- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Szinte játékpénzért megvehető a Honor Play 10C
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Azonnali navigációs kérdések órája
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Day 'n' Nite #87463 üzenetére
Elég a negyed watt minden ellenállás esetén.
A J111, J112 és 2N3819 egy és ugyanaz, azt vedd amelyiket akarod. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Day 'n' Nite #87463 üzenetére
Általános szokás, hogy rajzokon a nem jelölt ellenállások 1/4 W-osak, illetve sok esetben kisebb is elegendő.
Az 5,6 ohmos emitter-ellenállás is kibír 200 mA áramot: [link]
A JFET áramgenerátorként kötve a LED részére állít be 4,5 mA stabil áramot, tolerálva a 12-24 V közötti tápváltozást. Ha másik JFET másképp viselkedne, egyszerűen az ellenállás módosításával korrigálható az áram, de nem hinném, hogy nagy lenne a differencia, ami a LED-nek sokat számítana.
Vagy lehet a JFET helyett ellenállást is alkalmazni, a szokott módon, ha nem ilyen változó a tápfeszültség.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Day 'n' Nite #61902 üzenetére
Ráadásul azt sem sugallja/említi a rajz, hogy a tranzisztorra kötelező egy hűtőborda. Pl. 1V és 1A kimenetnél 20W-nát többet kell disszipálnia. Borda nélkül még az 1W is megizzasztja.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Day 'n' Nite #61902 üzenetére
Negatívra csatlakozik a puffer, ez a rajz hibája, hogy nem jelöli egyértelműen. Például a negatívra is téve egy földjelet, ami ebben az esetben csak a közös viszonyítási pontot jelképezi.
Hogy azon túl védőföldes konstrukció készül vagy nem, az már egyéb, külső feltételek függvénye. Trafó biztonsági szigetelése, készülék érintésvédelme stb.
Szintén a rajz problémája, hogy a keresztezési pontokat nem jelöli a szokásos pontokkal, ehelyett az átmenő vonalat jelöli az átugró "hajlattal".
Elektronikai rajzokon általában nem így szokás. Ha nincs pont, az csak átmenő. Ha van pont, akkor találkozik.
Nem mintha nem találkoztam volna olyan készülékrajzzal, ahol se pont, se hajlat. Találja ki, mindenki magának. Rutinnal ki is lehet találni persze (és még az is jobb a semminél), de azért bosszantó.
-
yohnsee
tag
válasz
Day 'n' Nite #53339 üzenetére
Ezért itt a fórumon a fejemet fogják venni, de próbáld meg a töltőt földeletlen aljzatba dugni.
Hasonló problémám volt a régi Toshiba laptopommal, csak ott keverővel volt összekötve és rettentő idegesítő hangot adott. Én a saját felelősségemre megszakíthatóra varázsoltam a földelés eret és amikor keverőre/erősítőre dugtam a notit, akkor kiiktattam.Szerk.: Persze, ha a földelt töltőről van szó, mert ez alatt a típusszám alatt találtam 2 és 3 eres tápkábellel ellátott változatot is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! HP ProBook 440 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Samsung Galaxy S24 Ultra / 12RAM 1024GB / Gyárifüggetlen / 12hó Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest