-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #100556 üzenetére
Itt van egy ilyen "ebike bottle battery" formájú 10 tagú BMS, a szemléltetés kedvéért.
Terhelés irányban (piros nyíl) 3 db MOSFET párhuzamosan, alatta az áramérzékelő ellenállás, ezek nagyobb áramot bírnak és túláram ellen védett is.
A töltőáram (sárga nyíl) viszont már áthalad egy kisebb MOSFET-en is, ennek oka, hogy ez töltési irányban tud megszakítani, míg a másik három a terhelés irányába.
De amikor a töltőcsatlakozón az áram nem befelé folyik (technikai áramirány a töltő pozitív pontjából az akku pozitív végére), hanem egy zárlattal valaki ráterhel, a fordított irányú áram a MOSFET belső védődiódáján okoz túláramot, ami ettől zárlatba mehet.
Így viszont nem fog védeni túltöltés ellen, mégpedig itt cellánként kell figyelni, ha bármelyik tag 4,25 V fölé húzna, ennek feladata megszakítani, meg persze a töltő okozta túlfeszültség ellen is, ha elromlana. Tehát ezt nem ártana ellenőrizni, milyen felépítésű pontosan.
Nekem például a roller töltőcsatlakozója gyárilag diódával védett, így ott kifelé nem tud jönni áram. Igaz, hogy a diódán esik egy kis feszültség, de a gyári töltő majdnem 42,5 V-on áll meg, ami egyébként a védelmi szint lenne (10 x 4,25 V), a dióda ezt csökkenti.
-
-
válasz
lanszelot #100556 üzenetére
Ebből rengeteg féle méret van, ami egyformának tűnik (kívülről 5,5 mm méret), abból is kétféle van, az egyiknek 2,1 a másiknak 2,5 mm vastag a tüskéje, nagyobb áramokat átvivő csatlakozónál ez nem mindegy.
Egyébként amíg ki nem próbálod, addig nem fog kiderülni, hogy az akkupakk károsodott-e.
Ha nem működik, akkor se biztos, hogy a pakk a rossz, a vezetékezés is sérülhetett. Ha van benne BMS, akkor annak az egyik feladata a rövidzárvédelem, szikrázik a cucc, de nem megy tönkre maga az akku.
-
-
-
válasz
lanszelot #98346 üzenetére
Ha villanybojler, 2,5kW olajradiátor van bedugva akkor előfordul.
Kisebb gépeknél, pár 100W nem szabadna melegedni.
Mindegyik? Az is amibe egy telefon vagy laptoptöltő, tv, pc, vagy ilyen kis fogyasztású készülék van bedugva?
Akkor az összes konnektort meg kéne bontani és szemrevételezni. Bekötéseket és a dugvillát fogadó hüvely állapotát. -
laed
aktív tag
válasz
lanszelot #98103 üzenetére
Univerzális adapter 4.5V-os állása talán jó lehet hozzá.
Talán még az 5V-ot is bevenné, ki kéne próbálni.
De mit csinál az a felső elektronika??
Én csináltam már ilyet, működik, még ha nem is kényelmes.
De kéne tudni a motor teljesítményét, attól függ mennyit vesz fel.
Nálam elég volt a 2A táp. -
-
válasz
lanszelot #96876 üzenetére
Ha nem állt túl sokáig 0V-on, akkor sanszos, hogy használható maradt (főleg akkor, ha védett cella és a védelem miatt kapcsolt le, akkor belül még jó eséllyel nem esett le a feszültség káros mértékben).
Fogd meg a cellát töltés közben. Az egészséges li-ion cella normál töltés közben teljesen hideg. Minél jobban károsodott, annál jobban melegszik. Ha picit langyos, az nem baj, ha már forrónak érzed töltés közben akkor inkább hagyd.
Esetleg ha le tudod választani az elektronikáról, nézd meg, hogy mennyire tartja a töltést feltöltve. -
lanszelot
addikt
válasz
lanszelot #96869 üzenetére
Szeretném megköszönni mindenkinek a segítséget
Sikerült feltölteni:
Egy sl-1102a akksit /3.7V/ párhuzamosra kötöttem a hajvágó tölthető elemével és úgy dugtam be tölteni a hajvágót. Így átvettem az elektronikát és elkezdett tölteni.
Kb 20 percig töltöttem így, majd levettem az akksit és már nem kapcsolt le a töltés. Hagytam feltölteni.
Hogy jó e a hajvágó eleme az még a jövő zenéje.
Most működik. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Ez egy elterjedt Youtube-gányolás, mivel az USB dugasztápok képesek áramgenerátoros módban működni, a rajta megadott áramértéken korlátozva magát. Vagy alatta, ha nem tud annyit. Ez a primer kapcsolótranzisztor emitter / source lábánál beiktatott túláramfigyelelésen alapul, ami kötelezően szükséges a védelemhez, minden hasonló felépítésű tápegységnél.
De feszültség tekintetében könnyen túltöltenek vele, főleg gyengébb akkukat. Vagy egy túlmerült akkut, aminek már megnőtt a belső ellenállása, előbb csak kímélő árammal szabadna felhúzni (ezt tudja a TP4056 töltőmodul is, le van írva).
Ha a lemerült akkura nyomnak rá hirtelen 5 V-ot egy erős dugasztáppal, az fel is ránthatja a kapocsfeszültséget 5 V-ra, ami káros. Utána az akku kezd ugyan magához térni (csökken a belső ellenállás), lejjebb húzza a feszültséget (a jelenség az ólom-savas akkunál is ismert), de ebből baja lehet.
Még az is jobb, ha két egyforma akkut párhuzamosítunk, egyikkel rátöltve a másikra. Itt a túlfeszültség kizárt, de arra jó lehet, hogy felhúzza a másikat 2,5 V fölé, ami a tiltási küszöb, sok esetben.
-
beis-compo
tag
válasz
Áramkorlátozás mindenképp kellene, ha semmi más nincs kéznél, akkor valami karácsonyfaizzó ( a régi menetes valódi izzós) vagy régi zseblámpaizzó, sorosan. Ha van kéznél akkor egy nagyobb teljesítményellenállás olyan 5-10 Ohm értékben, mert induláskor szinte zárlatot fog az akku okozni, a táp meg letilt, és semmit sem fogsz elérni.
-
válasz
lanszelot #95128 üzenetére
Nem értem ezt a szín-fetisizmust, látszódni fog a kábel, ez a baj? Dehát írtad, hogy el kell dugni. Szóval miért ne használhatnál piros helyett mondjuk narancsot, rózsaszínt, sárgát, fekete helyett meg kéket, zöldet, barnát (vagy általad tetszőlegesen kialakított logika mentén bármi hasonlót)? Én így szoktam, pl. egy tizes jumper kábelben is csak 1 piros és 1 fekete van.
A szín amúgy nem befolyásolja a rajta futó áramot, csak mondom. -
User_2
tag
válasz
lanszelot #95102 üzenetére
nem csak nálad nehézség a vezeték:
itt ez a csóka, nem kispályás.
azt mondja a városi hulladékudvarból kukázza a vezérlőkábelt:0033mer
Tip of The Day / Breadboard Wiring
https://www.youtube.com/watch?v=-uWanXZ_zX4 -
válasz
lanszelot #95102 üzenetére
Nem kell kidobni.
Most csúnyát mondok de én itthon villanyszerelésnél is meg elektronikai szerelésnél is olyan színnel dolgozok ami van a sufniba.
egyet hagyok meg az ajánlott színbe az a védővezető zöld-sárga.
Mivel a villanyszerelésnél nincs kőbe vésve hogy a kék az mindig nulla, lásd alternatív kapcsolók.
Volt elektronikai projektem ahol elhasználtam a maradék lila vezetékemet, minden átkötés lila volt, annyi hogy a 6 szál lilára mindkét oldalon alkoholos filccel annyi csíkot húztam ahányadik volt az adott vezeték a sorban. Bolondbiztos
Ha meg bonyolultabb akkor dokumentálom egy darab papíron amit felragasztok a házilag készült bárilyen berendezésem bobozába.
Kötöttél be pl. autóriasztót? Kijön belőle 10-15 szál és mindegyik egyforma fekete.
Szóval se mondom hogy nem könnyebb, átláthatóbb egy sokszínű vezetékelés de pl. már egy USB madzagnál is elveszel csipogtatás nélkül mert lehet fekete, piros, fehér, zöld, lila, sárga, kékés még sok szín. -
Pötyi
őstag
-
válasz
lanszelot #95093 üzenetére
4ik képen jól látszik az nem réz
V.S.True copper conductor (tinned).
Gondolom úgy lesz
oxigen free copper
, hogy bevonják ónnal. Azt persze nem tudom, hogy ez igaz-e vagy vmi szokványos kínai marketing kamu.Utp nem jó mert nem réz.
Csak a rézzel bevont alu UTP kábel nem réz, a réz UTP kábel az réz. -
User_2
tag
válasz
lanszelot #95097 üzenetére
amit linkeltél, az sima rézvezeték, bárhol kapható.
megpróbálhatod bármelyik villanyászboltban 0,5 vagy 0,25mm2-es tömör rézvezetéket,
vagy ha nem kell szigetelés, akkor sokkal vastagabb, de sodrott rézvezeték egyedi szálát is megmérheted. tolómérő lesz az üzletben is, nem kell vinned.https://www.multicable.com/resources/reference-data/cross-reference-awg-to-mm2/
-
válasz
lanszelot #94791 üzenetére
Azt értsd meg hogy a lényeg a pirossal bekarikázott pont, a tranya bázisa.
Ha itt 0,6 voltnál több van, a led világít, ha kevesebb elalszik.
Az LDR meg az ellenállás egy potenciométert alkot amit a fény intenzitása tekerget.
Ha világosodik, az LDR ellenállása csökken és ezt a pontot lefelé viszi, a test felé ahogy világosodik a környezete.
2v... 1V, 0,8V, 0,6V-- és itt elalszik a led.
Ha sötétedik, az LDR ellenállása nő, a bázis feszültsége megy felfelé mert az ellenállás a +3V és a bázis között állandó.
Megy fel az LDR ellenállása, a bázison lesz 0,4v.. 0,5v... és 0,6V felett a tranyó nyit és kapcsolja a ledet.A bázoson mérve és az LDR-t megvilágítva-lesötétítve ez ragyogóan lekövethető egy voltmérővel.
A működés feltétele az ellenállás és az ldr értékének összehangolása, ha az egyik 10 ohm a másik meg 1000000 ohm akkor nem fog soha működni. -
válasz
lanszelot #94789 üzenetére
Meg kéne valahogy értened hogyan működik ez a kapcsolás.
Így elég nehéz tanácsot adni.Az a lényeg hogyha az LDR 15kohm világosba, az ellenállásnak a + és a bázis között akkorának kell lennie hogy a tranya bázisát 0,6V alá tudja lehúzni az LDR, akkor elalszik a led.
De nem lehet 5Mohm se mert az meg nem nyitja ki majd a tranzisztort.Ha elég a bázisáram akkor 75Kohm az ellenállás értéke de inkább picit több, 80-100Kohm. Nem 21 meg 30, de a linkeken amit a kolléga adott ott is 100Kohm az ellenállás, te meg eltértél ettől rendesen.
A diódával vagy leddel ha beépíted, ezzel kikorrigáltad az ellenállás nem megfelelő értékét, bár ez nem ilyen egyszerű de ne menjünk bele hogy ezzel nem az ellenállást növelted meg hanem "eltüntettél" 2 voltot amitől pont beállt a kapcsolásod egy jól működő munkapontba.
ha olyan LDR lenne neked ami világosba lemegy 1-2Kohmig, akkor így ahogy te összeraktad, működne máris. -
válasz
lanszelot #94787 üzenetére
Persze hogy nem számít mert a bázis az ellenálláson keresztül nyitva van, az elem +ról.
Mekkora az ellenállás?
és mekkora az LDR világosba, mérd meg.
Kis értékű az ellenállás, ezért az LDR nem tudja lehúzni a bázist, lehet olyan LDR aminek a világosban mért ellenállása nagyon sok. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #94780 üzenetére
Itt a videóban fehér LED-et köt be ellenállás nélkül:
https://www.circuiteasy.com/simple-ldr-circuit
Mellesleg így kerestem, a linken persze nem csak 3 V-os áramkörök jelennek meg:
-
válasz
lanszelot #94784 üzenetére
Eddig jó.
Ha ilyenkor a megnyálazott ujjaiddal rövidre zárod a bázist az elem + kivezetésével, világít? Akkor jó a tranyó. NE érintsd közvetlenül az elem pluszhoz!!!Rajzold már le légyszi pontosan mit hova kötözöl.
eg csak van egy multimétered, az LDR hány ohm megvilágítva és hány kohm, vagy mohm töksötétbe? -
-
-
válasz
lanszelot #94777 üzenetére
Biztos hogy NPN-t használsz? jó az a tranyó tutira, ha testre teszed a bázisát vagy csak a levegőbe lóg akkor elalszik a led? az LDR mekkora ellenállású világosban-sötétbe?
Összerakva véletlenül nem érintetted össze a +3voltot a tranya bázisával, mert akkor annak kampec. -
válasz
lanszelot #94771 üzenetére
Demars jót linkelt, már akartam is lereajzolni ugyanezt de printscreen egyszerűbb.
A 330ohmot én sokallom, 50-100ohm, kísérlet.
A 100kohm is kísérlet, függ a fotoellenállásod karakterisztikájától.
Tranzisztor egyszerű állatfajta.
Sarkítva, amit a bázisán beadagolsz, az felerősítve kijön belőle.
A rajzon pl:
Világosban az LDR kis ellanállású, ezért lehúzza az npn bázisát testre, negatívra így semmi nem történik.
Ha sötétedik, az LDR egyre nagyobb ellenállású lesz és elkezd érvényesülni a 100kohm ellenállás felől érkező + feszültség, áram folyik a bázison az emitter felé, amikor elér egy értéket, a tranzisztor kinyit vagyis összeköti az emitterét a kollektorával, mint egy kapcsoló. És világít a led.
A bázisba nagyon kicsike, a mA törtrésze folyik csak be, a kollektorkörben ennek több 100szorosa tud folyni, így a tranzisztor jócskán erősíti a bázisára jutó jelet. -
válasz
lanszelot #94768 üzenetére
Ez így elég izgis
ha a leded kék vagy fehér, az 3V környékén kezdene el világítani, ha nem lenne még közbe egy P-N átmanet meg egy kis ohmos ellenállás. Így már bajosan.
Ha mezei piros sárga zöld led, annak elég kb. 2V de ez is necces mivel hiába lesz földelt emitteres kapcsolása a tranyónak, nem tudod kihajtani 0,4 voltnál kevesebbre. És még az előtétellenállás. És még az LDR bázisosztója ami szintén fogyaszt.
Valamint nem lesz éles lekapcsolás mivel ez nem schmitt trigger csak egy nagyon lassan változó érték a bázisosztóban.Sok a változó.
Ennek ellenére lehet kísérletezni.
+ meg tranya kollektora közé a led,
tranyó bázis és a - közé az LDR, a felső bázisosztó meg kísérlet tárgya ami a + és a bázis közé megy.
Áramkorlátozás még nincs, nem is nagyon lehet egzaktul számioni előtétet.
Mivel teli elemnél (gondolom 2032 vagy hasonló) 5mA-rel számolva piros ledre el kéne tüntetni 0,3 voltot, az 60ohm,Í
viszont ha merül az elem, 2,5 voltnál már nem is fog világítani. -
lanszelot
addikt
-
válasz
lanszelot #94461 üzenetére
Nem "hosszú távon"
Amiket láttam, azoknál az volt a baj, hogy a gagyi töltő zárlatos lett, és kinyírta. A Switch tápvezérlője meg nem túl túlfesz- és túláramvédettEsetleg a hibás működésű PD (vagy zárlatos, PD képes elektronika) okoz gondot, mert az a kommunikáció, amin letárgyalja a PD tulajdonságait, 5V felett megsül a táp IC-ben
"Ugyanakkor van egy régi Nokia E6 telefonom,"
Pont a Nokiák hisztiztek be a Symbian időszakban, ha nem volt összekötve a két adatláb, akkor nem volt hajlandó tölteni, hiába volt elég a táp
Viszont olyan dologgal még nem nagyon találkoztam, ami ezzel a bekötéssel ne töltött volna (max. lassan).@Dr. Szilikát : És egy csomó eszköznél meg a D- D+ összekötve az 500mA
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #94461 üzenetére
Eszerint kellene kimérni:
https://wandkey.com/usb-c-pinout-guide-and-features/
Ez a Nintendo 5 V / 2,6 A dugasztápot igényel. Amennyiben a tápforrásunk nem bír ennyit, a kábelben lennie kell az 56 k ellenállásnak, ami a Nintendót az áramfelvétel korlátozására utasítja, 500 mA-ig legfeljebb, ha igaz.
Ezt lehetne mérni úgyis, hogy beiktatok egy USB-tesztert a dugasztápnál, amivel mérem az áramot. Ha egyik kábelt alkalmazom, nagyobb áramot akar felvenni, ha másikat, akkor korlátozza önmagát a Nintendo.
-
válasz
lanszelot #94459 üzenetére
"This applies to USB-A to USB-C adapter cables. 56k resistor signals to the device that this is a legacy USB connection,"
Ezt mondtam én is.
BTW a D- D+ összekötése jelenti általában az 500mA-t, de jelen esetben nem tudni, hogy a Switch mit szeretne.Ez itt egész érthető :
https://www.chargerlab.com/the-reasons-behind-the-nintendo-switch-bricking-situation/
Meg ez :
https://gbatemp.net/threads/replace-switch-ac-adapter-cable.581128/
Annyit veszek ki, hogy PD képes táp és kábel kell. -
válasz
lanszelot #94456 üzenetére
Nem, valamelyik adatszálhoz vagy közéjük kell egy 56k, mert atz azonosítja a kábelt... csomó gyártó szemétkedett így 2010 körül, hogy csak a saját kábelükkel töltsön rendesen a cuccuk, míg bármi mással csak mondjuk 500mA-el.
Egy gyors kereséssel nem igazán találtam értelmezhető rajzot, hogy mit is kéne hova kötni.
@draco31 : De hozzá való kábellel?
Ja, nem a C a lényeg. Valami kell a kábelbe, aszongya a gúgli.
-
laed
aktív tag
válasz
lanszelot #93976 üzenetére
Te komolyan hiszel abban, hogy ezt a kínai elektronikai hulladékot meg lehet javítani?
De nem is ez a lényeg, hanem az, amit még eddig nem mondtak: a kábel is lehet hibás!
A kínaiak szeretik kispórolni az anyagot a kábelből -- kevesebb rezet raknak bele a kelleténél, ami esetedben ellenállásként viselkedik.
Ezt kimérni multiméterrel sima feszültség állásban azért nem lehet, mert az alapból nagyon kicsi terhelést ad a kábelre. (Mérni is tudni kell!)
Ha van esetleg elemtesztelő állás is, akkor azzal már többre mész, mert az már ad rá pár mA terhelést. (Erre mondták a többiek az ellenállásos módszert, ami szintén jó!)
A kettőt összehasonlításos alapon össze lehetne mérni.
Ha komolyan kell neked még 1 kábel, szerintem vegyél 1 másikat, ha jól láttam, párezerért lehet ilyet kapni a neten.
Persze, ha gondolod, akkor lehet még próbálkozni..... -
lanszelot
addikt
válasz
lanszelot #93972 üzenetére
Van egy sejtésem, hogy mi lehet a gond.
A kábel az órához rugós érintkezőkkel csatlakozik.
Amikor mértem az érintkezők mindig kint voltak.
De az óra benyomja őket.
Szerintem ha benyomódik akkor nem érintkezik rendesen.Még nem tudom hogy fogom kimérni, de megírom mire jutottam.
-
-
-
válasz
lanszelot #92423 üzenetére
Smart zaza sztereó jelet ad tehát mindegy
Nem tudom, hogy ha nem az előírás alapján csinálod, miért várod, hogy majd működni fog?
Nem ok nélkül kell a két csatorna közé forrasztani, valószínű a két csatornán a jel ellenütemben jelenik meg, mert csak úgy éri el a LED nyitó feszültségét. A GND és az egyik csatorna közt a feszültség 1V alatt marad. -
Batman2
őstag
válasz
lanszelot #92397 üzenetére
Fúrd meg a burkolatot 4-es, esetleg 5-ös fúróheggyel, olyan helyen, ahol az alkatrészek kicsivel távolabb vannak a burkolattól, mondjuk a tetejém és a két oldalán (oldalak 5-8 luk mindkettőn, tető 5-20)!
Így már valamennyi légáramlás kialakul benne és biztosan akár 10-20 fokkal is hűvösebbek lesznek bent a legmelegebb alkatrészek.
Nyilván így víz nem érheti, bár amúgy sem szoktuk fürdetni!
És nagyon poros, esetleg fém reszelékes helyen dem tanácsos üzemeltetni, pl. műhely, de ez persze mindem műszaki holmira érvényes.
Ezzel biztosan lehet hosszabbítani az üzemidejét is.
Én a kompakt fénycsövek alkatrész házával tettem ezt, ahogyan egvettünk egyet.Üdv.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
-
Batman2
őstag
válasz
lanszelot #92363 üzenetére
Ne lepődj meg, alul terveznek mindent, egyrészt, hogy minél kevesebb anyagot kelljen hozzá felhasználni, másrészt itt a tervezett avulás fogalma, hogy belátható időn belül tönkre is menjen !
A trafó is ilyen, annyira veszik vissza a tekercset, magot, hogy annyira hevüljön, amit még éppen elvisel a drót,...egy darabig.
De a kapcsolóüzemű tápokra is ugyanez igaz, kisebb teljesítményű félvezetők, kondik, és kisebb nagyfrekvenciás trafó, így persze melegszik erőteljesen minden, míg valami megadja magát.
Mindennek műanyag a burkolata, így egyrészt egy idő múlva a műanyag anyag fáradás miatt törik, másrészt olvadhat, extrém esetben, pl ha valamelyik alkatrész megfut és túlhevül, akkor ki is gyulladhat, ez jogos aggodalom !Üdv.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #92377 üzenetére
Kamu szerintem, ha megnézed, még a videó leírása (Topics Covered In This Video) sincs fedésben a videó tartalmával.
Hol van a rejtélyes IR Blaster alkalmazás, hol van definiálva, hogy USB-C portot támogatna a nem letölthető alkalmazás, kék-zöld vezeték miért, pontosan melyik a katód / anód és miért, ennek így nincs értelme.
-
leweegee
aktív tag
válasz
lanszelot #92363 üzenetére
A CE és Tüv jelölés azért garancia egy-két dologra, szóval rádgyulladni nem fog, ezt a részét szigorúan vizsgálják mielőtt típus/ forgalmazási engedélyt kapna a cucc. Ha nyugodtan akarsz aludni tedd egy fém tepsire töltés közben vagy bármilyen nem éghető dologra. Az én laptoptöltőm 75 fokos jelenleg, a kezem nem állja, ezek ilyenek.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #91571 üzenetére
Ilyen Winbond 25Q szériát rengeteget írtam vele, szerepel a különböző listákon is, mint például (én sem csak úgy ész nélkül nyomtam rá):
https://www.phippselectronics.com/support/ch341a-24-25-series-eeprom-flash-bios-usb-programmer/
Tiéd CH341B, enyém A. Különbséget pontosan nem látom, mert kínai PDF található:
https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/1145700/WCH/CH341B.html
B-típusnál külső oszcillátor lehetőségére is utalnak, az A változat kvarc megoldásához képest, de nagyon zavaros a fordítás.
Miután sok esetben a kiolvasott tartalom fontos, amit fájlba kell menteni, ha írás közben baja lenne, nem olyan tragédia, lehet írni másikat. Noha így nem jártam, de előfordul olyan is, hogy probléma esetén az íróprogrammal resetelni kell a memóriát és megjavul.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #91569 üzenetére
Ahogy a kommentekben is említik, ez egy felesleges piszkálása a szerkezetnek. 5 V-ot nem nagy árammal küldi rá, 1 mA áramra van korlátozva.
Feltételezem, az IC-k szokásos belső védődiódája azt megfogja és nincs gond. Akárhogy is van, már sokszor kezeltem vele TV-be való EEPROM és Flash-memóriákat, eszemben sem volt, hogy belepiszkáljak, nem is mondta senki.
Láttad a listát a kompatibilis memóriák felsorolásáról?
-
rednifegnar
senior tag
-
válasz
lanszelot #91496 üzenetére
Mennyi az esélye hogy sétálsz a Lánchídon, (Hyde parkba) és jön szembe egy elefántcsorda? Szerinted 0,00000000000001%.
Nem, hanem 50%. Vagy jön vagy nem.
A kérdésedre 100%-os választ a Jóistenen kívül senki nem tud adni.
50%. Vagy kigyullad vagy nem.
Ezt hívják statisztikának -
Dr. Szilikát
őstag
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #91390 üzenetére
Duratool néven is fut:
https://hu.farnell.com/duratool/zd-929c-89-2934/soldering-station-48w-240vac/dp/2542886
https://www.newark.com/duratool/spc10942/tools-tips-soldering/dp/29C7723
https://www.newark.com/pdfs/datasheets/spc/TA-373.PDF
Valószínűleg az eredeti gyártó:
http://www.china-zhongdi.com/product/station/temperature/list-2.html
Hasonló hegyek:
-
PHM
addikt
válasz
lanszelot #91383 üzenetére
Légyszi írd már le a méreteit annak a hegynek!
Mert azt a nyomorult forrasztó állomást tuti, hogy nem itt gyártják.
Legyártatják Kínában saját márkásra címkézve.
Biztos vagyok benne, hogy ugyanez a design még legalább 5-6 néven létezik.
Megnézted a hegyet, amit linkeltem?
Ott vannak méretek, összehasonlíthatnád a tiéddel. -
PHM
addikt
válasz
lanszelot #91380 üzenetére
OK, tehát a pákahegy a gond. Mint írtam, ezt a hegyet is többféle néven árulják.
Erős a gyanúm, hogy ez is ugyanaz az alak és méret:[link]
Itt ellenőrizheted a méreteket is.
Az én állomásomhoz is legalább tízféle néven lehet hegyet venni.
A feladat tehát képek alapján keresni hasonló hegye(ke)t, és ahol vannak méretek,
le lehet ellenőrizni a kompatibilitást. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #91375 üzenetére
Csak erre is vonatkozik, hogy nem közömbös a termisztor értéke, amihez méretezve van a hőfokszabályzó elektronika. Most hirtelen már arra sem emlékszem, NTC vagy PTC.
Azért is szokták a fűtőbetéteknél sorolni, hogy mely típusokkal kompatibilis.
A fűtőbetét PTC keramikus, annál a feszültség meghatározott értékű. -
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #91356 üzenetére
HAKKO 907 széria 24 V-os fűtőbetéttel operál az infók szerint.
Viszont ezek a "keskeny" formátumú állomások trafót nem tartalmaznak, mert nem is férne bele a kialakításba (de nem volt ilyenem, amúgy nem ismerem):
Ezért szokott lenni ezeknél 230 (220) V-os fűtés, triac szabályzóval, ami hőfokot nem stabilizál, csak teljesítményt szabályoz.
Noha ez nem lenne kizáró körülmény, vannak 230 V-os pákák is, ami tartalmaz hőfokméréshez szükséges termisztort, 4 kivezetéses fűtőbetét formájában, nyélbe épített elektronikával.
Mellesleg az már nem teljesíti a trafós biztonsági leválasztás követelményét, hiszen a fűtőbetétben ott a 230 V hálózat. Nem véletlen a fix pákabekötés sem, így nem csapja meg az embert a csatlakozónál.
Tehát ezt sem ártana tisztázni, mi van a felső szerkezetben, mit csinál a kijelző, csak timer vagy mi akar ez lenni pontosan, milyen betét van benne, hány kivezetéssel?
-
lanszelot
addikt
válasz
lanszelot #91311 üzenetére
Arra gondoltam még, hogy ha kicserélném a teljes pálka részt.
Pl erre: [link]
Ez az én állomásom, csak mas márkanév van ráírva. Enyémre Holife van irva. De minden ugyanaz: [link]
Az enyémnek nincs cserélhető 5 pines dugalja.
De tehetnék rá, és bármikor cserélhetném.
Viszont nem tudom működne-e.
Levágom a mostanit, az állomásra teszek egy 5 pines aljzatot, és kész.
Vagy ez nem így működik?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Tálaljuk a februári hardverlevest
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest