- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Külföldi SIM-ek itthon
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
SzlobiG #13502 üzenetére
Nekem még semmi gondom nem volt a PP-el.
Ki kell ismerni, és megfelelően használni, akkor nincs vele gond.
A 290-esen, bár nem tetszik, hogy csak offsetes feszt lehet belőni, mégis az nagyon tetszik, hogy ahogy nem kap 100% terhelést a kártya, azonnal leveszi a feszt és az órajeleket is.Nagyon profi, csomót spórol. Ugyanakkor rém amatőr, hogy DXVA alatt meg +90W üresjárathoz képest, na az annyira nem nyerte el a tetszésem.
Bár végülis kilőttem YT-on a HW gyorsítást, így megbékéltem ezzel.
-
HSM
félisten
válasz
SzlobiG #13456 üzenetére
Talán még mindig kevésbé szopó, mint NV-nél, ahol BIOS-t kell mókolni kis feszültségemeléses tuningért, ahogy láttam.
Nálam megy folyamat az AB, és még gondot nem okozott. Igaz, nálam csak a ventilátort vezérli, meg az OSD-t, tuning nincs.(#13463) ÁdiBá: Úgyérted, botrányosan rosszul optimalizált, egymagos DX9 game? Igen.
Ez csak Intellel fut jól, de szerintem egy 9590 is elvinné. Azért csak 20%-al erősebb egy FX8350-nél.
"Mind a két gyártó által tervezett processzorban 1 mag dolgozik, még is ég és föld a kettő...
Intel csal? Kétlem..."
Nem csal az Intel, csaképpen más koncepció. Intel-ben 4db erős mag van (HT-s hülyeséget hagyjuk) míg az AMD-ben nyolc gyengébb. Egy szálon nyilván lényegesen erősebb lesz az Intel, míg többszálon akár egy I7-el is pariban lehet az FX. -
Yllgrim
őstag
válasz
SzlobiG #10942 üzenetére
Bocs, ezt nem birtam kihagyni, ha mar fogyasztas...
meg ha valaki vesz egy gepet jatszani, legyen mar penze aramra is...
a teljes filmet itt lehet megtekinteni: FX8350 for gaming
-
daveoff
veterán
válasz
SzlobiG #10873 üzenetére
Köszönöm!
Majd jönnek eredmények, de egyenlőre élvezem, hogy végre tudok játszani.
(#10872) Cole86: Nyugodtan vágj bele egy i7-be, szerintem 3770K, vagy 4770K mindkettő jó választás. HT-vel nincs semmilyen probléma nem kell tőle félni, én csak az előnyét tapasztaltam, hátrányát még nem. BF4 pl kihasználja
-
Tomdriver
őstag
válasz
SzlobiG #10816 üzenetére
Igen, már én is tudom, de azt gondoltam hátha... Azért a 7870 cf óta sok idő eltelt.
Amúgy más játékokban nem próbáltam, még arra kíváncsi vagyok, máshol hogy teljesít.(#10817) andro93: Van egy GTX780-am is. Ha eladom az egyik Gaminget meg azt, megvan a Lightning ára, 'oszt még mindég marad egy Gamingem.
Hát majd meglátom, de látva Lightning eredményeit, megint elkapott a gépszíj... -
andro93
aktív tag
válasz
SzlobiG #10816 üzenetére
Ha az embert egyszer elkapja a gépszíj, nincs mit tenni, haladni kell az árral.
(#10811) Tomdriver: a helyedben megtartanám az Msi 290-et, Lightninggal sem leszel sokkal előrébb.
Én majdnem megbántam a 280X cseréjét is, de azért most örülök, hogy 290em van, Bf4 mantlehoz kell, meg sok játék alatt érezhetően nagy a különbség a két kártya közt. -
HSM
félisten
válasz
SzlobiG #10768 üzenetére
Kackac... Emlékszel a jó öreg GTX480-ra? Elrettentő példa volt évekig, ami a hűtését illeti. Vagy a közelmúltból a GTX670, de a GTX680 se lett egy nagy durranás. A kezdetben 1000 dolláros titánra már képesek voltak értelmes hűtőt tenni, én ettől még nem olvadok el.
A mostani Radeon hűtések ugyanazt a konstrukciót követik, mint a Titános NV hűtő, nagy Vapor kamra, sűrű lamellázásos légcsatornás/mókuskerekes tálalásban. Az NV ott nyer sokat, hogy nagyobb a GPU, és kevesebbet fogyaszt picivel, így sokkal jobban le tudja adni a hőt a hűtőnek. Egy a 7970 pl. ugyanezzel az AMD ref hűtéssel korántsem olyan vészes, ha nem tuningolod ki a világból... Persze, a 290-re illett volna valami komolyabb ref hűtést tenni, de akinek halk gép kell, úgyse refi az ideéális, szóval érthető a dolog valahol.
A szimpla radi amúgy tényleg kicsit kevésnek tűnik, de lehet elég lesz. A memóriákat, VRM-eket gondolom a venti fogja hűteni. Azért várjuk ki a teszteket, hangban is jó lehet ez a konstrukció és nem fűt be a házba, ami ilyen hőtermelésnél fontos lehet. Szerintem amúgy ez lenne a megoldás a jó refhűtőkre, egy ilyen kompakt vizes FC-es megodás, legalábbis 1-GPU-s esetben.
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
SzlobiG #10768 üzenetére
"Hűtés tervezés tekintetében a két gyártó össze sem hasonlítható..."
Azért ezt így kijelenteni kicsit erös, föleg hogy ez a vélekedés az nv egy darab hütésére alapul ami a 780-titan-ti sorozaton van. Azóta megy ez a melldöngetés a hütésre.
Másrészt nyilvánvaló, hogy a 290-en az amd nem rakott a hütésbe túl sok energiát. Ne gondoljuk már hogy gpu-t tudnak tervezni, de egy hütés bonyolultsága már meghaladja a képességeiket.
Valószínü a 295-re épp a refhütöt ért sok kritika miatt kerül ilyen hütés. -
-
válasz
SzlobiG #10521 üzenetére
Yep
Egyébként ez még mindig nem tudja rendesen monitorozni a kihasználtságot, a GPU-Z szuper, de Afterrel vagy 100%-n pörög ha ahhoz közel van, vagy 0-100 között cikázik akár 1 másodpercenként (ami a GPU-Z-nél mondjuk 25%)
Ez még senkinek nem, tűnt fel, vagy csak nálam ilyen?
-
válasz
SzlobiG #9256 üzenetére
Nem tudom, de nincs humorom megnézni /sanszosan alap alá nem megy/
A napi 1 kékhalál az fix, a + lap áram megoldotta, hogy ne legyen 10-20 percenként, de a fix 1 (pont mikor szídom a cuccot a barátomnak mindig, micsoda véletlen) az minden egyes nap meg kell, hogy legyen, mert mi az, hogy egy 120k-s kártya stabilan működjön egy nem éppen lom környezetben...
Ezt tartom tényleg felháborítónak, hogy megvette teszem azt az ember az alaplapomat 2010-ben 100k-ért, eddig vagy 4 generációnyi kártya volt benne, vagy 20 darab és no problem, de megjött a hiper modern 290 és azt mondja a lapnak, hogy nem vagy elég jó, végeztünk.Persze, mondhatjátok, hogy cseréljem le az elavult konfigot, de, mint az elején is megmondtam: elöbb repül a kártya.Ez az én makacsságom, mert a lap eszmei értéke több számomra, mint ennek a csodakártyának.
-
-
válasz
SzlobiG #8965 üzenetére
Ha belegondolsz, hogy 120k+-s hardver, ez nagyon lehangoló és gáz.
Olyan érzés, mint amikor ott volt a 130k-s 5970-m, majd mikor kijött a 6-s széria, olyan instabil lett az 5-s, hogy kénytelen voltál váltani, ha a régi drivert használtad amivel stabil volt, akkor meg sok fps-től buktál el...
-
HSM
félisten
válasz
SzlobiG #8557 üzenetére
Szerintem ezt játéka válogatja...
Nekem a tuningmentes 3570K-val bőven volt játék, ami a 30% CPU használatot is alig érte el 280X-el, ami azért annyira sokkal nem gyengébb...
A sima 2600 elvileg 3900Mhz-ig húzható is ráadásul. Szerintem ahova 3900Mhz nem elég, ott 4,5Ghz-en is baj lesz.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
SzlobiG #8188 üzenetére
A post-process szűrők fogyasztanak, mert azok a GPU shadereken futnak. Az AMD költ a legtöbbet a videók minőségének javítására, így sokkal több post-process szűrő működik a Catalyst-ban, mint más driverekben. Az NV az alap szűrőknél nem megy tovább, míg az Intel lényegében semmit sem költ erre.
Az új 14.1-es driverrel eleve nőtt a DXVA fogyasztás Radeonon, mert automatikusan aktív a 4K-s felskálázás a Full HD-s videókra.
Persze a szűrők kikapcsolhatók. Kivéve a felskálázást, azt csak később teszik azzá. -
HSM
félisten
válasz
SzlobiG #8188 üzenetére
Nálam a 280X-el akkor működik, ha asztal van, DVI monitor, és bekapcsol a képernyővédő. Nem szokott menni, mert én mindig zárolom a gépet, és a zárolóképernyővel nem működik a zerocore. Szval finnyás egy dög. De engem nem zavar az a 12W üresjárati fogyija. Sokkal többet nyerek rajta, hogy játékban 1000/1450-re alulórajelezve használom és alulfeszelve masszívan, legalább 50W megtakarítás játék alatt.
Szerk.: gondolom, ha megy a HW-gyorsítás, az a konkurencia GPU-ját is tornáztatja, és akkor az se fogyaszt olyan jól. Persze nem tudom biztosra, rég volt NV-m, de így tűnik logikusnak.
-
Ghoula
senior tag
-
Asbee
veterán
-
janos666
nagyúr
válasz
SzlobiG #7650 üzenetére
Nekem egy olyan szobában van, ami egyébként is raktár szerűség, mert ilyen időjárásban féltem a pára/köd lecsapódástól, és így is elég volt. De nyáron szerintem hiába viszem ki a garázsba, és húzom fix 100%-ra a ventit, az nem lesz elég 30 fokos környezeti hőmérséklettel (sőt, még egy szellős helységet is felmelegíthet a kánikulában pár fokkal, az már akár 35 fok) stabil 1000/1500 órajelekhez, hanem lemegy ilyen 650 köré, ami nem nyerő.
-
janos666
nagyúr
válasz
SzlobiG #7624 üzenetére
Részben mindkettőtöknek igaza van.
Télre nagyon jó volt, de mikor ~10 fok is volt odakint, akkor nagyon felpörögtek a ventilátorok. A nyarat biztos nem fogja bírni magas órajelekkel (még fix 100% ventifordulattal sem, de akkor már zavaró lenne a zaj a szomszéd helységben is), ha nincs légkondi a szobában, de ha az folyton teker, akkor az durván oda odaver az áramszámlának.
Én körbe fogom őket vizezni tavaszra, ha majd visszament a BTC ára, hogy adhassak el belőle. Aztán nem tudom ki vesz majd meg ennyi vízhűtéses 290(X)-et, de legalább kevesebb lesz belőlük az aprón, mint a refhűtős 280X-ekből. -
janos666
nagyúr
válasz
SzlobiG #7595 üzenetére
Lemenet...?
Én tavaly vettem egy használtat 125k-ért, majd később, mikor már tényleg hiány volt, akkor még egyet 135k-ért. (De utólag azt már megbántam, mert pont kifogtam egy olyat, ami még a gyári órajelet sem bírja rendesen, így csak annyival teker, mint egy sima 290, ergó sohasem dolgozza majd le a felárát a sima 290-hez képest, amit olcsóbban megkaptam volna).
Ma már csak 115k-t adnék egy használt 290X-ért (még ismerősöknek is). -
válasz
SzlobiG #7505 üzenetére
Is-is.
A tuningba már belenyugodtam (részben
), 1150 a GPU vége. minimális memtuningra is BS-t dob. Viszont a víz miatt nagyon idegesít a cicergés. A gépnek "nulla" hangja lenne, erre meg ott dolgozott ez a tücsök. Azért hajlok az X felé, mert csak arra van TDP limit mentes bios. Lenne barátságos áron 290X, lehet holnap, vagy holnap után már az lesz a gépben. A sima ma ment el tőlem. Gondolkodtam 780/780Ti-n is, csak akkor blokkot eladni nagy bukással és venni egy új blokkot drágán. Így viszont marad a 290/290X.
-
Milka 78
nagyúr
válasz
SzlobiG #7154 üzenetére
Ja csak kéne elé még egy komplett víz is én meg túl sokat cserélgetem a cuccaimat...viszont tényleg baromi drága.Az MK-26 Black+2x14cm venti(PWM vezérlés) hozzá 28-ból kijön,ellenben iszonyatosan nyagy.Hybrid hűtés(már ha elérhető lenne)28-29-ből szintén kijön és nulla hang+egész jó VRM hűtés.A kérdés az,hogy a +8 ropi az Extreme III-hoz képest(hűvös GPu,de csövön kell járatni a komolytalan VRM hűtés miatt és ezért a komolyabb feszelés sem játszik)mit takar.Ha van benne PWM vezérlés és a VRM hűtést is helyre tették akkor akár még meg is érheti.
N.Ferry : Néz meg egy MK-26-ot.Na az batár nagy
-
-
Laja333
őstag
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
SzlobiG #6547 üzenetére
[link] - itt mértek 64 fős multit, de csak i7-3770K-val.
(#6563) daveoff: Afterburner, FRAPS, és minden hasonló. Ezeknek nincs Mantle támogatásuk. A program nem képes felismerni az API-t. Mivel a Mantle-nek nincs dokumentációja, így arra is kevés esély van, hogy egyhamar működni fognak.
A mérést azt megoldja a BF4 egy beépített rendszerrel. -
-
válasz
SzlobiG #5604 üzenetére
Nem vitatom, valóban szánalmas:
Mikor meglett a 7950 CF már tudtam az ULPS problémáról, de megnéztem mit produkál vele:
5-ből 2x alapból kifagyott a gép vagy a 2 GPU 20%-n ment, volt, hogy 2D órajelen.
Tuningolva pedig 5/5x, mert összezavarta a drágaságot, hogy nem a Bios szerinti 3D órajelre kéne felugrani a 0-ról, kilőttem, azután nem volt a rendszerrel problémám többet, csak így utólag látva elég vicces, hogy játszottam évekig SLI/CF rendszerekkel, ami a(z)( ingadozó) Frametime-t illeti. -
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA 600W
- Samsung Galaxy A54 5G , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- BESZÁMÍTÁS! Gamer számítógép Asus B150M i3 6100 16GB DDR4 240GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Sharkoon 500W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest