- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Magisk
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vmk
tag
válasz
Dr. Szilikát #101009 üzenetére
Ó, értem, köszönöm. Ez sajnos meghaladja a tudásom, lehet bepróbálok egy olyasmi modult, amit linkeltél.
-
vmk
tag
válasz
Dr. Szilikát #101007 üzenetére
Köszönöm. Tehát akkor elvileg ez megfelelő lehet?
https://www.hestore.hu/prod_10029304.html -
Vladi
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #100997 üzenetére
Gyanús is volt, hogy ezt a túloldalt húzza le. Ezek szerint most jöhet az, hogy rádugom az alaplapot tápra a túlvégét meg a tévére. A modcsipet már kiszedtem, nagjyából jónak tűnik, tehát szabad szemmel semmi hiba nem látható.
Mármint amikor sikerült összeszedni még a szükséges kacatokat. Sose lesz kész a műhelyem.
-
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát #100984 üzenetére
Először is köszönöm szépen a választ.
Szeretnék elnézést kérni.
Az asszonyra bíztam valamit..... Az én hibám.
A barátnőjének a laptopja amiről szó van, és megkértem a töltőt fotóztassa le és küldje el nekem hogy lássam az adatokat.
Na, most ő fotózott le egy random töltőt.
Ne kérdezze senki.
Nem táska, nem csizma...mire is gondoltam -
válasz
Dr. Szilikát #100961 üzenetére
A régi szép időkre emlékeztetőül egy-egy Videoton EA7386s és Orion SE1025b erősítő el van téve a sublót mélyére
Elő kéne venni őket, meghallgatni, megnézni, hogy a kondik hogyan állnak bennük
A múltkor már csináltam DIN hangfalcsatlakozó átalakítót, meg is keresem...
-
válasz
Dr. Szilikát #100949 üzenetére
Köszi!
Addig még nem jutottam el, de ha fogok, akkor még jövök ilyen hülye kérdésekkel.Nekem a szaggatás a fura, hogy ilyen 1mp-ig szól, 1mp-ig nem szól az egyik oldal
-
válasz
Dr. Szilikát #100909 üzenetére
Nekem is ez lett volna a következtetés, hogy miért változna, nem tudom, mi a gondja.
-
laed
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #100888 üzenetére
Ez azért NAGYON rizikós!
-
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát #100866 üzenetére
Es a vegen fluxtol megpucolni, majd leragasztani PCB-hez valo epoxi gyantaval.
-
ViZion
félisten
válasz
Dr. Szilikát #100861 üzenetére
alaplapról világítanak az Alisok, ez meg Hestore, olyasmi, de mégis más... -
ViZion
félisten
válasz
Dr. Szilikát #100859 üzenetére
Aliról pár ezres az ilyen LiPo zsák, töltéshez, tároláshoz.
Jónak tűnik, de nem teszteltem, h valóban kibírná-e, ha kigyullad az akku. Van az oldalán egy kis nyílás a töltéshez is, praktikus. -
ViZion
félisten
válasz
Dr. Szilikát #100825 üzenetére
igen, ez volt itthon, fordítva szoktam használni, valami ad áramot azbopto ledre, az meg gndre húzza a gpio-t.
Ami kellene: 12 VDC autóakku, ami egy 43A h-hídon át vezérel egy 250 W motort. oda-vissza forgás, fékezés. A motor 50-80%-on, de 2 vezetékes, ezért egy árammérőt is vettem, detektálni, h forog-e.
Mahle mr54, tip42c, irfz44n,optocsatoló van itthon. meg a szokásos bizbaccok. polaritás védelem kell, van még ötletem a tip-el, vsgy símán led-el, de rohanok. -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #100825 üzenetére
Autós relék vastagon 100 mA felett kapcsolnak biztonságosan. Sokat lemértem már.
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #100723 üzenetére
Ma is tanultam valamit!
A Wattonkénti 119 lumen / méterenként 950 lumen reális lehet SMD 2835 LED típussal, 120LED/méterrel számolva?
Ez nem tűnne annyira rossznak, ha hozza a "papírformát".
Ma megvettem a falon kívüli sínt hozzá. Remélem belefér majd...
Azt néztem, hogy ezt a típust csak forrasztani lehet. Bár ez sem gond, csak a mostani VBF és ide vonatkozó MSZ előírásait figyelemebe kell vegyem. -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #100721 üzenetére
-Számomra- érdekes megoldások is vannak már. Sohasem követtem ezeket az AC szalagokat.
Szerintem veszek ebből pár métert, aztán lesz kétszer 80 cm felszerelve.
Köszi a segítséget! -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #100719 üzenetére
Köszi!
Ettől féltem... Ha az is csak méterenként vágható az sem lesz jó, mert nem egész méter a sín (85 és 92 cm). Abban meg gondolom elég hely sincs, hogy esetleg visszahajtsam bele a szalagot, meg lehet nem is egészséges a melegedés miatt.
Akkor marad valami kültéri lámpa a falon kívüli sín + LED szalag helyett!Szerkesztés:
Most láttam, hogy van olyan, amit 20cm-enként lehet vágni! -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #100717 üzenetére
Köszönöm a részletes leírást!
Akkor ez kilőve. Ezek szerint nincs is olyan AC230V-os LED szalag, ami vágható? Akár normál LED-es is jó, nem kell COB.
A vibrálás nem lenne lényeges. Most cseréltem bejárati ajtót, aminek a külső és belső oldalára is akartam egy szalagot rakni felülre, amit egy, a kávába elhelyezett mozgásérzékelő működtetett volna, hogy sötétedést követően az ajtó nyitása könyebb legyen.
-
válasz
Dr. Szilikát #100707 üzenetére
Érzésre nem szorul, de köszi, ezeket megnézem.
A mozgás miatt sanszos, hogy valami ilyesmi baja lesz -
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát #100674 üzenetére
Pedig messze nem.
Amugy a szarazelem nem is helyes ra, mert nem minden primer elem szaraz. Peldaul a higanyoxid elem vagy a litium tioszulfat elem.
-
PeterZZ
kezdő
válasz
Dr. Szilikát #100675 üzenetére
Ez egy lavazza blue kis gep, igazabol van meg 2-300 kapszulam, ha beviszem egy random szervizbe a panelt, mennyibe kerulne atnezetni? Az uj gep 100 korul van.
-
PeterZZ
kezdő
válasz
Dr. Szilikát #100658 üzenetére
Koszi!
-
PeterZZ
kezdő
válasz
Dr. Szilikát #100654 üzenetére
Koszi. Milyen koltseggel jarna egy ilyen javitas kb? Rola lenne szo.
-
rostiron
őstag
válasz
Dr. Szilikát #100626 üzenetére
Most biztos hülyének fogok tűnni, de amilyen hirtelen bedöglött valami, most egyszercsak megint működik.
Próbáltam korábban új elemekkel, de nem működött. Szétszedtem, összeraktam de semmi. Most ismét megpróbáltam és egyszercsak újra működik. -
rostiron
őstag
válasz
Dr. Szilikát #100624 üzenetére
Ezt úgy érted, hogy a távirányító megsérült ?
Hogy tudom kideríteni mivel van a baj ? -
laed
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #100570 üzenetére
Micsoda 1 probléma....
Egyrészt lehet klipszes elemtartót venni; ha van helyünk rögtön megvan 9V-on is a 2Ah.
De én még csináltam olyat is (buta) műszerekkel, hogy csináltam 1 bevágást az oldalára, és kivezettem az elemcsatlakozót. Arra meg ment 1 hálózati táp.... -
Tamy
őstag
válasz
Dr. Szilikát #100591 üzenetére
Pontosan, tudom, hogy létezik ilyen, ha a kis mérete miatt szükséges, de nem ez a jellemző.
-
VIPowER
őstag
válasz
Dr. Szilikát #100570 üzenetére
Az összes multim telefonakkuról megy, ilyenekkel megtámogatva. : [link] Persze kapcsoló kell, mert alapból zabál.
-
ViZion
félisten
válasz
Dr. Szilikát #100538 üzenetére
Majd szétkapom és megmérem, h mi fér el. Qrva gorenje
-
Honda567
tag
válasz
Dr. Szilikát #100522 üzenetére
[link] Ez a Flinke van egy ismerősömnek ő azt mondta szénkefe nélküli, a leírásban nem írják.
-
válasz
Dr. Szilikát #100477 üzenetére
Nagyon sokat keresgéltem, de nem találtam.
Igen, ismerem ezt a relét, már meg is rendeltem a csere darabot még reggel, de azért érdekelt volna egy kapcs rajz rólaAzért nem szedte ki, mert mosni viszont most a gép (és bár nem hiszem, hogy egy ennyire bonyolult áramkör lenne, de ki tudja, és mondjuk kiáll hibára alapból, ha nincs benne a relé. pl futtat bekapcsoláskor egy self testet) csak a szárítás nem megy, így össze raktam, majd ha megjön a relé, megint szétszedem.
-
.-..-.
tag
válasz
Dr. Szilikát #100472 üzenetére
Ezt találtam közben: [link]
Mondjuk elsőre fura az R2 50ohm-nak, de elfogadom, ha itt ez van.
Azért kérdeztem, mert 2N2222AG van kéznél. -
válasz
Dr. Szilikát #100360 üzenetére
Ért. Erről a 18V-osmegoldásról nem tudtam (de nem meglepő).
Keresnem kell akkor 12V-nál nagyobb tápot, ha egyáltalán van itthon ilyesmi. Az IC meg tényleg valami szögegyszerű cucc.
Viszont amúgy derengeni mind dereng, szóval nem a LED-eken múlik. Mi tud még ebben elmenni? Inkább zárlatra tippelnék, mert amikor először kap tápot, akkor villan egyet, és gondolom utána megfogja valamilyen áramkorlát. -
válasz
Dr. Szilikát #100348 üzenetére
Ez itt az. Tényleg nem arany, természetes fényben már reggel is másképpen nézett ki, lámpafénynél csillog hasonlóan, mint a másik oldali. Az ezüst meg csak a tokozás.
Ennyi alkatrész van rajta : -
kisi
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #100354 üzenetére
18 voltos akkupakk, 2,5Ah.
Tehát ezek szerint nem léptetőmotor, hanem egy állandó mágneses, hall IC-kel ellenőrzött poziciójú motor..
ViZion: Megvan a vezérlése, de az olyan mértékben integrált, mindent egybe fogó panel, hogy nagyobb munka lenne az alapján kibogarászni valamit...
Ebből a motorból kettő darabot adtam a srácnak(egy kerék motort, brutális lassító áttétellel, illetve a vágófej motorját, ami nagyobb, de nincs áttétele..), egyet megtartottam magamnak. -
válasz
Dr. Szilikát #100348 üzenetére
Ez jelenleg villan, majd halványan dereng. Én is várnék egy kondit, de hol a francban lehet... Persze nem egyszerű szétszedni, ha szét tudom, akkor lesznek képek.
Amúgy elég hasonló ehhez, amit betettél. -
Vladi
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #100309 üzenetére
Közben rájöttem, hogy van ez a polarizációs réteg. De azt hiszem a tévémen ilyen műanyag, vag yplexire lett rátéve. Ezzel a fóliával nincs baj, csak maga a plexi vált el. csináltam fotót de rettenetes lett.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Dr. Szilikát #100282 üzenetére
Sok táppal valóban nincs gond párhuzamosításkor, de sajnos van sok kivétel is:
Némelyik tápban, ha a kimenetére nagyobb feszültség kerül (tehát a "párhuzamos táp" feszültsége nagyobb) akkor a TL431 szabályzóköre teljesen vezetővé válik, de ugye ekkor sem csökken le a feszültség, ezért a TL431 és az optocsatoló ledjének az árama is megszalad. Normálisabb tápban persze korlátozva van ez az áram, de mivel üzemszerűen itt nem fordulhatna elő túláram, ezért nem mindben figyeltek erre tervezéskor. Az ilyen tápok meghibásodhatnak párhuzamos üzemben.
A legegyszerűbb megoldás erre hogy diódákon keresztül párhuzamosítunk - persze itt meg lesz veszteség a diódákon, tehát nem mindenhol alkalmazható.Fejlesztőként kellett olyan áramkört terveznem, ahol 3db, 48V / 500W-os táp párhuzamos üzemét kellett megoldani, olyan típusokét, amelyek az adatlapjuk szerint nem támogatják a párhuzamos üzemet. Itt aktív diódákat használtam (diódaként vezérelt mosfet-et) amelyeken így nyitóirányban csak 20mV körüli feszültség esett. Persze ez még ki volt egészítve egy olyan vezérlő áramkörrel is, ami a terhelőáram egyenlő eloszlását is megoldja. A terhelés maximuma ennél 1kW körül volt (2 üzemi+tartalék), és a tápfiókokat hot-swap módon, azaz üzem közben lehetett kihúzni és visszatenni, leállás nélkül.
A lényeg: ismeretlen tápok párhuzamos kapcsolása kockázatos....
-
szente
addikt
válasz
Dr. Szilikát #100272 üzenetére
Ugyanakkor még gyári weboldalon is lehet találkozni olyan figyelmeztetéssel, hogy voltaképpen egyik dimmerrel sem garantált az együttműködés, tehát ez próba kérdése, végeredményben.
Hát ez szomorú annak fényében, hogy van 10K+-ért is dimmer.
-
szente
addikt
válasz
Dr. Szilikát #100268 üzenetére
Ami jobban működik dimmer, az is az Aliról van, kifejezetten LED lámpákhoz. [link]
Ezzel csak az a baj, hogy kicsi a max fényerő. a lefutóélű szabályzó ezt javítaná, vagy a normális szabályozhatóságot? -
szente
addikt
válasz
Dr. Szilikát #100262 üzenetére
Az egyik dimmer alig szabályoz valamit a min és max állás között, azon olyan jel van, mint a belinkelt képednêl a felső rajz.
A második dimmeren nincs semmi, viszont ez jól szabályoz, de a max fényerő ennél is kb a fele, mint a sima kapcsolóval.Tudsz ajánlani valamit? Vagy legyen az amit Donki Hóte írt, hogy vegyek erőssebb izzót.
laed: Nincs egyiken sem semmi állítási lehetőség.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Dr. Szilikát #100205 üzenetére
Vagy lehetne kétszerező egyenirányító -> 640V DC -> 3db izzó sorbakötve (kb. 210V / izzó) Persze ez veszélyes játék....
-
7Sony7
addikt
válasz
Dr. Szilikát #100208 üzenetére
Aha. Na, ez már pöpec, köszi.
-
7Sony7
addikt
válasz
Dr. Szilikát #100205 üzenetére
Ja, de elméletben, a pufferelt vagy a három fázis lenne a simább villogás szempontjából?
-
7Sony7
addikt
válasz
Dr. Szilikát #100200 üzenetére
Nem lehet valamivel eltolni a szinuszhullámot, mintha 3 fázisa lenne, és 2 vagy 3 égőt eltolva használni?
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #100192 üzenetére
igazad vagyon, nyilvan ez igy nem jo. pufferkondi mekkora kellene ehhez? gyanitom az lesz a draga moka. 400V eleg lehet? hany mikro? meg milyen felepites? folia? nagyjabol kisimogassa es ne durranjon el...
arra gondoltam hogy egy 230V-os + 110V-os izzo sorban?
de lehet megprobalok valami 12V-os izzot keresni, kell hogy legyen valahol itthon, elvileg van tobb lelakott 12v-os olomakksim, azok jok ilyenre de jobb lett volna halozati fesszel megoldani. -
válasz
Akkor mi van, ha csak egy diódával egyenirányítja, és betesz egy pufferkondit
-
válasz
400V-os pufferkondi?
-
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát #100163 üzenetére
Merd meg, hogy mennyit eszik a szenzor. Valoszinuleg megeri egy step down DCDC-t beepiteni, akar kapcsolt kapacitasost, foleg, ha a ledet is az hajtja, meg, akkor siman megeszik 50mA-t aktiv allapotban, azaz fel masodperc alatt annyit fogyaszt, mint 24 ora idleben. Ilyenkor mar erdemes a terhelesre optimalizalni a fogyasztast, nem az idlere.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #100178 üzenetére
nem tudom mi volt az oka, de az biztos, hogy mindig tiszta volt, de hat nem en vagyok a markaszerviz. az okot nem is kerestek, megpatkoltak a biztit azt jovanazugy.
par honappal kesobb mikor ujra kiment akkor kidobtam az egeszet, jobb a bekesseg (akkor vettem eszre hogy ilyen profin javitottak).
ez persze nem ma volt, a 7.keruletben volt a markaszerviz valahol a klauzal kornyeken. az is egy vicces dolog volt, hogy bevittem a szervizbe, majd mikor mentem erte mar nem volt ott a szerviz. kiderult, hogy idokozben elkoltoztek de szolni mar nem szoltak. -
válasz
Dr. Szilikát #100165 üzenetére
Remélem hogy áramgenerátoros
Sajnos nem tudom, mi van mögötte (azaz, azt tudom, csak azt nem, hogy mit bír
) , nem szívesen adok neki nagyobb feszt. A lézer olyan, mintha direkt kapná a tápot az elemről, lehet, hogy saját magának megoldja, azt nem tudom.
A Geniusban az első dolog, amire a táp kerül, az egy step-up+step-down, az megoldja 0,8 és 5V között. Ebben nincs ilyen. -
válasz
Dr. Szilikát #100163 üzenetére
Ja, én ennél annyival mentem tovább, hogy a cella mellett ott van az egérben a töltőmodul is, és USB-ről bármikor tölt
A soros dióda nem jó, egy 4148 pl. ejt 1V-t, de kettővel meg se mozdul :S Ugyanez két LED-del.
De mondjuk mondasz valamit. Ha egy LED van rajta, az éppen pislákol, tehát nyitó megvan, az áramfelvétel viszont alig annyi, mint ami a LED-nek kell. Az egy dolog, amit nem tudok, hogy a 2,5V környéki feszültséget mennyire szereti a lézerdióda az egérben -
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát #100118 üzenetére
Olyan is elofordul, hogy a NAND-on szektor serult es csak bebootolni nem tud.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #100075 üzenetére
Van pár rossz szerszámakkum,rettenetesen szét tudnak mászni,ha el vannak öregedve.A cellák nem egyformán öregednek sajnos.
-
szabifotos
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #100071 üzenetére
Köszi. Valóban nincsenek ellenállások, tehát nincs balansz. A hozzászólás, amire válaszoltam, abban a képen látható típus van nekem is.
Ezek alapján akkor simán tölthetem 25V 2A-rel, csak nem a bms-re kötöm, hanem direktben az akkura.Nem értem, miért használnak ilyen kis töltőáramot gyárilag, amikor a nagyáramú cellák simán bírnák a több A-es töltést is. Mondjuk a melegedés egy porszívónál azért jelentős merítés közben is.
-
válasz
Dr. Szilikát #100032 üzenetére
Igen én sem láttam még osztott csévetestes nagyfrekis trafót.
Talán jobb a nagyfreki miatt ha egymásra vannak tekerve a tekercsek. -
t72killer
titán
válasz
Dr. Szilikát #100004 üzenetére
Re hosszabbító: akinek valami oknál fogva az a perverziója, hogy a telóját a kádban tölti mert a nap nem fürdéssel töltött 23 órája nem jó rá, próbáljon már amazonról egy nyomorék 5méteres USBc kábelt lehalászni és az USB-t elvezetni a kádhoz, nem 220-at. Most komolyan, alvázat akar galvanizálni annyi krafftal, amit egy hálózati elosztó szállít. Persze ez is az együnk franciakrémest sz.ros kézzel hozzáállás, de legalább nem bíz mindent egyetlen réteg védelemre.
-
válasz
Dr. Szilikát #100013 üzenetére
Oké de üzemszerűen mit teszel a fürdőkádba aminek smps tápja van?
Én még nem nagyon láttam ilyen használati eszközt.
Ha meg véletlenül esik bele az 100% user error. Arra nem lehet felkészülve a tevezője.
Így visszagondolva a katonaságom alatt bádogvödörbe lógattuk az orosz merülőforralót és így fürödtünk az aszódi laktanyába mert hetente 1x volt meleg víz.
Kész csoda hogy senkit nem vágott agyon. -
t72killer
titán
válasz
Dr. Szilikát #100013 üzenetére
Csontszáraz, vastag bőr sokat segít.
-
válasz
Dr. Szilikát #100006 üzenetére
"Nem is a törpefeszültség aggályos, de én nem szívesen bíznám az életem a primer-szekunder elválasztó szigetelés ismeretlen minőségére például."
Pedig minden smps tápos cuccod használatával ezt teszed
Telefon laptop töltő, szerszámgép töltő, pc, tv, hűtőszekrény, elektromos fogkefe töltő, szinte minden.
Ami földelt az oké, ami nem és ezekből kismillió van, azoknál amit leírtál az erősen fennáll.
És a kondenzátor is bennük van, valahová illik fixálni a szekunder kört, ne lebegjen valahol az univerzumban.
Vagy nálad még minden hagyományos 50Hz transzformátoros? -
t72killer
titán
válasz
Dr. Szilikát #100006 üzenetére
Röviden: józan ember nem dugja a vizes nemiszervét konnektorba. Akkor se, ha maga a jóisten rángatja a Paks-i főkapcsolót ahogy meglátja az irreguláris elektronfluxust...
-
.-..-.
tag
válasz
Dr. Szilikát #99675 üzenetére
Gyorspanelen összehoztam egy próba erejéig ezt.
Q1: P2N2222A
D3: 4148
R3: 1 kOhmAz "Input" lábnál ~1.3mA-t mértem, ami több, mint szuper.
A relé teljes biztonsággal kapcsolgat ide-oda a vezérlésnek megfelelően.
Csak próbaképpen az R3-at 5 kOhm-ra cseréltem, de úgy is kapcsol a relé. Ezek szerint a P2N2222A-nak még így is elég.Köszönöm szépen a segítséget neked is és a többieknek is.
-
turho
addikt
válasz
Dr. Szilikát #99736 üzenetére
Úgy értettem, a 7812 szabályzását nem rontja el egy soros 400 uH például? Induláskor nem kap feszlöketet, vagy nem gerjedhet be? Ilyenekre gondoltam.
-
válasz
Dr. Szilikát #99726 üzenetére
Akkor se biztos, hogy meglátod, ha belenézel
Nemrég mutattam képeket arról, hogy kínai erősítőben CS8673E IC-re pofátlanul rászitázzák a TPA3116D2 feliratot
Ha nem ismered a konkrét IC-k kinézete közötti különbséget, akkor sosem jössz rá a csalásra
Bár az Aiyima nem rossz gyártó, ők talán nem csalnak...
-
turho
addikt
válasz
Dr. Szilikát #99723 üzenetére
48v-os a vègfok. Ezért is remélem, hogy hvs van benne..De a kapcsolófreki is magasabb (50 VS 150 kHz ezáltal kisebb a tápzaj, jobb az elnyomás.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #99716 üzenetére
Még egy lényeges, a pufferen feszültséget mérni, szükség esetén kíméletesen kisütni és csak utána ügyködni, hiszen a műszer sem küszöni meg, ha ellenállást mérnénk, feltöltött kondi mellett, illetve véletlenül ráfogni sem jó érzés.
-
.-..-.
tag
válasz
Dr. Szilikát #99675 üzenetére
Uram, nagyon szépen köszönöm.
Nem csak az értékeket, hanem főként a "levezetést" is.Teljesen igazad van, a relé tekercs ellenállása kimaradt.
Multival mérve az 130 Ohm ennél a típusnál. -
coco2
őstag
válasz
Dr. Szilikát #99667 üzenetére
Természetesen köszönöm a linket, de nem tudom, mennyire ment át fentebb a 99661-ben a diplomatikus jelzésem az illetőnek, hogy amit ír, az nettó bullsh1t, és hogy linket azért kértem.
-
turho
addikt
válasz
Dr. Szilikát #99663 üzenetére
Köszi, meg mindenkinek
nem írtam, de hangváltóba lenne próba, amíg meglesz az érték, aztán megkapja a bipolárisat.
-
válasz
Dr. Szilikát #99663 üzenetére
Hétköznapi hobbista hangváltóban találkozik a legtöbbször az uni/bi poláris kondi problémájával, ott pedig két diódákkal kisöntölt kondenzátor-pár igen érdekes hanghatást eredményez
-
válasz
Dr. Szilikát #99567 üzenetére
Van belőle 9 voltos, 12 voltos meg 20 voltos is.
Egy 20 voltos elektronikán keresztül a 19 és 20 voltos töltésű laptopok kiválóan működnek akár PD3.0-ás fali töltőről, vagy combosabb powerbankról.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #99561 üzenetére
De itt nem kell valami kommunikációs chip, mert amúgy 5V az elvárt?
Vagy a vevő oldal hirtelen beneléz a "magas feszbe" kommunikáció nélkül az mennyire lesz okés? -
ViZion
félisten
válasz
Dr. Szilikát #99504 üzenetére
olyan kicsi a hely, h inkább megkerülöm.
Van itthon egy bontott optical rotary, az jó lesz bele. nem is tudtam, h ez ilyen qrva drága -
válasz
Dr. Szilikát #99508 üzenetére
Ez megtörtént, 1/5 arányba leosztva a jel. De a ki-be kapcsolási pukkanás, ami szerintem tápfeszültségnyi mert irgalmatlan hangosat vinnyog, ennek kevés a leosztás, ha nagyobbat osztok már szobahangerő sincs, nagyon halk lesz a tv adás hangja.
A pukkanás akkor is ilyan hangos ha box hangerőt nullára veszem vagy lemutézom, ez az a zaj amikor az audio egysége magához tér vagy kikapcsol.
Teljesen tanácstalan vagyok. -
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát #99367 üzenetére
Sajnos a legtobb feher led a kek leden alapul(450nm) es nem az ibolyan(405nm), azert is olyan szarok szinvisszaadasban, es cserebe magasabb a hatasfokuk.
-
válasz
Dr. Szilikát #99362 üzenetére
Ha már háttérvilágítás.
A mostani villódzásmentes(nek) mondott monitotoroknál hogyan oldják meg a fényerőszabályzást?
Analóg nem lehet mert akkor kis fényerőn durván elmászik a színhűség, ott egy fehér led már nem fehér hanem egészen más.
Ha meg nem analóg, hogyan lesz flicker-free? -
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát #99355 üzenetére
Aham. De ahhoz kéne jó sok kHZ-es, hogy alacsony fényerőn se legyen érzékelhető villódzás. Gondolom olyan meg nincs, max ha magamnak készítenék aranyáron. Nekem egyelőre a PWM hátrányai kevésbé szimpatikusak.
Ezt a színhőmérséklet változást láttam már említve. Ez miből következik? A foszforban más spektrumban keletkeznek a fotonok? (Gondolom a LED frekvenciája nem változik)
Az hogy nem azonos mértékben kezdenek világítani az kevésbé zavaró. Volt korábban ilyen tákolt megoldás. Nagyon kis fényerőn lehetett csak látni különbséget. Meg amikor lekapcsoltam és nem egyszerre hunytak ki. (tartott vagy 2 percig amíg mind elsötétült.)
-
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát #99275 üzenetére
Kösz. Akkor végül is működne az eredeti elképzelés.
-
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát #99216 üzenetére
Csak a + rész lenne közösítve (kényszerből), mivel a LED szalagon (fentebb) csak egy + ág van. Csak a - ág különböző a két különféle LED-eknek.
Controllert meg nem használnék. Nem tudom jó ötlet-e. Lényegében azért gondolkodok ilyenben mert én csak olyan CCT és fényerő szabályzót láttam ami PWM-es, fix fokozatokkal. És ahogy olvasok róla alacsony fokozaton villódzással. Így meg analóg és fokoztatmentes lenne a szabályzás. (Meg remélem villódzás nélkül, remélhetőleg stabil egyenfeszültséget adnak ki.) -
válasz
Dr. Szilikát #99196 üzenetére
Faja
Nekem inkább az volt fura, hogy mintha egy tekercs lett volna 4 lábbal, de akkor a közös ferrites verzió lesz.
@szabifotos : Vannak erre leírások, "Dell battery hacking""-ra keress, asszem így láttam. Nem triviális dolog.
Akkor ez valami normálisabb BMS lesz. Először a földet kell elvenni tőle, mert ha nem azt, akkor észreveszi, hogy kiesett egy cella, és azonnal kiüti a biztosítékot. (A 3 lábú biztosíték jó? Ha van rajta?) -
rostiron
őstag
válasz
Dr. Szilikát #99150 üzenetére
Nincs más adat.
Amit linkeltem ott két csatornát ír. A kép alapján a kimenet is 3 szál. -
rostiron
őstag
válasz
Dr. Szilikát #99147 üzenetére
Az van ráírva a driver-re hogy:
(25-40w)x2
input:ac 110-265V
output: DC 108-150V 240mAAmit linkeltem [link] az jó helyette ?
-
ViZion
félisten
válasz
Dr. Szilikát #99147 üzenetére
...míg végül kisül belőle valami.
pl. a kondi, na az megrázó lenne -
rostiron
őstag
válasz
Dr. Szilikát #99145 üzenetére
Igen mindegyik.
Közben írtam a fiúnak akitől vettem, hogy rossz. Kapásból rávágta hogy a vezérlő kinyúlt és hogy küld egy új vezérlőt.
Azért ezt jó lenne megcsinálni. Van esélyem ? -
rostiron
őstag
válasz
Dr. Szilikát #99140 üzenetére
Igen azt tudom
Megpróbálom akkor.
-
rostiron
őstag
válasz
Dr. Szilikát #99138 üzenetére
A nagy kondi 400V 33 μF találtam itthon 400v 10 μF Próbára jó lehet ??
-
rostiron
őstag
válasz
Dr. Szilikát #99135 üzenetére
Igaz hogy ebből nem értek semmit,
de megpróbálnám megmérni ha mondjátok hogy mit.
Most pl. felkapcsoltam villogtak egy kicsit , aztán bemelegszik megáll a villogás, de a távirányítóra nem reagál. Nagy kondin most így DC332 voltot mérek. -
rostiron
őstag
válasz
Dr. Szilikát #99131 üzenetére
Ha rámérek a kimenetre és mérhető a feszűltség, akkor rendesen világitanak a ledek.
Amikor nem jó akkor feszültséget se tudok mérni. DC 146V mérek az lehetséges ? -
.-..-.
tag
válasz
Dr. Szilikát #99092 üzenetére
Megfordult a fejemben a led-re alakítás, de az igazság az, hogy jobban tetszene egy izzós megoldásnál maradni.
Amolyan "retrobb" (de kifacsart szó ez) érzés lenne.
Ezért gondoltam hirtelen a rizsszem izzóra megoldásként.
Ebay-ről lehetne rendelni ilyen izzót, de 2db-ért nem feltétlen éri meg. Mindenesetre egy lehetőség ez is.Update:
Közben lehet, hogy egy donor, másik eszközben találtam ilyesmit, de ez 8V/100mA, nem 55mA. -
válasz
Dr. Szilikát #99056 üzenetére
Igen, alapvetően én is olvasom a visszajelzéseket, csak itt most valóban termékenként legtöbb esetben semmi sincs, vagy ha van is, az is csak egy pár darab vélemény, ahol az is lehet az eladó haverja vagy rokona és direkt jót írt a cuccról.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #99056 üzenetére
Meghekkelted! Már rég tönkrement volna...
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #99041 üzenetére
Köszi mindenkinek!
Mezis által ajánlott lesz a befutó szerintem. Kinlódni, takargatni nem szeretnék.
Dr. Szilikát, addig jó a történet, hogy felkapcsol a folyosón haladókra is, amíg a bejárati ajtó melletti két ablakon nem jönne be a fény. Van rajtuk redőny, de amíg azt le nem engedném, addig epilepsziás rohamot kapnék szerintem a villogó fénytől. (Amúgy ide savmart üveggel van elkészítve az ablak.) Ráadásul az egyik lakásban 4 indiai albérlő lakik, akik egymást váltva, szemenként hoznak naponta 5 kiló rizst a boltból, annyit járkálnak. Hidd el, nem azt az 1-2 kWh árát sajnálom! Így is sokkal többet áldozok a tömbre, mert én vagyok az a hülye, akit mindenki megkeres, hogy javítsam már meg ezt vagy azt....
A folyosó ezen részén amúgy van egy világítótest, aminek a fénye pont a szomszédok ajtajait veri telibe és ennek fénye elég a közlekedésre is. Pont az ajtóm előtt nincs fény (szerencsére), csak ez a kulcslyuk keresgélés miatt kényelmetlen. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Dr. Szilikát #99025 üzenetére
A mostani pwm végfokok elég nagy frekvencián működnek, a "csipkézés" is csak akkor vehető észre szkópon, amikor éppen kicsi a kimenő teljesítmény. BD moduláció esetén még akkor is nehezen, mert ott a "vivőmaradék" együtt csökken a jellel. Mostanában 400kHz...2MHz kapcsolófrekinél tartunk, és a GaN FET-ek elterjedése ezt tovább emelheti majd.
Az alábbi képen egy szimuláció (saját fejl. egyszer majd el is készül talán) eredmménye. Sima félhidas pwm végfok 400kHz körüli frekivel ±80V körüli tápról, 50% körül kivezérelve. Valóban kicsit csipkés, de a felharmonikusok nincsenek a hallható tartományban.:
HiFi-re jóval kisebb tápfesz, és teljes hidas felépítés a terv - mert teljes híddal alacsonyabb torzítás érhető el, és a "vájtfülűek" szerint is jobb egy kicsit. -
marco22
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát #98966 üzenetére
Laikusként gondolom túlfeszt kapott X/y alkatrész.. az okát és a hibás alkatrészek cseréjét sem tudom megoldani. Bármilyen segítséget elfogadok/meghallgatok javítás vagy akár komplett panel beszerzésével kapcsolatban
-
HantekDSO
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #98966 üzenetére
Valamint az IC és a MOSFET ára garantáltan több lesz, mint 3 dollár... Ezért is írtam, hogy ennél nem érdemes időt és energiát áldozni rá. Egy mosógép vagy TV táp az persze más tészta!
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #98943 üzenetére
& Dr. Szilikát
Értettem! Köszönöm nektek is a segítséget!
-
válasz
Dr. Szilikát #98866 üzenetére
Egyáltalán nincs ilyen feltétel, a laptop töltésszabályzója is egy 12,6 V-os CC/CV áramkör, vagy 16,8 V, amelyik olyan.
Ezt hogyan oldják meg? Ha van pár sorbakötött cella, amelyeknek másmilyen az állapota, máskor érik el a letörési feszültséget, akkor hogyan szabályoz, mit figyel a töltésvezérlés
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98866 üzenetére
" Ezt a bemenő tápot az egészséges Li-ion cellák szépen elosztják egymás között, ugyanis van ezeknél egy természetes önbalanszírozó hatás, egyfajta Zener-effekthez lehetne hasonlítani. LiFePo ilyet nem tud, ezért ott már kötelező a megfelelő balanszer." El sem hiszem,hogy ezt itt valaki le meri ÍRNI! folyamatosan bővülő 12V-os li-ion akkupackom jelenleg 960 db 18650-es cellából áll. Semmi nincs rajta,csak a napelem. 12V-nál lekapcsolom a töltést.Amire kell,akár 1 hetet is kihúz töltés nélkül. 2-3 nap kell a 12V eléréséhez,ha jobban lemerül. 0,05V a legnagyobb különbség,2 éve megy folyamatosan. 2 év alatt 1-2 cellát cseréltem,rozsdásodás miatt.Nem tudom mitől...Ne utánozzon senki,ezt csak én csinálom így!!!!!
-
válasz
Dr. Szilikát #98864 üzenetére
Köszönöm, értem
Mostanában elég sok rossz akkupakkos kézi szerszámgép 18/20 V-os akkuját szedtem szét, a LiIon-os akkukkal nem volt gond, cellacsere után működtek szépen. Bosch, Black&Decker és Makita is volt, viszont az általad javasolt CC/CV töltési rendszert egyikben sem láttam.
A töltő felé nem voltak az akkuk külön-külön kivezetve, mindegyiken csak 3 kivezetés volt, pedig ha a 5 db sorbakötött akkut kellene egyesével CC/CV rendszerben tölteni, akkor 6 kivezetésnek kellene lennie.
Pluszban megnéztem még Parkside és Milwaukee 20 V-os akkukat, azokon is csak 3 kivezetés van. Szóval ha a szerszámgép gyártók évek óta nem alkalmazzák a CC/CV töltést, az akkuk mégis sok évig működnek, akkor nekem is jó lesz a 12 V-os NiCd akkupakk kiváltására a LiIon akku + BMS megoldás.
(BMS-ből viszont a legfejlettebbet használom, a balanced verziót, ami
tud alapszintű balanszírozást is.)Notebook akkupakk, vagy drón akkupakk esetében elhiszem, hogy fontos az utolsó elektront is kisajtolni az akkuból, de egy eleve régi kézi szerszámgép esetében nem gondolom, hogy a csere akkuk árát érdemes lenne megduplázni CC/CV áramkörökkel és BMS-en felül pluszban még aktív balanszer áramkörrel.
-
válasz
Dr. Szilikát #98858 üzenetére
Közben gondolkodtam a dolgon és nem tudom, hogy a precíz töltőárakörök használata jár-e komolyabb előnnyel egy balanced BMS áramkör használatához képest pluszban.
Egy BMS modul biztosítja a túltöltés elleni védelmet, a túlmerítés elleni védelmet, a túláram/rövidzárlat elleni védelmet, valamint biztosítja a cellák kapacitásának a kiegyensúlyozását. Ehhez minimális pluszt tesz hozzá egy CC/CV töltőelektronika, ellenben minden cella mindkét pólusát ki kellene vezetni, hogy függetlenül lehessen tölteni őket.
Azt hiszem, hogy elengedem az XL4015 használatát, lehet, hogy kicsivel kisebb lesz az akkupakkból kinyerhető energia, meg kicsivel hamarabb degradálódnak a cellák, de sokkal egyszerűbb az akku töltése.
-
válasz
Dr. Szilikát #98846 üzenetére
Köszi, akkor úgy számolok, hogy 3 x 4,25 V legyen a bemenő feszültség.
Egyelőre nincs XL4015 CC/CV áramköröm itthon, rendelek egyet, addig is 12,6 - 12,8 V-ra állítom be a bemenő feszt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo Thinkpad P14s G2 Profi Tervező Notebook -Ryzen 7 Pro 5850U 32/1TB Radeon Pro 4GB!
- iPad Pro 11 hüvelykes( 3. Generációs,2021) wi-fi-cellular 128 Gb sérüléssel
- Google Pixel 9a 128gb - Makulátlan, iPon garancia, akár beszámítással
- Samsung PM9F1 1TB (980 PRO) Gen4 NVMe SSD! 7000-5100MB/s
- SK Hynix PC811 2TB NVMe Gen4 SSD! 7000-6500MB/s
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Ventillátorok és tápkábel modding kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Vision RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest