- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- IP59-re szigetelte a Vivo az X Fold5-öt
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
válasz
t72killer #100241 üzenetére
Legközelebb helyedben a gyártótól rendelnék hozzá DC csatikat is, mert akkor biztos hogy egységesen rájuk tudsz fogni minden a csatik minőségi kontakthibájából eredő, évek múlva fellépő hibákat.
Így meg akkor is ráfogják az "utángyártótt" csatifejre a hibát, ha az őnáluk volt.Nekem a mini PC-m megy ilyen DC csatiról, amivel kapcsolatban egyébként felmerült hogy egyszerűen annyira pontatlan ez a csati fajta, hogy alacsony 2A-es terhelésnél is előferdülhet hogy azért lassul be a PC...a PC 18.5V-on max 120W, de általában 40-60W-on pörög.voltak röccenéses időszakai, olyankor megmozgattam a csatit és valóban "magic".
Egyébként mivel "pontatlan" így a felületi szennyeződések is az ellensége ennek a csati típusnak állandó 20W felett, mármint tapasztalati szempontból.
-
-
válasz
t72killer #100235 üzenetére
+itt írja is a kolléga, hogy 24V/5A okés neki
. Először szét akartam vágni egy szép új 3méteres vastageres DC hosszabbítót erre a célra, aztán megesett rajta a szivem, embert hamarabb húzok karóba, minthogy egy jó kábelt szétvágjak - inkább veszek céleszköz csatlakozókat oda, ahova kell
-
-
válasz
t72killer #100080 üzenetére
Nem nagyon találsz.
Van igen de lásd a kritikákat.
Annyival meg nem kisebb könnyebb hogy megérné vacakolni velük.
Bár 36 deka is sokat számít ha hátizsákkal közlekedik az ember, erre nem tudok mit mondani.
Victron75/10 most a külsőakksinál 22ezer Ft házhozszállítva, 5 év garival. Amit mutattál az 15-16ezer körül lenne, nem tudom milyen garival.
Előtted a választás lehetősége
Másodikra nem tudok válaszolni. -
Reggie0
félisten
válasz
t72killer #100068 üzenetére
Figyelj az illesztesek hezagaira, esetleg fotozd/merd le. Ha novekszik elkezdett puposodni, onnantol dobni kell az akkut. Az usb csatis felehez tartsd meg a gyari takaro matricat es rakd vissza, ha taskaba/zsebbe rakod, hogy kisebb femtargyak ne jussanak be onnan. Kb. ennyi. Hetvegen ne lancfureszezd vagy flexeld felbe
Juteszembe: hasznalat kozben a nagy aramu toltes/kisutes-t valoszinuleg csak papiron birja rendszeresen, erdemes kerulni, ha van idod, akkor kisebb teljesitmenyu toltore dugni.
-
válasz
t72killer #100068 üzenetére
Hát, ha engem kérdezel, nem gondolnám túl ezt a dolgot. Nem feltétlen a veszélytelenség miatt, hanem mert úgysem tudsz mit csinálni, ha zsebméretben akarsz védelmet köré.
Vannak egyébként lipo guard táskák, de azok csak az akkutűz szúrólángját tartják kordában, azt is korlátozott ideig. A hő és a füst miatt ott kell lenni valakinek, aki olyan helyre rakja baj esetén, ahol békésen porig éghet.
Egyébként pedig a mai zsebkészülékekben nagyszámban van LiPo akksi, és hidd el, ha lángra kap, akkor nem kell 100Wh, elég 10 is, mégsem hordja senki a laptopját, telefonját tűzálló táskában. -
DigitXT
félisten
válasz
t72killer #99997 üzenetére
Pont a minap láttam ezt a felhasználói tesztet ilyen hordozható napelemekről.
Valahogy végig az volt az érzésem (habár a tesztelő nem tért ki rá), hogy valójában egyáltalán nem a napelem által leadható teljesítmény van mérve, hanem annak az aktuálisan adott USB PD szintre kvantált értéke. PPS töltővel érdekesebb lenne.
-
-
-
válasz
t72killer #99991 üzenetére
Dehogy ártasz ez a 12-24V a névleges.
Mezei személyautóba a töltési plafon 14,7V, kamionba meg 28,8V amikor tölt a generátor.
Más kérdés hogy közvetlenül a napelemről megtáplálva mit tud, szerintem semmit mert kiegyenlítő tároló
(akku) nélkül a napelem munkapontja még egyenletesnek tűnő szikrázó napsütésben is 10-30%-ot vándorol.
Nálad még rosszabb lesz, pl. a napelem épp tud 20V/1,5ampert, a töltőd meg kérne 3 ampert. Ezzel bezuhan a pv panel 8-10V környékére, ekkor megszűnik a töltés, a PV felszalad 20 voltra és ez fog folyamatosan lezajlani mivel a töltőd nem MPPT hanem fix teljesítményű.
Nelegyen igazam de ha teszteled tudósíts hogyan működik. -
-
DigitXT
félisten
válasz
t72killer #99639 üzenetére
Szintepatikus.
Tippre lifepo4 lesz (3.2V x 48Ah = 153.6 Wh), súlyra 1.6 kg, be van dobozolva (
), rajta vannak a szükséges kimenetek, tudja az USB PD-t, mi kell még?
Papíron best buy. És fontból átszámolva 37K HUF nem is vészes: nálunk ugye 50K.
(Annyi, hogy repülőre nem igazán lehet felvinni, szóval UK->Kárpátok viszonylat necc.)Szerk: valami kínai oldalon találtam egy képet elvileg a belsejéről: elvileg 8s1p a pakk.
Az a vicc, hogy én is ilyesmit akartam építeni a szünetmentesembe, ami 2 db "zselés"
akkuval ment eredetileg, de aztán rájöttem, hogy elfér 8s2p is, szóval az lett belőle. -
-
válasz
t72killer #99626 üzenetére
Ja, nyilván ha macerailag sok, akkor nem ez kell neked, de amúgy ezen kívül nem olyasmi, amit nem lehet megcsinálni.
Vagy valami ilyen
Tavaly láttam érdekes teszteket ilyesmiről a PH-n is, de nem találomJa, elírtam a Ah-t Wh-nak
-
baly81
aktív tag
válasz
t72killer #99587 üzenetére
Egy korábbi hozzászólásomban bemutattam az utazós napelemes rendszeremet... Talán találsz benne hasznos ötletet, terméket.
-
-
válasz
Pár tapasztalati tanács egy több mint másfél éve otthon hobbi-napelemestől.
Ha megfogadod ha nem, te tudodA PV panelek a ráírt teljesítményt 2 esetben hozzák. Vagy a laboratóriumba, vagy akkor amikor tél van, -fokok és egy felhő mögül előbukkan a nap. Ilyenkor egy névlegesen 100W panelről valóban lejön 100-105W.
Nyáron 30+ foknál a ráírt teljesítménynek a 75-85%-ával számolhatsz.
Az összetekerhető flexibilis pv eszközök ennél is rosszabbak.
Mindez természetesen feltételez egy valóban igazi MPPT töltésvezérlőt amivel ki is tudod venni a panelből a teljesítményt.Akku.
Napi fogyasztásra kéne méretezni legalább.
Vagyis ha egy nap elfogyasztasz pl. 500 wattórát, akkor legalább ennyinek illik lennie. Így ha lesz egy nap amikor esik, felhős az idő akkor is kibírja a teljes 24 órát.
Ehhez illik egy olyan PV eszköz ami az akkut teljesen fel tudja tölteni 8-9 óra alatt +a nappali fogyasztás.
Ha ez pl. 250Wh, akkor 750Wh ami kell a napelem oldalon, 9 órára elosztva.
750/9=83W napelem. A fentebb leírt hatásfokcsökkenés és a töltési-tárolási veszteségeket hozzászámítva 110-120W panel kellene.
Ez akkuba kifejezve egy 12V/42Ah akku. Ez litium alapúnál valóban ennyi, ólom akkunál +25%, azt nem illik leharcolni nullára.A fennti levezetés példa, a számok a helyükön vannak, több ismerősnek méreteztem ezzel a megközelítéssel nyaralóba akkus rendszert nyári felhasználásra, csak a nagyobb fogyasztás miatt nagyobb alkotóelemekkel.
Pl. ha a napi igény 200Wh, akkor ehhez 16Ah akku és 50-55W panel ajánlott.
Minél kisebb a panel, annál több lesz % arányban a töltési veszteség, a töltésvezérlő sem codaszer, vannak veszteségei ami egy nagyobb endszernél érthetően kisebb az egészhez képest.Az összetevők szabadon variálhatók, ha pl. sikerül a berendezések fogyasztását zömmel nappalra időzíteni, éjjel meg max. pár W ledes lámpák fogyasztanak, vagy nem probléma ha nincs meg az 1 nap áthidalási idő rossz időbe, akkor az akku akár negyedére is csökkenthető, a pv panel meg a 60%-ára.
-
coco2
őstag
válasz
Ha nem tudsz megbízni sem szélben, sem napban, sem vízben, sem földhőben, akkor technikai forrást célszerű használni. Más lenne a szitu, ha ilyen 2-3 hónapos nyaralást kellene megoldani, és többféle forrás felszerelésével érdemes lenne bíbelődni. Így nem érdemes.
Az energiaigényed nagyja a laptop - önmagában a fele az egésznek. Ha kempingezés közben le tudsz mondani a windows-ról, az éjjeli fotózást egy kocsinál rendszeresen tölthető akku fedezni tudja.
-
válasz
t72killer #99574 üzenetére
Adok en neked 63Ah litium cellat 92 deka
Eleg sokaig ellatna a kemping igenyt.
Tolteshez egy down, fogyasztokhoz egy up konverter modul, utobbi kiegeszitve egy alulfesz vedelemmel.
Minden kereskedelmi forgalomba kaphato powerbankot lealaz az tuti.
Ha meg konnektorhoz jutsz es van toltod, 60-80 amperrel is gyorstoltheted. -
coco2
őstag
válasz
t72killer #99574 üzenetére
Szóval összességében energia forrás után néznél, de ha nem egyszerű a képlet, és mélyfúrni kellene a részletekben, akkor biza több információ kellene.
Példának okáért mennyi időre kell a megoldás? Csak holnapra, vagy egész éven át kempingeznél? Mennyire stabil energia kell? Létfentartást kapcsolnál rá, ami miatt egy napot eltkaró felhőtől valaki szörnyethal, vagy az sem gáz, ha napokig áram nélkül maradsz? Földrajzilag melyik szélességre lesz az a túra? Mondjuk az Északi-sarktól az Egyenlítőig / vagy a túloldalon? Kb most, vagy fél évre előre tervezel, és mire indulnál, már ősz lesz? Milyen környezetbe mennél? Hegy tetejére, barlang mélyére, folyó mellé, egy aktív vulkánra, tengerpartra?
És egyéb apró részletek, amik esetleg segíthetnek.
-
coco2
őstag
válasz
t72killer #99570 üzenetére
Ha beúszik egy felhő, és elkezd szakadni az eső, el sem áll estig, aztán meg este lett, és társai - olyankor ugyan hogyan adjon áramot egy napelem? Egy erősebb autó akkut folyamatosan tölteni + annak a kimenetére 230 generátort rakni a tipikus megoldás arra a problémára.
Amit nyáron jó vízhozamú és relatíve tiszta vizű folyó mellett elköveni lehet, az mobil vízerőmű használata napelem helyett. Az tud termelni esőben, éjszaka, meg bármi. (Télen / tavasszal tud baj lenni vele a fagy miatt.)
-
-
aujjobba
addikt
-
laed
aktív tag
válasz
t72killer #99446 üzenetére
Akkor az jó vétel volt.
De én meg kb.egyszerre vettem két powerbankot, az egyik a Varta, a másikra már nem emlékszem.
A Varta még működik, a másikat már rég ki kellett dobnom.
Lámpáik azok nem túl jók (szerintem csak a nevüket adják hozzá) de az elemeik igen.
Ugyanez hengeres celláknál: a másik már rég lemerült, a Varta még tartotta magát.
Pedig elvileg ugyanolyan "lassan kimerülő" cellák voltak.
Azt nem állítom, hogy ők a legjobbak; de érdemes bennük bízni. -
szabifotos
senior tag
válasz
t72killer #99441 üzenetére
A Baseus valóban nem gagyi.
Szerintem lehet ennek alapja, hiszen ha belegondolunk, ha pl. 3 cella van benne sorba kötve, akkor 12V-ból 20-at csinálni lehetséges, hogy nagyobb veszteséggel jár, mint 5V-ot 4.2V-ból.
Nekem ez a QOOVI van és tökéletesen üzemel. 65W-ot ad ki a kimeneten. Akcióban vettem valami 15k körül. Laptopot is erről töltöm útközben. -
hotkar
senior tag
válasz
t72killer #99422 üzenetére
Én Essager meg Ugreen "márkát" szoktam venni, egyikben sem csalódtam még (ez utóbbit M.o.-on is be lehet szerezni).
Nem tudom a pontos töltési szabványokat, de a 9V/2A, illetve az 5V/4,5A biztosan működik velük (ez utóbbaval megy a Huawei P30 töltése).
Nyilván neked nagyobb teljesítmény kellene, csak arra reflektáltam, hogy amit ráírtak, azt teljesítette is mindkettő.
-
-
ViZion
félisten
válasz
t72killer #99422 üzenetére
Ezek még itthonról is rizikós vásárlások, a legtöbb a felét sem tudja a ráírtnak...
Amazont passzolom, ded alin az Értékelések becsappósak, mert a vevők megkapják, megdícsérik, majd ha kiderül, h nem fain, akkor már kevesebben hagynak ott negatívat...
Nekem jó kábel még nem jött Aliról, de legutóbb a kábelvilágtól sem. Amit a Xiaomi/Poco telőkhoz adnak, azok a legjobb kábeleim otthon. -
coco2
őstag
válasz
t72killer #99346 üzenetére
A kábel eleje meg vége ne víztócsában legyen, esőben ugye nem hagyod kint / nejlonnal letakarod + common sense. Mármint a mobil áramfejlesztőt. Kábelekből annyi 3 méteres hosszabbítót dugsz össze, meg Y töltő elágazót, amennyit akarsz. A csatlakozásoknál használd azt a szélesebb nejlonos tapintású szikszalagot, amit bármelyik papírboltban megkapsz (ne a villenyszerelők keskeny szigetelőszalagját használd, vizes környezetbe kicsi feszültséghez nem az jó), és tekerd körbe nagyon csúnyán. Nem lesz szép, de utána akár a víz alatt vezetheted az áramot. Ha nem adat átvitelre kell, hanem csak töltésre, akkor a kábel hossz nem para. Mondjuk 100 méternél is hosszabb már talán ne legyen, mert elkezd esni valamennyit a feszültség, de az minden.
-
válasz
t72killer #99333 üzenetére
Amit céges telefonoknál látok, amiket nem kímélnek, a C csatiba beülő mocsok több gondot okoz, mint maga a csatlakozó szétszakadása, kopása.
Vagy a töltőáramkör szokott még meghalni. Konkrétan itt a több ezer telefonból amit az elmúlt években kiadtunk, visszavettünk, javítottunk, egy kézen megszámolható mennyiségű volt olyan, aminek a csatlakozója volt rossz. -
coco2
őstag
válasz
t72killer #99333 üzenetére
Na ez egyszerre 3 kérdés mixelve
Azok a kábelek futtatott kábelek. Amit 2-3 millió alatt árulnak, biztosan nem aranyból vannak. A nyers tömeg nem jön ki olcsóbban.
A csatlakozó kopása helyett a tágulás a nagyobbik probléma. Maga a frame kezd el szétfeszülni minden csatlakozásnál. Sokkal valószínűbben okoz az kontakthibát, mint felületi kopás vagy korrózió. Laptopoknál nem figyelted még meg?
Aranyozott kábelt használni inkább menőzés dolog. Egészen máshoz relatív kérdés, mint praktikához.
-
válasz
t72killer #97197 üzenetére
Ezzel viszont óvatosan. Le fog tiltani a bms mivel a generátor képes 80-100 amperre is, közvetlenül nem ajánlom csak úgy rákötni az autó akkura. Itt nincs CC mode meg áramkorlát, a generátor tolja a 14,4 voltot, nem szarozik.
Szivargyújtó, 2 méter másfeles vezeték már megfelelő áramkorlát lesz. Vagy nem
De majd kitapasztalod. -
válasz
t72killer #97194 üzenetére
4 cellás LFP 14,6 voltnál szakítja a töltést, a BMS-ek erre vannak beállítva.
Csak ezt nem illik meg se közelíteni, mert ha a BMS szakít, a töltő feszültsége feljebb ugrik, hacsak nem valami atomstabil töltő.
A rajta lógó fogyasztók meg ezt az ugrást vagy tolerálják vagy nem.
13,8-14V bőségesen elegendő töltésnek, ott már tud balanszolni is.
Ha úgy használod hogy az akkut feltöltöd, majd kiviszed terepre és ott mini pc-zel, akkor a fennti soraim semmisnek tekintendők. -
válasz
t72killer #97181 üzenetére
Nálam dettó chineware
mini pc, 3 éve hajtom, 12V névleges az enyém is.
Ha otthon használom 14, ha a kocsiba van 14,4 voltot kap.
Ha 3 éve bírja akkor nagy baj nem lehet.
Mindegyikbe step konverterek vannak, meg mivel olyan nincs hogy 12V elkó csak 16 voltos, azért én a 15 voltot tartom a plafonnak.
Amúgy autórádiók dettó, ott se a félvezetők korlátoznak hanem a bemeneti 16V elkók. -
Barret001
addikt
válasz
t72killer #97099 üzenetére
Beraksz valami [ilyesmit,] utána még egy ízzót áramkorlátnak.
-
mezis
félisten
válasz
t72killer #94861 üzenetére
Találkoztam már Peltier elemes hűtéssel egy mini párátlanítóban.
Megdöbbentően rossz hatásfokkal hűtött: [link] . Egy darabig. Aztán már nem is hűtött....
Nem csodálom, hogy ritkán alkalmazzák. Pedig lehetne pl. ilyenekből telerakni a mennyezetet. Zajtalan klíma. Ja, hogy kell hozzá egy erőmű is. -
-
baly81
aktív tag
válasz
t72killer #94853 üzenetére
Én kb. két éve kísérleteztem vele. Sajnos normális hűtési hatásfokkal nem lehet használni, mert közvetlenül nem tudod alkalmazni a párásodás miatt. Az összes víz a Peltier közül csapódik le, amitől ugye védeni kell a lapost. Próbáltam egy külön zárt hűtődobozt készíteni, amin keresztüláramlik a levegő, s lehűl. Hiába volt hosszú a hűtőborda, sajnos a végére csak 3-4 fokkal lett kevesebb a boxból kilépő levegő. Ráadásul kb ugyan annyi meleget csináltam a Peltier másik oldalán, ami fűtötte a szobát!
Én elengedném a helyedben. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
t72killer #94800 üzenetére
USB-C tápforrás alaphelyzetben 5 V-ra áll be, csatlakoztatáskor a fogyasztó eszköz engedélyezi, illetve utasítja a magasabb feszültségszintre való átváltásra. Vagy ilyen trigger modul kell hozzá:
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-usb-c-trigger-board.html
Mivel továbbra is él az USB alapfilozófia: laikus ember bármit összedughat, ami USB, de abból kárnak nem szabad származni (most abba ne menjünk bele, hogy akadtak hibák is a történetben, de a tervezési cél ez).
Hogy például egy USB-C táplálású laptop vagy bármi, ami bírja ugyan a 20 V-ot, de azt csak úgy kéretlenül rányomjuk, ilyet én nem próbáltam, de ha nem is károsodik, nem is kapcsolódik (megfelelő kommunikáció / azonosítás hiányában), akkor mit sem ér.
-
baly81
aktív tag
válasz
t72killer #94800 üzenetére
Ilyen töltőm + fejkészletem nekem is van. Azatyaúristentis lehet vele tölteni, de nekem sincs type c fej benne. És ahogy lead írta, lehet nincs is. Én az ilyenre 'usb type c power converter' egységet vettem. Erre keress rá!
-
Reggie0
félisten
válasz
t72killer #94703 üzenetére
Ez igy van. nagyjabol a 10-15% reszterheles korul lehet a legjobb hatasfokot elerni peltierrel, ott a COPS akar 2-3 -ra is felmehet, no persze nem nagy homerseklet kulonbsegnel. Szoval az kulcsfontossagu, hogy a meleg oldal minel kozelebb legyen a kornyezeti homerseklethez, azaz nagyon kell hutened.
-
Reggie0
félisten
válasz
t72killer #94695 üzenetére
Talan tulzas is lesz. 15V-os peltier sosem fogja felvenni neked a max aramot 14V-rol. Ha kettot sorbakotsz, akkor fele ekkora fesz jut mindegyikre, es kb. negyed teljesitmeny, azaz a nevleges fele amper.
Mondjuk hestore-nal erdekesek ezek a listazasok, mert a termek adatlap szerint nem TEC, hanem valami mas gyartmany, a kiirt fesszel es arammal nincs is mellekelt adatlapban.
Inkabb ennek tunik amit kineztel: [link]
-
-
Barret001
addikt
válasz
t72killer #94666 üzenetére
[Ez] más mint a 18650. Picit módosítanak a cellán,és máris nagyobb a kapacitása. Több a lehetőség a kapacitás növelésére,akár helykihasználás módosítással is.
De azért a dupla kapacitás erősen mese kategória. De próbálkoznak vele,összeadják a cellák kapacitását...(sokan csalnak így) Nem veszik figyelembe a működési feszültséget! 3 volton persze hogy tudja -
válasz
t72killer #94616 üzenetére
Közben rájöttem: a pana gyártja ezeket még mindíg. Lehet a cellákat, amiket belepakolnak is ők csinálják - kérdés, adnak-e el másnak is belőle
?
Pici optimizmus: az E7450-emben is Li-Ion akksi van, gyártanak hozzá óccó utódot és az is 7.5mm vastag, 54Wattórás (a cf-20-é csak 30Wh), szóval lesz ott valahol cella...
-
válasz
t72killer #94612 üzenetére
Nagyon függ attól, hogy milyen az akku vezérlője. Pont itt beszéltük ki korábban, hogy bizonyos vezérlők számolják a ciklust, és nyilvántartják az akku állapotát.
Vannak olyanok, amiket ha újracellázáskor nem jól választasz le, brickelik magukat.Egyébként biztos vagy benne, hogy tasakos cella van benne? Több helyen, is azt olvasom, hogy LiIon van benne.
Nem lehet, hogy olyan, mint az én strapa-tabletemben is? Szentül hittem, hogy a ráírt LiIon-al ellentétben tasakos LiPo van benne a vastagsága miatt.
Ezzel szemben:
Ezek Sanyo UF103450FN cellák, rendes keménytokos LiIon cellák, csak nem hengeresek. Kb. hozzáférhetetlenek már. Gondolom ezért nincs utángyártott akksi belőlük, mert senki nem tudja aftermarket összerakni.Az én akkumban a vezérlő asus, az nem nagy etwas lenne, de a cellák már nem kaphatóak, vagy csak aranyárban.
-
válasz
t72killer #94537 üzenetére
Én próbáltam, nem segített.
Adatlapomon lévő HP laptop, GreenCell pótakksi (a gyári óta első csere).
Amikor a gyári lerohadt, akkor az folyamatosan tette. Ez most alig volt használva, sokszor 1-2 hónapig töltőn volt, max egyik asztaltól a másikig volt kihúzva. Egyszer bekapcsolásnál azt mondta a POST, hogy kritikus az akku, cseréljem.
Gondoltam meghalt egy cella, azért romlott ekkorát hirtelen. Meglékeltem a burkolatát, és azt láttam, hogy mind 4.11V-on van. A Windows 1 perc akkuüzem után elküldte aludni az akku miatt. Rámértem, és jóval 4V fölött volt minden cella még mindig. Visszaébresztettem, és vagy 1 óráig ment a gép idle-ben bekapcsolt képernyővel úgy, hogy a Windows 0%-ot írt. Amikor kikapcsolt, akkor járt cellánként 3.6V-nál. Onnan feltöltöttem, de semmi sem változott.
Csomó vajákolást próbáltam, de semmi nem segített. 1 perc után ugyanúgy elaltatja a Win, és bekapcsoláskor is panaszkodik, pedig van benne még 1 óra üzemidő, ami nekem pont elég lenne, ha nem aludna bele egy helyváltoztatásba.
-
válasz
t72killer #94528 üzenetére
Amikor nemhogy a vezeték nélküli töltés, de még a power-bank is csak elterjedőben volt, építettem egy vezeték-nélküli töltős powerbankot. Egyszer Frankfurtból repültem haza vele, a bérautó visszaadás előtt tankoláskor még a kezem is összekentem benzinnel.
A röntgenen kirakták a táskám, a kezemen a lakmusz indikátor kb. azonnal piros lett. Szar dolog volt két gépkarabélyos rendőr között kipakolni a táskámat. Amikor meglett a powerbank, kérték, hogy kapcsoljam be. Majd kérték, hogy kapcsoljam ki. Mondtam, hogy nem lehet kikapcsolni, amire mindkettő hátrébb lépett, és erélyesen megkérdezték, hogy hogy értem, hogy nem lehet kikapcsolni? Elmondtam, hogy magától kapcsol ki, ha várnak kicsit.
Nem vették el, vagy dobatták ki, de utána sosem vittem magammal repülőre
-
Reggie0
félisten
válasz
t72killer #94528 üzenetére
Nekem az utolso 30 repulesemnel nem volt gondom, pedig olykor 50 panel is volt a taskamban. Papirt vagy certet sosem neztek. Amin a legtobbet toprengtek az egy oszcilloszkop volt, nem a nyers panel. Ha nincs benne nagy surusegu cucc, mint pl. az akku, akkor igazabol ra se neznek. Amivel gyorsitani lehet az atjutast az az, ha szetpakolod tobb talcara a ruhak koze vagy dobozokban, stb., ugy nem tunik a rontgenkepen egy nagy tomor kupacnak es ra se neznek. De az akkukat mindig erdemes kulon kirakni, mert a talcara, mert akkor csak azokat fogjak vizsgalgatni, a paneleket nem.
Akkukkat amugy akkor is erdemes szetpakolni, ha nincs nalad semmi kulonos, mert az egymas mellett levo kulon akkupakkokat egynek neznik es akkor elofordul, hogy megprobaljak kidobatni veled, mondvan, hogy tul nagy.
-
válasz
t72killer #94526 üzenetére
Van nekem itthon egy CC/CV modulom, amit LED táp/Li-ion töltőként vettem. 3db poti van rajta, feszültség, áramerősség, és a harmadik egy visszajelző LED, ahol be tudod állítani azt a maximum áramerősséget, ahol a LED bekapcsol, ez használható töltöttségjelzőként. Egy ilyen kéne neked. Igaz ez csak buck konverter, boost-ot nem tud, de tized pontosan be tudod állítani a lifepo paramétereit (igaz le nem kapcsol, csak jelzi, ha kész).
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
t72killer #94524 üzenetére
Ahogy képen is írja, ilyen piros-zöld LED-es adapterek CC/CV tápegységek gyakorlatilag, jelen esetben 12,6 V végfeszültséggel.
A színváltó LED a szokásos CC/CV kijelző lényegében.
Sorosan több cellára méretezett Li-ion töltőknél általában nem foglalkoznak a töltés végén történő teljes lekapcsolással, tehát például ebben az esetben megáll 12,6 V szinten, de ezt addig tartja az akkun, amíg az ember le nem veszi róla.
Ha létezett valaha ilyen termék egyáltalán 10,5V-26 V inputtal, tehát autós-kamionos felhasználásra. Vagy az is lehet, a 10,5 V-ot csak ráírták, de valójában lefelé volt képes csak konvertálni, amíg létezett a piacon.
-
válasz
t72killer #94522 üzenetére
A linket nem tudtam megnyitni, mert azt írja nálunk nem elérhető, csak a berakott képet látom, de az alapján, a címke szerint, ez egy 3s li-ion töltő
A buck-booster mellé gondolom standard li-ion töltő elektronika is van benne. A feszültség alapján nem jó lifepo akksihoz, ha csak nem 4s pakkot akarsz vele tölteni.
-
válasz
t72killer #91969 üzenetére
A kváziszinusz, de akár 3szög, 4szög jel vagy akár Dc minden olyan készülékhez jó, kb. 100 évig elmegy róla ami egy hagyományos SMPS táppal kezdődik. Azaz graetz-puffer.
Mivel az semmi mást nem csinál mint 320-330V DC-t és ezt mindegy miből.
(konkrétan a keringetőszivattyúm egy smps bldc motoros Grundfos és 7 éve megy egy kiskínai 12V/260V picike dc-dc konverterről)
De jön a csavar. A nagyobbacska, jellemzően 150-200W feletti készülékekbe pár éve kötelező beépíteni az aktív PFC-t, mivel ezek a tápok iszonyat szétbarmolják a hálózati szinusz felső harmadát.
A PFC meg képes a szinusz bármely pontjáról előállítani a 350-400 voltot, folyamatosan terheli, ezért nem rondítja el. Pont emiatt, mivel a bemenő nem szinusz, nem tud normálisan "ráfogni" ezért vagy rögtön, vagy kis használat után vagy letilt, vagy simán megdöglik.Ezenkívül a trapézinverterek erős komromisszummal használhatók indukciós készülékekkel.
Minden hagyományos vasmagos trafó, villanymotorok, hagyományos keringetőszivattyúk, rezgő búvár, rezgő hajnyírók hagyományos kompresszoros hűtők stb.
Ha nagyon szar hangja van és erősen melegszik akkor az adott eszköz nem használható trapézinverterről.
Persze hogy jobb a hatásfoka, először is nem spwm-el állítja elő a szinusz, másodszor elmaradnak akimenti szűrő-simitó fojtó-kondenzátor egységek amin nem kevés veszteség keletkezik.
Mint egy nagyteljesítményű D-class végfok, a kimeneti felharmonikus szűrő sokkalta melegebb magánál a végfok ic-nél.
Pl. az előző témába emlegetett szinuszinverterek legforróbb alkatrésze a szűrő tekercs.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- BestBuy topik
- Napelem
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Milyen légkondit a lakásba?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- HP EliteBook 855 G8, 15,6" FHD, Ryzen5 PRO 5650U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Dell Precision 5520, 15,6" 4K/UHD Touch, I7-7820HQ CPU, 32GB DDR4, 512GB SSD, M1200 4GB VGA, WIN 11,
- Dell Precision 3561, 15,6" FHD, I7-11850H CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, T600 4GB VGA, WIN 11, ( olvasd
- Dell Latitude 5520, 15,6" FHD Érintőkijelző, I5-1135G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd v
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-12650H 10Mag 16/512 RTX 4070 8GB FHD 144Hz
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
- AKCIÓ! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Bontatlan ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest