- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Netfone
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- One mobilszolgáltatások
- Hamarosan robottelefon figyelheti minden mozdulatod
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#40553216 #15023 üzenetére
lubuntut én is próbáltam eeepcre, de szintén nem látja a wifit. jól kihagyták ezt a kártya támogatást belőle.
az új lts ubuntu, viszont nagyon smooth rajta pendriveról iscsak azért nem telepitem fel, mert van egy régi nyomtatónk és winxp utáni rendszerekre még nem sikerült telepiteni. nyomtatni pedig kell és ez a nyomtatós gépünk itthon
viszont mindjárt csúszik fel az ubi az x200t-mre, mert itt is jól muzsikált pendriveról, esélyt igy nálam megkapta
-
stopperos
senior tag
válasz
#40553216 #14904 üzenetére
Bizonyos csomagokat csak 3 évig frissítenek. Pl az egyik desktop gépen még mindig 10.04 van nálunk. Csak a szerveres dolgokhoz jön frissítés, ami kb a kernelben meg pár hálózati dologban kimerült a gép esetében. Gnome és firefox-hoz nem jön semmi. Az utóbbihoz külső tárolót használok, így ezzel sincs gond.
Lubuntu esetében azok a csomagok, ami az ubuntu telepítésben megtalálhatóak 5 évet kapnak, minden más csak 3-at. Mivel az lxde elég kicsi, így nincs sok mindent javítani rajta, ezért lényegtelen az a +2 év támogatás.
-
válasz
#40553216 #14902 üzenetére
Ma jön ki a 14.04. A 12.04 Lubuntu amúgy sem LTS (bár ez ugye nyilván kb csak az lxde csomagokra érvényes, szóval nagyjából mindegy.)
Egyébként ha kipróbáltad és jó, akkor jó lesz.
SSD-hez trimet kell beállítani (ha az SSD tudja ezt). Az alignálás az jó, persze ellenőrizheted is később. -
Fritz Teufel
addikt
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
#40553216 #14808 üzenetére
Rendben, te akartad: nem épül be a FleshGot-ba... Majd ha ezt tudja, tetszeni fog. Felugró ablak, beállítom a mélységet és egyenként kijelölhetem a letöltendő állományokat. Ezt Windows alatt tudja pár letöltésvezérlő, legalább is egy biztosan, mert régen használtam ilyent. Linux alatt ezek szerint semmi. Na, ne ez legyen a mai téma
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
#40553216 #14796 üzenetére
Igen, én is rájöttem, hogy ettől nem lettem boldog. Este meg is néztem a felhozatalt és arra a megállapításra kell jutnom, hogy rekurzív letöltés támogatásban a Linux el van maradva a Windows mögött. Van ilyen, hazugság volna állítani, hogy nem csak nem napi használatra és bonyolult terminálos futtatással. A Windows-on volna 3-4 grafikus alternatíva. Ilyen gyenge szoftverfelhozatallal szerencsére ritkán találkozni a Linux társadalomba, de a jelek szerint van. :S
A lényeg, grafikus rekurzív adatlatöltés támogatás Linuxra nincs.
Ha esetleg a parancssoros megoldás neked üdvözítő (pár óra alatt és tanulással meg lehet tanulni használni, talán) akkor ajánlom a fentebb említett Wget-et vagy Mulk-ot. Bár szerintem ezek az Internet letöltésére alkalmasabbak, mint értelmes használatra.Nálam elkezdte leölteni az Internet könyvtárszerkezetét és egy darab médiát nem szedett le 10 perc alatt. Igaz, a rekurzivitás mélységét nem paramétereztem és nem adtam meg, hogy csak a médiát szedje le, a pár óra alatt nem tudtam rájönni, hogy hogyan állítsam össze a pár oldalas paramétersortEz inkább tényleg elvakult kocka informatikusoknak való.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
#40553216 #14794 üzenetére
Ja, az más!
Íme: ImageHost Grabber
-
válasz
#40553216 #14770 üzenetére
A mai nap után továbbra is úgy gondolom, hogy mindegy.
User (40 éves, egyetemet végzett, projektmanager) : Chrome-ban követ egy leírást a cookie-k engedélyezéséről, és elakad ott, hogy a Beállítások menüben kattintson a... nem találja, mert lejjebb kell görgetni.
Másik user (kb. 30, szintén egyetemet végzett) nem tud nyomtatni, menjek oda. Nem mentem, inkább elmagyaráztam neki, hogy ha csak a OneNote nyomtatót látja, akkor húzza jobbra a görgetőt, ott lesz a nyomtatója.
És ezek mindennaposak.
Ha valaki ilyen hülye, akkor semmilyen felületet nem fog tudni kezelni, ha nem ilyen hülye, akkor meg elkezeli a kicsit másfélét is -
Fritz Teufel
addikt
válasz
#40553216 #14506 üzenetére
Bizony! Valójában még jobb is mint az ACDSee. Bal oldalon lehet szépen tallózni a gyökérfában, alatta a miniatűrök, jobbra a kép. Be tudom állítani külön-külön, hogy a miniatűrök és a betekintő milyen minőségű legyen. Ez nyilván gyorsíthat vagy lassíthat a működésen. Katt a miniatűrre -> fullscreen, ESC és vissza az alkalmazásba. Pofon egyszerű. Jobb klikk a betekintőn vagy a miniatűrön és máris meghívható a Gimp szerkesztésre. Nagyon jó!
-
-
gyulank
addikt
válasz
#40553216 #14348 üzenetére
Na igen, de arra se, hogy nem. Pedig azt inkább írnák, hogy bajuk van vele, és hogy oldhatnák meg.
Ebből akár arra is lehet következtetni, hogy jó, vagy egyik terméket se vette még meg soha egy linuxos fórumozó se. Habár nekem is van egy olyan webkamerám, amit a Linux nem ismer fel, és hát az a külön driver telepítéses leírás... szóval sose tudtam telepíteni, úgyhogy lehet, hogy simán beletörődnék, hogy nem megy, és mások is ezt tették. -
válasz
#40553216 #14305 üzenetére
A felsőben az external IP-ben ugye nincs beírva semmi? Oda vagy csillag kéne, vagy semmi (attól függ mi jelenti a mindent
). Mert így ugye lekorlátozod a belépést arra a külső IPre amit beírsz (ami valszeg az ismerősöd külső IPJe), így lehet az, hogy ott helyben működik, nálad már nem.
Az alsó szekció egy range-t (vagy custom portokat) tudna megadni, de neked elég 1 port.
Egyébként, biztonságosabb, ha nem default porton használod az SSH-t, a botok előszeretettel próbálkoznak be. (tapasztalat)
-
n00n
őstag
válasz
#40553216 #14295 üzenetére
Rendben csinálj képeket, mert én így menedzselek pár szervet és tökéletesen megy.
Egyébként ha belső hálón lógok és megpróbálom a külső címmel, plusz porttal elérni a szervert, akkor nem működik, csak ha pl. a telefonon mobilnetjét használom, de akkor meg már nem vagyok ugye belső hálón.
De ahogy olvastam, ez gyakori eset.
-
n00n
őstag
válasz
#40553216 #14278 üzenetére
Most vagy én nem értelek téged vagy te engem. Van több géped egy router mögött 192.x.x.x-es belső IP címekkel. Kívülről ssh-ba bepötyögöd az internet szolgáltatódtól kapott IP címet és az csatlakozott régebben (szóval nem a mostani routered esetén) úgy az egyik gépedhez, hogy nem volt port forward beállítva a routeren? Mert szerintem ez így nem működik.
-
-
-
gyulank
addikt
válasz
#40553216 #14097 üzenetére
És? Mondom, hogy vlc az alapértelmezett. Ott. Azzal is nyitja meg, csak az ikonja hiányzik. Ami kár, mert egyszerűbb lenne felismerni a *.ts fájlokat, ha nem ugyanolyanok lennének, mint ami mellettük van. Most épp tv-ről felvett adásról van szó, amibe van pl. dvr-fájl, amit bezzeg társít a gnome player ikonnal, de lejátszani nem tudja, meg a vlc se.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
törölt tag
válasz
#40553216 #13227 üzenetére
Megvan:
http://splicd.com -
-
Jamboo529
senior tag
válasz
#40553216 #13171 üzenetére
Wifi nem rejett. Ahogy korábban is írtam a környéken a win 7 alatt ugyanaz a laptop talál vagy 30 wifi jelet, amiből kb 5-6 fullos (gondolom közvetlen szomszédok). Ezzel szemben az Ubuntu, meg a Mint is csak 1 jelet talált össz-vissz, ami egyébként a win 7 alatt fullos volt, a linuxok alatt meg éppen, hogy látszott.
Viszont mivel talált jelet, ebből gondoltam, hogy magát az eszközt felismerte. Még keresem az okát, csak nem volt sok időm a hétvégén.Még 1 kérdés így a 2 OS-sel kapcsolatban. Melyiknek van nagyobb erőforrás igénye? Az Ubuntura tippelnék, a Mint-el szemben. Jól látom?
-
Jamboo529
senior tag
válasz
#40553216 #13169 üzenetére
A gondom az, hogy elvileg felismerte a wifit, mert ugye jelenik meg az elérhető hálózatok között valami, ahova kapcsolódhatok, de a saját wifimhez nem tudok kapcsolódni, mert egyrészt nem látja a listában, másrészt ha manuálisan akarom neki megadni, akkor sem találja.
Úgy tudnám elképzelni, mintha ólomba csomagoltam volna a laptopot, és nem találna elég jelet a wifi.
A kábeles résszel meg nem igazán tudok mit kezdeni mert a router mind a 4 portja foglalt, és nincs fél éve, hogysikerült véglegesen behúzgálni a kábeleket a bútorok mögé, meg a falba. Nem igazán fogom szétszedni. Még kínlódok kicsit vele. (Egyébként meg ha majd az ő gépükre teszem, az asztali és ott kábelesen kapcsolódik a netre) -
Jamboo529
senior tag
válasz
#40553216 #13166 üzenetére
Már elkéstél. Azóta töröltem a pendriveról az ubuntut. Megcsináltam a linux mint-es verziót is bootolhatóra.
Hát valamiért ez jobban tetszett.
Pár dolog amit kérdeznék még:
Ugye perzisztens módban, csak USB-ről néztem meg, milyen a két OS. Mindekettőnél hasonló problémákat tapasztaltam a kb 10 perces próba alatt.
1. A touchpaddal az egér kurzorja valami iszonyat gyors volt, holott a settingsben minimumon van.
2. Netre nem tudtam felmenni wifin. Itt a környékemen van kb 30-40 wifi jel, abból kb 5-6 ami fullos (egyik az enyém). Ezzel szemben mindkét linux összesen 1 jelet (ugyanazt) talált meg, a szomszédé, de azt is csak 1-2 erősséggel. (win alatt max)
Jól sejtem, hogy a driverek itt sincsenek feltelepedve magutól? és nekem kell feltelepíteni? -
cigam
titán
válasz
#40553216 #12984 üzenetére
Persze, de mint írtam nem a vbox készítette a lemezképet, hanem egy éles rendszerről készült mentés .vhd fájlba, és ezt adtam oda a vbox-nak. Ezért is írtam, hogy fogalmam nincs ezt statikusnak vagy dinamikusnak számít-e.
Ezt a könyvtár áthelyezés hdd-re ajánlásokat sose értettem. Miért vesz vki ssd-t, ha az előnyét adó gyorsaságot sutba dobva, mindenféle fájlokat/könyvtárakat átpakolja a lassú hdd-re?
-
cigam
titán
válasz
#40553216 #12974 üzenetére
Ha jól tippelek nem fix méretű, egy beregisztrát W7 mentés készült disk2vhd-vel. Nem defrag félelmeim vannak, hanem
- egyik rendszer sem szereti a szük helyeket, mondhatni klausztrofóbiásak
- mivel SSD-n van, jó hatással van a wear leveling-re (bár sanszos hogy házon belül megoldja, hisz csak 60GB-os, de az ördög nem alszik, pláne titkosított lemez esetén) -
válasz
#40553216 #12974 üzenetére
Jaj, ezen szoktam röhögni én is. Néha dupla file-ok lesznek, stb
@megema : Olyan nincs, hogy nem szereti a Linuxos klienseket. Az FTP egy protokoll, a szervernek nagyjából fogalma sincs, mi kommunikál vele a másik oldalról (ez az egésznek az egyik lényege).
@RBJ : Nem a Fujitsu OSD utility érdekes... Megy a wifi kártya a laposban? Lsmod? Networkmanager látja-e? Ha nem, akkor pl. egy Wicd?
-
Rimuru
veterán
válasz
#40553216 #12652 üzenetére
Nekem most ennyit foglal, de ha történik valami akkor ott van használhatod. Én szoktam pacman -Sc-t is nyomni ezzel eltűnnek azok a verziók ami már nincs telepítve, szűkös helynél lehet ez probléma (van egy 3GB-os partíció amin tartok egy rendszer pl ott én is töröltem) Nincs külön csatolva semmi, van egy 6BG-os SWAP fájlom is és még elférek (van rajta játék, android sdk stb.) A minek kérdésre, mondjuk frissítés után valami gebasz van ott van a régi könnyen vissza tudsz lépni, ha nincs semmi akkor meg -Sc-vel csak az aktuálisat hagyod meg. Külső eszköz nélkül visszarakod a hálózatkezelőt és örülsz.
1,5G /var/cache/pacman/pkg/
df:
/dev/sda1 28G 23G 3,7G 87% / -
Syl
nagyúr
válasz
#40553216 #12026 üzenetére
A leér, azt jelenti, hogy a nas letölti.
És igen, elindítottam a frissítést. Első körben 12.10-re frissített. És itt össze is sz*rta magát. Bebootol, majd pár másodpercig villog a kurozor a bal felső sarokban (soha ilyet még nem csinált), majd lekapcsol a monitor. Ennyi. Mehet vissza a clonezilla... -
rybank
senior tag
válasz
#40553216 #11920 üzenetére
Én most az Ubuntuból felraktam a saucy beta2-t engedélyezve az összes kísérleti meg mittomén milyen frissitéssel. Még a gnome 3.10-et is rátoltam és semmi baja. Nem futottam bug-okba. Nem tudom régen mit paráztam, mikor csak a 12.04-et használtam.
Nekem még így is simán stabil.
-
Rimuru
veterán
válasz
#40553216 #11746 üzenetére
Hát én magamból indultam ki minden egy helyen van (igaz nem régóta), de privátban kértem tőle egy keresést az kiadta volna.
-
b05co
tag
válasz
#40553216 #11200 üzenetére
Megnézem, köszi!
ui.: egyébként sok olyan hsz-t találtam a neten, ahol ugyanaz volt az illető problémája mint az enyém, de megoldás sajnos sehol. Eleve csak a wondershaper működik, a többi meg se nyikkan, mindezt két gépen tesztelve Linux Mint-el és Ubuntuval egyaránt.
-
petir
senior tag
válasz
#40553216 #10739 üzenetére
Köszönöm a tippeket , átnéztem a lehetőségeket ISP-ről hallottam de igazából nem hostingot akarok csinálni úgyhogy nem ez lesz az én alkalmazásom ahogy a Zentyal sem elég meggyőző volt de nem billentem át felé , úgyhogy maradok a webmin-nél bízom benne jó döntés lesz
32 bit 64 bit kérdésben nem lettem túl okosabb bár mintha a válaszok döntő többsége a 64 bit felé húzott volna úgyhogy azt fogom telepíteni - remélem barátok leszünk
Még egy kérdésben szeretnék segítséget kérni ITX révén 1 db merevlemez lesz benne 1TB-os !
Particionálásban mit tanácsoltok nyilván 3 rész lesz rendszer swap és maga az adatok particója nem sajnálom a helyet a rendszertől hallottam róla hogy frissítéseknél a rendszerre tölt szóval kell neki hely de mégis mennyi ? Írna hogy szaki egy arányt GB-banKöszönöm!
-
Syl
nagyúr
válasz
#40553216 #9606 üzenetére
Ha az adott program telepítve lett (nem pedig zip-ből kicsomagolva), akkor nyoma van az /usr/share/applications/ mappában. Onnan csak rá kell vonszolni a dock-ra és kész.
Második út lehet a Create Launcher program használata (http://vimeo.com/43807943), de persze a kézi .desktop fájl szerkesztése is finom csemege. -
válasz
#40553216 #9599 üzenetére
"A dock milyen dock milyen rendszeren?"
Az ubuntu most elérhető LTE verziója (pontos számot nem tudok mondani, mert most nincs a kezeim között a gép). A dock meg a gyári felület dockja. Ha megmondanád hogy kell, tényleg megköszönném.
"Nyilván egy gyárilag előtelepített Linuxszal vásárolt géppel hasonlóan kevés gondod lesz."
És ilyet alapvetően vennék is. Sőt, mondok egy eretnek dolgot, még fizetnék is többet egy ilyen gépért, hogy a gyártó úgy adja el, hogy legyen rá patentul feltéve a linux. És ne kelljen vele nekem "dolgozni". Nem tudom hogy ilyen egyáltalán van-e.
-
PuMbA
titán
válasz
#40553216 #9589 üzenetére
Amúgy ja, nem tudom, hogy miért kell Linuxozni, ha azon a gépen egyszerűen nem megy. Fel kell rakni egy Windowst (hogy honnan az most mindegy
) és lehet örülni, hogy megy rendesen
Én lassan 2 éve nem Linuxozok, mert elbaszták a laptopomra és szinte semmi sem működik már.
-
törölt tag
válasz
#40553216 #9525 üzenetére
A 24p miatt (egyébként plazma, de ez most itt mindegy). Nézhetetlenek a 23.976 frames/s-el készült filmek, 50/60Hz-en. Ha már mindent tudsz, én is szeretnék mindent tudni. Miért unknown a VGA driver, és miért nem tudok képfrissítést állítani?
Nyilván egyikből következik a másik, szóval elég lenne az egyiket megoldani.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Lenovo ThinkPad X13 Gen 2 i5-1145G7 16GB 512GB FHD+ Érintőkijelző 100% sRGB - 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600X / GTX 1080Ti / 16GB DDR4 / 512 SSD
- ASUS TUF F15 FX506 - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 32GB - 1TB - RTX 3050 Ti - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő