Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
Van benne valami meglazult tekercs, trafó, ami a berezonál, a töltőáram ütemében, a kapcsolófrekvenciától. Vagy épp a töltőáram kimaradásának ütemében. Kapcsolóüzemű tápoknál van ilyen, hogy terheletlen állapotban ad ki egyfajta "nyüszítő" hangot. (Ezt a "szakkifejezést" én is egy másik fórumról vettem, de találó.)
Egyébként a töltőkben nem szokott lenni hangjelző alkatrész, például elvileg egy piezolapka lenne, ha akarnának tenni bele ilyet. De nem akarnak általában, ez csak egy hiba, ami nem biztos, hogy kártékony (ami miatt később elromlana), de annál kellemetlenebb.
Ámbár valamelyik áruházi töltőről mintha írtak volna olyat is fórumon, hogy zavaró hangot adott ki, majd hamarosan el is pukkant.
Lehetne próbálkozni a javításával is, de inkább vissza kellene vinni, ha van rá garancia.
-
Kernel
nagyúr
Azt azért hozzátenném a tegnapihoz, hogy az eneloop XX is LSD-nek számít, még ha állítólag is, meg elvileg is valamivel rosszabbul tartja a töltést.
C/D adaptereket szoktak mellékelni egyes töltőkhöz, de amelyikhez nincs, azzal nem tudsz mit csinálni (barkácsolást nem említve).
Csak az érdekesség kedvéért, mint a képen is látható, ez is csak egy típus tartozéka, ami nem biztos, hogy bármelyikhez illeszkedne, még ha lehetne is kapni külön:
-
And
veterán
2.) Leginkább a típusból és a csomagolás feliratából. Amelyiket nem fennen hirdetve ezen tulajdonságát adták el, az valószínűleg nem is alacsony önkisülésű. Az ismertebb / megbízhatóbb LSD-típusok listáját már sokszor összeszedték itt, például: [link].
3.) Nem bízzák a véletlenre == nem bízzák a felhasználóra. A nagyobb áramú (gyorsított nagy kifejezetten gyors) töltők mindegyike rendelkezik legalább egy - de inkább több - túltöltés elleni védelemmel, lekapcsolási automatizmussal.
4.) Az APC ES-550 nem valódi szinuszos kimenetű ([link]), de ez az otthoni megfizethető kategóriájú UPS-ek mezőnyében teljesen megszokott dolog. Teljes bizonyossággal úgy tudod meg, hogy együttműködik-e valamilyen fogyasztóval, hogy szépen rádugod azt a bizonyos fogyasztót, jelen esetben a töltőt. Baja egyiknek sem lesz, legfeljebb az UPS panaszkodni fog rá (megszólal valamilyen védelme), de mint említettük, ennek nagyon kicsi a valószínűsége. (Láttam én már valódi szinuszos jelformát adó UPS-t is kiakadni egy olyan terhelés rákapcsolásakor, amelyikről ezt a legkevésbé sem gondoltam volna: a teljesítményigénye csak töredéke volt az UPS maximális teljesítményének, és látszólag tiszta ohmos - hőfejlesztő - berendezésről volt szó, mégis a terhelés belső szabályozóköre /az általa felvett áram jelalakja/ rövid időn belül meghülyítette az UPS-t, ami túláramra hivatkozva állandóan letiltott.)
"A boltban azt mondták, hogy ezzel a töltővel C-típusú (dagi) akkut is lehet tölteni, de erre semmi más utalást nem találtam eddig."
Szerinted belefér? Ha a mechanikai csatlakoztatását meg tudnád oldani, akkor valószínűleg probléma nélkül tölthetnéd. Tehát áramkörileg valóban alkalmas lehet, de azzal nem mész sokra.
-
Kernel
nagyúr
Eneloop XX növelt kapacitású az alaptípushoz képest, azonban ennek ára is van: valamivel gyorsabb az önkisülés is. Miután nagyobb elektródafelületet kell feltekercselni, azonos méretű tokba, kisebb a rétegtávolság, nő az önkisülés.
Ezért ezt az akkut olyan célra szokták ajánlani, ha jól tudom, amikor valaki feltöltés után többet akar villantani, míg a hosszú tárolási idő nem olyan fontos szempont.
Ezek a töltők egyszerű kapcsolóüzemű tápegységet tartalmaznak, ami kis teljesítménye miatt PFC-áramkört nem igényel, vagyis nincs benne, bemeneti szűrőkör induktív hatása is csak minimális, amit a relatív nagyáramú UPS meg sem érez. A 230 V lényegében rögtön egyenirányításra kerül, puffer stb., ezért itt nem számít a tápforrás jelalakja, csúcsra töltődik a puffer és annyi.
-
And
veterán
1.) Elvileg nincs olyan töltő, amelyik kizárólag eneloop-ot töltene, a NiMH-akkuk töltési metódusa alapjában egyforma, kiviteltől és gyártmánytól függetlenül. Viszont az MQR-06 töltőárama erősen cellaszámfüggő, ha például egyetlen akkut teszel rá tölteni, akkor 1,68 A-es áramot tol bele, azt pedig egy hagyományos NiMH nem feltétlenül fogja szeretni, túlmelegedhet tőle. Még 2 darabnál is 1,12 A /cella lesz a töltőáram, ami nem éppen kevés.
2.) Az alacsony önkisülésű (LSD) akkuk épp azért jók, mert a feltöltésük után hosszú idővel is használatra készek, úgyhogy nem tudom, miért csak akkor lenne az igazi, ha azonnal használatba vennéd azokat a töltés után. Hagyományos (nem LSD) akkukra igaz, hogy nem érdemes hetekig-hónapokig pihentetni azokat, mert önkisüléssel a töltöttségük jelentős részét elveszthetik.
3.) Az ekkora árammal dolgozó töltők esetén a lekapcsolást sosem bízzák a véletlenre. Az a minimum, hogy maguktól detektálják a feltöltés végét (-dV lekapcsolás), esetleg kiegészítő biztonsági időzítővel, hővédelemmel is rendelkeznek.
4.) Szinuszos kimenettel rendelkező UPS-t biztos nem zavar egy ilyen (vélhetően kapcsolóüzemű tápegységgel rendelkező) töltő, de házi körülmények között nem jellemző, hogy olyan lenne a szünetmentes kimeneti jelalakja. Kvázi szinuszos jelforma esetén adódhatnak gondok, bár a szünetmentes táp terhelhetőségéhez képest ennyire alacsony teljesítményfelvétel mellett ennek igen kicsi a valószínűsége. Ha az UPS nem jelez problémát a töltő használatakor, nyugodtan rajta hagyhatod. De ha csak a fali aljzatok helyzete a probléma, akkor az egy egyszerű hosszabbítós elosztóval is orvosolható, csak ezért nem kell egy komplett UPS-t oda tenni.
(A Sanyo/Panasonic eneloop gyári töltők nem igazán híresek, és nem is túlságosan okosak, ráadásul az árukapcsolás okán - csak akkukkal együtt kaphatók - elég drágák is.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BANKMENTES részletfizetés ASUS TUF F16 FX607JV-QT212 Tesztvideó a leírásban Nézd meg működés közben
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest