- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Magisk
- Fotók, videók mobillal
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- One mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Ugyanakkora telepet kap a Redmi csúcstelefon, mint a csúcstábla
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
salaud
aktív tag
válasz
Vasti74 #34809 üzenetére
Elég sokan szenvednek amúgy lenovo gépekkel ugyanezen problémával. Ráadásul te Fedora-t használsz, amit nem szeretek, mert nem szeret információt adni egyszerű módon. Mindenesetre nézd meg ezt, tudom hogy nem laptopod van, de a lenovo szereti ugyanazt a szart rakni mindenbe, hátha. Van Fedora csomag.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Vasti74 #34769 üzenetére
laptopon volt régen olyan, hogy külön modul kellett bizonyos gépekhez. utána már megy simán.
Egyébként biosból nem tudod szabályozni? Ma már a biosok simán felülíják a linuxot is, azátn megoldja. Nekem több gépem így megy.
mod: most nézem a géped. az a k10 modul tutira nem lesz hozzá jó.
-
Sz_Imre
senior tag
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
Vasti74 #34768 üzenetére
Akkor elnézést, nem tudtam, hogy ezzel a programmal nézted.
Esetleg CoreCtrl vagy Fan speed control vagy pedig OCCT for Linux
Remélem valamelyik csak működni fog. -
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #34767 üzenetére
Ezt a véleményt abszolút adom. A cégnél pont ilyen Fuji gépeket használunk, imádom őket. Kis kompakt, könnyen szerelhető gépek ezek. Itthon egy régebbi típus van, sosem volt vele gondom.
A Thinkcentre meg Thinkcentre, azt nem is kell ragozni. Én ha gépet veszek, elsősorban Lenovót veszek, és azt is ajánlom mindenkinek, főleg a Thinkpadeket, azzal nem lehet mellélőni. Magamnak is Thinkcentret vettem, de a feleségemnek megtetszett, és kikönyörögte magának
És utána szereztem be a Fujit. -
salaud
aktív tag
válasz
Vasti74 #34758 üzenetére
Jó lenne tudni, melyik disztro alatt próbálkozol. Ha azt mondod debian vagy fedora, szerintem kb tegyél le róla. Arch, gentoo, ilyenek alatt 70%-ban megoldható, megfelelő driverek/kernelmodulok megtalálása, betöltése után valószínű látni fogja a szenzorokat és állítgatható is lesz. Elsőnek terminálban dmesg és megnézni, van-e hiányzó kernel modul, firmmware, stb, ha van, megoldani hogy ezek a helyükre kerüljenek, utána menni tovább.
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
Vasti74 #34731 üzenetére
Lehet ez segítene a hűtés monitorozás és szabályozásban.
CoolerControl Gitlab
(nem teszteltem és kipróbálni sem tudom) -
válasz
Vasti74 #34757 üzenetére
Ha azt mondod hogy Windows alatt ugyanez a szabalyozas mukodik, akkor Linux alatt is fog, szoval kar fennakadni rajta. De alaplapja valogatja, hogy lehet-e egyaltalan programozni a ventilatorgorbet, ez megint nem a Linux sara.
Abban egyetertek, hogy az utobbi tiz evben kritikan aluliva valt a dolgok minosege ugy altalaban veve, de hogy most ezen mulik-e epp a problemad vagy valami teljesen mason, azt ilyen tavolrol nem tudom megtippelni sem.
-
bambano
titán
válasz
Vasti74 #34752 üzenetére
Először is abból a puszta tényből, hogy megkérdezted, még nem következik, hogy az itteni fórumtagok tudják rá a választ. Másodszor az sem következik, hogy egyáltalán létezik rá válasz.
Eleve, amennyire én tudom, a hűtést *NEM SZOFTVER* vezérli. A hűtést egy mikrokontroller szerűség vezérli, a kontroller jelleggörbéjét lehet szoftverből állítani. Gyakorlatilag egy függvény, ami hőmérséklethez fordulatszámot rendel, és kb. ennek a meredekségét tudod állítani. Gyakorlatilag azt tudod állítani, hogy milyen proci hőfoknál kezdjen hűteni, és mennyire drasztikusan emelje a venti fordulatszámát, ha melegszik a proci. Ezzel be lehet állítani egyfajta egyensúlyi pontot, ahol a terhelés függvényében pörög a venti. De van még két marék paraméter hozzá.
Az egésznek mégiscsak az az alapja, hogyha melegszik a proci, növeli a vélt hűtési teljesítményt. Ha ettől nem hűl le a proci, akkor még növeli, ciklus vége. Tehát vagy le tudja hűteni, vagy feljebb pörgeti. Ezért hiába is erőlködsz, a terhelés alatti zajt érdemben nem tudod befolyásolni, max azt, hogy mikor kezdjen leszabályozni a proci.
Én ezért mondtam, hogy hagyd a fenébe, nem lehet vele mit kezdeni. Csak azt lehet vele kezdeni, hogy megoldod, hogy kevesebb hőt termeljen a proc. Vagy hardvert cserélsz.
Attól a kérdésed még helytelen marad, hogy linuxos fórumban tetted fel, ezt felesleges ezen a topicon és a topiclakókon leverni.
-
válasz
Vasti74 #34752 üzenetére
Az a baj hogy szerintem nem sokan babralnak ilyesmivel Linux alatt -- mar csak azert sem, mert ez nem az operacios rendszer dolga volna alapbol, hanem a BIOSe. Az, hogy ilyen herelt BIOS van a prebuilt PC-ben, hogy meg egy normalis ventilatorgorbet sem lehet megadni, az eleg szomoru es raadasul osszefugghet azzal is, hogy miert nem jartal sikerrel a probalkozasaiddal -- talan hardveresen nincs tamogatva es kesz. Sok kompromisszummal jarnak ezek a buta prebuiltek sajnos.
-
válasz
Vasti74 #34745 üzenetére
Azt írtad, hogy nem tudod PWM vezérelni.
A táp ágat kell csökkenteni, ez volt az ajánlásom, ha már úgy is DC vezérelt, de akkor még sincs így. Persze ha nem jut el a pwm jel, akkor végül is fix DC lesz.A pwm amúgy nem törekszik fordulatszámra, csak ugye a lassabb ventitől melegedni fog a rendszer, szóval a vezérlés görbe másik pontjára jutunk. Viszont nem megy annyit 5V-on, mint 12-n. De az volt az alapfeltétel, hogy amúgy is rossz a görbe, mivel vezérelni akarod valamiért.
-
bambano
titán
válasz
Vasti74 #34745 üzenetére
A pwm-es ventilátorban két drót (+ test + fordulatszám ellenőrzés) megy a ventilátorba. Ha csökkented a feszültséget, akkor emiatt fizikailag két lehetőséged van:
1. a pwm vezérlés feszültségét csökkented, akkor egy darabig semmi nem fog történni, majd az egész vezérlés összeomlik.
2. a venti tápot csökkented, akkor a pwm feljebb fogja húzni a fordulatszámot.szerk: úgy tudod a pwm-es ventilátor fordulatszámát csökkenteni, ha képes rá, hogy átkapcsold feszültségvezérelt módba és ott csökkented a feszültséget.
a másik megoldás, hogy csökkented a proci terhelését és akkor nem kell majd annyi hűtés -
válasz
Vasti74 #34735 üzenetére
Nem viccbol irtam, ha ilyen 40 fokos homersekletrol beszelunk, akkor egy passziv borda tenylegesen mukodokepes lehet. Tapasztalat alapjan 50W-os fogyasztasig siman elegendo a termeszetes konvekcio, talan meg ilyen szukos helyen is. Pl. evek ota hasznalok 10100F-es gepet full passzivan. De persze ahhoz, hogy tudjuk hogy a te esetedben is mukodhet-e, tobbet kellene tudni a geprol, mire van hasznalva, milyen proci van benne stb. De mindegy is, ha nem akarsz hutest cserelni.
-
válasz
Vasti74 #34731 üzenetére
Milyen proci? Lehet egyszerűbb fizikailag megoldani, mint szoftveresen.
Konkrétan nem ismerem a gépet, HP brand gépen sima 8cm venti volt a hűtőn, pont volt régebb óta egy arctic CO F8am, azzal nem lesz gond alapon, és persze PWMes is. De az is megoldás, hogy ellenállással csökkented a feszültséget a ventin, 5V-on is lassabb lesz. -
Archttila
veterán
válasz
Vasti74 #34601 üzenetére
Már elavult, vagy még nem kész technológiák vacak hardvertámogatással, ezt kínálja jelenleg a linux desktop, lehet választani ;-)
Hat persze, nalam meg meg viccbol hoz az 5700G Arch Sway WM alatt Ungoogled Chromiummal (flagek rendben) 4-5% CPU usage-t 4k YT videokkal
mesa 1:25.0.1-2 -
válasz
Vasti74 #34635 üzenetére
Ha naprakész distrot akarsz, akkor nem értem miért vagy megravadva a Debiannál, az a szöges ellentéte a naprakészségnek. Az Arch naprakész, de bleeding edge, ráadásul systemd-s. Már egyszer javasoltam fentebb, a naprakészség és stabilitás tökéletes egyensúlyában a Void Linux-ot találtam (bónusz, hogy nincs systemd), egy év distrohopping után végre le tudtam vele telepedni. Egy próbát megét, ha túl tudsz lendülni a kézi telepítésen, akkor meghálálja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #34630 üzenetére
Azt hiszem annyi bajod volt az Endeavourrel, hogy abban a telepítőben még megvolt a python-future csomag, ami már nem Python3 kompatibilis és fent sem kellene lennie a gépen. Ettől meg függőségi probléma miatt megakad a rendszerfrissítés amíg ezt a csomagot nem törölted le. Azóta ők is adtak ki új telepítőt.
Hogy ez konkrétan kinek volt a hibája azt nem tudom, a python világa nekem egy hatalmas katyvasz, de valszeg a többi arch környéki disztrón is találkoztál volna ezzel ott és akkor.
-
-
-
salaud
aktív tag
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #34579 üzenetére
Nézzük meg. Lehet a formátummal is gondja, abból is van vagy 6 féle amit tud a rendszer.
cat /proc/asound/cards
Nálam ennek az 5-ös eleme a DAC-om:
5 [Audio ]: USB-Audio - USB2.0 High-Speed True HD Audio
C-MEDIA Inc. USB2.0 High-Speed True HD Audio at usb-0000:15:00.0-1.1, high spee
És mikor zenét játszol le, akkor lehet ellenőrizni az aktuális beállításokat:cat /proc/asound/card5/pcm0p/sub0/hw_params
access: MMAP_INTERLEAVED
format: S32_LE
subformat: STD
channels: 2
rate: 48000 (48000/1)
period_size: 512
buffer_size: 32768
Itt nekem ez most nincs kimaxolva, az enyém az tudna 32bit / 384kHz-et.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #34576 üzenetére
Azt nézném meg a DAC-nál, hogy nem-e vált fel időnként olyan bitszámra és mintavételezési frekvenciára, amit a DAC már nem kezel, mert alapból elég szűk tartományt tud csak használni.
Már fejből nem tudom hogyan volt, de anno én fájlban rögzítettem, hogy milyen beállítást használjon az én DAC-omnál, mert nem a lehető legjobbat használta alapból.
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #34531 üzenetére
Másik rendszerről hoztad át a vm-et? Milyen formátumban, csak simán kimásoltad? Én megpróbálnám OCI formátumba exportálni, és azt importálni a Fedorás Virtualboxba, az működni szokott. Én pont visszafelé, Fedora és Ubuntu között csináltam ilyet.
A Virtualbox egyébként megy, nincs vele gond?
-
-
daninet
veterán
válasz
Vasti74 #34522 üzenetére
először is ellenőrizd le, hogy működik-e az amit fstab-ba leírtál.
sudo mount -a
ez után látnod kéne csatolva. A mount directory-nak léteznie kell a megfelelő engedélyekkel csatolás előtt már. Ellenőriz le az megvan-e.autofs nem kell, csak ha röptében akarsz csatolgatni dolgokat indítás után
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #34495 üzenetére
Gondoltam majd a disztribúció váltás megoldja: hát nem, a Neon rövid próbálgatása alatt is előjött a hiba - így szép az élet ;-)
A Mint és a Neon is Ubuntu alapú, ugyanazt a kernel használják. Ha az egyiket cseréled a másikra, akkor gyakorlatilag nem csináltál semmit
Ilyenkor egy teljesen másik családba tartozó disztrót kell kipróbálni, Fedora, Suse, Arch, bármi. Ha megpróbálod Fedorával vagy Endeavourrel, valamelyikkel lehet, hogy működni fog.
Vagy esetleg mainline kernellel kell kipróbálni, Ubuntuéknál ez a HWE kernel. -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #34472 üzenetére
Nem kell félni a Fedorától sem, annyira nem más világ. De szerintem ezen a problémádon a disztró váltás nem fog segíteni, ez kernel+libek és asztali környezet kérdése.
Alapvetően, ha a GPU driver és a VA libek telepítve vannak, akkor illik mennie a HW gyorsításnak, legalább a lejátszóprogramokban. A böngésző már más kérdés, nem mindegyik tud HW gyorsítást, és azon belül sem mindegyik tud HW videó gyorsítást. Én letesztelném Chrome-mal és Firefox-szal is, a flatpakos és a nem flatpakos verziókkal is.Idővel biztos lesz majd HW gyorsított frakcionális skálázás, az elkövetkezendő 10 évben
A Gnome sajna tényleg le van maradva ebben, a KDE az egyetlen, ami nincs.
Ha esetleg mégis kipróbálnád a Fedorát, ezt ajánlom átböngészésre: A DNF csomagkezelő -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #34475 üzenetére
Egy SMPlayert nézz még meg, mert a VLC-vel voltak mindenféle bajok az elmúlt időszakban. Azt nem tudom, hogy alapból engedélyezve van-e a HW gyorsítás... Ha ezt vagy a VLC-t terminálból indítod, akkor kiírják a HW gyorsítással kapcsolatos dolgokat is oda, csak mint érdekesség.
Az Arch alapok amúgy nem jelent semmi rosszat. Most már kb. 10 éve Arch leszármazott disztrókat használok, de ezeken sem használtam többet a terminált, mint bármelyik Ubuntu leszármazotton. Ez alól a Manjaro volt a kivétel, mert ott gyakran elcseszték a dolgokat a fejlesztők, de az nem az Arch alapok miatt van.
-
daninet
veterán
válasz
Vasti74 #34461 üzenetére
"szóval a kérdésem, hogy lábon lövöm magamat valamivel, ha a KDE Neon mellett döntök?"
Igen, a tavalyi évben elég sok hírverés volt a KDE Neon gondjaival. A főbb verziófrissítések összecsapottak voltak és használhatatlanná tették a rendszert. Sőt, annyi gond volt vele, hogy a KDE elkezd saját teszt disztrót fejleszteni és elengedik a Neon-t.
A legtöbben végigmegyünk ezen az úton, és mind oda jutunk, hogy elengedjük az Ubuntu vonalat. Én a helyedben kipróbálnám a Fedora KDE Spin-t vagy esetleg OpenSuse tumbleweed-et. Ubuntu nagyon szuper amíg az igényeid is moderáltak és megfelel ami a repóban van.
-
vicze
félisten
válasz
Vasti74 #34447 üzenetére
Linux nem tud skálázni nem egész szozóval, HW gyorítottan. Egyikse se KDE, se Gnom, se Xfce, semmi. Wayland se megoldás.
4éve szívok a 4K-val. (Halmozottan szívok mert 2db 4K.) Egész pontosan 0 értelmes megoldás van.
Egyetlen "értlmes" megoldás, hogy amennyiben a monitorod támogatja kisebb a skálázásnak megfelelő felbontást azt állítod be. Pl. WQHD. (Igen igen tudom, minek vettél nagyobbat akkor...)Ez a alrendszer alap hibája a skálázással, bármi ami nem egész többszörös a render a CPU-ra van terhelve, tök mindegy hogy Intel, AMD, nV, és hogy milyen driver. Mindennel próbáltam már.
Kisebb felbontásonnis jelen van, csak ott lényegesen kisebb a CPU overhead és nem laggol, és nem feltűnő.
Bocs hogy nem segít, de sajnos ez a realitás.
Néha nekifutok, hog változott-e, de eddig 0 valós megoldással találkoztam. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #34461 üzenetére
A Kubuntuban régi a KDE... A KDE Neon meg inkább fejlesztők számára készül, mintsem normál hétköznapi használatra. Ez utóbbiban vannak limitációk is, pl. nem támogatják az zárt nVidia drivert, szóval ha nV kártyád van akkor nem ezt a disztrót javasolnám. Olvasd el a részleteket róla: [link]
Tulajdonképpen nem is tudom, hogy mi a jó választás Ubuntu vonalon, ha napi szinten is használható, de nem régi KDE-t szeretnél.
-
válasz
Vasti74 #34456 üzenetére
24 colon 4k? Akkor már értem minek skálázni...
Valószínűleg nem a 4k a gond, hanem a skálázás nem történik hardver gyorsítottan. Gondolom ezért nincs engedélyezve a fractal scaling. Megfejelve azzal, hogy a MATE és a cinnamon is régi technológia (GTK2 és GTK3).
KDE környezetben ez jobban működik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #34454 üzenetére
Érdekes, hogy a 4K probléma lenne... Valamikor 2018-ban rákötöttem az asztalimra tesztképpen a 1440P monitorom mellé még egy ugyanolyat, valamint harmadiknak egy 4K TV-t is, de minden ment faszán. Mondjuk ez AMD hardveren történt és KDE-s disztrón, de nem igazán hiszem, hogy Intel cuccoknak a 4K problémát jelentene.
Majd írd meg, hogy mire jutottál. Deb vonalon pl. a PopOS!-t javaslom, még annak ellenére is, hogy Gnome-os disztró.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #34450 üzenetére
Nem nagyon tudtunk neked segíteni, mert minden jónak néz ki. Előfordulhat hw specifikus dolog ami miatt tényleg érdemes legalább penről futtatva megnézni másik disztrókat, valamint írni a Mint fórumába is.
Én jó ideig együtt éltem egy hibával ami Manjaro alatt játék közben random fagyásokat okozott, miközben mások ugyanazt a kártya szériát gond nélkül használták... Odáig debuggoltuk a kernel/drm srácokkal, hogy valószínűleg nem volt jó a frekvencia - feszültség görbe (eltért a Windows alattitól) és terhelés alatt alulfeszelte a GPU-t a kernel, ami így instabillá vált. Végül nem vagyok benne biztos, hogy pontosan mi lett a megoldás, mert mikor a Manjaro KDE-t lecseréltem a tök hasonló EndeavourOS KDE-re, akkor ezek a problémák megszűntek.
Az is előfordulhat nálad, hogy egyszerűen van valami bug a Mint Cinnamonban lévő megjelenítő kódban... Régebben pl. küzdeni kellett Intel hardveren az egyszerűbb megjelenítőkkel, hogy ne legyen képtörés videólejátszás közben Intel VGA mellett.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged