- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mpo
veterán
A keresésnél eljutottam az Ask Audyssey-re és ott a válasz:
Audyssey Labs
Movies are mixed in rooms calibrated for film reference. To achieve the same reference level in a home theater system each speaker level must be adjusted so that –30 dBFS band-limited (500 Hz – 2000 Hz) pink noise produces 75 dB sound pressure level at the listening position.
-
Quetz
őstag
A Denon/Marantz erősítők kétféle módon tudják kijelezni a hangerőt:
1. (Default): Display in the range 0 (Min) to 98.
2. –79.5 dB – 18.0 dB: Display in the range –79.5 dB to 18.0 dB.
Mindkét esetben a nagyobb szám a nagyobb hangerőt jelzi, ebben az értelemben a 0 nagyobb mint a -20.
A végső hangerőt úgy kapod meg, hogy a bejövő jel szintjéhez hozzáadod a hangerő szintjét. Ha tehát -20dB a bejövő jel, és -10-n van a hangerő, akkor -30dB végső jelet kapsz. Ha a 0-hoz mint referencia szinthez a 105dB-t társítod, akkor az összetett -30dB jel 75dB hangnyomást kell eredményezzen.
Ha -30dB jelet küldesz -10 hangerő mellett, akkor 65dB hangnyomást kellene mérned. Ezért mondtam, hogy a bemenő mérőjel és a hangerő függvényében tudod, hogy milyen hangerőt kellene mérned.
Javaslom, hogy töltsd le a REW-t és próbáld ki.Azt, hogy mennyire kalibrálod a LCR részt, tőled függ. Mi tetszik, mit bír a rendszered, stb... A lényeg, hogy egymáshoz képest azonos szinten legyenek.
A szintezést az autó kalibráció után kell megcsinálnod, mert ez csak arról szól, hogy ellenőrzöd, mit mért az AVR, és beavatkozol, ha tévedett.
-
VoidXs
nagyúr
Azért a referencia szint belövése nem épp egy kezdő dolog, a kezdő megnyomja automata mérésre a startot és boldog.
37931-ben az értékek:
-30: a mérőjel szintje. Ha AVR adja ki, akkor valószínűleg ennyi, ha egyéb generátor (pl. REW), akkor erre kell állítani.
0: az előfok master hangereje relatív skálán, ha abszolút skálád van, akkor 75.
Ha így mérsz 75 dB SPL-t a centeren, akkor a referenciának jelzett szinten valóban referencia hangerőt kapsz. Ha nem, akkor a két lehetőséged, hogy arra állítod a szinteket, hogy ez jöjjön ki, vagy megjegyzed, hogy milyen állásban lesz 75.A másikat jól értelmezed, csak referencia állásban 75 és 72 a két keresett szám. Amiket most mértél, azok közel sem jók, 2 dB különbség is hatalmas.
-
VoidXs
nagyúr
Ha házimozis eszközzel kalibrálsz, az végigvezet a folyamaton, nem igazán látom szükségesnek a leírását egy amúgy is hosszú összefoglalóban. Persze azt is meg kell említeni, hogy szinte nincs bekezdés durva hiba nélkül abban az összefoglalóban, én erősen ellenjavallom, hogy onnan informálódj.
-
-
Blaci9204
csendes tag
A módok közül nem tudom kiválasztani .
Csak a sztereó, direkt, Multich( de ekkor is sztereóba szól) és pure audió közül tudok választani.
Valahogy a DSP módok közül nem dobja fel, valahogy nem akarja átkonvertálni 5.1-re.Az erősítő kijelzőjén PCM világít.
Elv sikerült megoldani.
A windows hang beállításnál ha 24 bit 96000 Hz választok ki akkor tudom változtatni a DSP hang módokat pl THX stb...
Ha 24 bit 192 000 Hz-re állítom akkor csak a sztereó, direkt, Multich( de ekkor is sztereóba szól) és pure audió közül tudok választani.érdekes ....
-
m3ss
veterán
grat!
dynamic volume osszenyomja neked a dinamikat, este ha csendben akarsz filmezni akkor kellhet esetleg..nem lesz akkora kulonbseg a leghalkabb es leghangosabb jelenetek kozott.
dynamic eq pedig hangero fuggvenyeben probalja neked a referenciahoz kozeliteni hangokat. ha joval referencia hangero alatt hallgatod a filmet akkor tobb melyet, magasat fogsz kapsz dynamic eq-val mint nelkule. surround hangerot is emeli kicsit. ahogy noveled a hangerot egyre kevesebbet korrigal...sztem ez eleg megoszto. jo is lehet, meg rossz is. sztem sok filmen elrontja a parbeszedet, kevesbe lesz ertheto. viszont ha kikapcsolom es nem uvolt a rendszer, subot nekem at kell alitanom mert keves lesz...legjobb a dynamic eq off es refenrecia hangero lennenezd meg a flat gorbet, hasonlitsd ossze a reference-el es latod miben mas. flat tobb magasat hagy meg, nalam nem kell
-
palu
tag
Köszi,
Az elhelyezési alapelvekkel tisztában vagyok.
Viszont a szoba méret adott, meg a falak. Eddig a hátsók álványon voltak, most szeretném ha a falra kerülnének. Nyilván kompromisszum lesz.Kérdés inkább az lenne, hogy ki mit merre mozgatna, hogy lehető leginkább közelitsünk az optimumhoz. Esetleg átforgatással, bármivel. -
Tufa_
aktív tag
Igen azt lattam, de ahogy gago1975 is ajanlotta nem erdemes hangszorora tenni oket, falra rakas pedig jelenleg egy nagy nem otthon..
(#151186) BBéci
A kovetkezo rendszer lesz: Monitor Audio Radius 270, 225, 90, 390 es epp probalok intezni egy uj Denon 3400et, ha nem sikerul akkor 2500. (A korabbi tanacsokat meghallgattam, neztem Bronze es Silver szintu hangszorokat, de az asszony valassal fenyegetett ha 1, hasznalt, 2, fa mintas szettet hozok az uj lakasba...)
Ehhez nem tudom melyik MA beepitett hangszoro lenne a megfelelo, nem latok hasonlosagot egyiknel sem igazan. -
törölt tag
" Nem kaptam a Denonhoz magyar nyelvű leírást (se CD, se könyv), ez így rendben?"
Annó a kis 520-hoz sem adtak Magyar nyelvű leírást, viszont CD, meg könyv volt..
(#151155) m3ss Nem féltetlenül kategóriát kéne lépned szerintem, hanem egyszerűen valami másra váltani, amihez jobban passzol a 4000-es vas..
Nálam Elac-okkal, meg CM szériával szépen muzsikál..
-
Tufa_
aktív tag
Epp reggel irtam nekik hogy meghallgatnam ezt is (penteken megyek hozzajuk, eredetileg probalni a kiszemelt TV-t plusz az N950t), remelem tudnak addig intezni egy szettet probalni. Oszinten szolva nagyon nem tetszik a design, foleg hogy fekete nagyon nem fog menni a nappaliba, de lehet nem marad mas mint hogy lefestem..
(#151128) Snoop-y Pedig nagyon biztam benne.
-
-
gago1975
őstag
Szia.
Szívesen.
Milyen kábelt és mennyiért sikerült venni?Ha elfogadsz egy jó tanácsot az ALTECO C-1 ATMOS® hangfalakkal kapcsolatban akkor ne valamelyik hangfalra tedd (front vagy Surround) fel.
Ott se rossz de azt fogod érezni csak, hogy hmm. Én is így voltam vele.Viszont sajnos így még nem tökéletes.A tökéletes ATMOS® hangzást akkor kapod meg ha vagy a falra oldalra teszed középre vagy hátra,
vagy ahogy én tettem, a mennyezetre.
Nagyon pontos fúrással fel tudod tenni a mennyezetre 4 tipli + 4 csavarral.
és akkor brutálisan jó lesz.
A hangszóró elhelyezés menüben pedig a mennyezet közép, vagy hátsó szekciót állítod be attól függően, hogy az ülőpozícióhoz mérten hova akarod tenni.
Nekem hátul, 20 fokos szöget bezárva van az ülőgarnitúrához képest 2,6 méter magasan és akkor iszonyatosan kijön az ATMOS® minden előnye, brutálisan nagyot szól.
Hátránya, hogy csatornába kell tenni a kábeleket de esztétikailag nem vészes. -
gago1975
őstag
Szia mpo.
Szerintem az 500-800Ft/m áru kábeleket ezekhez a hangfalakhoz ne vegyél, nem tudod meg a rendszered képességeit.
Itt egy kis segítség a kábelvásárláshoz. Bár az itt tesztelt kábelek Marantz SA-11S2 CD lejátszójából, SC-11S1 előerősítőjéből és SM-11S1 végerősítőjéből állt, ami anno 1-1,2mFt-ot tettek ki egységenként, ami jelzi, hogy abszolút a csúcskategóriát támadták/támadják még ma is.
A hangfal pedig egy pár ELAC BS 403-as volt ami szintén nem egy "rossz" cucc.
[link]
Kábel teszt 1 belépőszint: [link]
Kábel teszt 2 közép kategória: [link]
Kihangsúlyozom, természetesen az itt megjelenített végeredmények ennél a Hi-End rendszer összeállításnál mérvadóak, más rendszereknél lehet, sőt valószínű, hogy más eredmény, hangzás jönne ki, de kiindulásnak szerintem nem rossz.
Én személy szerint a Dali / Onkyo rendszeremnél 45 méter Triangle Opera 2 x 2,5 mm2-es [link] "nem előreszerelt" kábeleket használok, 24db (6 szett) Triangle BP 400 [link] banándugóval, figyelembe véve a polaritás irányt ami nekem teljesen megfelelő. [link]
Sub kábeleknek 2db 3 méteres Audioquest Irish Red van a rendszeremben amik szintén nekem megfelelnek. [link]Remélem kiindulási alapnak tudtam adni egy kis segítséget.
Használd egészséggel a Denon / Dali kombót.
-
BBéci
legenda
A 28 db banándugó árát költsd a front- és centersugárzók kábelezésére, tutira jobb hatása lesz a hangzásra!
Az a Bose dolog semmit nem jelent! Ne b@szd el a sok pénzért megvett rendszer hangját vacak kábelekkel!!!
Aztán kezdj el gyűjteni szubládára, mert amíg az nincs, házimozid sincs.
A magassági hangdobozok helyett azt kellett volna venni. -
zsoika
addikt
Az Emag kinti cég és sok baj van a gariztatással. Persze lehet nem lesz vele baj, de ha igen akkor körülményes.
Nekem volt már egy Samsung telóm gariztatva náluk és 2kört kellett futni mert elsőre nem csináltak vele semmit de végül kész lett. Szóval nincs baj amíg nincs baj....aztán is csak macera. -
-
jaszy76
aktív tag
Köszi, de ettől még szerintem ugyanaz a helyzet:
Ha atmos-t építesz ki, és betartod az ajánlásokat, akkor eltérsz az ideális 5.x elhelyezéstől, már ami a hátsókat illeti. Atmosnál fülmagasság, 5.x-nél 60-90 cm-rel e fölött. (anno kipróbáltam 5.1 esetében is a fülmagasság közeli helyzetet, egyértelműen kell a 60-90 cm a hátsó térrészlet megfelelő kialakulásához). Atmos esetében is lehet fülmagasság fölé tenni, de ez esetben a dolby szerint max 1.25-ös szorzóval magasabbra. Ami szintén jóval alacsonyabb, mint az ajánlott 60-90 cm. Nálam 5.1.2-van, de a hátsókat én bizony 60 cm-rel fülmagasság fölé tettem. Pont azért, mert 5.1 anyagot sokkal többet nézek, és ragaszkodom az eredeti hangsávhoz. Ráadásul a tapasztalatom azt mutatja, hogy egy jó 5.1-hez képest az 5.1.2 szinte nulla előrelépés. Legalábbis nálam. -
törölt tag
Menüben lehet kiválasztani hogy az adott kimenet height vagy Back legyen.
Most látom nem erre gondoltál, létezik hangfal átkapcsoló.. -
"tegnap azon gondolkodtam, hogy válhat-e egy hobbi szenvedélybetegséggé"
Egyértelműen igen a válasz. (Mint ahogy a fórumozás is válhat azzá. Ez bizony függéssé tud válni a javából, én csak tudom. Ezen érdemes lenne néhány embernek elgondolkoznia. Én már lejöttem a szerről, nem volt könnyű, de nagyon megérte.)
"ha igen, akkor hol a kettő között a határ?"
Én ezt magamnak úgy fogalmaztam meg, hogy addig egészséges ez a hobbi, amíg a vélt vagy valós hangminőség-javítás hajszolása nem homályosítja el hifi esetén a ZENE, házimozi esetén a FILM valódi értékeinek élvezetét.
-
m3ss
veterán
-
m3ss
veterán
1.8m mondjuk mas kerdes, ha az kivitelezheto akkor nem kell vetito.
en mondjuk jatszok is. a minimapot nem latom tv-n egy lovoldozos jatekbande focimeccsen a jatekosokat se amikor tavolrol mutatjak. 3d-ben meg legszivesebben odaulnek most is 2.5-3m-re 113"-hoz.
planet earth pont tele van ilyen pannolos grandiozus tajakkal. en amondo vagyok ha vki megnez bemutato teremben egy mai atlagos full hd vetitot 120 col kornyeken, tuti nem akar majd tvt nezni otthon. 4k-t se. na de flame offablakok vannak a ferde falon vagy miert nem tudnal oda vetitot rakni? elso ranezesre sztem meg pont megoldhato lenne, hogy ne fejelje meg senki a vetitot.
-
m3ss
veterán
cm helyett inchre gondoltam
3m-rol 100 col kornyeke pont jo. az sem baj ha nagyobb
nekem nem jon a mozielmeny 55 colon ha odaulok 2 meterre akkor se igazan. nem latod a mimikat rendesen, vagy amikor vegigpannolnak egy oriasi tajon nem olyan. vagy amikor lebukik a kamera fentrol dinamikus mozgassal magassagot szemleltetve. nem adja kicsiben. en mar a 480p-s idok ota a vetitoket favorizalom. sztem mozi alatt sokkal nagyobb elmenyt kapsz vetitovel rosszabb kepminoseg ellenere is. 3d-vel aztan meg plane. -
Quetz
őstag
Erre talán egy akusztikával foglalkozó szakember tudna válaszolni. Van több teória is, mint pl:
- LEDE (live end, dead end), amikor a szoba egyik fala teljesen be van borítva elnyelővel, a másik fala meg nincs.
- Első reflexiós pontok kezelése: Van aki egyet ért vele, van aki szerint nem kell, vagy csak diffúzorral, mert akkor szélesebb színpadképet kapsz.Azt viszont el tudom mondani, hogy nálam mi van:
- 60x100-as panelek, 4db a TV mellett a hangfalak mögött és a TV fölött, egyfajta kaput alkotva
- 2 db a hallgató pozíció mögött kb 140cm magasan kezdve
- 1m magas, 3m széles könyvespolc rendszer a hátfalon, megrakva könyvekkel, kb 130cm-ig.Ami kellene még:
- 6db panel a plafonra
- elsődleges reflexió kezelése az oldalfalakon, 2x2db panelA meglévő kezelés is csökkentette az utózengési időt 0.2s-el a mély tartományban, és 0.4-0,5s között van a hangfalak frekvencia tartományában. Amíg el nem dől, hogy lehet-e dedikált szobám, addig nem fogok hozzányúlni.
-
Snoop-y
veterán
Ez koltozes kozbeni kep. A kanape most egy jo 1-1.5 meterrel kozelebb van a TV-hez.
A ket hangfal most egyenlo tavolsagra van a TV kozeppontjahoz kepest. A jobb oldali hangfal (szembol) helyen most a fotel meg az allolampa van.
Keprol nem latszik de ez egy relative nagy szoba. Ha a kanape vonalaban oldalra tudnank nezni akkor latnank egy 3 meter hosszu IKEA szekrenyt a szoba vegeig hatrafele. A kanape mogott meg van egy kandallo illetve a masik oldalon egy szamitogepasztal meg egy IKEA polc (8 kocka egymason ket sorban)
Ezen a kepen is hatrebb van meg a kanape. Most kabe az ablakkal van egy vonalban majdnem.
Szoval max 2-2.5 meterre lehet a TV -
törölt tag
Figyelembe véve az audiotechnika szintjeit, úgy könnyen lehet, hogy egy "tökéletes" rendszer, akár egy vidéki lakás árával vetekszik...
Azonban nyilvánvaló, hogy egyéni igényszintet is figyelembe kell venni, szóval sokaknak a belépő szint is "tökéletes" amivel természetesen semmi baj nincs.. csak ahogy Te is írod "helyén kell kezelni" mindent. -
-
BBéci
legenda
-
dave118
senior tag
AVR front pre out kimenetére (már ha van neki ilyen, ált. közép/felső közép kat. vasakon található) kell kötni a sztereó erősítőt RCA-val, a frontokat pedig a sztereó erősítőre. Nálam is ez a helyzet jelen pillanatban.
(#149470) Warpig : akkor bármilyen belépő olcsó AVR BT adapterrel
utóbbi holmi valami 6-10k körül beszerezhető, ha jól tudom.
-
törölt tag
Ez a TEAC reference 500 seria. Még jön hozzá egy Minidisc, akkor lesz teljes. Ez inkább csak gyűjtemény, de az erősítője sztereoban sok középkategoriás mai AV erősítőt veri!
Az AG-H550-et is azért vettem,mert a sztereo része majdnem ugyan az mint az 500-asé, viszont a havi egy filmet legalább 5.0 megtudom nézni.
De hihetetlenül szép hangja van,ha tv-t nézek vele, és jó minőségű film megy benne. Szinte észre sem veszem,hogy csak sztereoban szól. Persze ehhez kellenek a jó hangfalak is!!!
De szoktam a magnót is hallgatni néha játszásiból... :-)
Jó kis analóg hang, de ez már másik topicba tartozik! -
Hohocali
aktív tag
Ez más termékkel is előfordul, ennyi erővel sose vegyél használtat.
Samsung topikba irányítod, hogy megmondják, miért ne LG? Megmosolyogtató...
Az említett LG felülre pozícionált, így nem kamu 4k-s. Azok az olcsóbbak között vannak.Mankó: szerintem méretben semmi probléma a 75"-al, viszont nekem is hasonló LG-m van, és bizony vannak vele képi problémák (minőségi, nem meghibásodás). Emiatt én az OLED-et venném.
-
Mankó
veterán
A tv 2016-os kiadású, szóval max másfél éves.
A gond az, hogy 3 m a nézési távolság a 65 col a 4k-hoz kicsi lenne, ha a részleteket látni akarom, akkor a 75 col lenne az ideális. De ahogy a BBéci is rámutatott, irtózat módon uralná a szobát, ami max 25 m2 ha van.
Kép minőségben az Oled biztos "odabasz", de most tologatni a bútort a 2.5 m nézési távolság miatt, más beállításokat kieszközölni a hangrendszeren nem hangzik jól. A qled az ips paneljével azért riaszt, de a méret csábító lenne és az ár is. Sajnos vagy szerencsére mindannyian hasonlóképpen gondolkozunk. Az én szobámba nagy lenne, de bátyámék családi házába lehet érdemes lenne megfogni.
Szerintetek mennyi az az ár, amit még meg érne a 75-ös qled? -
krx21
nagyúr
Senki nem néz állóképeket... Ezért nem lehet használni arra ezt a táblázatot mint amire ajánlottad...
Optimális nézési távolságnak nevezni meg kifejezetten megtévesztő... Az optimális nézési távolság egyéni preferencia, mindenkinél más. Ha ajánlunk, akkor már a betekintést szög számít, mint amit például a THX is említ. (THX szerint 26-36 fok között az ideális.) -
arcitec
addikt
Valóban nincs 6 vagy 8 ohm-os erősítő, de azért ez pontosításra szorul és nem is igazán értek egyet a mondattal. Az erősítőket be lehet állítani a hangdoboz impedanciájához 4,6,8 ohm értékeket lehet választani, van olyan erősítő, amit csak 6 ohm-ig lehet "visszavenni" .Elméleti igazság,hogy a 8 ohm az ideális, de nem véletlen van az állítási lehetőség, mivel egy 8 ohm-re állított erősítő egy 4 ohm hangfalakon erősen meg lesz terhelve, melegedni fog akár jelentősen is. Védelem van, tönkre nem mehet tőle, -bár szerintem nem tesz jót neki. Az a jó, ha az erősítőn az impedancia közel annyira van állítva, mint a hangfal impedancia.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- HPE Aruba PoE+ L3 switch raktárról azonnal elérhető!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest