Hirdetés
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Megvásárolható a Vivo X300 és X300 Pro Magyarországon, íme a hivatalos árak
- iPhone topik
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Műholdas AI chippel fedné le a bolygót a Samsung
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ghoula
senior tag
XFX biossal kapcsolatos aggályok jogosak, de mint írtam régebben, megy vele és ment vele fél évet tutira hibátlanul.

Strix/DC2 felépítése ugyanaz, amiben specifikus lenne a ref-től az a vrm-de 390-290 viszonylatban ua a felépítés. Nyilván önmagában nem működőképes,mert a ram méret,chip density más, de ezen paraméterek korrigálásával ok.
A paraméterezett bios meg editorral megoldható. Azért a 390 biost is nézd meg, a csökkentett VRM freki jótékony hatással lehet a hőtermelésére, légnél meg minden kis nüansz számít, ha már nem sikerült túl acélosra a hűtése
Nekem ha jól rémlik 7x az ASIC, így a tied ebben még jobb is lehet most, de ha rémlik, míg ti szívtatok a nagy fogyival,nekem egész emberi értékekkel elketyegett.
Ha garis,akkor persze a bütykölés macera, főleg, hogy backplate sem szedhető le a hűtő és a matricás csavar bontása nélkül, de a ventizés nem árt neki, amíg levegőn voltam, nekem is volt rajta.
A hűtő keret és a ventik viszont gari bukás nélkül leszedhetőek, így azzal azért futnék egy kört -
HSM
félisten
válasz
odorgg
üzenetére
Köszi a tippet, próbáltam.... Talán még emlékszel, én voltam az, aki a közfelháborodás ellenére csak 900/1250Mhz-en használtam a Giga 290 WF3-am, mert úgy volt csak halk, -20mV fesszel.
És persze, akkor még ez elég is volt mindenre, amit játszottam vele.Ez a mostani kártya is egész jól bírja, -20mV-al ez is jónak tűnik a gyári 1050/1350-es órajelein. Lehet, majd tesztelgetem még, hogy érdemes, 900/1100-on BF4-eztem vele, mikor barátnő aludt, ilyen 70 fokok és 1600rpm, néma csendes venti volt az eredmény.

(#39598) Ghoula: Igen, pont ez a bajom. Az XFX BIOS-al nincs bizalmam, mivel egy egész más felépítésű kártyáról való.
Strix is bár hasonlóan néz ki, mégis máshogy van megoldva, azt is kihagynám.
Szval én egy 390X DC2-ről származó BIOS-al lennék boldog, de még csak nyers 390X DC2 BIOS-t sem találtam neten. 
Rákukkantok majd erre az XFX/DC2 hibridre, köszi a linket!
De a szívem vágya egy eredetileg is ilyen karira paraméterezett BIOS lenne. 
Egyébként egész szépen megy.
A hűtésben szinte semmi tartalék nincs Vsync nélkül OC-re, ahogy használom, de gyári értékeken meglepően szépen elviszi, tolerálható zajszinttel.Amúgy a backplate kapott nálam egy ventit, meg majd adok neki mégegyet, az nagyon nem tetszik, hogy gyárilag beszorul oda a meleg, és szétfűt mindent a gépben ami a közelében van.

Az az érdekes, nekem volt előtte egy rövid ideig egy 290 OC DC2-m, és azon is ilyen 69% ASIC volt, a mostani 290X OC-m is 68%...
Enélkül szertinem nem is nagyon bírna vele a hűtő. Amennyire így másfél év távlatából emlékszem, a 290 WF3-asom, ami 80% ASIC volt, az alulfeszelt 900Mhz-emen alig fogyasztott kevesebbet, mint ez az Asus 290-em 1000-en.Bütykölni nem szeretném amúgy, még van rá másfél év garim, azt szeretném épségben tudni, szval addig marad a backplate átszellőztetése.

-
Ghoula
senior tag
Elvileg megy a sima XFX biosból moddolt verzió is, annak ellenére, hogy a voltageInfo tábla az ref-hez való. 2 féle biost találtam, ami DCII-höz való, az egyik a fentinek a DCII-es alap voltageinfo-val készült változata, illetve van egy olyan is, ami Asus 390 biosból származik
390XMod
"My mod bios based on asus strix 390xoc. Edit to work on 290/290x 4Gb, 3D clocks is 1000/1260, changed freqs and voltages, Stilt's Elpida BBBG timings for 1250&1375 straps, different fan profile, fSW set to 290kHz. After flash tools will detect Hynix, but it's not a problem."Ha jól rémlik, nálam most az XFX/DCII hibrid megy, de abban nem vagyok biztos, hogy ez az, amiben -6mV VRM offszet van, vagy ez ami még ráfeszel. Ezt bele kell kalkulálni, amikor fixálod a fesz értékekeket.
Egyetlen olyan anomáliát fedeztem fel eddig, ami szivatós, hogy driver nélkül a VDDCI fesz valami .08V, és persze ettől széthullik a kép.
2 megoldás van, remote desktop és úgy telepíted a drivert,
vagy driver telepítésnél visszaváltasz alap biosra, felteszed a drivert és úgy váltod 390-re.2 topik is megy oc.net-en, a modbios és az editálós, javaslom azért fusd át őket.
Én mondtam annó, hogy ha ésszel terheled ( pl vsync on), akkor nem rossz kártya, főleg ha újrapasztázod és mondjuk a backplate alá teszel pad-ot, hogy ne csak design elemként funkcionáljon.

Azt sem tartom kizártnak, hogy az oc verzióra jellemzően jobb chipek kerülhettek, mástnem utólagos leválogatással.
Meg lehet próbálni két normálisabb12es ventivel is,ha leveszed a burkolatot róla, de persze úgy az igazi,ha vizezed
-
-
HSM
félisten
válasz
Ghoula
üzenetére
Köszi!

Nézegettem rávaló moddolt 390X BIOS-okat, de nem találtam szimpatikust.
Nem tudsz véletlen egy megbízható, kész BIOS-t, amit Asus 390X kártya BIOS-ából csináltak?Valahol amúgy mókás, hogy bár sosem volt kedvencem ez a típus, mégis ilyenből sikerült megfelelőt találnom....
De mint írtam, szépen ellátja a feladatát. Főleg, hogy tettem rá hátulra ventiket, amik picit még besegítenek a PCB-t is hűvösen tartani. -
HSM
félisten
Naszóval, gondoltam bedobok pár eredményt az újdonsült VGA-mról, ami egy Asus R9 290X DC2 OC.
Amit beállítottam rajta, az +50% power limit és egy egyedi ventiprofil, mint eddig minden VGA-mnál.
Eredmények:
3DMark FireStrike: [link]
3DMark TimeSpy: [link]
Valley:
Valamint egy kör BF4 alatti hőfok-statisztikák, mindenféle kiegészítő hűtés alkalmazása nélkül:

A tuninghoz viszont nagyon csirke már ez a hűtés, azért ezt sikerült még kihozni belőle: [link].
Mivel a tuning nem volt tervben, így elégedett vagyok vele.

-
Cifu
félisten
válasz
dargelot
üzenetére
Felrakod a HWInfo programot, és elindítod sensor-only módban, alul bepipálod, hogy logoljon (Logging Start). Ezek után indítsd el egy tesztprogramot, például a Valley-t. Aztán a logot megnézed, hogy mi lehet a gond...
Mi fordulhat elő:
-Túlmelegszik a kártyán valami (pl. VRM).
-Valamiért szenved a táp (nem tudom milyen kártyával próbáltad, de lehet, hogy annyival kevesebb teljesítményt vett fel, hogy azt még simán kiszolgálta, de az R9 290-es már sok neki), ha megoldható, nézd meg másik táppal (vagy másik gépben, amelyben elég izmos táp van).
-Ha driver hiba, akkor próbálj meg egy régebbi drivert feltelepíteni (pl.: Guru3D.com-ról) -
dargelot
senior tag
Sziasztok!
Remélem tudok segíteni, mert mostanában nagyon sokszor megviccel a videokártyám, mely egy ASUS R9 290.
A videokártya nincs húzva, minden alapbeállításon megy. Több játéknál egyszerűen újraindul a gép, s Heroes of the Storm játéknál lehetőség van visszacsatlakozni, ámde mindig újraindul a gép. Anno 1404 játéknál is újraindul. Először nem voltam biztos, hogy a videokártya produkálja ezeket a dolgokat, de miután kipróbáltam egy másik kártyával a játékokat, láttam hogy a hibák nem jelentkeztek. Túlmelegedés? 55-60% ventilátor működés mellett 60-65 Celsius fokig megy el, 100% ventilátor teljesítmény mellet maximum 52 fokig, s így is újraindul a gép. Nem tudom mi lehet még a gond, talán driver hiba, mert egy hete csinálja körülbelül ezt a hibát.
Minden tanácsot szívesen fogadok. Előre is köszönöm.Üdv, dargelot
-
Don't Panic
senior tag
vapor x
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
asaca
tag
Nekem van 1 giga 390 g1.Csak iszonyú forró meg hangos. Van itthon egy Antec kühler 920-am.Szerintetek ráoperáljam? El fog bírni vele? Szereztem alu lemezt vágok lefogatót.Meg venti is van a vrm hűtésére. Csak azok izélek hogy nem fogja bírni meghűteni és feleslegesen dolgoztam.
-
oliba
őstag
válasz
colossal89
üzenetére
Igen, kb a gyári szint lehet, vagy még annyi sem. Túlzásokba sem kell esni, de 5w/mk fölött már nem lesz gondod a gyári megoldásokkal. Phobya gap padot viszont ne vegyél, mert az brutál kemény.
-
Raggie
őstag
válasz
Gtaati
üzenetére
Minél vékonyabbat!

Komolyra fordítva a szót: sajnos ha nincsen pontosan leírva akkor szét kell szedni és megmérni.
1-1,5 mm vastag szokott lenni általában. Ha referencia PCB akkor az EK full cover block-ok honlapján általában van leírás róla, de néhány speckó PCB-ről is akad.A gap pad-oknak a lényege az, hogy nem csak hőt vezetnek, hanem effektíve távolságot is áthidalnak, és teszik ezt úgy, hogy közben azért a lehető legtöbb hőt is átvigyék. Ez a különböző magasságú kis áramköri elemek hűtésénél lényeges, mivel azoknak nem mindig olyan egzakt a PCB-től számított magasságuk, mint a PGU chipnek, ezért nem is lehet őket pasztával hűteni, mert amikor az egyikre már rászorulna a borda, akkor a másiktól még tök messze van.
-
Gtaati
őstag
-
Raggie
őstag
válasz
Gtaati
üzenetére
Hiába jó a hővezetése ha vastag! És a hővezetés ugye távolság függő elég erősen( W/mK).
A paszták felkenésük után kb századmilliméteres vékonyságúra vékonyodnak a GPU és a hűtő között.
A GAP-PAD meg kb fix vastagságú. Kicsit összenyomja a hűtőborda, de messze nem olyan vékonyra mint a pasztát.Egy fele olyan jó hővezetésű paszta is veri a kétszer jobb vezetésű gap-padot valós teljesítményben.
11 W/mK-s pad egyébként: LINK -
Gtaati
őstag
-
oliba
őstag
válasz
colossal89
üzenetére
Ne hasznalj, mert eleg szar. 11w\mk-s padnak meg emberi ara van, inkabb afele nezelodj
Laci.csabi: nem letezik olyan kartya, amin valogatott chipek vannak
-
qukesz
senior tag
Sziasztok!!!
Kapok kipróbálás gyanánt egy R290x Matrix Platinum-ot.
Esetleg van valakinek erről a kártyáról valami tapasztalata?
GPU és VRM hőfokok stb.
Köszönettel: Gabi -
BullKoxa
őstag
válasz
colossal89
üzenetére
Én anno 6 W/mK GAP-PAD / Thermal-pad /- használtam, ( a zöldet nézd ) . Még a 7950-hez használtam.
-
colossal89
tag
Használtatok e már ilyet gpu vrm hez? Thermal Conductivity: 3.2w/m-K GAP PAD Most akarom majd cserélni.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Van 16.9.1 hotfix. Frissült benne a vulkanapi driver.
-
Cifu
félisten
válasz
lowzor
üzenetére
Ugyanígy jártam a Radeon 7950-esemmel. Először az egyik ventije adta meg magát, aztán a másik.
Én fogtam, és leszedtem a hűtőbordáról a műanyag borítást, amibe a ventik be vannak építve. A hűtőbordára ráhefteltem két 12cm-es ventit, a tápkábelüket összekötöttem, és a régi ventik kábelének végéről levágott drótra forrasztottam. Tökéletesen működött, jóval csendesebb volt max. fordulaton is és valamivel alacsonyabb volt a hőmérséklet is.
Szerk.: Persze ha a ventivezérlő adta meg magát, az gáz... Mondjuk akkor is bekötheted a ventiket bárhová (alaplap, külön ventivezérlő, esetleg direktbe).
Amúgy az Ipon gariról vegyesek a véleményeim. Arra készülj fel, hogy legalább 30 napig nem lesz videókártyád... Én inkább heftelnék, ha a kártyával amúgy nincs gond...
-
lowzor
veterán
válasz
colossal89
üzenetére
Van gari szerencsére az iponba.
Driver reinstall természetesen volt, meg más drivert is próbáltam. Ha 80%-ra belőttem a fordulatot AB-ben, akkor elindult, de mikor visszavettem megint leállt. Akkor gari lesz.(#39540) GAbre:
Valszeg a ventivezérlő elektronika halt meg.
-
lowzor
veterán
Hali!
Van egy Sapphire R9 290X Tri-X-em és ma észrevettem rajta, hogy sem a GPU Z, sem a Hwinfo nem monitorozza a ventijeinek a fordulatszámát (korábban monitorozták természetesen), valamint a terhelés alatti hőmérséklete is magasabb, mint lennie kéne. Alánéztem és észrevettem, hogy nem forog a 2. ventije. Egyáltalán nem indul el, még terhelés hatására sem. Valakinek volt hasonló problémája?
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
colossal89
üzenetére
Nem akarok maxig menni, ha nem muszáj, mert ha jól tudom, ugye 1,05V az ajánlott VDCCI fesz.

De akkor a ~20mV még belefér, köszi.

-
hackeeeee
Jómunkásember
Aux fesz meddig "egészséges"? 15-20mV még belefér?
Pöccintettem neki, és úgy néz ki rendben van az 1700MHz, nincs BS.
-
Gtaati
őstag
válasz
antihero0112
üzenetére
Helló!
Hát ha ez így van akkor az én tv-el is baj van. Nem tudom, passz. Az azért furcsa h több tv gyártó esetén is ez fennáll...
-
Gtaati
őstag
válasz
antihero0112
üzenetére
Nem hiszem, hogy a tv-vel lenne gond, szerintem ez szoftvere, vagy a játék vagy a driver!
-
Gtaati
őstag
válasz
antihero0112
üzenetére
Helló!
Ezzel a problémával én is találkoztam. Lehet, hogy a tv frissítés adatai kamu, de én fraps-al is ellenőriztem. Belépek a játékba 30fps a tv vga fix 60hz-re van állítva. Szemmel láthatóan a játék nem is olyan folyamatos. Belemegyek a grafikai beállításokba változtatok felbontást vagy vsync-t visszalépek és megy minden szépen 60fps-el gond nélkül folyékonyan. A baj az h ezt minden játékindítás után el kell játszanom, de megoldást nem találtam még rá...

-
Casoli
őstag
válasz
antihero0112
üzenetére
A TV-knél a Hz csak kamu adat. Minden ami legalább 100Hz, az képjavító technológiát jelent.
-
antihero0112
tag
válasz
hackeeeee
üzenetére
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, sőt kettő is.
1. Van egy Samsung UE32J5500-as TV-m, ezt használom monitornak, elvileg 100Hz-et tud a TV, de csak 60Hz-et tud a géppel összekötve. Erre valami megoldás?
2.GTA V-özök mostanában, elég sokat, mióta kijött a Cunning Stunts-os update, van viszont egy elég zavaró dolog, ha belépek a játékba akkor csak 30Hz-re állítja magát, de a beállításokban 60Hz van megadva. Viszont ha vissza állítom 30-ra, és megint 60-ra, akkor megy 60FPS-el fixen. Újratelepítés is volt már, kártyacsere is volt közben, de nem oldotta meg egyik sem. Valaki találkozott ezzel a problémával?
Ui: nem válasznak szántam, bocsi.

-
hackeeeee
Jómunkásember
Az új trixx-et próbálta már valaki?
-
válasz
Gtaati
üzenetére
Személyes tapasztalatom nincs velük, van itt valaki a fórumon( nem jut eszembe, hogy ki
), vele beszélgettük, hogy végig próbált jópár ventit a bordán, pl.AC F12-t is, és messze a scythe ventik voltak a legjobbak. Halkan és jól hűtöttek...
sorry,de csak ennyit tudok segíteni, esetleg itt is kérdezhetsz a témával kapcsolatban. -
juve600
nagyúr
Sapphire R9 390 NITRO
2 óra BF1 BETA,BF4,SNIPER ELITE V2
max 65 fok,vrm max 71 fokazhem ez egész jó,hangja nincs,fps az van

-
juve600
nagyúr
válasz
darealkilla
üzenetére
nekem ma jött meg a sapphire nitro,eddig nagyon jó,halk és hűvös
-
Madai95
tag
Sziasztok
R9 390 et tervezek venni, de nem tudok dönteni a gyártók közt most gigabyte van, soha többet gigabyte kártyát... Nézegettem asus-t msi-t sapphire-t , meiknek van jobb hűtője? -
juve600
nagyúr
üdv
Sapphire R9 390 NITRO merre tolja ki magából a meleg levegőt ???
CM HAF XB házban van és a felsö 200mm ventit befelefújóra vagy kifelefújóra állitsam ??

Új hozzászólás Aktív témák
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- iPad topik
- Hirtelen rájött az AMD, hogy mégsem szűnt meg egy funkció az egyes Radeonokon
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Hobby elektronika
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xbox tulajok OFF topicja
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Megvásárolható a Vivo X300 és X300 Pro Magyarországon, íme a hivatalos árak
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 Pro 128 GB Arany 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPad Pro 13 2024 M4 16GB/2TB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Keresünk dokkolókat
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3082
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

És persze, akkor még ez elég is volt mindenre, amit játszottam vele.
Strix is bár hasonlóan néz ki, mégis máshogy van megoldva, azt is kihagynám.
Szval én egy 390X DC2-ről származó BIOS-al lennék boldog, de még csak nyers 390X DC2 BIOS-t sem találtam neten.
De a szívem vágya egy eredetileg is ilyen karira paraméterezett BIOS lenne.
A hűtésben szinte semmi tartalék nincs Vsync nélkül OC-re, ahogy használom, de gyári értékeken meglepően szépen elviszi, tolerálható zajszinttel.
Enélkül szertinem nem is nagyon bírna vele a hűtő. Amennyire így másfél év távlatából emlékszem, a 290 WF3-asom, ami 80% ASIC volt, az alulfeszelt 900Mhz-emen alig fogyasztott kevesebbet, mint ez az Asus 290-em 1000-en.
De mint írtam, szépen ellátja a feladatát. Főleg, hogy tettem rá hátulra ventiket, amik picit még besegítenek a PCB-t is hűvösen tartani.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)