- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- VoLTE/VoWiFi
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Apple Watch
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toomy
senior tag
válasz
Floyd80 #56271 üzenetére
Ráeresztettem egy HDS teljes javítást. 85% környékén csak úgy szórta a hibákat.
Majd megint teszt és ugyanaz a hibaüzenet fogadott. Próbaképpen ráeresztettem
megint egy teljes javítást. Az alatt talált egy gyenge szektort és le is csökkent 100%-ról
99%-ra a kondíciója.
Majd megint egy teljes felületteszt és végre hiba nélkül lefutott. -
tibaimp
nagyúr
válasz
Floyd80 #56267 üzenetére
Jól hangzik!
Vásárlás előtt, ha megvan a pontos terv és szándék, nézz át ide, többen is vagyunk itt, akik szívesen segítenek: Milyen belső merevlemezt vegyek?
-
Floyd80
addikt
válasz
Floyd80 #56238 üzenetére
Egy kis update: zavart ez az olvasóegység hiba a rövid tesztben, ezért ráküldtem egy teljeset, pontosabban először egy gyorsjavítást (itt javított pár szektort), majd egy teljes lemez javítás tesztet. Mentettem róla mindent, meglátjuk hogy viselkedik.
De a rövid teszt most simán lefut.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Floyd80 #56238 üzenetére
Exos +1 ahogy kolléga írja.
Statikus, archiválós jellegű adatnak nem kell SSD, de még NAS-nak sem, ha csak tv vagy 1-2 streamer kütyü olvas róla nagylustán. És még a 4k is annak minősül. Ha egy 40 fős könyvelőiroda mókol rajta, az más dolog, vagy videovágás, raw képfeldolgozás, stb, az szintén.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Floyd80 #56240 üzenetére
Nyugodtan veheted ismét, de ahogy gondolod. Nézz át ide: Milyen belső merevlemezt vegyek?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Floyd80 #56236 üzenetére
Nem győzlek óvva inteni, hogy fontosat ne tarts rajta, egy merevlemez egy mechanikus eszköz, ott mindig mozog valami és a legkisebb indikátorok idővel sokkal nagyobb bajhoz vezethetnek. Amint 100/100-at, könyörtelenül 0.0 hibával elhagyja egy HDD, szerintem teljesen lutri - hiszen nem látunk rá, mi történik a precíziós alkatrészeivel, elektronika, mechanika, fejek, stb - hogy holnaptól összeesik és viszlát minden adat, vagy 10 évig elketyeg még pár bad sector-al, konzerválódva abban az állapotban, esetleg visszajavítva magát.
Halál lutri az egész.
A nagyot mondjuk akkor néztem, mikor kezdetleges (de már természetesen piacra dobás utáni) saját firmware-e rondított bele a Samsung SSD-mbe, na akkor anyáztam kettőt.
Szóval legyen biztonsági mentésed, ezt pedig használd "bukható"-visszaszerezhető adatra, fontosra ne.
-
-
King Unique
titán
válasz
Floyd80 #56228 üzenetére
• Western Digital Dashboard (vagy WD Data Lifeguard Diagnostic for Windows)
• How to Do Western Digital Hard Drive Test? Here Are the Tools
• HDS - Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?A gyenge / hibás szektorokat jó esetben egy írásteszttel lehet javítani, amihez a Windowsban a lassú formázás is megteszi.
Hivatalosan a HDD gyártójának saját diagnosztikai szoftvere a mérvadó, ha az és a HDS is hibát jelez a teszteknél, akkor lehet mégiscsak gond van a HDD-vel. Ami ha még garanciális, akkor addig kellene kicseréltetni, amíg lehet.
-
ricsip
addikt
válasz
Floyd80 #56228 üzenetére
Ha van kedved még nyomozgatni, a smartmontools-t töltsd le (ingyenes), és abból próbálj meg egy "long" VAGY egy "offline" SMART tesztet lefuttatni.
S.M.A.R.T. Monitoring Tools - Browse /smartmontools/7.4 at SourceForge.net
telepítsd fel, majdparancssorból (rendszergazda módban indított CMD.exe):
c:\Program Files\smartmontools\bin\>smartctl.exe --scan ("minuszminusz scan, nem csak egyszer minusz)
kiadja hány darab diszket ismer fel: példálul nekem 2-t:
c:\Program Files\smartmontools\bin>smartctl --scan
/dev/sda -d ata # /dev/sda, ATA device
/dev/sdb -d ata # /dev/sdb, ATA deviceezután kideríted h. sda vagy sdb a WD purple:
smartctl -a /dev/sda
vagy
smartctl -a /dev/sdbés ha megvan melyik, futatatod a LONG smart tesztet:
smartctl -t long /dev/sdb
VAGY
smartctl -t offline /dev/sdbha elindítottad, a háttérben dolgozik:
c:\Program Files\smartmontools\bin>smartctl -t long /dev/sdb
smartctl 7.4 2023-08-01 r5530 [x86_64-w64-mingw32-w10-22H2] (sf-7.4-1)
Copyright (C) 2002-23, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
=== START OF OFFLINE IMMEDIATE AND SELF-TEST SECTION ===
Sending command: "Execute SMART Extended self-test routine immediately in off-line mode".
Drive command "Execute SMART Extended self-test routine immediately in off-line mode" successful.
Testing has begun.
Please wait 1580 minutes for test to complete.
Test will complete after Tue Mar 04 12:42:49 2025 CEST
Use smartctl -X to abort test.ezért időnként (ne túl sűrűn, mert esetleg megszakíthatja ilyenkor, hanem mondjuk 5 percenként) le tudod kérdezni hol jár:
smartctl -a /dev/sdb --> látni fogod a kimenetben h. 90% --> 80% ---> 70% is lassacskán megy visszafelé 0%-ig a hátralevő számláló.
SMART Self-test log structure revision number 1
Num Test_Description Status Remaining LifeTime(hours) LBA_of_first_error
# 1 Extended offline Self-test routine in progress 90% 27439 -Fontos, hogy ha anélkül megáll, hogy 100%-ról lement volna 0%-ra, akkor írni fogja a SMART log az alja fele, hogy miért szakadt meg a teszt:
--------------------------------------------------
smartctl -a /dev/sdb -->SMART Error Log Version: 1
No Errors Logged --> az a jó, ha a SMART error log-ban nem látsz hibákat. Ha mégis vannak itt hibák (mint ahogy nálad vsz. lesznek is), akkor az utolsó 5 hiba sorszámát, és részleteit látod. A lényeg, h. a teszt előtt - közben - után összehasonlítva ezt a hlyet, ne jelenjenek meg újabb sroszámú hibák.SMART Self-test log structure revision number 1
Num Test_Description Status Remaining LifeTime(hours) LBA_of_first_error
# 1 Extended offline Completed without error 00% 26200 -
# 2 Short offline Completed without error 00% 25291 -
# 3 Extended offline Aborted by host 90% 4 -
# 4 Extended offline Aborted by host 90% 1 -
# 5 Short offline Completed without error 00% 0 -
---------------------------------------------------pl. itt a 3-as teszt extended offline típusú volt, és a státusza "abort by host" és 90% remaining-nél: mivel én megszakítottam kézzel.
Ha hiba miatt szakadt volna meg, akkor a status az lenne, h. pl. Abort because of read error at sector XYZ vagy valami hasonló.
-
King Unique
titán
válasz
Floyd80 #52342 üzenetére
Ha a Windows energiasémánál tiltva van a lemezek kikapcsolása, de ennek ellenére elállnak a HDD-k, akkor arra ott van pl. a nemrég említett HDS program, meg azzal a merevlemezek állapotát sem ártana ellenőrizni. + SATA-n a fizikai csatlakozásokat, azaz az adat- és tápkábeleket, a BIOS boot eszköz beállításait (SSD-e az elsődleges), stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- E-roller topik
- Nintendo Switch 2
- Star Citizen
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- PlayStation 3
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Kompakt vízhűtés
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Crucial T500 PRO 2 TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Dobozos, Hűtőbordás - 7400-7000 MBs - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung 990 Pro 1TB M. 2 2280 NVMe with Heatsink!
- Toshiba Surveillance Pro S300 8TB megfigyelőrendszerekre optimalizált merevlemez
- Crucial P310 1TB M.2 2230 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - 7100-6000 MBs - Eladó!
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest