- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gergosz2
veterán
válasz
gyapo11 #6992 üzenetére
DUE-ban van DAC.
(#6990) csubuka
A elég jól leírtad mi a feladat, nem is igazán értem mi a kérés. Nekem még talán annyi lenne, hogy CO2 szenzor mit ad vissza? Oké, hogy van PWM kimenet meg hasonló, de ebből nem nagyon vágom, hogy milyen szenzorral van is dolgunk.
Ennek függvényében akár egy szimpla műveleti erősítős kapcsolással is meglehetne oldani az egésze, mivel írtad, hogy analóg és PWM jelet is fogad a ventilátorod. De gondolom Arduinot szeretnél programozni és minél kevesebbet nyákolni, így marad a PWM bemenet.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
gyapo11 #6935 üzenetére
Hello,
Utoljára egyetemen kellett pattern felismerőt irni az meg régen volt, amit találtam az elég frissnek tűnik: [link]
Pl ezzel. Ha autó alakja van oldalról akkor ok. Ha előről akkor gáz van.
Valami egyszerűbbel kezdenék neki. Ez még csak felismerhetjük, hogy hol van a másik, még kell valami AI ami ugye meghatározza merre is az arra.
-
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #6916 üzenetére
Na, ebbe már párszor belefutottunk: a "küldi a szerver" alatt én általában azt értem, hogy kérésre küldi. Persze tud a szerver a bejelentkezett kliensekre kérdés nélkül is küldeni (igen, tud!!!), de nem WEB lapot egy böngészőnek. (Bár a fene tudja. Holnap kipróbálom, mi van, ha nem bináris/text adatot küldök, hanem egy html lapot, akkor mi lesz.) Nem tudom.
Nálam egy szerver "magától" küldi az adatokat, amit a bejelentkezett kliensek fogadnak, többek között egy PC-n futó putty is. Ez persze az adott esetben nem lenne elegáns. Hogy a beérkező adatot hogy célszerű megjeleníteni pl. egy appal, azt talán az Android tudorok megmondanák, én nem tudom. -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #6854 üzenetére
"nem biztos, hogy ezeket egy gyári appal akarnám egyesével kapcsolgatni távolról. Akkor már kellene visszaigazolás is, hogy megtörtént-e a kapcsolás, vagy volt valami akadály. Volt-e áramszünet, resetelt-e valamelyik eszköz. Inkább rábíznám ezt egy arduinora "
Én is ezt próbáltam gagyarászni, csak nem biztos, hogy érthető volt. Ha weben keresztül használod, megvan a visszaigazolás. Pl., ha a lámpa fel van kapcsolva, akkor a kikapcsoló gomb jelenik meg, ill. fordítva.
"Persze ekkor már nem kell sonoff, csak relémodul."
A Sonoff az arduino (ESP8266) + relémodul egy panelra rakva.
"Már a wifiben sem tudnék igazán megbízni. A Tplink router a gyári fw-ekkel pár naponta dobta el a wifit"
Nálam a router működik, bár előfordul néha, hogy a klens arduino lekapcsolódik.
Az általam alkalmozott:
WiFi.setAutoReconnect(true);
illetve:
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED ){
// Serial.println("try reconnect");
// digitalWrite(LED_BUILTIN, ledDark);
WiFi.begin(ssid, password );
delay(1000); // min 1000
} -
válasz
gyapo11 #6848 üzenetére
Nem pont ezekre gondoltam, hanem ha valakinek van egy ilyen eszköze, akkor gondolom nem feltétlenül csak házon belülről akarja kapcsolgatni, hanem esetleg távolról is interneten keresztül. És egyik példában sem láttam a legkisebb jelét sem bármilyen http hitelesítésnek, vagy jelszavas azonosításnak. Az IoT rendszerek legnagyobb rákfenéje, hogy nem törődnek túl sokat a biztonsággal. Én egy redőnyzáró automatikát sem kötnék a netre úgy, hogy nincs benne semmi védelem.
-
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #6834 üzenetére
"Soros portot hogy érem el? "
Így (első ábrán be vannak jelölve a helyek, oda teszel tüskéket):
https://github.com/arendst/Sonoff-Tasmota/wiki/GPIO-Locations"hogy töltöm át? "
Így:
Sonoffra feltöltés:
GND,VCC, Tx->Rx, Rx->tx bekötve,
Reset gomb benyomva tartva dugjuk be a PC-be az USB csatit.
Tehát a reset gomb nyomva tartása mellett adunk rá tápot.Természetesen a 230-ba ne legyen bedugva, mert mint tudjuk, az a vezeték amiben áram van, ugyanúgy néz ki, mint amiben nincs, csak a fogása más
"Meg az IDE-ben (1.8.0) se találok ESP8266-ot"
IDE-ben:
file/beállítások/További alaplap-kezelő URL-ek -hez beírod:
http://arduino.esp8266.com/staging/package_esp8266com_index.json
Utána látod az eszközök/alaplap/alaplapkezelő felületen
típus összes és látod
utána more info, akkor megjelenik a telepítés gomb
telepíted"Hanem írok egy programot, ami akár időpontokhoz akár más feltételekhez kötve kapcsolgatja a relét."
A loop-ba azt írsz amit akarsz, ugyanúgy, mint bármelyik másik lapnál, amire Arduino alatti programot teszel.
Ez is egy ESP8266, Arduino alatt (is) programozható lap, mint pl. az UNO. -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #6831 üzenetére
Igen, már többször volt róla szó, de most nem keresgélem, inkább bekopizom, amit magamnak mentettem le régebben.
#define RELAY 12
#define LED 13Pin functions:
After having put another firmware onto the ESP8266,
we would probably want to be able to control the relay again,
and for that we need the pin number.Function GPIO NodeMCU
Button 0 3
Relay 12 6
Green LED 13 7
Spare (pin 5) 14 5The LED on the board is actually a red/green bi-color led,
but the red side is only connected to the RF module,
which in my version isn’t mounted.ESP8266 van benne, úgy kell programozni.
Én a következő beállításokkal használom:
Generic ESP8266 Module/ DIO / 1M(512K SPIFFS)/ Disabled/None/ck/40Mhz/80Mhz/115200Ez meg egy egyszerű minta program, bár úgy rémlik, mintha a led fordítva lenne bekötve:
#include <ESP8266WiFi.h>
#include <WiFiClient.h>
#include <ESP8266WebServer.h>
uint8_t relePin = 12 ;
uint8_t greenLEDpin = 13 ;void lampaBe () {
digitalWrite(12, HIGH) ;
digitalWrite(13, HIGH) ;
Serial.println("be");
} ;void lampaKi () {
digitalWrite(relePin, LOW) ;
digitalWrite(greenLEDpin, LOW) ;
Serial.println("ki");
} ;ESP8266WebServer server(80);
void handle_index() {
String sParameter = server.arg("lampa");
if (sParameter == "be")
lampaBe () ;
else
if (sParameter == "ki")
lampaKi () ;
Serial.println(sParameter);String s = "<html>\r\n";
s += "<!DOCTYPE HTML>\r\n";
s += "<head>\r\n";
s += "<meta http-equiv=\"refresh\" content=\"5 url=http://192.168.4.1\">\r\n";
s += "<meta charset=\"UTF-8\">\r\n";
s += "<title>SONOFF</title>\r\n" ;
s += "</head>\r\n";
s += "<body>\r\n";
s += " <font size =\"7\"> \r\n" ;
s += "\r\n";
s += "\r\n";
s += " <BR>\r\n";
s += " <BR>\r\n";
s += " <a href=http://192.168.4.1/?lampa=be>bekapcs</a>\r\n" ;
s += " <a href=http://192.168.4.1/?lampa=ki>kikapcs</a>\r\n" ;
s += "</body>\r\n";
s += "</html>\n";server.send(200, "text/html", s);
delay(100);
}void setup(void)
{
pinMode(relePin, OUTPUT);
digitalWrite(relePin, LOW) ;
pinMode(greenLEDpin, OUTPUT);
digitalWrite(greenLEDpin, LOW) ;
Serial.begin(9600);
delay(2000); // 2s késleltetés az ESP8266 feléledéshezWiFi.mode(WIFI_AP); // AccessPoint
WiFi.softAP("Sonoff-02","legyenegyjelszo"); // SSID, pw
server.begin(); // start the HTTP server
server.on("/", handle_index); // ezt hajtsa végre, ha a rootba lépünk
}void loop(void)
{
server.handleClient();
delay(500);
} -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #6822 üzenetére
Igen, a különbség annyi, hogy ha ezt a "kérést" nem telefonról, hanem egy másik arduinoról küldjük, akkor a GET-et könnyebb összerakni, mint a POST-ot. Nekem legalábbis.
Tehát összefoglalva egy konkrét példa, ami hónapokig működött:
1. A szenzor adatait lekérdezi egy Arduino
2. Az adatokat GET-el elküldi a szervernek (azért így, mert így pofonegyszerű), ami egy tárolóban gyűjti, és ha mobiltelefonról, vagy távolról internetről lekéri valaki akkor WEB lapként elküldi az utolsó x db. adatot, illetve azok feldolgozását.Újabban a "telnet" módszert kedvelem.
A szerverre bejelentkezett kliens által küldött adatokat a szerver szintén letárolja, elküldi a többi bejelentkezett kliensnek. Ha kell, szenzor adatokat olvas, letárol, kérésre küld.Nem tartozik a kérdéshez de leírom, ha valaki esetleg ilyenben gondolkodik, lássa, hogy pl. miket lehet szerviz céllal kiíratni. Miért éppen ezeket? Mert úgy tartotta úri kedvem, hogy éppen ezeket írassam ki.
Jelenlegi verzióban ha a WEB lapot lekérdezzük telefonról, ad bizonyos infokat. Pl., hogy hány kliens van bejelentkezve, milyen IP címekről jelentkeztek be, stb.
WIFI_IF_STA = 0 ; WIFI_IF_AP = 1
WiFi.SSID() = xxxxxxxx ; server local IP = 192.168.1.xxx
Received signal strength (RSSI):-32 dBm
macAddress() = 24:xxxxxxxxxxxWiFi.getMode() = 1
WIFI_OFF = 0, WIFI_STA = 1
WIFI_AP = 2, WIFI_AP_STA = 3serverClients[0] connected :
remoteIP = 89.132.xxx.xxx ; remotePort = 49253
serverClients[1] no connected
serverClients[2] no connected
serverClients[3] no connected
serverClients[4] no connected
serverClients[5] no connected
serverClients[6] no connected
serverClients[7] no connectedA
WIFI_OFF = 0, WIFI_STA = 1
WIFI_AP = 2, WIFI_AP_STA = 3
magyarázat kiíratása persze felesleges, mert tudjuk, hogy Arduino alatt a wifi módjának a 0. bitje mutatja, hogy állomás, az 1. , hogy az access point mód be van-e kapcsolva, de mégis benne maradt. -
BTminishop
aktív tag
válasz
gyapo11 #6813 üzenetére
Eredeti terv az soros port volt! Írtam a C# desktop app. ot. De ahhoz ugye kell vezetékes kapcsolat a számítógéppel. Tehát nekem igazából az a célom, hogy a kijelzős modulon kívül is legyen egy applikáció vagy akármi, amin meglehet nézni a mért adatokat. De lehet mégis maradok a soros portos megoldásnál.
-
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #6599 üzenetére
Aki arduino cuccokat akar vásárolni, az most tegye, mert ma estig élnek az alacsony árak:
1121 Ft: SONOFF® DIY Wi-Fi Wireless Switch For Smart Home With ABS Shell Socket Remote Control Switch Module
3500 Ft: Geekcreit® UNO R3 Basic Starter Learning Kit No Battery Version For Arduino
1958 Ft: Geekcreit® 37 In 1 Sensor Module Board Set Kit For Arduino Plastic Bag Package
1069 Ft: ESP32 Development Board
860 Ft: NodeMcu Lua ESP8266 ESP-12E
-
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #6594 üzenetére
"minden tudás ott van a könyvekben, könyvtárakban, miért nem mondjuk a gyerekeknek, hogy irány a könyvtár, tanuljatok. Azért mert a hatásfoka közelítene a nullához. Ha pedig tanárok tanítják őket, akkor néhányuk akadémikus lesz, sokuk tudós, kutató, professzor stb."
Viszont most pont az ellenkező a tendencia! Az egyetemeken költségcsökkentési okból hallgatók tartják egymásnak az órákat úgy, hogy oktató nincs is jelen ("demonstrátor").
Félév elején megmondják a "demonstrátor" hallgatónak, hogy a többi hallgató, akiknek ő fog órát tartani, azok milyen jegyzetet kapnak, olvassa el ő is. Elolvassa, és így tartja az órát, hogy ő is csak ugyanazt a jegyzetet olvasta el, amit azok, akiknek "tanítja".
Jelentkező van, mert a pincurka pénz mellé még mindenféle piros pontokat lehet gyűjteni a demonstrátorsággal. És ez mindenki szerint így van jól, mert olcsó. -
Teasüti
nagyúr
válasz
gyapo11 #6592 üzenetére
Egyet értek, azzal a kikötéssel, hogy nem atomi szintű fizikára van szükség ehhez. Mert hogy nincs.
Azt meghagynám az elméleti fizikusoknak.
És az én meglátásom szerint ezt ráerőltetni a tanulókra az egyik módja annak, hogy elvegyük a kedvüket az egésztől. (Már ha csak a szenvedésből áll az egész.) -
Teasüti
nagyúr
válasz
gyapo11 #6580 üzenetére
Szerintem az oktatás pont fordítva működik, mint kéne. Egyetemi szintű elméletet akarnak bevasalni, amikor a gyakorlatban még arról sem beszéltek hogyan kell összeforrasztani két vezetéket.
Én nem atomi szintről kezdeném és haladnék a makróméretű dolgok felé, hanem pont fordítva. Autodidakta módon én így tanulom. Megvan az irány, hogy mit szeretnék építeni és ahhoz veszem fel a kellő tudást. Nem fordítva. Belemegyek én szívesen az elméletbe is, ahogy megismerkedtem a mosfet-ek működésével is. De szerintem az oktatási rendszer ott hibázza el, hogy elveszi a kedvét a tanulónak. Tanítottak nekem (gépészként) elektromos teret, mágnesességet, elektromos kölcsönhatást, fizikai erőt számoltattak pontszerű töltésre, vonalszerű töltésre, gömbre tököm tudja mire. Közben egy árva szó sem esett arról hogy méretezzek pl. led előtét ellenállást. Az egyetemi tanulmányaim mind kuka. (Na jó, azért volt gyakorlati tárgy is. De ott sem építettünk, csak számolgattunk... Viszont az elméleten volt a hangsúly.) És egyszerű Ohm törvény, Kirchhoff törvény ami valóban hasznos, már általános iskolában megvolt. Ennél többre eddig nemigen volt szükségem. Nem érdekel az elektronok milyen elven mozognak a mosfetben, viszont tudjak releváns infókat olvasni a dokumentációjából és tudjak választani egyet az adott feladathoz. Ennél mi szükségem volna többre? Nem elméleti fizikus akarok lenni...
Aztán vannak szuper kalkulátorotok, így papíron számolgatni se kell. A szimulátorokról nem is beszélve.
Persze ha beüt az apokalipszis, akkor megyek vissza a kőkorba, de addig megleszek a külső segítséggel és segédletekkel.Amúgy azonos minőségű olajakat minden probléma nélkül.
A fúrás már egy szakmai kérdés, szakirányú ismeretek nélkül empirikus úton megtapasztalja úgy is. Aztán ha érdekli miért égett-, törött el, csorbult ki, szorult meg stb, akkor majd kérdez. -
Teasüti
nagyúr
válasz
gyapo11 #6371 üzenetére
És így hosszabb ideig tart a töltés/kisütés: hosszabb periódusidő. Érthető.
Viszont így a rövidebb periódusidők esnek ki (pár %-nyi duty cycle), mert azok nem fogják eléggé feltölteni, h nyisson a tranyó.
Én pont így jártam az 1000n kondival, hogy olyan 5% alatt már nem ment át a PWM jel. -
tibi-d
tag
válasz
gyapo11 #6357 üzenetére
Ez így szép és jó, de akor mi figyeli ha a monostabil romlik el, vagy a relé megy tönkre. Sajnos kompromisszumot kell kötni az ésszerűség, és a gazdaságosság oltárán. Olyan bonyolulttá válhat az egész, hogy azért fog elromlani. Szerintem a lehető legkevesebb alkatrészből kéne megoldani a problémát. Ha a fet jól van kiválasztva, nagyon kicsi a valószínűsége, hogy tönkremenjen. Legalább is kisebb mint egy mozgó elemeket tartalmazó relének.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
gyapo11 #6318 üzenetére
Erre nem lenne egyszerűbb egy watchdog megszakítás? Ha pár másodpercre elmegy a vezérlés, az szerintem még nem halálos. Vagy történhet olyan hardverhiba, hogy nyitva hagyja a fetet de közben tönkremegy a logika?
Mert az eredeti áramkört (féklámpakapcsoló + helyzetjelző) relével ki is akarom iktatni, vagy átirányítani egy-egy portra bemenetként, hogy ezeknek a jelzésére működjön tovább tisztán PWM módban. Aztán ha a logika ki van kapcsolva, akkor a hagyományos gyári áramkörök veszik át a szerepet (és a helyzetjelzőn lesz a fet, ami pwm vezérelt - ugyanaz a led kapja mindkét ágat). A reléket (vagy extra feteket, mindegy) viszont ugyanúgy biztosítani kell gondolom, hogy ne maradjon behúzva, ha gebasz van.Közben utána olvasok ennek a monostabil multivibrátornak, mert kínai.
-
tibi-d
tag
válasz
gyapo11 #6318 üzenetére
A cél, hogy a fet nyitva maradjon bármi hiba adódik. Ha az N-csatornás fet a testet kapcsolja, akkor a gate-re kötött felhúzó ellenállás nyitja a fetet. A gate és a föld közé iktatott NPN tranyó pedig zárja a fetet. Az NPN tranyó bázisa és a föld közé beiktatott ellenállás vezérlés nélkül zárva tartja a tranyót. Az arduino kimenete és a tranyó közé kell a kondi (ha erre gondoltál, ez adja a monostabil multivibrátort) a védelmi alkatrészekkel ellátva. Ha az arduino bármilyen okból nem működik, és a kimenete stabilan valamelyik szinten ragad, a kondi vagy kisül, vagy feltöltődik, de az NPN tranyó egy pillanatnyi késéssel lezár, a fet kinyit. A kondit úgy kell megválasztani, hogy a PWM frekin közel rövidzárként viselkedjen. Ha a pozitív ágat vezérelné a fet, kéne még egy PNP tranyó szintillesztés céljából.
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyapo11 #5160 üzenetére
Az van kiirva, hogy "Ardunino topic"! Nincs kirva, hogy ez NEM a "ki csinálja meg nekem pénzért" topic, tehat az o kerdese szerintem hatareset. Lehet, hogy jobb helyen lenne a apron? Nem tudom, de hogy ott tuti nem talalna meg senki, az biztos.
A magam reszerol nem tudom, miert zavar ez barkit is. -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #5164 üzenetére
Igen , egyetértek, de a mostani hozzászólásából úgy tűnik, valami már van: "nyomogombot tudjak beiktatni".
Mondom persze, hogy továbbra se értem, hogy mi van meg neki: hogy áll az óra lekérdezés, aszerinti vezérlés, és akkor mit is csináljon az a gomb. Lehet, hogy - kezdő lévén - egyszerűen csak ügyetlenül fogalmazott?
Egy korábbi eset jut eszembe, amikor valaki a terrárium vezérlését akarta megcsinálni, és bemásolt ide egy internetről összevagdosott kását. Segítettünk neki összehozni valamit, és remélhetőleg azóta már jobban megy neki az arduino kezelése. Persze nem biztos. -
Ghandi
aktív tag
válasz
gyapo11 #4936 üzenetére
Lehet hogy rosszul iurtam le. Szóval a led villogtatás read relé segítségével megy, és a dallam lejátszása is megy, csak ez együtt nem megy, azaz nem tudom hogy kell.
Nekem egy olyan kód kellene hogy ha a read relé megszakad akkor kezdjen el a led villogni és a zene is csak akkor induljon el.
Most ott tartok hogy ha áramot kap a nano akkor rögtön lejátsza a dallamot magától, nem vezérli a read relé csak a led villogást.
Na ezt hogy kell pontosan? -
Gergosz2
veterán
válasz
gyapo11 #4626 üzenetére
szerintem ezt a szálat itt vágjuk el, mert nagyon kevertek. Abban igazad, van, hogy a villamos forgógépeinkben a mágneses tér munkavégző közeg. De itt már kezd keveredni az indukció, induktivitás meg stb. Méretezés szempontjából mind az indukció mind az induktivitás nagyon fontos. A légrés indukciót szoktuk megválasztani és ahhoz méretezzük a tekercselés stb.
közeledő tekercsvéget
A tekercsvég sosem vesz részt a nyomaték képzésben, nincs is benne a mágneses térben.(#4622) tvamos
Soros egyenáramú gép, aszinkron gép, kapcsolt reluktancia gép stb..
de jó lenne, ha a motorban nem lenne csak mágneses tér, akkor is forogna
Van ilyen is. Keress rá az elektrosztatikus gépekre. Kis méretben még van értelme ezeknek is, de mivel a mágneses tér négy nagyságrenddel nagyobb energiát tud tárolni, így nem is kell magyarázni miért az ilyen elven nyomatékot képző gépek terjedtek el.
-
válasz
gyapo11 #4603 üzenetére
Akkor választhatok, hogy a hangkártya, vagy az usb port, alaplappal együtt.
Nem nagyon merek ilyeneket csinálni, bár van egy régi netbookom, amit semmi másra nem használok, talán azzal megkockáztatom..."az induktivitásnál nem a W számít, hanem a menetszám meg a vas permeabilitása."
Miért, a kettő nem függ össze? Egy erősebb motor induktivitása talán lehet kevesebb?Gergosz2: ezt az oldalt most találtam. Pont azt írják rajta, amiről eddig beszéltem (bár az okokat nem). Viszont azt írja, hogy magasabb frekvencián melegszik és rövidzárat is okozhat, na most erről a driver fentebb említett elpukkanása jutott eszembe.
Viszont nem tudom, mit kezdjek a kimenetek túlfesz. védelmével. Szintillesztő IC kéne? Nem nagyon látok sehol említeni ilyesmit. Biztos, hogy ekkora veszélyt jelent egy 7V-ra húzott kimenet? -
válasz
gyapo11 #4599 üzenetére
"100 Hz-es pwm 1/100-ad kitöltéssel 10 kHz-nek megfelelő szélességű impulzusokat dobál a motorra, aminek ekkora frekin elég nagy az induktív ellenállása. Hogyan fejtsen így ki erőt?"
Vs.
"32Hz-en rendes nyomatéka van, de valamiért ahogy emelem a frekit, úgy tűnik el a nyomaték. 32Hz-en 12%-os kitöltéssel is elindul és van ereje, 4kHz-en meg 50%-nál kezd csak forogni, de nincs ereje. "
tvamos:
"Azért pár ellenállás bekötéséhez, meg a feszültség osztó képlet használatához nem kell sok tapasztalat. Vagy nincs hangkártyád?"
Vs.
"Szinte semmi alkatrészem nincs a hangkártyás szkóphoz"
Most komolyan, rosszul fogalmazok, vagy direkt szivattok?
Nem egy eszköz volt már a kezemben, ahol pwm-mel hajtott motorok forogtak, lego mindstorm robottól a fúrócsavarozóig, mindnél magasabb frekvenciás, több kHz-es volt a pwm. Egy 800W-os motornak nincs induktív ellenállása? Biztosan nagyobb, mint az én kis hüvelyujjamnyi motorjaimnak. Akkor mégis miért nem működik nálam a pwm magasabb frekvencián?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
gyapo11 #4527 üzenetére
Raktam két darab 0,1 uF kerámia kondit, egy 10 uF tantalum és egy 100 uF elkót, meg még egy Z-diódát is - biztos, ami biztos - a Nano +5V és GND portjai elé. Beraktam a Nano-t és ezeket egy alufóliába csomagolt dobozkába, ami a táp tetején pihen. Így gondolom a földelés is adott a táp háza és az alufólia közötti kontaktus miatt.
Nos a probléma nem oldódott meg. Most is sikerült kiütni néhány próbálkozás után a gőzelszívóval a rendszert.
Azt nem értem miért nem tér észhez reset-re.
És mit jelent a pin13 folyamatos villogása? -
Teasüti
nagyúr
válasz
gyapo11 #4517 üzenetére
Uhm, kérhetek egy szívességet?
Tudnál/tudnátok írni egy pontos útmutatót bevásárló listával, amit csak beviszek a legközelebbi elektronikai üzletbe és adják ami kell?Fizikailag az atx tápra van rátéve az mcu egy műanyag dobozkában, ha ezt fém dobozra cserélem (esetleg a műanyag dobozkát helyezem fém dobozba, így nem kell foglalkozni a portok szigetelésével) és azt ráhelyezem a tápra, akkor az elégséges földelés? Tekintve, hogy a táp készülékháza le van földelve.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
gyapo11 #4415 üzenetére
Wow! És én még azt hittem fogom a tranzisztort - amit a starter kit-ben találtam - és jól bekötöm bármilyen nem nagy teljesítményű fogyasztó elé és az mcu egyik szabad portjára csak úgy a lá nature.
MÁS:
ATX tápegységnél a bekapcsoló vezetéket (földre húzva on, 5 voltra húzva vagy megszakítva off) ráhúzhatom a táp saját készenléti 5 voltos áramára egy felhúzó ellenállással, hogy alapesetben kikapcsolva maradjon áram alá helyezéskor? (Arduino a készenléti áramkörről üzemel majd.)
Vagy az MCU boot-olása előtt amúgy se kapcsolna be, amíg lebeg a port? Ha igaz az, hogy default bemenetként funkcionál a programfuttatás előtt, akkor elvileg az megszakításnak felel meg és kikapcsolva marad a táp.MÁS:
Szerintetek mennyire jó ötlet beépíteni a Nano-t az ATX tápba, mint készülékház? -
válasz
gyapo11 #4415 üzenetére
Köszönöm szépen a gyorstalpalót, igyekszem, de sajnos vallásos sosem tudok mindent egyszerre megtanulni a mikroelektronikából, mert ahogy vmi újat tanulok, kilök vmi régebbit a fejemből.
(#4412) FireKeeper: szerintem tévedsz, tudtommal az arduinonak open collector kimenetei vannak, belső felhúzó ellenállásokkal, mikor magas szintet ad, akkor ezeket kapcsolja be, vagy bemenetnél tudod te külön állítani. De szóljatok, ha hülyeséget írok!
És bocs mindenkitől a láma kérdéseimért...
-
Teasüti
nagyúr
válasz
gyapo11 #4371 üzenetére
Oké, felejtsük el a lézert! Teláltam egy opciót: Lidar Light, de 150 dollár és 1 méter alatt nem szupi.
Vissza a kapacitív érzékelésre, megépítem a Disney Touché-t, aztán meglátom mire megyek vele. Meg kéne szereznem mintát az alu profilból is, hogy egyáltalán elég érzékeny-e az érintésre, vagy mindegy is.Esetleg még olyanokon filóztam, hogy fel lehetne darabolni a sínt annyi darabra, ahány analóg portom van és így csökkenteni a kapacitást.
Vagy sorba kötni a darabokat egy maréknyi ellenállással és így meg lehetne különböztetni a feszültségszintekből melyik darabot fogtam meg.
Mondjuk ez utóbbi pár centi huzalon remekül működik, de ha mákom van, akkor a két méteres lécen talán ellenállásra se lesz szükség. Arra kíváncsi lennék fizikailag miért nem számít hol fogom meg a huzalt, vagy csak nincs akkora felbontásom, hogy lássam pár centinél. Azt gondolnám vhogy úgy kéne működnie, mint egy poti, hogy erősebb a jel, ha közelebb vagyok a porthoz. Vagy át kellene ismételnem az általános iskolás fizikát.Kicsit olvasgatva a témában azért nem egyszerű megtervezni egy ilyet. Nálam a több méteres vezetékezés és a hatalmas érzékelő felület mind alkalmatlanná teszi kapacitív érzékelésre, nem beszélve a majd fellépő parazita kapacitásról.
Arra számítok, hogy elég magasan lesz az alapvonal a jelszintben.Egy nyomom van még, aminek nem jártam utána: vhol láttam egy apró hozzáfűzést, hogy a 2D-s érintő panelnél lehet olyat, hogy a négy sarkán mérni a feszültségeket és amelyik sarokhoz közelebb van az ujjunk, ott lesz erősebb a jelszint. Viszont nem tudom, hogy kvázi össze vannak-e kötve galvanikusan, vagy itt is van vmi elektromos teres trükközés az egymás mellé helyezett absztrakt alakú felületekkel.
Ezért érdekelne, hogy ha a két méteres léc két végén mérek feszültséget, akkor is azonos értékeket fogok-e látni a bemeneten, vagy nem? -
fpeter84
senior tag
válasz
gyapo11 #4336 üzenetére
a műverősítős bűvészkedésnél akkor már jóval egyszerűbb egy mezei feszosztóval belőni az AREF lábat a tápfeszre kötött potiból max állásban kijövő fesz fölé egy hajszállal - illetve az nem derül ki hogy milyen prociról is van szó, van amelyikben van 1/több beépített szoftverből állítható analóg referencia érték is
-
válasz
gyapo11 #4286 üzenetére
Nem gond kézzel felhúzni, legalább kattan is. Csak olyat nem akartam, ami elfogy, mint pl ha lufit pukkantgatnék.
Az a piezós ötlet jár még a fejemben, amit írtál, de azzal csak vmi éles, magas hangot lehet kiadni, mint a sziréna, nem? Vmi hangos pukkanást kéne még előidézni, de semmi használható ötletem nincs rá. -
-
válasz
gyapo11 #4280 üzenetére
Köszi szépen! De én egy gyerekjátékot tervezek csinálni, amit szobában játszanánk, ahhoz kicsit overkill lenne, úgy is mondhatnám: ágyúval verébre.
Valami rugós vagy sűrített levegős dologra gondoltam. Nagyon szeretik a Bumm! című műsort a tv-ben, azt akarom háziasítani, de mondjuk egy led kigyulladása rossz vezeték elvágása esetén nem volna elég hatásos...
-
Teasüti
nagyúr
válasz
gyapo11 #4052 üzenetére
Az MCU-nak kéne meghajtani a saját 5V-járól. Ez így nem oké?
Többiek:
Köszönöm!MÁS
Az ártalmas lehet, ha 5 méter ledszalag végére rakok egy MCU-t, ami a szalagról kapja a tápot? Beleértve a fesz. esést a szalagon. Úgy olvasom vígan mennek ezek az AVR-ek 5V alatt is.
Vagy kéne egy boost-buck konverter biztos, ami biztos?
(Ezek a konverterek amúgy hatásosak zajszűrőnek is? Arra gondolok, hogy ha a ledszalag elkezdi rángatni a tápot 5-10 amperrel, akkor ezzel párhuzamosan kötni egy MCU-t vajon mennyire üzembiztos?Nem, nem kap dedikált tápot.)
-
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #4016 üzenetére
Ugyanez, de másik szenzorral.
http://www.ebay.com/itm/NEW-TCRT5000-Barrier-Line-Track-sensor-Infrared-Reflective-Photoelectric-Switch-/141975945549?hash=item210e6d014d:g:tZQAAOxyYSdS~N~a
Nekem is ez van a FIÓKBAN, sok egyéb mellett, amit gyűjtögető szenvedéllyel megvettem, de még nem volt időm kipróbálni.
Én kiskocsi vezérlésre szánom, hogy ne menjen fejjel a falnak -
zka67
őstag
-
tibi-d
tag
válasz
gyapo11 #3911 üzenetére
Ez a megállapítás "működött ugyan a szivattyú, de sokkal erőtlenebbnek tűnt" erősen szubjektív, és fizikai paraméterekkel nem igazolható megállapítás. Valószínűleg nem a PWM vezérlés az észrevétel oka. Lehetséges, hogy nem a feladat kívánalmainak megfelelő kialakítás, paraméterezés vezethetett a megállapításra. Egy másik megoldás látszólagos sikere elvonta a figyelmet a probléma részletesebb tanulmányozásáról, megoldás kereséséről. (Megkérdem a többieket, hátha tudnak valami okosat mondani.) "Valószínűleg én is a könnyebb utat választottam volna."
Üdv. -
skul0
aktív tag
válasz
gyapo11 #3888 üzenetére
A gyengeáramot szűrni alatt azt érted, hogy az erősítő bázisa és az Arduino pin-je közé beiktatni a szűrőt? Illetve ha jól gondolom, és a fűrész a négyszögjelből a szűrő által kialakított görbét jelenti akkor minél laposabb annál jobb.
@Janos250:
A frekvencia nem, hogy állandó? Illetve adott pin-en állandó. Csak a kitöltési tényező változik, a négyszögjel felfutó éle mindig azonos időközönként ismétlődik, csak a jel hossza változik. Vagy a szervóval keverem?Forrás
Eszerint két frekivel lehet számolni, 490 és 980Hz pin-től függően.@aryes:
Vótmá a tipp. -
Zoja™
őstag
válasz
gyapo11 #3814 üzenetére
Szerintem elbeszéltek egymás mellet. Ha jól vettem ki, Ő arra kíváncsi, hogy a led szalag meghajtásához hova kösse a +12V-ot. A kapcsolási rajz pedig csak arra ad következtetést, hogy mekkora a max feszültség, amit az arduino elbír(na). De tapasztalatom szerint 12V-nál többet nem érdemes neki adni, mert meghülyül.
Lehet rossz betáppal próbálkoztam, de nálam 15V-nál már behülyült, nem volt képes lefuttatni a programot.
-
-
Janos250
őstag
-
kmisi99
addikt
válasz
gyapo11 #3703 üzenetére
Ez a hőmérsékletes tényező érdekes, és hasznos infó.
Akár arduino pro mini is jó lenne mondjuk?
A merevlemezhez kapcsolódóan én azon az elven indulok ki, hogy mikor lecsatlakoztatunk USB-n számítógépről valamit, olyankor ugye megszakítja szoftveresen az adatkapcsolatot, majd mi fizikailag szüntetjük meg az áram ellátását.
Na most itt annyi lesz, hogy én az adatkapcsolatot is fizikailag fogom megszakítani. Szóval ilyen elven gondolkodva nemhiszem, hogy megviselné. Viszont valóban gondolkodtam a merevlemez eladásán majd 128GB os pendrive vásárlásán, az már 0-24 ben be lehetne dugva, de én két dolgot imádok, takarékoskodni, és "feltalálni" megalkotni valami egyedit.
-
Zoja™
őstag
válasz
gyapo11 #3703 üzenetére
Nézd el nekem, a mikrovezérlőkkel én is még csak most ismerkedem, de az alábbit elmagyaráznád nekem?
Mivel szobában lesz, ahol a hőfok nem változik túl sokat, elég pontosra be lehet lőni a sima millis függvénnyel is az órát, megméred egy nap mennyit tér el, és ennyivel korrigálod naponta az időt. Azt ne feledd, hogy 50 naponta a millis átcsordul.
Mit és milyen mértékben befolyásol ez a jelenség?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- BESZÁMÍTÁS! Asus Rog Zephyrus G14 notebook - R9 4900HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 2060 6GB Max-Q WIN10
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest