- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
Aktív témák
-
GD
őstag
leírom nállam hogy van
1. xp garázdálkodik egy 10 gigás ntfs-en és látám hogy ez jó pl játékra
2. Ubuntu+swap= 7+1 giga
3. sokxirxar= ext3 bazinagy partíció , ezt a win csak TC pluginnal látja és csak olvasni, ha vmi file kell írásra win-nek akkor átdobom addig az xp ntfs-re, ez ritka
4. közösködés: fat32 5 giga, pl ide ment a thunderbird leveleket, akár win alól akár linux alól kell, mindíg ugyan azt a levélfiókot látom, nem kell szarakodni hogy hol is van az a mél, mi alatt szedtem le, ideiglenes letöltési könyvtár is itt van pl ftp-nek,amíg a rar darabok össze nem állnak, utánna megy az ext3-ba
legutóbbi xp adat és partíció elvarázsolós akciója után nem vagyok hajlandó winre bízni az eltárolt nagy adatmennyiségt, márcsak a töredezettség miatt se..
biztos ext3-at akarsz írni win alól?még a saját nyomorult filerendszerét se tudja becsületesen kezelni .-) amúgy hogyan írod? TC?
szóval, javaslatod hogy a 32bites ubuntut-t tegyem fel, vagy a win-re értetted? -
pampika
őstag
Ha ennyire probléma hiányban szenved a topic,akkor feltennék pár kérdést
Alap telepítéskor ugye kapok jópár multémidiás alkalmazást a rendszerhez.Azonban ezek közül ami tényleg műxik rendesen,az az xmms,mivel pl. a totem,meg az utólag telepített zenejáccódók (amarok,kaffeine,banshee) mind azért sír,hogy nem tudja kezelni a file-okat.Az mpayer fenn van minden codeckel,szal nem tudom,miért nem tud rendesen lejátszani egyik sem.A k3b-nek is az volt a baja audio cd-nál,hogy nem tudja értelmezni az mp3-akat.
Az xmms-nél van olyan bajom,hogy nem csak azt a könyvtárat nyitja meg,amiben vagyok,hanem teljesen máshol lévő file-okat is megnyit ha file hozzáadásával akaor zenét playlistre rakni.Ez a bug havernál is jelentkezik.
Úgyszint zenélős kérdés:miért van az,hogy egyszerre csak 1 progi tudja használni a hangkarit?Ha mondjuk megy a zene a háttérben és benyomnék vmi kis rövid vicces videot,akkor kidobja mplayer,hogy a video mehet,de a hangról mondjak le.A winben ezt meg lehet csinálni.Gondolom,itt is,csak hogy?Meg ha az egyik hangkarit használó progit be is zárom,akkor még el telik egy kis idő,amíg egy másik progi hajlandó lesz hangot kiadni magából (persze csakis úgy,hogy előző bezár és újabb aztán indít).Ezt nem teljesen értem,miért van
Azt hol lehet beállítani,hogy milyen típusú file-okat milyen progival akarok megnyitni alapértelmezésben?Mert a rendszer/beállítások/alapért. alk. csak a terminal,levelező,webböngészőt lehet beállítani.
köszi -
Vilmoskorte
tag
Mindkettőt próbáltam. X11-el nincs teljes képernyő,xv-n meg a feliratoknál csúnyán pixeles volt a kép. Mindkettőn segített az fglrx driver, érezhetően gyorsabb is volt az X tőle. Csak az a fránya 3D
Pedig valahogy meg kell oldani. Vagy lecserélen nvidiára. R9600-al mi van partiban nvidia-vonalon?
-
GD
őstag
jre 1.5.0.4 elég neki? vagy kell jse vagy miarák,
szal elég a futtatói környezet?
neked mi van fent ami java?
én binárisból raktam fel a fent írt javát és a plugin-t linkeltem át a firefox pluginjébe.. így van java a böngészőhöz..
mondjuk nekem parasztos bittorent is megteszi ami a rendszerbe alapból van, annyit nem torrentezek, viszont a dcgui beállítása érdekelne..
van értelme windózos dc-t emulálni? -
GD
őstag
vmi télleg nem annyira frankó ezzel az azerus-al, nekem se sikerült feltenni
pedig java van dögivel, jre,jse..a synapticot végigkínoztam a dpkg által kiírt összes függőségnek kiírt file-al, de csak törött csomagokkal lettem gazdagabb..
binárisnál eljut a ./configure -ig hiba nélkül, a make -re azt írja, nem ismeri a parancsot..
az ubuntu kalauzban leírt -apt-get install azerus- a magyar backportokkal nem ad vissza semmi találatot..
apt-get -nek van vmi kapcsolója hogy az összes függőséget is tegye fel ahol éri?
apt-get és dpkg man-okban ennyit találtam:
depends: Turn all dependency problems into warnings.
--ignore-depends=package,...
Ignore dependency-checking for specified packages (actually, checking is performed, but only warnings about conflicts are given, nothing else) -
Merlini
tag
Azt próbáltam már előtte, Debian testingből leszedtem az azureus csomagot, majd ezt kicsomagoltam.
dpkg-deb --extract azureus_2.3.0.4-3_all.deb azureus.tmp
/Módszert skype telepítésből lestem el, azt így raktam fel./
Ezt a kicsomagolt könyvtár szerkezetet bemásoltam a rendszerbe.
A deb csomagban lévő függőségek alapján, leszedtem még az Ubuntu csomagkezelőjével a hiányzó csomagokat. De nem teljesen stimmeltek a dolgok, nem mindent oda rakott az Ubuntu csomagjai mint aminek a Debian-os azunak kellett, hiába próbáltam átírni az azureus indító állományában. Consol-ban indítva töltögetett, 2 oldalnyi szöveget kiírt, de aztán hibaok nélkül leállt.
Ezt a GTK-st beraktam /usr/local/share alá amikor nem tudta letölteni magának a frissebb plugin-eket sem. Most user home-ba van, itt működik. -
Merlini
tag
Köszi a linket!
Elég régi csomag, de csak testing ben van aktuális ahogy keresgéltem, és azt sem indult el.
De időközben sikerült megoldani.
1.5 kézel feltet java-ra, felraktam csomagból az 1.4-est. (Ez lehet felesleges volt.)
Majd innét [link] letöltöttem a gtk-s azureus-t.
Ezt régebben a /usr/local/share raktam és akkor embertelen lassú volt.
Most kibontottam a home könyvtárba és már rendesen megy.
Elégé favágó módszer. -
GD
őstag
a ghost-ot szépen lehet kometezni hogy miket milyen állapotba mented.. van rá egy kis ablak
ha épp nem vagyok lusta ilyen parasztos dolgokat írok bele hogy :
(alaprendszer+frissítések+mplayer még nincs benne+ ékezetes betűk+fstab jó)
ha már kézreállt a móka akkor majd én is bátrabb leszek
de nem is tudom mikor volt felrakva az első ubuntu-m, megkéne nézni mikor kérdeztem elsőnek hüjeségetkb 1,5 hónapja
gondoltam rá hogy kellene cron-ba egy pár soros script ami időnként a legfontosabb filekról:
fstab, host,mplayer config,stb.. csinál egy .tar-t
+1pont az ubuntunak hogy a grub live módban teljesen jól visszaállítható, fedora alól sokat szívtam vele..
repo cache kérdésemre nagylinuxtotyikba se felelnek -
GD
őstag
nos, kalandos volt az ékezetek összehozása gnome-ba, már magam sem tudod a teljes forgatókönyvet..
de ami biztos hogy:
1. apt-get install msttcorefont
+ biztos ami biztos
2. /home/user/.fonts/ alá az összes win-ből kilopott ttf
+ u.e. root alá is , + /usr/share/fonts alá (kicsit túlparáztam tudom)
3. + dpgk-reconfigure locales --> 8859-2, hu_HU ...
pl ezeket a csomagokat nem tudtam, de nem is kellett feltenni: iso-biznet-8859-2-xxx
sem más furmányos trükk pl a linuxforum.hu ubuntu topicból
(ha mégis akkor már azért nemtudom mert sokmindent próbáltam.. meg oda vissza ghostolás különböző állapotok között)
ami tuti halál az a font reconfigure.. na attól az x összef&sta magát..
Mplayer pedig:
mplayer-t meg saját magam forgattam a legújabb 7pre2-őt
gcc3-al ha jól emléxem..
+codecs+mplayer fonts (amit most épp nemhasználok ugye..)
+ /home/user/.mplayer/configure széjjelszerkesztése
azért írom ilyen szájbarágósan hátha másnak is segít, + magamnak blog hogy emlékezzek + hogy te is értsed
már majdnem elégedett vagyok
nautilus bugzik ha több ablak is van nyitva.. ''váratlanul kilépett''..remélem ha frissül majd a csomag, jobb lesz
ami nagyon bejött: mivel win és másik linux alól is thunderbird-el levelezek, egy fat32-es partíción tárolom a leveleket, és mindehol, mindenkor u.a.-t az állapotot látom
nincs az hogy egyik oprendszer alól már letöltöttem egy levelet és dejólenne látni a másikba de újra kell indulni..
minden esetre most egy ATOMnagy ghost és dvd-re írás a rendszerről -
GD
őstag
nemtom..
lehet más backportokat használunk?
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu breezy-updates main restricted
deb-src http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu breezy-updates main restricted
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu breezy-security main restricted
deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu breezy-security main restricted
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ breezy universe main restricted multiverse
#5.04 hoary
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu hoary universe multiverse
deb-src http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu hoary universe multiverse
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu hoary-security main restricted
deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu hoary-security main restricted
neked mid van?mutiiiii
gui alól indított konzol ablakba hasonlóan trék a betűk mint mc-be..
[Szerkesztve] -
GD
őstag
nos, az ötlet a win-ből fontlopás, bejött
xmms szép betűkkel dolgozik, amit csak kérek tőle.. jó munkás
de az mc maradt ratyi... utólagos engedelmeddel képet küldtem a méledre..
a font még hasonlítana is az eredetire de mintha a betűk távolságával lenne gáz..
W,@,stb..nél látható -
GD
őstag
köszi! hazaérve kipróbálom
root-ként én is csak konzolból,de azt a f7 gui alól konzol ablakban, tehát nem ''igazi''konzol..
egyébként f1-f6ig lévő konzolokon van mód vmi nagyobb felbontásban nyomulni?
nemtudom, de lehet hogy vmi bug: mikor gui konzol-ban mc-zek os ctrl+o -val váltok mc és konzol állapott között, előfordul hogy ''belefagy'' -
GD
őstag
ezeket a csomagokat már soxor próbáltam feltenni, az a baj hogy a függőségek körbeérnek és egymás farkába harapnak.. amit ír a synaptic hogy tegyem fel mert kell neki hozzá.. a végén panaszkodik hogy szedjem le mert akadályozza..
közben persze egyiket se hajlandó megcsinálni..
végül is az iso8859-2 kódlap most alapértelmezett lett, és arial és verdana (truetype?) betűkkel most kb elvagyok a gnome-ba..
de az a fránya MC az gányul néz ki.. amit konzol profilba ad lehetőségeket betűtípusra, az összes tré.. egymásra csúsznak a betűk vagy épp túl nagy távolság lesz köztük..
=========
mellesleg, az xmms-ben is összvissz egy betűt találtam ami hajlandó iso8859-2be menni, hát, nem egy álom.. valahogy rálehetne venni hogy rátallózzak a msttcorefonts-ra és ott vmi értelmes betűt adni neki? meg ahogy az xmms-nél betűt lehet kiválasztani.. borzalom, szűrők meg a bánat tudja mik..
mplayer-nek a msttcore-ból az arialt adtam be mind opciót, az ő,ű betű ~ vagy ^ szerű felülvonásokkal nyomul.. kicsit szemöldök ráncolós de határeset.. ez még annyira nem zavarna..
honnét tudnék a rendszer által is látható iso8859-2 kompatibilis fontokat nyerni? -
Rufusz
tag
Írj! De előtte légyszi világosíts fel, hogy miért mondja néhány filenál az mplayer, hogy
[AO OSS] audio_setup: Can't open audio device /dev/dsp:
Device or resource busy
Hang meg nyilván ilyenkor nincsAz mplayert az ubuntu kalauz szerint tettem fel, kodekek meg minden...
[Szerkesztve] -
GD
őstag
köszi, addig kísérleteztem a különböző fórumokon elérhető backport-okkal hogy most mindenki megy, ami meg nem az kapott eg nagy #-et
bár ritka hogy 60k fölött jönne vmi..
mi a legújabb deb csomag mplayerből?
megtalálható az mplayer hivatalos lapján? mert csak rpm-et látok, lehet én vagyok vak, mingyá megnézem mégeccer -
GD
őstag
-
Forest_roby
őstag
De én most utólag dugtam a gépre a windowsos winyót! A wiki alapján sikerül bootolással bemountoltatnom, a következő lépés már csak az lenne, hogy a windows-t is el tudjam indítani.
Ehhez kellene segítség!
olvastam a wikiben:
'' Hogyan adjak Windows bejegyzést a GRUB menühöz?''
ezt meg is csináltam:
--------------------------------
$ sudo cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst_backup
$ sudo gedit /boot/grub/menu.lst
* Fűzd az alábbi sorokat a file végére:
title Microsoft Windows
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1
--------------------------------------------------
De ugyan úgy bootolt a gép, mint eddig. Mit hagyhatam ki(, mit nem tudok)? Vagy az ubuntu indulásakor kell vmit csinálnom, hogy bejöjjön az op-rendszer választó menű? -
Rufusz
tag
Ok, nekiesek hamarosan, viszont addig is mégegy kérdés:
IBM ThinkPad R50E-m van, és a középső mouse gomb (vagy mi) nem műxik. A synapticban találtam pár thinkpados csomagot (nevezetesen thinkpad-base, thinkpad-source, tpb, tpcbl), ezeket mind lehúztam, de nem oldódott meg a probléma.
Nemtom hova menti a leszedett csomagokat, nem is tudom futtatni őket
Szal van köztetek thinkpados, akinek sikerült belőni ezeket a csomagokat? -
GD
őstag
Bővebben: link
erre gondolsz?
kicsit pöröghetne ez a totyik..
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Köszi a választ, akkor asszem átállok 64 bitre, ha már olyan a procim
A KDE-ben tapasztaltam Deb alatt is, hogy nincs ő,ű. De megoldottam, van benne elég kultúrált betűtípus.
A KDE-t utólag is fel tudom tenni, nem ijedek meg a GNOME-tól se, nagyon sokáig használtam a sawfish-t, nagyon jó kis cucc.
A kde-i18n-hu pedig csak lejön, asszem valami 3MB az egész. Háló meg van. -
Sianis
addikt
Kiegészítés:
Ubuntu Kalauzon eléggé cifrán van még leírva a dolog, mert sok utánnajárásomba került, mire megtudtam, hogyan lehet csomagból is tenni, mert alapból nem látja, kis kutatómunka és már meg is voltak a csomagolt dologk, azzal már elég tisztán mentek.
HANG: Ez fontos, Ubuntu alatt néha vannak gondok, nekem nincs, nem is volt...viszont! Ha ESD-t vagy bármit akarsz használni, érdemes megnézni, hogy adott hangcsatornának a
...-deb csomgja megvan-e, mivel ezt ha jól emlékszem nem rakja fel, viszont kellhet, de nem minden esetben, bár erre ráérsz akkor, ha nem fog menni alapból telepítés után.
Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Linux kezdőknek
- Eredeti játékok OFF topik
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Mesterséges intelligencia topik
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Windows 10
- Formula-1
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- Apple iPad Air 4 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest