- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
darealkilla
aktív tag
válasz
darealkilla #42965 üzenetére
Most 85 fok GPU, 65 fok VRM, 160W fogyasztás (950MHz, 1008mV) és befagyott fél perc furmark után....
-
darealkilla
aktív tag
-
darealkilla
aktív tag
Sziasztok,
problémás sapphire nitro 390-et kell megvizsgálnom, 2016-os vétel, pár hónapja black screen fagyások, van hogy unreal munkakörnyezet, van hogy böngészés, vagy akár win asztal közben, a gyári 1040MHz-en.
Elhoztam a saját gépembe, bios mod-dal visszavettem, max. 950MHz a GPU, vRAM 1500MHz, 1000mV, a felső végén 1100mV a GPU fesz.
A helyzet nem változott, bármikor képes black screen-el lefagyni, most pl. 950MHz-en 1008mV-nál, 80 fok mellett.
A driver a 2019.08.20-án megjelent verzió, win10 1903 oprendszer. -
darealkilla
aktív tag
válasz
BullKoxa #39469 üzenetére
Némi alulfeszelés, 1000/1600, a gyári hűtővel, AB-ben 60 foktól indítom a ventiket, többnyire 55 fok körül van, ha csak asztali munka meg böngészek, akkor ne forogjon. A gép nem "klasszikus" házban van.
Ha játszok, az már mindegy, csak addig álljon mozdulatlanul, mert más venti amúgy nincs. -
darealkilla
aktív tag
válasz
süttyő #39465 üzenetére
A táp elég lesz, ha a házon rajta van az oldala, akkor kell valami venti előre vagy hátra, mert a táp ventije nem húz ki annyi levegőt a házból.
33 centibe beleférnek ezek a kártyák.
290x helyett sima 390-es és akkor 8 giga vram van, azzal tovább elleszel.
Egy 380, 285 se rossz, ha nem full HD-ban játszol, akkor meg bőven jó. -
darealkilla
aktív tag
válasz
Gtaati #39460 üzenetére
Kevés gyártónál van grafikon a PWM-hez, az egyik linken írják, hogy a ventik 99%-a nem áll meg, az említett tipust is kézzel be lehet pöccinteni, ha van 10% PWM.
A legtöbb az Type A venti:
Habe mich jetzt mal in die Spec eingelesen: http://www.formfactors.org/developer...e_PWM_Spec.pdf S.16 Es gibt genau 3 PWM Betriebsmodi:
Type A Operation, Minimum RPM, Stay on at Minimum RPM
Type B Operation, Stay On at Minimum RPM, Off at 0% RPM
Type C, Operation below Minimum RPM, Min, RPM = Starting RPM -
darealkilla
aktív tag
válasz
Gtaati #39454 üzenetére
Én is ilyenen töröm a fejem, van 3-ba elosztó is, ennek alkalmasabbnak néz ki a csatlakozója (a bevágás máshol van).
Artic F12 PWM-et tettem rá, de mindig forgott (a gyári megáll). A grafikon szerint is 4-500-al megy 0% PWM-nél, de nálam 700 körül ment...
Van a Scythe Slip Stream 120mm PWM (SY1225SL12LM-P), ez elvileg megáll, itt írnak róla, meg itt németül.Nekem morpheusra kellene, akkor csak játék közben menne a venti (az az egyetlen venti a gépben), mert a gyári hűtővel az MSI 390 60 fok körül táncol böngészésnél.
-
darealkilla
aktív tag
válasz
Gtaati #39417 üzenetére
Ha így egy sorban vannak a VRM FET-ek, akkor jó rá a morpheus bordája.
Bár nem rossz az a VRM hűtés, maradhat is akár.
A RAM fedő lemezt is telerakhatod sünivel, ha elfér a morpheus alá, bár az úgy plusz egy réteg lesz a hőátadásban.
Én MSI 390-re raknék morpheus-t, töröm a fejem én is, megtartanám a hátlapot. -
darealkilla
aktív tag
válasz
Raggie #39342 üzenetére
Ja, azt látom, hogy 0% pwm mellett is 4-500-at forog a grafikon szerint, de nálam 7-800-at...
Sajna nincs minden gyártónál grafikon, így fogalmam sincs, hogy mi állna meg 0% pwm-nél az eszem az megáll
Ja, jó lenne 4096 shader meg 16 GB HBM, de lesz min. 200 rugó.
Ha veszek morpheus-t, a gyári MSI ventiket kell ráraknom, mert nem tudom mire cserélni...
-
darealkilla
aktív tag
Sziasztok,
sikerült végre két ilyen ventit (grafikon is van) kötni az MSI 390-re.
De állandóan forogtak, még 0% PWM mellett is, de nem ám 500-al (ahogy a grafikon szerint kellene) hanem 7-800 körül.
Ha meghajtottam és meghaladta a pwm jel a 30%-ot, akkor szépen ment is feljebb a fordulatszám, 900, 1000 és így tovább.
A gyári ventik viszont megállnak 0% pwm mellett, úgy állítottam be a kártyát (afterburnerrel) hogy 60-ig 0% pwm legyen, onnan kezd el emelkedni, így desktop használatnál nem forog.
Keressek más ventit? Látom, hogy ez 0% pwm mellett is pörög, lehet, hogy van olyan ami nem? Javaslat?
5 és 7 volt nem jó,a VGA-n lévő 12 voltot szeretném használni. -
darealkilla
aktív tag
nálam a BF4 mantle módban max-on eléggé furmark-szerűen 100%-ra hajtja a gpu-t
-
darealkilla
aktív tag
válasz
darealkilla #31209 üzenetére
Meg nálam a vga alatt van a passzív cpu hűtő, bár az alapfeszen 4 gigán hajtott ivy nem egy kazán...
-
darealkilla
aktív tag
Nálam nincs házban, az alaplap fordítva van, tehát felfelé néz a vga hűtése.
A venti profilt átállítottam, hogy csak 69-től induljon, így álló ventikkel a 24 fokos szobában 64-65 fokos a gpu. (Aztán lehet, hogy hosszú távon inkább kicsit mennie kellene az egyiknek, de nálam csak a vga-n van venti, ne menjen már mindig...)Gondolkozok rajta, hogy két 12 centiset teszek rá, mert a nagy piros-fekete műanyag, ami a gyári ventik körül van, szerintem sokat visszafog a meleg levegő természetes felszállásából.
Leszedem a gyári ventiket a piros-fekete kerettel együtt, pont a helyükre fér két 12 centis PWM-es, még be is kötöm a vga-ra, hogy azokat is szabályozza. Gari matricát ezzel még nem érintek.A furmark alatti 75-77 fok nálam is a csúcs, de akkor már 2-2500-at forognak a kb. 10-11 centis gyári ventik.
-
darealkilla
aktív tag
Én MSI 390-et vettem, nem cicereg furmark alatt se, (77 fokig megy fel ilyenkor, de nálam nem házban van), IDLE 60 fok körül van.
Csak két venti, de 2,5 slot-os a hűtés, nagyobb a bordák hőleadó felülete (a plusz fél slot a ventik helye, máshol a 2 slot-ból jön le a ventik fél slot-ja), a VRM-re is jutott vas. A gyári ventik könnyen cserélhetőek két 12 centisre. -
darealkilla
aktív tag
Sziasztok,
lett egy MSI 390-em, ami nem mindig akar 0,891 volt-ra visszamenni 2D ben, 0% GPU load mellett.
Megáll 1,078 volt-on (300 MHz mellett), ami miatt melegszik, meg a venti is elindul, ami azért zavar, mert ez az egyetlen venti a gépben...
Frissebb BIOS nincs a kártyára, keresgéljek az afterburmer-ben? -
darealkilla
aktív tag
válasz
Armando_19 #29656 üzenetére
Én is most veszek majd, MSI-t néztem ki, 2,5 slot-os a hűtés (nagyobbak a bordák, a többinél a bordákból vesznek el helyet a ventik, pl. Giga, Asus) és 3 év gari van.
Sapphire Tri-X már 3 ventis, de csak 2 év a gari. Asus Strix jöhet még valamikor szintén 3 évvel és 3 ventivel.Bár ez a 3 venti is érdekes, mert az MSI-n 2 darab 10 centis van, máshol ahol 3 van ott meg csak 8 centisek.
Tuning-ot nem néztem, de akkor tennék rá egy Morpheus-t két 12-es ventivel, amit a gyáriak helyére kötnék be, hogy megálljanak, ha nincs terhelés.
-
darealkilla
aktív tag
válasz
Malibutomi #29553 üzenetére
Az MSI-nek 3 slot-os, (nagyobb mint a Giga 2 slot-os hűtése), csendesnek, jónak írják a tesztek, egyelőre ez áll nyerésre. Még kb. 2 hét mire megveszem, addig gondolom nem lesz új piacra lépő...
-
darealkilla
aktív tag
válasz
Malibutomi #29548 üzenetére
Akkor vegyek pl. egy GIGABYTE G1 GAMING 390-et, hagyjam rajta a gyári hűtést?
Vagy MSI R9 390 GAMING? (Bár a Gigán több a kimenet...)
Sapphire csak két év garis, így kimarad...
ASUS R9390-DC2?Az EVGA kártyákon kívül mindenhol garivesztéses a hűtő csere?
-
darealkilla
aktív tag
Sziasztok!
Melyik 3 év garis 390-es kártyán nem védi matrica a hűtést?
Raijintek Morpheus-t tennék rá, de nem akarom ezzel elcseszni a garit.
A két 12-es ventit a kártyáról hajtanám, hogy megálljanak, ha nincs terhelés.Vagy várjak egy Asus Strix 390-re, annak van olyan jó a hűtése (?), mint a Raijintek Morpheus-nak, ne szenvedjek a szereléssel?
Nem házban van a gépem, hanem nyitott asztalba építve, fordítva van az alaplap, felfelé néz a vga ventije.
Ezek a merevítő fém hátlapok nem zárják el a levegőtől a NYÁK-ot? Van sok alkatrész, ami a NYÁK-ra adja le a hőt, sok VRM FET is ilyen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Windows! Logitech Mx Keys Magyar!
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest