- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Déjà vu érzés a Z Flip FE specifikációját nézve.
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Aktív témák
-
laci666
senior tag
Legyen igazad
bár engem nem különösebben érdekel.Csak szúrta a szemem a 30% meg hogy teljesítményben hasonlítgatod amikor még egy 4850-től se gyorsabb nem beszélve arról hogy azon az áron(Itt kis hazánkban) amin a 9800GTX+ adják már oc4850-et veszel sőt olcsóban ami meg már gyorsabb mint a GTX+
Aki meg kártyát vesz az úgy is szét néz előtte a piacon(Árgép,árukereső,stb..) és ő maga eldönti hogy melyik éri meg de ha magyar árakat nézzük akkor jelenleg nincs létjogosultsága 9800GTX+ mert amilyen áron adják sokkal jobb kártyát tudsz venni.
Persze aki Nvidias az úgy is olyat vesz de az már az ő dolga.
A külföldi árakkal meg nem kell itt pl-ozni mert az ott van és nem itt.
Itt sokkal gazdagabbak az emberek azért drágábbak a cucok ott szegények azért olyan olcsóDe nem akarok itt tovább offolni ezért lépek is innen
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem hiszem, hogy a G300 teljesen új lesz, az NV a GPGPU vonalra fejleszt, oda a G80 vonal az ideális. Ettől függetlenül szükséges némi optimalizálás a globális ütemezőn, mert marha sok helyet foglal. A legjobb lenne, ha az AMD-hez hasonlóan statikus chipet csinálnának, csak ahhoz minimum fél év mire összepakolják a drivert.
-
VinoRosso
veterán
Igen tehát rv790 1200sp beats GT200b, rv870 1600 sp beats GT300, ha az AMD fejével gondolkodok. Abból gondolom, hogy logikus lépés a fokozatosság elvét követni, főleg ha váltás van a gyátsátechnológiában. Ezért érdemes először 1200 spvel "kisérletezni", ha r870nél hirtelen feltolják pl 800ról 2000 spre, akkor abban nagy a rizikó, és besülhet a dolog, ellenben csinálnak ha egy 1200as "kvázi" master chipet, akkor ahhoz már elég csak külön salveket gyártani + sp-oknak, esetleg megnövelni a sp számot a masterben 1600ra, de 2000 már soknak tűnik nekem 1 chipen, mégha 40nmes is. De ettől függetlenül lehet úgy lesz, ahogy mondod, csak kicsi a valószínűsége szerintem. 800>>1200>>1600 egy sokkal kiegyensúlyozottam, járhatóbb út, kevesebb kockázattal szerintem.
-
VinoRosso
veterán
Pedig egész érthetően leírtam szerintem.
rv790 vs GT200b
rv770XT vs G92b
rv770Pro vs G94b
rv740 vs G96b
Q4:
rv870 vs GT300
_______________ahhoz hogy ez menjen így kell nőni a a sp számnak, ráadásul fokozatosan, ergo
rv740~100USD = 25k
rv770pro -10%
rv770XT -15%
rv770 >> rv790 = 800 >> 1200
Q4:
rv790 >> rv870 = 1200 >> 1600
-
laci666
senior tag
"Ar/teljesitmeny arannyal kapcsolatban attol fugg honnan nezzuk a dolgokat, ~30%-kal olcsobb a 9800GTX+ 512mb (ami ugye 92B-re is epul) mint a HD4870 512mb"
Aha és szoktál mostanában árakat nézni a legolcsóbb 4870 46800FT és a 9800GTX+ 45480FT nem vagyok egy matek zseni de ez nem 30% különbség.
Ja értem te a legdrágább 4870-et hasonlítod a legolcsóbb GTX-hez lehet így is
Meg amúgy is mióta kell a 4870-et bármi formában összehasonlítani a 9800GTX+ -al.
Nem egy kategória a kettő.
Az más kérdés hogy majd annyiba kerül a két kártya de ez legyen az Nvidia baja.Igaz lehet 60K felet is 4870-et venni de van 60K körül 9800GTX+ is,de az a hülye aki ennyiért meg veszi.
-
könyörgöm a 8xAA ne legyen érv egy ilyen vitában
én konkrétan teszteltem 512M-s 4870-et 8xAA mellett, és egyrészt egy csomó játék nem is támogatja, másrészt az eredmények meglehetősen siralmasak lettek. mindezt egy olyan "látványjavítóért", amit szabad szemmel a legtöbb ember még állóképen sem ismer fel
-
Bluegene
addikt
na ez már valami, 950mhz, ez már valami, alakul a dolog
tehát mégis +20% lehet, amit a partnereknek mondtak?
TTomax: ha neked megfelel a gtx tartsd meg, nem is értem minek lecserélni olyasmit ami bevált és faxa(?), én se cserélem le a 4850-esem, halk, tunningos(700/1150) és eddig minden játék fullon ment folyékonyan AA-val(1280-ba, 1600-ba ízlés szerint), én biztos nem cserélek
-
Abu85
HÁZIGAZDA
-
zuchy
őstag
Kétlem hogy egy alig gyorsabb kártyával szúrnák ki a szemünket, nem sok értelme lenne egy 10-15%-al gyorsabb kártyának, amit egy sima tuningal el lehet érni. Tudom nem nagyon lehet ezeket a karikat tuningolni.
Mindenesetre én bízok a 40nm-ben, a 850Mhz-ben és a 960Sp-ben.
Ha 55nm lenne 960SP és 850MHz-es frekivel, akkor még többet fogyasztana, lehet módosítanák a belső felépítést, hogy el lehessen érni a 850Mhz-et.
A mostani gyári hűtés sem a legjobb, mi lenne ha még 20-30W-al többet enne?
Bár lehet hogy kap egy teljesen más hűtést ha 55nm-es lesz, de ha 40nm-es lesz, akkor olcsóbban előállítható a hűtőrendszer, kevesebb réz-alumnium kellene bele.
A 40nm még olcsóbb is lenne, csak haszna van neki, bár kérdés, hogy meg tudják-e oldani a felmerülő problémákat a TSMC-nél. -
Bluegene
addikt
ha ez így van az nvidia önmagához képest nagyobbat lépett(55nm 216sp,GTX 295 trón visszaszerzése)
igaz az nvidiát jobban sürgette a piac
az rv870 lesz érdekes, ott valószínűleg mind2 gyártó belead apait-anyait(valljuk be az nv nemigazán nyújtotta a maximumot, többre is képesek és alábecsülték az ellenfelet, ami régi hiba)
-
-
leviske
veterán
Én azért azt nem hiszem, hogy többet fog enni in LOAD... Én inkább arra tippelnék, hogy hasonló fogyasztása lesz, mint a GTX285-nek és tartom, hogy cserébe hasonló teljesítménye is. (És akkor még hátra vannak a Március környékén megjelenő új játékok, mint mondjuk a Stormrise, ami az eddigi elmondásosok alapján valószínűleg be fogja ékelni magát a VGA tesztek állandó szereplői közé.)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Tudod hány fejlesztőcég nem újította meg a TWIMTBP szerződést.
Az Ubisoft is újra tárgyalta a feltételeket januárban. Persze visszafizetett egy csomó pénzt az NV-nek, de sikerült elérnie, hogy Physx támogatásra ne kötelezze őket a megállapodás. Nem a piaci részesedés a probléma (ami egyébként közép és felsőkategóriás rendszerek esetében folyamatosan csökken az NV-nél), hanem az a baj, hogy az NV az elmúlt években nem törődött a PC-s VGA piaccal. Ha valaki az új korszerű eljárásokat akarja használni, akkor az csak az AMD-hez mehet, mert egyedül nekik van ilyen irányú tapasztalatuk ... több újszerű eljárást is csak az AMD dokumentált (Pipe GS programozás, Cube map tömbök, Global Illumination, gyors SSAO) ... A DX10.1 esetében is ez a helyzet. Az AMD dokumentumaiból lehet csak tanulni, és dolgozni, mert az NVIDIA el volt foglalva a CUDA-val és a Tegrával.
Emellett ott a Mirror's Edge-ért lerakott 5 milla. Szerinted megérte? Ennyi pénzt kiadni egy játékra vicc. Ez a TWIMTBP program valósága. Nincs normális dokumentálás, nincs teljes funkcionalitású DX10 driver ... és hardver szempontból is előrébb van a Radeon család. A Stormrise az első teljesen DX10-re optimalizált játék, nehéz lesz kirakni a tesztekből ...
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Eredetileg is 2009 március volt a megjelenés nem tom ki terjeszti a 08Q4-et ... Már volt A13-as sample is az RV740-ből. Rég mehetne a gyártósorra ha az működne. Persze ez tervezés szinten alig változtat valamin. Annyi a dolog lényege, hogy kaptak a marketingesek egy kis időt, amit tavasszal érkező DX10.1-es játékokra használnak majd fel.
"Modern card for FUTURE gaming" stratégia. -
Chaser
legenda
A gddr-5-re írtak 120 dezsőt, a gdrr3-asra meg 100-at, ha igaz a 640SP, és 32 textúrázó, azért nem lenne az olyan gyengus, 4670-ek se 20k-ért mennek, legolcsóbb helyeken vannak 21k-tól kb, azzal viszont én is 1etértek, hogy hamarabb kellene kidobniuk, nyilván kihatással volt a válság a TSMC-re is, közvetve-közvetlenül. Én nem temetném még az rv740-et azért
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A Sideport-ot azt nehéz méretben kifejezni, mert bele van építve a vezérlőbe ... át kell építeni a vezérlőt ha ki akarják venni. Mindenesetre olyan 30 mm^2 a területe.
Egy 80 utas SIMD sor, TMU-val 2 redundáns Shaderrel 12 mm^2. Lehet számolgatni...Persze az adatok 55 nm-re vonatkoznak.
-
ulveczkii
tag
-
-
Bluegene
addikt
Ezt majd eldontik a felhasznalok, hát +10% eleve kudarcra van ítélve, eleve is létezik a referenciától 10-12%kal gyorsabb ati kártya, tehát értelmetlen(4850 golden sample, 4870 sapphire toxic 1GB, Asus TOP 1GB és társaik), amiről te beszélsz az nem rv790, te a régi rv770 gyárilag túlhajtott változatáról beszélsz, szerintem azzal kevered(az 55nm és nem változtattak csak az órajelen)
új kódnevet nem adnak azonos GPU-nak(RV790)
-
Bluegene
addikt
lehetőségek... miért ne lenne lehetősége +10%-nál és 55nm-ről továbblépni, ezt mégis honnan veszed??
előbbinél már bebizonyították h sokkal többre képesek, utóbbi esetén pedig szinte kész a 40nm gyártósor
amit te állítasz már csak azért is kizárt, mert minden pletyka ellene szól, ráadásul egy elvetélt életképtelen szánalmas próbálkozás lenne, ami nem méltó a céghez, ennyi gyorsulásért nem is érdemes pénzt áldozni, akkor már jobban járnának ha hagynák az egészet
-
Bluegene
addikt
ja és mindezt 55nm-en, persze
ilyen mentalitással meg is érdemelnék h csődbe jussanak
az R600 óta pedig tanultak és bölcsebbek lettek, inkább viselkednek úgy mint az RV770-nél, különben is mikor volt az már, most vagyunk a mostban
én olyanra hivatkozok ami egy éve volt te meg olyanra ami 3 éve, vajon kinek lehet igaza?
Tul nagyot lepnek, es valami balul ut ki az RV870-nel, akkor G80->GT200 szindroma alakulhatna ki. ezt nem értem, miért ne lehetne minnél jobb a RV790 és miért ne lehetne még annál is sokkal jobb a RV870? miért kellene visszafogni az RV790-est? azért h ne vegyék meg? és inkább a gtx 285-öst válasszák? ezért?
-
Bluegene
addikt
én arra gondolok h titkos dokumentumot kaptak a partnerek, és a sajtónak mondták a +20%-ot, nézd mondtak már a sajtónak mindent, h 480sp h 640sp azt megint 480sp, végül 800sp lett
a cégnek az az érdeke h szerény legyen, így még ütősebb lesz az új, ráadásul ha beismernék a valóságot, sokan megvárnák és nem vennék meg a maradék 4850-eseket, meg az nvidia is időben felszívná magát és megkettőzné az erőfeszítéseit, jobb ha elringatják őket
tehát az az érdekük h gyengébbnek tűnjön eleinte(a 4800asokkal is eljátszották ezt sikeresen)
a másik verzió az lehet h valóban nem lesz sokkal gyorsabb(20% körüli), de esetleg olcsóbb lesz(mivel így is nyernek rajta, mert olcsóbb lesz legyártani)
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Egyrészt elég sok új játék már ment az első pillanattól CF-fel. Saját tapasztalat. Amik pedig nem azokra ott a hónapos Catalyst frissítés. Nem véletlen van így bevezetve. Az SLI-zone fórumon is havi frissítést követelnek a felhasználók.
Jelen pillanatban csak a TWIMTBP címeken nem megy a CF alapból, mert nem teszik bele a szükséges kétsoros kódot. Egy független fejlesztő ezt megcsinálja.
Az NV is ilyen megoldást fog bevezetni, mert a GTA4-nél például azért nem támogatják az SLI-t, mert nem csak két sor a támogatás.
Jelenleg az AMD áll a multiGPU-s megoldásokkal a legjobban ... a 8.3-as driver óta a hibák gyakorlatilag minimálisak. Ha nem lenne jó a technika már rég eladtam volna a CF rendszerem. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Az esetek nagy többségében működik átnevezés nélkül is ... túl van lihegve a probléma.
Arról nem is beszélve, hogy a fejlesztők már több éve tudnak az SLI és a Crossfire létezéséről. összesen öt plusz sor a játék programkódjában a két technikát támogatni. Ha meg gond van, akkor szólni kell a NV-nek, vagy az AMD-nek. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Ezt így nem érdemes használni. Van általános rutin is.
AFR-FriendlyD3D.exe - DirectX-es játékhoz
AFR-FriendlyOGL.exe - OpenGL-es játékhozA játékfejlesztő dolga a CF támogatása. Két sor kell a renderkódba ... minden ott van az AMD dev oldalán. A FEAR 2-ben azért nincs CF támogatás alapból, mert TWIMTBP játék. Szándékosan kihagyták az AMD CF optimalizációs algoritmusait. A független fejlesztők nyilván használják.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem kell nagyobb hűtés. A 40 nm-es TSMC chipek 130 fokot is kibírnak tartósan. Az ajánlott működési hőmérséklet 90-100 °C lesz. Csak a fogyasztás szempontjából problémás a TSMC technológiája. Mellesleg egy komolyabb hűtő is jó a rendszerre, mert 15 dolcsi alá van tervezve az előállítási költsége a lapkának. 30 dodoból az egész kártya kijön, topminőségű anyagokkal és extrém hűtéssel. Bőven van mozgástér, mivel a 80-90 dollár közötti rétegnek lesz szánva a termék. Persze nálunk a szar forint miatt nem lesz olyan olcsó, mint anno azt gondoltam.
-
Látom, nem keveset agyaltál már a dolgon
Azzal teljesen egyetértek, hogy az AMD-nek ki kell jönnie valami új SKU-val - hogy ennek teljesítményben mit kellene tudni, az más kérdés.
A postodban már a 4850 vonal is előkerült, ahol én pont nem lépnék semmit - a 4850-at és a 4830-at úgy árazzák, ahogy akarják, és mindig pont annyival vannak az "ellenség" alatt, amennyivel kell, miközben 4xAA (esetleg 8xAA, csak minek) mellett gyorsabbak. Ill. ide jöhet az rv740-es.
Visszatérve a HD4870-hez, ha márciusban hoznak ki egy ilyen update-et, amiről beszélünk, akkor marhára elaludtak, Karácsony előtt kellett volna (különösen, hogy az nVidia lekésett erről a GTX-285-tel). Én most már nem forszíroznám ezt a dolgot, a cseresznyeszedő géppel biztosan ki bírnak elég olyan GPU-t válogatni, ami bírja a 10-15%-kal magasabb órajeleket egy limitált példányszámú kártyához (mindazonáltal a fogyasztásos kommentjeiddel mélyen egyetértek), és ezzel eltengődnék, amíg kijövök a 40nm-es kísérleti nyulammal, és megspórolok vagy 3 hónapot a következő termékemnek.
Úgy látom, nem lennénk egyformák, ha VGA-gyártók lennénk
Bluegene: a chip nem lesz egyenértékű a GT200-zal, hiába lesz x TFlops-os, a jelenlegi játékpark nagy része igencsak ROP-igényes, amiből a GT200 némileg jobban el van eresztve.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Hát a Physx az nagyon beindult ... Csak gyengusz 5 millió dollárba került a DICE partneri viszony a Mirror's Edge-re. Ezt nem nevezném túl jó ómennek (mondjuk a DICE-nak tuti megérte
). Ennyi pénzt egy játék nem ér. Emlékszem, hogy az Ubisoft jelenleg is élő kétéves szerződése 2 millás volt és tíz játékra lett megkötve. Mondjuk akkor még a GF 8 jól fogyott, így a fejlesztőknek is megérte támogatni a dolgot, de most látható, hogy rendesen megkérik az árát, ha a célközönség kvázi kizárását kéri az NV ... márpedig a Physx az GF only fícsőr lesz mindig is. Az NGOHQ-s project sosem fog sikerülni ... kb. ott áll a fejlesztés, hogy hetente könyörögnek a driver speckókért AMD-nél. Az AMD meg minden héten közli, hogy jövőhéten póstázzák ...
Kb. ez megy fél éve.
Úgytom, hogy Rege már hozzákezdet a kódvisszafejtésnek. -
leviske
veterán
Egy dologban határozottan nincs igazad. A stratégiát a HD3800-asokkal kezdték el, nem a RV770-el. A többihez nem fűzök hozzá semmit... majd meglátjuk.
Bár a "kategóriák összefolyása" résszel egyetértek... Ha a GTX280 hozta volna a szintet, akkor a HD4870 maradt volna a 9800GTX(+) árában, ahogy tervezték,a HD4850 a 8800GT/GTS árában, ahogy tervezték az X2-esekpedig a GTX280 és a GTX260 árában, ahogy tervezték.
Bluegene: A R600 architektúra nem "kicsivel fejleszthetőbb". Ha kicsivel volna fejleszthetőbb, akkor ~290millió plusz tranyóval (a 666millióval rendelkező RV670-hez képest) nem tudtak volna 2,5x nagyobb teljesítményt produkálni. /Ha félre értelek, akkor bocs.
(#787) Bluegene: Nem sokat számít, hogy mikor jön ki... elvileg addigra már készen lesz, mire az RV740. Csak mondjuk ráereszteni nem volna érdemes az RV770-esekre. Előbb azoknak kell elfogynia. Tehát attól, hogy nyáron jön, még nem 100%, hogy a 40nm miatt. (Attól függetlenül én is a 40nm-es gyártástechnológiára tippelek)
-
Bluegene
addikt
lényegében te képviseled a legpesszimistább nézetet az RV790-nel kapcsolatban, én a legoptimistábbat
szerintem anno ami az r600-zal volt h kevés textúrázót raktak bele logikus volt, csak az nvidia kezében voltak a játékfejlesztők így picit megszivatta, persze utólag könnyű okosnak lenni, mára már letisztultak a dolgok, szerintem nem követnek el még1 baklövést(pláne a gazdasági válságban)
a +10-15% nagyon harmatos, ennél több kell, igazából, senki se fog ennyiért jóval többet költeni, és aki a legjobbat akarja majd, az nvidiát vesz, ezt az Ati nem akarhatja, többet kell produkálni és kész, nincs mese(mellesleg +10%-ért új chip, ezt kizártnak tarrtom)
az nvidia vezetősége a markába röhögne, a vásárlók legyintenének a 4970-re, piaci szempontból sincs értelme, ha valóban csak kismértékű fejlesztés lenne
mindenesetre én minnél többet várok tőlük, anno az RV770 is 480sp-s(+50%)nek indult lett 800, azt se tartom kizártnak h titokban 1200 sp van benne(és 40nm), na azzal megszivatnák nv bácsit idén
-
tzsolesz
nagyúr
Ha hozta volna az elvarhatot a GT200, akkor jol lathato lenne melyik GPU, melyik kategoriaba lett tervezve. (az arazasra erdemes visszaemlekezni a megjeleneskor, az eleg sokat mondott arrol, hogy ki, hova szanta a kartyait).
GTX280=160-170K
GTX260=120-130KHD4870=50-55K
HD4850=29-40KEnnyit erről. Mindenki sírt rítt, vizesre a lepedőit, hogy hogy lehet ez?
Piszkok mocskok voltak. Azt hitték ők sz@rják majd a spanyol viaszt, aztán a kezük a bilibe ért, és hipp-hopp, lehet ezeket féláron is adni, még ha haszon nincs is rajta, csak hogy elfogyjon a sok féltéglájuk. Ezzel nem azt mondtam, hogy rossz kártyák, sőtt nagyon erősek, és jók is, de hát NA.
NV fanok, meg még csak sokan nem is sejtik, hogy pont azt a céget teszik tönkre (persze ez kit érdekel, itt csak a felhasználó számít) amely cég kártyáit az égig magasztalják, azzal hogy jóformán előállítási költségen leszipolyozzák a boltok polcairól a GTX-eket.
Ez persze csak a GT200-ra vonatkozik. -
Bluegene
addikt
az a baj h nem ésszel gondolkodol
Azt ne felejtsd el, hogy ha novelik a SIMD egysegek szamat 20%-kal, az nem jelent 20%-os teljesitmeny novekedest valos alkalmaztasok alatt, es ugyanez igaz azorajeleknel is, nem linearisan no a teljesitmeny, lehet mashol "szuk" a GPU tehát szerinted az ati mérnökei hülyék és nem ott növelik a gpu-t ahol kell, hanem ott ahol felesleges, és maguknak ártanak azzal h drágábban gyárthassák
másik állításod h 55nm-es lesz, és csupán 10%-kal növelik a teljesítményt: tehát szerinted az ati vezetői hülyék mert 10% teljesítménynövekedéstől várják az nvidia sakkban tartását, ráadásul 55nm-en hozzák ki nehogy profitáljanak a 40nm gyümölcséből(nem mellesleg nem olcsó dolog átállni)
amiket mondasz elég irracionális, ne keverd össze a Magyar Kormányt az Ati vezetőivel és mérnökeivel,utóbbiak tudják mi a piacgazdaság és milyen kemény harcot folytatnak a pénzükért alálbecsülöd nagyon
most végre van némi előnyük mert picit fejleszthetőbb felépítésű chipjük van, ha most eltékozlik és nem használják ki maximálisan akkor öngólt lőnek és ugyanott lesznek mint az R600-zal
az h 55nm-es lesz elég érthetetlen részedről, hisz kábé mindenki azt mondja 40nm-es lesz és ez a logikus
-
leviske
veterán
de neha tobb kellene azert annal, hogy "de akkor is 40nm lesz, es 30%-kal gyorsabb"
Én sem azt írtam, hogy már csak azért is 30%-al gyorsabb lesz és nem is azt írtam, hogy már csak azért is 40nm. Az én érvem a 40nm mellett az, hogy így könnyebben tudnak csiszolni a gyártástechnológián a 800-asok megjelenéséig, ami végül is nem hátrány. És miután az RV740 biztosan 40nm-en érkezik (vagyis én így tudom), így nem látom akadályát, hogy az RV790 is azon érkezzen. A 30%-os gyorsulást pedig nem látom én sem 100%-ig biztosnak, de tény, hogy az AMD-nek egyszerűen felesleges akár a 900-as családot megindítani, ha egy egyszerű 10/15% pluszról beszélhetünk. És persze az is tény, hogy a GTX295 szarvának letöréséhez igazán elkélne egy GTX280 szintű alap GPU, miután az NV egy laza csuklómozdulattal ránthat a GTX295 órajeleni (már persze, ha a hűtés bírja).
(#758) Abu85: Akkor elnézést. És most nem akarod mondani?
Vagy ezt még "NemDumálszAddig" védi?
-
leviske
veterán
A linkelt teszted semmivel nem másabb, mint a bit-tech tesztje, attól az apró eltéréstől eltekintve, hogy a fullHD felbontást úgy ahogy van kivették a CB-esek a tesztből.
"ABU elmondasaival dunat lehetne rekeszteni"
Hhmm... És?A szakmai hozzáértését ez még nem befolyásolja... a tájékozottságát meg pláne.
De tegyük próbára. Amennyiben neked lesz igazad és nem Abunak, tehát az RV790 55nm-en jön és nem 40nm-en (ahogy Abu-tól tudni és ahogy én is reálisnak látom) akkor a továbbiakban a te véleményedet fogom prioritásban részesíteni.
(És csak, hogy kerek legyen a dolog. Amennyiben az RV790XT teljesítménye átlagosan nem éri el a GTX280 szintjét az akkori tesztekben... elnézést is kérek.
)
-
leviske
veterán
Az összes RV790 már 1GB memóriát kap. E szerint érdemes az 1GB-os HD4870 eredményekből kiindulni. A Bit-tech egyáltalán nem szolgáltat cherry picked eredményeket, miután eleve tele van az oldalon NV reklámokkal. Ezekkel a tényekkel bocsájtalak utadra, hogy nézd át eme tesztet.
Az eredményekből ki fog tűnni, hogy már most a legtöbb helyen a HD4870 inkább a GTX280 teljesítménye körül járkál... Ha ehhez adsz hozzá legalább +10%-ot, még akkor is leveregeti a GTX285-öt, ha pedig a jelenleg előre látható +20/30/40%-ot nézed, akkor szerintem kétségtelen lesz, hogy a RV790 jó pozícióból indul a GTX285 ellen. Arról nem is beszélve, hogy addigra megjelenik pár komolyabb Catalyst újítás is. (Abu elmondása szerint megint a 9.3 lesz egy komolyabb... ahogy tavaly a 8.3)
-
Bluegene
addikt
40nm-en már bocs, nem tudom melyik bolygón élsz
egyébként gondolkozz! piaci szempontból tök értelmetlen egy +10%-kal gyorsabb kártyát kifejleszteni(egyébként létezik ilyen már ASUS 4870 TOP, 815mhz ha jól tudom +10% a referenciához), bukta lenne az egész, még egy szimpla OC-s kártya is tudja
lesz az 25-30% is, és természetesen 40nm-en hogy olcsó legyen gyártani
józan paraszti ésszel, amit te mondasz 55nm és +10%, az max akkor lenne ha Gy. Feri igazgatná az AMD-t
-
-
leviske
veterán
Őszintén szólva én azt nehezen tudom elhinni, hogy az RV630-at képesek volnának HD4700-asként kiadni, ezért nem is reagáltam rá. Ez még akkor is csúnyán visszaütne, ha csak az OEM-ek kapnák meg az engedélyt az átnevezésre...
(#726) janos666: Majd meglátjuk. Esetleg azt elképzelhetőnek tartanám, hogy a 40nm miatt mégis 5-ösre fognak végződni, de még ebben az esetben is kétlem, hogy előnék a HD4995X2 nevet. Nem hülyék, számítanak rá, hogy az NV hajlamos a kártya időtállóságát feláldozni azért, hogy az övé legyen a korona. Kell nekik egy "védőbástyanév" az esetleges GTX295+ ellen. És persze még mindíg ott a lehetőség, hogy kitudják hozni a GT212-t, 40nm pedig igen meg tudják emelni az órajeleket.
-
leviske
veterán
Na persze... és persze csak és kizárólag azért fognak neki 95-ös végződést adni, mert a GTX295 is 95-re végződik. Na hiszen...
HD4970/50 esetén minden bizonnyal ugyan azt a nevezéktant fogják alkalmazni, mint a HD4800-asok esetén, tehát lesz HD4970X2 és HD4950X2. Ezt a HD495X2-t valaki álmodta.
(#720) lsc: Nem lehetetlen, hogy van pár raktáron maradt RV670, amit ki akarnak szórni és úgy gondolják, hogy HD4700-néven eladhatóbbak (végül is teljesítmény/név terén nem csalnak. a HD3800-asok erősebben a HD4600-asoknál), de ha ltényleg lesznek, akkor szerintem is csak az OEM-eknél. Értelme nem volna így leégetni magukat...
-
lsc
nagyúr
Radeon HD 3570" = ati2mtag_RV610, PCI\VEN_1002&DEV_95C0&SUBSYS_3002174B
"ATI Radeon HD 4250 " = ati2mtag_RV610, PCI\VEN_1002&DEV_95C5&SUBSYS_3010174B
"ATI Radeon HD 4250 " = ati2mtag_RV610, PCI\VEN_1002&DEV_95C0&SUBSYS_3020174B
"ATI Radeon HD 4570 " = ati2mtag_RV630, PCI\VEN_1002&DEV_9598&SUBSYS_4570174B
"ATI Radeon HD 4580 " = ati2mtag_RV630, PCI\VEN_1002&DEV_9598&SUBSYS_4580174B
"ATI Radeon HD 4730 " = ati2mtag_RV630, PCI\VEN_1002&DEV_9505&SUBSYS_4730174B
"ATI Radeon HD 4750 " = ati2mtag_RV630, PCI\VEN_1002&DEV_9505&SUBSYS_3010174B
"ATI Radeon HD 4750 " = ati2mtag_RV630, PCI\VEN_1002&DEV_9501&SUBSYS_4750174BVan ott még egy-két érdekes megnevezés .
-
Power
senior tag
Olvasol is vagy csak irsz?
Szerintem nem kellene személyeskedni. Én is írhatnék olyat, hogy gondolkozol is vagy csak írsz?
"hiaba lett volna meg a kisebb csikszelesseg elonye, a teljesitmeny hianyzott hozza. (pl. az 55nm-es RV670 vs 65nm-es G92 esete)."
Kisebb core onmagaban csak az erem egyik resze, mire termek lett belole mar valtoztak az altalad tippelt aranyok, pl. a HD3870-re dual slot hutes kellett 8800GT-n single slot volt, az igazi fekete leves meg kesobb jott a G94 (9600GT) kapcsan.Egyrészt a 8800 nem a 38xx ellenfele volt másrészt, a 9600-nál is olcsóbban előállítható volt a 38xx, ennyi.
Az egy teljesen más kérdés, hogy a felhasználók milyen szempontból választanak kártyát(egy átlag felhasználónak fingja sincs, hogy két konkurens gyártó azonos árú kártyái közül melyik mekkora teljesítménnyel bír)
Az is totál más tészta, hogy egy adott cég milyen áron árulja a kártyáit(mekkora nyereséget/veszteséget vállal fel).Pontos wafer arak, es pontos kihozatali arany nelkul ez max. tippelgetes, azzal meg tele a padlas
Egy adott cégfelé a wafer ára pont ugyanannyi, akármilyen chipet gyártatsz megfelelő nagyságrendben: midegy, hogy G92 vagy G94.
Valószínűleg a TMSC ára mind az nv, mind az ati felé eléggé hasonlóak. -
Power
senior tag
ezert hangzik jobban a 800SP mint a 240SP, meg akkor is ha fogalmuk nincs mi az az SP.
Ettől ez még nem üt. Nem emiatt sikeres az RV770.
GB, GHz sokkal inkább "ismert" fogalom, mármint arról sem tudja pontosan micsoda, de már hallott róla. Amiről még csak nem is hallott annak hangsúlyozása tizedannyit sem ér. Ahhoz több év kell, mire az SP-nek valódi marketing értéke lesz.Se meret, se fogyasztas szempontjabol nem tudtak semmi extrat felmutatni, sot elofordult, hogy teljesitmeny/ar ertek aranyban se sikerult osszehozniuk a dolgot, hiaba lett volna meg a kisebb csikszelesseg elonye, a teljesitmeny hianyzott hozza. (pl. az 55nm-es RV670 vs 65nm-es G92 esete).
Dehogynem:
RV670: 190 mm2
G92: 334 mm2
G94: 240 mm2
kb. feleannyiba kerül az RV670 gyártása, mint a G92-é és a G94-nél is 30%-kal olcsóbb. -
Power
senior tag
4-5 hónapos csúszáson belül nem sok értelme van 55nm-en kihozni egy új felső kategóriás chipet. Akkor már egyszerűbb/olcsóbb egy újabb revizió az RV770-ből és X3.
A sima shrinknél sosem várható el órajel növekedés, max minimális fogyasztás csökkenés, ennek célja egyedül a kisebb méret.
A cégek az újabb gyártástechnológiát általában egy már létező chip-pel próbálják ki, így minimalizálható a probléma. Az amd is ezt követi már egy ideje.
Ha tele van a raktárad RV770-nel, akkor még inkább nincs értelme az 55nm-es több sp-s chipnek.
Ne keverd a kártyát és a chipet. A kártya átnevezést az ATI is csinálta már, az már más kérdés nem sok köze van a chipekhez. -
Power
senior tag
Kérdezd meg a családtagjaid az sp-kről.
Bármikor lehet kreállni egy számot amiben jobb vagy, mint a konkurencia.
Ez így önmagában nem ér semmit.
Az nv meg aszondja, hogy 896MB vs 512MB, ez többen értik.
"Lépni kellene, mert az ATI-nál 40 nm-es, 2000 számolóegységes GPU-ról suttognak."
A marketing nem pár technofil embernek szól, hanem a vásárlók többségének.Orajeleket megtervezni nem lehet, emiatt nem szabad minden aron erre epiteni, kulonben R600 szindroma alakul ki ha megse jon be.
Az RV790 40 nm-en még azonos órajel sp szám mellett is nyerő fegyver. Nem kell az órajel növelését kitűzni, csak nagy valószínűséggel megvalósíthatónak tűnik.
...az ATi-nak csak a kisebb csikszelesseg eroltetese maradt, ami sose azt hozta teljes mertekben ami varhato lett volna.
A kisebb csíkszélességgel való gyártás nem erőltetés kérdése, hanem gazdasági érdek, főleg egy ilyen kis profittal bíró piacon.
-
Power
senior tag
Ha 55-ös lesz, az más tészta, de az pedig aligha gazdaságos lépés.
Az 55-ről 40 nm-re lépés nem sima shrink!A 49x0-es dolog meg ott sántít, hogyha 55nm-en több sp-vel jön az RV790, akkor ott is két változat célszerű, ahol a lassabb semmivel sem lesz jobb, mint a gyorsabb RV770.
-
Power
senior tag
Szerintem ennek így sok értelme nincs.
A kisebb csíkszélesség miatt +20%-ot simán az órajel emeléssel is hozná, ami sokkal egyszerűbb, mint a az sp-k számát +20%-kal növelni és ugyanazon az órajelen.
Akkor már inkább 800SPs & 900MHz.
A 3900MHz sem túl logikus, de tényleg nem lehetetlen. -
Power
senior tag
A samsung szerint van tömegtermelésük. Szerintem a hynix is inkább GDDR5-ös kapacitását futattja fel, mert azon több a haszon.
Ekkora tételnél, szerintem mindkettő hajlandó megfelelő "árengedményre".
Továbbá a Qimonda egy ideig még biztosan a jelenlegi keretek között fog működni, ha pedig végleg le kellene húzni a rolót(nem menti meg senki), akkor meg valamelyik másik szereplő megveszi és neki sem lesz érdeke leállítani a gyártást. -
leviske
veterán
Szvsz ez benne volt a pakliban. Ha jól gondolom, akkor ezért adtak le az összes Elpida[?] GDDR5 memóriára előre rendelést, miután bejelentették, hogy elkezdenek gyártani. Vagy az Elpida-t keverem a Hynix-el, vagy valami mással? Azt tudom, hogy nem a Qimonda-ről volt szó...
-
Dare2Live
félisten
vmennyire ez biztos így van, de itt a lényeg ami miatt van a 4830 azaz, hogy az AMD még egy helyen leverte NVt és evvel még több pénzt tudott csinálni. Mért ne tette volna ezt meg AMD, mért engedte volna ezt a pénzt át NVnek?
szvsz ATI pont annyit fog javítani 770en, hogy bőven elég legyen új NVk ellen. Semmi sem akadályozza ebben, most is a 770 indul a 200ellen, a csata öszig-télig már rég eldölt.
-
A 4830 kapcsan az a gond az AMD oldalarol nezve a dolgokat, hogy mar regen elfogytak a kartyakra szant "selejtes" GPU-k, igy mar szinte csak teljes erteku RV770 chipeket raknak ra, ezert kellene lecserelni egy olcso 40nm-es GPU-ra epulo kartyaval, amivel HD4830-hoz kozeli teljesitmenyt lehetne elerni.
Én is úgy gondolom, hogy a 4830-at akarják lecserélni vele - viszont arra tippelek, hogy lassabb lesz.
Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest