Mivel a solár rendszer invertere mögött külön kerül rákötésre a saját akku, így nem vesznek össze a fő szünetmentessel.
A legjobb lenne persze a 2 inverter funkcióját 1 egységbe összefogni így a solár energia 100%-ban kihasználható lenne és tényleg 1000%-ra csak akkor fogyasztana a hálózatról ha kevés a saját delej, de ott már csúnya helyzetek lehetnek 1-1 nem odafigyelésből előforduló hiba okán. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #87893 üzenetére
mivel uj epitesu (2022) igy biztos valami okos cucc, nem hiszem hogy tarcsas.
rokonsagnal is most csereltek orat es kellett szerzodni is, hozzajarulni hogy okosorat tegyenek fel. nem tudom hogy ez miben okos, de akkor mar elvarnam a napi fogyasztasmerest, foleg ezekben a rezsis idokben amikor egy oraval akarnak 2 tarifat mericskelni. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #87891 üzenetére
Kis korrekció, egy tengelyen lehet három tárcsa is, de most csak homályos emlékekre támaszkodom, nem nyomozok utána.
-
darvinya
titán
válasz
Dr. Szilikát #87860 üzenetére
Akkor szétszedem, s egyesével (cellánként) töltöm, mert pont van TP4056-os 1 cellástöltöm.
Köszönöm
-
darvinya
titán
válasz
Dr. Szilikát #87858 üzenetére
Rábikázni 5V cellánként, vagy cellánként megpróbálni tölteni?
-
::Trunks::
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #87853 üzenetére
Köszi, meglesem ezeket, hasonlóba gondolkoztam amúgy is.
DonThomasino ajánlása havonta kb. 2vezeték forrasztásra több lenne ,mint úri huncutság 50ezres pákával...
Amit találtam [yihua-937d] ,de nem tudom a forrasztóállomással lehet csak szívnék, mivel általában nem asztalon kell használnom ,hanem pl. autó belsejében, [yihua-928d] csak sima páka egy 10-es ért.
Jó lenne Magyar webshop, mert a cégemre veszem.
-
darvinya
titán
válasz
Dr. Szilikát #87833 üzenetére
-
weiss
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87793 üzenetére
-
Mr.White
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #87784 üzenetére
Köszönöm a választ.
Van módja hogy megtudjam, hogy a BMS, vagy a cellák rosszak? Úgy értem méréssel.Darvinya: Sajnos a bepörgetés nem működik, a kijelző se kapcsol be.
-
weiss
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87770 üzenetére
Ja, alin láttam én is, de azok valahogy nem bizalomgerjesztőek, ez meg elég becsületes darabnak tűnik, ezért próbálnám megjavítani.
-
darvinya
titán
válasz
Dr. Szilikát #87770 üzenetére
És tordaitibi
Oké, de cimke 25.2V szerepel, s ezt kérdeztem anno, hogy ez mennyi cellás.
Amúgy 27V-ot mértem, s már eRoller el sem indul.
Töltés vezérlő akkor eRoller -ben lenne, mert ami akkun van csak BMS.? -
zetecR
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87744 üzenetére
"sajnos" az 5V full stabil, máshol lehet a bibi.
Azonban -gondolom- ilyen filléres eszköznél nem éri meg a hibakeresés...
Kár, mert szeretek mindent (amit lehet) megjavítani. -
zetecR
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87744 üzenetére
Az autóban, szivargyújtóról is ugyanezt produkálja.
Oks, rámérek a DC/DC-re. -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87717 üzenetére
Én nyírtam ki az IC-t, ezzel tisztában vagyok. Viszont össze drótoltam ismét és nem lett jó. Egy egyszerűbb tranzisztor nélküli kapcsolást összehoztam gyorsan, szépen működik (led villog), szóval az IC tuti jó (persze nem a megrepedt).
Most ismét nekiállok a lenti kapcsolásnak, bár már kissé kételkedem benne. -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87653 üzenetére
Ha jól tudom ma már elfogadott mind a két megnevezés: biztosíték és biztosító is.
-
ViZion
félisten
válasz
Igen, mint a lyuk meg a furat, de ez a megszokott, annyi.
Donki Hóte: jah, az is jó példa.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87660 üzenetére
navárj. én úgy tudom hogy a váltakozóáram az azt jelenti hogy van pozitív meg negatív szakaza is, a váltóáram pedig az amiről szerintem most beszélünk, azaz ezek a szakaszok periodikusan követik egymást.
elsőre példa az audio jel, másodikra meg ami a konnektorban van. -
válasz
Megnyugtatlak, a váltóáram és a váltakozóáram a hétköznapi normális emberek számára ugyanazt jelenti, akik szerint ez messze nem ugyanaz, azok számára a pokolban egy külön üst van, amire rá van írva, hogy azok kerülnek ide, akik szerint "egyenlőre=/=egyelőre".
-
fatpingvin
addikt
válasz
kár hogy a váltakozóáram és a váltóáram nem ugyanazt jelenti, de mindegy
-
t72killer
titán
válasz
Biztosító? Teslába kell az áram, vagy házba?
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87590 üzenetére
Akkor jól értem, hogy visszakerültem a start mezőre?
Mármint amit mondasz abból azt veszem le, hogy a bura nem problémás, mert a LED bőven kevesebb mint 40W, és a hője is kisebb.
Szellőzésre azt mondod nincs spéci követelmény elvileg.
De akkor mi a frásztól pukkannak el a LED-ek? -
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87587 üzenetére
‘szokásos kapcsolóüzemű áramgenerátor’ - na olyat pl. a Kobi LED-ben nem láttam, csak a kondik ellenállások és a híd volt bennük, ez a trafós megoldás most jött először szembe.
‘LED az eredeti izzó helyettesítésre alkalmas legyen’
Ezzel vagyok bajba, hogy mit jelent az eredeti izzó.
A lámpaboltban ilyet adtak hozzá, hogy ez való bele.
A képen a földszinti szintén Rabalux bura, benne a LED.
Nem lóg ki, nem is tölti ki teljesen, én azt mondanám oda való, de lehet tévedek persze. -
mezis
félisten
válasz
Dr. Szilikát #87583 üzenetére
Ilyen rövidzárral működtettem én is kompakt fénycsöveket, de aztán a másik oldali izzószál is elég hamar elfogyott és akkor már nem gyújtott be.
Még régebben fénycsövekhez is készítettem diódás + kondenzátoros feszültség sokszorozót- Ilyennek szintén be lehetett indítani a szakadt fűtőszálas fénycsöveket, de mintha egy idő után azok is elkezdtek vibrálni, feketedni. Valami hasonló volt: [link]
-
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87531 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
Az oldalat tanulmányozgatom, de még 2-t nem értek a basic -nál, így odáig még nem jutottam el -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #87565 üzenetére
Azt hiszem nem lesz gond. A doksiban ugyan 8ohm/25W szerepelt, de úgy tűnik az csak az adott impedanciára vetített teljesítményt jelentette.
A hátlapon viszont találtam az 4db hangfal csatlakozó alatt egy 4-16ohm feliratot. -
válasz
Dr. Szilikát #87563 üzenetére
Nem tudom, akik azt állítják, hogy gyakoribb a driver hibája, mint a LED-hiba, milyen mennyiségi tapasztalatból indulnak ki, én fordítva tapasztaltam.
Igazság szerint egy ideig szétszedegettem pár "kiégett" E14-es LED izzót, volt, amit átalakítottam 12V tápra (átkötöttem a LED-eket párhuzamosan), és az összes LED gyönyörűen működött rajta. Volt olyan is, amin láthatóan meg volt égve pár LED, meg olyan is, aminek repedezett volt a felülete, de amúgy működött (maga az izzó nem, csak egyesével mérve a LED-eket).
Egyértelműen hőhalált halt mindegyik, egyszerűen nem értem, hogy egy amúgy jó hatásfokú eszközt hogy lehet ennyire elkúrni.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #87563 üzenetére
Tehát, ha jól értem, abban az esetben, ha kizárólag "normál" hangerőn hallgatnám és ilyen impedancia esetén sem mennék 25W fölé, akkor nem lenne probléma?
Van egy Watt-meter is rajta, bár nem tudom mennyire pontos. -
gregory91
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #87541 üzenetére
Tudom a különbségeket sőt egy másik mondatban már másként utaltam rá.Csak arra voltam kíváncsi hogy általánosan mennyi feszültség kell rá tölteni.
Ha tényleg változó akkor jöjjön egy pár adat:
Feszültség:4.2 V
Kapacitás(tényleges?): 8800mAh (most látom Li-ion oooh shiiii) -
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87546 üzenetére
A LED-en belül kell zárlatot keresni, a búrában, vagy az elektromos hálózatban?
Semmilyen más eszköznek nincs/nem volt eddig semmi baja a lakásban, csak az ilyen kicsi E14 LED-ek pukkannak el folyton, különböző fajta búrákban.
A nagyobb LED-eknek pl. nincs kínjuk.Biztosíték ellenállás: hát akkor ez nem túl faca biztosíték, tőle függetlenül is elégett a LED bele, a maradék egyébként még világított is, csak ki/be kapcsolt meg vibrált.
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87531 üzenetére
Azt tegyük hozzá, hogy ez azért tud működni, mert a komponensek nem ideálisak, és nem is feltétlen tudsz egy pár tökéletesen egyező kondit/ellenállást/tranzisztort véletlenül kiválasztani.
Elsőre amikor elém került néhány hónapja csak vakartam a fejem, hogy elvileg a kondik egyszerre kellene feltöltődjenek, a tranyák egyszerre nyissanak, hogy a frászba fog ez alternálni. -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87502 üzenetére
Igen, ki is próbáltam.
Viszont ez online program, illetve ha jól értettem nem lehet rajzot menteni.
KiCad már alakul, utána olvastam mi hogy merre. Bár feldob egy hibát amit nem értek, de majd rákeresek.
PCB rajzot, tervet is készít a KiCad, szóval ha megtanulom használni jó lesz az.Köszönöm a segítséget!
-
johniee
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #87465 üzenetére
Hát igazad van, legalább 2 Amper körül vesz fel a motor, úgyhogy most direkbe kötve a 18650 cellára szépen pörög, ahogy kell
Viszont az 1S BMS szintén nem tud a kimenetére elég áramot biztosítani, úgyhogy direktbe kötve a cella +/- végére kell a motort üzemeltetni.Egyedüli probléma most az, hogy a sima kis egyszerű Power Bank töltési modul elég lassúcska, főleg ha csak 1A-el tud tölteni
Ez [link] vagy ez [link] elvileg teljesen jó a gyorsabb töltés érdekében 2A-t is át tud engedni.
Jól gondolom? -
Day 'n' Nite
tag
válasz
Dr. Szilikát #87464 üzenetére
Köszönöm a gyors választ!
-
johniee
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #87425 üzenetére
köszi a kapcsolási rajzot. Már jó is lenne a LEDes kijelzés is,
DE
Beszerelve a motort és leszorítva a hajnyíró vágókésével
sokkal több Ampert(0.25 helyett 2A) venne fel a motor, és az lehetséges, hogy nem bírja elindítani sem a TP4056 modul? Nem folyik át ennyi áram?
A kapcsolásból a StepDown-t már így is kihagytam és egy külön tápról látszott, hogy 4,1V üresjárati feszültségből a motor elindulva 3,95V-tal megy 2,1Ampert felvéve jól üzemel.
Tehát üresjáratban, nem leszorítva a motor 2.5V-on elpörgött, de így leszorítva sokkal több kakaó kell neki
Kicsit béna voltam az elején a teszttel, hogy nem összerakva teszteltem a motort. -
daninet
veterán
válasz
Dr. Szilikát #87427 üzenetére
Valszeg az egyetlen modern opcióm valami okos cuccra kicserélni
-
johniee
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #87393 üzenetére
Köszi a javaslatot
pont van ilyen TP4056 modulom.
Egyetlen kérdésem most az, hogy a töltési és a feltöltöttségi LEDeket hogy vezessem ki, hogy a sötét, fekete dobozból látsszon is amikor azok jeleznek?
Érdemes lenne Forrasztóállomással leoperálni róla a piros és kék LEDet és a gyári sárga helyére rakni? vagy egy 3mm LEDdel megoldani? Esetleg olyannal ami két színt tud?Sokat számítana-e, vagy mennyivel jobban merülne +2db 3mm leddel a 18650 akksi?
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #87401 üzenetére
Mit javasolsz, mennyire töltsem fel a cellákat?
Ráírnám mindegyikre az aktuális feszültségét és ehhez tudnék viszonyítani pár nap múlva. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #87399 üzenetére
"Ha a feltöltött akkut egy ideig megfigyeled, hogy tartja a feszültséget, azaz láthatóan nincs belső átvezetése, rendellenes önkisülése, az nagy eséllyel megbízható."
Ha jól értem akkor azt kell megnéznem, hogy feltöltés után 1-2 nap múlva mondjuk nem esett-e be üresjáratban a feszültség? Vagy valamilyen fogyasztóval nézzem? Esetleg a töltő merítés funkciójával? Hagyjam 4.2V-ig feltölteni és ugyanazt kell mérnem pár nap múlva is?
"Egyébként hosszabb távon raktározni nem ajánlatos feltöltve, de az is más téma. Közepes töltésen jó raktározni, amikor a katódon és anódon nagyjából egyformán oszlanak el a lítium ionok, úgy jobban megtartja az állagát."
Ez gondolom ugyanaz az eljárás, mint laptop esetében, hogy 50-60% között tartom és 50% alatt rátölt, de 60% felett nem tölt tovább. Jól gondolom?
(Szeretném megköszönni az eddigi segítséget. Lithium akkuval még nem dolgoztam, minden infónak örülök.)
Van például egy öreg macbook pro-m is, ami nem kapcsol be. Elkezdtem tölteni annak is az aksiját. Nem tudom milyen volt, mennyire merült le, de már 1 órája tölti. Évek óta nem volt bekapcsolva. Vajon annak mennyire lesz használható a cellája?
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #87396 üzenetére
Sajnos panelban lakom, így a lehetőségeim korlátozottak és fontos a biztonságos eljárás.
Arra gondoltam, hogy a száraz fürdőkádban kevesebb eséllyel okozhat gondot talán, ha probléma lépne fel.
Néztem videókat, hogy mekkora lánggal, nyomással ég és úgy vélem az megfelelő hely lehet.Jelenleg 200mA merüléssel 3.75V-on van két cella (másik kettőt kivettem, mert a töltő ventije idegesítően pörgött 4x1A merítésnél)
A cellák ~37C fokosak az infra mérő szerint.Neked mi a meglátásod? Ha feltöltöm 4.2V-ig és mondjuk csinálok egy 500mA-es teljes merítést, ameddig a töltő engedi, akkor a kapott érték alapján használhatom mikrokontroller tápláláshoz? Úgy értem kis telejesítményű, huzamos használatra bevethetem?
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #87394 üzenetére
Huh, most tanácstalan lettem
Eddig töltöttem a "hengereket" 200mA-el, majd kicsit 500mA-el, de "tordaitibi" fórumtárs annyira beparáztatott, hogy mindent kivettem a töltőből. A hengereket is és a másikból a lapos akkukat is.
A hengerek (18650 talán?) ~3.8V körül jártak, mikor lekapcsoltam. A 4db lapos ~4V körül elméletileg.
Az "Opus" töltő tud meríteni is. Esetleg kipróbáljam 1000mA merítéssel, hogy mi a helyzet?
(Azt hiszem tud ilyen beállítást)Vagy most mi legyen ezekkel
Update:
Próbából elkezdtem 1000mA-el meríteni őket. Látni ahogy szépen kúszik lefele a feszültség ~3.8V-ról. Nagyjából 50mAh merülés után már csak 3.75V körül járnak. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #87387 üzenetére
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #87385 üzenetére
Akkor nyugodtan beletehetem élére állítva a töltőbe?
Van egy másik töltőm is, de az csak 500mA és 1000mA-el tud tölteni.
Nem tudom az mennyire lehet problémás? -
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #87379 üzenetére
van aki siman csavarhuzoval fuleli.
nekunk van sztetoszkopunk, mielott szuletett a gyerek, vettem egyett megfulelni mit csinal odabent -
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87374 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a választ.
Hétvégén átnézem őket -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87352 üzenetére
Szia.
A kitöltési tényezőről írnál néhány mondatnyi magyarázatot? Olvastam az egyszerű elméletet, értem, hogy számolják, hogy működik. Arra lennék kíváncsi, hogy mi az értelme a gyakorlatban? Úgy értve, hogy amit olvastam cikket abban azt írták, hogy úgy kell megválasztani, hogy a szem ne érzékelje a villogást illetve egy motornál ne legyen lökés szerű inditás, működés. Miért kell impulzus szerű jel? Miért nem jó a folyamatos indító jel, hogy úgy működjön az adott készülék (izzó, led, motor).Köszönöm!
-
Jarod1
veterán
válasz
Dr. Szilikát #87350 üzenetére
A Led polarítás függő fordítva nem működik...
-
t72killer
titán
válasz
Dr. Szilikát #87329 üzenetére
, 6 év szép kor egy akksinál. Még vacillálok, milyen apró áramforrással tápoljam az arduino nano + GPS rendszert: 5V és 3.3V is kéne neki, erre ideálisak lennének az egycellás 16340-es tápok, de a rendszer szumma fogyaszt kb 300mW-ot ami egy 360mAh-s lítiumakksin nem fog kibírni egy napot.
A 18650 nekem is túl nagy, amire még gondotam egy Breadboard PSU, amit 9V-os cellára lehet kötni - de ezzel meg az a bajom, hogy a bemeneti feszkója 6V felett van, azaz tényleg csak a 9V-os cella marad, mert lítiumosokból rögtön 2db kéne. Ha valaki találkozott már készre szerelt 3 - x Volt bemenetű, 5 ÉS 3.3V kimenetű ehhez hasonló apró táppal, azt szívesen látnám
:
-
Koma2525
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát #87315 üzenetére
Köszönöm válaszod! Estefelé kipróbálom a TV távirányító ledjét, hátha azzal jobb lesz...
3mm a led, TV távja szerintem nagyobb, nem lesz gond belőle ha nagyobbra cserélem?? Köszönöm!! -
jippa
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #87030 üzenetére
Megjött, tökéletesen teszi a dolgát, köszi.
-
ttomas2005
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát #87109 üzenetére
Bocsi a késői válaszért! De utólag is nagyon köszönöm a szakmai magyarázatot neked és tordaitibinek is!
-
ratkaics
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #87270 üzenetére
Nagyon köszi mindenkinek!
-
qqzs
őstag
válasz
Dr. Szilikát #87263 üzenetére
Koszi. Mostmar kb értem az elméletet :) gyakorlatban mit kéne vennem? :)
-
qqzs
őstag
válasz
Dr. Szilikát #87260 üzenetére
Megneztem ez szikrazik. Akkor marad ez a feszultseg szabalyozas nyomatekvesztessel vagy letezik kulso nyomatektarto megoldas?
-
qqzs
őstag
válasz
Dr. Szilikát #87252 üzenetére
Azt honna tudom meg milyen motor van benne? Es ha asszonkronnakkor mivel szabalyozzam? Van nyomatektarto szabalyozas?
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87252 üzenetére
Úgy tudtam a tirisztor kettő darab SCR-ból áll gyakorlatilag, de lehet tévedek.
-
qqzs
őstag
válasz
Dr. Szilikát #87242 üzenetére
Bementem egy villanymotor boltba ahol csak furogepes nyomogombok voltak de ott mechanikailag szabalyozza a nyomogomb nyomasi tavolsagat es fixalni nem lehet oket. Esetleg tudnek beloluk barkacsolni varrogep pedalt :) tenyleg nincs valami kesz megoldas? En vagyok az elso aki fordulatszamot akar szavalyozni egy nemszabalyzos csiszologepnel?? :) Volt meg egy 4kw-os potmeteres kutyu ami 6-ezer volt az meg túlméretezett.
Egy fényerőszabályzós villanykapcsolo nem megoldas?
Azt is mondtak hogy a feszultseg esessel a nyomatek is fog csokkenni. Nyomatektartos a nagy makita maróm. Ilyet elkepzelheto hogy talalok külső egységben? -
weiss
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87236 üzenetére
Nem, alzás töltő, elvileg 1 A-ral tölt, multiméter is annyit mutat. De most nézem, a tapasztalatokban írnak rosszakat, mikor vettem, még nem volt negatív tapasztalat
-
biker
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #87228 üzenetére
köszi, akkor még tipp, hogy a faék egyszerű ellenállások közt van valami diffi, mert ez tényleg a legalapabb kapcsolás, csak arra kell hogy a 0+-1V-ot 2.5+-1V-ra fordítsa, amit már adhatok az analog pinre.
15 + a teszt panelek (10db teszt amint ez a TLV modul volt aliról, nem is a rátervezett) mind ugyanazzal a kalibrációs értékkel mennek, ami az áramváltó bourden ellenállásával kiszámoltak, ez az 5 nem.
Ugyanaz az áramváltó régi panellel most is hibátlan, tehát nem az áramváltóban az ellenállás rossz.
kimérem egyesével, kettő más tipus azt látom, felirat nélküli.
és ha a be-ki ellenállások közt van bibi, akkor elmászik az egész szint. -
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87211 üzenetére
-
Batman2
őstag
válasz
Dr. Szilikát #87194 üzenetére
Köszönöm a megerősítést.
Tudom a mikró trafó a vágott, hegesztett vasmagjával nem az első osztályú trafó, de ezen kivül csak 50-60w-os trafóm van max, az se megfelelő tekerccsel és mivel azoknak is gyantázott a vasmagvuk, szétszedni nem lehet, legfeljebb hasonlóan vágással.
Van rossz UPSem, még megnézem, abban milyen trafó van, hátha felhasználható, bár azokat jó esêllyel 24V-os üzemre tervezték, nem 12-re, nekem pedig 12-es kell.Üdv.
-
Gézengúz
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87199 üzenetére
Ez is így marad, kondi nélkül, összeraktam, próba is volt, Erősen leforrasztva, leszigetelve. Egyszer valamikor csapágyat is cseréltem benne, de már olyan régen, volt, hogy azt se tudom mikor.
Csak a textilzsákkal használom, még mindig teljesen rendben van. -
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát #87194 üzenetére
Neked van jelgenerátorod ha igen meg lehet kérdezni milyen?
-
válasz
Dr. Szilikát #87191 üzenetére
Ezeket vagy sorosan kötötték és 300 mA árammal hajtották (főleg TV-knél) vagy a rádió trafóján volt egy 6,3 V-os tekercs, amire párhuzamosan csatlakoztak.
A 6,3 V-os leágazás a trafón az elektroncsövek fűtéséhez kellett, a skálaizzó meghajtása pont azért lett 6,3 V, mert az rendelkezésre állt. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #87191 üzenetére
nekem a paka izzo csak azert kell, hogy lassam mukodik e, vilagitas miatt nem, ezert betettem egy nagyobbat (talan 7.2V-ossat), ez nem eg ki soha max elszakad a szal az utodesektol, nem eg bele a foglaltba. igy legalabb latom, hogy gebasz van ha nem vilagit.
tesomnak van egy gazos pakaja, pici de egesz sokaig birja, es nagy cingombocokat is frankon megolvasztja (nem mellesleg auto mellet is jo ha utcan kell szerelni valamit).
-
johniee
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #87175 üzenetére
Köszi a részletes leírást.
Kicsit kutakodva rátaláltam a TP4056 töltés vezérlőre, amiből van is nekem itthon,
és ehhez kellene még egy 3.3V-ra Step-down modul az akksiról a motorhoz lecsökkenteni a feszkót -
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87163 üzenetére
Jah ertem, mivel az OPAMP nem rail-to-rail nem tudna a T1-et teljesen lezarni, mert nem kepes a T1 bazisat 12V-ra felhuzni.
A C2 szurokondival kapcsolatban: ezeket a 100nF kondikat a supply bemenethez kozel nem GND-re szoktak kotni? Nem teljesen vagom miert az OPA kimenetere / T1 bazisara nez. -
Gézengúz
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87139 üzenetére
.
darvinyaSúlyát meg tudod mérni?
-
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87146 üzenetére
Ez széria hibája ennek a fülesnek.
1+ fehér és 2- van rajta fekete, szürke.
Én a fekete fehéret használnák töltésre, de nem értek hozzá.
Nem tudom miért fehér a pozitív, így nem vagyok biztos a feketében sem.Kiforrasztom, 3.3V ot egy az egybe rákötöm, 15percet várok, és vissza forrasztom. Ez így jó? Vagy több idő kell neki?
Mist néztem egy videoban:
Szürke - cell1 negative
Fekete, cell2 negative
Fehér -combined positiveHmmmm , akkor 15 perc feketével és 15perc szürkével?
Vagy a fekete úgy is felhúzza a szürkét majd ha vissza forrasztom? -
darvinya
titán
válasz
Dr. Szilikát #87139 üzenetére
Kösz.
-
válasz
Ismerem ezt a technikát, jelenleg nagyon sok alsó-alsóközép árfekvésű ups használja a megoldást.
Az egyik melóhelyemen is egy ilyen kattog, elég sűrűn mert ingadozó a betáp, valamint a helyiségbe van egy villanyradiátor, ha ez bekapsol máris kattan az ups.
Nem tudom elképzelni hogy egy direkte erre tervezett eszköz, aminek az a dolga hogy megvédje a rákötött fogyaztókat, ne tudna kikorrigálni egy esetleges feszültségtranzienst.
A témaindítóba az volt a felvetés hogyha visszajön a hálózat, leéghet az összes utána kötött készülék. Hát ez mindenképp kizárt. Ezzel a gondolkodással leéghet direktre kötve is. -
Batman2
őstag
válasz
Jól értem, hogy kisebb magas, illetve alacsony feszültség esetén autotranszformátorként használja a toroid trafót ?
Üdv.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #87093 üzenetére
Értem. Aztán ehhez jön hozzá amit PHM írt az antenna hatásról és innen ered a szivárgó áram?
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87078 üzenetére
Köszi, neked is PHM!
Megérkezett a Banggood -os labortáp is. Van egy rakat cuccom, hétvégén már összeállítok valamit. -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87075 üzenetére
Szia. Néztem a kapcsolást amit linkeltél (fűtés szabályozás).
Kikerestem az alkatrészeket neten nagyvonalakban tisztában vagyok, hogy mi mire való. Azért lenne kérdésem (azt írtad, ez egy egyszerű kapcsolás)
A hőelem fesz erősítése ok, bár itt is lenne kérdés: miért kell oda a P2 20k potméter, illetve a műveleti erősítő 3 as lábánál a V+ -nál miért kell a GND? (Tudom leírták, hogy referencia pont, de betápnál miért kell?)
Voltméternél az S2 kapcsoló miért?
A másik műveleti erősítő is kap V+ tápot, ott is van potméter (Ha jól gondolom ezzel szabályozható a hőmérséklet). De ott is van GND!
TRIAC -nál még nem tartok, ahogy értelmezem (adatlap alapján), motorok, fűtés stb kapcsolására alkalmas. Nincs minden "láb" felhasználva. Ez kapcsolja a Heater2 ágat, a kimenet c4 pontjára. De miért van bekötve a triak 6 os lába a trafóhoz? (Triak működését még nem néztem .)
Power 1 Kapcsolóval adunk áramot a Heater1 ágnak c1 kimenet, de ennél is van elágazás, egy 78L12 IC -hez (fesz szabályzó). Ez miért kell?
A rajz felső részénél, a feszültség szabályzónál van V+ és V- (meg egy csomó GND) Miért kell ez a feszültség szabályzós rész a Heater1 részhez?
Próbálok haladni a tananyagokkal, de magyarázat nélkül nehéz (3 műszak mellett fárasztó is).
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #87070 üzenetére
Bizony, a ruszkik előszeretettel tekintik a pozitív ágat a földnek az eszközeikben, de említhetnénk a távközlési berendezéseket is, ott is rendszerint a plusz a "föld".
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87061 üzenetére
A linkelt alap kapcsolásnál honnan tudni, hogy melyik a + és - ág? Illetve több kapcsolásnál láttam, hogy egy egy elem lábát kivezették a GND re, akkor az (amit korábban kérdeztem és válaszoltál) a földelés (test) vagy a táp -ága, vagy külön 0 ?
-
vmk
tag
válasz
Dr. Szilikát #87043 üzenetére
Köszi. A forrasztás nem hozott eredményt, megpróbálom a hibásakat rövidre zárni.
-
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87050 üzenetére
Bocsi telefonról hiába nyomom be az off topikot, kiveszi.
Nem érted miről beszélek.
Kb egy idősek lehetünk.
Jól tudom mi volt anno.
Arra indultál amerre volt út.
Honnan lett pálkád? Mert anno nem volt a boltokba
Ki kellett menni cseszlovákiába érte.
Vagy ismertél valakit aki olyan helyen dolgozott.
Egyedül tuti nem mentél ki. Határőr elverte volna a sejhajod.
Tehát volt valaki aki elindított.
Haver akinek az apja a gyárból szerzett ezt azt.
Mert arra is emlékszem hogy mindenki a munkehelyéből élt meg, és nem a fizetésből.
Akkor még át jártunk egymáshoz, mivel nem volt telefon.
Hétfőn meg tv se.
És ekkor össze dugtuk a fejünk.
Nagyon jól tudom hogy volt akkor. Anno nem volt olyan hogy magadtól megtanultál valamit. Ha nem olyan körben voltál, hát nem arra mentél.Vissza térve:
Pl ott a graetz hid 4 diodából. Van egy szakajtó diódám, de mekkora elemet forgathatok rajta míg elszédül? /Mert váltó áramom csak a 240V van, azzal meg nem játszanék/
És milyen kondit rakjak rá hogy az üresben kisüssön...stb Apró kísérletek, de bele kezdeni se tudok. Mert nem tudom mihez mit rakjak. Hiába az elmélet. Kellene a gyakorlat.
De nem tudom a rakat diódáimból melyik, és milyen elemmel, és miért, majd melyik kondi és miért... -
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87048 üzenetére
Ahogy írtad, neked volt segítséged.
Biztos megmutatta az alapokat. Még ha nem is emlékszel rá.
Nekem nincs.
Kerestem tanárt, de olyan rosszul keresnek a tanárok, hogy nem kell nekik a pénz.
Nem lehet nekiugrani hogy kötögetek oszt majd lesz valami. -
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87046 üzenetére
Az elmélet meg van.
De nem ugyanaz az elmélet és gyakorlat.
V=IR és watt=jule/sec és P=IV plusz ezek kombinációi nem segítenek gyakorlatban ha nem használtam soha. Ezért kell a gyakorlat.
Hogy meg is értsem.
Hiába tudom mit csinálnak egyesével az alkatrészek, de nem tudom együtt mit hogyan merre.
Ezért kell kicsiben kezdenem a kísérleteket.
Mindegy hogy ki hova sorolja, lényeg, hogy megértsem. -
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #86989 üzenetére
Ez tiszta, csak az a bajom, hogy ez nem véd túlfesz ellen, így túláram ellen se, döglenek is nálunk ezek a vackok havi rendszerességgel.
Nincs valami olyan, amiben van valamilyen áramkorlát, áramgenerátor, vagy bármilyen robusztusabb LED-meghajtás?
Amelyik bizonyítottan életképesebb.szerk.:
A nagyobbik foglalatos búrákban levő LED körték évek óta mennek probléma nélkül, de az E14-ek hullanak sorozatban. -
tillatrilla
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #86981 üzenetére
Szárazon sem,kenéssel sem fordulnak el egymáson sajnos.Pedig maga a lámpatest hibátlan,üveglap karcmentes. Vagy tudok szerezni kapcsolót,vagy el kell engednem ezt a dolgot. De az összes ilyen ledes lámpákban hasonló kapcsoló van,tehát a probléma előjön a következőnél is.
-
tillatrilla
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #86979 üzenetére
Szétszedtem,nem fordul el egymáson az a körmös biszbasz...
-
tillatrilla
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #86964 üzenetére
Olyan kocka alakú kapcsolóra gondolok. De holnap szétszedem,akkor tudok méretet,fényképet csinálni.
-
dave0825
őstag
válasz
Dr. Szilikát #86961 üzenetére
Nem hinném, hogy ez válasz lenne bármelyik kérdésemre, de köszi.
1; Nyilván nem direkt ért hozzá, elég sok minden van a kazán mellett nála, másért nyúlhatott.
2; Mint írtam, az akksi kint van, ki van vezetve 2 vezetékkel, mert a gyári akksija nem volt jó, használtan lett véve, és egy nagyobb akksi van rákötve. Ezt elég sűrűn szokás így megoldani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- NYÁRI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- PROCASTER 40UNB700 40" 101cm televízió eladó
- Általános igazgatóhelyettes tábla üvegből eladó
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3034, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest