Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
válasz King Unique #53960 üzenetére
A régi rackben úgy néz ki lefut az egész, kb. 1órára végzek az összes másolási művelettel - megszakítás nélkül
Persze gariztathattam volna, de pont nem ennek a tápja főtt meg, hanem egy jóval régebbi, talán még egy Chieftec racknek a tápja volt. Ezt azért írtam le, hogy talán kezdődő táp baj lehet, de mivel azóta is másolok a régivel és ugyanazzal a táppal így annak hibája kizárható.
A következő lépés az lesz, ha visszateszem az új rackbe és megint rossz, akkor maga a fiók a rossz.
1ébként a bekötés nem egy ördögtől való dolog sztem. A régi tápon ott van hol a +-, a feszültség+teljesítmény, azután menve vettem Meanwell adaptereket. Mindenféle feszültségben többet és azóta bárhol megy ki bármilyen táp, közvetlen polcról megy a helyére az új.
A teljesség igénye nélkül, egy 9voltos 24órában hajt egy UPS hűtőventilátort, kettő 24voltos viszi a karácsonyi világítást, a 12voltosok meg beállnak pl. a rackek gyári adapterei helyére ha azok beadják a kulcsot.
Igen, a hűtésre ügyelve van. Természetesen ez is jobb a RapidCase-ben, egész pontosan 2fokkal alacsonyabb ugyanaz a drive ugyanazzal a sebességgel, mint a SwiftCase-ben. Egy kis rács van a régiben és az ennyit jelent. Előtte egy külön akkucsomagról 8volton hajtott 12cm PC ventilátor, tehát nincs elaprózva ez sem.
Annyira nem melegednek ezek a fekete WD-k 40fok, de már 2órája másolok rá megállás nélkül, de a teljesen zárt rackben is kijött 42fokból. És mivel 7200 legalább gyorsabb is
IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
őstag
válasz King Unique #53957 üzenetére
Ez egy vadiúj teljesen hibátlan WD2003FZEX.
A csatlakozás olyan hogy alaposan összeteszem és utána hozzá nem nyúlok. Legutóbbi eltűnése után semmi módon nem volt látható, lemezkezelőben sem.
A problémás rack ilyen.
A régi tuti jó rack pedig ilyen.Most újraindítást követően a régi tuti jó rackben van és kb. 1TB adat fog még mozgolódni rajta, ha csak ezt is el nem dobja. 500GB már mozgolódott eddig vele, ezért valszeg kibírja.
Mivel ez a hiba sose fordult még elő fogalmam sincs mi lehet. Évek óta üzemelő kábelekkel dolgozok többféle meghajtóval és házzal, soha semmi gond, egyik gépen egyik meghajtóval vagy rackel nem volt.
Ezt most csak az új gépen fordul elő és ha a régi rack ma kibírja, akkor viszont nagy eséllyel csak az új rackel fordul elő ez a probléma. Nem hiszem hogy a W10 ennyire szar lenne e téren, mert most kb. a gépen kívül ez az egyetlen változás
Persze, több kábelt és tápot is néztem de nem hatotta meg, amíg át nem szereltem és újra nem indítottam közbe.
Ugyan táppal volt már probléma de akkor eleve be se kapcsolt a rack... Az ilyet cseréltem azonos, vagy nagyobb teljesítményű minőségi tápra.
Éjfélre okosabb lehetek, de addig is próbálok elébe menni a problémának. De már látom hogy végül azon fogok szentségelni miért nem vettem a Rapid Case-ből annak idején többet...
-
őstag
Üdv all! Bedobnék egy érdekes problémát, mielőtt kihajítok valamit...
USB rack, adatmentés témakör. Minden jel nélkül és műveletvégzéstől függetlenül, eltűnik a rendszerből. Első alkalomkor, újracsatlakoztatva sikerült működésre bírni.
Ma volt a második alkalom és sehogyan se bírtam működésre bírni. Házát szétszedtem, meghajtó kihúz, visszatol, nem megy. Akkor se ha tápot vagy USB kábelt cserélek.
Átraktam másik tuti jól működő házba és a Windows újraindulása után most megy.
Mi okozhat ilyen hibát?
Ha a régi házzal ismételten előfordul, akkor a gépben kell valahol csatlakozás terén körbenézni ugye? Ez holnap megvalósul.
Ha viszont nem fordul elő és a teljes adatmentést követően majd vissza rakom később abba a házba amelybe szeretném hogy legyen, ha ott újra előfordul akkor elképzelhető az új házban valamilyen hiba?
Köszi előre is!
-
őstag
válasz ricsip #53578 üzenetére
Avagy a HD Sentinel sem egyértelműen magyaráz.
Közvetlen a Retract felett van a Power cycle.
A retractra kikapcsolásokat ír, a powerre meg ki/bekapcsolásokat.Valami különbség kell legyen a kettő között, mert akkor ez egy paraméterből is kijönne, minek neki kettő.
A retract az új USB lehúzós módszerrel a vadiúj meghajtón nulla, e szerint soha se volt kikapcsolva.
Ha végzek a feltöltéssel egy másik több éves tükör meghajtón megnézem ami mindvégig a powerrel lett kikapcsolva, abba kb. több lesz a retract mint a power cycle, csak most ezért külön nem indítom el.
A végére fogok járni ennek mert ember írta a HD programot is, és ahol ember van ott hiba is bárhol lehet.
Addig is ha a logikám után megyek akkor:
power cycle = áram alá került a meghajtó.
power off retract = áram megszűnt, behúzás
load/unload = parkolózónából való kilépés avagy visszatérésUtóbbit helyesen írja egyébként, az éjjeli képen az 1003FZEX közel 2500 parkolással bír, mert nagyjából annyiszor volt bekapcsolva a gép 7év alatt. 18szor húzta be magát áramszünet, kontakt, resetelés vagy más egyéb ok miatt. Ezek egyébként mindkettő meghajtón egyeznek + start/stop is egyezik, merthogy egy időben lettek beépítve a gépbe.
-
őstag
válasz King Unique #53574 üzenetére
Itt semmi, csak egy képért már nem kapcsoltam be az új lemezt.
Az aggodalom arra irányul hogy melyik mód a legbiztosabb leállítás?
Leválasztás után power ki és kész, de akkor retract és jól hallhatóan parkol, vagy előbb ki az USB és csak utána le a power így a retract nem emelkedik és csak a lepörgést hallom.
" I'm more used to using Western Digital drives where "Power Off Retract Count" is specifically an indicator of an unsafe shutdown (e.g. the PC I'm typing on has only 4 such events in nearly 6000 hours). The problem is the drives are so quiet I can't hear whether they park before powering off or not." - e hozzászóló szerint a retract nem biztonságos leállást jelent.
De olvastam már valahol erről, hogy rendes leálláskor simán és lágyan parkolja a fejet a HDD, de ha nem várt módon szűnik meg az áram, akkor biztosan ki kell parkolnia alapon akkor is ugyanolyan erővel húzza ki pl. a tányér széléről mint ha annak közepén lenne, ezért van egy hangosabb kattanás ilyenkor.
És most úgy találom pont ez történik ha előbb az áramot veszem el, viszont ha újfent az USB-t akkor csendben áll le és gondolom nem a lemezen marad a fej mert akkor már kuka lenne.
-
őstag
válasz King Unique #53572 üzenetére
Az hivatalosan nem a "start-stop count" vagy "power cycle count" ?
A régóta üzemben levő lemezen a retract csak 18 és ez biztos nem a ki/bekapcsolás mert a start/stop 2510. A looad-unload annyival kevesebb amennyi retract van ha jól látom és ez utóbbi közvetlen fordítóba írva behúzást jelent. Ha szó szerint próbálom értelmezni akkor a power-off retract = áram megszűnt és fej visszahúzás, bár a Sentinel kikapcsolást ír, lehet váratlan kikapcsolás lenne a helyes?
Mert az új meghajtó eszerint még sosem volt kikapcsolva mert a retract 0 de volt már 8db start/stop.
Egyébként a szoftveres leválasztás mindig megvan, egy ritkán használt meghajtó szokott beragadni hogy nem akar leválni de már félórája nincs semmi művelet... szerencsére nem lett még raw belőle.
-
őstag
Üdv all!
Igazából probléma nincs (még ), így csak egy üzemelési tanács kellene.
Vannak ezek a kapcsolható USB mobilrackek amibe 3.5" asztali gépbe való lemez kerül. Egy új lemezzel amin még nincs semmi, illetve most áll be elsődleges tükörnek kísérleteztem kicsit.
A kísérlet célja az abszolút biztonságos és korrekt leállítás.
Korábban, lassan egy emberöltő óta úgy állítok le hogy ha a Windows leválasztotta, akkor power ki és jól lekattanva leállt. Ez azonban minden leállásnál a "power off retract count"-ot emeli, ami az én értelmezésem szerint áramkimaradás vagy egyéb ok miatti vészparkolás.
Az új lemeznél kipróbáltam azt, hogy a Windows leválasztást követően előbb az USB-t húzom ki és ekkor alig vagy egyáltalán nem hallhatóan parkol majd lepörög. A retract nem változik, új lemez lévén kezdettől így csinálva még nulla, csak a "load-unload count" emelkedik ami azt jelzi hogy indult majd visszaparkolt a fej.
Ezek szerint eddig kvázi hibásan használtam a meghajtókat és ez az előbb USB ki, majd power le a jó megoldás kikapcsolásra? Köszi előre is!
-
őstag
válasz sum-blink #46367 üzenetére
Van: szerzel egy vagy több működőképes fejet ami együttműködik a jelenlegi meghajtóddal. Megbontást követően ha parkolóvillás akkor kiemeled előbb a tányérokat majd a karokat. Elvégzed a fejcserét, majd a karok után visszateszed a tányérokat és összerakást követően mehet a tesztüzem. Ha viszont még egy igen régi lemezen parkolós a megoldás gőzöm sincs hogyan oldható meg a fejcsere de sztem bonyolultabb lesz. Minden esetben ügyelj arra hogy por ne kerüljön a szerkezetbe mert a hatás hasonló lehet mint amikor egy 20kilós acél súlytárcsa 2méterről a lábadra esik.
Fentebb vázolt bármely megoldás végrehajtása kizárólag a te saját felelősséged
-
őstag
1időben valamiért mégis járt néhány WD szériához firmware update hogy a parkoltatást 5percenkéntire/teljesen kikapcsoltra lehessen mérsékelni a gyárban meghatározott 8mp-es érték helyett... pedig parkoltatásnál nem is álltak le a tányérok tudtommal, csak a karok tértek ki... érthetetlen-érthetetlen.
-
őstag
válasz olloczky #46294 üzenetére
A legrosszabb dolog ami egy HDD-vel történhet amikor ki/be kapcsolódik. Vagy menjen állandóan, vagy ne menjen. Persze nem ennyire drasztikus a helyzet, de véleményem szerint ahhoz hasonló mint amikor a gépkocsi indulása után néhány mp mindenképp kell míg a kenés teljesen felépül a motorban. Egyből nem fog tönkremenni tőle de idővel előfordulhat olyan probléma ami a gyakori indításra/leállításra vezethető vissza.
Nem az a nagyjából 5év alatt 2-3k indulás teszi tönkre a legtöbb HDD-t a PC első napi indításakor, hanem az a néhány tízezer amit még az oprendszer menet közben hozzátesz "energiatakarékosság" címén.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz sebgutkopf #46264 üzenetére
Elképzelhető a "hibajelenség" alapján az amit írtál... mind1 annyira nem gáz mert világéletemben darabokban másoltam a nagyobb dolgokat, csak most már egy dolog ha úgy van 10x akkora mint akár 10évvel ezelőtt
Az esetek 99%-ában akkor másolgatok amikor egyébként is a gép előtt vagyok, ez a lassulás akkor lenne probléma ha otthagynám hogy itt van 1TB, másold Azért köszi a tanácsokat, ha időszerű lesz megnézem úgy is.
-
őstag
válasz sebgutkopf #46260 üzenetére
A puffer az egy dolog, ha darabonként (16GB/db) megy 50-60MB/s között végig, ugyanaz ugyanoda egyszerre (4×16=64GB) miért nem? Miért lassul USB2 sebességre? 1ébkén a Windows másol önmagaként.
-
őstag
Ha már úgy is bejött a másolási sebesség, akkor jöjjön egy érdekes jelenség
Adott több bluray állomány, egyenként 8-29GB között változó mkv fájlok.
Megfogok 4db egyenként 16GB-os mkv-t és másolom PC-ről USB3 kapcsolaton át a cél HDD-re. A sebesség az elején 120MB/s-ről indul, gyorsan csökken és a felénél megunom mert már negyedórája annyi perc maradt mint az elején és a sebesség már csak 30MB/s és továbbra is csökken.
Újra megfogom ugyanazt a 4db 16GB-os mkv-t viszont egyenként másolom át átlagosan 50MB/s sebességgel és így külön-külön végzek is az egésszel mint ha egyszerre menne a 4db.
Nem valószínű hogy egyszerre mind a 4et pakolná 4helyen mert egyenként jönnek létre az állományok, mégis ha 64GB másolódik egy mozdulattal a végére frankón belassul már már végtelenségig, miközben külön-külön "nincs ideje" belassulni és bizonyos méret felett így már dupla gyors az átvitel mint ha egyszerre oldanám meg.
Ez miért van? Előköszi!
[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
őstag
válasz senzaj #46104 üzenetére
Én is belefutottam legutóbb ebbe a hibába és bár nincs semmi baj szerencsére, de ezerszer le volt már írva hogy "tilos" futárral hozatni a HDD-t. Persze jogos a felvetés miszerint a boltba is ők hozzák, de sztem nem csak egy szál zacsi gondoskodik a védelemről.
Direkt kértem is a boltot annak idején hogy alaposan csomagolják be a HDD-ket, amiket a géphez vettem, erre berakták egy karton dobozba a többi csomag mellé zacskóban légréssel... (több mást is vettem). Azt hitem az agyam eldobom amikor kibontottam... kifogástalanok de azért a csomagolóval szívesen elbeszélgetnék. Az új HDD-k még kifinomultabbak tehát különösen érzékenyek - eljön tehát még az idő amikor el kell menni a nagykerhez ahol még az alaposabban becsomagolt raklapból emeljük ki a HDD-t, mert amit néhány bolt művel a csomagolással az egy vicc.
Véleményem szerint esetedben a szállítás során a fej valahogy lejött a parkolóvilláról és az első induláskor megsemmisült, miközben felszántott néhány cilindert. Borotválkozótükörnek se jó, gariztatni kell amint lehet. Cseredarab érkezését követő kibontásnál javasolt megfelelő minőségben rögzíteni a kibontás menetét, ahogy én is tenni fogok ezentúl minden új HDD vásárlásánál... ezeket alaposan bebugyolálva vagy jól beszivacsozva kéne szállítani, nem zacsiban légréssel, bár ahogy az árak alakulnak mostanság önálló alukofferben méretre vágott szivacsbéléssel is megoldhatnák, bár ez a tervezett elavulásnak ellent mond
-
őstag
Üdv all!
Van két régi WD5000AAKS HDD. Mindkettő állt pár évig, de most kellenek és ha már úgy is kék szériás a még jó fajtából, akkor blu-ray filmek mennének rá
Ennyi állás után gondoltam adok neki egy normál formázást. Ezek még a régi 512bájt szektoros winyók ugye? 2010 körül vettem őket. Nem raktam be csak emiatt a gépbe őket hanem külső USB3-as házon keresztül formázom őket. Gondolom ennek ez esetben nincs nagy jelentősége igaz?
-
őstag
válasz tpeter77 #44543 üzenetére
Mikor fog már ez az "elektronika csere" kikopni? Ezerszer le volt írva kb. hogy igen régi meghajtóknál alkalomadtán működött is ez a módszer míg az újak annyira kifinomultak már hogy párosítva van ez a dolog. Gondolom az olvasókarok miatt mert nincs két egyforma kar, meg lemez se és ezek a tulajdonságok rögzítve vannak sztem az elektronikába. Szóval ha beleteszünk egy másikat lehet lesz egy két alternatív cilinder a lemezen, de semmi több. Ha létfontos adatok akkor adatmentős cég ha nem akkor borotválkozótükör.
-
őstag
Mint írtam lehet WD-be van valami ami érzékeny valamire. Amikor másik gépbe került elsőnek vagy csak a hiba észlelése után került bele?
Egyébként simán elképzelhetőnek tartom azt hogy ez egy dedikált hiba számodra a világraszóló milliónyi-milliárdnyi hiba közül. Nekem pár hete a hálókártya döglött meg úgy hogy minden flottul ment csak véletlenül néhány külföldi oldal, pont a legfontosabbak amiken keresztül updatelni tud a windows, steam, uplay stb. elérhetetlen volt. Minden végig volt járva amit csak el tudsz képzelni, végül a hálókártya cseréje oldotta meg a dolgot. Ellenben a WD HDD-k mindegyike (8db) facca 3×kopp.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
őstag
válasz Doky586 #44516 üzenetére
De lehet a táp is szívatja (hiába márkás, ha esetleg régi/elöregedett, stb.) vagy hálózati zavar (ami átjöhet mindenen) a WD-t ha esetleg valami érzékenyebb bennük az ilyesmire.
Egyébként amiért jöttem: néhány napja feltűnt hogy az SSD kondíciója csökkent. Ez természetes jelenség 17hónap után, vagy lehet gariztatni ?
-
őstag
válasz Sziszifeca #43538 üzenetére
Így van
De azt te sem gondoltad komolyan hogy a fél mechanikát is átrakod, mikor a fejeknél arányaiban már olyan légrések vannak hogy egy Boeing 747-est kellene 2mm-el a föld felett tartani. Nem beszélve sokszor az elektronikák meghajtóhoz párosításáról ami még az adatmentőknek is nyűgös buli. Ez nem otthoni meló, ha valóban fontos adatokról van szó nyelni kell egyet felmarkolni jókora pénzt és vinni céghez.
-
őstag
válasz Sziszifeca #43522 üzenetére
Persze. Amikor átszereled akkor alkoholba mártott fülpiszkálóval, ahogy a VHS-t szoktuk anno takarítani tisztítókazetta híján, óvatosan dörzsöld meg az összes fejet hogy tutira ne legyen piszkos egyik sem. Utána szerzel egy plexi lapot az eredeti helyére, használd azt burkolatnak és így lesz majd egy elegáns borotválkozó tükröd! Adatmentő céghez meg véletlenül se menj, otthon félóra alatt kész leszel szó szerint
Ja és szólok, hogy az általam javasoltak kipróbálásáért csak is TE magad felelsz!
-
őstag
-
őstag
válasz King Unique #40966 üzenetére
Jó de nekem még csak USB 2.0 van De végül kiderült a fórumban később hogy a rackben történő első üzembe helyezés sikeressége 99% garancia arra hogy később nem csinál badarságot. Szerencsére az összes külső HDD-t kint a fiókban particionáltam és formáztam is meg. A Purple 2TB-ra ráment vagy egy nap, féltávon már azon gondolkoztam hogy átrakom a gépbe mert ott tuti gyorsabb lett volna a formázás, de így biztos hogy a racknek nem okoz gondot a 2TB méret kezelése, különösen hogy a Sharkoon 6TB-ig visz
-
őstag
-
őstag
válasz King Unique #40958 üzenetére
Na ezt jó tudni hogy 6TB-ig jó a Sharkoon rack. Nem mintha jelentősége volna mert a régiek már kb. "örökre" úgy maradtak de a Chieftec CEB35S USB rack az meddig jó? 1TB van mindkettőbe, nem vettem volna észre hogy eltűnt volna valami, mondjuk a csúcs 900GB volt rajtuk... Aztán mi van akkor ha pölö 2TB limites házba 4TB HDD kerül és 2×2TB partícióra van osztva?
-
őstag
-
őstag
válasz itaroli #40729 üzenetére
Pöröghet napi 5órát megállás nélkül, sztem nem az fogja megölni. Különösen ha optimális hőfokon tartod. Aztán ha azt akarod hogy egy életre szóló hű adattárolód legyen, 12000óra környékén kiveszed a gépből akkor is ha 100/100, rackbe teszed és onnantól tényleg akkor indítod amikor kell.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz wanted5 #40710 üzenetére
A gyártó arra gondol hogy a legolcsóbban előállítsa tömegben. A java legkevésbé foglalkozik a hűtéssel. Van 3db CEB35S és 3db RapidCase, mindenki úgy értékeli őket hogy nagyszerűen hűtenek. Mint tudjuk a WD Green nem az a kályha HDD, a WD Purple-ől meg nem beszélve. Igaz hogy egymáson van 3db (2db CEB35S Green, és 1db RapidCase Puprle) hézagolva, de volt idő amikor csak magába volt az első rack és már akkor hűteni kellett. Van még 2db WD Blue RapidCase-ben külön, az még mindig dedikált tartalék az új HDD-k hibája esetére, de ha üzembe állítom időnkénti mentésre, azokat is hűteni kellesz gazdagon. Tessék egy jókora másolási/írási műveletet megindítani, ha 50fokon belül maradsz akkor pacsi, 30-35fok az ideális.
Bármennyi racked van, de a legjobb 3-4db, köré tervezel kartonból egy házat. Összeragasztod jól, előlapon kivágod 8-12cm ventilátornak helyet: 3db-os felépítménynél 8cm az ideális, 4db-osnál már mehet a 12cm. Hátul szabadon hagyod mert ott távozik a levegő. Nem mondom azt hogy tuti buli a hűtés, de ha oda van küldve a 3db HDD-nek órákra akkor is 35-38fok körül játszik. Ja barkácsoló révén, géptől függetlenül oldottam meg a hűtést, 9V adapterrel szépen kicsit hangosan de hűt. Következő épület változtatható feszültségű adapterrel, 4.5v szinten fog menni 12centis fannal, tesztek alapján az se lesz sokkal csendesebb, de a nem gyári megoldásokban ez benne van. Cserébe nem fő meg egy HDD sem.
-
őstag
Ritka de lehetséges eset, hogy a tápellátás akadozik, ilyenkor a HDD kikapcsol/újraindul. Rendszer HDD esetén automatikusan lefagy Ez esetben tudomásom szerint a "Power off Retract Cycle Count" is növekszik. Ha ez történik, igazítsd meg a tápcsatlakozást.
-
őstag
-
őstag
válasz Agyzuzo #40564 üzenetére
Nálam a szünetmentes 0 hardverhibát hozott, előtte a tápok jöttek mentek... egy év egy táp, mondjuk nem túl acélosak voltak de na. Amit az UPS-ekről még tudni kell hogy csak az áramszünettől véd meg hatékonyan. Kisebb feszültség ingadozás, hálózati zavar ugyanúgy átjön, mint ha nem is lenne.
Ezt abból mondom hogy amikor 20kV-on elszállt egy fázis utána gyakorlatilag félig lehalt a 0,4/0,23kV és hunyorgott az összes égő, hiába volt AVR, a szünetmentes 10mp-enként kapcsolt oda-vissza. Néhány kapcsolás után, mert nem 5mp alatt lépek ki mindenből és mentem el a munkát ugyebár, a billentyűzet használhatatlanná vált, tehát valamennyi zavar eljutott a géphez így is. A feszültség ilyenkor 160-200v között játszott az AVR meg tudtommal 180volt és 260volt között jó, bár ezt se értem mert most szoftver szerint 250volt a vonal és annyi a kimenet is... lehet rosszul olvassa ki meg az is lehet hogy multiméterrel kellene kimérni, de ez évek óta így van, azzal a különbséggel hogy ezelőtt 240volt előtte és utána is, de amikor csak 180-190fesz volt akkor felhúzta 230voltra, még akku nélkül AVR-el, miközben a másik kevésbé fejlett UPS végig akkuról ment.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Ren Hoek #40171 üzenetére
löl
A HDD még mindig jobb tárolásra, mint az SSD.
Igazából az SSD-t csak az oprendszerek gyorsabb indulása/újraindulása miatt találták kiEgyébként le kell venni azokat a progikat amik random használnák a HDD-t, így végleg kikapcsolható. Nálam a 3HDD-s korszakban ezzel ellentétben az volt a cél hogy minden meghajtó közel egyformát fusson...
C: adott az gyakorlatilag nem áll meg amikor gépnél vagyok
D: arra ment a zene így nem nagyon áll meg ő sem
E: azon pedig a torrent és ő is hasonlóképp viselkedikCsak akkor álltak le ezek a meghajtók amikor elhagytam a gépet és már a monitor is kikapcsolt... gondolom berakott vagy 10zenét a RAM-ba a gép, meg vagy 2GB torrentet és úgy lekapcsolgatott mindent... 4év alatt 2000× indult el a "C", 2200× a "D" és az "E", úgy tűnik sikerült közel azonos arányban koptatni, meg így egy nap csak 1× indultak el külön, amikor visszatértem a géphez...
Érdekes hogy nem mókoltam most sem másképp az energiagazdálkodásban, de a két FZEX még nem állt le a monitor kikapcsolás után sem... órára is azonos a futás, a 3db HDD 4év alatt elcsúszott időben pár napot, az FZEX várhatóan nem fog.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Ren Hoek #40169 üzenetére
Esetleg egy új HDD? Ha már úgyis egy zsák pénzt ráköltöttél
Egy WD1003FZEX különösen halk annak ellenére hogy viszonylag gyors. Kettő van a gépben és nem hallani őket, nuku rezonancia, extrém alacsony hőmérséklet - legalábbis az azt megelőző megoldáshoz képest.1ébként előbb döglik meg a HDD bármi más miatt mint évi 200 ki/be kapcsolástól... ha még is emiatt akkor elsősorban felpörgési gondok lehetnek, vagy író/olvasófej hibája és/vagy pozicionálómotor. Mindet észre fogod venni
Élettartam növelés terén üzem közben érdemes 35fok körül tartani normális tápon, áramszünetek nélkül, normális HDD-t.
-
őstag
válasz katt777 #40070 üzenetére
Ja hogy közvetlen a fiókra dugtál másik fogyasztót és az működött?
Lehet valami megadta magát a NYÁK-on - nem lehetetlen. A régi HDD-nél meg azt is szem előtt kel tartani hogy sztem kevésbé érzékenyek, mint az újak. Tehát elindulhat egy olyan szituációban ahol az új már nem.
-
őstag
válasz katt777 #40068 üzenetére
Nekem is tönkrement már egy rack, igaz a fiók jó de ilyen hibát hogy az adapter nem ad áramot... ugyanmá'
Ha tápegységes, (belemegy a 220V, kijön az 5/12V) az is meghibásodhat, egy scanneremhez is ilyen cucc megy, most amiatt nem lap-olvasok vele mert bedöglött a táp kész röhely.IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
őstag
Na összeszedtem pár problémát, ami igazából nem is probléma csak érdekes
Gondoltam beindítok 2 hót régi még IDE Maxtor járművet, mennek e még. A gond ott kezdődött amikor a rackből ki akartam venni a nagyobbikat, mert először a kicsit akartam górcső alá venni. Hát az IDE kábel kb. fele lejött, na mondom ha ez még megy akkor nagy szám de sikerült visszaügyeskedni és ment.
A 40GB-os Maxtor viszont nem, a HDD sentinel érzékelt de szürke maradt a két fő paraméter, Windows ugyan telepített de semmi. Mondom ok, állt már évek óta biztos letapadt, a fej már ilyenkor úgyis heló.
160GB Maxtor vissza HDD sentinel rendben beazonosította, Windows természetesen nem. Akartam betűjelt adni de szürke volt a mező... wtf, akkor mondom partíció szia, új létrehoz és normál format. Amit megszakítottam mert kifagyott a vírusirtó, mert egyéb programhoz kerestem serial-t de egy bejelentett támadó webhely ezek szerint marhára megfogta Na mind1 reset, aztán gyorsformat, végül használatra kész lett... Egyszer ha lesz időm rámegyek egy normálissal és úgy lesz jó. Utána csak visszadugtam még egy próba erejéig a 40GB-osat, és nem csak hogy feltelepítette még1× hanem be is olvasta, és ugyanazok a paraméterek játszanak mint amikor évekkel ezelőtt letettem... és még az adatok is megmaradtak, szal érdekesA 160GB-osat így viszont nem értem hogy miért kellett legyalulni, mert a két HDD egy időben lett abszolút vésztartalék állásba helyezve, és az előző win7-en pár éve simán olvastam mindkettőt.
Na mind1 következő gond:
A HDD Sentinel első perctől kezdve miért kutyulta meg a meghajtókat?
-SSD ami a "C" #2 sorszámot kapott
-egyik FZEX ami a "D" #0 sorszámot kapott
-másik FZEX ami az "E" #1 sorszámot kapott
Nem mintha összedőlne a világ, de ha lehet átállítanám "C" #0 -"D" #1 - "E" #2 sorszámra, vagy ez függ attól hogy hova van dugva az alaplapban? Ha jól emlékszek az SSD a SATA6G_1 porton van, a két FZEX meg a SATA3G1 és SATA3G2 porton.Másik egyenesen vicces probléma hogy bootolásnál többek közt megjelenik a "No Hard Disk detected!" Ez wtf? A Windowsban persze megvannak.
Na ezekre irjon valaki valami okosat
-
őstag
Ismét egy nem mindennapi kérdést vetnék fel
Hogyan lehet mobilrackben a HDD-t használat után, de még a leválasztás/kikapcsolás előtt manuálisan parkoltatni? Vicces de direkt olyan HDD-ket vettem hogy kizárjam az egyes szériákban elmebeteg módon 8mp-re is lőtt parkoltatást. Viszont így az a "probléma" hogy minden kikapcsolásnál 1-et hozzáad a "Power off retract cycle count" számlálóhoz, ami ha jól értelmezem az a váratlan áramszünet miatti kiparkolás, azaz vészparkolás. Ugyan az 5 és 3éves Green is így fut, össze is szedtek ketten vagy 50et ennyi idő alatt. Minden leállításnál egyet. Purple még csak 6os, de az is beáll majd hasonló ütemre mint a Green a mentésáradat lefutása után, tegnap végeztem vele végre. Szóval lehet manuálisan parkoltatni vagy éves szinten max 10 "Power off..." nem para nekik?
-
őstag
válasz PH-User #39985 üzenetére
Én azért nem emelném ki a tányért a HDD-ből, már csak azért sem mert ezek finom mechanikai alkatrészek
A leejtés miatt és annak irányától függően elég sok hiba jöhet még be a képbe... ami hirtelen eszembe jut:
-a tengely excentrikus lett, így a lemez üt.
-egy vagy több kar meghajlott így amikor bemennek a lemezre, mélyszántási művelet történik.
-esés miatt eleve lejött a kar a parkolóvilláról és a lemez felületéhez értek felpörgés alatt. Ilyenkor az író/olvasó fej valószínűleg eltűnt, addig is jó pár szektort eltüntetett.Amit most tehetsz beviszed adatmentő vállalathoz, ha az adatok fontossága indokolja. Számolni kell azzal hogy csak egy sima állapot felmérés is több tízezer HUF, további tízezrek az adatmentési folyamatért, akár sikeres akár nem.
-
őstag
válasz CsodaP #39982 üzenetére
Kérdezd meg a gyártókat... napokban adtam össze a HDD-k kapacitását:
-ami matricán rájuk van nyomtatva, azaz a gyárilag megadottat amivel árulják
-formázás utáni ténylegesen elérhető területEgész pofás eredmény jött ki: 7824 GB factory / 7140 GB formatted
684GB csak úgy "eltűnik", vicces de esetemben a mostanit megelőző PC kapacitás több mint fele, az 5évvel ezelőtti kiépítésnek meg több mint duplája...IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
őstag
válasz Avion91 #39965 üzenetére
Teljesen független az áramfelvételtől, mikor szalad meg a hibás ág. Amikor fos volt a 12voltom és idle-ben néztem Everest-el, 10 és 14volt között ugrált. Volt amikor így is reset jött, de terhelésre szinte mindig. Mellékes de ezek a szoftverek nem valami gyorsak sztem, biztos hogy volt nagyobb esés is, meg akár 15voltos tüske, amit nem tudtak kimérni.
-
őstag
válasz Avion91 #39960 üzenetére
Ha az 5voltos ág megment akkor pont hogy a HDD/ODD ágnak valószínűleg heló.
Nekem ugrott már el 12voltos ág, nem volt vészes meg nem is közvetlenül a kiváltó ok után (nagyfesz net felől az alaplapba) és 1hónap múlva random újraindította a gépet, de leginkább terhelésre. CPU GPU teher aztán reset. Ha az 5voltos ág szarik be valószínű hogy 1db HDD és 320GB mínusz. Írtó mázli volt, de érdekes hogy még 2évig tervezett időtartamot hibátlanul kifutotta a gép utána.IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
őstag
-
őstag
-
őstag
Így van, de nekem különösen fontos hogy az üzemideje 500 nap vagy 5év legyen 100/100 állapotban
Nem akarok problémát idő előtt amiatt, mert véletlenül rosszul lett valami beállítva, rossz helyre van dugva, alacsonyabb vagy magasabb volt a hőmérséklet, stb.Lehet nehéz eset vagyok, de valahol mámorító érzés előszedni nosztalgiából olyan adatot amit már 12éve csináltam és még mindig meg van. Ilyen üzembiztonságot sztem csak úgy lehet elérni, ha az ember képletesen is de kinyalja a seggét a HDD-nek.
Na de hogy újra borzoljam a kedélyeket, a napokban újabb problémát fedeztem fel pont ebben a fórumban kutakodva:
Egy alig 2hónapos WD1003FZEX kondíciója ismeretlen okból csökkenni kezdett. Egy válasz szerint a problémát az alaplap is okozhatja.
Ugyan nem derült ki de lehet kiderítem mikor vette az illető az alaplapját. A hír szerint 2011 februárja után már javított alaplapokat adtak ki.Abban bízok, hogy én 2011decemberében már biztos hogy jó alaplapot kaptam kézhez. Vicc az egészben hogy az előző HDD trió SATA3 porton lógott amit ha volt nekem is gyári hiba egyáltalán nem érintett. Most csak az SSD van SATA3-on, a két FZEX meg a SATA2-őn. Ha jól sejtem a BIOS upgrade ez esetben semmit nem ér, mert attól még a SATA2 vezérlő ugyanúgy meghibásodhat miután már túláramot szivárogtatott és esetleg emiatt megsérült a HDD. Szóval jó ez a buli
Annyiban könnyít a helyzeten hogy 3év alatt már sztem tönkrement volna a SATA2, de mivel jól működik a két HDD, és az ODD is ez arra utal hogy még működik Még egy lényeges kérdés, az AHCI driver. SSD miatt nem javasoltak chipset drivert rakni mert a Windows alap AHCI drivere biztosan kezeli a TRIM parancsot. Ez a megoldás befolyásolhatja valamilyen szinten a HDD-k hosszútávú működését, vagy megfelelő a mostani állapot?
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Értem. A nagy szám az volt amikor megjött a cucc, behozom aztán lássam mit kaptam vagy mit nem kaptam meg, kibontom. Utána rögtön bevágott hogy kb. 0-5fok közötti lehet mindennek a hőmérséklete, ha valahol vizes lesz az problémás lehet. Gyorsan vissza a csomagba, ágyra rá és betakartam vagy fél méter culával. Még órák múlva se érte el a szobahőmérsékletet, de másnap reggelre már tuti elérte, de már csak a csomagolásban. Aztán mindent kibontottam és néztem még pár napig őket, mert szilveszterkor a fene se akart már Windowst telepíteni
Egyébként az FZEX-ék beálltak 32fokra, a még mindig csökkentett hűtéssel. Külső hőérzékelő szerint 31fokos a cucc. Így hagyom, nyáron ha kell megy az extra hűtés.
-
őstag
Nem is tudom hol olvastam már, de valahol biztos van hogy 35fok és környéke a legideálisabb. Mind1 ma este nem megy az extra ventilátor kíváncsi leszek hogy alakul a hőmérséklet... már egy ideje megy a gép és még mindig csak 30fokosak. Sztem ezek a HDD-k is az űrből jöttek, mert most a hűtés kb. 20%-a az ezt megelőző állapotnak. Mondjuk ez így jó mert még tovább csökkent a zaj szint, nyáron meg lehet 32fok este is, ez két ventilátorral is max 35fokot jelent, ha a 25fokos levegőnél 28fokot tud tartani...
-
őstag
Egy nem mindennapi kérdés jön
Mennyi a HDD ideális működési hőmérséklete? A régi 160 és 2db 500as 34fokon mentek végig dupla ventilátorral, a legfelső lemez teteje külső szenzor szerint 33fokos volt. Szimpla ház ventilátorral 40fok felé mentek ezért kellett a dupla.
Most a 2db FZEX 29fokos, a külső szenzor pedig 28. Nem lesz ez alacsony?
-
őstag
válasz z123456789 #39874 üzenetére
Fentebb linkelt cikkben azzal kezdi
-
őstag
válasz z123456789 #39872 üzenetére
Alaplapi kézikönyv se árt ha van. Eredményekről se felejts el tájékoztatni minket
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz z123456789 #39870 üzenetére
Hali! A legkisebb számozású SATA3 portra kell dugni, közvetlen az alaplapba.
Esetemben ez a SATA6G-1 csatlakozás.
Továbbjutáshoz, használjuk a következő cikket.
-
őstag
válasz z123456789 #39849 üzenetére
Nem kötelező de érdemes, nekem így derült ki hogy nem megfelelő portra lett dugva az SSD. Gyorsnak úgy is gyors volt de a 200MB/s az nem 500MB/s...
-
őstag
válasz Balathruin #39848 üzenetére
Sztem is alaplap, bár havernak olyan gépe van hogy folyamatos jól hallható sípoló-zúgó zajt ad ki (nem olyat mint bootolásnál/hibánál egyébként) asszem ugyanolyan alaplappal mint az enyém. Nekem nem sípol így vagy a VGA vagy a táp szól valami förtelmesül... én nem lennék meg mellette az biztos
-
őstag
-
őstag
válasz King Unique #39804 üzenetére
Kösszencs, de lehet problémák merülnek fel: az éppen akadályozó program leállítása nem ugyanaz mint ha lekapcsolom?
-
őstag
válasz King Unique #39797 üzenetére
Mi van akkor, ha minden műveletet befejeztem és nem engedi leválasztani még 10perc múlva sem? Jellemzően hosszabb másolás után fordul elő, de volt már egyéb helyzetben rövidebb idő alatt is, hogy nem választotta le, pedig minden bezárult ami használhatta.
-
őstag
-
őstag
válasz Glaz-dozfhut #39730 üzenetére
Vagy a bootolandó eszköz mindig a legkisebb számozású porton legyen.
-
őstag
Üdv all! Nem egy szokványos problémát vetnék fel:
Ha minden igaz és túléli a szállítást akkor holnap befut 2×1TB és 1×2TB HDD.
Csak itthon és Windows7 64bit környezetben futnak majd. Formázásnál milyen paraméterek játszanak manapság? Milyen legyen a partíció típusa és mekkora legyen a szektorméret? Gondolom mindig célszerű a lassabb normál formázást választani, még ha jó sokáig is tart az 1TB... Egyébként meddig tart 1TB? A 2TB elméletileg tökéletes tükre lesz a 2×1TB meghajtónak, tehát amit a 2×1TB-ra alkalmazok ugyanazt alkalmaznám a 2TB-oson is azzal a különbséggel hogy ott két egyforma partíció lesz. Előköszi!IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Western Digital 3.5" My Book 16TB - Új, Bontatlan - Eladó! 89.000.-
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Bontatlan - 7000-6500 MBs - Eladó!
- 2 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron -
- AKCIÓ! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Seagate Exos 7E8 8TB - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - 100/100 -as - Eladó! 36.000.-
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest