Hirdetés
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi Mi 8 - így csinálunk csúcsmodellt Mi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Netfone
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Max 24 V-ról működtethető folyadékszivattyú fordulatszámát szeretném szabályozni.
Találtam az elfekvő aliexpresses kacatok között egy kis PWM szabályozó áramkört, amiben D4184 MOSFET van.
Az adatlapja szerint max. 40 V és max 50 A a FET terhelhetősége.
A gyakorlatban mennyivel terhelhető ez a FET?
A PCB-re forrasztva mennyire melegszik majd?
-
válasz
scarbantia #99158 üzenetére
Ebben van egy kis tapasztalatom.
Lehetséges-e analóg módon a fényerőt szabályozni anélkül, hogy az RGB arányok ne csússzanak szét?
Elvileg lehetséges, de nagyon bonyolult megvalósítani , úgyhogy inkább azt mondanám, hogy a gyakorlatban nem
Tavaly paprika/paradicsom magok keltetéséhez csináltam WRGB LED-es fényforrást és próbaképpen csináltam jópár fényerősség mérést különböző színbeállítások mellett. Az jött ki, hogy a különböző színű LED-ek áramerősség/fényerő karakterisztikája teljesen különbözik egymástól
Gondolom, hogy pluszban ez még attól is függ, hogy milyen típusúak, gyártmányúak e LED-ek.
Azt el bírom képzelni, hogy hosszas méricskélés, sok vesződség után tudsz olyan vezérlőt építeni, ami a rendelkezésedre álló LED készlettel 3-4 diszkrét fényerő fokozatban állítható, azonos színhőmérsékletű fényt ad (fokozatonként esetleg +/- 1-2 fokozattal eltéríthetően a vörös vagy a kék irányában), de ezt fokozatmentes módon megvalósíteni otthon nem tartom valószínűnek
-
válasz
troll81 #99109 üzenetére
Ez egy fluxuskondenzátor
Használat előtt legalább egy órát dimetil-acetát-kloridban kell áztatni, hogy feltöltődjön.
Autóba úgy kell bekötni, hogy fém részekhez ne érjen hozzá, grafén kábellel kell az üzemanyagszűrő után csatlakoztatni.
Ha visszaértél a jövőből, akkor 10-15 percig hagyni kell hülni, szóval a start-stop rendszert kapcsold ki az autóban és hagyd, hogy fluxuskondenzátor szép lassan az összes protont disszipálja
-
válasz
.-..-. #99093 üzenetére
Nekem van egy Technics SA-TX50 házimozi rádióerősítőm, abban gyárilag a két oldalon egy-egy speciális izzósor van. Valamiért hajlamosak az izzók kiégni és ha kiég egy-két izzó, akkor már elég csúnyán néz ki a cucc.
Jó hír, hogy lehet hozzá gyári izzósort kapni, a rossz hír az, hogy nagyon drága, pluszban nem egyszerű szétszedni az erősítőt a lámpacseréhez, így bizony én is LED-ekre cseréltem a hagyományos izzókat
Keresgéltem a jó LED-eket, végül sikerült megtalálni a megfelelőeket, így nemigen lehet látni a különbséget a megvilágítás színében és erősségében, úgyhogy nem okoz esztétikai csorbulást a LED-ek beépítése.
-
-
válasz
ekkold #99026 üzenetére
Nem vitatom, hogy a kapcsolófrekvencia megjelenése a kimeneten elméletileg nem hallható, de ennek ellenére az általad linkelt Skori féle D osztályú erősítő leírásában is lényegi elem ennek a kiszűrése.
A D osztályú erősítők legnagyobb előnye a 90% feletti hatásfok (ami a hagyományos A osztályú erősítő esetén 30-35%, a B osztályú erősítő esetén pedig 70-75%), ahol ez fontos, ott érdemes kihasználni ezt az előnyt.
Otthoni zenehallgatásnál ez pont nem lényeges, ott szerintem inkább a jó hangminőség a fontos.
Nekem is van jópár D osztályú erősítőm, saját építésű bluetooth hangfalaimban azzal döngetek, ott az akkus táplálás miatt fontos az alacsonyabb feszültségről is elérhető, jó hatásfokú működés.
Erősítő építgetést már régen abbahagytam, utolsó fellángolásom az LM3886-os IC-re épülő GainClone erősítő lemásolása volt. Ez egyébként egy elég jó hangú erősítő az igen egyszerű kapcsolástechnika ellenére (vagy pont annak köszönhetően
).
Koromból kifolyólag elköteleződtem az analóg rendszerek mellett (otthoni rendszereim fő hangforrása a szalagos magnó, többek között pl. ez
) Végigéltem a klasszikus sztereó hifi hanyatlását (a házimozi beköszöntével), így volt szerencsém viszonylag jó áron beszerezni szobai hifi erősítőket, két ilyen AKAI AM-65 erősítőm is van, ezek hangminőségben (és hangerőben is
) kielégítik a szobai hifis igényeimet.
Persze a D osztályt sem felejtem, ha jön a jobb idő, akkor belevágok
az OSB lapbaegy partybox építésébe, egy 2x50 wattos (+100 w sub) D osztályú erősítő és 2 pár 16 cm-es Pioneer autóhifi hangszóró felhasználásával. Az építés lépéseiről és az eredményről majd beszámolok -
válasz
troll81 #99019 üzenetére
Ennek a fele a tápegység.
Majd nézd meg szkóppal a kijövő jelalakot. Sajnos a tranzisztorok/fetek nem tudnak akkora frekvencián menni, hogy ne legyen csipkés már egy 1 kHz-es kimenő jel.
Autóerősítőbe jó ez, de otthoni hifire a D osztály inkább felejtős
Vegyél az aprón egy klasszikus hifi erősítőt, sokkal szebben szól.
-
válasz
troll81 #99014 üzenetére
1000€ feletti D osztályú erősítők csak viccet hoznak létre?
Lényegében igen
Hiába 1000 eur az ára, ugyanazok az erősítő chipek vannak bennük.
Retromania Ekonomik Sztívvel együtt tesztelt, mért 500 W-osnak hirdetett D osztályú erősítőt, 100-110 W-nál bizony kifogyott a szufla belőle
-
-
válasz
tordaitibi #99008 üzenetére
1-2 farád kapacitású kondenzátort raknak a tápellátásba, ami csúcsokban elég sok ampert tud küldeni az erősítőbe. Persze tényleg csak a csúcsokban, szóval a pár kW-os erősítőteljesítmény tényleg PMPO érték
-
válasz
tordaitibi #98987 üzenetére
A feladat az, hogy az áramlimit áramkör bemenetére már akkor 0,5 V feszültség jusson, amikor a söntellenálláson még csak 0,3 V jelenik meg, vagyis fix 0,2 V-al meg kell emelni az áramlimit áramkör bemenetére jutó feszültséget.
Hogy ezt a fix 0,2 V-os emelést hogyan lehet megcsinálni, ahhoz tényleg látni kéne az áramköröket...
-
-
-
-
-
-
-
válasz
tordaitibi #98884 üzenetére
Köszi, egyelőre csak nézelődök.
-
válasz
tordaitibi #98880 üzenetére
Hol lehet ilyen bontott eCar akkukat szerezni?
-
válasz
Dr. Szilikát #98866 üzenetére
Egyáltalán nincs ilyen feltétel, a laptop töltésszabályzója is egy 12,6 V-os CC/CV áramkör, vagy 16,8 V, amelyik olyan.
Ezt hogyan oldják meg? Ha van pár sorbakötött cella, amelyeknek másmilyen az állapota, máskor érik el a letörési feszültséget, akkor hogyan szabályoz, mit figyel a töltésvezérlés
-
válasz
Dr. Szilikát #98864 üzenetére
Köszönöm, értem
Mostanában elég sok rossz akkupakkos kézi szerszámgép 18/20 V-os akkuját szedtem szét, a LiIon-os akkukkal nem volt gond, cellacsere után működtek szépen. Bosch, Black&Decker és Makita is volt, viszont az általad javasolt CC/CV töltési rendszert egyikben sem láttam.
A töltő felé nem voltak az akkuk külön-külön kivezetve, mindegyiken csak 3 kivezetés volt, pedig ha a 5 db sorbakötött akkut kellene egyesével CC/CV rendszerben tölteni, akkor 6 kivezetésnek kellene lennie.
Pluszban megnéztem még Parkside és Milwaukee 20 V-os akkukat, azokon is csak 3 kivezetés van. Szóval ha a szerszámgép gyártók évek óta nem alkalmazzák a CC/CV töltést, az akkuk mégis sok évig működnek, akkor nekem is jó lesz a 12 V-os NiCd akkupakk kiváltására a LiIon akku + BMS megoldás.
(BMS-ből viszont a legfejlettebbet használom, a balanced verziót, ami
tud alapszintű balanszírozást is.)Notebook akkupakk, vagy drón akkupakk esetében elhiszem, hogy fontos az utolsó elektront is kisajtolni az akkuból, de egy eleve régi kézi szerszámgép esetében nem gondolom, hogy a csere akkuk árát érdemes lenne megduplázni CC/CV áramkörökkel és BMS-en felül pluszban még aktív balanszer áramkörrel.
-
-
válasz
Dr. Szilikát #98858 üzenetére
Közben gondolkodtam a dolgon és nem tudom, hogy a precíz töltőárakörök használata jár-e komolyabb előnnyel egy balanced BMS áramkör használatához képest pluszban.
Egy BMS modul biztosítja a túltöltés elleni védelmet, a túlmerítés elleni védelmet, a túláram/rövidzárlat elleni védelmet, valamint biztosítja a cellák kapacitásának a kiegyensúlyozását. Ehhez minimális pluszt tesz hozzá egy CC/CV töltőelektronika, ellenben minden cella mindkét pólusát ki kellene vezetni, hogy függetlenül lehessen tölteni őket.
Azt hiszem, hogy elengedem az XL4015 használatát, lehet, hogy kicsivel kisebb lesz az akkupakkból kinyerhető energia, meg kicsivel hamarabb degradálódnak a cellák, de sokkal egyszerűbb az akku töltése.
-
válasz
Dr. Szilikát #98846 üzenetére
Köszi, akkor úgy számolok, hogy 3 x 4,25 V legyen a bemenő feszültség.
Egyelőre nincs XL4015 CC/CV áramköröm itthon, rendelek egyet, addig is 12,6 - 12,8 V-ra állítom be a bemenő feszt.
-
Régi 12 V-os akkus fúrógép NiCd celláit le akarom cserélni LiIon akkukra. Cellák megvannak, a 3S BMS-t ráforrasztottam.
A kérdésem az, hogy (ugye a régi töltő nem használható, azt át kell varálni), a 3S BMS-re ekkora töltőfeszültséget engedhetek rá?
A 3 sorbakötött cellának 12,6 V a max feszültsége, mekkorára állítsam a töltőfeszültséget?
-
-
Köszönöm mindenkinek az információkat
Nem túlzok, tényleg van itthon vagy tízféle különböző fajta, legalább ötféle országban gyártott 1,5 nmm-es tömör rézvezeték, időm most van, kipróbálgatom őket, hogy pillanatpáka hegynek hogyan válnak be.
-
-
válasz
Gyula84 #98762 üzenetére
Az 1,4 mm átmérőjű vezetékkel nem lenne probléma, mert ez pont megfelel az 1,5 négyzetmm-es szabványos vezetéknek, csakhogy a leírás szerint vörösréz huzal kellene, a villanyszerelésre használt tömör rézvezetékek meg sárgarézből vannak
A két különböző ötvözetnek meg valószínűleg mások az elektromos és hőtechnikai tulajdonságai
-
-
Klasszikus "cseszlovák" pisztolypákához most hol lehet jó hegyet kapni?
-
-
válasz
troll81 #95133 üzenetére
Itt raktam be egy kapcsolási rajzot ventillátor fordulatszámának hőmérséklet függő vezérlésére.
A te tápod is 12V-os, abban is tudod használni az áramkört.
-
Segítség kellene.
Kipurcant egy Parkside flexem fordulatszám szabályozó áramköre (azt kikötve a flex működik).
Ilyen áramkör van benne:
A kondenzátor ilyen (tök ugyanilyen van egy fúrógépemben is):
A triak pedig ilyen:
Sajnos az elektrotanyán nem találok kapcsolási rajzot az áramkörhöz, van valakinek kapcsolási rajza hozzá?
-
-
válasz
eldoble #91434 üzenetére
Kisebb dolgok páramentesítésére a legalkalmasabb a rizs, illetve a szilikagél macskaalom. Egy légmentesen zárható edénybe rakod a páramentesítendő dolgot, teleszórod az edényt a rizzsel/szilikagéllel, majd vársz egy pár napot.
A szilikagél tökéletesen magába szív minden párát, nedvességet, kiszárítja a nedves eszközt.
-
-
-
válasz
FireKeeper #91338 üzenetére
Wireless egérben nincs beépítve gyárilag ez a funkció?
Az én wireless egereim mind villogtatnak LED-et, ha lemerülés közeli az akku/elem bennük.
-
válasz
FireKeeper #91336 üzenetére
Ezt egy aktív balanced BMS áramörrel is meg tudod oldani.
A töltésvezérlés mellett a BMS egyik funkciója az, hogy nem hagyja a cellát túlmerülni, a beállított alsó feszültségre való lemerüléskor lekapcsolja a cellát.
Vagyis ha a BMS kimenetére kötsz egy pici fogyasztású LED-et, akkor ameddig a LED világít, addig a cella nincs lemerülve, ha a LED már nem világít, akkor a cella lemerült.
-
válasz
DonThomasino #91295 üzenetére
Ez nagyon típusfüggő, olyannyira, hogy az én DeLonghi mikrosütőmön a karmok nem az ajtóban vannak, hanem a házban.
-
-
-
válasz
tordaitibi #91095 üzenetére
-
-
válasz
Beni2360 #91042 üzenetére
Ha az a cél, hogy a fali kapcsolóval bekapcsold a csillár világítását, plusz (egy előre kiválasztott fokozatban) a ventillátor forgását is, akkor ez megoldható.
A csillár két vezetékével szembe bekötöd azokat a szálakat, amik falból jönnek ki.
SZERK: jobb lenne, ha lenne védőföld is, de ha a falból csak két vezeték jön ki, akkor nincs védőföld.
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Intruder2k5 #90664 üzenetére
Köszi a tippet, de kb. ennyi pénzért vettük 2 éve a lámpákat
Most is kapható 450-500 Ft áron ilyen kerti lámpa, jobban járok, ha barkácsolás helyett a hibásakat egyszerűen kidobom (tudom, Gréta most sírva fakadt, dehát ez van
).
-
-
válasz
dave0825 #90316 üzenetére
sípol, búg mindkét hangszóró, gázfröccsöt adva generátor fordulatával együtt változik.
Ezt úgy hívják az autóhifiben, hogy generátorzaj.
A dolgok szerencsétlen együtállása során fordul elő, kell hozzá nem megfelelően árnyékolt fejegység, árnyákolatlan erősítő, meg árnyékolatlan kábelek.
Valamikor régen hárdkórban nyomtam az autóhifit, azt hittem, hogy nekem már semmi újat sem tudnak mutatni, erre a saját Hondám szívatott meg egy brutális generátorzajjal. Nem részletezem a dolgot, de három hónap szívás után, mintegy 100 eFt összegre rúgó cserebere után úgy sikerült a generátorzajt kiküszöbölni full-full földfüggetlen szimmetrikus rendszert alakítottam ki.
Vagyis semmi sem volt az autó karosszériájára kötve, a fejegység, az erősítő, kondenzátor mind galvanikusan el volt szigetelve a karosszériától, mind a pozitív, mind a negatív tápkábel közvetlenül az akkuról ment az egységekhez, mindenhol dupla árnyékolású szimmetrikus vezetékezésű kábeleket használtam, úgy hogy a kábelek árnyékolása elektromosan nem volt egyik végén se rákötve a csatlakozóra. Ezen kívül beraktam pár leválasztó szűrőt, meg ilyesmiket, mire a végén azt mondhattam, hogy nem szűnt meg a zaj, de rajtam kívül más már nem hallotta
Keress rá a neten a generátorzaj kifejezésre, orbitális szívásokról olvashatsz a témában.
-
-
válasz
herion #90304 üzenetére
Ez nálunk is gond volt az építkezés elején (csak 16 amperes kismegszakító volt az óránál, az ácsok gépei folyton leverték). Az óracseréig az átmeneti megoldás az volt, hogy 2 db 25 méteres hosszabbítót "sorba kötöttünk", lassabban, de biztosabban indultak a nagyteljesítményű eszközök.
-
válasz
Dr. Szilikát #90284 üzenetére
-
válasz
leweegee #90277 üzenetére
Azért használnak a vasúti biztosítóberendezésekben jelfogókat (ami valóban annyira különbözik a megszokott reléktől, mint a TESLA Model30 különbözik a pedálos Moszkvicstól), mert feszültség hiányában gravitációs úton szakítják a jelet, és ugyebár jelenleg egyetlen olyan szolgáltatás van, ami nem tud kimaradni, a gravitáció
-
-
-
-
-
Nem olyan vészes dolog ez. Mi 3 éve szigeteltük a házunkat, kellett valami eszköz, amivel szépen lehet vágni az EPS táblákat. Ráadásul gtafitos EPS-t raktunk fel, amit méginkább nehezen visznek a polisztirol vágók.
Mivel egy gyári cucc aranyárban volt, azért csináltam egyet. Egy raklapba fúrtam be 2 db 14-es menetes szárat, aminek az aljára réz saruval vezettem be az áramot. Az állítható vágásmagasság biztosítása érdekében a cekasz szálat egy-egy gyorstekerővel ellátott AWAB bilincshez rögzítettem. Így a magasság állítható lett, de erős marad a rögzítés.
Azért van laminált padló rakva a raklapra, hogy szép síma legyen, jól csússzon rajta az EPS tábla.
Egy 12 V-os trafóval működtettem a rendszert, a trafótól 4 négyzetmm keresztmetszetű hangfalkábellel vittem az áramot a menetes szárakra rögzített réz kábelsarukhoz.
Először a vateráról vett cekasszal próbálkoztam (lehet, hogy kanthal volt a neve, nem tudom) mint vágószállal, de a harmadik vétel se vált be. Hol elégett a szál a harmadik próbálkozásra, hol meg a grafitos EPS annyira elvonta a hőt a vágószáltól, hogy belesült a szál az EPS-be, erősebb nyomásra meg elszakadt
Ezután mentem el a Kolofol Kft-hez a Nagy Lajos Király útra.
Ők profik, ezzel foglalkoznak. Megkérdezték, hogy mit akarok vágni, milyen hosszú a szál, amivel vágni akarok, milyen feszültségről hajtanám meg a szálat, meg stb. Miután kikérdeztek, adtak valamiből 2 métert.
Nem tudom, hogy mi a neve a szálnak, csak annyit tudok, hogy a teljes szigetelést lenyomtam ugyanazzal a 80 cm-es huzaldarabbal, se el nem égett, se el nem szakadt, szóval tökéletes volt.
Azt javaslom, hogy menj el a Kolofol Kft. boltjába, ott megoldják a problémádat
-
válasz
tordaitibi #89141 üzenetére
Ez a tartási áram értéke. Az adatlapon behúzási áramérték nincs feltüntetve?
-
-
-
-
-
Ha még nincs meg a bluetooth-os erősítő, akkor inkább egy ilyen cuccot vegyél helyette.
Ez pont azt tudja, ami neked kell, bluetooth vevőegység jack kimenettel, és még olcsóbb is.
-
-
-
válasz
fatpingvin #88645 üzenetére
köszi, a Lomex kicsit messze van, lehet rápróbálok a HQra is.
Na, ezt nem értem, mindkét bolt a XIII. kerületben van, hol laksz te, hogy a LOMEX messze van, de a HQElektronika meg elérhető távolságban
Arról nem is beszélve, hogy a LOMEX-ben (szerintem!) felkészültebbek az eladók, jobban tudnak tanácsot adni elektronikai alkatrészek ügyében, míg a HQElektronikában inkább a mechanikai alkatrészek, gumiszíjak ügyében jártasabbak az eladók.
-
-
válasz
malagutif122 #88577 üzenetére
Ilyen digitális erősítő 12 V-ról egy 4 ohmos hangszóróra soha nem tud 60 W teljesítményt leadni.
Vagy 24 V-ról hajtod (egy feszültségkétszerezővel), vagy 2 ohmos hangszórót használsz (pl. egy dupla tekercses mélynyomót).
-
-
-
-
válasz
demars #88262 üzenetére
Gyanús nekem, hogy miért esik le a feszültség 150 V-ra. Valami kontakthiba lesz a kazánban (Mi kapcsolja ezt a feszültséget? Relé, vagy közvetlenül a kazán belső termosztátja?)
A helyedben megkerülném a problémát. Külső (vezetékes, vagy RF) on/off termosztát használatával megoldható az, hogy ne a kazán vezérelje a külső szivattyút, hanem a termosztát vezérelje párhuzamosan a kazánt és a külső szivattyút is.
Pl. a Computherm termosztátok tudnak olyan funkciót is, hogy a kazán lekapcsolása után a külső keringetőszivattyút még 1 percig működteti, hogy a kazán/hőcserélő ne melegedjen túl.
-
-
válasz
tordaitibi #88164 üzenetére
Ez annyira jellemző a kínából vett cuccokra
Méret a leírásban: 14.5*100*300 mm
Méret a képen: 12*125*325 mm
-
-
válasz
rednifegnar #88014 üzenetére
en arra gondolok, hogy ha naluk 1 oraval de tobb fazis van bekotve
Nálunk 3 fázis van egy órába kötve, tehát simán lehetséges, hogy ott is 2 fázis megy be.
Kérdezték már, hogy az órához hány kismegszakító tartozik. Ha kettő, akkor igen valószínű a 2 fázis, le is tudod tesztelni, mert hol az egyik, hol a másik kismegszakítót lekapcsolva láthatod, hogy melyik fogyasztó melyik fázisra van kötve.
Ha csak egy kismegszakító van, akkor csak 1 fázis van bevezetve.
-
-
-
válasz
MasterMark #87940 üzenetére
Tegnap rendeltem az Aliról 67/33-ast, rövidesen beszámolok róla, hogy kaptam-e büntit.
(ha nem írnék semmit, akkor aggódjatok, mert lehet, hogy ki is végeznek a rendelés miatt)
Megnéztem a hivatkozott EU rendeletet, az van benne, hogy tilos olyan termékek közforgalmazása, amelyekben 0,15 %-nál magasabb az ólomtartalom. Azt már nem néztem meg (csekély 300 oldal a rendelet a mellékletekkel együtt), hogy mik a kivételek, mert ha ezt szó szerint betartanák, akkor nem lehetne pl. autóba ólomakkut venni, szóval biztosan vannak kivételek.
Egyébként az ólommentes forrasztóón környezetvédelmi szempontból egyszerűen öntökönszúrás, de ezt már többen kivesézték.
-
-
válasz
darvinya #87899 üzenetére
Okosóra, abban okos, hogy bármikor hálózaton(nem internet) keresztül kiolvasható fogyasztás állását, feltöltő kártyássá válhat .
EON-os szerelő szerint számukra jelenleg egyetlen előnye van a mostanában szerelt okos villanyóráknak, és ez az előny nem az, hogy ki tudják olvasni a mért adatokat, hanem az, hogy az utcán megálló szervizkocsiban ülő ember egy pillanat alatt inaktiválni tudja az órát
Nincs vita a nem fizető áramfelhasználóval, nem kell nagy felfordulás és rendőri segítség az óra lekötésére, szépen feltűnésmentesen lekapcsolható a nem fizető fogyasztó.
-
válasz
Zen_Ronin #87869 üzenetére
Nekem egy ilyen Lepy LP-838 2.1-es erősítőm van a PC mellett. Ez egy elfogadható kinézetű kis dobozba van rakva, ami nem hátrány, ha az asztalon akarod elhelyezni.
Nekem tetszik a hangja (egy pár Mission M71 doboz van rákötve, illetve egy passzív AKAI sub), szépen szólnak együtt, szerintem érdemes 2-3 hetet várni a szállításra
-
válasz
Dr. Szilikát #87653 üzenetére
Megnyugtatlak, a váltóáram és a váltakozóáram a hétköznapi normális emberek számára ugyanazt jelenti, akik szerint ez messze nem ugyanaz, azok számára a pokolban egy külön üst van, amire rá van írva, hogy azok kerülnek ide, akik szerint "egyenlőre=/=egyelőre".
-
válasz
johniee #87625 üzenetére
Egy feltöltött 18650 cella feszültsége 4,2 volt, 2 sorbakötött cella már 8,4 volt, szóval papíron nem lesz jó.
Hogy a valóságban jó-e, azt meg ki kell próbálni
Első körben úgy próbáld, hogy az akkupakkal sorba kötsz egy diódát, az csökkenti a feszültséget ~1,2 volttal. Ha így működik jól, akkor meg lehet próbálni dióda nélkül is.
A 18650-es cellákhoz saját töltő kell, de ezt gondolom, hogy tudod.
-
válasz
t72killer #87441 üzenetére
A TPA3116 erősítő IC család (mert sokféle van belőle) alapvető jellemzője az, hogy ez egy D osztályú erősítő, vagyis digitális erősítő.
Ebből kifolyólag brutálisan jó a hatásfoka, szóval ha nem hajtod folyamatosan 200 W-on, akkor az a kicsi borda bőven elég lesz rá.
A D osztályú erősítők másik jellemzője viszont az, hogy a hangjuk megosztó.Van aki meg sem hajlandó hallgatni egy D osztályú erősítőt, mások meg jónak tartják a hangját.
A számítógép mellett nekem is egy D osztályú erősítő szól, teljesen meg vagyok elégedve a hangjával
-
válasz
t72killer #87433 üzenetére
Nekik is van csodaszavuk, ami megerősíti a hitüket a sokeres sodrott vezetékben, a skin effekt. Ez magyarul a bőrhatás, ami azt jelenti, hogy minél nagyobb az adott vezetékben továbbított jel frekvenciája, a jel annál inkább csak a vezeték külsű felületén halad a jel, sok összesodrott vékony vezeték esetén meg ugye sok a külső felület. Ezért eszküsznek sokan az ezüsttel bevont szálacskákból álló sokeres vezetékre, mert ugye a jel csak a külső rétegben halad, ami ugye annál a vezetéknél ezüstből van.
Csakhogy a skin effekt olyan frekvenciáknál kezd jellemzővé válni, amit ember nem hall, csak a denevérek
-
válasz
t72killer #87426 üzenetére
Az OFC (oxigen free copper) jelző szerintem parasztvakítás. Eleve nem oxigen free, hanem oxide free lenne a helyes jelző, mert az OFC megjelölés azt jelzi, hogy a kábel réz anyagában igyekeznek (a kristályszemcsék külső felületén kialakuló) oxidmennyiséget csökkenteni.
Ha van pénzed rá, akkor persze érdemes ilyet venni, mert általában gondosabb gyártási eljárással készül, mint a közönséges rézdrót.
Hangfalkábelnek én egyeres 2,5 nmm keresztmetszetű vezetéket használok, nekem az vált be a legjobban. Nem túl praktikus, mert nem könnyű a hangfalakat odébbrakni, de már beállt a hangfalak helye.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Gaming notebook topik
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- 3D nyomtatás
- Távol-keleti webshopok OFF topikja (játékok, kuponok, stb.)
- Milyen videókártyát?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Autós topik
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Bontatlan GIGABYTE Radeon RX 9070 Gaming OC 16G 3Év gari 27% Áfás számla
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 7 5700/5800X + RX 7800 XT 16GB GDDR6 + Új 16-32GB DDR4! GARANCIA/SZÁMLA!
- Iphone 14 Plus 256GB // Független // 100% akku // Számla+Garancia //
- DELL G5 5590 I7 9750H RTX 2060/6G 16G DDR4
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest