- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
Új hozzászólás Aktív témák
-
Andralin
aktív tag
válasz
King Unique #54308 üzenetére
Ráéreztél a megoldásra, tényleg driver gond volt, hogy nem tudtam 1,5 TB felett írni Win 7 alatt!
Mivel a Win10 felrakásával bebizonyosodott, hogy nem az öreg alaplapommal van gond, és a vinyó is hibátlan, ezért kizárásos alapon csak a driver maradhat. Kicsit kutakodtam a témában és azt találtam, hogy a régebbi Win 7 SATA driverek nem támogatják az ún. "Advanced Format" szektorformátumot, ami a 2,2 TB feletti merevlemezeknél szükséges.
Itt angolul le van írva részletesen a dolog:
[6tb hard drive only showing 1.49tb of unallocated space]Az elfogadott megoldás a helyes! Itt az Intel Rapid Storage Technology driver frissítését javasolják. Nekem ilyen nincs, nálam "Intel(R) ICH9R/DO/DH SATA AHCI Controller" van, ami 8.1.0 verziójú volt. Neten találtam egy újabb, 10.8.0 verziót, azt feltettem és tádámmm!!! tökéletesen működik a 6 TB HDD-m most már Win 7 alatt is!
Így most már Win 7 alatt is létre tudok hozni rajta 6 TB-s partíciót. A HDS is most már 6 TB-nek látja 1,5 TB helyett. És végigfuttattam rajta a H2testw-t, a teljes tárhely írható, olvasható, most már nem omlik össze a partíciós tábla 1,5 TB feletti adatok írásánál.
-
Andralin
aktív tag
válasz
Andralin #54276 üzenetére
Sziasztok!
Nos megpróbáltam a lehetetlen és tátva maradt a szám!
A 2007-ben gyártott abit IX38 QuadGT alaplapomra elindítottam egy Win10 telepítést.
A konfigom: Intel Core 2 Quad Q9650 (3,1 GHz-re húzva), ehhez egy fórumból letöltött, házilag "főzött" BIOS van, az alaplapon, ami támogatja az E0 steppinget. 2x4 GB GeIL Black Dragon DDR2 1066MHz CL5 RAM modul és NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti 6 GB videó kártya. Vannak még régi IDE vinyóim a gépben valamint még a jó öreg floppy meghajtóm is megvan.A Win10 pöccre felmászott. Minden drivert megtalált, tökéletesen működik minden!
Nem is gondoltam volna, hogy menni fog rajta! Minden számomra fontos szoftver tökéletes sebességgel működik. Feltelepítettem egy kicsit erőforrás igényesebb ipari szimulációs rendszert, amit a munkámhoz használok. Több résztvevős, kamerás Teams hívás közben akadozás mentesen fut a fenti szotfver miközben megosztom Teams-en a képernyőmet és a második monitoron látom a többi résztvevő videó képét. Egy kis szaggatás sincsen, fullos minden. Ez valami fantasztikus élmény ezt megtapasztalni ezen az ősrégi, 15 éves vason! Telejsen transzba estem tőle!
Ezen a ponton nem értem, hogy miért kellene új hw cuccost venni, kidobni egy rakás pénzt az ablakon, mikor egy 2007-es erősebb konfigon tökéletesen elmuzsikálnak a legfrissebb szoftver cuccok is és teljesen használható, minden kompromisszum nélkül is!Na és a lényeg!
Ugyanebben a gépben voltak a korábban itt a topikban említett problémáim a 6 TB-s HDD-vel.
Megformáztam Win10 alatt és így tökéletes! A Win10 már látja a teljes 6 TB tárhelyet, amit a Win7 nem látott. Végig teszteltem full write/read teszttel a HDS-el. Itt már a HDS is látja a teljes 6 TB-t éd hibátlasnul lefutott a teszt is. És végül az általatok ajánlott H2testw-vel is végigtöltöttem a vinyót és így már hibátlan, nem omlik össze a partíció miután 1,5 TB feletti adatmennyiséget másoltam rá.Így hát kiderült, hogy a Win 7 volt a lúdas, nem az alaplapommal van baj, nem az AHCI kompatibilitással, mert Win 10 alatt már tökéletesen működik és elérhető, használható a teljes 6 TB terület.
-
Andralin
aktív tag
válasz
Doky586 #54272 üzenetére
> Utolsó 2008-as gyári biossal nem látom hogy ahci kompatibilis lenne
Pedig az! Itt a gyári adatlapja: [link]
"6 x SATA 3Gb/s offer by Intel® ICH9R support Intel® Matrix Storage Tech(AHCI & RAID0/1/5/10)"Amúgy van új fejlemény! Úgy néz ki, hogy nem újkeletű hibával állok szemben.
Miután megformáztam 6 TB-re, próbaképp elkezdtem másolni rá nagy fájlokat Windows 7 alatt. És ment is minden rendben, egész addig, amig a foglalt adatmennyiség el nem érte az 1,5 TB-t. Akkor ugyanis megismétlődött az hiba: eltűnt a HDD-ről a partíció és ismét már csak 1,5 TB-os partícionálaltlan hely volt elérhető rajta!Szinte biztos, hogy az eddigi használat során, ahogy arciválgattam a HDD-re folyamatosan dolgokat, most értem el, iiletve léptem túl a 1,5 TB-os adatmennyiséget, amikoris először jelentkezett a hiba. És ez teljes mértékben reprodukálható.
Tehát hiába hozok léptre Gparted alatt 6 TB-s partíciót, és látja is a Win7 6 terásnak, a Win7 1,5 TB-nál több adatot nem tud rá másolni, különben összzeomlik a HDD-n a partíciós tábla.
Valaki találkozott már ilyen jelenséggel? Létezik erre valamilyen megoldás az alaplapcserén kívül?
Ha esetleg vennék egy külső USB-s házat és abba tenném bele a HDD-t az változtatna valamit, vagy várhatóan ugyanez lenne a helyzet? -
Andralin
aktív tag
válasz
ledgeri #54259 üzenetére
Hát ez tényleg érdekes, a Device Manager-ben mindenhol IDE látszik a HDD-k részletes tulajdonságai alatt. Viszont az "IDE ATA/ATAPI vezérlők" alatt ott figyel az Intel ICH9R SATA AHCI vezérlő, szóval a vinyókat ez a chipset kezeli, BIOS-ban is AHCI van kiválasztva természetesen. De azt hiszem, hogy ez így is volt ezen a gépen a kezdetektől fogva és soha korábban nem volt gond a SATÁ-s vinyókkal.
Amúgy az alaplap egy abit IX38 QuadGT, ha ez fontos lenne.A fentiek lehetnek hatással arra, hogy ahogy most ez a 6 TB-s vinyó viselkedik?
Amúgy van két 3 TB-s külső, USB-s WD meghajtóm is, azok tökéletesen működnek ha ez számít valamit.
-
Andralin
aktív tag
válasz
Doky586 #54262 üzenetére
Utánanéztem ennek az "ATA ellenörző összeg"-nek: [link]
Itt maga a HDS fejlesztője írja azt, hogy nem igazán kell emiatt aggodalmaskodni:
"It does not mean there is a problem with the drive so you do not need to worry about it too much."Ennél konkrétabb infót nem nagyon találtam róla, de úgy tűnik ez csak egy figyelmeztetés (warning) és nem hiba.
A véleményed szerint ez mégis nagy bajt jelent? Konkrétan milyen súlyosságú bajt jelenthet ez? Kuka a HDD, nem javítható ha ilyen gond van, vagy még azért használható? -
Andralin
aktív tag
válasz
Doky586 #54256 üzenetére
Jééé tényleg!
Hát az elég érdekes, mert mind a négy IDE-vel jelzett vinyó bizony SATÁ-s és SATA porton csücsülnek. Megnéztem, és a HDS is "SATA Rev 3.1"-nak simeri fel őket. Nem tudom a DM miért írja őket IDE-nek.> Persze lehet hogy nem PATA hanem SATA a fizikai megjelenése, de akkor is IDE módban mennek..
HDS infók. Ez vajon tényleg IDE módban mehet?
-
Andralin
aktív tag
válasz
Doky586 #54254 üzenetére
Hát tény, hogy vannak IDE portok, de ezt te hol látod?
Mert IDE-s vinyó nincs egy sem perpillanat a gépben, azt csak mobil rack-hez használom. Az összes vinyó amit a DM-ben látsz vagy USB-s, vagy SATA portra csatlakozik és természetesen van AHCI is!
És nem is P4, hanem Core 2 Quad Q9650.Régi a gép, de tény, hogy eddig rendben felismerte és használta a 6TB-t. Most tűnt el hirtelen a partíció róla és vele együtt ez a furcsa jelenség van, amit fentebb részleteztem.
-
Andralin
aktív tag
válasz
ledgeri #54252 üzenetére
Még nem másoltam semmit rá semmit.
Adatmentés közben ugye nem volt partícionálva. Miután minden tesztet lefuttatva úgy nézett ki, hogy rendben van a HDD, nekiálltam volna létrehozni a partíciót rajta a Windows Disk Manager-éből. És akkor szembesültem vele, hogy hoppá, max 1,5 terás partíciót tudok csak csinálni. -
Andralin
aktív tag
válasz
ledgeri #54243 üzenetére
Urak!
Hát ez egy elég érdekes helyzet most!
Hálásan köszönöm a linuxos tippet. Eszembe jutott, hogy van nekem egy kész live Gparted CD-m, leporoltam és bebootoltam róla. Ez az üzenet fogadott:
Megjavítottam a hibát, létrehoztam a 6 terás NTFS partíciót.
Reboot után szépen látszik újra a Windows Disk Manageréből a teljes kapacitás. Viszont! A HDS továbbra is csak 1,5 TB-nek látja!!!Ezt így meg mégis hogy?
Mi ment it ennyire félre?A HDD belső, SATA portra csatlakozik és Win7 az oprendszer. A driverek minden bizonnyal helyesen fel vannak telepítve, mert eddig tökéletesen funkcionált.
És most hogyan tovább? Merjem ezt így használni, vagy kuka a vinyó?
-
Andralin
aktív tag
válasz
Andralin #54230 üzenetére
Hatalmas gondom van ugyanezzel a vinyóval!
Próbáltam partíciót létrehozni és megformázni, hogy tudjam újra használni az adatmentés után.
És most vettem észre, hogy az eddigi 6 TB helyett a Windows már csak 1,5 TB-nak látja!
Próbálkoztam váltogatni GPT és MBR között többször is, kikapcsoltam a gépet, újrabootoltam, de változatlanul csak 1,5 TB látszik! A HDS induláskor figyelmeztet is rá. Pedig látszólag minden rendben van vele, minden teszt hibátlanul lefutott.Már jó ideje tutira látszódott mind a 6 TB, már használom archiválni azt a HDD-t legalább egy éve, és most hirtelen megváltozott a kapacitása a negyedére az adatvesztés után.
Ez mi lehet szerintetek? Lehet ezzel kezdeni valamit? -
Andralin
aktív tag
válasz
ledgeri #54235 üzenetére
Fájlonként történt a lementés recovery programmal, így fájlonként fogom visszamásolni.
Amúgy a HDD halál előtt nem sokkal csinált olyat a Windows, hogy nem jött vissza hibernálásból, csak fekete kép volt és semmire sem reagált és néha villant a HDD LED. Kb. 10 perc után nyomtam egy power offot, lehet akkor sérülhetett meg valami szoftveresen.
-
Andralin
aktív tag
válasz
ledgeri #54231 üzenetére
> Egyenletes volt a sebesség, semmi nagy hézag, esés ilyesmik?
Nem figyeltem végig, csak néha néztem rá, de nem vettem észre semmi furcsát.
Átnézegettem a SMART grafikonokat. Az értelemszerűen növekedő értékek (pl. Power On Time Count) kivételével csak egynél vettem észre változást, a Spin Up Time-nál. Ez jelenthet valami rosszat?
-
Andralin
aktív tag
válasz
King Unique #54228 üzenetére
-
Andralin
aktív tag
válasz
ricsip #54226 üzenetére
A megzakkant 6 TB-osról lementettem mindent, most már csak formázni akarom és egy fullos tesztet ráereszteni, hogy megbízható-e még adatok tárolására, nincsenek-e rajta bad sectorok.
Most akkor a korábban ajánlott HDS programot használjam erre az tesztelésre? Vagy a chkdsk-t az általad írt paraméterekkel? Melyik jobb erre a célra? -
Andralin
aktív tag
válasz
ledgeri #54223 üzenetére
Nagyon köszi a segítslget!
CHKDSK is verifying security descriptors (stage 3 of 3)...
Examining an index entry with id 266 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 267 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 268 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 271 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 272 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 273 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 267 in index $SDH of file 9.
Examining an index entry with id 272 in index $SDH of file 9.
Examining an index entry with id 266 in index $SDH of file 9.
Examining an index entry with id 271 in index $SDH of file 9.
Examining an index entry with id 268 in index $SDH of file 9.
Examining an index entry with id 273 in index $SDH of file 9.
Security descriptor for file 125 is missing or invalid.
81 percent complete. (12585 of 98304 file SDs/SIDs processed)
Security descriptor for file 17004 is missing or invalid.
98304 file SDs/SIDs processed.Ez a chkdsk eredménye, de fogalmam sincs melyik fájlokra, azokra vonatkozik-e, amiket most állítottam vissza. vagy olyanokra, amik már a külső vinyón voltak régebben is.
De mindegy is, most mit tehetnék, amit tudtam, azt lementettem az eltűnt partícióról, szerintem most már megformázhatom.HDS alatt a Hard Disk Sentinel programra gondoltál, ugye? Ezen melyik tesztet futtassam, a "Surface Test / Write + Read test" legyen? A Configuration alatt beállítsak valami sépci paramétert, vagy mehet az alapokkal?
-
Andralin
aktív tag
Sziasztok!
Tanácsot kérnék, hogy milyen HDD tesztelő programot használjak az alábbi esetben.
Vagy egy 6TB-os Western Digital Black HDD-m a gépben, amit csak archiválásra használok, kb. eddig 1 TB adat van rajta. Pár napja egy reboot során automatikusan elindult rá a scandisk és dolgozott rajta kb. 20 percig. Majd a rendszer felállása után ez a meghajtó formázatlan partícióként jelent meg.
Nagy szerencsém volt, mert egy recovery programmal sikerült lementeni róla az adatok 95%-át egy külső HDD-re, gyakorlatilag minden fontos adat meglett. A kérdés, hogy most hogyan tovább.
Feltételezem, hogy nem hibásodott meg a HDD, csak adatvesztés történhetett a fájlrendszerben vagy ilyesmi, de ebben nem lehetek biztos. Gondolom célszerű lenne egy teljes ellenőrzést elvégeznem rajta, mielőtt újra elkezdem használni fájlok tárolására.Mit javasoltok, milyen alkalmazással ellenőrizzem le a vinyót és mennyire részletesen? Érdemes lehet végigfuttatni egy teljes bad sector felület tesztet is akár?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Precision M4800 i7-4800MQ I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I K1100M I Cam I W10 I Gari!
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest