- Mobil flották
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Apple Watch
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
Andralin #54322 üzenetére
Igen, eleve lehetett sejteni, hogy nem arról van szó, hogy a W7 nem kezeli alapból a 6 TB-os HDD-t amikor eleve támogatja a GPT-t, hanem a nálad telepített W7-nél, az ottani szoftverkörnyezetnél nem stimmel valami (driver).
Ha az IRST driver frissítése megoldotta a problémát, akkor oké.
Egyébként attól hogy most sikerült W7 alatt is beüzemelni, a támogatás miatt ugyanúgy javasolt újabb Windowst (pl. W10) használni. -
ricsip
addikt
válasz
Andralin #54307 üzenetére
Teams videó közben nagy részét a terhelésnek átveszi a GTX 1660, ami pl. bőven nem 15 éves technika. Menj be a Teams beállításokba és a videó alatt vedd ki a hw gyorsítás mellől a pipát. Ezután Teams kliens újraindít, és nézd meg hogyan változik a cpu terhelés.
Illetve a videó effekteket pl. be sem tudod kapcsolni (pl. background blur vagy custom blur) mert ahhoz már AVX utasításkészlet kell, ami core i 1. gen-ben jelent meg először, core2-ben még pont nem volt.
Ha próbálsz desktopot megosztani, valszeg az is meg fogja enni a processzort reggelire.
A Teams amúgy is rossz példa, mert egy rosszul megírt szar konstrukció az alapja amin fut (Electron alapú, ami gyakorlatilag egy teljesértékű webes böngésző, ezen fut egy cset + audió videó kliens). Natív alkalmazásként tizedekkora gépet és erőforrást zabálna csak. De sajnos a szoftverfejlesztés iránya már évtizedek óta el lett baszva. -
King Unique
titán
válasz
Andralin #54307 üzenetére
Ha az alaplap és annál a BIOS felől oké a 2+ TB-os HDD-k támogatása, valamint SATA-n a fizikai csatlakozás is rendben van, akkor igen, marad jobb híján az OS mint hibaforrás. Ahol normál esetben a W7-nek is kezelnie kellene megfelelően a 6 TB-os HDD-t, támogatja a GPT-t adatlemezeknél mind a 32 bites, mind a 64 bites verziója. Ha esetedben nem kezelte, akkor ott tippre valamilyen driveres / egyéb szoftveres probléma lehetett, vagy ha esetleg torrentről letöltött agyontákolt ISO-val lett telepítve, akkor meg potenciálisan az utóbbi.
Igen, ideje volt már újabb Windowsra váltani, meg pláne hogy a W7 konzumer vonalon már bő 2 éve nem támogatott. -
Andralin
aktív tag
válasz
Andralin #54276 üzenetére
Sziasztok!
Nos megpróbáltam a lehetetlen és tátva maradt a szám!
A 2007-ben gyártott abit IX38 QuadGT alaplapomra elindítottam egy Win10 telepítést.
A konfigom: Intel Core 2 Quad Q9650 (3,1 GHz-re húzva), ehhez egy fórumból letöltött, házilag "főzött" BIOS van, az alaplapon, ami támogatja az E0 steppinget. 2x4 GB GeIL Black Dragon DDR2 1066MHz CL5 RAM modul és NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti 6 GB videó kártya. Vannak még régi IDE vinyóim a gépben valamint még a jó öreg floppy meghajtóm is megvan.A Win10 pöccre felmászott. Minden drivert megtalált, tökéletesen működik minden!
Nem is gondoltam volna, hogy menni fog rajta! Minden számomra fontos szoftver tökéletes sebességgel működik. Feltelepítettem egy kicsit erőforrás igényesebb ipari szimulációs rendszert, amit a munkámhoz használok. Több résztvevős, kamerás Teams hívás közben akadozás mentesen fut a fenti szotfver miközben megosztom Teams-en a képernyőmet és a második monitoron látom a többi résztvevő videó képét. Egy kis szaggatás sincsen, fullos minden. Ez valami fantasztikus élmény ezt megtapasztalni ezen az ősrégi, 15 éves vason! Telejsen transzba estem tőle!
Ezen a ponton nem értem, hogy miért kellene új hw cuccost venni, kidobni egy rakás pénzt az ablakon, mikor egy 2007-es erősebb konfigon tökéletesen elmuzsikálnak a legfrissebb szoftver cuccok is és teljesen használható, minden kompromisszum nélkül is!Na és a lényeg!
Ugyanebben a gépben voltak a korábban itt a topikban említett problémáim a 6 TB-s HDD-vel.
Megformáztam Win10 alatt és így tökéletes! A Win10 már látja a teljes 6 TB tárhelyet, amit a Win7 nem látott. Végig teszteltem full write/read teszttel a HDS-el. Itt már a HDS is látja a teljes 6 TB-t éd hibátlasnul lefutott a teszt is. És végül az általatok ajánlott H2testw-vel is végigtöltöttem a vinyót és így már hibátlan, nem omlik össze a partíció miután 1,5 TB feletti adatmennyiséget másoltam rá.Így hát kiderült, hogy a Win 7 volt a lúdas, nem az alaplapommal van baj, nem az AHCI kompatibilitással, mert Win 10 alatt már tökéletesen működik és elérhető, használható a teljes 6 TB terület.
-
válasz
Andralin #54270 üzenetére
Tehát Lga775, JMicron és ICH9R, Sata2.
Utolsó 2008-as gyári biossal nem látom hogy ahci kompatibilis lenne, csak valami jóval későbbi tákolt biossal és nem gondoltak rá hogy valaki ekkora hdd-t rádugna. Így nem csoda ha hibák kerültek bele. Próbáltad átdugni a másik sata vezérlőre is? Vagy visszarakni a gyári biost? -
törölt tag
válasz
Andralin #54257 üzenetére
Azzal a régi konfiggal a SATA2-es cuccok csak "Native IDE" módban mennek. A hardver nem képes a "Native IDE" helyett "AHCI" módban működtetni őket. SATA3 képes lapban megoldható a váltás registry pöccentéssel, én is így csináltam, valaki tolt nekem innét egy linket. Pöccre ment.
Nem a Win7-tel van a baj, hanem az ősöreg hardvereddel.
Ideje újítani. Ha 6TB-os vinyóra telik, akkor telljen alaplap+cpu+ram upgrade-re IS. + táp. Észre fogod venni, hogy megéri/megérte.
-
-
-
-
King Unique
titán
válasz
Andralin #54242 üzenetére
Mondjuk az nem derült ki a leírtakból, hogy a HDD SATA-n vagy USB-n van-e csatlakoztatva, valamint milyen Windowson használva, utóbbinál egy hasonló eset mintájára az eszközkezelőben rendben vannak-e a dolgok, stb.
-
Andralin
aktív tag
válasz
Andralin #54230 üzenetére
Hatalmas gondom van ugyanezzel a vinyóval!
Próbáltam partíciót létrehozni és megformázni, hogy tudjam újra használni az adatmentés után.
És most vettem észre, hogy az eddigi 6 TB helyett a Windows már csak 1,5 TB-nak látja!
Próbálkoztam váltogatni GPT és MBR között többször is, kikapcsoltam a gépet, újrabootoltam, de változatlanul csak 1,5 TB látszik! A HDS induláskor figyelmeztet is rá. Pedig látszólag minden rendben van vele, minden teszt hibátlanul lefutott.Már jó ideje tutira látszódott mind a 6 TB, már használom archiválni azt a HDD-t legalább egy éve, és most hirtelen megváltozott a kapacitása a negyedére az adatvesztés után.
Ez mi lehet szerintetek? Lehet ezzel kezdeni valamit? -
ledgeri
nagyúr
válasz
Andralin #54234 üzenetére
(mivel másolod? Csak úgy ctrl+c majd v, vagy lemezképet? Csak mert ha utóbbi, akkor esetleg -mivel a lemez jó- az tartalmazhatja a szoftveres hibát. Csak tartsd észben hogy azt is nézesd meg, ha utóbbi. Kis esélyt látok rá, de vagy szoftveres volt a fő hiba, vagy valami tényleg véletlenszerűen ment félre, és nem lesz nyoma sehol sem.)
-
ledgeri
nagyúr
válasz
Andralin #54232 üzenetére
Az adat értéke furi nálad (nálam 2 lemezes 1TB-os 2011-es samsung vinyónál ez 9.2k+/-400), vagy átszámolós, vagy valahogy más mértékegységet mér (ha arányos a 19 másodperces lemezindulás akkor elmegy > nálam mili sec, nálad már micro), de az ilyen változása nem baj. (Ez a mennyi idő alatt pörög fel a lemez. Nálam, téli hűvös szobában magas, nyáron esik... szinkronban vele télen magasabb az "alkalmazott motorerő".. Gondolom hidegindításkor valaminek nagyob a belső mechanikus ellenállása. Ezt akár úgy is félreviheted, hogy használod a géped, és éjfél után, meleg géppel nyomsz egy leállítást, újrainsítasz >> aznapi minimum üzemmeleg mindennel kedvezőbb lesz, mint hidegindítással.
-
ledgeri
nagyúr
válasz
Andralin #54230 üzenetére
Egyenletes volt a sebesség, semmi nagy hézag, esés ilyesmik? Ha olyasmi nem volt, akkor szerintem vígan használható a vinyó, és valami más okozhatta a problémát. Azért még egy utsó check-ként nézd meg az összes smart sáv grafikonját nincs-e valami ugrás olyan helyen amit ez nem írt ki. Ha minden oké, akkor minden 100-as winyó oldalról, és ha más nem is, van referenciád, hogy ez a winyó kb mennyi idő alatt SOS menthető, vagy írható tele, és hogy mennyire melegszik ha ezeket csinálja... vegyük ennek is a pozitív oldalát!
-
King Unique
titán
válasz
Andralin #54222 üzenetére
• WD Data Lifeguard Diagnostic for Windows vagy Western Digital Dashboard
• How to Do Western Digital Hard Drive Test? Here Are the Tools
• HDS - Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?A HDD állapotáról, kondíciójáról nem derült ki semmi a leírtakból, de teszteléshez értelemszerűen adja magát a WD gyári ezen / ezen diagnosztikai szoftvere, + pl. a HDS tesztjei is, amik szemléletesebbek mint egy CHKDSK, meg az utóbbit eleve hibátlan meghajtón javasolt csak futtatni, máskülönben gyalulhatja az adatokat (példa).
-
-
ledgeri
nagyúr
válasz
Andralin #54222 üzenetére
Ha RAWosodott, akkor úgy is újra kéne kezdeni vele, akkor meg már hogy legyen meg a béke (és ha van időd) akkor, én nyomnék mindent amit a HDS enged (kezdve az írásos felület teszttel, és ha valahol megakad jelentősen lassú, akkor 2x, mindkét alkalommal mentve a képeket,hogy kiderüljön az ok maradandó vagy csak busy block volt és másodjára megoldódótt), aztán még mielőtt a róla mentett adatokat visszamásolás után törölhetőnek mondanám (bár kéne a backup..) azért megnézném azokkal amik az állományt ellenőrzik (chkdsk és nem törlős társai). Én
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- OLED TV topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Mobil flották
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Windows 11
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged