- Netfone
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
johniee #97842 üzenetére
Ez igen érdekes.
Nem a bejövő tápod kicsi? Miről van hajtva ez a modul?
Akksi van ilyenkor rajta amikor egy kondenzátortól már el se tud indulni?
Nem zárlatos az a kondi? Nincs több ötletem, ezt a kiegészítő kondenzátort simán fel kéne tudnia tölteni egy 2 amperes modulnak. -
válasz
johniee #97832 üzenetére
Igen, vagy lehet egyből 1000 mikróval nyitnék és a kimenetre kell polaritáshelyesen kötni. A kondin nagyon feltűnően jelölik a mínusz lábát, ha mégis bizonytalan vagy fotózd be a kondit és akkor megmondom melyik lába a - .
A modul kimenetre kell ahova a fogyasztók mennek. -
válasz
johniee #97826 üzenetére
A panelon az IC 12. lába és a test, mínusz jözé kéne beforrasztani egy kondenzárort.
Most olvasom hogy az egészet nem közvetlenül az akkuról haználod hanem van közöttük egy csoda modul.
Hát az nagyon gyenguszka lehet ha ez a csöpp kis ic annyira lerántja hogy leesik a kimenője.
Vagy még egyszerűbb megoldás lehet, a tápmodul kimenetére forrasztani egy 470-1000mikrofarados kondit, ez talán elég lenne hogy áthidalja a bekapcsolási áramlökést. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
johniee #97821 üzenetére
Én vettem pár USB-s/5V modult HEstore-ról, de hiába a 2-3A terhelhetőség, gyakran már az 1A is kihívás nekik. Én alapból nagyobbat vennék és aztán foglalkoznék a kopogással, amit nem csodálnék, ha a gyenge táp csak súlyossbítana. Amúgy valami 1-2 ohmos PTC sobakötve lehet segítene az indításon, viszont a basszusnak meg lehet, nem tenne jót.
-
válasz
johniee #97818 üzenetére
Ha ez a nokedli ennyire megrántja a tápot , hogy lekepcsol még a rajta lógó másik egység is, akkor ott valami komoly probléma van a huzalozással.
Pláne hogy 18560-es liionról megy ami vidáman tud 5-10A impulzusokat is.
A 12-es standby lábát kéne piszkálni,
Azt írj az adatlap belsőleg fel van húzva ellenállással, 100nF-1-2mikrofarad elkót kéne a 12 láb és a test közé tenni és így késleltetve ébred a végfok.
Így elvileg a táp ráadása után késleltetve éled fel a végfok. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
johniee #97644 üzenetére
Párhuzamos cellákat nem szokás külön védeni, feszültség szempontjából nem is kell, hiszen ugyanaz. Ld. a laptopakku paralel tagjai, vagy roller, bármi.
A BMS-modul terhelhetősége, zárlatvédelme lehet érdekesebb, bizonyos esetekben. Ha együtt véded egy 1 A-os modullal, akkor 1 A lesz a terhelhetőség, ami két cellára oszlik el és így tovább. De ezt úgy kell optimalizálni, hogy egy modul megoldja a problémát.
-
johniee
senior tag
válasz
johniee #67075 üzenetére
sziasztok!
Pár éve volt ez a projektem.
Ugye ez egy hozzáadott 12V és egy 5V tápból áll belül és konnektort igényelt.
a BT-rádió egységnek 12V kellett, a pici erősítőnek pedig 5V és így nem gerjedtek.Na most ha ugyanilyen dobozba, de csak 18650 cellákkal(3S=12V) akarom megvalósítani a tápot a rádió+BT egységnek, az első problémám, hogy az előre beépített erősítősnek ennyivel nagyobb a helyigénye, mert az előlapja (és NYÁKja) is nagyobb.
És ha nem szól éppen semmi, akkor is van egy halkabb alap zúgása két hangszóróval
Van itthon (gyárilag) potméteres PAM8610-em is, de attól félek az is gerjedni fog, ha közös lesz a 12V(3S - 18650) táp -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
johniee #90389 üzenetére
Azoknak a vékony tartozék kábeleknek aránylag nagy szokott lenni az ellenállása, de az áramot az IC-nek kellene korlátozni, a kábel csak hozzájárul néha pluszban.
Ha tényleg LTC4054 van benne és a képen látszó 1,5 k tartozik hozzá, akkor az adatlap szerint 1000/1500 = 0,66 A lenne a max. töltőáram.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
johniee #90384 üzenetére
Akkor többféle változatban is forgalmazzák eszerint, lehet 4,2 V-os töltőköre, ahogy említettem.
De attól még nem árthat egy bemérés kondival is, mert láttunk már olyan kínai, felelőtlen megoldásokat, amikor egy Li-ion akkut túltöltenek.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
johniee #90373 üzenetére
Egyébként a dolog érdekessége, hogy egy 4,2 V végfeszültségű (pl. TP4056) töltő használható soros 3 AA cella töltésére is, mivel nagyjából 3 x 1,4 V kapocsfeszültségen telítődnek.
Így még azt sem lehetne kizárni, hogy gyárilag beterveznek egy Li-ion töltő IC-t, utána gyárthatják kétféle akkuval is.
Milyen IC van ebben, látszik a felirat?
Ha az akku helyett beteszel pufferként egy kondenzátort és az pontosan 4,2 V-on áll meg, akkor Li-ion töltő. Ha felhúzza 5 V-ra egy szimpla töltőellenállás, akkor AAA-töltő.
-
johniee
senior tag
válasz
johniee #89514 üzenetére
Sziasztok! Kezd összeállni a kép, hogyan is fog bekerülni
az eredeti reflektor-zseblámpa gyári dobozába az új elektronika a
szintén új 4db vagy 6db 3500mAh-s 18650 cellával
Én arra gondoltam, hogy tennék egy 3 pines billenőkapcsolót a
Battery - csatlakozóhoz ami a PowerBank áramkör negatívnál kijön
vagy ez tök felesleges lenne, hogy tudjam kapcsolni a lámpát/a töltést?
Vélemények? Ellenjavaslatok? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
johniee #89530 üzenetére
Párhuzamos cellákat nem szokták külön védeni, azok egy tagnak számítanak, vagy mintha egy cella lenne, ilyen szempontból. Ez így működik a laptopoktól kezdve, kerékpárok stb.
#89531 PeachMan
Egy időben csavarbehajtó Ni-Cd 12 V akkuját is töltöttem 24 V-os monitortápról egy ellenálláson keresztül. A beállított áram nem volt sok, valahol 0,1C alatt, így akár 24 óráig is maradhatott rajta.
Ez is áramgenerátoros jellegű meghajtás, azaz relatív nagy a tápforrás belső ellenállása, így képes rugalmasan követni az akku töltődését. Minél nagyobb a forrásfeszültség, annál kisebb az áram változása, az arányok miatt, de a gyakorlatban ezt persze nem lehet és nem is érdemes bármeddig növelni, mivel az ellenálláson túl sok hő veszne el.
Itt a gyakorlatban 24 V-ról töltve, az áram kicsit csökken a töltődés folyamán, de úgy lőttem be, hogy az átlagérték épp alkalmas legyen. Értelemszerűen labortáp vagy CC/CV modul is használható.
Merítésnél az a gond, hogy a leggyengébb soros tag egyszer összeesik 0 V-ra, majd át is fordulhat negatívba, ha nem veszed észre. Az igaz, hogy például autóakkunál is van egy meghatározott alsó szint (10,5 V, ha jól emlékszem), amit betartva, normális esetben egyik cella sem merül túl, de ha egy cella beteg, akkor már nem ilyen egyértelmű helyzet.
Li-ion akkunál ezt a problémát kivédi a BMS.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
johniee #89526 üzenetére
A BMS nem töltő, hanem többfunkciós védelem, például a töltő meghibásodása esetére is, ha az túl akarná tölteni, 4,25 V felett lekapcsol.
Véd túlmerítés ellen, általában 2,5 V alatt megszakít. De egy ilyen LED-lámpa 3 V alatt már egyre kevésbé világít, így nehéz lenne túlmeríteni. Mivel nem lesznek soros cellák, aszimmetrikus töltés-merülés sem probléma.
Véd túláram ellen, noha főleg nagyobb teljesítményű lámpáknál a modulon eső feszültség, melegedés, veszteség miatt nem szeretik. 700 mA nem sok ilyen szempontból, úgyhogy ez egyéni belátás kérdése is, valaki milyen kockázatot vállal, valamiért cserébe.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
johniee #89519 üzenetére
Ez nem így működik, az a driver 2,8 A áramot kényszerít a LED-re, ha van miből. Ha például fel van töltve 4,2 V-ra, akkor van tartalék, a LED-en addig emeli a feszültséget, amíg beáll 2,8 A áramra. Ha lemerül, már nem lesz miből.
0,1 V esik nagyjából a driveren, amikor teljes vezetésbe kapcsol. Illetve van még egy kis értékű áramfigyelő ellenállás, azon is esik valami.
Töltő jónak néz ki.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
johniee #89514 üzenetére
Ha úgy érzed a melegedés, illetve fényerő alapján, hogy neked 700 mA megfelelne, akkor lehet azt is választani. Ha jobban ki akarod hajtani, akkor nagyobbat, aminek lehet kockázata is, attól függően, hogy mire tervezték a hűtést.
5-módú driver, ha elég gyorsan kapcsolgatod, fényerőt vált 3 fokozatban és villogni is tud általában. Ez viszont zavaró is lehet, ha néha akaratlanul is módot vált, megint léptetni kell tovább. 1 módú csak be-ki, gondolom.
Alábbi modul csak ellenállásokkal állítja be a kívánt áramot, ami nem valami jó megoldás, az áram folyamatosan csökken, ahogy merül. Az IC csak PWM kapcsoló, illetve logikai meghajtó szerepet játszik, így tudja csökkenteni a fényerőt, illetve villogtatni. Max. fényen direktbe kapcsol, PWM nélkül.
Van pár, ilyen elven működő zseblámpám, gyakorlatilag lehet éppen használni, de lehetne jobb is:
AMC7135 a másik linken nem látszik, de ki van hagyva a helye, olyat küldenek, ahogy választod. Ez például 4 x 350 mA:
Tölteni egy XL4015 CC / CV modullal is lehet például, ami elvben 5 A-os, de úgy már nagyon melegszik, kevesebbre célszerű állítani. Meg egy tápegység is kell hozzá, téglatáp stb.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
johniee #89507 üzenetére
több 1S szingli 18650 akksival
Ilyeneket én nem tudok értelmezni. Cellák soros, párhuzamos és vegyes kapcsolását értem.
Ha párhuzamosan kötöd, akkor nem szükséges BMS, mert a LED amúgy sem világít már 2,5 V-ról, így nem tudod túlmeríteni. Vannak ilyen lineáris, disszipatív meghajtók, mint az AMC7135, ami az áramot stabilizálja 350 mA értéken, a különbözeti teljesítményt elfűti. Jobb, mint az ellenállás, amivel egyszerűbb zseblámpákban találkozni lehet, mivel ez legalább igyekszik követni az akku merülését és csökkenő feszültségen kompenzál, már amíg van tartalék.
Ebből ahányat párhuzamosítanak, annyiszor 350 mA áramot tol a LED-re:
https://vi.aliexpress.com/item/32806189975.html
Jobb hatásfokhoz kapcsolóüzemű driver szükséges, amit zseblámpákhoz forgalmaznak, alábbiak közül a tekercsekről ismerhető fel:
https://vi.aliexpress.com/w/wholesale-flashlight-driver.html
Külön téma a soros cellák esete (8,4 V max.), ezek kisebb áram mellett biztosítanak azonos teljesítményt és a két cella együtt szintén dupla energiát tárol. Viszont túlmerülés ellen BMS-védelem szükséges, mert egyik cellát sem szabad 2,5 V alá engedni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
johniee #89505 üzenetére
Labortápról is áramgenerátorosan kell meghajtani, azaz max. 1,5 A, de veheted lejjebb is. Elvileg feljebb is, de az nem túl előnyös az élettartamra, illetve nem tudom, a hűtés nálad mennyire van méretezve:
DC forward current ‑ High Efficacy mA 2000
https://pt.mouser.com/datasheet/2/723/XLampXPG2-2327214.pdf
A feszültség lehet 3 V felett, miután azt a LED határolja magának, az adott áramon.
Akkuról is hasonlóan, de itt többféle lehetőség van. Lehet két cella sorosan, amihez BMS is szükséges, majd azt lekonvertálni egy áramgenerátoros driverrel, CC / CV modullal stb.
Szimpla, illetve párhuzamos celláknál a túl kevés feszültségtartalék jelent problémát, noha arra is vannak megfelelő driverek, lineáris vagy kapcsolóüzemű is.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
johniee #87625 üzenetére
A LED meghajtásának megoldását kellene megvizsgálni, abból lehetne következtetni a megoldásra.
Meg a leírásodból az sem derül ki, hogy akkuhibás (ellenőrizted) vagy más gondja van. Azért egy ilyen lámpával már lehet virítani:
https://favourlight.com/products/industrial-light/details/ps80c1n001/
-
válasz
johniee #87625 üzenetére
Egy feltöltött 18650 cella feszültsége 4,2 volt, 2 sorbakötött cella már 8,4 volt, szóval papíron nem lesz jó.
Hogy a valóságban jó-e, azt meg ki kell próbálni
Első körben úgy próbáld, hogy az akkupakkal sorba kötsz egy diódát, az csökkenti a feszültséget ~1,2 volttal. Ha így működik jól, akkor meg lehet próbálni dióda nélkül is.
A 18650-es cellákhoz saját töltő kell, de ezt gondolom, hogy tudod.
-
-
-
válasz
johniee #87469 üzenetére
A töltóáram cellafüggő, pontosabban speifikációfüggő.
Van amelyiket lehet 1 vagy akár 2 vagy 3C-vel is tölteni és van olyan amit nem. Adatlap erősen ajánlott.
Mekkora a cella, hány Ah? 0,5, 1 és akár 2-4C töltőáramnál is a teljes töltöttséghez 3 óra kell. Normális intelligens jellefű töltőt feltételezve ami némileg vigyáz is a cellára.
Mielótt nemhiszed, igen lehetséges ultragyors töltés is ha bírja az akku,
4-5C is akár és ezzel valóban 30-40perc alatt fel lehet tölteni. 70-80%-ra és nem tovább mert a teljes töltöttséghez csökkentett árammal még 2óra 30perc kell.
Egy hajnyírónál szerintem mindegy hogy 3 vagy 5 óra alatt tölt fel. Hacsak nem fodrásznak kell. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
johniee #87462 üzenetére
Amint jeleztem is, a motorárammal adódhatnak problémák. A TP4056 modulra integrált védelem is 1 A körüli, ha jól rémlik, talán valamivel több. De ha bírná is lekapcsolás nélkül, a MOSFET melegedése várható.
Több csavarbehajtóm átalakítottam 18650 akkura, de ilyen szimpla vagy párhuzamos cellákkal működő szerszámoknál védelmet nem iktattam be, épp a terhelhetőségi és férőhely gondok miatt sem. Jól lehet érzékelni, amikor elfogy az erő az akkuból, olyankor nem kínozom tovább, töltőre teszem, így megy régóta.
Soros celláknál nagyobb lenne a probléma, mert bár ott is érezhető az egyik tag gyengülése, de jobban beeshet, akár át is fordulhat rajta a polaritás, ami főleg ilyen akkunál megengedhetetlen, bár egyik fajta sem tolerálja jól.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
johniee #87418 üzenetére
Gyakorlatilag a LED-ek nyitófeszültségének eltérései az áramfelvétel szempontjából jelentéktelenek, esetleg az 1 k ellenállás növelésével tudod csökkenteni.
Ha kétszínű, akkor közös anódost lehetne bekötni. Az SMD alkatrészek levétele nem nehéz, csak felpakolod egy kis ónnal a két végét, majd egyszerre / felváltva melegíted és letolod. Egy tűvel is rá lehet segíteni, illetve egy széles pákahegy is segíthet, bár nem feltétel. Lehet ragasztóval is rögzítve az alkatrész, de az is leolvasztható.
Az is egy lehetőség, hogy marad a panelon lévő LED, plusz ráköthetsz külön egy soros LED+ellenállás tagot.
Szimplán a LED-re párhuzamosítani másik LED-et nem szakszerű, mert a nyitófeszültségek eltérése miatt nem egyformán oszlik el az áram a kettő között. Azonos színnél még többé-kevésbé, de eltérő színnél főleg más érték.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
johniee #87392 üzenetére
Azon a panelon védelmet nem látok, hacsak az IC önmagában nem tartalmaz védelmet is (van olyan megoldás is). A TP4056 példája mutatja, hogy miről van szó.
Forgalmazzák védelemmel (így nem kell külön BMS modul):
Vagy anélkül is:
Viszont esetedben lehetnek még gondjaid a motor nagy áramfelvétele miatt. Mind a védelem, mind a DC-konverter tekintetében.
-
johniee
senior tag
válasz
johniee #87174 üzenetére
sziasztok! Újra itt vagyok a Remington hajnyíróm felokosításával kapcsolatban
Egy darab Liitokala 18650 cella simán belefér a házba,
Van egy kis MicroUSB-s PowerBank töltő/vezérlő áramköröm is.
Az 1S BMS elég lenne-e a cellát tölteni/vezérelni, vagy kell a PowerBank áramkör is mindenképpen?
Vagy az egyik vagy mindkettő kell ahhoz, hogy a kapott feszültségből majd 2,5V-on üzemeltessem a motorját? Tudom, az egy plusz StepDown modult igényel... -
Beni2360
félisten
válasz
johniee #87207 üzenetére
Tudom kutatok, keresek de leállt a téma, megvettek mar ami kell. Van egy 2000gs power bankom de azt nem tudom erre használni. Van ez a külső forrást igénylő de 12V kell neki es van rajta egy vekony madzagon egy szokasos 5mm-s dugo. A beepitettbe meg 5000-s aksi van ami szetbonttas utan csak 4000-s rajta a felirat. De azért koszi.
-
johniee
senior tag
válasz
johniee #87176 üzenetére
Ezt a videót találtam ami releváns a témában.
A pasi felrakta az Aliexpress linkeket is a hozzávalókról,
mondjuk én 18650 1S BMS-t is rendelek - most 10db van egy csomagbanDC-DC Buck Step-down modul [link]
TP4056 Lithium Battery Charger modul [link]
Limit Switch for Mouse push button -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
johniee #87174 üzenetére
Ni-MH / Ni-Cd akkus gépek töltése általában ilyen egyszerűen van megoldva, de ez a technika nem is nagyon igényel precízebbet.
C/10 vagy valamivel kisebb áramot adni rá 15 óráig és az sem baj, ha 24 óra múlva veszik le róla, elviseli. Vagy beállítani a töltőáramot úgy, hogy csak kellemesen melegedjen.
De utána ajánlatos addig használni, míg lemerül, majd ismét tölteni, így aránylag sokáig tud tartani. Viszont érezni kell, hogy amikor egyik cella bemerül, relatív hirtelen leesik a fordulat, akkor meg már nem szabad tovább használni, mert károsan túlmerül.
Amikor meg már nem tartja a töltést, cserélni kell az akkut, elhasználódott.
Li-ion celláról járatva gyorsabban pörög, ezeknél 2,5 V az alsó védelmi küszöb, de 3 --> 2,8 V körül már gyengül és gyorsan esik lefelé, míg a védelem lekapcsol.
Védelem nélkül ezt jól észre is lehet venni és így nem megy tönkre, ha odafigyeléssel használjuk, ennyit még kibírnak. Természetesen fontos a védelem, más esetekben, soros celláknál főleg, de szimpla cellánál lehet néha engedményt tenni.
Viszont ezek a motorok eléggé pörögnek a Li-ion cella nagyobb feszültségéről, ami nem feltétlen jó. (Nem ugyanaz, mint a csavarbehajtók 12 V-os motorja, ami jól megy 3S vagy 4S konfigurációval is, mások az arányok.)
-
-
rednifegnar
senior tag
válasz
johniee #80689 üzenetére
en nem betont de teglat csinaltam. eredetileg bevakolt katranyos rongyszigetelesu alu vezetekek voltak amiket a falba szegeltek majd ugy levakoltak (eleg regi haz).
kicsereltem csovesre, raadasul duplara hogy kulon legyen a lan es a delej, persze ehhez a teglaba be kellett vagni a csovezest.
azt mindenkepp nezd meg, bontsd ki par helyen nincs e megis cso valahol mert a betont vegigvesni eleg nagy szivola. eleve inkabb vagni szoktak es ugy kivesni. hazi megoldas sikitoval vegigvagni es azt kivesni, de irtozat por es melo egy ilyen. nem tudom panelban ez egyaltalan legal e igy vegigbontani a falakat (nekem mondjuk fura hogy panelba ne lenne valami alapcsovezes). -
válasz
johniee #69351 üzenetére
Nekem AC-AC fesszel van bajom
Vettem egy Tiao Smart Sprinkler Pi boardot aminek 24VAC 750 mA táp kell...
veteem egy 24VAC 1,5A-es tápot amit rádugtam és felrobbant a LM2596s 5.0 DC-DC feszültség szabályzó rajta (gondolom a 24VAC -> DC-t konvertálás a boardon van..
Most vettem egy új tápot ez 24VAC 1,05A-es de ez is 28-29V körül ad le üresjáratban és félek, hogy a LM2596s ezt sem fogja bírni... (aminek elvileg 40V a max input voltage ...)
Ma fogom lemérni, hogy a régi táp mennyit ad le... viszek haza a melóhelyről egy multimétert mert a régi tápot nem mértem még le elvileg az is 24VAC táp... de abból a típusból csinálni 12-24-48VAC verziót is és lehet, hogy vagy 24 voltos többet add le jóval vagy a belseje véletlenül 48voltosé....
3 fázisunk van... nem tudom, hogy 1-1 fázison 230V-on mennyi a pontos érték egyedül az egyik fázisra látok rá amin az inverter van az 233-238 között mozog... -
-
johniee
senior tag
válasz
johniee #69049 üzenetére
sziasztok.
Megjött a B0505S-1W Isolator kínából. Működik a Bluetooth+erősítő végre betárcsázós földhurokzaj nélkül
Viszont csak akkor jó az egész dolog, ha kihagyom a történetből a 10 vagy 10+10=20mH induktivitást.
Ekkor nem tud működni a Bluetooth ha berakom az áramkörbe az induktivitást. Ha kihagyom, JÓ.
Egy villamosmérnök ismerős szerint mindenképp kéne bele induktivitás, akár a legkisebb 1-5 mH.
Szerintetek mit kéne tennem? Hagyhatom így is? -
-
válasz
johniee #69046 üzenetére
Az a tipikus mobil hang, az nem a tápon hanem rádiófrekvenciásan zavar.
Fogatni a két panel amíg legkisebb a zaj, végső esetben érnyékolódoboz.
Ha tápon szűrődik át zavar, az ellen így ad-hoc elég nehéz védekezni, én a monitorba épített mini pc-mmel napokat szórakoztam mire az analóg végfokról le tudtam szedni a kapcsolási tranzienseket és tökcsendes szobába még picit hallani lehet pedig egy sztereo vonalszintű autós leválasztótranszformátor is van a végfok előtt..
Csillagpontos földhálózat, avagy lehet hogy nálad pont a soros felfűzés lesz eredményes, kisimpedanciás meghajtás, leterhelni a kimenetet akár pár 100ohm-1kohm nagyságrenddel is, minimális feszültségosztással is lehet variálni, árnyékolás fémlmezből (olajoshal, májkrémes doboz, jól forrasztható), a pozitívot erősen megszűrni-elválasztani a két egység között, induktivitás-kondenzátor, tizedohmos-ohmos ellenállások, ez utóbbiak próbaképp a testvezetékbe is. Értékeik kísérletezés tárgyai. -
gyenesmartin
őstag
-
-
-
-
válasz
johniee #67071 üzenetére
Leveszed a fehér porvédő műanyaglapot és 1 csepp benzint, higítót, alkoholt cseppentesz a poti szénpályára majd néhányszor megforgatod.
Ha ez nem vezet eredményre, a két szélső vastagabb láb közé vezetékezel egy mezei kapcsolót, az a ki-be.
A maradék 3 láb egy teljesen közönséges potenciométer. Kiváltható a 20kiloohmossal, azt is kivezetékezed és befúrod valahova a házba+forgatógomb. -
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
johniee #66583 üzenetére
Ha az erositovel kozos taprol megy az a 5v bt modul akkor mindig zajos lesz.(vagyis elvileg a foldhalozat megfelelo kiepitesevel csokkentheto. Osszes gnd egypontba meg ilyenek)
5tekeres valszeg elég a trafo köré. (Lehet lesz az 10is de nem tudom mennyi voltot ad egy ilyen kulso maszek
tekerés)Vekonykabel szorosan koretekered amig 3,5v ac-t nem kapsz. Aztan ragaszto. Egyeniranyitas+ kissebb kondi puffernek.és igy tuti nem lesz zajos
De eloszor kirobalhatod a regulatoros dolgot is ha az jobban tetszik.
-
kjani18
őstag
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
johniee #66558 üzenetére
Pb/l és pb/r
És mgnd valszeg .Hát ha a táprészéből(valsz. Trafo) nem jon 5v akkor necces hogy lesz 5voltod.(olyan 5v ami megtudja taplalni a bt modult és nem befolyasolja a cucc mukodeset.)
Ha trafos a cucc akkor megprobalhatsz a trafo koré tekerni vekonykabelt addig amig nem kapsz 4voltot. Ezt egyeniranyitod és arrol mehet a bt modul.
-
PHM
addikt
válasz
johniee #65198 üzenetére
A dióda valamilyen 1A-es egyenirányító lehet, pl 1N 4007, BY 133, stb.
Korábban linkelték, de itt van a relé adatlapja.
A kis téglalap jelképezi a tekercset.
Azzal párhuzamosan kösd a diódát, oly módon, hogy a rajta lévő csík
a táp pozitív felére mutasson. -
válasz
johniee #64955 üzenetére
Kis munkával át lehet alakítani hogy a 12V-ot figyelje jobban, ne az 5 voltos ágat, itt a topikba is volt erről szó régebben de sajnos nem mentettem el pedig én is már néhány pc tápból ismerősöknek csináltam műhelybe tápot autórádiónak. Én nem alakítottam át semmit benne, az 5 voltos ágra tettem egy 6V/15W izzót, jól működnek.
Akaszd rá a led szalagot és mérjél, ha jól tartja a 12 voltot akkor szerencséd van. -
terapeuta007
aktív tag
válasz
johniee #64955 üzenetére
elbirja a szalagokat. csak annyi hogy a legtöbb táp nem ad le a 12v os ágom semmit és a venti se porog amikor bedugod.
az 5vos ágall vmit kel csinalni. pont azt mint amit egy alaplap csinálna amikor benyomod .lehet elég ha raraksz egy 10ohmos ellenallast.15w/méter fogyasztassal milyen kerdes ez?
-
Kernel
nagyúr
válasz
johniee #61570 üzenetére
A GND-ágon folyó impulzusok szűrődnek be, tipikus földhurokjelenség, amin a földelési hálózat megfelelő kialakításával lehet segíteni vagy nem, vagy más megoldásokat kell keresni. Lehetne 7805 stabilizátorral is próbálkozni, ami nem termel impulzusokat, viszont termel hőt, ezzel együtt igényel többlet tápteljesítményt is.
Ennek a végfoknak például az a sajátossága (amellett, hogy 12 V-os), hogy a PAM8610 differenciális bemenetét kiaknázza, vagyis a bemenet 4 ponton rendelkezésre áll.
Más végfoknál az a gond, hogy az aszimmetrikus bemenet a saját GND-hez viszonyít, ami nem ugyanaz, mint a forráseszköz GND. Még ha látszólag össze is vannak kötve, abba egyéb áramok is beleszólhatnak.
Szimmetrikus bemenettel viszont meg lehet tenni, hogy odaviszem a kimeneti GND-hez közvetlenül az egyik ágat, másik a kimenőjel értelemszerűen, így a földhurok hatása kivédhető.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
johniee #44904 üzenetére
Kérdés: mi a jelforrás? Arra kell gondolni, hogy a jelforrás kimenőfokozatai egymással zárlatba kerülnek (egymást "cibálhatják" ide-oda), ez esetleg okozhat gondot. Ha sorbakötsz a kimenetekkel egy-egy ellenállást, akkor a monoerősítő ezt észre se veszi, míg az említett felvetés elesik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA/50 FÉLE HÁZ
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest