- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
🔦Üdvözöllek!🔦
A topik elsősorban az elemlámpákról, fejlámpákról, akkukról és a velük kapcsolatos technikai és tapasztalati beszélgetésről szól.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #54440 üzenetére
Mindegyik gyártó próbálja a legjobb értékeket mutatni. A CREE ledeknél 350 mA körül hozza a legjobb formáját a led.
A zseblámpáknál kicsit más a helyzet. Magasabb fokozaton, nagy teljesítmény esetében a led már hőt is termel, nemcsak fényt. Alacsony fokozaton, pl holdfény, az elektronika (rugó, meghajtó, akku, stb.) belső ellenállása végett, megint csak romlik a rendszer hatásfoka.
Számomra az egész rendszer (a lámpánál is) a lényeges.
Leegyszerűsítve (hasamra csapva), ilyesmi adatokat fogsz látni a lámpáknál:
Az akku 12 Wh kapacitású
- 1800 lm fokozaton a lámpa hatásfoka 75 lm/W - 30 percig bírja (Nitecore MH23)
- 1000 lm fokozaton a lámpa hatásfoka 104 lm/W - 1,25 óra üzemidő (Acebeam L16)
- 400 lm fokozaton a lámpa hatásfoka 117 lm/W - 3,5 óra üzemidő (Klarus XT11GT)
- 180 lm fokozaton a lámpa hatásfoka 157 lm/W - 10,5 óra üzemidő (Armytek Prime C2 PRO)
- 35 lm fokozaton a lámpa hatásfoka 146 lm/W - 50 óra üzemidő (Armytek Prime C2 PRO)
- 8 lm fokozaton a lámpa hatásfoka 93 lm/W - 140 óra üzemidő (Fenix PD35 TAC)
- 1 lm fokozaton a lámpa hatásfoka 25 lm/W - 300 óra üzemidő (Nitecore MH23)
- 0,3 lm fokozaton a lámpa hatásfoka 30 lm/W - 1200 óra üzemidő (Acebeam EC35)És ide írom, hogy többek között miért drágább a Zebralight SC5w, AA -s lámpám. 0,1 lm fokozaton 100 lm/W a hatásfoka, 1 db NiMh AA akkuval 4,2 hónapot képes elvilágítani. 92, 166 lm fokozaton pedig a hatásfoka 160 lm/W, ezért sikerül, a 92 lm fokozaton, 5+ órát világítania.
Láthatod, hogy nem egyenletes az elosztás, és vannak különbségek a lámpák között. Valamint egyes gyártók a holdfényt miért nem használják.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #54436 üzenetére
Zozz a legmagasabb fokozaton méri lámpáit, a ledek ki vannak a legtöbb esetben teljesen használva, ahol az átlag hatásfok 80 lm/W körül van.
Nagyon keveset vannak ezen a fokozaton használva a lámpák. Legtöbbször, 300 - 400 lm -ig használjuk a lámpáinkat. De ha meg szeretnénk valamit messzebbről világítani, na akkor kapcsoljuk fel a "reflektort".
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #54427 üzenetére
Mindjárt az 1. bekezdésben írtam, hogy COB fejlámpára, oldalfényként zseblámpán. Erre hoztad a kb fél kg hűtőt követelő COB ledet. Erre is írtam, hogy ezt használhatod a homlokodon. Erre gratuláltam. Még egyszer. FEJLÁMPA és ZSEBLÁMPA, ebben gondolkodj, erről szól a fórum. És azok a COB ledszallagok amiket a zseblámpa oldalába vannak beépítve, 40 lm/cm^2 körül vannak, hogy ne forrósítsa fel a zseblámpa testét, hogy meg lehessen fogni a zseblámpát, a benne levő Li-Ion akkut ne robbantsa fel. Fejlámpánál a tömeg is számít, nem lehet benne haralmas hűtőborda, ventilátorral. Egyébként a kör alakú COB ledeket fókuszálják a piaci lámpákban, de a hűtést kihagyják.😉
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #54427 üzenetére
Onnan indultunk, hogy a COB led fejlámpára, zseblámpára nem nagy eset. 100 lm / W már 2011 -ben sem volt nagy szám. A XP-G R5 139 lm / W -ra volt képes, jelenleg a 180 lm / W sem probléma az XHP ledeknél. Mint írtam, már az egész lámpára számítva, pár fokozaton a 150 - 160 lm / W is elérhető (100 - 200 lm tartományban). A 100 lm / W, ma már, 18650 -es akkuból, 1800 lm fényáramnál is normális, az egész lámpára vonatkoztatva. Tehát a 100 lm/W, ledtől, nagyon rosz hatásfok, ha zseblámpába, fejlámpába szerelik. Nem mindegy, hogy 150 lm -nal 12 óra, vagy csak 6 óra érhető el. Persze, hurcolászhatsz magaddal 20 db 18650 -es akkut 5000 mAh -val, hogy meglegyen az üzemidő. 😉
Remélem így már világos.
-
FBLLMAG
senior tag
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #54269 üzenetére
Zseblámpát fejpánttal (van pár db) fejlámpának lehet használni, de mégsem olyan mint a fejlámpa (ez is van). Zseblámpát bicikli szerelékkel (van pár db) bicajon lehet használni, mégsem lesz olyan mint a biciklilámpa (szintén van). Akad diffúzorom is pár db, de biztos más mint a rendes lámpás (eddig csak a gyengécske Nitecore LA10 van meg).
-
válasz
gyapo11 #53926 üzenetére
Hát jó, de sztem itt 30wattos lámpa esete nem forog fent.
Nem tudom a kis lámpák mennyit fogyasztanak, de nekem a nagy Fenix lámpákba 4-8db akku van, ott kizárt hogy egy cellára ennyi watt jusson. De még az L6 Convoyban is megoszlik mert kettő cellás.
De ha ennyire érdeklődünk a téma iránt akkor én megvenném ugyanúgy a VP4-es töltőt (4x18650 vagy 2x26650) ami töltésre tök jó és mellé egy multimétert mert a mérésekre meg az való.
-
-
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #53829 üzenetére
1., Munkalámpának szerelésekhez én a LL M5 és a P4X lámpáimat használom. Ha az autóban, háztartási gépben, pumpában, stb., mélyebbre szeretnék látni, ott pl biztos, hogy zavar az egyenletes szórt fény, mert ami a felülethez közel van, azt erősebben megvilágítja, míg a mélyebben elhelyezkedő dolgokat (amit szeretnék látni), meg már nem látom.
2., Télen nem szoktam kinyitni az ablakot, nehogy kihűljön a szoba, viszont a kertet, hátsó lerakatot, kaput, ellenőrizni szeretem. Erre nagyon jók a fókuszálható lámpák, mivel a 2 ablakfelületen gond nélkül megy át a fény, nem vakít. A ZOOM -os lámpáid is ilyen szempontból jók lehetnének.
3., Mint fejlámpában, mint kerékpár lámpában léteznek olyan vetítéssel rendelkező lámpák, mint amit írtál. Egyenlőre a Nitecore BR35 -ről tudok csak beszámolni. Ezen 2 lámpát reflektorral helyeztek el. Az alsót (ez szórtabb fényt biztosít, szélesebben világít) lefele döntötték kicsit, kicsit hátrább van elhelyezve, és felette fehér visszaverődő felület. A másik elülső, felső, hot spot -tosabb, messzebbre visz. Ezek együtt is működhetnek. Nyilván nem fogom a fák koronájára irányítani a lámpát. A következőt látod:
a., Kb az első tengely -re / elé, kerék elé, világít a fehér visszaverődő felületről érkező fény. Ez a fény is elég széles.
b., Az alsó lámpa csekély mélységű, lefele döntött reflektorral, jó szélesen világít, hasonlóképpen mint pl a Nitecore TIP (kb 3 cd/lm), csak éppen 800 lm -ra is képes. Ezzel a közeli dolgokat, kátyúkat jól lehet látni, miközben, mivel a lámpatest alatt helyezték el, ezért, fizikailag, nem tudja felfelé szórni a fényt, így vakítani sem fog.
c., A felső lámpa szűkebben, messzebb világít. Kb 7 cd/lm értékkel bír, hasonló a vetítési képe mint az Astrolux S1 -nek (ha jól emlékszem
) Érdemes ezt a lámpát beállítani, hogy meddig szeretnénk vele látni, mennyire akarjuk lefele irányítani. A városi módban, 3 mp -re kapcsol be ez a lámpa, az alsó mellé, ha jobban szeretnénk látni.
Közúti forgalomba lehet váltani a 2 lámpa között, hogy melyik világítson. Terepezésre, mehet mind a 2 lámpa együtt. A kapcsolók világítanak, az M kapcsoló ki van vezetve kézhez, maradék üzemidő kijelzés, a fényárammal, oda / vissza lehet lépkedni, hosszabban lenyomva a kapcsolót (+/-), elérhető a MAX / MIN fokozat azonnal.
Ha a 2 lámpa együtt működik, kb egyenletesen világítja meg a keréktől a terepet, akár 70 - 80 m távon. (De olyan mintha 3 fényforrással világítanád be a távot)
-
HardSanyeee
őstag
válasz
gyapo11 #53829 üzenetére
"Nekem inkább az a bajom a mostani lámpákkal, hogy egyik sem törekedik arra, hogy a teljesen szokásos világítási helyzetben, amikor a földet/utat/járdát világítjuk magunk előtt, akkor minden távolságon egyenletes legyen a megvilágítottság."
Nem hinném, hogy olyan óriási igény lenne egy ilyen lámpára, főleg gyaloglás közben történő felhasználásra. Ahogy írtad is, a reflektor rendszer igen bonyolult lenne, ami egyrészt igencsak megdobná a termék árát, másrészt használat közben egy előre meghatározott szögben kéne tartani a lámpát, ami gyaloglás esetén kb lehetetlen. Biciklin még úgy ahogy lenne értelme, de továbbra is ott van az ár kérdés.
Ha jól emlékszek régebben linkelt valaki egy speciális bicikli lámpát, ami egy bizonyos vízszintes sík fölé nem szórta a fényt. Azt hiszem három jegyű volt az ára dollárban és abban sem vagyok biztos, hogy 1-essel kezdődött. Szóval igen nyomós okai vannak annak, hogy nem tömeg termék az ilyen vetítésű lámpa. -
Zola007
veterán
válasz
gyapo11 #53844 üzenetére
Nincs ilyen tápegységem
Valószínűbb lesz, hogy eladom a lámpát/mat és veszek helyette valami normálisat, ha tudtok ajánlani hasonló méretűt mint a WF501B vagy az SH98
Az egyik bontott akku ment le 1V alá nemrég, szerencsére VC2 töltőm van, így még fel tudta éleszteni, de elszöttyögött vele egy ideig, mire 3V fölé ment a kijelzőn a feszültség. -
WestBam
Topikgazda
-
FBLLMAG
senior tag
-
-szabi-
addikt
válasz
gyapo11 #53754 üzenetére
Viszont ha valaki new L6 lámpát szeretne annak ellenében alternatíva az SP70.
Azt írja SP70 tömege 625gr míg new L6 778gr.
Nekem inkább ez a "click and hold" módváltás tűnik furcsa megoldásnak.
Ezt inkább ki/be kapcsolásra szokták használni.A táskámban velem is blf a6 jön mindenhová a többi a fiókban lakik.
üdv
-
kugyu21
senior tag
válasz
gyapo11 #53660 üzenetére
Én "góliát" akkumulátorok IPC-vel való töltéséhez csináltam ilyet. Barkácsboltban méterre kapható fatipli méretrevágva, a két végébe lencsefejű csavar tekerve, aláfogatva a vezeték.
WestBam
De ezzel a mágneses töltővel elveszted az intelligens töltők okosságát (deltaU, de legalább időzítés).
Vagy ez is tud ilyen kunsztokat, és nem csak gondolkodás nélkül nyomja az 5V, 750mA-t? -
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #53590 üzenetére
Ja, hogy pót akku. Hallottál Mörfi törvényéről? 1 éven keresztül nem kellett pót akku, hát otthon maradt. 30 - 40 km -t kellett kikocsikázni az ügyfélhez, a vagyonos negyedbe. Mivel messzebbre kellet menni, ezért 2 - 3 ügyféllel van megbeszélve találka. A keresgélés lemeríti az akkut, és kell a legalább 4000 cd fényerő, hogy látni lehessen a házszámot. A kulcstartó lámpa nem ér semmit.
Na ezért használok a mai napig AA -s lámpát. És ugye az AA / AAA elem a nap 24 órájában, az év 365 napján kapható mindenhol.
-
-
kugyu21
senior tag
-
ZozzV6
senior tag
válasz
gyapo11 #53529 üzenetére
Lupine fejlámpáknál nem távirányítás a fő funkció hanem egy Androidos vagy Iphone-os alkalmazásban könnyen megváltoztathatod a módkiosztást, módok számát, stb. majd ráküldöd a lámpára. Így a testrteszabás könnyű és elmenthetsz profilokat különböző tevékenységekhez így nem kell mindig elölről kezdeni. Ez a megoldás nagyon tetszett mert nem kell csillió gombkombinációt megjegyezni meg menütérképet.
-
WestBam
Topikgazda
válasz
gyapo11 #53500 üzenetére
Az Astrolux az a Banggood saját márkája. Ha a BG nem szállít, mert nincs, akkor azt az Aliról sem fogják szállítani
Ha jól tudom az Elfeland store a banggood shopja. -
Zoli-bácsi
senior tag
válasz
gyapo11 #53368 üzenetére
A C8F nagyon jó lehet, csak ahhoz még kell akku és töltő is. Ezért inkább az SP33 ezen változata, amihez van akku + töltő, ráadásul pár nap múlva kuponokkal beszerezhető 21$ körül mindennel együtt, ami elég bestbyte.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #53263 üzenetére
Túránál szoktam a csuklópántot használni.
A Maglite XL200 holdfényre állítva, hogy ne zavarjak este, zártam be az ajtót, és akkor csúszott ki a kezemből a lámpa (kinyitás, becsukás). Az Armytek lámpáim úgy estek le, hogy le voltak verve véletlen az asztalról, lépcsőről. A Nitecore TIP, THUMB apróbb lámpák, gyorsan felkaptam ezeket, mivel siettem, és azzal a mozdulattal, ki is röpültek a kezemből. A LL M5 a hidegben a megdermedt kezemből csúszott ki, mikor kivettem a zsebemből, ebbe rúgtam bele. Gond nélkül megúszta. A Nitecore EA21 vár, erőd romoknál pottyant párszor, mikor szedtem elő a bizonytalan talajon, vagy éppen már a pánt is rajtam volt, és a nyirkos kő csúszott. De ez is túlélte. Viszont az egyik messzelátóm elrepedt, mert ráestem.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #53261 üzenetére
És a drágább lámpa is el tud romlani. Csak vannak lámpák ahol kisebb a valószínűsége, hogy fény nélkül maradsz. Mert pl az Armytek Viking, Predator, PRO modelljei dupla elektronikát használnak, ha az egyik megadja magát, még a másikkal tovább működik a lámpa. Ugyanezt találtam a Nitecore Explorer sorozatánál.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #53254 üzenetére
Nem dobálódzok a lámpáimmal, csak használom. Amióta beteg vagyok, többször csúszott ki a kezemből a lámpa. Jobban oda kellene figyelnem.
De amikor olyan szép a táj, az ember meg csak bandukol, ebédet meg elfelejt enni. Este meg nem tudom, miért is vagyok kábult (mert azt hiszem, hogy a teljesítménytúra merített le). Megnyúlik a túra ideje. Az erdős vidéken meg hamarabb sötétedik. Már nagyon fáradt vagyok. Pár km a szállásig. Kellene a lámpa is. Na ekkor derül ki, hogy a kaja a táskában. Lassacskán megkajálok. A fáradtság elszáll, újból erőtől duzzadok. Indulás a szállásra, de most már lámpával a kézben.
Kb így néz ki az erőtúra november tájékán, mikor, nappali túráról gondolkodunk, és esti barangolás lesz belőle. Ez már megtörtént velem az utóbbi pár évben 1x - 2x. Bármikor megismétlődhet.
Az a baj, hogy nem tudom megkülönböztetni, hogy a cukor esett -e le, vagy tényleg kimerültem.
Melónál az ügyfelek kiszámíthatatlanok. (Minden ember más) Nem számítok hosszabb maradásra, de ha marasztalnak, kérdeznek, illetlenség elmenni. Inzulin a tablettákkal persze otthon. Ezek az ügyfelek persze kínálnak minden jóval. Ez meg a cukrot felfele tolja. Ugyanúgy kábulok tőle. Szerencsére a fél órás gyaloglás helyre tesz, de addig nem tartom 100 % biztosan a lámpát. Pláne az apróbbakat.
Nyári bulikon vigyázunk az értékeinkre, ezért magamnál tartom a lámpámat és így megyek a vízbe. Elég egy megcsúszás, hátast dobok hirtelen, mindjárt 1 m mélyre került a lámpa.
-
-
WestBam
Topikgazda
válasz
gyapo11 #53254 üzenetére
Én is vigyázok a lámpáimra, de az, hogy elejted sosem tervezett, csak megtörténik. Általában akkor, mikor használod, tehát ha kimúlik tőle az a lehető leginkább kellemetlen helyzetben történik. Ez otthon nem gond, de ha bárhol máshol vagy, akkor azért okozhat meglepetést, főleg ha nincs nálad valami tartalék fény.
-
Vlah
tag
válasz
gyapo11 #53232 üzenetére
Hát a látható tartományban van mérve a fent említett 250 lm/watt. A lumen az az emberi érzékelésből van leszármaztatva, szóval csak látható lehet. Tehát habár kb úgy működik a led, ahogy mondod, de nincs szükség a foszfor, meg a többi külön vizsgálatára ehhez. a led felvesz egy watt elektromos teljesítményt és kiad 250 lm fehér fényt. egy watt teljesítményű fehér fény kb 360 lm lehet, ebből már lehet hatásfokot számítani. Ha még van láthatón kívüli fénysuigárzás akkor még kevesebb hőt kell elvezetni, szóval az még plusz feature, bár ahogy én sejtem nem nagyon van ilyen sugárzás.
-
ace22
tag
válasz
gyapo11 #53232 üzenetére
A legelterjedtebb verzióban kék led sárga fluoreszcens bevonatot gerjeszt, a színkeveréket pedig az emberi szem fehér(es)nek látja. A szokásos munkapontban 100-150 lument tud wattonként, ami nem olyan csapnivaló.
Léteznek vörös-zöld-kék LED-ek fényéből fehér fényt keverő változatok is.
-
Lacerta
aktív tag
válasz
gyapo11 #53210 üzenetére
De korábban voltak az izzók, aztán az energiatakarékos fénycsövek, most a ledek, és az izzók talán 5 % hatásfokáról
Ezek teljesen más elven működő fényforrások. Nem evolúciós, hanem revolúciós fejlődés.
Jelentős javuláshoz új elven működő fényforrás kell, és az sem biztos, hogy első körben valóban lesz növekedés.
A fehér ledeknek is kellett jó 10 év, amíg beérték, majd meghaladták a fénycsöveket és a fémhalogén lámpákat.a ledek már 10-szer annyit tudnak, tehát 50 % már fény.
250/683=36.6% és ez a led teljesítményének töredékénél értendő, 10% teljesítmény alatt.
Teljes terhelésen a legjobb ledeknél 20-25%, ha megvan.A fényt pedig jól ki tudjuk vezetni a lámpából tükörrel, TIR lencsével.
Amivel, ilyen intenzitásnál aztán jól fel is gyújtjuk azt, amire rávilágágítunk.
tehát egy 1000 W-os lámpa 50 W hőt termelne.
Fehér fénynél nem lesz 95% hatásfok. Soha. Elméletileg sem lehetséges.
Ott van még a driver vesztesége, azt úgy lehetne megszüntetni, hogy az áramforrás közvetlenül hajtja meg a fényforrást.
Ez ugye csak attól függ, hogy mit tekintünk áramforrásnak.
Mert amúgy ezt eddig az emberiség történelmének egyik elektromos fényforrás sem tudta. Legfeljebb kisebb-nagyobb mértékben tolerálta a stabil meghajtás hiányát.
Ami természetesen nem azt jelenti, hogy nem lesz ilyen a jövőben sem, de ugyanakkor a történelem arra tanít, hogy minél fejlettebb egy technológia, annál érzékenyebb is.Egy fetes pwm vesztesége
Egy fetes DC-DC átalakító vesztesége sok tényező összessége, pl. az átmenetkor fellépő kapcsolási veszteség, az Rds, a nyitás-zárás energiaszükséglete ( gate charge ), a schottky nyitófeszültsége ( illetve szinkronkonverternél a fet veszteségei ), az induktivitás ohmos veszteségei, stb. Ezek nagyságrendileg gyakran hasonlóak.
Egy qrva jó szinkron konverternél, megfelelően megválasztott üzemi frekvencia mellett 95-97% érhető el - a munkapont környékén.
Ha a teljes üzemi tartományban 90% fölött lehet tartani, akkor az tényleg elképesztően jó cucc.
De lámpákba sajnos nem ilyeneket szoktak tenni.Az elméleti maximumot úgy kell érteni, hogy 1 W elektromos energia megfelel 683 lumen fény energiájának?
Igen. Kvantummechanikai számításokkal jön ki. 1J elektromos energiából 1J energiájú foton. Az emberi szem maximális érzékenységének hullámhosszán.
Vagy több lenne, ha a led technológiája nem korlátozná ennyire?
Nem a ledre vonatkozik, hanem a fizikára. Elméleti abszolút maximum.
-
Lacerta
aktív tag
válasz
gyapo11 #53207 üzenetére
Hát, azért a fizikát nehéz lesz meghágni.
Egy jó LED most tud 200-250 lm/W-ot, ha töredék teljesítményen van kihajtva.
Az elméleti maximum hatásfok az 683lm/W, de ez monokróm sárgászöld fény ( 555 nm hullámhossz ), fehérnél kevesebb.
A veszteség viszont mindig hőként jelenik meg ( előbb-utóbb ), még ha kevesebb is lesz. Még ha a led technika hirtelen sokat javul, vagy kitalálnak valami sokkal jobbat, akkor is csak 3-4X-esére tud reálisan nőni az adott méretű lámpák fényárama, mert egyszerűen valami nem fogja bírni a hőterhelést.Ilyen brutál kandelákat tenyérből LEP lámpákkal lehet ( tulajdonképp már most is ) elérni, de a lumen igazából ott nem túl nagy, csak 0 körül van a spill, és alig van sugárdivergencia. Cserébe a használhatóság is erősen korlátozott.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #53205 üzenetére
Nyugodtan 60 cm -es távolságra (kartávolság) is átszámítható, de 1 m -es távolságra könnyebb magyarázni.
Az 1 km -re levő 40 m -es fenyő, 1 m -ről már csak 40 mm -es (60 cm -ről meg 24 mm -es), kb makett asztal. De ha neked ez kell, ám legyen. Léteznek több Mcd -ás lámpák is, amik gond nélkül bevilágítják ezt a távot. Egyik kezedben fél kg -os messzelátó, másik kezedben 2 - 3 kg -os lámpa. Hajrá.
A realitás talaján maradva, én pl ezekre használom a nagyobb távra világító lámpáimat:
- Várrom, erődítmény lehetséges megközelítésének lehetősége
- Vár, várrom, erődítmény külső megtekintése, sötétedés után
- Egyáltalán, érdemes megközelíteni ezeket, nincsenek véletlen lezárva. (Lusta vagyok
)
- Nagyobb mezőn az út megtalálása, menedékház megtalálása, este
- Tüzelő keresése, merre induljak, merre van nagyobb esélyem találni tüzelőt
- Mivel a közös földek (szántó, mező, erdő) ellenőrzési tagja vagyok, éjjel zajlik az élet, a földek ellenőrzése (régebben a saját földem ellenőrzése is ide tartozott)
A jobban megvilágított területen könnyebb keresgélni, kutakodni, jobban szemrevételezhető a célpont.
-
Gargouille
őstag
válasz
gyapo11 #53189 üzenetére
Öszintén, te cipelnél egy ekkora lámpát kirándulni, hogy "átvilágíts egyik dombról a másikra"? Meg nyúl 1km-ről? De minek? Szerintem a vadászok se lőnek ilyen messziről, sőt csak sokkal közelebbről. Értem, hogy elméletileg lehet ilyeneket kiszámolgatni, de ennek valós gyakorlati haszna konvergál a nullához. Egy tényleg hasznos 2-300 métert meg sokkal kisebb lámpákkal is csodálatosan meg lehet világítani.
-
nemethbalazs
tag
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #53190 üzenetére
Értem ezt is, azt is. Ennyire azért nem merülök bele a számításokba. Egyszerűsítek. 200 m távról, 1 cm magas kb az ember, tehát 400 - 500 m fölé, úgysem kell ellátnom. Erre elegendőek a kilesett lámpák. Használom az általam kitalált 1 lux, 4 lux, 10 lux szabájt. 1 lux -nál homályosan látom a tárgyakat, 4 lux -nál már a színeket is láton, 10 lux -nál már le tudom olvasni a házszámot. Este ellenőrizni, hogy ereszt vagy nem a vezeték, inkább már legalább 30 lux -ra van szükségem. A cd/lm pedig megadja, milyen szélesen terít a lámpa. Ezek a saját tapasztalataim. Ezek segítségével döntöm el, hova mit viszek, milyen lámpát használok.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #53175 üzenetére
Olvastad? Imalent MS18 volt említve.
" Az MS18 után ez a második imalent ami tudja a számokat és mértem is."
-
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #53175 üzenetére
1., A 100000 lm -os lámpa már létezik. Zozz is bemérte, igaz "csak" 97000 lm -t mért rajta, és nem zsebbarát, de nem is kell autóra szerelni.
2., Azt megnézném, hogyan látsz meg 1 db nyulat, akár 1 km távolságból is, akár szabad szemmel.
3., Köszönöm az infót a szem felbontásával kapcsolatban.
Annyit hozzátennék, mivel lencse is van a szemben, ezért a középső 5° -kon látunk a legélesebben, és kb további 5° -ként feleződik a képélesség.
Ezért van, hogy távolra szűkebb, közelre pedig szélesebb SPOT -tal rendelkező lámpákat használunk.
4., A 0,25 LUX -nál megadott fényerő, távolság, a gyártók által meghatározott közös szabvány. A legelején 17 gyártó megegyezéséről volt szó. Így legalább össze lehet hasonlítani a lámpákat. Magam részéről, 1 LUX -ra számított értékkel dolgozok. Lényegében a megadott hatótáv felével. Ha pedig még fényesebbre vágyok, akkor inkább 4 LUX -xal számolok, még felezem a hatótávot. Ez a számomra elég reális, könnyen számolható, ellenőrizhető.
A vita onnan indult, hogy láttam a E.T. -ón a 1000 m hatótávú Olight és a 600 m hatótávú Acebeam lámpák vetítési különbségét, 200 m távon, a domboldalon. 2 LUX vs 6 LUX megvilágítás a valóságban, szemre is feltűnt. Ezért gondolkodtam el azon a 3 lámpán. A Barracuda 4 LUX megvilágosítást biztosított volna, míg a másik 2 kiszemelt 6 LUX -ot. Mind a 3 kiszemelt rendelkezik + -szal és - -szal is. Ezért kértem a segítséget, véleményt, hátha valaki mást is észrevesz amire nem gondoltam, nem figyeltem.
Itt köszönném meg WestBam, ks52, Gargouille, bedvóter hozzászólását.
-
Gargouille
őstag
válasz
gyapo11 #53163 üzenetére
Valahol azért van egy ésszerű határ, ha belegondolsz szabad szemmel mit látsz bármiből is mondjuk 1,5-2 kilóméterről, akkor felvetődik a kérdés, hogy mennyi értelme van ennél is távolabbra világító lámpának. Mint csúcstechnika vagy erődemonstráció persze oké, de gyakorlati haszna már csak nagyon speckó esetekben lehet.
Szerintem kb 1km-ig van értelme, de még ez is bődületesen sok. Ahol valamiért több kilóméteres távokat kell bevilágítani ott meg szerintem alapvetően nem "zseblámpákkal" oldják meg.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #53163 üzenetére
Szerintem, tavasz / ősz felé, érdemes lenne felétek is csinálni 1 elemlámpa találkozót, ahol láthatnánk a lámpáidat, Te is megismerkedhetnél a lámpáinkkal. Hajlandó vagyok elmenni, ha találunk szabad időt. Sőt, ha félsz másnak megmutatni a lámpáidat, privátban is találkozhatunk. Nekem úgyis gyengébb lámpáim vannak, nem az alázásról szól a találkozó, hanem az információ cseréről.
Van, használok fókuszálható lámpát is, TIR lencséset is, és hagyományos tükrös lámpáim is vannak, sima és OP (narancshéj) kidolgozással. CREE XP-G, XP-G2, XP-L HD / HI, XP-L2, XM-L2, XHP35.2 HD / HI, XHP50.2 ledes lámpáim vannak, főleg hideg fényű, de van meleg fehér fényű lámpám is. Inkább kisebb méretű lámpákat használok. Van fokozatmentes állítású, és fokozatokat használó lámpám is.
Szerintem, tudnánk mutatni egymásnak érdekes lámpákat.
Mármint, ha érdekel?
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #53163 üzenetére
Ezek "csupán" 1200, 1500, 2000 lm -es lámpák, 6 - 10 cm fejátmérővel. Az a lényeg, hogy a Barracuda -ra 800 m -t adtak meg, és megközelítette, teljesítette az 1000 m -es Olight szintjét. A TN42 -es kb 10 cm fejátmérőjű, kb 2000 lm, és 1500 m hatótávval, 600000 cd fényerővel. Egyik sem közelíti meg a 10000 lm fényáramot. Sőt, fényerő bajnoknak sem mondhatók. Biztosan teszik a dolgukat.
200 - 400 m távra használhatók jobban inkább, de azt rendesen megvilágítják.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #53104 üzenetére
Nálam a Maglite ledes, apróbb termékei, már 2011 óta megvannak.
XL200 > giroszkópos, FULL vezérlésű (csuklóból vezérelhető + kattintások). A találkozón is bemutatta, hogy a fényereje, a mai napig elégséges (közel 5000 cd) lehet, miközben fényáramot (172 lm) alig használ. Ebből kifolyólag az energia igénye is csekély. Rendes holdfényre (1 lm) is képes. Megáll a talpán is, és nagyon kényelmes az elektromos kapcsolója. A mindennapokban a mai napig megállja a helyét. WestBam -nak is tetszett, amit élőben produkált.
MINI 2AAA > nagyon vékonyka, gyertyaként használható, faék egyszerű az egész lámpa. Örök darab, nincs kapcsolója, nincs mi tönkre menjen rajta. A VIC tokjában a bicska mellett elfér. Végső megoldás, mikor már minden lemerült, tönkrement, használhatatlanná vált, 2500+ cd fényerővel.
SOLITAIRE > Erről már WestBam is írt. Nálam a Leatherman tokjában kapott helyet.
Led Lenser M sorozatára 2012 -ban tettem szert.
LL M7 > szinte elpusztíthatatlan, 4AAA -s zsebrakéta, 400 lm BOOST fényárammal. A 20000 cd fényerő sem okozott neki problémát.
LL M5 > Ebbe sikerült belerúgnom, és vagy 20 m -en csúszott az aszfalton. Ez azonban nem látszik rajta. Fénye, annak ellenére, hogy 1AA -s, az esti sétára elégséges, alacsonyabb fokozata fényesebb mint az új LL P5R2 alacsonyabb fokozata, ráadásul, apróbb méretben. És azért ezen is mértünk 4000+ cd fényerőt.
Miért is hagynám a fiók mélyén feküdni ezeket.
-
ZozzV6
senior tag
-
WestBam
Topikgazda
-
Gargouille
őstag
válasz
gyapo11 #53009 üzenetére
Igen, korábban is volt szó erről mikor utalgattál rá, hogy a lowend szegmensben is bizony vannak olyan lámpák amik olyan jók mint a drágák. Mikor kértük, hogy oszd már meg velünk is, hogy ha tényleg tudsz ilyeneket, mert kipróbálnánk, akkor meg elhalgattál. Azóta sem értem ezt a titkolózást. Csak arra tudok gondolni, hogy vagy szégyeled a lámpáidat vagy nem igaz amit álítasz róluk és félsz, hogy ha megmérik akkor kiderül, hogy mégsem jók. Vagy nem tudom mi oka lehet még, de itt azért mindenki örömmel szokta megmutatni milye van és senki nem lett lesajnálva emiatt, inkább hálásak vagyunk a plusz infoért.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #53009 üzenetére
Van amelyik a 2 db AA akkut 1,8 V -ig meríti, van amelyik lámpám már 2,1 V -nál lekapcsol. Egyébként, 1,1 V után már gyorsabban merülnek az akkuk. Én lesem az akkukat és hasonlóakat rakok párba. Egyébként szeretik, ha minnél jobban le vannak merítve, kb 0,8 V -ra. 1V + 0,8 V, és már le is kapcsolt a lámpa, mert elérte a 1,8 V -os küszöböt. Sőt, ha jól emlékszem, az EA21 egészen 1,6 V -ig engedi merülni az akkukat, de üzemidőben így is az Armytek Prime A2 PRO a nyerő.
A ZL lámpáim 1 db AA akkuból hozzák ki a kb 550 lm -t, az Armytek 2 db AA -ból a 850 lm -t, a Nitecore EA42 4 db AA akkuból az 1800 lm -t hozza ki. A többi fényárama gyengébb. Viszont a Nitecore EA21 / MT20A a kb 360 lm -hez 7500 cd fényáramot rendel. Az AAA -s LL -reim 10, 20 kcd körül teljesítenek, és a Maglite XL200 sem olya gyenge, fényerejét tekintve. A LL MT6 3AA -s, csupán 600 lm fényárammal, kb 15000 cd -val, de nagyon hossszúúú futamidővel.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #52990 üzenetére
Még nem nagyon árultad el mit használsz. Mármint milyen lámpákat. Hátha tanulhatnánk belőle.
Egyébként, nincs olyan kevés fényük. Összevetettük a 2AA -s lámpákat a 18650 -es testvéreivel, és nem volt látványos különbség a fényességükben, szemre. Az alacsonyabb fényáram nem járt jelentős fényerő csökkenéssel. Egyébként, ha elolvasod WestBam hozzászólását, volt más érdekesség is, amire felfigyeltünk a találkozón. Egyébként az a bizonyos lámpa, giroszkópos vezérlésű volt az elektromos kapcsoló mellett.
-
ZozzV6
senior tag
válasz
gyapo11 #52843 üzenetére
Én ezt úgy oldom meg 70 körüli lámpánál, hogy olyanokat veszek nagyrészt amiben tudok firmware-t cserélni és az oldalgombosokon Narsil vagy Andúril van, a clicky kapcsolósokon meg vagy Bistro HD vagy módosított Biscotti vagy BLF A6. Így a 70-ből kb 60 lámpához elég megjegyeznem 5 féle működést. A maradék meg általában nem a bonyolultabbak közé tartozik.
-
ZozzV6
senior tag
válasz
gyapo11 #52838 üzenetére
Egyet kell értsek. A Zebralight és Armytek megoldásaiban még én se látom sokszor a logikát pedig láttam már sokat. Egy teljesen lámpaszűznek az egy gombbal 3 mód is csoda extra de egy biscotti módcsoportváltást megtanítani még nehezebb. Nem azért mert az ember hülye, csak nincs ehhez hozzászokva hogy egy gombbal ennyi variációt meg kell tanulnia. Egy sima lámpához.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #52835 üzenetére
A Viking és a Predator esetében, ott van a 10 fejcsavarás (rázárás / megengedés) a csoport választásához, 15 félkapcsolás a TURBO fokozat választáshoz, 20 félkapcsolás a villogó funkció be / ki kapcsolásához. A Prime, Tiara, Wizard, Elf ettől szerintem egyszerűbb. És talán a Nitecore -nál oldották meg a legjobban ezt a feladatot. Szerintem legalábbis. Nincs 3, 4, 5, 6, 7, stb gyors kapcsolás, villogás. Hosszabb gombnyomás a holdfény is, és TURBO fokozat is
A ZL, Armytek, Olight, Acebeam sem rossz ebből a szempontból. Nincsenek agyonkombinálva, érthető, ésszerű a kezelésük.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #52470 üzenetére
És megérkeztünk.
Ha 100000 cd fényerőt vársz el kb 300 lm kimeneti fényáramtól, az kb 3 m x 3 m led alakot jelent, 100 m távolságban.
Biztosan ilyen szűken világító lámpára gondoltál?
A Led Lenser MT18 540 m hatótávra, 73000 cd fényerőre, 3000 lm fényáramot használ (minimális fényáram veszteséggel). Persze így jóval szélesebb, többször szélesebb, fénykörrel világít. (kb 17 m átmérőjű fénykör, 100 m távolságból)
Azért, ne mond már, hogy 100 m távolságból, Neked, jobban tetszik, ha csak 3 m x 3 m kockát látsz, 17 m -es fénykör helyett. Még az 5° -ban világító Armytek Predator PRO, Acebeam L16 lámpáim is kb 9 m fénykörre képesek, 100 m távon, de a 200 - 300 m táv sem probléma nekik.
A fa pár ágát vagy az egész fát szeretnéd látni 100 m -ről? A ház helyett csak az ablakát, esetleg az ajtaját szeretnéd látni 100 m távolságból? ZVN, UVN vezetéken is a szélesebb fénykör, hamarabb jelzi az eltört porcelán szigetelést. Ha a haver háztetejét ellenőrzitek, nagyobb vihar után, törött cserepeket keresve, szintén nem árt a szélesebb fénykör, hogy ne csak 1 db cserép legyen megvilágítva.
Remélem így már érthető voltam. Persze, ha Neked a szűk, ZOOM -os lámpák jönnek be, ám legyen.
-
kugyu21
senior tag
válasz
gyapo11 #52466 üzenetére
Amikor idekerültem a fórumra én is lefolytattam egy hasonló eszmecserét a zoomos lámpák védelmében (nem sok sikerrel, mert csak egy fórumtárs állt mellém
). Azóta van néhány olyan lámpám, ami kihegyezett teljesítménnyel, egy 18650-nel akár 1600 lument is produkál, és elfogadtam (aki már látott belülről is lámpát, nálamnál biztosan jobban ért hozzá), hogy ott fontos szempont a hő elvezetése, ami zoomosnál nem annyira megoldható. Ettől még boldogan és nagy megelégedéssel használom, az ennyire nem csúcsrajáratott két LL fejlámpámat ami zoomos, két fokozatos és fokozat mentes fényerővel is bír, és használom is a zoomjukat, mert nekem is szimpatikusabb, hogy közelre egyenletesebb fényt adnak.
-
ZozzV6
senior tag
válasz
gyapo11 #52466 üzenetére
Semmi nem ugrik hirtelen a hot spotba mert a szórt fényben már látod. Zoomosnál ha beszűkíted valami beugrik a nyalábodba a sötétből mert azon kívül semmit sem látsz na az vakít el.
A zoom hiánya nem csak az olcsóság miatt van hanem zoomos lámpáknál nem lehet a hűtést normálisan megoldani. Így ott a fényerő nem lehet olyan nagy. De ezért jó. Mindenki megtalálja magának ami tetszik.
Neked a zoom jön be nekem meg ha nincs éles határvonala a fénynek hanem szór kicsit és fokozatosan halványodik el kifelé.Nem teljesen ide:
Tegnap próbáltam ki a Thorfire S70S-emet először dedómolt XHP70.2 leddel. Tapasztalatok:
Gyári XHP70 leddel 3816 lumen, 68900 cd ami 525m-re elég szabvány szerint.
Kis teljesítmény tuninggal a driveren szintén gyári leddel 5112 lument és 87800 cd-t 592m-t tudott.
A driver tuning maradt de a led lecserélődött egy dedómolt XHP70.2-re. A dedómolás miatt arra számítottam 4000 lumens környéke lesz de mivel az újabb generációs led jobb hatásfokú 4929 lument tud ami alig kevesebb a dómos XHP70-nél viszont az intenzitás 145700 cd lett ami 763m-re elég. Már megrendeltem hozzá előre az L6 sima reflektorát mivel passzol bele de lehet nem cserélem ki mivel ezzel a durván narancsos refivel nagyon szép átmenet van a hotspot közepétől a szórt fény széléig bármiféle zavaró gyűrű vagy éles határvonal nélkül. Látszik persze a kisebb hot spot de nincs éles körvonala. Sokkal kellemesebb a szemnek és lehet néhány ezer kandelát bukok a sima refihez képest de nagyon tetszik ahogy látni vele. Majd ha csapok egy nagyobb fotózást csinálok képet róla a táblázatba. Vagy ha valaki kíváncsi tudok összehasonlítót lőnni egy gyári S70S-el vagy akár L6-al vagy beledobok egy L6 sima refit és azzal is. -
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #52460 üzenetére
A Fenix FD sorozat tükrös fókuszálós rendszerét nem a legegyszerűbb másolni.
De valamiért a TIR lencséket sem másolják.
Vagy mégis. Klarus, Imalent.
Fényerőt, fényáramot meg lehet akármennyit a papírra írni.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #52457 üzenetére
Már kezdem érteni mit szeretnél mondani. Csak épen a kutyasétáltatásnál ez nem annyira lényeges. Bokrok közé, fák közé, nem annyira kell a ZOOM -os.
De pl. mikor a várba, erődítménybe mentem fel este, sötétben, és a fal mellett, mentén, távolabb kellet világítanom, ott tényleg a ZOOM -os / fókuszálható lámpa az igazi. Vagy amelyik szűkebb szórt fénnyel világít. Ebben az esetben, tényleg a szórt fény vakít.
A ködben is a ZOOM -os a jobb választás. Nekem sárga filterem is van a LL M7 -esemre.
Azért lámpa használatra, a legtöbb esetben, jobbak a rendes lámpák, esetleg a gyors fókusz állítású lámpák. A fókuszálhatók közül is jobban szeretem, ha a fénykör mellett, van legalább csekély szórt fény (fénygyűrű) is.
-
ZozzV6
senior tag
válasz
gyapo11 #52445 üzenetére
Ez nem ennyire fekete vagy fehér hogy a zoomoson kívül más nem jó kutyát sétáltatni. Emisar D4S. Nem nagy. Kellően flood közelre, de ha elszalad a kutya erőből elvisz 200m-re kényelmesen. De ez csak egy példa. Ott a Convoy M1. Kis fokozaton közel az is jó. És elvisz 100-150m-t maxon főleg az új XP-L HI ledes verzió.
De ott a Zanflare F1 vagy BLF A6 ami rövid ideig de erőből megoldják a nagyobb távot.Kutyát amúgy pórázon sétáltatunk vagy ha van olyan hely ahol biztosan elengedhető vagy kutyafuttató akkor se engedném 30-40m-nél messzebb mert bármi megtörténhet. Mindig idegesített mikor más kutÁkat póráz nélkül sétáltattak panel környezetben és az ofahön a miénkhez aki nem nagyon tolerálja az idegen kutyákat. Aztán ha szólok meg vannak sértődve. De ha az enyém bekimenne az övének akkor is én lennék a hibás...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetni (keresem típusú is) és reflinket beilleszteni az ÁSZF III/10/16-17 pontja alapján tilos, az ilyen tartalmú hozzászólások moderálásra kerülnek!
- Bemutató Convoy M1 és M2 elemlámpa bemutató
- Bemutató Convoy L2 2016 elemlámpa
- Bemutató Convoy C8 bemutató - Előre mutat
- Bemutató Convoy L2 - már majdnem prémium
- Bemutató Convoy S2+ bemutató - A szükséges plussz
- iScooter i9 2022 használt (olvass leírást!)
- EZVIZ C3 C3W Pro (4MP) CS-C3W Smart Home Kamera
- Alufelni 4 db., R16 méretű gumihoz (pl. Ford Galaxy II) (az ár 4 db-ra vonatkozik)
- Dualtron Popular - 52V 20Ah dupla motor elektromos roller
- BMW E39 540i - V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2906, 100% Akkumulátor
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Surface Laptop 7 Business edition - Intel Core ultra 5 236V energiahatékonyabb az intelnél! -olvass
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 13" 2020 M1 16GB 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF A620M R7 7700 64GB DDR5 500GB SSD RX 6800 XT 16GB ZALMAN I3 NEO Seasonic 750W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest