- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Yettel topik
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Android szakmai topik
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
-
-
F34R
nagyúr
válasz
Rimuru #22961 üzenetére
En amikor Archon voltam, akkor a Thunar is es a pcmanfm is szeretett megdoglodni. Valami bug volt a libfm-ben, es eszrevettem ha kikapcsoltam a thumbnail nezetet akkor mintha nem crashelt volna. Teljes gyogyir nekem a spacefm volt, utanna a megteljesebb pedig a ranger.
-
totron
addikt
válasz
Rimuru #22662 üzenetére
Nem-ne, gpm megvan. Buttonx lesz a megoldas, koszonom! Pontositani? Touchpaddal szeretnek 'kattintani', meg ha nem is mindig vele a legegyszerubb. Elso touchpados notim, kijatszom magam. Hosszutavra azt latom, hogy megvan a sajat szerepkore a pocokegernek is, ahogy adott esetben a touch is tud optimalis lenni.
-
_Dumber_
őstag
válasz
Rimuru #21982 üzenetére
olyan parancsot nem tudok ami kiírja csak az ip-t
Ha kicsit közelebb akarsz lenni:
ip addr show <csatolo neve> | grep inet
pl: ip addr show wlp7s0 | grep inet
vagy
ping <saját gépbeved> -c1
nem tudom ilyenre gondoltál e, vagy közelebb jutottál e a célhoz, de a grep parancs paraméterezésével tuti le lehet szűrni.
(Bár szerintem ezeket ismerted
)
-
válasz
Rimuru #21964 üzenetére
és @Vladi : Az oké, hogy le tudom állítani, csak menet közben szerintem nem jó, ha kirántom alóla az átmeneti file-okat
Ha nem gáz az SSD-n a temp, akkor hagyom ott, nem muntolom a winyót fixre.
Mondjuk lehet marad amúgy a fix, mert kb. ugyanannyira gáz egy USB-s meghajtót is dugdozni rá, mintha állandóan vehetem ki a winyót, ha kell valami DVD-ről.Hogy 4GB RAM : Van itt néha virtuális gép is...
Az asztalin is volt, ott is inkább a winyón volt kevés a hely, viszont ott volt swap. Amíg nincs nyóc gigám, lehet fixálódik a winyó, és megy oda a temp, meg egy kis swap. Virtuálgépen kívül máskor nem ír bele, az a vicces.
-
-
válasz
Rimuru #21781 üzenetére
Ja, hogy Firefox alatt ment a pepper is (freshplayer segítségével)? Firefox - adobe-t hasonlíts Chromium - pepper párossal, Chromium alatt natívan azért gyorsabb a pepper (főleg, hogy a hardveres gyorsítás csak ezeesetben működik rendesen), de ha elmondod mivel tesztelted (mivel monitoroztad a cpu használatot), akkor meg tudom csinálni én is (gyenge gép akad
).
-
válasz
Rimuru #21779 üzenetére
Olyan erős vason és zárt Nv-és meghajtóval nem csodálom, hogy nincs érdemi különbség, crashelni Chromium alatt a pepperflash még sosem crashelt nálam, Firefox alatt is csak akkor ha előtte nem távolítottam el az adobe flash playert, + freshplayer pont a zárt nv meghajtókkal nincs jó barátságban.
Próbáld ki egy erősebb egymagos/gyengébb 2magos gépen r300/r600/intel nyílt driverrel ahol esetenként pont határon van a normális játszhatóság, lehet meg fogsz lepődni (de ha megsúgod mivel csináltad a fenti diagrammot akkor konkrétan is ki lehetne mérni, mert 1-2 gép a fentiekből nálam van).
Egyelőre nem túl gyakori az olyan video ami nem megy 11.2-vel, de azért bele lehet futni. -
válasz
Rimuru #21765 üzenetére
Igen ismerem és használom is, de mivel az npapi ppapi fordtás is procierőbe kerül,ill. a hardveres gyorsírás sem működik vele tökéletesen így összeségében mégiscsak lassabb (ill. némely zárt driverekkel nem működik), viszont a tegnapi frissítése óta működik vele lightson-Ng script.
ati02: #21761-ben leírtam, Chromium emlékeim szerint simán Synapticból telepíthető (ha rákeresel ki fogja dobni), pepperflashez meg a whezzy-backports csomaglistákat kell hozzáadni a various.list végéhez pl., ill. az antix és debian.list-et érdemes átlőni stable-ra és multimédiás csomagokat is ugyanitt engedélyezni. (etc/apt/sources.list.d/ könyvrárban, legegyszerűbb ha indítasz egy terminál rendszergazda módban (su + root jelszó) és elindítod az mc-t, amivel könnyen oda navigálhatsz a listákhoz és a szokásos f4-el szerkesztheted őket.)
spammer: ez eléggé hardver és driver függő, a 11.2-es flash még csak nagyon kevés vga-val és elég korlátozottan képes hardveres flash gyorsításra, pepperflash viszonylag új driverrel (nyílt/zárt mindegy) régebbi és újabb vasakból is sokkal többet kihoz, amúgy általános használatra én is Firefox/Iceweaselt perferálom (annak is az esr verzióját), mivel főleg több lap esetén jóval kevesebb ramot/procit eszik, a chromium csalóka, mert vagy 10 kisebb szálon fut amiket összeadva nagyobb rendszerhasználat adódik, ami több lap esetén sokkal jobban elharapódzik. -
válasz
Rimuru #21742 üzenetére
A 12.04-es Lubuntu jobb volt (ill. még az is 2016-ig bizt frissítések jönnek hozzá, de újonnan már nem feltétlen érdemes telepíteni) a 14.04-esben vmit nagyon eltökítettek, IceWM ha be lőve elég jól kézre esik (márpedig Antixban már elég jól előre van konfigurálva, persze ha vmi nem tetszik azért egy laikus nehezebben birkózik meg vele mint egy xfce-vel) és tényleg nagyon gyors én egy öreg Pentium M laposon használom amiben csak 512 mb ram van (-vga osztott), amin még az XP SP3 is vállalhatatlanul lassú, az Antix meg száguld rajta (55 mb ramot eszik meg rendszer indítás után), Lubuntut, Peppermintet, Crunchbangot is próbáltam rajta, de sebességben az Antix nyert, pedig pl egy spártai Crunchbanghez képest sokkal jobban kézre esik. Lájtos disztrók közül a Puppyt próbáltam még, de az tényleg nem kezdőnek való, alapból root felhasználóként léptet be és a csomagkezelője is könnyen zavarba hozható, egyébként szintén IceWM-et használ, ahogy az Absolute Linux is, de azt sosem próbáltam.
Amúgy a fenti gép simán elviszi az XFCE-t is, talán az lenne a legoptimálisabb választás hozzá (kezelhetőség-sebesség szempontokat is figyelembe véve), de ha csak sebesség a számít (nagyjából előkonfigolt rendszer mellet), akkor fentebbiekből lehet érdemes csemegézni. -
N0zer0
senior tag
válasz
Rimuru #21742 üzenetére
Pedig ez az IceWM nem tűnik rossznak. Ennek a videónak az alapján még elég jól XP-síthető is, pehelysúlyú, 3 megányi memóriával beéri, szóval szülőknek simán jó lehet, egy könnyebb böngészővel meg egy médialejátszóval.
-
válasz
Rimuru #21738 üzenetére
Lubuntu 14.04-est nyáron amikor próbáltam nagyon bugos volt, meg sok mindent fel kell tenni hozzá alapból, egy Mint 17 Xfce is elég lightos (azon a gépen bőven menni fog) és out of box is könnyen kezelhető még nyugdíjasoknak is
, Antix (Debian alapokon) még gyorsabb (főleg IceWm-el (13.x), de van XFce-es változata is (MX-14.x) ) és alapból abban is szinte minden benne van ami kellhet.
Firefox/IceWeasel-ből ESR verzió vmivel kevesebbet eszik és stabilabb is. -
N0zer0
senior tag
válasz
Rimuru #21622 üzenetére
Ja, de te ilyen kék luficet vagy tiling ablakkezelővel, a te használati szokásaid az össz-IT-s társadalom és felhasználók szokásait 0,0000000001%-ban reprezentálják. Én még egyszer nem vettem hasznát, talán egy-két programra emlékszem, aminél valami funkciója van, de még ezeknél is át lehet drótozni másik gyorsbillentyűre ezt a funkciót. Noteszgépeken még ledje sincs a scroll locknak. Ha megkérdezed ECDL Mancikát, ő még azt sem tudja, hogy mire való. Egy átlag felhasználó soha az életben nem használta, használja, és nem is fogja használni egész hátralévő életében.
A másik hasonló hülyeség a SysRq gomb, a Windows. Ezek mind ilyen ősi maradványok, amik ottfelejtődtek a PC-ken kompatibilitási okból. De most őszintén, ki a rák használ már A:/B: meghajtót, DOS-t, DOS fölé húzott Wint és OS/2-őt? Aki még igen, tudja virtuális gépbe nyomni. Ha meg ilyen hülye billentyűknek a tudása kell neki, akkor átprogramozza a gombokat, főleg, hogy már az OS-gombot (vagy hogy a fenébe hívják) is lehet használni módosító/vezérlőbillentyűnek, és lehet vele billkombókat létrehozni.
Linux-konzolban is csak befagyasztja a képernyő outputját, de lehet helyette Ctrl+S-t majd Ctrl+Q-t használni. Windowsban meg talán az Eszközkezelőt vagy a Rendszerbeállításokat lehet vele gyorsabban elővenni.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Rimuru #20794 üzenetére
Meg nálam is problémás Linux alatt a Pepperflash. A YouTube HTML5-ös videóival kikapcsolja a képernyőt, és onnan használhatatlan a gép, nem lehet visszakapcsolni. A flasheket viszi, de elég akadozva.
Új FF alfával, még újabb Flashsel, és kikapcsolt Flashblock addonnal (szerintem ez kavart be) most jó nálam.
BSD-re csak Pepperflash van, és csak Chrome only megoldást nyújt.
-
_Dumber_
őstag
válasz
Rimuru #20559 üzenetére
Nekem állandóan van ilyesmi, de lehet hogy nem PA probléma.
Némitva kikapcsolom a ggépet. Bekapcsolás után a némitást kikapcsolom, és csak akkor van hangja, ha az alsamixerben kézzel felveszem a speeker hangját, vagy bedugom és kihúzom a fülhalgatót.
Archon eleinte jó volt, de egy idő után megromlott itt is -
tlac
nagyúr
válasz
Rimuru #20454 üzenetére
nem biztos
találtam másik disztrót, az uhulinux-ot, ebben is 3.15.5-ös kernel van, de sajnos ezzel sem jó, csak kicsit más hibák vannak
szerintem csak hibajavítások
[link]
elvileg nekem ez kellene:Some buggy JMicron USB-ATA bridges don't know how to translate the FUA
bit in READs or WRITEs. This patch adds an entry in unusual_devs.h
and a blacklist flag to tell the sd driver not to use FUA. -
N0zer0
senior tag
válasz
Rimuru #20092 üzenetére
Importálás 2-3 kattintás, grafikon szintén 2-3 kattintás, igaz akkor nem fog jól kinézni a grafikon, de használható lesz. Menteni szintén 2-3 kattintás.
A Calc meg tud nyitni plain text forrást, rákérdez a kódolásra és a határolóra, azt odakattintod neki a listából (bár alapból jól fel is ismeri), és már meg is nyitottad táblázatként. Ezután diagram ikon, de már eleve jól ismeri fel az adatoszlopokat, neked csak címet kell adni (nem kötelező), meg grafikontípust választani néhány kattintással, esetleg tengely felcserélni. Ha meg nem tetszik, akkor testreszabod, pl. akarsz elemleírást, vagy nem akarsz rácsbeosztást, vagy vastagítani, nagyítani szeretnél rajta, esetleg a színeket módosítani. Ha kitapasztalod, akkor néhány másodperc. A végén meg jobb kattintás a diagramra, Exportálás képként... menüpont, és mentheted, többféle képformátumot is ismer, vektoros és raszteres formátumokat is. Ha belejössz, akkor kb. csukott szemmel megcsinálható. Persze, elhiszem, hogy másra gondoltál, nem kötekedni akartam, csak rámutatni, hogy a felhasználók többségének ésszerűbb megoldás, mint mindenfélét feltelepítgetni, meg scriptekkel szenvedni, és ezt olyan felhasználó is meg tudja csinálni, aki Windowshoz meg Excelhez szokott és új neki a Linux és a LibreOffice.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Rimuru #20083 üzenetére
Pedig én is LibreOffice Calckal csinálnám, egy mozdulat a kivágott adatsort beilleszteni, aztán onnan néhány kattintás egy egyszerű vonalgrafikon, amit akár ki lehet exportálni képként is. Persze, akinél nincs fent, annak macerásabb lehet, de a legtöbb embernél és a legnépszerűbb disztrókon fent szokott lenni. Már csak azért is, mert valamivel meg kell nyitni a wordös, exceles, powerpointos fájlokat.
Sokkal egyszerűbb, mint plotozással és scriptezéssel szenvedni, persze, aki hardcore linuxer, meg minimáldisztrón tolja az ipart, annak kötelező
-
bambano
titán
válasz
Rimuru #20085 üzenetére
én nem tudtam megfaragni úgy, hogy szóköz legyen a mezőelválasztó és a dátumon belül is szóköz legyen.
átírtam az adatfile-t erre:2014-06-04 18:51|44
2014-06-04 18:52|44
2014-06-04 18:53|45
2014-06-04 18:54|45és a programot erre:
set terminal pngcairo background "#ffffff" font "arial,9" fontscale 1.0 size 500, 350
set xdata time
set datafile separator "|"
set output 'timedat.png'
set timefmt "%Y-%m-%d\ %H:%M"
set xrange [ "2014-06-01 10:00" : "2014-06-09 10:00" ]
set title "asd"
set xlabel "asdasd"
set ylabel "asdasdasd"
set ytics "1"
plot "plot.data" using 1:2így működik. szerintem a második és a harmadik soron csúsztál el.
-
pakriksz
őstag
válasz
Rimuru #18190 üzenetére
na közben megoldódott, a lényeg az volt hogy bentmaradt egy 100 gigás torrent összes fájl letöltésre kijelölve (pedig abból csak 1 fájlt akartam letölteni), és úgy néz ki 50 giga fölött megőrül a transmission. Mondjuk ez sem egy jó pont, de ha nem marad bent véletlenül a kijelölés, nem érint ilyen probléma engem
amúgy újraindítás után is csinálta, daemon módban futott. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rimuru #18171 üzenetére
Teljes KDE-s Chakra ram használata a boot után 460MB. Még mindig maradna 300MB arra, hogy bármit lehessen rajta csinálni, ha a 768MB-os felállást nézzük. - az egyetlen dolog amit kikapcsoltam, az a nepomuk fájl indexelés -
Ettől független persze 1GB alá nem mennék már le én sem, szereznék valami olcsó használt ramot az ilyen gépbe.
-
-
pakriksz
őstag
válasz
Rimuru #17888 üzenetére
Úgy értem hogy olyan mintha egy entert nyomtam volna a végrehajtáshoz, és úgy új sor.
Java-s topikban az OpenJDK-s linuxos problémára esetleg tud valaki megoldást? [link]
Amúgy milyen fájl/ mappa az, ami a midnight commanderben pirosan jelenik meg, felkiáltójel van előtte, és még sudo-val is permission denied-et ír?
-
LógaGéza
veterán
válasz
Rimuru #17494 üzenetére
A SLiMhez kötödő csomagok nagy része el lett távolítva, a konfigok át lettek írva, én meg sajnos elég rég nem csináltam ilyet (Archon meg főleg), és nem tudom hogy tudnám megcsinálni.
Gondolom a fejlesztőnek is van oka, hogy LightDM-re tért át, ezért a SLiMre visszatérést csak utolsó megoldásként fogadnám el. -
MurdR
veterán
válasz
Rimuru #17288 üzenetére
A pendrive működik, de valami ilyat ír amikor telepíteném akarom hogy nincs csatolva gyökér vagy mi a franc....
Mert amikor ki lehet első ízben választani hogy hova telepítse, akkor nem ajánlja fel a 20 as partit, csak a 2x 150et.
Most törlöm a 20at meg a 150et és csinálok egy 170est, amiből a telepítő kiválaszthat magának akkorát amekkorát akar -
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asztalos klub
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- 3D nyomtatás
- Trollok komolyan
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen TV-t vegyek?
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Horgász topik
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256GB SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Új Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest