- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
supi007
csendes tag
válasz
urandom0 #32315 üzenetére
Köszönöm. Köszönöm.
Leírom mi történt.
Kiadtam ezt a parancsot:$ dnf --nogpgcheck localinstall syslinux-3.86-1.el7.rf.x86_64.rpm
Erre mondta az OS, hogy dependencia van (illetve nincs).Error: Problem: conflicting requests
- nothing provides perl(Digest::SHA1) needed by syslinux-3.86-1.el7.rf.x86_64.rpm
(try to add '--skip-broken' to skip uninstallable packages or '--nobest' to use not only best candidate packages)
A problémával itt foglalkoztak:
$ dnf config-manager --set-enabled PowerTools
$ dnf --nogpgcheck localinstall syslinux-3.86-1.el7.rf.x86_64.rpm
Ezek után hiba nélkül felment ez a régebbi verzió.
-
supi007
csendes tag
Üdv! Valaki tiszta vizet önthetne a pohárba nálam egy kérdésben. Milyen módon tudok föltenni egy korábbi program verziót egy adott linux-ra ? Lehetséges ez egyáltalán ? Mit kell figyelembe venni ? Kernel verziót ? OS verziót ? Dependencia verziót ?
Egy kis történet:
Adott egy Rocky 8.6. Ha rákeresek a syslinux csomagra a repository-jaiban (BaseOS, Appstream, epel8), akkor csak a syslinux-6.04-es verzióját találom. Nekem ez a verzió nem felel meg.
Megtaláltam a syslinux-3.86 -os verziójának rpm csomagját.
Lehetséges valami módon feltelpíteni ezt a csomagot erre az oprendszerre ? Mit kell átgondolni ? Mi van akkor, ha dependenciái vannak ? Honann szerezzem be azokat ? Kézzel kell beszerezni, vagy érdemes valami régebbi repository-t is hozzáadni a repo listához ?
Szóval kellene egy kis általános fény a témában. Köszi. -
supi007
csendes tag
válasz
DrojDtroll #32303 üzenetére
Megpróbálom valahol megfogni a témát. Ha ez a rendszer product, akkor értem miért nincs rajta build-hez tool. És értem miért nem adtak root jogot. Szerintem production-ben nem jó debug-olni. Szerintem jó lenne, ha a gépről valahogy készülne egy mirror és egy test/QA/develop rendszerben esnél neki a szoftver debugnak.
A 'not found' üzenet nekem speciel kevés, hogy tudjak segíteni, de szerintem már előtte is baj van. Logokat kellene erősen túrni. Mindenesetre én ezt az akciót nem olyan gépen csinálnám, ahol a szoftver produktívan futni hívatott. (Persze lehet, hogy az egész szituációt rosszul értelmezem, akkor bocs.) -
supi007
csendes tag
válasz
fatpingvin #32298 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek a tippeket. Hasznosak voltak.
-
supi007
csendes tag
válasz
bambano #32294 üzenetére
Ezt a megoldást amúgy ki fogom próbálni. Ami viszont nem fér a fejembe, hogy az alaplap tudja, hogy LAN-on keresztül be lehessen kapcsolni a szgépet. És ezek szerint ugyanezen a kábelen nem lehet terminált nyitni, hanem erre kell venni egy soros kábelt. Csak ötletelek: lehet, hogy van olyan hálókártya, ami képes esetleg ilyen terminálként működni? Máshogy mondom, tudom, hogy van ilyen hálókártya, mert HP szerverek működnek úgy, hogy soros csatlakozó az egyik vége a másik vége pedig UTP a kábelnek és switchbe kell dugni és hálózaton el is lehet érni a szerver iLO-ját. Nem lehet ilyen hálókártyát kapni PC-be pici pénzért ?
-
supi007
csendes tag
válasz
fatpingvin #32293 üzenetére
Nem ismerem ezt a megoldást. Mi a lényeg? Egy soros kábellel két PC-t kell összekötni? Érdekelne bambano mire is gondolt.
-
supi007
csendes tag
válasz
fatpingvin #32288 üzenetére
Lusta vagyok, ez a probléma.
Adott egy PC, ami kint van a kertben a sufniban. Be van dugva a hálózatba. Tudja a Wake-On LAN-t az alaplap, ezért be tudom kapcsolni ha kell és ki tudom kapcsolni ha kell távolról (a szobámból). Néha tesztelek ezt-azt ezért gyakran tönkre vágom rajta az OS-t. Mivel nincs hozzá monitor, be kell cipelnem ilyenkor a szobámba (tehát a sufniba ki kell gyalogolni, szét kell szedni, hidegben, melegben, esőben), és monitorra kell dugnom, amíg megtelepítem. Utána meg vissza kell csinálni (szenvedés még egyszer). Ezt a szenvedéses részt tudnám kihagyni, ha hálózaton tudnám a képernyő jelet áthozni. KVM-ek vannak, ahogy lentebb is írtam, de jó drágák. Azt hittem ez a probléma már valahogy megoldódott mióta utoljára ilyennel foglalkoztam.
-
supi007
csendes tag
válasz
fatpingvin #32286 üzenetére
Ez sem rossz ötlet. Köszi.
-
supi007
csendes tag
válasz
kareszkaresz #32283 üzenetére
Üdv! Lehet tudok segíteni.
-
supi007
csendes tag
válasz
f_sanyee #32278 üzenetére
Üdv! Köszi a választ. Ez nem egy szerver. Ez csak egy PC. (Jogos felvetés, mert igazad van, hogy szerverben lenne valami IPMI kártya [iLO, iDRAC .. stb]. Ahogy olvasgattam lehet kapni egy ilyen eszközt: https://www.lantronix.com/products/lantronix-spider/ meg most van az ASUS-nak egy kártyája: [link]
Sajnos mindkettő "drága" (nekem nem éri meg megvenni).
Ahogy nézem más megoldás nincs, hogy valamiféle "virtual console"-t kapjak és lássam a távoli gépet a boot process-től kezdve.
Azt még lehet megnézem, hogy egy kickstart fájllal, meg tudom-e azt csinálni, amire gondoltam, de sanszos, hogy nem lesz jó, mert egyszer legalább valakinek ott kell állnia a gép mellett, hogy kiválassza a megfelelő PXE menü elemet. -
supi007
csendes tag
Üdv! Egy kis help kellene. Foglalkozott valaki már olyannal, hogy fizikai gépre távolról linux-ot hogyan lehetne telepíteni? Rocky Linuxot szeretnék telepíteni úgy, hogy tudom a gép PXE-vel tud bootolni. Hogy tudnék ehhez az oprendszer nélküli géphez úgy csatlakozni, hogy legyen valami képernyőm (VNC, ssh console, KVM, akármi). Bármilyen elborult ötlet érdekelne. Köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- MacBook Air 15 M3 8 / 256GB dobozos 12 hónap garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest