- Honor 400 Pro - gép a képben
- Netfone
- One mobilszolgáltatások
- VoLTE/VoWiFi
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tillatrilla #90125 üzenetére
Külön védelmet is tudsz venni az kb. $1. Ráakasztod a cellára, és az 2,5V körül megfogja.
@daninet : Valami dobozba betenném
-
mezis
félisten
válasz
tillatrilla #87888 üzenetére
"...valami galvanikus leválasztás van az ups-be,ami gátolja a jelátvitelt?"
Nem leválasztás, hanem lehet zavarszűrő, ami igyekszik a védőföldre irányítani mindent, aminek nem 50Hz-es frekvenciája. Vagyis csökkenteni, amennyire csak lehet.
-
válasz
tillatrilla #87888 üzenetére
Így van, ha line interaktív akkor a be és a kimenetnek köze nincs egymáshoz. Mintha egy másik univerzumba lenne a két egységed.
Ha mezei, akkor is tele van szórva mindenféle nagyfrekis és egyéb zavarszűróvel amin nem tud átmenni a jel+transzformátor.
Mezis írta hogy már akkor gebasz van ha bár egy épületen belül de másik fázison van a két egység. Ezen a linkelt kondenzátoros megoldás vagy segít vagy nem de inkább az utóbbi.
Kell ehhez a közvetlen rézvezeték kapcsolat.
Nem fogod így megoldani, vagy ahogy írták beviszed a UPS-t a nagyházba és ráakasztod az egész másik épületet, vagy megoldod wireless módon.
Ha a kisházban van nagyfogyasztó akkor az ups módszer nem megy, akkor csak valami wifis marad.
Vagy a légvezeték mellé rántasz egy UTP-t valahogyan. -
válasz
tillatrilla #87881 üzenetére
Nem fog működni. Ha igényled levezetem a miértjét.
-
törölt tag
válasz
tillatrilla #87883 üzenetére
Tedd az ups-t a házba és mindkét power line adaptert arról tápláld, úgy mennie kell.
-
mezis
félisten
válasz
tillatrilla #87883 üzenetére
Semmi információn nincs a szünetmentesnek a 230V-ot kezelő részéről.
Úgy gondolom, hogy egy relé csatlakozó párján igazán átmehetne az adat is amíg meg van a 230V. -
mezis
félisten
válasz
tillatrilla #87881 üzenetére
Üdv.!
A fázisok között kondenzátorokkal szokás átvinni az információt. [link]
Lehet a szünetmentes esetében is valami hasonló megoldás kellene.Relével kapcsol a szünetmentes vagy elektronikával (MosFET ?) ?
-
törölt tag
válasz
tillatrilla #86978 üzenetére
Ali keresőbe írd be: push button switch flashlight
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tillatrilla #86980 üzenetére
Az érthetőség miatt azért tegyük hozzá, hogy ez a rész utána került a szövegbe.
Részletesebben viszont nem emlékszem, mi okozhatja ezt a gondot, kontaktot szoktam tisztítani ezeknél. Kenés esetleg?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tillatrilla #86978 üzenetére
Ilyeneket szét szoktam szedni, gyorsabb megoldás. Szikével szét lehet választani. Legalábbis, nekem egyik sem volt összeragasztva.
-
törölt tag
válasz
tillatrilla #86968 üzenetére
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tillatrilla #86963 üzenetére
Nem tudom, mire gondolsz, ismerek egyfajta kapcsolót, amivel több zseblámpámban is találkoztam, de azokat könnyen szét lehet szedni, javítani. Nekem az átmeneti ellenállással szoktak gondok lenni, ami a felület tisztításával, illetve WD40 vagy egyéb kezeléssel javítható.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tillatrilla #85854 üzenetére
Ide írom a választ, mert a témába való és a privát "fórumozást" soha nem kedveltem (nem fórumozás, nem szolgál mások hasznára sem). Meg az is előfordul, hogy olyanokat kérdeznek, ami nekem marginális, viszont más jobban tudhatja, kitapasztalhatta.
Például házi barkácshoz nem szoktam 18650 cellákat rendelni, nekem egyszerűbb bontottakkal szórakozni.
Hogy melyik BMS alkalmas, ezt most így nem nagyon érzékelem, mennyi lehet a motor áramfelvétele. CC/CV modul megfelel:
https://www.aliexpress.com/item/1084552308.html
De ha kijelzőset szeretnél, ez későbbi fejlesztés és jobb is:
https://www.aliexpress.com/item/32717829819.html
Másiknál a réz távtartók részei az áramkörnek, még az árammérő söntnek is, így lazulás / hődilatáció esetén gondok lehetnek, ezért nekem nem volt szimpatikus a konstrukció.
A második viszont egész jó hobbi "labortápként" is. Bár az hátrány, hogy nem két külön kijelzőn látjuk az áramot és feszültséget, így nyomkodni kell, illetve van egy automatikus "lépkedő" funkciója is, de az nem olyan jó, mint egyszerre látni.
Viszont készülékbe építeni fixre, töltőként, elegendő a kijelző nélküli modul is.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tillatrilla #85854 üzenetére
Szerintem az ránézésre is Ni-Cd, ahol 0,9 V a cella alsó szintje, de akkor már nincs ereje, 1 V körül működik még, ilyen terhelésen. 1,4 vagy 1,55 V-ig is mehet a töltés, de azt lekapcsolva 1,3 V max. feszültséggel lehet kalkulálni, amire beáll a cella.
12 cellával ez 12-15,6 V üzemi tartomány nagyjából.
4 S Li-ion feltöltve 16,8 V, a kis többlet semmit nem árt egy motornak, kicsit talán jobban pörög, de úgyis merül közben lefelé.
A BMS modulok 2,5 V alsó szinten tiltanak, de 3 V körül lehet mondani, hogy van még ereje az akkunak. Tehát ez 12 V összesen. 4S konfig tökéletes ide, lehet párhuzamosítani is.
Töltéshez egy XL4015 CC/CV modul megfelel, 16,8 V kimenőre beállítva, amihez 24 V input korrekt. Áramkorlát igény szerint 1C érték körül.
-
TheProb
veterán
válasz
tillatrilla #85842 üzenetére
Én is ugyan erre jutottam. Csak én szeretném megtartani a parking mode-ot.
Ha pl 12,4V-nál kapcsolna le, az még tök jó lenne. Bár ott meg kérdés, hogy mennyi ideig tudna üzemelni, nemtom mennyi idő alatt szívná le erre a szintre.
Ez a Viofo pl több állásban állítható, 11,8-12,4V között.Kérdésem az, hogy a meglévőt át lehet-e alakítani vagy javasoltabb megvenni a Viofo kábelt?
-
fatpingvin
addikt
válasz
tillatrilla #85843 üzenetére
igen, olyasmi, de ezért mondtam hogy van aki ezzel foglalkozik. nem egy nagy dolog, pont ezért érdemes olyasvalakire bízni aki amúgy is ilyenekkel foglalkozik.
-
fatpingvin
addikt
válasz
tillatrilla #85825 üzenetére
én a helyedben ezt az egészet lítiumosítanám. egyszeri befektetés, de azzal még sokáig ellesz és tovább is fogja bírni egy töltésről. itt az aprón is van tag aki foglalkozik ilyesmivel.
-
mezis
félisten
válasz
Üdv.' 12 db akku és 24V?
Vagy Li akku 2 x 6 csomagban vagy 12 db zselés (ólom) akku.Én Li akkura tippelek, van ott bent egy kis kehér kocka, talán hőmérséklet figyelés céljából.
-
Barret001
addikt
válasz
TERHELVE kell mérni! Meg lesz a hibás cella.
-
mezis
félisten
válasz
tillatrilla #85395 üzenetére
Két középtestű puli kutya és nem kell szenvedned árammal, sistergéssel,...?
-
válasz
tillatrilla #85395 üzenetére
P vagy N fetet használsz a táp kapcsolására, nem tranzisztort.
Azoknek 10milliohm nagyságrendűa va csatornaellenállása azaz 0,01V körül esik rajta a kicsike tápfeszültség.
Grátiszba kapod az áram nélküli meghajtást, mivel a gate 1-10Mohm, így még az pár mA se terhel amivel a tranyó bázisát kell vezérelni.
Nemrég méricskéltem, mezei N fetek 3 voltál már 99%-ban nyitnak azaz elég lesz a 18650 akkor is ha már merül.
Szilikát írta a 0,1V C-E feszültséget, énnekem ezt sose sikerült elérni NPN földelt emitteres kapcsolóüzemben. -
válasz
tillatrilla #85391 üzenetére
Fet.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
Valami darlington kellene neked nem? Vagy mekkora erősítést akarsz?
Ja bocsi, már válaszolt Dr. Szilikát, én meg fogalmatlan voltam az előzményekről, hogy hova kell. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Az előzményben vázolt kapcsolásban a tranzisztor csak be-ki kapcsol, annál jobban nem tud erősíteni. Bekapcsolt állapotban a C-E feszültségnek kb. 0,1 V-ra kell esni, akkor megfelelő a bázisáram.
A kollektoráram és a bázisáram hányadosa az áramerősítés, de ezzel különösebben nem kell foglalkozni, ha rendesen kapcsol. Ha nem ülne le 0,1 V-ra, akkor lenne probléma, túl is melegedhetne, mert a maradékfeszültség és áram szorzatát elfűteni kényszerülne.
-
PHM
addikt
válasz
tillatrilla #84830 üzenetére
" A mutatott rajzod mennyiben változna,ha a tápfesz egy db 18650-es cella?"
Semennyiben. Ugyanúgy fog működni. -
válasz
tillatrilla #84820 üzenetére
Nem pont ehhez de kedves barátomnál 7 darab házi, gyári macskariasztó van az udvarban , már kórosan rákattant erre.
Amit a macskák kb. 3-4 hét alkalmazkodási idő után kikapartak, lepisilték, mellette üldögéltek semmibe vették.
A munkahelyemen a gyümölcsösbe az elektronikus madárriasztók kb. szintén 1 hónapig voltak hatásosak, azóta meg azokon ücsörögnek a madarak.
Szerezz be egy kutyát :-) -
coco2
őstag
válasz
tillatrilla #84820 üzenetére
Inkább használj akkukat, és valami high freq piezzo hangszórót. Ha a mozgásérzékelő kapcsol, ráküldesz fehér-zaj generátor kimenetet piezzo-ra 3-4 másodpercre. Hetente 1x kicseréled az akkut.
Pusztán kíváncsiságból, mi bajt csinálnak a cicusok, amiért elzavarni kell őket?
-
válasz
tillatrilla #84589 üzenetére
Azt hogy oldottad meg, hogy ha süti a nap a napelemet, akkor is bekapcsoljon a mozgásérzékelős rész?
Ami nekem van mozgásérzékelős napelemes LED lámpám, az nem kapcsol be, ha süt a nap.
-
tillatrilla
senior tag
válasz
tillatrilla #84588 üzenetére
-
mezis
félisten
válasz
tillatrilla #84052 üzenetére
Nem kell mindet cserélni, inkább csak a kimenő egyenfeszültség szűrő kondenzátorait. Azok meg legalább 320uF-osak.
Egyébként a gyári adatlapot érdemes előhalászni mert gyártól is függ az ESR érték. A táblázatok csak tájékoztató jellegűek.
És vannak ugye a hagyományos, nem "Low ESR" típusú elkók. Nem kötelező mindenhová Low ESR típusú elkót tenni. Pl a 400V 27uF bizonyára az 50Hz-es áramkörben van, oda meg jó a hagyományos elkó is. -
Barret001
addikt
válasz
tillatrilla #84052 üzenetére
-
mezis
félisten
válasz
tillatrilla #84048 üzenetére
Üdv.!
Nem minden a kapacitás. Továbbá lehetnek elkók párhuzamos kötésben.
Van amikor induktivitás van parallel az elkóval. Ilyenkor csak kiforrasztással érdemes ellenőrizni.
Kapcsoló üzemű, PWM táp szűrő elkóinak az ESR értéke szokott megnőni és az sem jó, hiába a kapacitása még a régi. -
ekkold
Topikgazda
válasz
tillatrilla #83754 üzenetére
Hol lehet ilyen órát kapni? Tudsz rá linket? Pirosat vagy zöldet vennék leginkább.
-
válasz
tillatrilla #83754 üzenetére
Szia!
Pontosan ilyen órám van, csak piros megvilágítással. [kép] Szintén brutál erős, éjjel nagyon zavaró volt a fénye a szobában. Én autósboltban kapható üvegfóliát raktam bele, két rétegben, így tökéletes. Szóval nem kívülre, hanem szétszedtem, és belül tettem a kijelző és az előlap közé, így teljesen szolid a fénye.
-
pjen
félisten
válasz
tillatrilla #83702 üzenetére
Ha sokszor van áramszünet érdemes kiegészíteni egy ató aksival. Nekem mikor fontos volt,, rá kötöttem egy 55ah olom aksit.
-
válasz
tillatrilla #83693 üzenetére
Erre lehetetlen válaszolni.
Lehet az ups 2000W is ha van benne 2 leharcolt akku amivel 1 percet se tud 50 watt mellett.
Nem tudjuk a géped fogyasztását sem a monitorét.
Pl. az én gépem 7-15W, a monitorom meg fényerő függvényében 8-22W.
Teszteld le. Minden ups mielőtt lelövi magát, igen észrevehető módon jelez, csipog, visít, ledet-lcd-t villogtat. Ilyenkor egy leállításnyi idő van még hátra, 1-2 perc.
Ha meg összekötöd a pc-vel usb-n és felpakolod a kisegítő szoftverét akkor szépen le is állítja a pc-t mielőtt kikapcsolna. -
Starchm
őstag
válasz
tillatrilla #83693 üzenetére
nem combos asztali gep mit takar? 10w v 200w? a 650VA-s szunetmenteseknel meg leginkabb 7 v 9 ah akksi van a szamolashoz.
pl:
7x12 = 84Wh, 84/50 az 1.6 ora lenne idealis esetben, de inkabb egy 0.8-as szorzoval erdemes szamolni. azaz 7 ah akksi eseten, 50w teljesitmenynel kb 1.28 oraig tarthatja legjobb esetben. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tillatrilla #83086 üzenetére
-
mezis
félisten
válasz
tillatrilla #83086 üzenetére
A 20 Ampert viszonylag sokáig bírták a Liitokala akkuk. [link]
-
Barret001
addikt
válasz
tillatrilla #83076 üzenetére
Igen bőven jó lesz,ha az adatok mérvadók.
A lényeg: discharge 20A, Reméljük igaz! Ennyi bőven elég! A fele is... -
Barret001
addikt
válasz
tillatrilla #83052 üzenetére
Neked ilyen,vagy hasonló cellák kellenek! [30A]
Ez nem jön zavarba,ha rendesen megterheled. -
mezis
félisten
válasz
Felületes katalógus adatok alapján az LG-nél a maximális kisütő áram 10A, a Smsungé meg csak 6A. A 70W-hoz meg kellene a 6A, de azt csak a bekapcsolás elején tudja leadni.
(Sajnos aktuális : Katonai oktatás: "Akinek nincs tartaléka, az elveszett!")
-
Barret001
addikt
válasz
Minden akkunak más a terhelhetősége.Neked nagy terhelhetőségű akkuk kellenek! A kapacitást ne nézd,mert fordítottan Arányos...Adatlapot kell megnézned,és tudnod kell,az eszközöd áramfelvételét. Van 3A,és 30A terhelhetőségű cella,teljesen egyíformák,csak a nevük más. A nagy terhelhetőségű cella feszültsége jóval kevésbé zuhan le,tartós terhelés miatt.(nem kapcsol le a BMS)
-
Barret001
addikt
válasz
tillatrilla #82784 üzenetére
Nem fér bele több cella? 3x2 párhuzamosan? akkor duplázod a kivehető áramot.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tillatrilla #81839 üzenetére
Áramgenerátoros driver az áramot stabilizálja, a feszültség beáll a LED-ek nyitófeszültségére.
Ha pl. 240 mA áram létrehoz egy LED-en 3,3 V feszültséget, akkor 44 db soros LED-en kb. 145 V áll be és 145 x 0,24 = 35 W teljesítmény áll elő. Másképp fogalmazva egy ilyen driver addig növeli a feszültséget, amíg az áram beáll pontosan az elvárt értékre. Tehát az áramot figyeli, ahhoz korrigálja a feszültséget.
Vagy vannak dupla chipes LED-ek is (6 V-osnak mondjuk), abból csak 22 db kell egy sorban. De ezt csak az érthetőség kedvéért írtam, lehetne 40 (20) darab is, a konkrét paraméterek függvényében, illetve olyan is lehet, hogy 145 V csak a végfeszültség, míg az üzemi alatta áll be.
-
válasz
tillatrilla #81839 üzenetére
Bluetooth, távirányító, RGB LED-ek, hangszóró meghajtás
Ezt szerintem olcsóbb lesz kompletten, teljes lámpaként megvenni újra, mint alkatrészként új drivert venni hozzá
-
Barret001
addikt
válasz
tillatrilla #81704 üzenetére
Igen,adott rossz próbálkozásszám után tiltást ad! Változó hogy mit. Nem én küldtem
-
Barret001
addikt
válasz
tillatrilla #81702 üzenetére
Működik?
-
mezis
félisten
válasz
tillatrilla #81700 üzenetére
Igen, illetve hátha van ingyenes kódfejtő program.
-
mezis
félisten
válasz
tillatrilla #81696 üzenetére
Üdv.! Esetleg?
-
válasz
5555 vagy 1555 ?
-
törölt tag
válasz
Vagy kiolvasod az eprom tartalmát és hexaeditorral kikeresed, vagy rászánsz 10 eurót és a radio code generator for cars nevű alkalmazással lekéred, esetleg kunyerálsz külföldi- ezzel foglalkozó -oldalakon egy kódot, és ha szerencséd van kapsz is.
Hülye kérdés, de a kódkártya nincs meg? Szoktak adni a gyári magnókhoz, ott van a kocsihoz adott kézikönyvben legtöbbször. (És ez valamiért nem mindenkinek egyértelmű. Pedig ott van.)
-
válasz
tillatrilla #81631 üzenetére
Ja, meg eladható e-book olvasónak.
-
válasz
tillatrilla #81631 üzenetére
Javítása nem felejtős, csak nem találsz hozzá cuccot/embert. (Ha pl. wifi külön modul benne, akkor az cserélhető, ha kapsz olyat... nem kapsz.)
Viszont az e-hulladék termelése helyett eladhatod alkatrésznek -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tillatrilla #79832 üzenetére
Utóbbinál a videó szerint rövidzárban 0.000 kΩ a kijelzés, azaz 0.001 (1 Ω) kimutatható.
Tehát ez egy 4000-es kijelző, a régi multiméterek kijelzése egyébként 1999 felbontású, illetve túlcsordulási értékű. Munkára ezek is teljesen alkalmasak voltak, noha egyes esetekben az újabb műszerekkel jobban beállíthatók pontos értékek, a jobb felbontás miatt. Meg ezek már pontosabbak is, trimmermentes számítógépes kalibráció, ami memóriában tárolt, illetve méréshatáronként is pontosítható a gyári beállítás során.
Nekem a 6000-es műszer rövidzárban 000.0 Ω kijelzésű, azaz 0,1 Ω még mérhető nagyjából. Adatlap szerint 0.1Ω - 60MΩ.
Pontosság a tartomány alján elvileg kérdéses lenne, de a gyakorlat azt mutatja, hogy tized ohmok is elég jól azonosíthatók, mármint a műszerzsinór ellenállásának levonásával is kalkulálva, szükség szerint. De ilyen kis ellenállás mérésénél már számít miden érintkezési hiba, a hüvelynél, vagy idővel még a forgókapcsoló is tisztításra szorulhat, érzékeny lehet a mozgatásra.
Ilyen értelemben az A3003: 1Ω - 4MΩ képességű.
A 9999-es műszernél: 99.99/999.9/9.999k/99.99k/999.9K/999.9M
Tehát itt elméletben 00.01 Ω lenne az alsó kijelezhető határ.
Beépített mérőcsúcs szűk helyeken hozzáférési problémás lehet, illetve mikroelektronikánál tűhegyes csúcsra is szükség lehet, megfelelő műszerzsinórral. Ráadásul jártam úgy nemrég, óvatlan mozdulat miatt egyszerűen letört a vége (be volt akasztva egy lyukba). Vagy kopik is idővel.
De egy ilyet pótolni már érdekesebb:
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tillatrilla #79285 üzenetére
Attól is függ, hogy milyen szabályzó, illetve védelem van benne, miután létezik olyan takarékos megoldás, amikor csak a cellavédelem korlátoz, töltésszabályzó nélkül, csak a példa kedvéért:
Nem valami korrekt megoldás, mert a védelem 4,25 V-ig engedi a feszültséget, felette pedig megszakít, ugyanakkor elmarad a CV töltési szakasz.
A töltőáramot pedig a napelem belső ellenállása korlátozza, ami viszont függ a napelem teljesítményétől is. Ilyenkor elképzelhető olyan szituáció, hogy egy "erősebb" napelem hamarabb felhúzza a feszültséget, de a tartószakasz még rövidebb lesz a kelleténél, így végül kevesebb töltés megy a cellába.
De ezt pontosabban gyakorlati mérésekkel lehetne megítélni, hogy mivel jár, mert több körülmény függvénye, fényviszonyok, konstrukció stb. Ugyanakkor egy diódán is esik pár tized volt.
-
PitLee
őstag
válasz
tillatrilla #79281 üzenetére
Gugli bácsi nekem dobot találatot
google.com/search
pl
hestore itt még van +áfa !
A teljesítménye nem tudom elég e neked ! -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tillatrilla #79281 üzenetére
Nem tudok sajnos ilyen forrást.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tillatrilla #79278 üzenetére
11 cella azaz 5,5 V elvileg. De ha 2x11 lenne, az is ugyanannyi lenne.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tillatrilla #79275 üzenetére
Lehet, hogy látszik szemre is. Névlegesen 0,5 V egy cella, azaz 10 vagy 11 cellás panelokról beszélsz gyakorlatilag.
Legalábbis a soros cellákat tekintve, mivel párhuzamosítva lehet még ezek egész számú többszöröse is, amikor nagyobb teljesítményről van szó.
De a visszaterhelés akkor is probléma.
-
válasz
tillatrilla #79275 üzenetére
Párhuzamosan ne.
Az árnyékban lévő leszívja a napos helyen lévőt.
Ha egy dióda nélküli 200 wattos panelre télen feszültséget kapcsolsz, az viszafelé működik, fogyasztó lesz és leolvasztja magáról a havat.
Nem vicc.
Diódával oldd meg, vagy az árnyékban lévőt iktasd ki.
Legegyszerűbb ha kiveszed és kivezetékeled, a vízmentességre ügyelve. Így nem kell venned másikat sem.
Ha mindenképpen másik mellett döntesz,
Vidd ki a napra, válaszd le a cellát és mérj üresjárási feszültséget.
Ha a pót napelem ugyanilyen üresjárási feszültséget produkál, már nem hibázhatsz nagyot. -
Rruuer
senior tag
válasz
tillatrilla #79194 üzenetére
Nincs szkóp. vestel 17ips71 valahol irtam a tápot (azt hiszem)
-
Rruuer
senior tag
válasz
tillatrilla #79192 üzenetére
Ebben igazad van. Rajz van. De más fórumokon olvasom hogy ez lehet firmware hiba. Lehetséges lenne?
-
törölt tag
válasz
tillatrilla #79178 üzenetére
A kettőből egy megoldás nem játszik? A jó tekercset vasmaggal együtt nem tudod áttenni a rossz házába ami passzol mindenhez? A végén csak még kell várnod azt a hőbiztosítékot.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tillatrilla #79178 üzenetére
Hőbiztosítékok kiolvadnak néha ok nélkül, ilyenkor ki lehet próbálni a működést nélküle.
Ha tényleg menetzárlatos lenne a motor, azt észre fogod venni a rendellenes forrósodásból. De túlzott melegedést ezeknél a motoroknál a segédfáziskondenzátor kapacitásának csökkenése is okozhat (szakadása annyiból más, hogy akkor el sem indul, csak belökésre).
Egyébként a "csereszabatos" szavunk a régi magyar nyelvben a szabászattal kapcsolatban alakult ki. Pontosan szabott / rászabott: szabatos. Szabatos beszéd: pontos beszéd.
"Csereszavatos", ilyen nincs.
#79169 Rruuer
12 / 24 V-ot állít elő a trafó, 5V-ot az alaplap, ha jól rémlik, bár van olyan változat is, ahol a táppanelon van ilyen áramkör.
-
törölt tag
válasz
tillatrilla #79176 üzenetére
Ilyen márpedig nincs is!
Vegyél egy lottót.
-
törölt tag
válasz
tillatrilla #79173 üzenetére
Inkább ne, 100 forint körül van egy ilyen biztosíték, egy esetleges lakástűz kicsid drágább "mulatság".
-
válasz
tillatrilla #79170 üzenetére
A papír nincs beleesve a hűtő házába?
-
törölt tag
válasz
tillatrilla #79167 üzenetére
Szokott lenni ezekben hőbiztosíték, ami adott hőmérséklet felett leold végleg, lehet itt is ez a szitu. Valahol a tekercsek mellé van rejtve, kövesd végig a nulla vezetéket, hátha megtalálod, ha szakadást mérsz rajta az a bűnös. Ha kiszeded a helyéről rá van írva hány fokon old, lehet kapni mindenfélét. Ilyesmit képzelj el, esetleg egy fekete kocka két lábbal.
-
válasz
tillatrilla #79167 üzenetére
Motoron nincs típusszám?
@léptetőmocor téma : Nagyon fura amúgy, 2 motor van ebben a cuccban, és ezt, amelyik hibázik, elég nehéz forgatni.
Viszont ha megfeszegetem a tengelyt, akkor egy ideig jól működik.
(A másik még nincs bekötve sem, és persze nem lenne jó ötlet felcserélni)
-
válasz
tillatrilla #78996 üzenetére
Ha az üveg nem szűri ki az összes UV fényt, akkor van rá esély, amúgy csak a próba dönti el.
Ha mégsem lenne elég a fény (télen van rá esély, hogy nem kap elég napot), mi lenne, ha kívülre, az üveg fölé tennéd? Ha már úgyis üveg a tető, a lámpa fénye könnyebben átmegy rajta. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tillatrilla #77890 üzenetére
Igen, ezt általában így szokták megoldani több hasonló konstrukciónál is, hogy a kiegészítő panelon van a vezérlő, illetve én is látom keresővel: Flash + EEPROM+ CPU egyben. Azaz szoftver is van benne.
Más kérdés, hogy sok esetben csalóka ábránd a processzorra fogni bizonyos hibákat. De próbálkozni lehet éppen. Elektrolit kondenzátor lehet kapacitásszegény deformálódás nélkül is.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tillatrilla #77289 üzenetére
De ez egy hibátlan, indítóképes akku? Tisztában vagyok vele, hogy állás után 12,6 V megfelelő érték, csak egyéb okból nem ártana tisztázni.
Meg szét is kellene szedni, legalább a szokásos kondenzátorok nézegetése céljából.
-
tillatrilla
senior tag
válasz
tillatrilla #77274 üzenetére
-
csubuka
addikt
válasz
tillatrilla #76399 üzenetére
Itt egy eladónak volt egy utolsó beragadt darabja a harveraprón, nem tudok olyan helyről, ahol tömegesen lehetne ilyet venni egy 2570p Elitebookhoz sajnos. Meg az élet mutatja majd, hogy hosszútávon sem jön elő valami hátránya a tárolásnak stb.
A fenti hozzászólással csak azt akartam szemléltetni, hogy talán nem a lithium-ion akksi totál halálát jelzi a 0V mérhető feszültség a kimeneteken. Persze rendesen feltöltve már ott van rajta a kb. 12V.
Szívesen megnéznék egy tényleg új gyárit, hogy az is nem-e első feltöltés előtt szándékosan tiltja az akksit, hogy ne merüljön.
-
törölt tag
válasz
tillatrilla #76395 üzenetére
Én hőlégfúvóval és faspatulával szoktam ezeknek nekiesni, elég a lábakat kiszabadítani egy mérés erejéig. De ha a régi elektronika ilyen jól viselkedik, talán felesleges is.
kíváncsi vagyok mit bír majd.
A százalékot csak pár ciklus után mutatja majd rendesen, a miatt ne aggódj/bízd el magad.
-
válasz
tillatrilla #76389 üzenetére
Néhány gyártó használ self-control (vagy self-blown) biztosítékokat az akkukban.
Ezek lényege, hogy az elektronika galvanikusan le tudja választani az akkukat magáról úgy, hogy vezérlőjelre felizzít egy forraszhidat, ami megolvadva a felületi feszültség hatására két golyóvá válik a híd két oldalán, így megszakad a vezetősáv.
Én egyszer egy HP akksit terveztem újracellázni. A benne lévő döglött aksikra nem triggerelt be, de amint kicseréltem a cellákat, azonnal kilőtte magát. Ebből arra következtettam, hogy egyes cellákat nem hogy nem terveznek javíthatóra, hanem egyenesen szándékosan javíthatatlanra terveznek - további egy perc néma csend az elvesztett ujjpercekért a pattanó kötéses ház bontása közben - ami valljuk be, valahol érthető, mert az akksi nem játék.Szerk: Lassú vagyokp
-
törölt tag
válasz
Ez igen dicséretes dolog, hogy nem adod fel!
valami még eszembe jutott, a nem működő elektronikán nézted a biztosítékot?
Egy próbát megér, lehet csak ez szállt el a rossz cellák miatt. A felső bizti típus jobbra balra rövidzár, az alsó láb felé pedig 10-20 ohm kell legyen. Az alsó bizti a két baloldali rövidzár egymáshoz képest, a jobb oldali lábához képest szintén kb 10-20 ohm.
-
Barret001
addikt
válasz
Akkor Te is a rendszer ellensége vagy!
-
PHM
addikt
válasz
tillatrilla #76383 üzenetére
Némelyikben tudtommal resetelhető az elektronika.
Erre mondjuk inkább a régebbi típusoknál van esély.
Nem tudom, van e még ilyen, de régebben láttam olyan hirdetést, ahol
notebook akku felújítást vállalnak. -
törölt tag
válasz
tillatrilla #76379 üzenetére
Ahogy előttem is írták, ha már egyszer halottnak ítélte az akku elektronika a cellákat, nincs mit tenni. Illetve van benne egy eeprom ami tárolja az infókat a cellákról, azt átirva egy új akku tartalmával elvileg életre kel, de ez már nagyon mélyvíz, a legésszerűbb amit tehetsz, hogy veszel egy új laptop akkut.
-
Batman2
őstag
válasz
Ha van a laptopodban akku újrakalibrálási lehetőség (BIOS setup-jából érhető el), akkor próbáld meg azt lefuttatni, hátha feloldja a tiltást.
Ha nem, akkor nemigen tudsz vele mit kezdeni, új akku, vagy új elektronika bele, de az sem igen lesz olcsóbb.Üdv.
-
Barret001
addikt
válasz
tillatrilla #76383 üzenetére
Az akupackban lévő elektronika halottnak tudja az akkukat. (Biztonsági megoldás) A legtöbb ilyen. Nincs betervezve a házi javítása.
-
Barret001
addikt
válasz
Elektronika még akkor letiltott,mikor az az 1 db cella küszöbérték alá merült. Egy gyári új akku a megoldás.
-
mezis
félisten
válasz
- Fel vannak töltve az új akkuk?
- Próba: csak az 1V-osat cseréd, de előtte lődd be azonos feszültségre a cellákat. -
tillatrilla
senior tag
válasz
tillatrilla #76377 üzenetére
Hát szétszedtem,ebben 4 db 18650-es cella volt. 1 db volt 1V környékén,a többi 3.6V körül. Mind a 4 db-ot kicseréltem, (volt pont 4 db vadiúj Liitokala 3000MAh),be a laposba,de valami nem oké... 47% áll rendelkezésre,csatlakoztatva,töltődik,de nem megy feljebb a %,és ha kihúzom a DC csatit a laposba,ki is kapcsol azonnal.... ötlet?
leweegee2,neked akartam írni...
-
törölt tag
válasz
tillatrilla #76375 üzenetére
Mérd meg van e feszültség az akkuban. Az 1es nyilakkal jelölt csatlakozó két szélső pontja a plusz és a mínusz, a műszerzsinórra tekert vékony merev vezeték befér a csatlakozóba. Ha nem mérsz semmit, akkor egy éles szikével ovatosan meg kell faragni az akku két szélét a 2es nyilakkal jelölt helyen. Így hozzáférsz a sorba kötött cellák két végéhez, és tudsz mérni feszültséget. Ha 10 volt alatti feszültséget mérsz akkor letiltott az elektronika és azért nem tölti a laptop. Ilyenkor rá kell segíteni, és 11 volt körül már a laptop is tölti. Én így szoktam csinálni, de lehet valaki tud valami okosabbat, várd meg mit mondanak.
Persze ez csak akkor igaz ha kivehető akkus, ha beépített ott máshogy kell eljárni, de ott is a két szélső a plusz mínusz. -
törölt tag
válasz
tillatrilla #76362 üzenetére
Kapcsold ki, húzd ki a töltőt, vedd ki az akkut és várj pár percet. Majd mehet vissza az akku, a töltő és hagyd töltőn bekapcsolás nélkül egy-két órára, ha ez nem segít akkor passz.
-
Dr.Szilícium
csendes tag
válasz
tillatrilla #76074 üzenetére
Mivel 12 V és 2 A-ben gondolkodsz, ahhoz elegendő egy TA2024 modul is, földhurok pedig nem tud létrejönni, ha a tápegységed nem földeléses típus, mert egyszerű dugasztáp.
Hangerőszabályzó potmétert külön lehet beiktatni vagy potméteres modult venni. Ez annyiból lehet érdekes, hogy direktben kötve a TV kimenetének saját zaját tovább erősíted, ami a hangszóróban megjelenhet.
De ha potméter van a kettő között, az előző fokozat zaját leosztod vele, ugyanakkor a TV saját hangerőszabályzóját feljebb tolhatod, így javul a jel/zaj viszony.
-
törölt tag
válasz
Mit szólsz egy ilyenhez?
-
mezis
félisten
válasz
tillatrilla #76078 üzenetére
-
mezis
félisten
válasz
Üdv.!
Gondold meg az optikai kapcsolatot az erősítővel. A galvanikus kapcsolatnál néha nehezen leküzdhető búgás/zúgás keletkezhet. -
GZoli7
senior tag
válasz
tillatrilla #75564 üzenetére
Ez egy PS4 kontroller?
Annak töltés közben narancs színben kellene pulzálnia, ha épp nem játszol vele, vagy használod.
A töltésvezérlő chip a kontroller alaplapján van, nem cserélhető "házilag". Ritkán, de le tud térdelni. Védett 18650-nel simán megy, de érdemes foglalatba tenni és küldő töltővel tölteni. Nem védettel is megy, de az túlmerülhet. -
Dr.Szilícium
csendes tag
válasz
tillatrilla #75559 üzenetére
Lényegtelen a kapacitás, csak a nagyobbat tovább tölti, időben. Miután a töltőáram változatlan.
De egy feltöltött akkuval rendesen működnie kellene, ha egyéb hibája nem lenne. -
Barret001
addikt
válasz
tillatrilla #75561 üzenetére
Maga a készülék rendben van,működik tökéletesen? Mert akkor egyszerűen megoldható a dolog. Lehet akár kívülről is tölteni az akkut. Egy plusz csatlakozó kell,ami egyszerűen megoldható. És egy ilyen töltő áramkör. [li-ion töltő]:
-
válasz
tillatrilla #75559 üzenetére
eBay? Ali? Akkut lehet nem kell cserélni, ha értelmesen vissza lehet hozni a mélymerültet.
Az 1800-as cella teljesen jó oda, a lényeg, hogy ugyanúgy egy akku van ott, hasonló feszültséggel.
A töltés nem megy el, ha mozgatod az USB csatit? -
Barret001
addikt
válasz
tillatrilla #75557 üzenetére
Csak azért kérdeztem,mert az "intelligensebb"töltők a lemerült cellát halottnak tekintik.
-
Barret001
addikt
válasz
tillatrilla #75554 üzenetére
Akku feszültsége?
-
Dr.Szilícium
csendes tag
válasz
tillatrilla #75554 üzenetére
Először az akku problémáját kell tisztázni. Ha jól látom, ez egy Li-Po cella, valószínűleg védelem is van benne, ami 2,5 V alatt lekapcsol. Vagy külön, a panelon van a védelem, de anélkül nem szokás ilyet alkalmazni.
Rátöltéssel lehet ismét aktiválni és szakszerűen feltölteni 4,2 V-ra.
Szakszerűséget azért is említem, mert a neten rengeteg butasággal lehet találkozni, 5 V-okat erőszakolnak rá és hasonló marhaságok.
De ha nagyon túlmerült, illetve hibás, akkor lehet totálkáros is az akku. -
PHM
addikt
válasz
tillatrilla #75418 üzenetére
A normál teszt akkor van kész, ha nem villog, hanem folyamatos
az "END" felirat. (Feltölt, kisüt és mér/számol, újra feltölt.)
Véletlenül nem azért voltak ilyen alacsonyak a feszültségek, mert
még a feltöltés elején olvastad le őket?
Mert ha így van, akkor inkább a középső akku a gyenge.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- HP Rack szerverek és tartozékok egyben vagy külön-külön
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR VI EXTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest