- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Google Pixel topik
- Prohardver app (nem hivatalos)
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
Új hozzászólás Aktív témák
-
kugyu21
senior tag
válasz
Kernel #10155 üzenetére
Természetesen a 1.5V-ot nem akkumulátorra, hanem elemre értettem. Amíg nem találtam rá az Eneloop-ra, addig elég sokat játszottak még nálam alkáliak, azok között tapasztaltam a névleges fesz. vagy ahhoz közeli érték melletti áramhiányt, és nem egyszer/kétszer, de akkumulátor esetében is láttam már ilyet (pont az említett zöld Tronic). A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a leépülőfélben lévő áramforrások nálam nem azonnal selejteződnek ki, hanem elöbb még átkerülnek olyan eszközbe ahol kevésbbé vannak terhelve, ahol még el tudják látni a feladatukat.
-
GZoli7
senior tag
válasz
Kernel #10155 üzenetére
Kicsit utánanéztem, és tényleg így van, hő hatására csökken az ellenállás.
Magyarázatot is találtam:"Az elektrolitok elektromos vezetése exponenciálisan nő a hőmérséklet növekedésével.
Ez egyrészt a disszociáció mértékének, másrészt az ionmozgékonyságnak a növekedésével
magyarázható."
Forrás! -
kugyu21
senior tag
válasz
Kernel #10152 üzenetére
Tudom, hogy nem ildomos, de én a szentségtörés féle mérést alkalmazom. Mérő áramkört nincs kedvem építeni, viszont gyakran találkoztam már olyan akkumulátorral és főleg elemmel, ami a feszültségmérésnél hozta a névleges kapocsfeszültséget de mégsem tudott működtetni semmit. Ezekre egy pillanatra rámérve a rövidzárlati áram 20-50mA , vagy már nem is mérhető. Ez az átfolyó áram egyrészt nem igazán megterhelő ezekre a példányokra nézve, másrészt rontani már nem fog rajtuk, viszont megmagyarázza, hogy a mért 1,5V miért nem képes munkavégzésre.
Egy frissen feltöltött Eneloopon nyilván nem mérek ily módon áramot, nem heggesztek vele.
Köszi a magyarázatot, csak arra voltam kíváncsi, hogy mi a kémiája annak, hogy a melegebb elektrolitnak kissebb a belsőellenállása? Víz esetében pl. nem emlékszem, hogy említettek volna ilyet a tanulmámyaink alakalmával. -
Predator2
addikt
válasz
Kernel #10033 üzenetére
Helló
Köszönöm az alapos elemzést, ígéretesnek tűnik a töltő. Viszont jól látom, hogy itthon nem lehet kapni?
Szerinted/szerintetek hol lenne érdemes beszerezni? Eredeti legyen, elfogadható árban, és ha gond van esetleg gariztatni is lehessen.És, hogy egy kicsit bonyolultabb legyen az ügy, lehet ehhez a töltőhöz átalakítókat venni amivel más típusú akkukat is tölteni 18650 stb...?
Vagy ha nem, akkor mit szólsz ehhez az univerzális töltőhöz? [NITECORE Digicharger D4]
Rosszabb/butább mint a Ismart FT2000?(#10037) TeeJay
Képet tudnál mutatni róla, melyiket is keresse az ember pontosan? Lehet veszek egy csomagot kipróbálom milyen. (A bolt honlapján nem szerepel ez az akció) Vagy ez akar lenni? [link]
(#10038) kugyu21
AAA-ból eneloop pro-kat vettem! (Fejlámpába/mp3 lejátszóba) sokat használom majd.
AA-ból vagyok gondba. Ádyka hirdetésében szereplő:
ULTR∆TECH INST∆NT ACCU Ready 2 Use LSD 2300 mAh AA vagy a Lidl-ös akkun gondolkodok.
Sima lámpába kerülne, nem sokat lenne használva.Apropó, olcsón honnan lehet rendelni szerintetek eneloop/eneloop pro akkukat (AA) méretben?
Sok a kérdés, de remélem segítetek a válaszokkal.
Üdv -
Kernel
nagyúr
válasz
Kernel #10030 üzenetére
Itt látszik a különbség a két kijelző között.
La Crosse BC / Voltcraft IPC1 széria:
Ismart FT2000:
Ω (impedanciamérés)
Timer (manuálisan időzíthető töltés, óránkénti lépésekben)Különválik a Refresh / Repair mód, erről itt lehet olvasni:
Úgy néz ki szerintem, a fejlesztés, amin 1 évig dolgoztak, ismét a La Crosse technológián alapul lényegében.
Viszont kiküszöbölték a kb. 15 éves konstrukció lötyögő gombjait, szétszedhető lemezes mikrokapcsolóit, a kijelző pedig háttérvilágítást is kapott.
-
llaszlo
veterán
válasz
Kernel #10014 üzenetére
Tehát, akkor az sem bírja a nagy áramimpulzusokat?
Akkor milyen Cd-s akkut érdemes venni vagy inkább ilyen eneloopot (az kb 2800Ft lenne)? Cd-ből ami elfogadható áron is van. Mert láttam Sanyo-t 700mAh-st aminek 1100Ft darabja. Az elég sok.
Másik kérdés, hogy a hozzáadott töltő mit bír. Mert ha túl nagy kapacitásút teszek bele, akkor lehet, hogy fel sem tölti? Most 2800mAh volt benne, de ha bele tesznek 4x1000mAh-t, az már lehet, hogy sok? -
Kernel
nagyúr
válasz
Kernel #10006 üzenetére
Megnéztem közben, a BC 700-nál 2-3 másodperc rátartás után lehet üzemmódot váltani, amennyiben valamilyen üzemmód már folyamatban van, vagy úgy indítom, hogy előbb berakom az akkukat, csak utána dugom be a konnektorba. (Szoktam így is.)
A kezelési utasításban szerepelt valami 4 mp, de azt most nem néztem.
Ha berakok egy cellát, de még nem állt üzemmódba, addig rátartás nélkül lehet váltani.
-
llaszlo
veterán
Akkor jól gondoltam. Csak az nem jutott eszembe, hogy két féle fesz-szel is működhet. Pedig a laptop hálózati töltők is ilyenek most már.
Amúgy ha elektronikát akar valaki tanulni, hol érdemes kezdeni? Sajnos a fősulin nem igazán hozták meg hozzá a kedvem. Hobby szinten viszont érdekelne. Már többször is hasznát vettem volna.
-
llaszlo
veterán
OK, értem.
Köszönöm a kimerítő választ.
Lenne is két kérdésem. Ha van egy lámpa ami 3.7V-os Li-ion 18650-es akkuval megy. Akkor adapterrel 3db 1.2V AAA-s NiMh-es akkuval is működik?
Illetve egy 1.2V-os AA-s NiMh-es akkut gondolom, hogy nem lehet lecserélni egy ilyen 3.7V-os 18650-esre és azt belerakni az eszközbe.
-
llaszlo
veterán
Automatikusan felismeri. Nem hinném, hogy egy ilyen áramkört olyan nagy cucc lenne összedobni. A kijelzős töltőknél sem kell állítani, hogy meddig töltsön. Magától felismeri az akkut és úgy tölti. Eleve a töltőáram is más, azt sem csak hasraütésből választja a töltő. Nyilván az elektronika felismeri az adott típust.
Nem vagyok eletro műszerész, de ennek a felismerésére megépíteni egy áramkört nem nagy kaland.Vagy mi van azokkal a töltőkkel amiknél szintén csak egy érintkező van. Kijelzőjük van és maguktól választják ki a típust? Mindjárt keresek egy ilyet.
-
llaszlo
veterán
-
llaszlo
veterán
Azt veszek, csak még nem tudom, hogy honnét. Mert a dealsmachine-on nem ingyenes a szállítás. Mert piszok módon felszámolnak egyéb díjakat amiket nem lehet sehogy sem kiixelni. Kuponnal azért lehet némileg csökkenteni az árat, de ez elég mocsok dolog szerintem. Így 19.14USD Kupon nélkül még több.
Csak nem szeretem az ilyen mocsok oldalakat amik oda írják, hogy Free shipping aztán meg felszámolnak egyéb díjakat.
A gearbest-en kuponnal olcsóbban kijön, mint amennyiért ki van írva, úgy 19.11USD. Kupon: CyberMon8, vagy Christmas8G 8% engedményt ad és free shippinget.
Megbízható hely a gearbest vagy inkább a dealsmachine-t válasszam? -
kugyu21
senior tag
Én meg a CO érzékelőből kiöregedett elemeket használom a műszerbe. Oda bizonytalan akkumulátort nem tennék és abból kikerülve pedig van bőven utánpótlás a műszer részére.
De az AAA, AA méretű elemeknek és akkumulátoroknak is megvan az elhasználódás függvényében meghatározott felhasználási lánca. -
szabifotos
senior tag
Köszi!
A másik közben feltöltött, azt kivettem. Aztán nem sokra rá jelezte, hogy full a párja is. Ezek úgyis elég régi akkuk. Majd lesznek új LSD-k hamarosan. Amit viszont érdekes volt tapasztalnom, hogy az elvileg párban levő akksik közül, az egyiknél elég hamar full-t jelez a másikkal meg szöszöl órákig.Na ezért (is) jobb ez a töltő mint az előző kaka időzítős, mert így ugye simán beletettem volna párban abba, közben meg az egyik le sincs merülve.
-
Gh0sT
addikt
Köszönöm a választ!
Egy darab AA elemmel működik az egerem, ez akkor előny, ha jól értelmezem? Eddig gondosan ügyelve úgy használtam, hogy felváltva egy pár akkuval, egyszer az egyikkel, egyszer a másikkal. Valószínűleg ennek nincs sok jelentősége, mivel ezek az elemek más eszközbe nem kerültek bele, de próbáltam őket egyformán terhelni.Más:
1. Honnan tudom kideríteni, hogy az x éve vásárolt akkuk közül melyik LSD?
2. Betettem a fenti akkukat az IPC-1L töltőbe egy refreshre, gondolom ártani nem árt nekik. A régi töltőm már nem igazán volt képes őket feltölteni, gyakorlatilag 2 nap alatt megadták magukat az egérben. Az IPC kijelzőjén már láttam olyan értékeket, hogy 1700 mAh, ez ugye azt jelenti, hogy a jelenlegi kapacitásuk ekkora? Illetve most a töltő ezt az értéket valahogyan megpróbálja feljebb tornázni? A V érték jelent valamit, tudom/kell állítani, vagy csak tájékoztató jellegű adat? -
C. s.
addikt
Andrew31, Kernel:
Ebbe belesétáltam. 1 év garit ígértek rá, vissza fog menni a boltba, remélem, nem kezdenek kekeckedni, hogy ők nem hallják a bolt nyüzsgésében.
Köszönöm mindkettőtöknek!
Tudtok ajánlani olyan gyorstöltőt, ami C típusú akkut is tölt az AA és az AAA mellett? De nem ezért cserélem, csak ha már lúd, legyen kövérebb. Ha nincs, megpróbálok Szegeden fölhajtani vmelyik boltban egy Voltcraft IPC-1L-t, azt ajánlották már itt. Ugye az jó fajta és 1 vagy 3 db-ot is lehet vele tölteni?
-
Hacsii
csendes tag
Most egy Eneloop Pro-t (BK-3HCCE) (is) kezdtem el tesztelni.
1 nap után: 98%
10 nap után 95% a maradék töltöttség.
Ez semmivel nem rosszabb mint a sima 1900-es Eneloop (HR-3UTGA) aksi (igaz ez nem mai gyerek).
De majd meglátjuk mit mutat 1 hónapnál.Nemrég vettem egy Eneloop BK-3MCCE -t, erre is nagyon kíváncsi vagyok és ehhez már tényleg hozzá lehet hasonlítani a Pro-t.
Eneloop (HR-3UTGA) (2010-02)
Max: 1945mAh/2387mWh
1 nap: 98%
10 nap 94%
1 hónap 92%Ikea Ladda
Max: 2034mAh/2493mWh
1 nap: 97%
10 nap: 93% -
C. s.
addikt
berobi78:
Köszönöm, elolvastam. Ez alapján nem olyan rossz a helyzet.vgyuri:
Köszi az ötletet, jókat olvastam róla, de sajnos mifelénk nem láttam még ezt a típust. (A postai szállítást nem szeretem, macerás a reklamáció és a gariztatás.) De ha tud ilyet valaki Szegeden, az ne tartsa magában!And:
Köszönöm a választ!
1. Leggyakrabban 2, illetve 3 akkut töltök. Akkor ez nem a legszerencsésebb vásárlás volt.
2. Miből tudom megállapítani, hogy melyik akkum alacsony önkisülésű?
3. A véletlenre bízni én sem szeretném, nem is tudtam, hogy olyan is van. Azt hittem, ami automatikusan lekapcsol, az mind méri a töltöttséget és amikor tele van, leáll. Az enyém melyik típus? Ő mér vagy nekem kell számolnom?
4. A szünetmentes tápegységem APC ES-550, de fogalmam sincs, milyen a kimenete, szinuszos vagy sem. Meg tudnád mondani 100%-os bizonyossággal, hogy használhatom-e őket együtt? Tényleg nem értek a témához halványan sem. Azért gondoltam az UPS-re rendes elosztó helyett, mert ez a bumfordi töltő nem fér el a TV és a modem mellett, mint az elődje, a szünetmentesen pedig sok szabad hely van. És már annyi kábel van a szobában, hogy csak indokolt esetben vonnék be újabbat. De ha kell, akkor kell, ezen nem múlik.
Kernel:
Köszönöm Neked is! Tehát, ha jól értem, nyugodtan használhatom a szünetmentesemmel?Minél többet olvasok róla, annál nagyobb a fejemben a káosz. Az egyik szövegből azt értem ki, hogy rossz vétel volt, a másikból meg azt, hogy jó cucc.
Némi ülepedés után: Nem katasztrófa, de kaphattam volna jobbat is. (Ha árulnák Szegeden.)A boltban azt mondták, hogy ezzel a töltővel C-típusú (dagi) akkut is lehet tölteni, de erre semmi más utalást nem találtam eddig.
-
Mikisys
őstag
Elnézést kérek, én nem erre, hanem a cellaszintű automata töltőre gondoltam.
Ami nekem van, az párhuzamosan tölti az akkukat, és cellánként figyeli a töltöttséget, amit a cellákkal soros ellenállásokon átfolyó áramból és a cellák egyedi feszültségének figyelésével végez.
Így bármilyen állapotú cellát bele lehet tenni, ez egy előnye.
-
Valóban AZ a töltő, sorosan tölt, ezt Én nem tartom jónak, de ez a privát véleményem és senkit nem akarok ezzel sem befolyásolni, sem pedig felzaklatni. Ebben az esetben minimum kettesével lehet csak tölteni az akkukat, ez lehet éppen hátrány is.
-
Elnézést kérek, mégegyszer.Üdv!
-
kugyu21
senior tag
Ha az akkumulátoroknak típusonként eltérő a belsőellenállásuk és még a lemerültség is befolyásolja, akkor szerintem elég nehéz lehet ez alapján eldönteni, hogy kell-e frissíteni, vagy elég simán feltölteni.
Én akkor bizonytalanodtam el ennek a töltőnek a tudásában, amikor a köztudottan alacsony belsőellenállásáról ismert, jó állapotú Eneloopjaimon kezdte, azt a 10 perces, a ledjei és leírása szerinti frissitésnek nevezett procedúrát.
Ennél sokkal átláthatóbb számomra az IPC módszere, amelynél látom, hogy a névlegeshez képest csak a fele teljesítmnéy vehető ki belőle, tehát itt az ideje egy frissítésnek. -
Mikisys
őstag
Nem sorba kötve tölti az akkukat, nem is jó az a megoldás, viszont az elektronikájában van olyan rész, ami figyeli, hogy hány akku van betéve és ahhoz állítja a maximális töltőáramot, valamint egyéb szabályozást-figyelést is végez. Ha beáll a normál töltőáram akkor a LED világít, ha kész a töltés, akkor színt-vált, vagy másik LED jelzi a töltés befejezettségét.
Ha rendben lezajlott a töltés és kikapcsoljuk, kihúzzuk a konnektorból, akkor az akkukat is vegyük ki a töltőből, mert a figyelőáramkör szép lassan kisüti a bennehagyott akkukat!Üdv!
-
kugyu21
senior tag
"Az elektronika nyelve nemzetközi, így szerencsére sok mindent meg lehet érteni a képek nézegetésével is"
....annak aki ért hozzá!Engem azért közelebb vinne a megértéshez ha el is tudnám olvasni, ami a kis kockákba bele van írva.
És tényleg, azt már én is látom a melléklet rajzon, hogy még a négyet is sorba köti. Gyalázat ilyet gyártani. -
kugyu21
senior tag
Hát a legnagyobb tiszteletem Neked, ha azt az oldalt Te tanulmányozni tudtad.
Tehát akkor szerinted is párosával tölt?
A kíváncsiságom kielégítése miatt valahogy szerét fogom ejteni az eszköz visszaszerzésének és műszeres mérésének, de biztosan Téged fog igazolni.
Kár érte, mert a fészkenkénti kezeléssel egész használhatónak tűnne.
Nem is értem, ki volt az az elveteműlt aki kitalálta a sorbakapcsolt töltést. Annyival nem lehet olcsóbb, mint amennyivel használhatatlanabb. -
And
veterán
Lehet benne valami, bár az átalakítási hatásfok így elég gyengének tűnik (ok, nem csak az fogyasztja a tápot, de jó nagy részét valószínűleg igen). Továbbá felmerül a kérdés, hogy mi történik, ha valós USB-portra csatlakoztatják 5V / 1A-es táp helyett. Sajnos a manual sem túlságosan bőbeszédű. A mérések alapján érdekes még, hogy mindig pulzáló árammal tölt, amelynek a csúcsértéke ugyan eléri az 1A-t, de az átlaga sosem, cserébe (fő töltésnél kizárólag NiMH akkuval) reflex-töltőként viselkedve az impulzusok szünetében még enyhe kisütőáramot is produkál.
Mod. #9637: Se a gyári leírás, se az előbb idézett manual nem említi a LiFePo-támogatást. A lygte-info.dk-s teszttel ellentétben a manual 600 mA-es tápigényt említ a 12V felől (már ha 'töltő' alatt a 12V-os tápjára gondoltál), aminek terhelhetősége persze egyáltalán nem baj, ha nagyobb a valós terhelő áramánál. -
blattida
nagyúr
Bocs, ez valóban nem Neked, hanem TeeJay kollégának szólt, csak mivel ugyanaz az avatarod és úgy is reagáltál, mintha Ő tenné, ezért neked címeztem, de így valójában mindkettőtöknek szólt.
Senki nem kavar és nem is tereli sehová a topikot, pusztán próbálok értelmes emberi módon beszélni és vitatkozni másokkal, de látom, hogy ez itt többekkel nehezebb, mint gondoltam.Senkinek semmi baja, ám az, hogy egy avatár alatt két személy van, akik viszont nagyon hasonló dolgokról és nagyon hasonló stílusban nyilatkoznak, teljesen természetese, hogy felvetik emberekben azt a gondolatot, hogy a két személy gyakorlatilag ugyanaz.
Ha mondjuk használnád a józan paraszti eszed, akkor nem is akadnál fenn az ilyen kérdéseken. -
Piftuka
veterán
"Alapvetően megértem azt is, hogy nem mindenki van tisztában a mértékegységekkel, fizikaórán sem figyelt oda, vagy nem az volt a kedvenc tantárgya, vannak humán beállítottságú emberek is. De nehogy már más mondja meg, hogy milyen legyen a hozzáállásom, igényeim..."
Blattida véleményéhez csatlakozva én azt nem értem, hogy ez az elitista arrogancia miért szükséges?
Konkrétan ezzel lehülyéztél mindenkit, aki LIDL, vagy ALDI féle univerzális töltőt vásárol. És mi van akkor, ha világ életemben ötös voltam fizikából (jellemzően más tantárgyból is), de maximálisan humán beállítottságú vagyok, mindamellett szeretném érteni az alapfogalmakat, a programozható töltők működését is, ám jelenleg nem engedhetem meg, ill. nem tartom szükségesnek?
Mert ahogyan blattida is említette, egyelőre az a lényeg számomra, hogy egy "sallangoktól" mentes, egyszerűen használható, általános célú töltőt vásároljak, kedvező áron.
(Egyébként ezt nem értem... te ugyanazzal az avatarral két féle néven is regisztrálva vagy a fórumra?)
-
WinZol
aktív tag
Találtam egy furcsaságot!
A BC2000 (Opus BM200 / Japancell 4001) -ról találtam videót a youtube-n.
Amit nem értek:
Csináltak quick test-et 4 db akkuról
az eredmény:
5535 / 6000 / 5535 / 143Majd ugyanezen akksikat elkezdték tölteni 200 mA-al.
A kijelzőn szépen sorban az alábbi értékek jelentek meg:
13 / 13 / 13 / 200 mAEzek szerint én hiába állítok be egy kívánt töltési áramerősséget,
nem az lesz a valós?Ez minden töltőnél így van?
-
blattida
nagyúr
Természetesen nem a saját igényeidre vonatkozott ez a tanács, hanem arra, hogy nem kell úgy hozzáállni ehhez a kérdéshez sem, hogy mindenki más, aki nem akar ipc szintű töltőt, az buta, igénytelen és egyáltalán, az automatikus töltők eleve nem jók és aki azt akar használni, az meg is érdemli viszonylat, mert az eredeti hsz-ednek volt egy ilyen vetülete is és szerintem nyilvánvaló módon arra reagáltam.
Mondjuk a mostani írásod is ezt támasztja alá, hiszen már a fizikaórát is beemeled, a hozzá nemértést meg az ipc műszer jellegét. Azért, mert adott esetben az ember nem ért valamihez, attól még tudja/tudhatja, hogy mit szeretne és ezeket az igényeket is például elég jól kiszolgálják az általad (is) igen csak lenézett automatikus töltők.
Lehet azon lovagolni, hogy ezek általában viszonylag nagy és nem állítható töltőárammal operálnak, de az is elég erős szempont, hogy nem mindenki tud/akar annyit várni egy töltésre és ha jó minőségű akkukat használ, akkor nem is jelent némi kockázatot hosszabb távon az ilyen töltők használata. -
WinZol
aktív tag
Ha jól értelek téged, akkor az általam felsorolt és az nikol.nl honlalpján
lévő töltők közül a Japcell BC-4001 charger töltő az egyik legjobb választás, hisz ez árban nagyon jó (23 EUR) és ugyan az mint az
általad is említett BC200.Az költői kérdés:
A Maha Powerex MH-C9000 annyival többet ér mint a többi töltő (pl. említett japcell) 43 EUR <-> 23 EURKöszi
WinZol
-
-
TeeJay
félisten
nincs adapteres verzió
csak 2darab AAA elem vagy akku jöhet szóba
elemet kihagynám, az eddigi Tronic akku jó volt amit tavaly tavasszal vettem de ahogy látom mivel nem LSD nem bírja sokáig, már az én négyes szettem is csak kb. 5-600mAh körül teljesít de ami a problémásabb hogy nem jól viseli a nagyobb rántást és a vérnyomásmérőben meg erős a pumpa.szóval LSD akkura cserélem úgy lesz jó
-
korpicschess
veterán
Köszönöm a kimerítő válaszod!
Igazából annyira mélyen nem mentem bele a témába, a használom, tudom, hogy miért jó, és ennyi. Csak ugye jönnek elő a kérdések, főleg, hogy a régi töltőn volt merítés, illetve a fényképezőmön is van ilyen funkció (de maga a fényképező is talán 2004-ben jelent meg, tehát kevésbé mérvadó).
Azért sejtettem, hogy nem hülye aki ezt a töltőt összerakta, és mivel elég kedvelt, ráadásul komoly cucc van benne, ezért tudja, hogy mit kell csinálnia.Talán mélyebb hozzáértést igényelne, hogy megmondja az ember, hogy milyen akkunak éppen mi a jó, meg aztán kedve se feltétlen van hozzá, hogy babráljon... Aztán egyszer véletlen "elrontod".
Jó az, ha valami "hülye biztos".
-
*Ropi*
félisten
-
Kernel
nagyúr
Később láttam, hogy JAPCELL BC-4001 néven is fut (vagy ez az eredeti), valamint egy fórum, benne a kapcsolódó linkek, ahol írnak róla részletesebb összehasonlításokat:
http://budgetlightforum.com/node/23873
-
And
veterán
Persze, nyilván erős lenne eleve elvetni, hogy a töltő 'úgy' meghibásodhatott. De akkor sem fér a fejembe, hogy mit tudott okozni egy olyan töltővel, amely tápegységének a terhelhetőségében lényegében nincs tartalék maximális beállított áram és négy akku esetén, ráadásul elmondása szerint a legkisebb töltőáramot választotta. Vagy mi a helyzet a hővédelemmel, az sem működött? Esetleg mélykisütésbe tudná vinni a cellákat, hiszen a lemerítés 'passzív' működésű, de mondjuk az akkut átpolarizálni a cellánkénti kezelés miatt így sem lehet. Ha meg annyira proc. hibás lenne, az csak feltűnne a kijelzőn, például a visszamért áram vagy feszültség kijelzésénél. Szóval egyszerűen kíváncsi vagyok az ilyen esetekre, mert több működési hibát a konstrukció eleve kizár, például az említett túláramot vagy túlmelegedést (ergo: túltöltődés). Máshogy meg rövid távon nem tudom, hogy lehet kinyírni egy akkupakkot a töltővel. Egy hibás példányt meg egyszerűen garanciáztatni kell (bár nem derült ki, hogy már új korában is furcsán viselkedett, vagy csak a későbbiekben).
-
kugyu21
senior tag
Tehát akkor az ötlet jó, csak nem a megfelelő úton indultam el a célhoz.
Ez a töltő is -dU vezérelt és 500mA-rel tölt. És akkor nem egy ellenállással kell helyettesítenem a másik akkumulátort, hanem rövidzárral és a töltőfeszt kell lefeleznem. Ez a referenciaosztós megoldás mennyire bonyolult? Egy Zener-rel nem tudom ugyanezt elérni? Nem tudom mennyire van tokozva a kütyű, még nem néztem bele. -
Gezakekazeg
csendes tag
szia.
illetve az imax-ot ráküldtem, hogy merítse le 0.9-ig... nem lehet az, hogy előbb eléri az akksi a max feszültséget és lekapcsol a töltő ? vagy ez az akksi öregedésére utal ? ha 2db akksit teszek egy mezei töltőbe, akkor több órán keresztül világít, hogy tölti...
-
Nyomnék egy tesztet, de hát most töltöttem fel az összeset, és már kevertem is... (és nem hinném, hogy az NKON.NL ezt garizná..)
BC 700-nál ha 4 akkut töltök, és az egyik hamarabb feltölt, akkor a helyére tudok tenni egy újratöltendőt, ha iden akkor milyen lehetőségeim vannak beállítani? -
kugyu21
senior tag
Tesztelgettem kicsit ezt a furcsa akksit. Fűtőtesten történő melegítésre valóban ugyanúgy reagál mint a rövidzár közeli árammérésre. Az általad felhozott példákkal szemben azonban ez a példány már szobahőmérsékleten sem indul el, illetve az eszköznek már egy napos pihentetése után is újra el kell indítani, ha az melegítéssel történt. Ha viszont az áramerősség-méréssel "indítom el", akkor utána már szüneteltetés után is végig kivehető belőle a töltés. Másik próbálgatásom eredménye, hogy IPC-vel való, legmagasabb (350mA-es) merítő áram esetén sem indul el, csak a rövidzár szerű áramérésre.
Na mindegy, ez valószínűleg már a végét járja, csak azért volt furcsa, mert már számtalan tönkrement akkumulátorom közül egy sem így adta be a kulcsot.
A szárazelemek között viszont nálam kb 10%-os az előfordulása annak, hogy az üresjárati fesz. szinte névleges miközben áramot csak 5-10mA-t szolgáltat. -
törölt tag
Most már biztos, hogy gyári töltő nélkül veszek eneloop akkukat.
Egy utolsó kérdés:
Van nekem itthon egy régi, de még a mai napig jól működő VOLTCRAFT Accu-Trainer AT1 gyorstöltőm.
Cellánként külön tölti az akkumulátorokat, kisütni is tud, amíg tölt zölden villog a cellák fölött az aktuális led, ha feltöltött folyamatosan világít. Ráírt adatok szerint: 4x1,45V / 1A DC teljesítményű, a csepptöltésről nincs információm. Ebbe bele merjem tenni az eneloop-okat? Nem erős nekik az 1A?
Íme: -
Blue Eagle
őstag
Igen, mert láttam már régebben ilyen "olcsó" Energizer töltőt belülről. Annál egy 50 Ft-os CMOS IC számolta le ezt az örökkévalóság időt. Itt a szívás csak annyi, ha az akkuk nincsenek teljesen kisütve, akkor honnét tudjuk meddig kell tölteni, mert akkor nyilván nem 16 órát, ergo túltöltés lép fel.
-
Köszönöm, ehhez még akku, most úgy már sok lenne.
Amúgy kiszámoltam, hogy ha Conradból veszem esetleg 5000ft-ért a +akku-t, akkor is olcsóbban jövök mint ha máshol megvenném 3000ft-ért, mert ugye mindkét helyen van szállítási költség.
javítson ki valaki ha tévedek.Vagy egy ipc-1l +4db sanyo.
az 15k
-
And
veterán
Hát ja, sokan és sokszor elgondolkodtunk már ezen a korlátozáson, de én személy szerint még mindig le vagyok ragadva annál a kérdésnél, hogy vajon mi az értelme? Mi ihlette a tervezőt, hogy egy ilyen, látszólag totálisan megmagyarázhatatlan limitet építsen be? Különösen annak fényében, hogy a default töltőáramérték ugye 200mA, és amúgy is lehet egyszerre állítani az összes cellafészek üzemmódját és áramát (ezt persze 'elfelejtették' dokumentálni, pedig sokkal több haszna van, mint az elsőre behelyezett cella áramát maximális értéknek tekinteni a későbbiekben).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Zelda Játékok
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Ingatlanos topic!
- Nintendo Switch 2
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- A GravaStar analóg klaviatúráira nem mondható, hogy konformisták volnának
- Philips LCD és LED TV-k
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- HTPC (házimozi PC) topik
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Eladó: 4 darab Dulens Apo Mini Prime objektív (EF bajonett)
- Fuji X-S20 2.5 év gari + 33 f1.4 + 25 f1.8
- Eladó egy DZOFILM Pictor Zoom objektív szett: 20 55mm T2.8 és 50 125mm T2.8
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios 300 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2060 6GB WIN10
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700X Processzor!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest