- iPhone topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jester01
veterán
válasz
DarkByte #16197 üzenetére
A link szerint offset móddal állítsd a cpu feszültséget, akkor esetleg jó lesz. Úgy próbáltad?
Az én Asus lapomon ha a feszültség auto akkor a szorzó emeléshez magától kitalál valamit (nálam 1,35V), ami jó is lehet. Utána ahhoz képest adhatsz offsetet le vagy fel finomhangolásként. -
nyul105
senior tag
válasz
DarkByte #16197 üzenetére
Szia,
ez egy régi bug, nekem 1550-en akadt le pontosan, talán a v15 biosban javították.
Ajánlom feltenni a 16 vagy 19-es biosokat, bár sokaknak a 17-es is bejött.
Nekem a 19-es vált be a legjobban eddig (koppkopp). Amire figyelj, hogy 18-19 biosoknál picit fölélövi a beállított vcore-t. Ez nem okoz nagy gondot. Ja , és ne hagyd manuálon semmiképp szvsz.Más: xmp profilokkal óvatosan, lehet túl nagyra lövi be a soc-t vagy a dramvoltage-t.
Ajánlom soc 1.05 körül, dram 1.35-1.36 vagy 1.2 ramtól függ. -
DarkByte
addikt
MSI Tomahawk B350 + Ryzen 1700 kombóval járt valaki úgy, hogy manuális feszültség + szorzó beírása után a proci leragad 1600MHz-en? 3800MHz-re és 1.3V-al próbáltam elindítani, a BIOS és a Windows Task manager Performance tabja írja is hogy annyin megy, de a CPUZ szerint jelentősen kisebb az órajel és Cinebench-ben is kb. csak a piszkálatlanul mért érték felét kapom.
Azt olvasom hogy valami MSI specifikus bug, csak nem tudom BIOS frissítés megoldja-e [link].
Igazság szerint az alap tempójával is nagyon elégedett vagyok, csak kíváncsiságból akartam megnézni mi történik.
-
DarkByte
addikt
válasz
OutSider17 #16174 üzenetére
Szuper, köszi szépen!
Neked is Simi37! -
koenig64
csendes tag
válasz
Predator2 #16182 üzenetére
A Gtzb Hynix chip-es, nem fog menni 3200Mhz-n.
Ez viszont igen: f4-3200c14d-16gfx
vagy ez: f4-3200c14d-16gtz
Mind a kettő Samsung chip-esAsus vonalon maradva ha azt szeretnéd hogy a hang is szépen szóljon,válaszd a Rog Strix X370 Gaming-ot.
Ha ez nem szempont, pl mert van egy jó hangkártyád,akkor a Prime sem rossz választás. -
-
apollo12
veterán
Heló 2 hete össze raktam egy am4 konfigot, problémám a következő, 10 napig hibamentesen üzemelt a gép, hétfő óta meg naponta többször le fagy a gép, vagy újra indul randonban valamikor 5 percem belül valamikor 3-5 óra múlva, eddig intel burn test 40 perc hiba mentes aida 1.5 óra hibamentesen le futott de ahogy el kezdtem netezni lefagyott. mi lehet a baja, már tanácstalan vagyok .
konfig:
amd 1700x
asrock b350m pro4
gskill F4-3000C15D-16GVGB
corsair cx550m táp
meg van benne 1 db ssd és egy vinyo -
Bounti
aktív tag
válasz
Predator2 #16182 üzenetére
Szia! Nekem ugyan nem ilyen alkatrészeim vannak, de azt tudom tanácsolni, hogy az alaplap RAM-kompatibilitási listáját böngészd át, és onnan válassz! Megspórolsz egy csomó idegeskedést, és ha csak 1-2 ezerrel kell is többet fizetned, az még nem a világ vége.
Ha még egy tanácsot elfogadsz, a tápot is jól válaszd meg, ne fukarkodj, van itt a PH!-n is topic, segítőkészek!
-
Predator2
addikt
Helló
Ryzen7 1700
ASUS PRIME X370-PRORamok:
Trident Z 16 [2x8] 3200 CL16 (F4-3200C16D-16GTZB) vélemény?
Ha nem jó akkor melyek amik biztosan jók?THX
-
herrkoser
tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy van-e valakinek Asus Prime B350M-A lapja, illetve hogy milyen memóriát tud mellette stabilan 3000-3200 mhz-en üzemeltetni? Azért kérdezem, mert csak nem akar stabil lenni a Corsair ramom, viszont Samsung B-die chipes 16gb kitet nem is látok a QVL listán, de lehet csak én vagyok a vak.
Köszi!
-
R3laX
addikt
válasz
OutSider17 #16177 üzenetére
Az műanyag szinte mindegyiknél, az az armor rész dizájn. Thermalright true spirit 140 direktre leszek kíváncsi, lehet hoz még ocban egy keveset. Ugye ha alacsonyabb a hő, kevesebb eséllyel hibázik. Most bekér a proci egy 1.32V-ot a 3.8-hoz. Egyelőre csak iponnál rendelhető, de merlinnél jobb áron lenne. Azt ígérték oltóber végén már be tudnak szerezni és ez rögtön am4 kompatibilisen jön. Azt nem vágom, h hátrafelé fújással rakható e fel, ez még lényeges lenne. Meg mivel egy keskenyebb 140-es hűtő, még szépen megmozgatja a gépben is a levegőt. Tesztekben frankón teljesít, csak be tudom már lassan szerezni
. [link]
-
R3laX
addikt
válasz
OutSider17 #16175 üzenetére
Hogy-hogy?
-
OutSider17
senior tag
válasz
DarkByte #16169 üzenetére
Szervusz!
Vissza tud esni alacsonyabbra! Ennek nagyon egyszerű a beállítása!
Biosban bekapcsolod az AMD Cool'n' Quiet és a windowson belül be állítod itt hogy hány százalék legyen az adott órajelnek a terheletlen órajele!
Nekem 40%-ék és így a 3.6Gh-ről vissza esik 1.55Ghz-re!Itt tudod be állítani windowson belül! Vezérlőpult\Hardver és hang\Energiagazdálkodási lehetőségek
-
R3laX
addikt
Végre megtalálható az összefoglalóban a Ryzen tulaj kérdőív
. Kitöltöttem én is a kis egyke ASrock X370 killeremmel.
-
MzperX07
tag
Sziasztok!
Memória időzítésben kérném a segítségeteket.
Konfig:
-Ryzen 5 1600
-Gigabyte AB350 G3 Gaming
-2x8GB Corsair Vengeance LPX CL15 3000A ramok alapjáraton 2 GHz körül mennek.
A lap 2666 MHz fölött OC-nek minősíti ugyebár.
Az egyik kérdés: túl nagy teljesítmény/gyorsaság növekedés ugye nem várható 2666 helyett 2933-on. (nem vettem észre eddig)?
Azokkal az időzítésekkel próbálkoztam amiket itt olvastam, kérdés: hagyjam inkább automatán?
Far Cry 3 alatt tapasztaltam 55-60FPS-ről kemény dropokat 1-4 FPS-re GTX 1060 6GB-tal 2933 és 2666 alatt is (átállítás után).
Gondolom a helytelen időzítésbek van köze ehhez (?) -
DarkByte
addikt
Egy valószínűleg buta kérdés.
Ha tuningolom a procit, akkor idle állapotban az órajel vissza tud esni kisebbre, vagy a tuning miatt folyamatosan adott órajelen pörög a CPU?
Gondolom ez nagyon amatőr dolog lenne ha nem működne, de mielőtt hozzáfogok lehet nem árt tisztázni. Nagyon tetszik hogy most totál csendes a gép ha csak a Windows desktop-on "krúzolok" -
Cathulhu
addikt
válasz
wassabi11 #16167 üzenetére
Általánosságban kérded vagy konkrét típusra? Utóbbit csekély tapasztalatomra tekintettel nem tudom megválaszolni, de úgy általánosságban pl a kevés/rossz minőségű DRM a memória vezérlőnek, bár úgy vettem észre nincs lényegi különbség a 2 és a 3 VRM-es megoldások között, 2-t meg általában szoktak rakni. Számít még a vezetékelés, hogy mekkora az jel/zaj arány vagy mennyire interferál a két csatorna, ha mindkettő használva van, látok manapság alaplapokon fém házat a memória slotok körül, ami merevítés mellett állítólag árnyékolási szerepet is betölt, ilyesmikre gondolok
-
Cathulhu
addikt
válasz
SECTORnooB #16160 üzenetére
Nem tudom azon egy alaplap gyártó tud-e javítani. Gyakorlatilag csak ki vannak vezetve a procilábak, a vezérlés procin belül történik. Max az árnyékoláson illetve az energia ellátáson tudnak javítani, de utóbbi pl ezekszerint változatlan. Az lehet, hogy több hynix modullal próbálgatták, ezért több van a qvl listában, de nem hiszem, hogy lényegesen javulna a helyzet egy új steppingig. BIOShoz tudnak több egyedi profilt adni, de azt más lap is megkaphatja.
-
törölt tag
Sziasztok!
Matx-es x370-es lapokrol lehet tudni valamit? Itx-be mar van, de matx-est csak biostarbol talaltam ami velemenyem szerint eleg fapad. :/ Lehet hazat kell csereljek. :/ -
ReFleXx
addikt
válasz
SECTORnooB #16158 üzenetére
par ezerrel többert már van X370-as lap is, ennyit nem er ez a lap szvsz
-
chopin42
őstag
válasz
SECTORnooB #16158 üzenetére
A vrm és egyéb élettartamot befolyásoló komponensek változatlanok...szóval elég parasztvakításnak tűnik ez a lap.
-
SECTORnooB
addikt
Sziasztok! Most értesültem, hogy megjelent a Tomahawk Plus, állítólag több Hynixes modult is támogat 3200mhz-n ha valaki esetleg MSI lapot választana a közeljövőben magának érdemes megnézni a QLV-listát és még pofásan is néz ki
35-37 ezer forint magasságában.
[link] -
OutSider17
senior tag
válasz
Amazonas #16156 üzenetére
Esetleg DeepCool Gammaxx 200T?
Nekem aránylag az is egész jó értékekkel volt képes halkan hűteni az 1400-ast!
De ha az számít hogy mennyire halk a rendszer akkor bizony nem úszod meg azt hogy nehéz legyen a hűtő!
Én is paráztam a súlytól! Utólag már tudom hogy kár volt!+0,4 Ghz overcolck minden maggal max 49fok! Úgy hogy a hdd-m hangosabb volt mint a hűtő.
3,9Ghz-en 112wattos fogyasztással megállt 60foknál! Ez (+0,7Ghz-e overclockot takar az R5 1400-asnál!)
Ha találok megfelelő árban házat hozzá akkor biztosan marad és nem váltok vízre!
Nem bántam meg hogy hallgattam másokra és a Brocken 3-ast vettem meg! -
Amazonas
senior tag
válasz
Jester01 #16148 üzenetére
Lehúzott ventivel nekem még a POST sem fut le, mert error-t dob.
Egy ID-COOLING IS-65 esetleg egy Arctic Cooling F12 Silent-el (800rpm-en 37 CFM) megtámogatva elbírna az 1300X 65 W-jával?
Nem szeretnék majdnem egy kilós szörnyeket a gépbe.
-
-
Predator2
addikt
Egyelőre úgy néz ki, hogy veszek egy
Ryzen7 1700-at
ASUS PRIME X370-PRO-tMár csak a ramok kérdésesek. Ár érték arányban, kompatibilis ramokat, mit ajánlotok?
Azt hallottam a Corsair nem ajánlott, de akkor mit? -
Jester01
veterán
válasz
ViZion #16147 üzenetére
A figyelést lehet, de attól még a PWM-et nem lehet nullázni szerintem. Na majd megnézem legközelebb, de nem bootolok túl gyakran* csak Amazonas kolléga korábbi kérdése miatt akartam kipróbálni mi történik passzívban.
Lehúzni persze le lehet a csatlakozót
*up 8 days, 10 min
-
Jester01
veterán
válasz
Predator2 #16142 üzenetére
Nekem Asus X370-A van, arra gondolsz? Sima X370 szerintem nem létezik. Különbségek, szerintem csökkenő fontossági sorrendben:
* kártyafoglalatok (az A-n van hagyományos PCI is, a PRO-n viszont 2x8 a PCIe)
* VRM (a PRO-n úgy nézem több a fázis)
* USB (a PRO-n van type C)
* SATA (a PRO-n kettővel több)
* hang (a PRO-n jobb)
* hálózati vezérlő (a PRO-n intel)
* videó kimenet (a PRO-n nincs DVI, de minek is)Vicces módon nekem az első pont miatt kellett az -A mivel a hagyományos PCI foglalatra igényt tartok. Amúgy a VRM és az USB miatt érdemes meggondolni a PRO-t (vagy ha két videókártyát akarsz).
A rendszerem egyébként kb. 2 hete van meg, 1700x 3,8GHz 2x8GB corsair 3000CL15, atom stabil 24/7, eddig nincs vele gond.
-
-
Predator2
addikt
Helló
Akkor csak hogy tiszta legyen:
Ryzen 1600x vagy 1700-ashoz
B350-es lapokból ajánlott:
ASRock Fatal1ty AB350 Gaming K4
Asus Prime B350-Plusx370-es lapokból erről a két lapról mi a véleményed? Mi a fő különbség? Megéri a pro a felárat?
ASUS PRIME X370
ASUS PRIME X370-PROHa nem ajánlottak akkor mit vegyen az ember?
Van bármilyen hibájuk, amire figyelni kell?THX
-
Jester01
veterán
válasz
Amazonas #16136 üzenetére
Mondjuk nekem 14 centis venti van a procin, az ilyen 800-as fordulat körül nem nagyon hallható és így simán elbírja 4 magon a prime95-öt 3,8GHz-en.
Vagy fogd az egyik házventit és tedd rá a procira!
A háznak elég lesz a maradék cirkuláció, a zajszint pedig így nem változik.
-
Amazonas
senior tag
Sziasztok,
nem tudom, jó helyre írok-e, de hátha van valakinek tapasztalata a kérdésemmel kapcsolatban.
A Ryzen 3 1300X-emet szeretném passzívan hűteni. Húzva nem lenne, viszont a böngészés, filmnézés mellett menne folyamatos 100% beállításon a WCG-s rákkutatás a háttérben.
A ház egy Fractal Design Focus G. Elől 2 db Arctic Cooling Silent F14 Silent, hátul 1 db Arctic Cooling F12 TC. Egy GT1030-as van még alatta passzívan (erre a Psensor 36-40 fok körüli hőmérsékleteket ír).
Reális elképzelés-e és ha igen, milyen hűtőt ajánlotok?Köszönöm előre is.
-
Szinyák
őstag
válasz
Pyroo89 #16134 üzenetére
Mert nem stabil boot loop.-ba megy vagy lazítsd az időzítéseket. játszani kell vele SoC volt emelés , ProcOD : 60ohm , ramoknak is lehet adni minimális + feszt. .. Nekem meg 3466 fölé nem tudom tornázni semmivel. ott a memória vezérlő határa ... 3200 .-n stabil mint a beton, 3466 már nekem is boot loop.-olt...
-
Pyroo89
tag
válasz
hokuszpk #16122 üzenetére
Na végülis sikerült megoldani , msconfigba kivettem a pipát a maximális memóriánál, meg toltam egy bios updatet így látja mind a 16GB a win, - köszi a segítséget,most már csak felkellene tolni 3200-re a Ramokat , de amint átrakom a profilt folyamatosan újraindul a gép :/ 2933nál jó , de viszont Aidaba csak 2397-et ír..hmm
-
Sziasztok!
Read onlyban jelen vagyok a topikban, és ha nem zavarna senkit, szívesen elvállanám a Topikgazdaságott a topikban, részben azért, hogy karban tartsam az összefoglalót.
Áldásotokat adjátok rá? -
DarkByte
addikt
válasz
DarkByte #15875 üzenetére
Tegnap végre megjöttek a komponensek. Egyelőre még nem értem az összeszerelés végére, de talpra állt már legalább.
A 3600-os RAM-ot sikerült az MSI BIOS-ában az AXMP Profile 1-el, de manuálisan DDR4-3200-ra álíltva elindítani és stabilnak is tűnik. Ez nekem indulásnak boldogság is
PUBG-vel próbáltam, 1440p Ultra-n közel 60fps megvan mindenütt, olyan 40-70FPS tartományban mozog. De ez ugye eléggé optimalizálatlan cím. Levéve high-ra és pár dolgot tovább butítva elég jól tartja a 60fps-t a legtöbb helyen.
Még egy 1080p H264 to x265 HEVC preset fast-ot próbáltam meg, és elképedtem a 48fps sebességen.
Másra nem volt időm.Durva milyen hűs ez az összeállítás és hogy mennyire semmi hangja nincs. Konkrétan rájöttem hogy a Sony erősítőmben zúg a trafó, amit eddig nem hallottam.
De legalább van headroom a procit húzni kicsit.
-
Amartus
senior tag
Érdemes várni februárig az új Ryzen 5 1600X-re?
i5-3550 + MSI Z77A-GD65 + GTX1070 + 16GB -ról gondoltam fejleszteni, de nem létszükséglet, inkább csak "kötelező" vérfrissítés.
-
nyulnyulu
senior tag
Én pont ezért választottam az 1500x et,szinte csak játékra és a magasabb órajel ugylátszik meghálálja,semmi probléma eddig,6600k váltott és eddig minden játékban hozza az intel szintet,van ahol jobb is.
-
edari
őstag
1-2 játékban elég ingadozó volt az 1600-as teljesítménye, itt-ott kevés fps volt, vagy laggolt néha. Hpetet kikapcsoltam, és elég sok helyen ez megszűnt. Fps stabilabb lett, laggok java része megszűnt.
-
Jó lett az összefoglaló, grat, csak a memória részt keveslem egy kicsit, főleg hogy azzal van a legtöbb probléma általában.
-
Pyroo89
tag
Sziasztok! Az alábbi problémával fordulnék hozzátok, ma összeraktam az új configot, ryzen 1600x , Giga X370 Gaming K5 , es G.Skill Ripjaws V 3200-es ramok, Bios látja a 16GB memóriat, Win 10 is, de azt írja csak 7,95 GB használható. Valami ötlet?
Előre is Köszönöm.
-
Cathulhu
addikt
válasz
herrkoser #16108 üzenetére
Azert nem kell annyira megijedni tole, az XFR siman rantja addig, lattam en mar 1.55-t is, szoval messze nem halalos dozis. Csak mondjuk nem fogja 10 evig birni a proci, ha azon hagyod.
#16109 ha sok magod van terhelve, magatol nem fog 4-en turbozni legjobb tudomasom szerint. Ha minden magot magas orajelen akarsz hasznalni, akkor kezzel kell OCz-ni.
#16111 epp melyik nap linkeltem, a hivatalos gigabyte OC guide is 1.4-1.5V-t ajanl, csak emelle meg egy extreme LLC-t is, na az mar szerintem is extrem
-
herrkoser
tag
Az én Asus lapom ha OC tunerre kapcsolok szépen 1.5-re pakolja a CPU feszt. Mikor megláttam majdnem dobtam egy hátast, annyira gyorsan még sose nyomtam meg reflexből a Default gombot.
-
lemusz
addikt
válasz
SECTORnooB #16106 üzenetére
Azért egy bolti eladót nem neveznék IT-s emberkének...
-
Cathulhu
addikt
válasz
Valdez #16104 üzenetére
Mert egyszer olvasott valahol valamit, vagy a haverjanak a haverja meselte, hogy talan volt olyan gyarto, akinek volt olyan BIOSa ami megolte a Ryzent. Amugy volt ilyen, csak epp Gigabyte, par napig volt elerheto, kinyirt 2 procit vilagszinten, de ugy latom ebbol azota altalanos betegseg lett egyesek szemeben.
#16103: ne aggodj, hulyeknek meg ne higyj
-
wreakz
tag
Sziasztok,
Szombaton vásároltam egy AMD Ryzen 5 1600X-t, és hozzá egy ASUS PRIME X370-PRO alaplapot. Eladáskor figyelmeztetett az eladó hogy figyeljek a feszültségre mert képes magát megölni. Ezt valahogy el szeretném kerülni, és a segítségeteket szeretném kérni. BIOS-t csak annyit láttam életembe hogy beállítottam a boot sorrendet. Bármivel játszok nem megy 3.6 Ghz felé, nem tudom normális-e ?! (Inteles voltam, ott mindig a turbo-s órajelen ment.) -
martin66
senior tag
Köszi skacok!
Én is köszönöm mindenkinek, aki részt vett a készítésben.(#16099) apa111 : köszi, jeleztem.
Ezt a mondatot ajánlom mindenkinek: Ha észrevételed van az összefoglalóval kapcsolatban, vagy valamivel bővítenéd, akkor írj SyMbioTe-nak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 8400F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i9-11900KF 3.5GHz LGA1200 (16M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor!
- Ryzen 5 5600G + Cooler Master Hyper hűtőborda / G.Skill AEGIS CL16 DDR4 3200MHz
- Intel Core i7-13700KF - 16-Core 3.4GHz LGA1700 Box
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- 100.000 ft -tól Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ASUS ROG Strix G18
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest