- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Magisk
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
senior tag
válasz
salaud #34810 üzenetére
Köszi, ezt is megnézem majd a jövő héten, ez a hétvége nem a számítógépes szívásoké lesz ;-) Egyébként lehet, hogy tényleg "hardveres" megoldást kell majd keresnem - vagy meg kell szoknom - vagy disztribúciót kell váltanom ;-)
De tényleg hülye ez a Lenovo: most bekapcsoltam, 30 fok körüli proci, hangtalan. Megnéztem két Youtube videót, már ettől felment a procihőmérséklet 45 fok körülire, rákapcsolt a ventilátor. Aztán visszament a proci 32 fokra, de nem hallgatott el teljesen a gép...
Mondjuk már az is egy agyrém, hogy egy ilyen vasat két HD - FullHD Yotubube videó megnézése úgy megdolgoztat, hogy felmegy a procihőmérséklet, de erről nem a Lenovo tehet. -
Vasti74
senior tag
vargalex #34774
Köszönöm, megnézem alaposabban az ajánlott dolgokat, talán boldogulok vele. Bár eddig abban a hitben voltam, úgy 15 éve, hogy egy linux kernel mindenféle mókolás nélkül betölti a megfelelő drivert ahhoz, amit támogat, amit meg nem, azt kb. el lehet felejteni ;-)vladi #34776
Igen... Ezt a modult keresem, ha létezik egyáltalán az én gépemhez való ;-)
A BIOS-ban csak három profil van ezzel kapcsolatban, a legcsendesebbet választottam.
És igen, ez egy irodai gép, vagy nevezzünk inkább "brand" gépnek: de igazából ugyanolyan gép, mint a többi ;-) Ház, táp, alaplap, benne proci - memóriák - SSD, szóval a különbség inkább csak a BIOS egy akármilyen összerakott géphez képest ezen a téren.salaud #34778
Itt egy lshw egy lspci és egy dmesg , köszönöm, hogy megsasolod! :-)
A k10temp be van töltve, de nem segített
Az amdgpu első olvasatra szerintem nem nekem való: talán el kellene olvasnom jobban, mert be van töltve egyébként kapásból, de nem találok pwm nevű (betűket tartalmazó ;-) fájlt a /sys/class könyvtárban.
Az nct6687 fordítására még nem volt időm... -
Vasti74
senior tag
válasz
Sz_Imre #34772 üzenetére
Szerintem egyik sem fog működni, amíg nem lesz betöltve hozzá (szenzorok, vezérlők) valami modul. Csak nem tudom, hogy mi kellene hozzá, és a neten sem találom...
Azt hittem, hogy lesz itt valakinek ötlete ezzel kapcsolatban azon kívül, hogy nem lehet - nem érdemes megoldani - forrasszak - daraboljak kábelt - cseréljek gépet ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
Rhino666 #34764 üzenetére
Ízlésekről kár vitatkozni ;-) Én agyhúgykövet kapok a házi összeszerelésű gépektől... Pedig összeraktam életemben pár 1000 darabot: XT-vel kezdtem, és SuperMicro szervereket is raktam össze. OK, azok mondjuk jók voltak ;-) A kettő között meg sok mindent.
De már eleve az, hogy lóg bennük egy halom kábel, fúúúj! ;-) Aztán a sok felesleges "szellőzőnyílás", a betekintő ablakok, a világító mindenfélék, hát, nem az én világom.
A brand gépekben általában akkora az alaplap, hogy kitölti a házat, így nem lóg sem csatlakozó, sem kapcsoló, sem LED kábelen. Egyszerűek és okosan megtervezettek, minimalisták: szépek :-) Szerintem így kell kinéznie egy PC-nek, belül meg így - itt áll még az asztalom mellett, lehet, hogy visszakerül a Lenovo helyett, pedig annak sem a kinézetével van bajom ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
totron #34760 üzenetére
Az előző Fujitsu D738 gépem gyakorlatilag hangtalan volt ugyanúgy dolgoztatva, mint ahogy ezt a Lenovo-t dolgoztatom annak ellenére, hogy az i5-8400 elvileg gyengébb, mint ez a Ryzen 5 4650G, szóval úgy saccoltam Lenovo megvásárlása előtt, hogy minimum hangtalan lesz ez is, mert mitől melegedne, ha alig van terhelve?! Aztán kiderült, hogy nem kell ahhoz melegednie, hogy hangos legyen ;-) Most pl. 34 fokos a proci, és már túl hangos nekem..
Egyébként itt van még az asztalom mellett a Fujitsu, erős a kísértés, hogy visszategyem, még ha nehezen is viselte a linux + 4k megpróbáltatásokat... ;-)
(De ennél is erősebb újra a kísértés, hogy mindkét PC-t eladjam, és mac-ra váltsak)
Épített gépben én azért nem gondolkodok, mert olyat még abból nem láttam, ami megütötte a szépérzékemet ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
bambano #34755 üzenetére
OK, tehát akkor kijelenthetjük, hogy a ventilátor szoftveres piszkálása - szabályozása eleve halott ötlet. Csak tudnám, hogy akkor ki volt az a szerencsétlen eltévedt programozó, aki ezt nem tudta, úgyhogy megcsinálta az ehhez szükséges programokat pl. linux alá?! Sőt, mások sem tudták - ők meg Windows alá készítettek hasonló alkalmazásokat! Ezt a sok elfecsérelt időt... ;-)
Egyébként pont leírtad ennek ellenére, hogy mit szeretnék szabályozni, szóval valami értelme mégis lehetne a dolognak... ;-)
Kész, feladtam! Régimódi vagyok: ha kérdezek egy konkrét valamit, akkor arra lehet kapni szerintem egy választ olyantól, aki tud rá válaszolni. Vagy lehet nem kapni választ, ha nincs olyan, aki tud válaszolni. Kb. ezek a lehetőségek. Szerintem. -
-
Vasti74
senior tag
válasz
Rhino666 #34754 üzenetére
Az a gáz, hogy ez egy nem egy tegnap kijött mega-különleges gép, hanem egy több éves valami. És azért csalódtam már megint a kedvenc rendszeremben, mert pl. Windows alatt lehet piszkálni a ventilátor fordulatot, tehát a lehetőség adott. De míg régen az volt, hogy linux alatt minden kapásból működni fog (hardver) , amiért Windows alatt küzdeni kell, mára ez kb. úgy néz ki, hogy egy csomó mindent el lehet felejteni linux alatt, ami Windows alatt kapásból működik, vagy pár kattintással működésre bírható :-(
És az, hogy ez a BIOS dolga lenne, nem nagyon vigasztal, mert régen is az volt, mégis lehetett szabályozni, ha akartam (volt olyan gépem régen, hogy akartam, és tudtam is) Talán mert régen igazán és értelmesen fejlesztettek, most meg érzésem szerint a fejlesztés valahol a farigcsálás és a tákolás között helyezkedik el.
Nem tudom, szerverfronton mi van, de ha ott is ilyen jó a helyzet, akkor piszkosul örülök, hogy már rég nem foglalkozok ezzel ;-)
Na kiduzzogtam magam, megyek aludni :-) -
Vasti74
senior tag
válasz
bambano #34751 üzenetére
Ezt tényleg nem értem.
Még mindig ott tartok, hogy egy linuxos fórumon megkérdeztem, hogy a gépemen lehet-e valahogy a procihűtő fordulatszámot szabályozni?
Linux alatt!
Mert ez egy linuxos fórum.
Ez azt jelenti, hogy szoftveresen, mert a linux ugye tulajdonképpen egy szoftver.
Erre már mindenféle barkácsolós ötlet jött (ráadásul erősen kétséges sikerű - hasznú) , illetve hogy inkább ne csináljak vele semmit.
De linuxos - szoftveres ötlet még egy sem!
Ez hogyan hogy így akkor most mi?! :-)
Kész, ennyi feladtam... -
Vasti74
senior tag
válasz
lionhearted #34748 üzenetére
Én nem tudom, de az alaplap igen - csak rosszul! ;-)
Szóval nem DC vezérelt, hanem PWM, és ebbe kellene belenyúlni.
A kérdésem még mindig az, hogy hogyan?
Mármint linux alatt hogyan? Mert az elsődleges cél természetesen az lenne, hogy a gép megbontása nélkül bírjam rá valahogy szoftveresen a ventilátor szabályozására (egyelőre a fordulatszámát sem látom)
Ezért kérdeztem a linux listán, és nem valami elektronikain, ahol ellenállásokat kell forrasztgatni - ott majd akkor folytatom, ha kiderül, hogy linux alatt nem lehet megoldani a problémát. -
Vasti74
senior tag
válasz
bambano #34746 üzenetére
OK, hogy átkapcsolom, ha lehet "feszültségvezérelt módba": de mit fog ehhez szólni a BIOS? Hogyan fogja utána vezérelni? Mert gondolom a szoftver, ami vezérli, nincs erre felkészítve.
A szabályozást meg nem kellene elveszíteni, mert akkor hogyan tovább? Egy fordulaton forogna a ventilátor, ami "hideg" procinál túl sok, melegben meg esetleg túl kevés?
Elnézést, de tényleg nem áll össze a dolog: vagy valamit rosszul tudok, vagy valamit félreértek, de szerintem ez így nem OK ;-) -
Vasti74
senior tag
Visszatérve a hangos Lenovo-ra ;-)
A PWM szabályozású ventilátor fordulatának csökkentése ellenállással.
Nem nagyon értek én már ilyenekhez, de nem úgy van, hogy a fordulatszám a hőmérséklet függvénye? Tehát "a BIOS" a hőmérséklet függvényében emeli a fordulatszámot a kitöltési tényező emelésével?
Ha 12V-os a ventilátor (12V-os impulzusokat kap) , és csökkentem egy ellenállással a feszültséget út közben a ventilátorig, akkor a vezérlés a kitöltési tényezőt növelve ettől függetlenül törekedni fog arra, hogy X hőmérséklethez Y fordulatszám társuljon, szóval pl. 55 fokos procinál pont annyit lesz a fordulatszám ellenállással, mint ellenállás nélkül - vagy rosszul gondolom?
-
Vasti74
senior tag
Nem megkerülő megoldást kerestem, hanem választ a kérdésemre ;-) A rajta lévő hűtőt szeretném használni, mert egy kicsit más, mint a többi :-)
Ennek van előnye és hátránya: az előnye pl. hogy egy személyben a ház szellőzéséről is gondoskodik, hátránya meg hogy ezért csak úgy nem lehet bármivel helyettesíteni (egy hagyományos ventilátor felett nem sok hely maradna, és akkor még kellene egy venti a házba is)
A passzív bodra pláne jó ötlet ennél a gépnél: csendes lenne, az tuti, kérdés, hogy meddig működne?! ;-)
A probléma, hogy szerintem hülye a BIOS: háromfajta profil van ezzel kapcsolatban, a legcsendesebben van, de így is hangos már 40 fok környékén. A fordulatszámot a BIOS-ban sem látom egyébként, eléggé butus a gép az eddigi HP - Fujitsu gépeimhez képest :-(
Na ezért szeretném valahogy linux alatt monitorozni és szabályozni a ventilátor fordulatszámot, ha lehet.
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Van valakinek ötlete, hogy egy Lenovo M75s gen2 gépen hogyan tudnám a procihűtő fordulatát monitorozni és szabályozni? (A rendszer Fedora 41)
Addig jutottam, hogy sensors-detect, aztán a sensors ezt mutatja:
k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
Tctl: +41.6°Cnvme-pci-0a00
Composite: +28.9°C (low = -273.1°C, high = +80.8°C)
(crit = +84.8°C)
Sensor 1: +28.9°C (low = -273.1°C, high = +65261.8°C)
Sensor 2: +27.9°C (low = -273.1°C, high = +65261.8°C)amdgpu-pci-0b00
vddgfx: 1.38 V
vddnb: 943.00 mV
edge: +36.0°C
PPT: 10.00 WÍgy nem meglepő módon a pwmconfig is csak ennyit mond:
/usr/sbin/pwmconfig: There are no pwm-capable sensor modules installed
Az a bajom vele, hogy már 40 fokos procihőmérsékletnél is hangos a gép :-(
Előre is köszönöm, üdv: Vasti
-
Vasti74
senior tag
Eléggé kicsi a valószínűsége... Az előző gépem (Fujitsu D738, i5 8400) évekig tökéletesen működött Mint Cinnamon-al, a 4k monitor megvétele után is, csak ott vacak a skálázás - váltottam Fedora Plasma-ra - jöttek a hibák. Pár hete megvettem ezt a Lenovo M75-öt Ryzen 5 4650G procival - pont ugyanazokat a hibákat produkálja.
-
Vasti74
senior tag
válasz
salaud #34622 üzenetére
Hát, majd ha lesz idegrendszerem hozzá, akkor dugok egy másik SSD-t a gépbe, és telepítek valami mást. De emlékeim szerint amiket próbáltam (Neon, openSUSE) pont ugyanezeket a hülyeségeket produkálták az Intel-es gépemen, ezen az AMD-n meg már csak Fedora-t próbáltam... Az Endeavour-tól meg valamiért rögtön agyhúgykövet kaptam, de lehet, hogy csak egy rossz pillanatában csíptem el a rendszert?! Újra ki kellene próbálnom ;-) A baj az, hogy már totál nincs kedvem új rendszerrel ismerkedni, csak használnám a gépet: már a Mint - Fedora is megviselt (csomagkezelés) , pedig tudtommal még a dnf hasonít a legjobban az apt-re.
Igazából ellennék ezzel a Fedora-val, csak zavarják a szememet pl. a képernyőn villogó csíkok néha csak úgy maguktól, de pl. az asztalon egy ikont húzogatva 100%-ban reprodukálható a dolog. -
Vasti74
senior tag
válasz
salaud #34618 üzenetére
Nálam a 4k monitor és a nem egész számra skálázás (Fractional Scaling) hozta a problémákat... Ezért váltottam először a szeretett ;-) Mint Cinnamon-ról valami friss Plasma-ra (pár disztribúció kipróbálása után lett a Fedora 41) , aztán meg cseréltem gépet, aztán meg törődtem bele, hogy ez ilyen ;-)
-
Vasti74
senior tag
Tudom, hogy ez rajtad nem segít, de nálam a Fedora 41 Plasma is ezt csinálja (Firefox és Chrome is) , de szerencsére nem mindig. Úgy kb. 50 "beletekerésből" 1x. Már kétféle vasam volt (az i5-8400 + IGP gépet azért cseréltem Ryzen 5 4650G + IGP masinára, hátha a sokkal jobb integrált grafika elvileg jobb támogatottsággal megoldja a problémáimat, de sajnos nem...
Én már nem is keresem az okát, mert a keresgéléseim alapján ez ilyen.
Már elavult, vagy még nem kész technológiák vacak hardvertámogatással, ezt kínálja jelenleg a linux desktop, lehet választani ;-)
De sajnos még mindig ez a legjobb alternatíva (számomra) , úgyhogy egyszerűen nem rántom fel magam, amikor nem megy a videó, vagy csíkok vannak a képernyőn, vagy vastag villogó kerete van az ablakoknak, stb. (tuti nem hardveres hiba, mert a két totál különböző gépem is pontosan ugyanúgy, ugyanazokat a hülyeségeket produkálta)
A Plasma szerintem elmebeteg és alig használható alapértelmezett alkalmazásai (Mint MATE és Cinnamon után) szintén nem tudnak már felbosszantani ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #34578 üzenetére
Nem tudom, hol és hogyan lehet ezt megnézni?
De csodálkoznék, ha ezzel lenne baj: 90%-ban Youtube videókat nézek, és azoknál elő sem fordulhat olyan formátum, amit ez a DAC nem támogat.
Ráadásul sokszor történik olyan, hogy nézek egy videót, van hangja, megállítom valamiért, és amikor folytatnám, már csak fehérzaj. -
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
A kezdőn kérdeztem, nem lett megoldás, úgyhogy megkérdezem itt is - bár gondolom kb. ugyanazok vannak itt is, mint ott, de hátha ;-)
Fedora 41 Plasma rendszerem van, és két problémám van vele, amire nem találom a neten a megoldást.
- Ez már más rendszer alatt is megvolt, szerintem valamelyik kernel verziótól kezdődően romlott el a dolog: van egy USB-s FX-Audio DAC-X6 "hangkártyám", ami nagyon gyakran fehérzajra vált hang helyett. Youtube videókat nézek, az egyik videónál még jó a hang, a következőnél meg fehérzaj. Ki kell húzni az USB kábelt, csak az segít rajta: utána random ideig jó. Ami érdekes, hogy olyan nincs, hogy nézek egy videót, és közben fehérzajra vált: de ha megállítom, aztán később folytatom a lejátszást, akkor már tudja produkálni a hibát.
A kezdőn valaki ajánlotta a hangkártya energiagazdálkodásának kikapcsolását, annak alapján létrehoztam egy snd-usb-audi.conf fájlt az /etc/modprobe.d könyvtárban, options snd_usb_audio power_sawe=0 tartalommal. Újraindítom a gépet, nincs a /sys/module/snd_usb_audio/parameters könyvtárban olyan fájl, ami tartalmaz power_save paramétert... És a helyzet változatlan, fehérzaj. Mit tehetnék ellene?! Már piszkosul idegesít, hogy állandóan az USB kábelt kell ki-be dugdosnom.- Fényerő szabályozás. Ott az óra mellett a fényerőszabályozás ikonja, és működik is a fényerőszíbályozás, csak nagyon vacakul :-( Néham működik, ahogy kell, de ez a ritkább. A gép elalszik 15 perc után (nem szoktam kikapcsolni) , és ébredés után ha feloldom a gépet, általában 100%-ra teszi a monitor fényerejét (asztali gép) , és ha rákattintok a napocska ikonra, nincs fényerő csúszka. Be kell mennem a monitor menüjébe, és beállítani a fényerőt (mert ott állítja át a csúszka) Elég kellemetlen... Erre van valami megoldás szerintetek? Jó lenne, ha mindig ott lenne a csúszka, hogy ha kell, könnyen állíthassam a fényerőt, de még jobb lenne, ha legalább megjegyezné a beállított értéket, és nem nyomná fel állandóan 100%-ra.
Előre is köszönöm az ötleteket, üdv: Vasti
-
Vasti74
senior tag
válasz
bambano #34530 üzenetére
Passz... Én már egyre kevésbé értem a számítógépes dolgokat, és az az igazság, hogy már nem is akarom megérteni - csak az zavar, hogy kicsúszik az irányítás a kezemből ;-)
Most éppen a Virtualbox szívat, ami eddig (Debian - Ubuntu - Mint) annyi volt, hogy feltelepítettem, és használtam, a Fedora alatt meg X lépésben feltelepítettem, és nem működik a régi virtuális gépem. De elfogyott a türelmem, egyelőre feladom ;-) -
Vasti74
senior tag
Így most működik, köszönöm!
Érdekes, debian-származék rendszereken sohasem használtam ezt az opciót...
De ezután fogom :-) -
Vasti74
senior tag
Bocs, a kezdőre akartam, azért is írtam, hogy tényleg amatőr kérdés ;-)
Igen, írtam is, hogy kézzel működik a dolog: könyvtárak rendben, nfs kliens telepítve, stb., felcsatolom parancssorból, és ott van ami kell.
Ugyanazt beírom az fstab-ba (persze úgy, ahogy kell ;-) , és újraindítás után nem indul a rendszer, ezt kapom:
Kivettem az fstab-ból a két nfs-es sort, és újra indul a rendszer.Kerestem a neten hogy mi van, de vagy egyszerűen csak mások is beírják, amit én, vagy autofs-t használnak.
Na itt elakadtam...
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Egy tényleg amatőr kérdés ;-)
Fedora 41 KDE-t telepítettem a gépemre, és be kellene induláskor mountolni a NAS-ról két megosztást nfs-el.
Betettem az fstab-ba, ahogy szoktam (Debian, aztán Mint - előtte kipróbáltam persze, működött kézzel a dolog, de az eddigi rendszereim ha nem ment éppen a NAS, alindultak NFS nélkül is)
Újraindítás után csak egy kis üzenet fogadott, hogy emergency mode, és mit írjak be majd, aztán alatta egy másik, hogy nincs engedélyezve a root felhasználó - így csak újraindítani elhetett a gépet, ami aztán ugyanoda jutott persze. Profi! :-)
Ezt megoldottam, működik újra a Fedora, de rákeresve autofs-t ajánlanak, ami nincs is telepítve - és nem is hiszem, hogy ez kell nekem, mert úgyis mindig csatolva lennének a megosztások, mivel mindenem a NAS-on van.
Szóval akkor most hogyan, merre?! ;-)
Előre is köszönöm, üdv: Vasti -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #34494 üzenetére
Persze, folyik a tesztelés ;-) Az már biztos, hogy KDE lesz, mert nem érdekel hogy hogyan ;-) , de működik úgy, ahogy az elvárható. Hogy milyen disztribúció, azt kellene már csak kitalálnom. Nem könnyű, mert ugye bármire vannak érvek és ellenérvek, ha megkérdezi az ember egy fórumon ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
kovaax #34481 üzenetére
A sok frissítés nem zavar, használta Debian testing-et KDE-vel valamikor régen - az már inkább zavar, hogy az pl. rendszeresen fejre állt egy-egy frissítés után, de mondjuk egy testig rendszertől ezt nem lehet zokon venni ;-)
Ha a Fedora nem testing, hanem csak új és gyakran frissített, az nem zavar: az SSD is azért van a gépben, hogy dolgozzon, és nekem még a legelső 60GB-os Samsung SATA SSD-m is hibátlanul működik anyu gépében - szóval az SSD elhasználódás aggaszt a legkevésbé ;-) Amúgy az ellen (elhasználódás) a legjobb "egy számmal" nagyobbat venni, nem jó, ha tele van, ennyi.
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #34480 üzenetére
Nem félek olyan nagyon ;-) , igazából valószínűleg parancssorban már nem sok mindent bogarászok, a grafikus felületen dolgozva meg a KDE nagyjából mindenhol KDE, sok különbséget nem fogok látni.
Azon már túl vagyunk, hogy a a hardveres gyorsítás működik, a böngészőkben is, meg a videólejátszókban is, ennek ellenére ha nem 100 vagy 200%-ra van skálázva a munkaasztal, akkor MATE és Cinnamon alatt legalábbis az idegesítő és a használhatatlan között van valahol a dolog.
Úgy néz ki, a KDE legalább tünetileg kezeli a dolgot, mert mint kiderült valamiért hardveres gyorsítás ott sem lesz pl. 150 vagy 175%-ra skálázott asztal mellett, de legalább a szoftver jobban megoldja a megoldandót: a KDE Neon egyelőre USB-ről futtatva ilyen "nem egészre" skálázva is akadozás nélkül játszik Youtube-ról és és a NAS-ról a 4k videókat.
Most már csak a megfelelő disztribúciót keresem: a Neon tetszett, de le lettem beszélve ;-) , a Kubuntu-ról is gyakorlatilag, úgyhogy kipróbálom virtuális gépen - live rendszerként a Fedora-t és az EndeavourOS-t, aztán majd kiderül, melyik lesz.
Közben lett valamelyik kernelfrissítés óta egy olyan problémám a Mint Cinnamon-al, hogy az USB-s FX-Audio DAC-X6 kütyüm naponta többször elfelejt működni, illetve hang helyett fehér zajt ad ki magából... Csak az USB kábel kihúzása-visszadugása segít. Gondoltam majd a disztribúció váltás megoldja: hát nem, a Neon rövid próbálgatása alatt is előjött a hiba - így szép az élet ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #34473 üzenetére
Na még egy lehetőség ;-) Már a Fedora-tól is kezdtem megijedni, de amit az Arch-ról tudok, szerintem jobb, ha bele sem kezdek ;-)
A böngésző hardveres gyorsítása nem a legnagyobb probléma (és nálam pl. az működik is, úgy néz ki) De a VLC még annyira sem működik, mint a böngésző, ha nem 100-200 a skálázás. Mint és Cinnamon alatt legalábbis - KDE-vel használhatónak tűnik, a proci meg dolgozzon csak a van, de nincs hardveres támogatás helyett ;-) -
Vasti74
senior tag
Ez eléggé elkeserítő...
Pedig elvileg Intel - NVidia - AMD grafikus driver van linux alá is jól működő, sőt, az AMD állítólag kimondottan jó.
Ahogy egy régi barátom szoktam mondani: "Nem rossz, csak a jótu' kib****** messzi áll!"
;-)A leginkább elkeserítő az - elnézést az érzelmeskedésért ;-) , hogy amikor elkezdtem linuxozni, volt kb. 3-4 disztribúció, és a kor vasain mindegyik kiválóan működött, most meg van 1000 disztribúció és annak 100000 variánsa, de ha így 2025-ben a felhasználó szeretne egy olyan funkciót használni, ami már egy 6-8 éves vason is elvárható volt, hogy működjön, és a másik két elterjedt rendszer alatt működik is, akkor meg húúúú.... Nem olyan egyszerű az! Na mindegy... Azért ha bejön a KDE, még mindig nem veszek mac-et ;-)
-
Vasti74
senior tag
Jelentem, kipróbáltam egy jófajta "pendrájvról" a KDE Neon-t, és 150 vagy 175%-ra skálázott munkaasztallal a 4k Youtube videók is remekül futnak kb. 20% körüli procihasználattal, és VLC-vel NAS-ról (dlna) is hibátlan a 4k filmek lejátszása, még alacsonyabb procihasználattal (eddig ez gyakorlatilag használhatatlan volt, ha nem 100 vagy 200%-ra skáláztam)
Mondjuk nagyon úgy néz ki, hogy hardveres videólejátszás az nincs, mert egy ilyen 8. generációs akár i3 proci Windows alatt 4k videó lejátszása közben alig dolgozik valamit, a GPU meg 20-30% között van hajtva - de ez van.
Szóval a KDE biztató, lehet, hogy sok-sok év után visszatérek hozzá :-)
Most akarom kipróbálni virtuális gépen a Fedora-t meg a SuSE-t: SuSE-t valamikor a 90-es évek végén ;-) használtam, az talán nem lesz teljesen idegen, de a Fedora ha jól tudom totál más világ, attól egy kicsit félek ;-)
-
Vasti74
senior tag
OK, köszi :-)
Barkácsolni, aztán egy frissítés - verzióváltás - újratelepítés után újra barkácsolni piszkosul nincs kedvem, úgyhogy nem gond, ha váltanom kell. Holnap szerintem kipróbálok valamit USB-ről futtatva, aztán ha rendesen működik, akkor csere...
Egy kicsit utánaolvasva szerintem a KDE Neon vagy a Kubuntu jönne be nekem: most feldobtam mindkettőt virtuális gépre, és érdekes. Nem olvastam utána, de szerintem a KDE Neon eléggé Kubuntu ;-) Viszont míg a Neon-ban a telepítéskor kiválasztottam a magyar nyelvet, és onnantól minden magyar lett, a Kubuntu-ban (24.04.1) ugyanígy csinálva a bejelentkező ablak német (Ausztriában élek) , a rendszer nagyrészt magyar, de a beállításoknál egy csomó minden angol...
Az ilyen engem eléggé zavar (az összecsapottság érzete) , szóval a kérdésem, hogy lábon lövöm magamat valamivel, ha a KDE Neon mellett döntök? -
Vasti74
senior tag
válasz
lionhearted #34458 üzenetére
27"-on is skáláznék: most 200% (150-175 jobb lenne) , 27"-om meg valahol 125-150% között lenne nekem megfelelő, a 100% ott is túl kicsi lenne. Annál nagyobb monitor meg el sem férne ;-)
Azt, hogy a skálázás nem történik hardveresen nyorsítottan hogy érted? 100%-on sem az igazi, messze nem: pl. a laptopomon 100%-on eszi a procit egy videó, de ha jól emlékszem az asztali gépen is elég erősen hajtja a 6 magot, még ha nem is annyira, mint 200%-on.
Akkor szerinted KDE- próbáljak inkább? Régen azt használtam (10-15 éve) , de valahogy az újdonságait nem szerettem, váltottam... Nem szeretem én már a változásokat ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #34455 üzenetére
A hardvernek biztosan nem gond a 4k (az UHD 630 hardveresen egyidejűleg elméletileg három 4k videót tud dekódolni) , Windows és macOS alatt működik is minden teljesen jól.
A laptopom FullHD kijelzőjén minden OK, és az asztali gépem is elvágólag onnantól vacak, hogy lecseréltem a monitoromat 4k-ra: előtte 1920x1200-as volt, azzal gördülékenyen működött minden.
Kipróbálom majd először Ubuntu-val, aztán mással ;-) , mindenképpen megírom, hogy azok hogyan működnek - csak motivációt kell gyűjtenem, hogy egyáltalán nekiálljak ;-)
Már arra is gondoltam, hogy visszateszem a régi monitoromat... De annyira jó képen van ennek a kis LG 24UD58 monitornak, hogy nem nagyon akarnám újra a régit nézni ;-)
Hát, ez van, dolgozok tovább a probléma megoldásán... De ma újra elkezdtem azon gondolkodni, hogy akkor Windows, vagy macOS? ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #34453 üzenetére
Próbálok majd live rendszereket, de szívesen maradnék "debian" vonalon, mert azt szoktam meg.
Két különböző vason próbáltam: Mint Cinnamon az asztalin, Mint MATE a laptopon, és ugyanaz a hiba.
Még gépet is cserélnék (a laptop nem fontos, 90%-ban csak arra használom, hogy Windows alatt a navigációkat frissítsem) , ha biztos lennék abban, hogy az Intel + linux a hiba: de amennyit eddig utánaolvastam, más grafikus kártyákkal és más disztribúciókkal is problémás a 4k felbontás :-(
Csak nem nagyon van kedvem és energiám ezzel szórakozni, már régóta "csak" használni szeretném a gépet úgy, hogy feltelepítem, és működik. Eddig így volt ;-)
Tudom, bennem is nem kevés hiba van ;-) , mert a Windows-t sem bírom "elviselni", és a macOS sem nekem készült, sajnos nagyon megszoktam már a linuxot. Erre most ez a baromság ért utol: huszonév után az van, hogy használnám a gépet, és nem működik rendesen. Gáz ;-) -
Vasti74
senior tag
Köszönöm, kb. ilyen irányú segítség kellene, hogy pl. az XY disztróval jól működik a dolog.
Reméltem, hogy nem kell disztribúciókat próbálgatnom az éles, napi használatban lévő gépemen, hogy a tizedik próba, és sok elpazarolt idő után kiderüljön, egyik sem OK...
A hardver biztosan nem szűk keresztmetszet, mert mint írtam, a gyengépp laptopom is Win10 alatt vidáman megbirkózik a feladattal, Mint alatt meg nagyon elvérzik...
Sőt vettem egy mac Mini 2018-at váltás céljából ;-) , ami hardverre (proci, memória, SSD) kb. tök ugyanaz, mint az asztali gépem, és macOS alatt is minden tökéletes.
Szóval nagyjából 99,99%-os valószínűséggel Mint vagy linux problémába futottam bele :-( -
Vasti74
senior tag
OK, köszönöm: nem gondoltam, hogy ennyire "speciális" a dolog, hogy egyenesen a disztribúció alkozóihoz kell fordulnom... Én még a rég megszűnt MLF levelezőlistákon "edződtem" ;-) , ott gyakorlatilag bármire azonnal volt válasz, segítség. Szép új világ ;-)
update:
Elolvastam ezt a topicot, és kapásból az jön le, hogy finoman szólva nem a segíteni akrásról szól a dolog :-( Nulla komstruktivitás.Na mindegy, keresek tovább, hátha valahol valaki rájött már, hogy hol a probléma...
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
A kezdőn már kérdeztem, és régebben is próbálkoztam megoldást találni a problémára, de nem jártam sikerrel... Gondoltam megkérdezem a gurukat is ;-)
Röviden: Fujitsu D738 gép, legfrissebb BIOS, i5-8400 proci, Intel UHD630 IGP, 16GB DualChannel memória, a gyári Samsung PM981 SSD.
A rendszer Mint Cinnamon 22
A gépet 99%-ban fórumok olvasgatására és videózásra (főleg Youtube) használom.
Mióta a WUXGA felbontású monitoromat lecseréltem 4k-ra, azóta nagyon nem kerek pár dolog:
- az asztal átméretezés csak 100 vagy 200%-on használható, ha 150 vagy 175%-ot állítok be (ezek lennének az ideálisak számomra) minden akadozik, a videók (több lejátszót is próbáltam) főleg, a 4k videók kb. nézhetetlenek, a Youtube is (FF és Chrome alatt is próbálom)
- most 200%-on van az asztal, így kb. használható a gép, de a Youtube így is sokszor megakasztja a gépet: pl. az egérmutató mozog, de nem reagál a kattintásra másodpercekig, főleg maga a böngésző, pl. ha bele akarok tekerni a videóba.
- Youtube nézése közben a proci 6 magja 60-70%-on pörög folyamatosan, ami szerintem nem normális...Mellékelem a képeket erről-arról, amit a kezdőn a segíteni próbálók már kértek, hogy nézzek meg. Ezek alapján szerintem minden "rendben van", csak éppen nem működik rendesen...
(Próbaképpen elővettem a laptopomat i3-1005G1 procival, rádugtam a 4k monitort, és ott kb. 100%-on hajtja a procit egy Chrome + 4k Youtube, és akadozik a videó is, meg az egérmutató mozgása is. Azon van win10 is, az alatt is kipróbáltam: szuperül lejátssza a 4k videót, a procihasználat 20-30%-on....)
Elakadtam, amit a neten találtam + a kezdőn régebben próbáltak segíteni már kipróbáltam, a helyzet változatlanul siralmas.
Kérlek adjatok valami ötletet, hogy merre induljak?
Előre is köszönöm, üdv: Vasti
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest