-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
devil-k #37422 üzenetére
BD3D ISO 1 katt lejátszás. Minden egyéb a NAS-on történik, azon kezeled az anyagaid, arról játszol le. Pont ezért a passzív célgéped csak a lejátszással foglalkozik. Miért kéne a Winnek jobbnak lenni, ha közel azonos hardveres algoritmusokat használnak az összevetett oprendszerek. Bár Linuxhoz hülye vagyok és nem vagyok teljesen tisztában a hardveres skálázók milyen formában működnek vs Win.
-
törölt tag
válasz
devil-k #37417 üzenetére
Mármint úgy demóval, amivel elkápráztatod a vendégeket, vagy sokszor megnézed mikor a vetítő színeit esetleg pontosítod. Tehát amiket nagyon ismersz. Mivel letojod a 3D-t, adott a lehetőség jobbra váltani. Ha kb ugyanolyanan képe van, de jobb hangja, már azért is megérheti.
Lehet egyébként rosszabb is, ne az befolyásoljon amit itt-ott csacsogunk. Mivel én mostanában Intelen sem láttam, beszélek a levegőbe...
-
törölt tag
válasz
devil-k #37400 üzenetére
Erre semmi okosat nem tudok mondani, látnom kéne valós körülmények között. Eddig AMD-n akárhányszor néztem az OE konstans módon volt rosszabb. Egyébként ha nem tudod egymás mellett vizsgálni, segít ha sokszor látott demó-jelenetekkel nézed meg. Nekem rengeteg ilyen van, ahol az utolsó szemcsét és színátmenetet, árnyalatot is ismerem. Hang dettó.
Azt hittem L-Kodi vs W-Kodi tekintetében már jobbnak fogod látni illetve hallani, de nem az OE az egyetlen Linux alapú alternatíva. Elméletben van "rendes" Intel driver, úgy értem AMD ellenében célzottan összeszedetten írt, működik a hardveres gyorsítás, mínusz millió felesleges process. Összességében ennek pozitív hatását érezni kellene.
-
schferenc77
aktív tag
-
Patice
Topikgazda
válasz
devil-k #37319 üzenetére
Az a fejlesztői példány, amit én használok jelenleg, az csak Ubuntu Server-en megy, vagy OpenELEC.
Win10-re meg a Win-es változatokat (15.1; 15.2, 16.0 alpha) tudod felrakni, de Windows10-en még nem próbáltam, hogy milyen a Kodi (milyen az Intel driver). + ugye Win10-et is jó lenne "belezni/csontozni" (ahogy regger kolléga szokta mondani), optimalizálni audio/video célú felhasználásra.
Ki akarom majd ezt is próbálni, csak idő kérdése. Költözésre készülés közben nem egyszerű időt szakítani erre is.
-
-
mm89
őstag
-
Patice
Topikgazda
válasz
devil-k #37147 üzenetére
Linux alatt főleg két opció van a hang megoldására: PulseAudio vagy Alsa. Kodi a PulseAudio-t használja, de csak azért, hogy tudja kezelni a többcsatornás hangokat, a sztereóra lekeverést, vagy az újramintavételezést, vagy a többcsatornás LPCM kiadását. PulseAudio-t is fejlesztik és szvsz. jó hangja van.
Minap USB-s külső DAC-kal, sztereóban toltunk a gyerekekkel egy Shrek 4-et. Élmény volt számomra.
Alsa ebből a szempontból kicsit fapadosabb, kevesebbet tud, de pl. pont ezért jó zenelejátszáshoz. Kevesebb a szűrő, meg a belenyúlás lehetősége. Voyage MPD, vagy Volumio (Rune Audio) is ezt használja.
-
törölt tag
válasz
devil-k #37135 üzenetére
Többségében nem minőségi összevetések ezek, hanem konkrét anyagok lejátszásának képessége. Minket pedig a minőség érdekel, amit te magad is elvégezhetsz, ha végre feldobnád az ópeneleket 2 perc alatt egy rohadt pendrive-ra és megnéznéd.
Igaz Kodi ellenében, de vászon sok mindent megmutat...
AMD-n nem igazán van értelme, akárhányszor néztem összességében is rosszullét kerülgetett. Majd Skylake-en bővítem a repertoárt én is.
Egyébként elkezdik átírni a Kodi DVDPlayert is, felkészülvén a jövőre, többek között UHD, MVC, 10bit stb.
-
Patice
Topikgazda
válasz
devil-k #37138 üzenetére
Házimozis topikban már kifejtettem a képminőségéről a véleményem.
(Ez nem az OpenELEC-re vonatkozik, hanem a linkelt fórum 1.hsz.-ében leírt Ubuntu Server minimál iso install + Kodi 16 kombóra.)
Szvsz. Linuxszal egy csomó Win optimalizációtól kímélem meg magam + nem kell (nem is lehet) MadVR-rel játszani. Alapból tök jó a képe és már a jövőre is ad megoldásokat.
A Kodi fejlesztők nemsokára már csak a Kodi 16-ra fognak gyúrni, amiben elég sok újítás lesz + ugye meglesz az új vasak + új kódolás támogatása.
-
Patice
Topikgazda
válasz
devil-k #37135 üzenetére
Passz.
Pontosan nem tudom megmondani, de amennyi rémlik van köztük LCD, és Plazma TV tulaj, meg vetítős is.
Első sorban szerintem őket most az érdekli, hogy a BeeBoxuk, meg a Braswell-es Intel NUC gépük ki legyen maxolva szoftveresen.
(MacMini 2014 a haswell miatt már "kiöregedni" látszik.)
-
törölt tag
válasz
devil-k #37053 üzenetére
Ebben a kérdésben azóta nem tudok zöld ágra vergődni, mióta BBéci mobiltelefon flottához csatlakozna. Szóval jó régen.
0-24 NAS-ra semmi szükségem, de hosszútávon nem tartható, hogy trillió tb adat lóg külső HDD-n. A mozigépet nem pakolnám teli sok sok HDD-vel, zajtól kezdve felesleges vibrációkon át értelmetlen ki-be kapcsolásokig. Gyakorlatilag egy Node 304 szerű házat kéne megtömnöm 6 HDD-vel, és régebbi anyagok ill demo esetén bekapcsolni, ebben esetben nem számít ha egyszerre dübörög az összes. Most egy SSD opnak és egy nagy HDD-n elférnek a friss anyagok és koncertek, többi lóg a lap farán inaktívan.
-
wopi
aktív tag
-
brummmogo
tag
válasz
devil-k #37002 üzenetére
Ez számomra is világos volt, csak azt hittem, hogy létezik hozzá valamilyen ügyes megoldás.
Mivel fontos számomra, hogy a kanapéról egy műsortárat böngészve egy telefonos applikációval lejátszhassak egy filmeket ezért ezt szerettem volna elérni bd iso-k esetében is. Bár a PDVD-nek is van remote appja, de a Kodi sokkal tetszetősebb minden szempontból.
-
gurabli
őstag
válasz
devil-k #36741 üzenetére
Ha nem vagy nagyon otthon linuxban, akkor ez már macerásabb. Illetve nem, csak veszélyes, mert könnyen legyalulhatod az egész ssd tartalmát és akkor ugye veszik minden adat.
http://wiki.openelec.tv/index.php/Manual_Installation
Itt minden le van írva pontosan.
Mivel gondolom 120GB körüli SSD-d van, ezért én azt javaslom, hogy készíts egy full mentést (disk image), amit ha bármi gond lenne, akkor lazán visszapakolhatod (ez ettől függetlenül is ajánlott, nagyon gyorsan megvan pl. EZ vagy EZ
Az OE-t pedig a teljes ssd-re pakold fel.
Másik megoldás, ha csak próbára kell, hogy egy pendrive-ról telepíted egy másik pendrive-ra, lehetőleg usb3, és akkor ki tudod próbálni. Nem lesz olyan gyors, mint ha az ssd-re pakolnád, de próbának megteszi.
Ha USB-re telepíted, akkor is vigyázz, nehogy az SSD-t válaszd ki, illetve én akkor is (és különben is) javaslom az időszakos mentést a rendszerről a fent említett két ingyenes backup szoftver egyikével. Persze ha nem fontos az dds-n lévő cucc és ha véletlenül eltűnne, akkor sem lenne semmi gond, akkor nyugodtan próbáld meg.
-
válasz
devil-k #36770 üzenetére
Arra gondolok, hogy esetleg időtállóbb. Pl tegyük fel bele áldozok 100K-t egy HTPC építésbe. Kapok annyival többet mint amennyit pluszba ráfizettem?
Egyszer beállítanám, és onnantól kezdve nekem egyen meg mindent, ne legyenek olyan problémáim, hogy nincs hang, stb. FullHD tv-t hajtana jelenleg, és nem is tervezek 4K-ra menni, ameddig nincs rá normális tartalom.
Konkrét HTPC konfigok is jöhetnek, ha már van valakinek összerakva ilyesmi árban.
-
-
Celtis
veterán
válasz
devil-k #36741 üzenetére
Az USB telepítő ilyet nem tud szerintem. Kézzel kell bemásolni a system és kernel fájlokat.
OE dual bootHa csak kipróbálni akarod az OE-t akkor pedig telepítsd egy másik pendrivera inkább.
-
törölt tag
válasz
devil-k #36675 üzenetére
Kizárólag 10-hez nem tudok. Viszont korábbi scriptekből kiolvashatók a tiltott processek. 8.1 CAD esetén is különböző hardverelemekhez kellett finomhangolni, pl hálózatkezelés miatt. Tulajképpen addig kell herélni, amíg Openelec lesz belőle.
Kipróbálom én is az új verziót, majd írd meg mire jutottál.
-
gurabli
őstag
válasz
devil-k #36667 üzenetére
Kipróbálom!
Ennek igazán örülök, komolyan érdekel a véleményed, hogy egy vetítővel ugyan mit produkál a dolog. Kár ezen elméleti szinten vitázni, tesztelni kell és kész. Lehet, hogy ráébred az ember, hogy teljesen felesleges a rengeteg szűrő és pipamocsok, ráolvasás, főleg, amíg nem lett tesztelve!
Csinálj egy mentést az SSD-ről, biztos, ami biztos alapon!
Nagyon várom a véleményed! -
törölt tag
válasz
devil-k #36662 üzenetére
Akkor neked a DSPlayer való, de abban el fogsz veszni, ha előbb nem "gyakorolsz" MPC/madVR. Totál értelmetlen felrakni, amíg az ember nincs tisztában a szűrők használatával, mit és mit nem bír a hardvere erőből. Neked pedig ezen felül megvizsgálni, hogy ha az IGP számol, mint a veszedelem (Jinc3+AR aszem ment filmes anyaggal i3-on), akkor mennyire főzöd meg a passzív rendszered alkatrészeit. Ezt a kört építkezés előtt már le kellett futni, mérlegelni.
-
törölt tag
válasz
devil-k #36651 üzenetére
Betett a kánikula?
És cserélsz házat, veszel aktív hűtést, kukázod a Plex DC-t és beleraksz egy fizikailag és digitálisan agyonszennyezett PC tápot? Magyarul van értelme, viszont a mostani HTPC-d fele a kukában végezné képletesen.
(#36659) devil-k
Egyszer végigmentél az MPC konfigoláson, a DSPlayer Kodi ugyanaz lesz kép és hangminőségben egyaránt, viszont megmarad az integráció nélküli csicsás felület. Tehát minőségben már van összevetési alapod, renderelő setupokat is kipróbáltad i3 szintjén.
Annyi a különbség, hogy a MadVR fejlesztője azóta telerakta Sharpen szűrőkkel, melyeket egyénileg kell órák hosszat tesztelni, ízlés, hardver szintű teherbírás figyelembevételével.
Openelec mozigépnek (arra amire mi használjuk) teljesen alkalmatlan, szimplán nagyon jó médialejátszó program még mindig. De azért próbáld ki, fejlődik minden.
Látom tudja mindenki az igazsághoz vezető utat, épp csak figyelmen kívül marad a megjelenítő, annak mérete, hangrendszer, moziszoba vagy nappali, esetleg pc monitor előtt ülve. stb.
-
Patice
Topikgazda
válasz
devil-k #36655 üzenetére
A világon semmi sincs ingyen.
Ha jobb teljesítményt akarsz kihozni a jelenlegi vasadból, akkor az már munkásabb.
A DS Player-es Kodi az annyiban különbözik "csak" a sima Kodi-tól, hogy a Kodi saját DVDplayer névre hallgató (film)lejátszó részét kicserélték szorgos emberkék a DSplayer-re (DirectShow player), ami konfigolható külső szűrőkkel, pl. LAV filters meg madVR, stb. Ezzel kikerülhető az MPC-HC külső lejátszónak való meghívása.
Ezt úgy tudod csak felrakni, ha eltávolítod a jelnlegi Kodi-t és a helyébe ezt rakod fel. Inkább ezt a módszert javasolnám, nem az egyszerűbb "rátelepítést". A linkelt fórumok első hsz.-eiben ott vannak a bővebb leírások és letöltő linkek.
A másik, amit linkeltem, az pedig a Kodibuntu tudja. Azt csak fel kell raknod, ez esetleg mehet a Win8.1 mellé csak ügyesen kell az SSD-t particionálni.
GRUB-ból aztán választható melyik OP rendszert akarod indítani.
A legújabb fejlesztést pedig gurabli linkelte. Az egy beta OpenELEC, ezt is szvsz. fel tudod rakni Win8.1 mellé.
Mekkora az SSD-d?
-
gurabli
őstag
válasz
devil-k #36655 üzenetére
Semmi gond nincs a hanggal. Most pont nem tudom kapásból, hogy az i3 mit támogat, de próbáld ki és meglátod. Minőségre nagyon ott van.
Amit Patice linkelt az pont az, amit én "készen" linkeltem, vagyis OpeneELEC formában. A fórumban az Ubuntu Serverre való telepítést látod, ha ez ennyire zavaros, akkor előbb próbáld az OpenLELEC-et, nézd meg, hogy mire képes, mit tud, mennyire vagy vele elégedett, ráérsz utána (ha egyáltalán kell és nem "elég" az OE) foglalkozni azzal.
Megy pendrive-ról is, persze lassabban. Vigyázz, amikor telepíted, nehogy legyaluld a meglévő lemezek tartalmát!
-
gurabli
őstag
válasz
devil-k #36651 üzenetére
van-e értelme/lehetőség dedikált videokártyát használni a jobb képminőség elérése érdekében?
Gigabyte GA-B85N, Intel® Core™ i3-4330Értelme: nincs
Lehetőség: vanLinux alatt VAAPI+EGL kell, i3-al is gyönyörűen fog menni, ráadásul most pont a képminőségen fejlesztettek valami félelmeteset. Fentebb már részleteztem, hogy ez kb. mit jelent.
Win alatt sincs szerintem értelme külön VGA-t, minek?
Próbáld ki az Openelec testbuild-et, meglátod, hogy milyen képe lesz!
OE dev build Intel Link
OE dev build update LinkSzerk:
Elsőt felrak, majd második update manuálisan.-> hülyeség. Az első install, a második ha update régebbiről. -
Oszilaci
senior tag
válasz
devil-k #36645 üzenetére
Launcher4kodi hibátlanul teszi a dolgát win10 alatt
-
PeterPH
senior tag
válasz
devil-k #36374 üzenetére
Mélyen tisztelt devil-k, és Mezga Aladár
Halvány emlékfoszlányaim szerint Olympia76 a port.hu scraper megalkotója, aki időt és energiát nem sajnálva, ingyen és bérmentve mindenki számára elérhetővé tette a fejlesztését.
Lehet kritizálni, minősíteni, de méginkább lehetne segíteni a fejlesztést, ha valami nem tetszik.
Megértem, ha a fejlesztő ilyen beszólások hatására elveszti a motivációját. Gondoljatok már bele, mi lenne, ha nem lennének ilyen emberek, mi a lópikulát csinálnátok, mindenki írna magának egy scraper-t, viccnek is rossz.
Megjegyzem, én sem a port.hu scraper-t használom, mert van számomra (hangsúlyozom, számomra) megfelelőbb, de nagyon sokan megelégedéssel használják, és nem lennének boldogok, ha meg kellene válniuk tőle. -
PuMbA
titán
válasz
devil-k #36222 üzenetére
Kérdéses, hogy mikor, mert 29-én kapja meg az 5 millió Windows Insideres és csak, ha náluk nem lesz gond, akkor kapja a publikum. Addig természetesen még jönnek javítások, illetve a hivatalos gyártói driverek sincsenek még meg, ellenben a végleges ISO az lehet, hogy már kint van, csak nem tudunk róla - ugye az 10240-es buildet mondják annak
-
Archttila
veterán
válasz
devil-k #36170 üzenetére
Egyelőre úgy néz ki a dolog, hogy sikerült beállítani amire szükségem van,
viszont a képminőség érezhetően gyengébb, mint a Popié.
Jó helyen tapogatózom? De továbbmegyek: létezne, hogy akár a Popcorn képminőségét is felül lehet múlni megfelelő vassal, bővítményekkel beállítássokkal?
i5-4690K
8GB DDR3
GTX970
NAS 3TB WD RED
Samsung 55H6500
...ui: Ezt most találtam
lehet nem kell vennem távirányítót sem?
-
zoltan6
addikt
válasz
devil-k #36037 üzenetére
én eleve így tárolom a filmeket,hogy magyar mappanevekbe rakom,sok ismerősnek adok kölcsön filmet pendrive-on így egyből látja a magyar címét,sok embernek bonyolult lenne elmagyarázni hogy nfo fájl meg társai.csak a rókás meg a szines ikonra kattintás megy, meg a könyvjelző sávba a facebookra kattintás.
-
válasz
devil-k #36023 üzenetére
Erről beszélek, de a sok lusta nem az hogy megtanulna angolul neeem....
full alap dolgok egyike. Magyar szépirodalmat és filmeket magyarul, de a többi meg eredeti nyelven, köszönöm. Ha nem megy akkor ott a magyar felirat, az még ér. Jah és a szótár meg csodákra képes, én még google éra előtt tanultam meg angolul manuális kézzel fogható szótár segítségével. Tessék fordítani és szavakat tanulni, kb fél év intenzív nyelvtanulás után nem is kell semmilyen magyar scraper.
UFF!
-
Patice
Topikgazda
válasz
devil-k #35455 üzenetére
Win partícióra mostanában akartam felrakni az IGP-nek a drivert, mert még az is kimaradt a legutóbbi telepítés óta.
Ránézek majd, hogy lemezzel pl csinálja-e nekem. Most hirtelen csak azon lesz TrueHD-s filmem.
Meg Win-re még meg sem csináltam a Lemezes mókát.
A végén lesz belőle egy blogbejegyzésem talán. Jobb ha leírom, mert később mindig nehezebb újra utána járni.
(#35436) justice84:
Leszedtem a crash logokat arról a 3 alkalomról, amikor leállt magától a gépem.
Tegnap éjszaka próbáltam értelmezni és utána járni a hibaüzeneteknek.Ezek alapján nem a hőmérséklettel, vagy a táppal lesz gond, hanem azzal, hogy korábban azt akartam megcsinálni, hogy az adatbázis és a Media Library ne a HTPC-n legyen, hanem NAS-on és így minden platformon ugyan az azt a nézetet, könyvtárakat, stb. kapom, és újrarakásnál sincs gond a Library-re.
De valamiért nem megy a kapcsolat a NAS és a HTPC között.
A HTPC folyamatosan próbálkozott az adatbázis kéréssel, de nem sikerült és végül (ha jól értelmeztem a crash logot) ezért állt le magától.
Amikor csináltam ezt, akkor nem sikerült jól beállítani és félbe maradt a projekt.
Úgy érzem újra elő kell vegyem és annak is pontot kell tennem a végére. "Mukodj!"
-
Patice
Topikgazda
-
python1
veterán
válasz
devil-k #34630 üzenetére
Természetesen SSD lesz rendszer alá.Igen,olvastam a blogodat róla.
Patice:pontosan ezek miatt gondoltam SSD-re,csak te jobban összeszedted a miérteket.Passzívban gondolkodom,5-éve építgetem fél passzívban,passzívban a gépeimet. Rühellem ha hangos egy Pc.
Ja és köszi a válaszokat!
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
canniball
nagyúr
válasz
devil-k #34543 üzenetére
Nekem nincs ilyen "problémám", de a logika szerint de, törli; hiszen ha nincs ott a file (lehúztad a külső HDD-t) akkor töröl. Van benne olyan opció hogy "Frissítés függő útvonal" gondolom ezzel tudsz valamennyit trükközni, de csak bizonyos keretek között.
Ja és a frissítés valamint a törlés külön állítható, tehát ha neked úgy is megfelel akkor nem töröl sosem.windlord!
A házak egyikét sem ismerem, de ugye általános tanács hogy jól szellőz(tethet)ő legyen; én azt szeretem ha jó sok lyukas felület van rajta és ha szükség esetére be lehet építeni egy nagy ventit. -
törölt tag
válasz
devil-k #34016 üzenetére
Ez érdekes, mert pár hete én is felraktam a Kodit, és két nap után letöröltem a VLC-t és az MPC-HC-t. Szuper ez a lejátszó, csak apró kifogásaim vannak vele szemben, de egy Harmony szerintem ezeket is orvosolja majd.
Én csak az RSS-t, a menu hangokat és a DXVA-t (AMD kártya, blöe) kapcsoltam ki, a többi teljesen jó volt alapon is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- PlayStation Plus Premium előfizetések
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged