- iPhone topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Magisk
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ekkold
Topikgazda
válasz
demars #98295 üzenetére
A toroidba ha nem jutott bele víz, akkor akár jó is lehet - de ki kell szárítani és tesztelni. Primer-szekunder közötti szigetelési ellenállást érdemes nagyfeszültségű szigetelésvizsgálóval ellenőrizni, majd megmérni a trafó nyugalmi áramát is. Ha minden rendben akkor "lett" egy jó trafód.
Az EI vas általában rendesen be szokott rozsdásodni, sok munka rendbeszedni, és nem túl jó órabér jön ki rá, ha kiszámolod mennyit dolgoztál vele (annyiból új trafót is vehetnél).
Ha újra kell tekercselni, akkor megint csak nem éri meg - hacsak nem tudsz rá olcsó megoldást.
Összességében: csak ránézés alapján jó állapotúnak tűnő trafóval foglalkozz. Toroid és esetleg hiperszil előnyben. Ha mérés alapján nem jó, akkor még mindíg eldöntheted, hogy kuka lesz vagy megjavítod. A toroidokat gyakran impregnálják, ami megvédheti a külső időjárási hatásoktól is - így azokkal a legjobb az esély... -
Pötyi
őstag
-
Jarod1
veterán
válasz
demars #97932 üzenetére
Aszt hiszem nekem is olyan van , hogy két forrasztható tüske van a csati egyik oldalán,
de ez a csavaros megoldás, amit tordaitibi linkelt még nem láttam, de jobbnak tűnik. -
válasz
demars #97932 üzenetére
Persze, olyan mint a jack csati vagy bármi más szerelhető. Forrasztható, tehermentestítővel.
Vagy van a legegyszerűbb, ez nem való állandó dugdosásra, igénybevételre, cserébe egy csavarhúzóval beköthető.
Kamerákhoz használjuk mert a vezeték még átmegy a csóben, lukon de csati már nem férne át.
Van apa és anya is mindegyikből.
Kapható átalakító szett is, mindenből mindenre
[ilyesmi] -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #97866 üzenetére
Műterheléses mérés gondolom, persze nem nagy terheléssel, csak annyira, hogy a szomszédos vezetékekből kapacitív úton szivárgó feszültség miatt ne higgye valaki, hogy egy szakadt vezetékben is lehet feszültség. Vagy hasonló esetek, ez csak egy példa.
Aluláteresztő szűrő pedig leveszi a nagyobb frekvenciájú zavarjeleket, ami szintén meghamisíthatná a mérést.
-
válasz
demars #97855 üzenetére
"1A az szinte semmi"
Egy főzőlap vezérlőjének készenlétében 200W? Nekem azért elég indokolatlannak tűnik.Igen, a be-beeső feszültség miatt kapcsol le az AVR a státuszled alapján.
A főzőlap reléjének hergelése annyit tesz, hogy megérintem a kezelőpanelt. Nem kapcsolom be, csak felébresztem a vezérlését. Ilyenkor van 1-2 másodpercig ez az 1A-es ugrás is és a morgás.
A morgás szerintem abból adódik, hogy valami az átkapcsolás határán dolgozik, a benne lévő tekercs már rángatja a manipulátort, de még épp nem húzza meg.
A hálózatot átnéztem (nem vagyok villanyász, de ipari gépek kapcsolószekrényeit terveztem/építettem egy pár évig mérnökként, szóval értek egy keveset ehhez a részhez) nincs vele gond. A főzőlapnak külön köre van, kétfázisú dugaljjal van csatlakoztatva, odáig megszakítás nélkül. A dugaljat beterheltem 2kW ohmikus fogyasztóval, probléma nélkül.
A tűzhely is megy egyébként, csak a kikapcsolt és készenléti állapot átmenetben okozza a jelenséget.Az AVR egy szobai dugaljon volt eredetileg, de máshol is próbáltam, mindenütt csinálja. A helyekben az első közös pont az ÁVK-ból érkező sorolósín.
Hétfőn veszek egy új fi relét, és ha azzal is csinálja, akkor biztos a tűzhely a ludas, ha azzal nem, akkor meg a mostani ÁVK öregedett meg.
(Mintha lenne valami ilyesmi a kismegszakítóknál, hogy elfárad a rugójuk, és elérzékenyülnek. Nem tudom az ÁVK-t érinti e ilyesmi.)aujjobba: Ebben legalább normális méretű bizti van, kōnnyen hozzáférhetően. Van a hestoreon ilyen foglalatból egy más dizájn, nemhogy azt kicserélnéd benne.
-
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
demars #97516 üzenetére
Illetve, nem tudok PCB -t tervezni
Erről jutott eszembe, hogy van egy nagyon jó program ami ugródeszka is lehet a kézi rajzolás meg a komoly tervező programok közt: Sprint-LayoutUtána meg pl. JLCPCB legyártja.
A kézi rajzolgatás meg maratgatás sok sebből vérzik, nincs furatgalván, ahol fontos a homogén vezető sáv (pl. nagy áram, RF stb.) nem elég jó stb.
Túl régen foglalkoztam vele, hogy részletekbe menjek, meg időm sincs rá, hogy a lépéseket elmeséljem, de ha komolyan érdekel érdemes utánanézni.
Segéd hozzá (nincs közöm a szerzőhöz).
A végeredmény a legtöbb esetben megkülönböztethetetlen ipari cuccoktól... -
Reggie0
félisten
válasz
demars #97523 üzenetére
Ilyen kis paneleknel erdemes lenne maras elott maratasallo filccel athuzni a vonalakat, mert ha csiszolas utan ezt megnezed, akkor teli lesz kis godrokkel ott ahol vekonyabb volt az atragadt tinta.
Masfelol lehet erdemes lenne hasznaltan egy mechanika hibas resines 3d nyomtatot venni, az kozvetlen le tudja vilagitani a mintazatott az UV erzekeny filmre es akkor a nyomtatast/vasalast kiprobalhatod. Van erre kesz program is. Lasd: [link]
-
ViZion
félisten
válasz
demars #97516 üzenetére
1-1 SDM cserével mi a baj? Két vége van, gyorsan kell pötykölni, h ne melegedjen túl. De jó pákával megoldható házilag is.
PCB tervezésre vannak programok, ha ebbe az irányba mennél. Bár komolyabb, esetleg több rétegű vagy kétoldalas nyákoknál már több mindent kell figyelembe venni, nem elég, h aés B összekötöd. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #97506 üzenetére
Az un. magazin papírt használtam, amit találtam otthon, valami fényes felületű kiadványban. Nem számít, hogy már nyomtatott.
Xerox lézernyomtatómba tettem, sötét fokozatra állítva (másik a takarékos beállítás, de nem az kell).
Vasalás egy vászondarabon keresztül, ami kivédi a nyomat lapítását, illetve a fehér vászon enyhe barnás pirulása indikálja a megfelelő hőfokot és időtartamot, amit előzőleg már kitapasztaltam.
Most már Aliexpressről is rendelhetnék ilyen célra való papírt, ha kellene.
-
-
-
demars
addikt
válasz
demars #97464 üzenetére
Szétkaptam, mértem kicsit. Egy biztosíték kiment, cseréltem de nem lett jó.
Néhány ellenállásra rámértem, volt amit tudtam mérni de elég soknál nem mutatott a műszer semmit sem.
SMD alkatrészeket is mértem ott is szakadást mértem. Azokat nem tudom cserélni, szóval szerintem kuka a műszer.Nincs égés, pukkanásnak nyoma.
Kép1
Kép2 -
-
Postas99
őstag
válasz
demars #97385 üzenetére
Nagyon, köszi a választ.
[Ezt néztem ki]Ami csábít, hogy a csehektől jön 2 nap a szállítási idő, és ingyen szállítanak.
A tied itthoni vagy külföldi (Ali, GeekBuying stb) beszezés volt?Szívesen vásárolnék itthonról is, de ezek a termékek itthon drágábbak, és csak kiróbálási garancia van rájuk.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
demars #97176 üzenetére
Külső és belső átmérőt érdemes lemérni. De ha egy meghibásodott tápot akarsz kiváltani, akkor arról lelehet szedni az eredeti csatlakozót, és feltenni az újra (ill. a vezetékeket össze lehet toldani).
Amit belinkeltél az "nagyon kínai", volt hasonló nekem is egy kamerához, az pár hónap alatt megadta magát, így belenéztem, hogy milyen... hát.. nem volt értelme megjavítani. Szóval ha fontosabb célra kell akkor nézz ki egy másik típust szerintem. -
baly81
aktív tag
válasz
demars #97084 üzenetére
Nekem a DDF szériás fúró-csavarozó melegedett a szénkefe miatt. Ennek a végéről szerelhető a szénkeféje, két csavart kell kicsavarni és a műanyag burkolatot leszedni. Ha a tiéd is hasonló kialakítású akkor lehetséges.
Kár hogy a Makita nem alkalmazza a Bosch ötletét (azt hiszem ők találták ki), hogy amikor a szénkefe elért egy bizonyos kopásszintet a kommutátor megkímélése végett egy műanyag csap jön ki a szénkeféből, így megszüntetve a kontaktot/működést. -
válasz
demars #96860 üzenetére
Persze működik. Mármint ha a motor egy univerzális kefés, pl. sarokcsiszoló.
Hagyományos 1 fázisú kalitkás motornál akkor működik ha relatíve üresbe, terhelés nélkül indul, pl. ventillátor, vízszivattyú.
Kompresszornál nem fog mert terhelés alatt a lágyindításnál csak búg a motor és áll mert kevés neki a ráeső feszültség, majd az indítási késleltetés után elindul de akkor meg minek a lágyindítóAz indító ellenállás jellemzően "kockacukor"
, ez a beceneve, nagyteljesíményű kerámia ellenállás.
Ha valami miatt nem sikerül rövid időn belül tehermentesíteni az ellenállást indításkor, simán szinte felrobban a hirtelen túlmelegedeéstől, ha kísérletezel ilyenekkel akkor óvatosan.Ez a megoldás működik sok nagyflexbe minden elekronika nélkül, amikor megnyomod a gombot, megnyomsz egy műanyag rudacskát is aminek a háza úgy van tervezve hogy kb. 0,5-1 másodperc alatt menjen végig benne a rúd, és ez zárja rövidre az indító ellenállást.
Létezik elekronikus lágyindítás is, kicsit bonyolultabb.
Egy triak a lényege amit elektronika vezérel és fázishasítással intézi, nulláról teljes nyitásig szintén 0,5-1 másodperc alatt fut fel a gate vezérlés. -
ekkold
Topikgazda
válasz
demars #96708 üzenetére
Az összetartozó vezetékek összesodrása általában csökkenti a zavarérzékenységet, tehát igen, nem árt összecsavarni.
Az 55 fokos borda gondolom hangosabb zenehallgatás után volt, és nem csendes állapotban. A dobozon vannak szellőzőnyílások ahol ki tud menni a meleg levegő (és ahol be tud jönni a hidegebb)?
Ha ventit raknék be akkor csakis hőmérsékletre indítanám, mert engem kis hangerő esetén zavarna a ventilátor zúgása. De ez is csak akkor hatékony, ha megvan a levegő be és kiáramlási útvonala is, azaz megfelelően elhelyezett szellőzőnyílások (furatok v. rács stb..) is vannak a készülékházon.
Amúgy a melegedés természetes- ha dolgozik az erősítő, és az 55 fok "még belefér" kategória, ennyit ki kell bírnia. -
ekkold
Topikgazda
válasz
demars #96699 üzenetére
A képek alapján:
- Nagyon hosszúak a vezetékek, ahol lehet rövidítsd.
- A potinak van fém háza, kösd GND-re.
- A poti és az erősítő panelek közötti vezeték szakasz is elég hosszú, meg lehetne próbálni ide is árnyékolt vezetéket használni.
- A bemenet vezetékei pont a trafó felett mennek, ez is összeszedhet zajt, próbáld elmozdítani, hogy változik-e a helyzet, esetleg más útvonalon vezetni.
- A hűtőborda össze van kötve a GND-vel? (nem tudom, hogy az IC-k hűtőzászlója öszeköttetésben van-e a GND-vel) A hűtőbordát célszerű földelni, de ha mindkét IC összeköti a GND-vel akkor kialakulhat földhurok - ez esetben az egyik IC alá kellhet szigetelő-hővezető alátét, vagy a hűtőborda kettéválasztása is megoldás lehet - persze csak akkor, ha ez okozza problémát.
Ha az IC-k szigetelve vannak felszerelve, akkor mindenképpen próbáld GND-re kötni a hűtőbordát. -
-
demars
addikt
válasz
demars #96695 üzenetére
Érdekes, megszűnt a hangos alap zaj. A hanszorókból most is hallani, de kisebb.
GND t lehúztam hálózat földjére, nem történt változás.
Sikerült a bt modult működésre bírni, megszólalt a rendszer.
Potit letekerve erősödik a zaj.
Viszont elég gyengének tűnik, két 200W -os hangládát tudtam szerezni, néhány mp erejéig feltekertem maxra, igazából egy jó telefon is tud ennyit.
Ami még feltűnt, hogy a hűtőborda kb 2 perc után langyos volt, szóval kell a kényszer hűtés. -
Ribi
nagyúr
válasz
demars #96674 üzenetére
Már mindent leírtak, nekem is csak 2 drót ment a füles erősítőmbe, a házat le kellett földelni, különben búgott mint a fene. Illetve azt sem szerette ha mondjuk telefont kötöttem csak a bemenetére, mert akkor sem kapott egy fix pontot a földelése, mert az meg nem volt a házhoz kötve. Azóta egy kapcsolódobozon kersztül van a bemenete aminek a földje mindig kapcsolódik valamihez ami ugyancsak le van földelve. Azóta nincs búgás. Nem jók ezek a levegőben lógó földek / burkolatok. Összeszednek mindent is.
-
-
ekkold
Topikgazda
válasz
demars #96674 üzenetére
Az erősítő fém házban van? Azt összekötötted a GND-vel? (én kondin keresztül szoktam öszekötni a bemenet környékén) Ha a hangerőt letekered akkor is búg? Ha a poti fémházas, akkor annak a házát is GND-re kell kötni. Fotókat tudsz készíteni esetleg a jelenlegi állapotról?
-
válasz
demars #96674 üzenetére
Ha a bemenetet testre zárod, megszűnik?
Ha igen,
bemeneteken a panelon van min. 47Kohm-22pF alkatrész?
Jó helyre megy a bemenetek testje? Kétpaneles a megoldásod, ha igen, bemeneten földhurok?Ne csüggedj, én 45 évvel ezelőtt ugyanígy szívtam életem első TBA810-es végfokjával, annyi hogy rögtön el is szállt valami gerjedés miatt.
Teljes topológia áttervezése, megfelelő hidegítő tagok betétele után szerintem még most is szólna ha megvolna. -
ekkold
Topikgazda
válasz
demars #96662 üzenetére
Ha egy fázisról akarod járatni, a 3 fázisú motort, akkor kell egy olyan alkatrész, ami a fázishelyzetet megváltoztatja. Ez lehet kondenzátor vagy induktivitás. Bizonyos kondenzátorok nem bírják a folyamatos üzemet, mert túlmelegszenek (létezik állandó üzemű, és csak indító típusú kondenzátor is). Az indító kondenzátort csak az indulás idejére kapcsolják be, nyomógombbal, vagy áram-relével.
Az olyan megoldás ahol nincs kondenzátor, csak nyomógomb, az speciális motorhoz van. Az ilyen motor úgy van elkészítve, hogy a saját tekercsének az induktivitása + a tekercs ellenállása hozza lére a fázistolást. Azonban az ilyen motor eleve 1 fázisú táplálásra készült, és igazából nem 3 fázisú motor. Nekem pl. egy ruszki köszörűgép 500W-os motorja ilyen. Amikor megvettem kb. 30 éve, a motoron kívül, az egész vezérlő elektronikát (kapcsoló, indító elé, visszajelző lámpa) ki kellett dobnom belőle, és sajátot beépíteni. Azóta viszont hiba nélkül megy, amikor kell.
Másképp fogalmazva: Rendes 3 fázisú motor, 1 fázisú üzemeltetése nem fog menni csak egy nyomógomb bekötésével. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #96662 üzenetére
Ha kondenzátoros fázistolással tervezett, akkor kell a kondenzátor, legfeljebb az áramrelé helyett használható manuális kapcsoló. Egyrészt az impedancia is úgy van számítva, hogy nélküle leéghetne a tekercs, illetve a megfelelő fázistoláshoz is kell. Hogy vannak-e esetek, amikor mégis kibírja és még el is indul, ilyet nem próbáltam soha.
Ha állandó üzemi kondenzátorral tervezett, akkor meg az (is) kell. Utóbbi elhagyása esetén túlterhelődhet, leéghet a munkatekercs.
Vannak azonban motorok, ami nem igényel kondenzátort, ilyen a hűtőszekrény kompresszora, itt a mágneskör megfelelő tervezésével érik el, hogy a segédfázistekercs létrehozza a kívánt forgómezőt. Tehát itt is kell a segédrelé / áramrelé az indításhoz, vagy PTC-termisztor. Itt nagy előny, hogy nem tud tönkremenni a kondenzátor, mert nincs.
Vagy régen is voltak állítólag olyan motorok, ahol alumíniumból tekerték a segédfázist, így a tekercs ellenállásának és a megfelelő tervezésnek köszönhetően kondenzátor nélkül elérték, vagy elérik a célt.
Külön kategória a hasított pólusú motor (réz rövidzár a vasmagban intézi a fázistolást), ott külön tekercs sincs.
-
válasz
demars #96535 üzenetére
Én a doboz hátuljára raknék rendes hűtőbordát(nem csak egy alu lemezt) és ha a trafó jól van méretezve akkor csak szellőző furatokat raknék a doboz tetejére.
Fából elég nehéz igazán szép dobozt csinálni mert még ha szép is az alapanyag az elkészülés során sérülhet(puhafa esetében benyomódás a felületen vagy belemar a csiszológép,szálkás lesz a festés vagy megfolyik stb-stb) -
válasz
demars #96470 üzenetére
Szia!
Van 750-es DELL szintén szerver tápom annak is más a bekötése de az legalább teszi a dolgát rendesen.
Amúgy 2db egyforma 750-es HP tápot símán köthetsz párhuzamba és már mindjárt 124A a kivehető áram.
Az én tápjaim ilyen gépbe voltak [link] Az ilyen Blade szerverbe van amikor 8db 2360W-os van párhuzamba kötve.A ventijei is brutálisak -
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #96014 üzenetére
Például ez, de cserébe segédtápot is igényel az elektronika részére, mondjuk egy kisebb dugasztáp képében:
https://www.aliexpress.com/item/1005005816805271.html
Természetesen azt én sem gondoltam, hogy táp nélkül menne, az akkut lehetne ugyan tápforrásként használni, de azt le is meríthetné, ha úgy marad töltés nélkül. Olyan rémlett, ami egyszer lekapcsol és ezzel együtt a saját tápellátása is megszűnik, de most nem látok olyat.
-
válasz
demars #96002 üzenetére
2 darab 12V 250VA trafoval.
Nem a reklam helye de nalam van a fiokba egy 24V 500VA toroid, aminek a szekundere van kivul, eleg keves a menetszam ugyhogy siman meg lehet csapolni 2*12voltra. Akkor ugyanolyan lesz mint az eredeti.Ismerem ezt fajta toltot, nalunk a negytesoja 25A van hasznalatba a munkahelyemen. Ahogy Szilikat irta, akkugyilkos, fabrikaltam ra egy aramkort ami 15 voltnal kikapcsolja a toltot kulonben elforralja az akkut ha elfelejtkezunk rola.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #95998 üzenetére
Minek ilyen töltő, traktorhoz? Ilyen szabályozatlan töltővel könnyen ki lehet nyírni egy kisebb akkut, de komolyabb darabokat is csak felügyelet mellett szabadna tölteni, figyelve a kapocsfeszültséget.
Meg ebben a kategóriában előfordul olyan trafó, pontosan nem emlékszem, hogy légréssel tervezik, vagy a gerjesztést úgy állítják be, a szokásoshoz képest áramgenerátorosabb tulajdonságot mutat. Nem nagyon találsz bele olyan trafót, ami megfelelő árammal, pont jó feszültségre tölti az akkut. Ráadásul a hálózati feszültségre is érzékeny, nem stabilizál semmit.
A kapcsoló úgy néz ki, egyik állásában ilyen 2 diódás körbe kapcsol (ha nem is ilyen irányba, alábbi csak példa). Másik állásában a szekunderek szintén sorosan maradnak, de a kötési pont sehová nem megy, Graetz-híd megy a két szélső pontra.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #95161 üzenetére
Annak idején magam is szimpla Graetz-híddal és 2x 10 ezer mikróval tápláltam meg a Quad 405 végfokot, de ez semmit nem vont le az "élvezetből" vagy ki tudja, akkoriban nem nagyon volt szokás duplázni a tápot.
Ami érdekesebb volt, a földhurok, vagyis az átmeneti ellenállásokon folyó áramok okozta zúgások megszüntetése, amire a csillagpontos testelés vált be legjobban.
Volt egy alumínium alaplap, arra rögzítettem le egy nagy rézzsarut. Abban összefogtam több szál sodrott vezetéket (forrasztással is megerősítve), stílszerűen a szokásos zöld-sárga vezetékek, amit hálózati kábelből bontottam.
Ezek ágaztak el mindenfelé: trafóközép, pufferek, végfokok, előerősítő, Revox RIAA modul stb. A bemeneti RCA csatlakozókat viszont nem volt szabad a házra testelni, csak a bemenethez.
Jelválasztót CD4066 kapcsolókkal oldottam meg, bár lehet, mai szemmel van jobb is, de nekem megfelelt. Hall-elemes nyomógombokkal váltottam, SAS6600 IC segítségével, illetve a Tape-monitor nyomógomb is helyet kapott.
-
-
ekkold
Topikgazda
válasz
demars #95161 üzenetére
Szerintem nyugodtan mehet közös tápról a két QUAD405 végfok. Ennyi alkatrészhez nem feltétlenül kell nyákot gyártani, össze lehet vezetékezni, sokan inkább csak a mechanikai rögzítés megkönnyítése miatt teszik nyákra ezt a pár alkatrészt.
Ha nyákot akarsz tervezni (ehhez, vagy bármi máshoz) akkor célszerű megtanulni valamelyik nyáktervező program használatát. annak idején sokféle programot megnéztem, és akkor arra jutottam, hogy mind sz...r, csak mindegyik másképp, és van amelyik nagyon, van amelyik kevésbé. Szóval kompromisszum mindegyik a használhatóság / ár /pilótavizsga között. Végül az Eagle mellett maradtam, bizonyos okokból abból is egy régebbi verzió (7.2.0) mellett, ez hosszú évek óta jó kompromisszumnak tűnik. Egyszerű áramkörökhöz is használható, de ha jobban kiismered, akkor profi panelek is készíthetők vele. Később dolgoztam olyan munkahelyen, ahol megvették ezt a szoftvert, és rengeteg panelt terveztem vele. De kis ügyességgel olcsóbban is beszerezhető pl. a "virágbolt"-ból. Az új verziókkal több gond van, megvette az autodesk és egy lassúbb, böhöm nagy szoftvert csinált belőle, amit ráadásul csak bérelni lehet adott időszakra, megvásárolni nem. Annak idején az akkori munkahelyemen is maradt a 7-es verzió, nem frissítettünk. -
sonar
addikt
válasz
demars #95161 üzenetére
Mindent meg lehet tervezni panelen ha ismertek az alkatrészek dimenziói. Plusz a panel ad egy mechanikai tartást is az alkatrészeknek. Vezetékezve dobozolni se egyszerű.
Ilyen kapcsolás tervezése nem nagy kunszt. 1-2 YT videó alapján KiCAD-ban simán meg tudod csinálni. Sőt ha jól csinálod a kapcsi rajzot akkor ilyen bonyolultságnál varázsol neked belőle egy viszonylag használható tervet is.
Vagy vannak még pcb gyártók akik a honlapjukon kinálnak lehetőséget a tervezésre és ők le is gyártják neked a panelt. pl.: [link] -
lanszelot
addikt
válasz
demars #94772 üzenetére
Először is köszönöm szépen a választ mindenkinek.
Ez így nem jó, 2 dolog miatt:
- leggyengébb lrd 6k ohm. 3V elemmel azt jelenti nem világít a led.
Erre írtam, hogy oda teszek be egy pnp-t hogy amit az lrd -ről kap a base kinyit és a led egyenesen a 3V-t kapja.
- írtam, hogy elméletet tudom. De gyakorlatot nem. Nem tudom ezeket a rajzokat gyakorlatba lemodellezni.
Papíron nem kell rajz se, ott tudom hogy kell.
Csak a bread board -on kötök mindent össze vissza.Kapcsoló nem jó, ha van kapcsoló minek az egész, akkor nekem kell kapcsolgatni.
-
válasz
demars #94691 üzenetére
Persze lehet mérni, poti+előtétellenállás, sorbakötve egy DMM A állásban és végkitérésnél leolvasod az áramot.
De nem így szokás, a feszültséget mérjük végkitérésnél és ebből számítható a söntellenállás értéke.
Pl. végkitérésnél a műszer 60mv-ot kér, neked 5 ampert kéne mérni, akkor a sönt
R=U/I azaz 0,06/5=0,012ohm. Teljesítménye P=U*I vagyis 0,06*5=0,3W.
Vagy ugyanez a műszer, 250A-t kellene mérni, 0,00024ohm, teljesítménye 15W.
A skálát valószínűleg át kell majd rajzolni vagy megtanulni leolvasni.
Tirisztornak gyújtóáram kell, nem FET, nem feszültségvezérelt hanem áram. -
válasz
demars #94604 üzenetére
Nagyon rendes vagy de ezt nem fogadhatom el.
Nem használod, jó kis masina nagyon.Mezis,
nem jó a PC szkóp, 230-at is kellene mérnem és nem szívesen engedem bele a gépbe a 230-at még leosztva se.
Az usb szkópok meg leválasztottak, a hagyományos minik meg vagy elemesek vagy az asztaliak elválasztott hálózattól. -
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
demars #94364 üzenetére
Nekem ehhez hasonló van forrasztáshoz, mikroszkóp esetleg utána.
https://vi.aliexpress.com/item/1005005953929967.html
Van egy kicsi rész ami extra nagyítást ad, több családtag használta már szálka kiszedésére is, szóval nemcsak forrasztáshoz jó.A fordított obis nagyítás az sokkal többet tud, közgyűrűvel meg döbbenetes nagyítások érhetők el, akár mikron alatti részek is láthatók, de mivel ott a flange distance határozza meg a munkatávot az minden esetben túl kicsi bármi másra mint nézegetés.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- iPhone topik
- Energiaital topic
- Vicces képek
- Építő/felújító topik
- Facebook és Messenger
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Dune Awakening - Máris túl az 1 millión
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- OnePlus 13 - Black Eclipse - Használt, karcmentes
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged