- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Körvonalazódnak az S26 Edge kamerarészletei
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Samsung Galaxy S20 FE - tényleg nem lite
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One mobilszolgáltatások
- A HMD visszalép az USA piacáról
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
laed
aktív tag
válasz
Hieronymus #93 üzenetére
Én közvetlenül sugárzott adást már régóta nem nézek.
Én bele is döglenék, ha így csinálnám.
-
niof
veterán
válasz
Dragon3000 #97 üzenetére
A dolog végtelenül egyszerű. Apámnak kell, én meg tiszteletben tartom az igényeit. És ha van, beállítottam azt a 2 csatornát, amit hajlandó vagyok alkalmasint nézni kicsit, vagy háttérként zörögtetni. Amúgy a TV időm mondjuk 70%-a YT (premium), 25% film és sorozat (ezek HTPC-ről), a maradék meg a TV.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
ForRedGlory #96 üzenetére
Mit nem lehet érteni? Ahhoz nem kell egyedül élnie, hogy ne legyen tv előfizetése, mert akár az is lehet, hogy senki nem kíváncsi rá. Megfordítva a dolgot, ha a másik családnak nincs rá igénye ezek szerint ott vagy egyedül él vagy figyelmen kívül hagyja a többiek igényeit?
-
ForRedGlory
félisten
válasz
Dragon3000 #95 üzenetére
Idézem:
"Ezek szerint te egyedül élsz, és nem kell a házadban/lakásodban mások igényeire figyelned. Szerencsés vagy."Idézlek:
"Ehhez nem kell egyedül élnie, mi is többen vagyunk, de senki nem néz tv adást."Gondolom feltűnik az ellentmondás. Kolléga családjának más az igényt, mint a Tiednek... nálatok senkinek nem kell, ezért nincs. Náluk kell, ezért van.
Mit is szerettél volna mondani egy olyan példával, ami totálisan irreleváns?
-
niof
veterán
válasz
Hieronymus #93 üzenetére
Nekem apám a sportcsatornákon "él" kb., így meg kell tartani. Ha rajtam múlna, már rég nem lenne, mert a 120 csatornából 2 van nálam beállítva, a Viasat History és a Viasat Nature. De ezek is csak elalvás előtti álmosítónak vannak, és azért ez a kettő, mert ezeken nincs egyáltalán semmilyen reklám.
-
Van másik lehetőség. Az ismertebb csatorna csoportok és csatornák szoktam saját stream szolgáltatás nyújtani. A közszolgáltatók sem kivételek.
Én közvetlenül sugárzott adást már régóta nem nézek. Nagyon sok tartalom elérhető ingyen, az SD felbontásnál jobb minőségben. Gyerekműsorok, szappanoperák is elérhetőek így. A kábeltévé és hasonló szolgáltatók felőlem eltűnhetnek. A családban egyedül a nagymamának hiányzik a hagyományos tévéadás. Számára nem hozza a tévézés érzését. -
Gorgonka
aktív tag
Eleve nem fizetek olyan "szolgáltatásért" 6000 Ft-ot, amin max több éves (vagy évtizedes) filmeket nézhetek és azt is csak úgy, hogy egy 90 perces film több, mint két óra, mert van benne 45 perc reklám...Abból a pénzből akkor kijön a Netflix vagy két másik streaming szolgáltatás.
Csak azért nem kapcsolom be a TV-t, hogy valami szóljon, szóval szerintem de, lehet mindig filmeket és sorozatokat nézni.
De nyilván a fent leírtak rám vonatkoznak. Ahogy a videoban elmondottak és a táblázat is 4K és 8K tartalomra vonatkozik. Ha SD tartalmat nézel a 4K felntonású TV-n, akkor azt teljesen mindegy, hogy milyen távolságból nézed, sőt, kimondottan jól áll neki a távolság. -
niof
veterán
Mondjuk aki nem csak filmet néz, hanem mondjuk TV műsorokat is szeretne. Meg mondjuk az én szolgáltatóm is olyan, hogy van ~120 csatorna a kínálatában (mondjuk a 96-98%-a sz@rt sem ér, de ez most mellékes), de csak akkor ad HD(!) elérést, ha azért opciolnálisan extra havidíjat fizetsz. Ha nem, marad az SD. 4k meg egyáltalán nincs náluk. Szóval, simán van az a jelenség, hogy valaki megvesz egy 4k TV-t, hogy filmeket nézzen, de mivel nem lehet nonstop csak filmeket nézni, ezen kívül csak az SD tartalom marad.
-
Dragon3000
nagyúr
Szerintem ez mind terület függő, régen a digi-nél szombat 22 órakor bejelentettem a hibát és vasárnap délelőtt hívott a szerelő, hogy jöhet e, akkor még fttb hálózat volt és a lépcsőházi eszközön meghalt az a port, amire kötve voltam, átkötött egy másikra és ment tovább a gigabites net. Telekomnál ilyen esetben eleve nem is foglalkoztak velem hétvégén, így legkorábban hétfőn történt valami. Persze felvásárlás óta lehet a digi/one esetében is leszarják az embert hétvégén ezt nem tudom, viszont 13 éve vagyok a diginél és eddig összesen négyszer volt gondom, kettő országos, egy a halott port, egy másik meg szomszédnál cserélték a villanyórát és lekapcsolták a főkapcsolót a lépcsőházban, ezt nem jelentették be a digi felé és náluk hibát okozott, felhívtam őket elmondtam mi volt, mindent is újraindítottak távolról és 30 perccel később ment minden tovább.
-
BerserkGuts
addikt
Vidéken lehet rossz a digi meg már eladták magukat pl: ONE felvásárolta azt is mobilon
de itt budapesten :
(árak már nem a régiek amikor még kb 2010-ben 50Mbps-es alapcsomagjuk került pár ezerbe 1-2000ft aztán maguktól emelték 100-ra az maga volt a tökély
előtte meg 10Mbps telekom volt sokkal drágábban feltöltést meg elfelejtettek adni pedig jól jött volna torrentre -
Sinesol
veterán
Én örültem neki, amikor par eve elerhetove valt, egyreszt a Telekom adja a legjobb minöseget, masreszt az 1gbit kicsit gyorsabb, mint a korabbi 30mbit-es ADSL. Asszem 4 ev alatt eddig sosem volt semmi gond a nettel, miközben a Digi es a UPC is elég gyakran sz.rakodik munkahelyen vagy ismerosnel, aki rakenyszerül valamelyikre.
Regen volt digi-s müholdas tv,-m, jött egy kis baranyfelhö, mar nem volt jel, aztan valtottam Telekom tanyerosta, ami aztan felhöszakadas, jegesöben is betonstabil tv adàst adott, plusz a kep is elesebb volt. Mondjuk nem tudom most digivel mi a helyzet, de ha ott is netes a tv, gondolom mar a vihar nem gond…ameddig el nem megy a net persze.
Ahogy hallottam a Digi mindenböl a legolcsobb, gagyi megoldasokat hasznalja, mig a Telekom gyakran nalunk vezeti be teszteles gyanant a legujabb, legmodernebb cuccokat. Ez azert latszik is, de ez mar eléggé off.
Na es hat persze az sem mindegy, hogy reggel lebeszeled a bekötest es egy orakor mar kinn van a szervizes, UPC-nel meg varhatsz 2 napot, mire valaki megnezi, hogy miert szar a net az irodaban, ahonnan amugy webaruhazat üzemeltetnek es igen fontos lenne a net. -
Sinesol
veterán
válasz
BerserkGuts #84 üzenetére
Igen.
-
Sinesol
veterán
Hát, eleg ritkan nezem, de azert elö van fizetve, a Magenta csomag resze, de megvannak a föbb streaming platformok is. Öszinten szolva viszont a Youtube premium az, amiert tenyleg megeri fizetni, legalabbis velemenyem szerint, egy ideje azt nezem legtöbbet.
Biztosan sok csatornat nem ismerek, eleve a csomagomban ahogy nezem 120 + 70 HD csatorna van, ennek szerintem a felét sem tudnam megnevezni, reszemröl csak sportcsatornak erdekesek.
-
Sinesol
veterán
válasz
BerserkGuts #80 üzenetére
Nekem sem megy mindenhol, biztos valamit mókolni kéne még, de ahol kell megy.
-
Sinesol
veterán
Jo, hat alapbol a Digi fapad minoseg, azert is olcso, viszont szerintem nagyon sok ember hasznal Telekomot, ip tv-t, ott meg van több tucat HD csatorna, szinte minden csatornanak megvan a HD verzioja is. Debrecen mellett lakom es mar itt keleten is szinte minden faluban ott az optikai kabel, aztan ha bekötteted, kötelezoen attesznek ip tv-re, leszedik a korabbi antennas megoldast. Öszinten szolva nem is tudom mikor lattam barkinel környeken utoljara sd adast..
-
-
Gorgonka
aktív tag
válasz
Hieronymus #74 üzenetére
Jaaa, hát az már nagyon nagyon régen volt. Ma már 2160p-s tartalmakról beszélünk, ugye. A cikk is 4K tartalmakról szól, aki SD tartalmat néz egy 4K-s TV-n, az annyit is ér (neem, csak viccelek, de tényleg, ki néz ma már SD tartalmat, hacsak nem nagyon muszáj?!)
-
Sinesol
veterán
válasz
BerserkGuts #75 üzenetére
Nalam egy C4 Oled van, gondolom abban mar nem rossz a felskalazo algoritmus, de az RTX Super resolution azert sokkal szebb eredmenyt ad 720p vagy 1080p stream eseten, pl youtube, netflix. Mondjuk 30-35% terheltsegen megy a 3080, meglepö lenne, ha nem adna szebb eredmenyt.
Valamikor, évekkel ezelött hasznaltam MadVR-t is, az kb minden vga-t meg tud enni, kivancsi lennék az vajon mit tud egy 3080-al, vajon jobb-e, mint az AI-al megtamogatott nvidia felskalazas.
-
BerserkGuts
addikt
válasz
Hieronymus #74 üzenetére
720p se rossz bár nekem csak úgy működik ha pendrive-ról nézek filmet
samsung vagy hisense TV jobb a belső felskálázójuk mint amit pc-ről használnék nv driverrel -
A mozgósor felbontás
neve váltósoros.Bár ezzel valamit kezdenie kell a tévének vagy képet generáló eszköznek.
Natív felbontásra skálázás és deintelace. SD tartalom estében jótékony homály kerül a tartalomra. HD1080p esetében már egészen élvezhető a tartalom. (4K/UHD megjelenítőn) -
ForRedGlory
félisten
3 méterről nézek egy 83-as TV-t, oszt' jó napot.
-
-igu-
veterán
epp azert kattintottam at a forumra, hogy ne kelljen videot nezni - nem szeretem ezt a trendet, sokszor futok bele abba, hogy 10-20 perces videot kattintgatok vegig, hatha szo esik benne arrol, ami a cime, ahelyett, hogy gyorsan atfutnek egy szoveget, es csak az engem tenylegesen erdeklo resznel lassitanek
jelen esetben is le lehetne irni a lenyeget nehany mondatban, es akinek kell a video, az nezhetne azt raadasnak
-
niof
veterán
A szoba átlója 6m teee!...
Hogy lenne a sarokba téve egy 55"-es TV. Még a fejem csak-csak, de a TV! Szóval, összesen mondjuk 1-1,5m-el kisebb a nézési távolság, így korrekt, 4,5-5m. Amúgy meg, mint írtam, az ember kb. akkora területet lát egyszerre élesen, mint amit a kinyújtott karján a hüvelykujja ki tud takarni. Minél nagyobb területet fedsz le ebből, annál inkább látod a teljes képet élesen. Tehát eljutunk oda, hogy már igazából a 1080p is megfelelő képet biztosított TV nézéshez, a 4k a non plus ultra, feljebb menni meg totál értelmetlen ebből a szempontból. Persze a munkára használt monitorok más tészta, de most itt kifejezetten a TV-re, mint megjelenítőre kell gondolni.
-
unrealnoise
senior tag
Én korábban egy 50”-es TV-t néztem 1,8 méterről, de így a szoba közepén volt a fotelem. Kicsi, egy szobás a lakásom, és helyet szerettem volna nyerni. Hát elintézték, hogy egy 75”-es TV is elférjen ott, ahol az 50”-es volt.
A fotel meg ment a szemközti falhoz. Így a szoba közepén lazán lehet átjárni, egy kis dohányzóasztal is elfér ott.
Már minden megvan, csak a TV-t kell lecserélnem. Ha ez megvan, akkor most már 2.8 méterről nézem majd a 75”-es TV-met. 🙂
Szóval valamikor egy nagy TV nem csak elvehet, hanem adhat is pár plusz négyzetmétert. 😅
Arra is figyeltem, hogy a képernyő közepe szemmagasságban legyen. Csak lenne már meg, mert most 2.8-ról nézem a régit még, és hát elég kicsi. 😂
Amúgy én állat vagyok, mindenből (pláne a kedvencekből) igyekszem az elérhető legjobb minőséget beszerezni.
-
Gorgonka
aktív tag
Már, hogy ne lenne könnyű...
Bárhova kattintassz ömlik lefelé.
#64 krx21
De igen, azért ülünk közelebb, mi másért?! Minél messzebb ülsz, annál rosszabbul látod. Vagy te távolabbra jobban látsz mint közelre? Persze van ilyen, de azon segít a szemüveg.
#66 Sinesol
Valóban nincs akkora ugrás, mint amikor a képcsöves TV-ről LCD-re váltottunk, de azéért szerintem van különbség a 4K és a FHD között is. Persze én sem a Rém rendes családot szoktam 4K-ban nézni (nincs is), hanem az újabb filmeket. A sorozatoknál általában én is megelégszek a 1080p-vel és eldőlök a kanapén akár. De egy jó kis "mozizáshoz" szombaton odatolom a sz.gép széket, bekészítem a popcornt és úgy rendesen megnézem a filmet -
Sinesol
veterán
Ezt aláírom én is, a Dolby Vision nagyon nagyot tol mindenen, plusz a sima HDR még akkor is jó ha RTX HDR skáláz fel nem nativ anyagokat. Nálam az OLED akkor kezdett igazán odab.szós lenni, amikor elkzdtem HDR módban használni a Windows-t és auto-n van az RTX HDR. Egyébként a felbontás sem annyira számit, a 4k mellett azert annyival nem vesz észre az ember több részletet normál nézési távolságból, mivel eleve azt figyeled mi történik a filmben, de azért igy is néha jó minőségi tartalmaknál leesik az ember álla.. A jó hang pedig legalább olyan fontos, mint a jó kép, eleve filmnek "felét" a füleddel fogyasztod. Én sok filmzenét, ost-t bőven azután is hallgatok még, miután már a filmre nem is teljesen emlékszem.
-
Gorgonka
aktív tag
Sajnos erről a témáról nem nagyon találtam egzakt leírást, de OK, fogadjuk el, hogy mozgás közben elvesznek részletek. Aztán ezt még tetézed azzal is, hogy túl messziről is nézed a TV-t...Gondolom ezzel akkor csak nem javul a látott képminőség.
#57niof
Persze, ha egy film nem jó, attól nem lesz jobb, mert 4K-ban nézed, de egy jó film még nagyobb élményt nyújt 4K DV minőségben, valami rendes hangkeltővel. Szóval a jó minőségű alapanyag és a jó erősítő nem javítja a filmet, de a hiányuk rontja az élményt.
Vagy egyszerűbben: ha má' van 4K, akkó' má' csak nem nézem 720p-ben...
De mindegy, meddő vita. Nézze mindenki, ahogy szereti. -
niof
veterán
Azért keverte bele, mert ez a kőkorszaki maradvány 24p a filmekhez egy vicc. Azzal szoktak érvelni, hogy ez olyan filmes hatású, és hogy úgysem látod, mert az agy nem fogja fel. Hát, tévedés mindegyik. Ezért használok én on the fly 60p-re interpolálást, hogy sokkal finomabbak legyenek a mozgások például. Az én szemem erre sokkal fogékonyabb, mint a felbontás apróságaira. Az SVP már nagyon korrektül teszi a dolgát. Azonnal kiszúrom, ha véletlenül valami miatt nem fut a háttérben, mert darabos a mozgás. (Nem akarok ilyen kadenciahelyességről, meg ilyesmikről vitázni, azt előre leszögezem.) És a fanyalgóknak, a szappanopera effektus is csak akkor észlelhető, ha az adott jelenetben valamit a készítők baromi rosszul csináltak (általában - tapasztalatom szerint - a jelenet megvilágítási problémái miatt szokott jelentkezni). Nagy átlagban mondhatom (>99%) nincs ilyen effekt.
-
niof
veterán
Már bocs, de mondok egy arányszámot, globálisan kb. stimmelni is fog. Tudod hány ember néz azért filmet, hogy a részleteket nézze? Egy a tízmillióból. A filmet legfőképp a történetéért nézzük. Ezért írtam feljebb, amit írtam. A vizuál és a hang csak fokozza az alapvetően jó élményt. Ha meg nem az, akkor nem segít rajta sem a 16k, sem a saját házimoziszoba sem. A legtöbb ember addig foglalkozik ezzel, míg új a készülék, meg amíg a legközelebbi haverjainak eldicsekszik vele. Aztán időnként lefuttat egy demo-t, hogy emlékeztesse magát, hogy "hú, dekib@szottjótévétvettemahétszentszüzmáriájátmánhe!", és ezzel el is felejti a következő alkalomig, vagy egy ilyen fórumba való írogatásig...
-
PTM
aktív tag
Ehhez a "megfelelő távolsághoz" a gyakorlatban sokszor igenis át kéne rendezni valamennyire a lakást, mert messze van a kanapé, vagy nem fér be az akkora tévé a bútorba.
Máskor eleve keret illetve hajlandóság sincs adott méretű tévét venni (vagy egyáltalán nincs, vagy a képminőségből kéne sokat föladni), ami szintén teljesen rendben van.
Itt volt egy monitoros mellékszál (a 4:4:4-es render más mint egy 4:2:0-s film), amúgy senki nem volt lehurrogva.
-
Doky586
félisten
Amikor 15 éve vettem a TVmet még ez bolt a szabály 16:9 hez: 50" 2K(FHD) esetén 2m, 4K esetén 1m lenne de ehhez már görbe monitor kéne meg úgysincs sok 4K tartalom, 2k tartalom pedig rosszabbul néz ki közelről.
CRT 4:3 hoz persze nagyobb távolság tartozott, hiába volt kissebb az átmérő.
-
BerserkGuts
addikt
24"-ra 1920x1200p volt a jó én olyat vettem és még megvan működik: LG
de volt később 32" 1080p monitorom is az tényleg csúnya de hatékony játékban többet látni=előny olyan mint egy nagyító
(meg amúgy is multi lövöldékben low a grafika kivétel textúra)
fejeseket osztani egyszerűbb az ilyen fps-ekben 15"-ról mentem 24"-re amint jó árakon voltak és könnyebb lett a játék
persze aztán 24"-ről 32"-re aztán most is 32"-ről 65"-re100" az még mindig 1milla azért majd ha lejjebb mennek az árak akkor váltok megint
-
BerserkGuts
addikt
nekem méég az asztalon van 65" és kb 1m távol
"Egy ipse a b@szom nagy TV-je előtt ül, és forgatja a fejét, ha valami a kép másik oldalán történik.
"
nem jó közel lenni a széleket nem látni
szerintem jók az értékek a táblázatból mert játéknál azt vettem észre nem igazán kellenek a szélek inkább weboldal olvasás, írás ami idegesítő
+filmek is hasonló koncepción alapulnak fókuszban a középpont van széleken szinte semmi nem történik -
Gorgonka
aktív tag
válasz
bence1024 #44 üzenetére
Hát, egy 65-öst akkor.
Persze, ha nem nézel 4K anyagot, akkor nem kell. Nyilván mindenki azt néz, amit akar, de itt most 4K felbontásról (illetve 8K-ról) volt szó, nem a TV adásról.
A videos ajánlások nyilván arról szóltak, ha leülsz megnézni egy filmet jó minőségben. Ahogy nem a TV beépített recsegőit fogod használni, hanem egy házimozi erősítőt pl, úgy nem is 720p-ben fogod megtekinteni az adott filmet. -
Gorgonka
aktív tag
-
krx21
nagyúr
“adott felbontás esetében mi az a nézési távolság, aminél a legjobb minőségű képet kapod”
Ha ez a szempont és profi akarsz lenni, akkor figyelembe kell venni a mozgósor felbontást is… A részlet észlelési távolság, tökéletes szemet és képminőséget (teszt ábrát) feltételez. Ráadásul állókép esetén, tökéletes záridővel! Egy film nagyon nem ilyen.A mozgósor felbontás egy akciófilm (24p)esetében viccesen alacsony.
Semmi köze a pixelek valódi méretéhez…
-
Gorgonka
aktív tag
Szerintem nagyon összkekeveritek a dolgokat.
Az egyik az, hogy nem kell átrendezni a lakást a TV miatt, hanem a nézési távolság alapján számított megfelelő méretű TV-t kell venni...
Az meg, hogy kinek mi kényelmes nem mérvadó ezen a forumon, az inkább a blikk forumon (ha lenne) lenne fontos. Egy technológiával profi/félprofi szinten foglalkozó oldal forumán az a fontos, hogy az adott felbontás esetében mi az a nézési távolság, aminél a legjobb minőségű képet kapod és ebben segítenek a videoban elmondottak.
Persze semmi baj azzal, ha te nem úgy használod a TV-det, ahogy kellene és az neked "teljesen jó" úgy is, csak ne hurrogjuk le azokat, akik viszont szeretnék kihozni a legtöbbet a 400 000 - 600 000 Ft-ért vásárolt TV-jükből. -
Héliosz
tag
~2m-ről nézem a 65" OLED-et, tökéletes!
-
Sinesol
veterán
válasz
Dragon3000 #38 üzenetére
Több lepcsőt kiprobaltam. A 24 1080p tényleg elég pixeles, azt par het hasznalat utan vissza is küldtem, szerencsere amazonos vasarlas volt. Asszem 21 inches volt az azt megelőző 1080 p monitorom, szerintem az a sweet spot erre a felbontasra, nem a 24 inch. Aztan megneztem neztem es 4k es wqhd 27est, ott egyertelműen szebb volt a 4k, az kb olyan mint a macbook retina kijelző, szöveges dolgoknak mintha egy jo minősegu szines ujsagot olvasnal, pengeéles minden közelről is.
Akartam nagyobb kepfrissitest, oled-et, nagyobb meretet filmezes miatt, azert lett 42-es, mivel 350-ert szerintem nagyon ar /ertek aranyu a C4 es LG vegyes hasznalatra. Hanár tartottam tőle az alacsony ppi miatt, ami nagyjabol be is igazolodott, hogy feltunoen szőrösebb minden, de jatek alatt azert nem vészes, film alatt meg amugyis meszebbrol nezem. Szoval mondjuk ugy, hogy megtanultam együttelni a kompromisszummal, plusz nem hasznalom a regi monktort, igy nincs előttem, hogy az mennnyivel simabb.
Mondjuk az egy unikornis jellegü low glow ips volt, de igy is ott volt a glow, enyhe lagysagot a vilagos tartalmaknak is adott, most meg fekete tartalomnal olyan, mintha kikapcsolnad a monitort. Plusz ugye a hdr oriasi pluszt ad.
Viszont kepminosegben overall nekem döntetlen, mivel most brutal a kontraszt es az elenkseg, ott meg brutal a simaság, élesség. Ami kicsit a jelenlegi opcio fele dönti a merleg nyelvet, az a nagyobb méret es a hdr. -
niof
veterán
válasz
Dragon3000 #38 üzenetére
Úgy látom ez is egy olyan témakör, hogy ki hogy értelmezi. Én monitornak tuti 27"-nél nagyobbat nem választanék. Ültem 32"-es előtt, kényelmetlenül nagy volt. Szerintem egy 27" 4k (100+Hz) 60-70cm-ről nézve kb. a tökély. De már ebben az esetben is forgatni kell a fejemet, ami nem túl kényelmes.
-
Dragon3000
nagyúr
Szóval az összehasonlításod abból adódik, hogy 27 col 4k-ról mentél fel 42 col 4k-ra? A többség meg 27 col 1080p max 1440p-n van és arról megy feljebb. De akkor ezek szerint számodra a 24 colos 1080p monitor is szőrös, ami pont ugyanannyi ppi szempontjából, mint a 48 col 4k.
Amúgy semmi gond a szememmel, de nem azért vettem nagyobb kijelzőt, hogy hátra menjek 1,5m-re, mert akkor semmi értelme nincs. -
krx21
nagyúr
A helyzet az, hogy az összes ilyen ajánlás hülyeség. Mind a részletészlelési távolság és a betekintési szög vizsgálata nem a lényeggel foglalkozik...
Egyetlen érdemi szempont van: a személyes ergonómia!
Magyarul, mindenki onnan nézi a tv-t, ahonnan neki jólesik... Nincs más szempont... -
Sinesol
veterán
válasz
Dragon3000 #13 üzenetére
Szerintem is lehet valami gond a szemeddel, en egy 42 inches C4 oled-et hasznalok monitornak, 70-90 centi tavolsagbol nezem es azert eszrevehetően szőrös, pixeles a kép, a 48 inchessel jelentősen rosszabb lehet a helyzet. A regi 27 inches 4K monitorom pengeéles, ahhoz kepest sajnos erősen lathato a visszalépés weboldalak eseten, jatekok teren nem vészes, ott azert pluszt jelent a nagyobb meret, habar egymas melle teve a regi monitorral, latszik, hogy az mennyivel simabb/elesebb. Filmeknel kb 2m-röl nezem ágybol, arra tökeletes, plusz azert a HDR nagyon sokat dob, öszinten szolva HDR off mellett nem is voltam elajulva az OLED-től.
-
niof
veterán
válasz
Dragon3000 #34 üzenetére
Egy szóval sem utaltam rá, hogy különválasztanák a kettőt, nem tudom ezt hová láttad bele!...
-
niof
veterán
válasz
Dragon3000 #31 üzenetére
Látom nem ment át. Nem lesajnálás volt a részemről, inkább csak leszögeztem, hogy bizony kemény fába vágták a fejszét, ha ebből komolyabb bevételt szeretnének elérni.
-
niof
veterán
-
PTM
aktív tag
Nálunk úgy kézenfekvő a nappali berendezése, hogy szűk három méterre legyen a kanapétól a tévé. Ehhez a 83"-os méret teljesen oké lesz (most 77" van), ami épp a 36-40 fokos THX-ajánlás.
De nem az ajánlást követtük, hanem azt, hogy normálisan nézzen ki (a bútoroknál számoltunk a tévé méretével) és élvezetes legyen, se a képernyőbe, se a hangfalakba ne kelljen "beleülni".
-
bwoay
nagyúr
arra is létezik ajánlás különböző "szervezetek" részéről, hogy hány pohár vizet kellene meginnunk egy nap, vagy hogy hány perc testmozgás ajánlott, mégis mindenki azt csinál, amit akar. mégis mi van ezen túllihegve? semmi nem kötelező. miután létezik optimális távolság moziélmény szempontjából, teljesen logikus, hogy ezt megadják azok, akik a témával foglalkoznak és ebben érdekeltek, de ez pont ennyi és semmivel nem több. olyan értelemben viszont kimondottan hasznos (és a gazdasági szereplők számára előnyös), hogy ne féljenek az emberek megvenni a bazinagy TV-ket, mert nem kell (már) 5 méter távolság a használatukhoz - ez nyilván nem a magyar piac problematikája.
lehet azon háborogni, hogy ez micsoda hülyeség, és példákat sorakoztatni, hogy ki honnan nézi és neki így is úgy is teljesen jó (mintha ez egy lehengerlő érv lenne), de ezeket az ajánlásokat senki nem adta parancsba, így max érdekes információk, és mindenki szabadon eldöntheti, hogy kezd-e velük bármit is vagy sem.
egy házimozi rendszer esetén a hangsugárzók elhelyezésével kapcsolatban is ugyanígy léteznek optimális távolságok, ráadásul ott azok száma miatt jóval bonyolultabb is bekonfigurálni egy rendszert, de ez nem jelenti azt, hogy ezek alapján bárkinek is át kell rendeznie a szobát. -
Alusky
senior tag
Mert nő fel az a generáció aki lusta olvasni három sort, ha 10-nél többet írsz akkor TLDR és röhögőfejet küldenek neked. Sőt már a mostani 30-40 közötti korosztállyal ha beszélgetünk egy fórumon és a komment kitölti a monitort akkor baszik elolvasni és benyögi, hogy írjam le a lényegét. Nem szoktam, aki nem olvassa el az mehet a búsba.
A PH pénzből él, kénytelenek voltak elkezdeni videós tartalmat gyártani.
Pont az lenne a lényeg és ez segítene nekik, hogy a videók alá kommentelünk, de úgy látom sokkal több komment jön ide még így is. Én se kommentelek a videók alá sose. Idővel majd látszani fog az is, hogy ugyanahhoz a videóhoz mennyivel másabb felfogású tábor fog kialakulni a YT kommentek között és itt a cikk alatt. -
niof
veterán
Hát igen, pontosan erre gondoltam, mikor a fenti eszmefuttatást írtam. Az emberek döntő többsége nem a TV-hez igazítja a lakókörnyezetet. De továbbmegyek, a gyönyörűen megdizájnolt TV gyártók weboldalain sem az van kiemelve, hogy ide és ennyi cm-re tedd a TV-t, ha jó képez akarsz. Bár jellemzően nem szoktam ezeket bújni, de így belegondolva még egynél sem láttam ilyesmit. Aztán lehet, hogy nem a típusismertetőben dugják el, hanem valami "tutorial" oldalukon, ezt nem tudom, de lehet.
-
Alusky
senior tag
Mai napig borzasztóan túl van lihegve ez a téma. Annyiról nézed amennyiről kényelmes. Minimálisakat fog érdekelni a PDF táblázatba írt érték.
Én a 27 colost pl. 70 centiről nézem ami 1x érték, mert ekkora távra van tőlem a falnak támasztva, miközben a szék kényelmesen van az asztalhoz húzva és kényelmes az egeret meg a billt használni.
Hátránya, hogy látod a pixeleket, szóval igényli a nagy felbontást. Előnye, hogy nem kell 60 col a nagy érzethez.
Ha filmet nézek akkor hátrébb megyek mivel nem kell bill meg egér, de akkor is 1 méter csak.Én eddig akárhol jártam ismerősöknél a PC az kb. ekkora távolságból volt nézve, mert az asztal és a fal ekkorát ad ki és csak a nappaliban vagy a hálóban lévő TV volt messzebbről nézve, mert ott meg az ágy vagy a kanapé előtti kisasztal adja ki a méretet, az jellemzően 3 méter. A TV mérete meg akkora amit a pénztárca engedett, 32-65 col között bármi, nem változtatta a nézési távot. Sokkal inkább jellemző ez, mint netes leírások alapján szobaépítés.
-
niof
veterán
válasz
Dragon3000 #18 üzenetére
Engem ez nem zavar. Sőt, ha jó az akusztikai kialakítás, a falnál még nyerek is egy kis extra mélyenergiát. Mondjuk ezzel nem volt gond egy filmnél sem.
-
niof
veterán
válasz
Dragon3000 #13 üzenetére
El tudom fogadni, hogy másnak ez jó. Benne vagy akkor a 0,1%-ban. Két dolgot tudok elképzelni reálisan. Vagy nagyon rossz a szemed, vagy rá vagy kényszerülve, hogy ilyen közelről nézd, mert mondjuk olyan a munkád, hogy apró részleteket kell láss, és erre a 4k kijelző (vagy még nagyobb felbontás) alkalmas. Esetleg nincs elég helyed, hogy hátrábbról nézd.
-
niof
veterán
Erről nem nagyon tudok véleményt nyilvánítani. Szökőévente egyszer megyek moziba, bár mostanában már ezt is megbánom, mert olyan pocsék filmek vannak. Na mindegy. Ha el is megyek, jó előre megveszem a jegyet a leghátsó sor közepére. Az már vállalható. A lehető legkevesebbet akarom a fejem forgatni. De ahogy Dragon3000 írja, nem vagyunk egyformák. Van akinek a 3. sor is megfelel moziban, nekem nem.
-
bwoay
nagyúr
1:39-től hallható, hogy 8K felbontás mellett mennyivel közelebbről lehet nézni a TV-t. A kis távolságok meg szerintem azért viccesek (bár én inkább a szokatlan szót használnám), mert még mindig vadul él a katódsugárcsöves készülékek idejéről berögzült mantra, miszterint ne ülj közel, mert kisül a szemed.
Én úgy csinálnám, hogy kipróbálnám ezen ajánlásokat, aztán vagy beválik nekem, vagy sem. Szerintem azok, akinek bejön, csak nyernek a dolgon, mert jobban kitölti a látóteret a kép, az meg elméletileg fokozza az élményt.
Na mindegy, én csak beraktam a táblázatot azoknak, akik lusták végignézni az anyagot.niof:
Egy ipse a b@szom nagy TV-je előtt ül, és forgatja a fejét, ha valami a kép másik oldalán történik.
Ez egyébként mennyiben különbözik attól, amikor az ember moziban ül? Mert ott még senkit nem hallottam hahotázni ezen, pedig szerintem a moziélmény alapján adják meg a távolságokat, elvégre nagyságrendileg azonos is a tartomány. -
niof
veterán
Szerintem meg egy baromság. Megnézném magamnak azt az embert, aki vesz egy 85 inch-es TV-t, és 1,8-2m-ről nézi. Ez egyrészt nonszensz, másrészt abszolút nem életszerű. Gondolj bele! Egy ipse a b@szom nagy TV-je előtt ül, és forgatja a fejét, ha valami a kép másik oldalán történik.
Nekem 55"-es TV-m van, és egy 4*4,5m-es szobában úgy nézem, hogy a TV az egyik sarokban van, az én fejem meg a vele szemköztiben. Az átlóban 6m, és teljesen baba a kép. Ha meg valaki azért vesz TV-t, hogy a pixeleket csodálja, hát lelke rajta, engem a tartalom jobban érdekel. Régi vesszőparipám, ha egy film jó, teljesen mindegy, min nézed, az akkor is jó lesz. A szín, a kép (mérete), a hanghatások max. rátesznek egy lapáttal, semmi több. De ha a tartalom eleve sz@r, akkor a fentiek miatt sem lesz jobb. Persze egy techi-beállítottságú embernek úgysem lehet megmagyarázni...
Azt már nem is merem felhozni, hogy az ember nagyjából egy akkora területet lát egyszerre élesen, mint amekkora területet a kinyújtott karján a hüvelykujja kitakar. -
Ribi
nagyúr
Jó ez a táblázat, csak épp kisebb távolság kell 85 colhoz mint 75-höz az kicsit fura. Ami tudom hogy a felbontás miatt van, csak nem igazán lett megemlítve. Illetve távolságra csak a TV méret a lényeg legtöbb helyen. 1.4m-ről nézni 85 colos tévét az kicsit vicces. Amúgy neten rákeresve meg eléggé össze vissza értékeket írnak THX és SMPTE-re is.
THX-re 75 colon kb 1.5m és 2.3 is van. -
bwoay
nagyúr
-
Dragon3000
nagyúr
Szerintem a videóban bemutatott táblázat be kerülhetett volna a szöveges részhez is.
-
laed
aktív tag
És ha átkapcsolok kábeltévére?
Akkor toljam hátra a kanapét, verjem ki a falat?Nem hát biztos azokra gondoltak, akiknél a házimozinak van 1 külön szoba.
És akkor a szabályok:
1; először megvesszük a TV-t, majd hozzá építjük a szobát.
2; A szoba berendezését úgy alakítjuk ki, hogy többféle távolságból is nézhessük a TV-t.
NA és innentől kezdve olyan lesz mint a régi szép időkben a távirányító nélküli csatornaváltásnál -- ha 4k-t nézünk közelebb ülünk, ha meg kábeltévét akkor hátrább.... -
niof
veterán
Hát, szerintem baromi kevés ember van, aki oda húzza a kanapét, ahonnan a legjobb a kép. Kb. az emberek 99,9%-a pont fordítva csinálja és/vagy nem foglalkozik vele. Megvan, hogy hova teszi, ahol a régi is volt, azt jóccakát. (Egyébként, ha minőségi csere történik, akkor gyanítom, hogy ebben az esetben is érvényesül a modernebb/jobb készülék előnye, max. nem annyira...) A maradék 0,1% örömködik kb. ilyesmin. Hozzáteszem, véleményem szerint azok is benne vannak ebben az utóbbi "embertömegben", akik 100%-ig tudatosan alakítják ki az entertainment környezetet otthon.
-
bence1024
tag
Oké, 4k esetén nézzük jó közelről.
És ha átkapcsolok kábeltévére?
Akkor toljam hátra a kanapét, verjem ki a falat? -
Szmtgp
csendes tag
A 2,5 a videóban már csak 2.
Amúgy minek ehhez videó? nem tudtok írni, vagy mi?
Borzasztó, hogy lusta mindenki írni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Nintendo Switch
- Körvonalazódnak az S26 Edge kamerarészletei
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Egyesítené a ChromeOS-t és az Androidot a Google
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Az ASUS legfrissebb analóg billentyűzete az ízületeinket is kímélni szeretné
- További aktív témák...
- LG 34WR55QK-B - 34" Ívelt VA - 3440x1440 - 100Hz 5ms - FreeSync Premium - HDR 10 - USB Type-C 65W
- SAMSUNG (LU32R590CWRXEN)4K GAMER HAJLITOTT MONOTOR ! AKCIÓ!
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- SAMSUNG (LS49CG954EUXEN ) 49" 240HZ NEO-QLED DUAL QHD GAMER ! AKCIÓ!!
- AOC CQ27G2S Monitor (2K/VA/165hz)
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest