Hirdetés
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy Z Flip6 - színt lép
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
Új hozzászólás Aktív témák
-
zavart
tag
Minek költsek el felesleges százezreket, ha működik? Nekem elég arra amire kell. Frissítés megvan. Defender személyre szabva, így én döntök. Nincsenek kém programok évek óta, az általam preferált játékok futnak, mégha meg is kell támogatnom a vga-t, szerencsére van miből. Nem most kezdtem leülni a géphez, hidd el. Bár néha elegem van belőle.
-
sergw
csendes újonc
érdekes én mindig váltottam egyből az újra, és sosem volt semmi gondom pedig elég sok féle hardver kombinációm volt. xp időben ahogy bejött vista,7,8,10,11 váltottam + folyamatos frissítés.
-
-
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Jó pár éve annak, hogy nőtt az átlag YouTube min req HD+ esetén. Persze nagyobb felbontást, magasabb képfrissítést, jobb hangot és nyilván hatékonyabb tömörítést is alkalmaznak. Szóval a streaming vonal csúcsa az upgrade lett.
#303 hapakj
Valóban bármit ki tud számolni egy régebbi pl QUAD proci is, de az nem hw gyorsítás. Épp a fenti példa mutatja, hogy élvezhetetlenné válhat pl a HD tartalom. Erőforrás igényes (optimalizálatlan) os mellett lagol majd a streaming, ha szeretnél indítani még egy editort vagy plusz fület akkor kb kuka. Különös ez eddig ment, akkor ez nem szoft. obszolencia?Korábbi példában a sávszélességet és ramot hoztam. Mert az is egyre feltűnőbb véglet.
Az eredeti ontopik is erről szól. Sokan nem váltanak. Mi az oka, hogy w7-et telepítenek, nem dobják ki a régi tabletet, telót, vasat? A válasz szvsz régebben még léteztek tartós fogyasztási eszközök és rákényszerültek a versenyre, az optimalizálásra, tétje volt a gyártásnak. Lásd első pár gen handheld, alma, android vagy épp a nagyot bukott psp vita.
Lenyűgöző a Linux/virtbox/homebrew/emulator színesedése. Láthatóan több és erős alternatíva érkezik. Mi áll szemben? Az Ai. Így nem hoz lázba a ryzen 9hx notesz, pedig erről is tovább pötyöghetnék, pár Blackwell teszt után.
-
ddekany
nagyúr
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Családi Core2 Duo-s gépnek is elsősorban a YT miatt áldozott anno le. Volt benne nVidia kártya (7300 GS talán), azzal ment a YT-n 1080p 30 fps. De aztán egyre több 60 fps-es videó lett, az meg már sok volt.
-
hapakj
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Tény hogy ekkor jóval többet eszik, de nem megkerülhetetlen a hw-es dekódolás. Az meg nem újdonság, hogy a dedikált hw lényege, hogy nagyságrendekkel gyorsabb és hatékonyabb legyen.
Ugye Windows 8 óta, mivel a kompozitor is Direct3D-re épül, azóta nincs olyan gép, amiben ne lenne "videókártya", legrosszabb esetben szoftveres.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Persze, a proci megcsinálja, de közben mennyi wattot kér? Egy 4K lejátszása elég tisztességesen meg tudja tekerni a procit, a sokmagost is. Laptopokon ez főleg probléma, ha nem tudja a dedikált videó dekóder blokkot használni.
#301 wasd:
Nem tudom mi történt a statcounter adataival, mert nézve az eredményeket egyedül Ázsiában ugrott meg a Win7, de ott nagyon, abból lett a globális 9+%. Majd talán az októberi számokból kiderül valami. -
aprokaroka87
nagyúr
válasz
Arcfelismerő
üzenetére
Böngészőn keresztül még akkor sem biztos hogy lesz hardveres gyorsítás ha egyébként a gpu tudja.
Azt viszont nem árt tudni hogy a 720p feletti videóknak már azért kell a minimum két cpu mag.
Nekem pl egy Core2duo gépen amiben egy Nvidia quadro nvs 140 gpu van böngészőben a 720p h264 videó is már határon van, 1080p már akad szépen.
Pedig elvileg tudja hardveresen gyorsítani a h264-et.Ha letöltök egy 1080p felbontású h264, vp9, av1 videót a youtube-rol vlc-ben meg akadás nélkül megy, és igaz nincs hardveres gyorsítás de nem akadozik.
-
Körtét az almával?
AMD FX-8350 (8 mag, 4 GHz, 125 W TDP - 2012) és
Core2Duo T7250 (2 mag, 2 GHz, 35 W TDP - 2007) brutális a különbség
https://technical.city/en/cpu/FX-8350-vs-Core-2-Duo-T7250#58 / #275 CPT.Pirk
Értem az álláspontod, igen, kilátásban a botnet hálózat és lassan trollkodásnak minősül szakmai topikban, ha nincs korszerűsítve a vas. A statisztikák alapján nagyon sokan filmeznek, játszogatnak, hasonló goldenage pl c2d cpu + valemennyike rammal. Amikor ez majd a kompatibilis alkatrész is kezd kifogyni: jöhet egy jó linux vagy virtuális win, terminálként. Mindegy minek nevezzük, a felhasználói bázis rosszul veszi a forceupdate-et. Ezzel függ össze a w7 erősödése szvsz.#289 arnyekxxx
Kezdetben próbáltam a Vivaldit, az Opera Mini böngészőre emlékszem még, nagymenő volt egy ideig androidon, mint alternatíva
https://youtu.be/c7bHf7iAmb8?t=145
Kikerestem fiók aljából (ha már egyszer) a huszonéves sony psp-t. Bekapcsol (!) és a motorstorm artic edge-et figyeltük a kicsivel, leesett állal. Lehet az is közbejátszott, hogy erősítőre dugtam a hangot. Tudom, ez ma már nem való semmire, de kitűnő példa az optimalizálásban. Mindmáig vaskos ~300MHz cpu és úgy 32 mb fedélzeti memória.
https://www.youtube.com/watch?v=pt68p_zRYSk
Milyen fantasztikus élmény lesz majd, amikor megérkezik a frissen rendelt A/V vezeték hozzá. https://youtu.be/0WMOcXy7CvQ?t=31 -
-
válasz
Arcfelismerő
üzenetére
Az jutott nekem is eszembe 'ebbű baj lesz.
A D630/830 valóban egy élő legenda, fellelhető MO-n is, vállalati szektorban, gyártósor mellett. Mindmáig vannak hozzá alkatrészek... Ha normálisan be volt állítva ~ akár 15 évet is szolgált#297 arnyekxxx
Igaz a fórumtárs virtuál megoldása elég extrém. De el tudom képzelni, hogy ez egy műhelygép, amitől elfér, nem kell rá fűteni, kis hozzáértéssel normális router mögött van és a leírás alapján, amíg néha pörög 'jóvanezígy.
#295 #285 hapakj
Megkerülhetetlen hardveres gyorsításra gondolsz?
Pasztázás gondolom elmaradt vagy 10 éve, de talán jobb is békén hagyni. -
Armagedown
őstag
válasz
Arcfelismerő
üzenetére
Ennyi trollkodással nem lesz ez a fiókod hosszú életű
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Arcfelismerő
üzenetére
irigyellek, hogy ennyire fasza számítógéped van
-
Arcfelismerő
kezdő
Konkrétan a ugyanezen a gépen az XP alól a MyPal gyorsabban nyílik meg és üzemel a virtuálgépben, mint az Edzs a gazda oprendszeren
kicsit amatőr lenne így kívülről levideózni , de a gép konkrétan 5 másodperc alatt bútol fel az XP-re a virtuálgépben is, még a VT-x nélküli procin is, még a nyers bootból is és hangot nem ad ki közben a ventillátor, se akkor amikor még a MyPal böngésző is felröffen, és hacsak nem youtube-ot nézek akkor gyors is minden
(mondjuk azt hozzá kell tenni, hogy én lekapcsolom a "fast" startupot, mert akkor meg fél óra míg butul a gép 10 másodperc helyett)Amúgy a Windows 10 az tényleg jó lett az XP után a második helyezett méltó utódja az XP-nek.
-
hapakj
őstag
válasz
Arcfelismerő
üzenetére
Hát igen. Modern gépeken a videójelátszás (vagy akár encoding) kb zéró cost, hiszen se a CPU-nak, se a GPU-nak semmi köze hozzá

-
Arcfelismerő
kezdő
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Hát igen... sajna ennek a gépnek már laggol a procija, amikor a virtuálgépben nyitom meg a youtube-ot
így Vt-x nélkül
-
hevepapa
senior tag
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Nálam az Eset Internet Security átlagban 150-200 MB RAM-mal beéri.
-
hapakj
őstag
válasz
Arcfelismerő
üzenetére
engem érdekelne
-
Arcfelismerő
kezdő
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Nem. Full halk a gép még a HL2 Episode 2 futtatása közben is, meg bármilyen más művelet közben is, a két felsorolt dolgon kívül a venti fel sem pörög az alapjáratot leszámítva. Ha nem hiszitek mindjárt csinálok róla egy videót hanggal felveszem ahogy felbúg , felnyög mint egy porszívó amint beírom az URL sávba hogy facebook
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Arcfelismerő
üzenetére
vagyis full halk a gép egészen addig amíg nem csinálsz vele semmit
-
aprokaroka87
nagyúr
64 bites.
Dell Latitude D830 lapos.
Core2duo, Nvidia quadro NVS 140m gpu ( 256 mb vram, 4gb ram
Kis ideig Win 10 ltsc volt rajta, de végül vissza ment a win 10 pro.
Kicsit ki lett " herélve " így végülis használható kategória.
YouTube max 720p-ben megy..
Az is hardveres gyorsítás nélkül.. -
hapakj
őstag
válasz
aprokaroka87
üzenetére
32 vagy 64 bites verzió?

Hja én nem lőttem ki semmit, annyira nem foglalkoztam a dologgal

-
hapakj
őstag
válasz
Arcfelismerő
üzenetére
Jóhát itt az a probléma, hogy olyan hw van terhelve, olyan workload-dal amire egyszerűen nem való.
Bár még ez esetben sem kellene, porszívó hangot hallatnia, mert vannak nagyon jó hűtők, amik nagy terhelés esetén is csendben tudnak maradni.
Másrészt modern, akár passzívan hűtőt hw-knek pár watt fogyasztás mellett meg se kottyan az Edge, Facebook futtatása.
-
Arcfelismerő
kezdő
Igen full halk a gép egészen addig amíg:
- el nem indítom rajta a csodás Edzs böngészőt
- meg nem nyitom rajta a facebook-ot bármilyen böngészőnEkkor a ventillátor olyan hangot produkál, mint amikor felhúzol egy kézi kalibrációs porszívót a leggyengébb fokozatról a maximum fokozatra.
Na ennyit az Edzsről meg a facebookról.
-
hapakj
őstag
válasz
Arcfelismerő
üzenetére
Jahogy mandiner, akkor az a búgás a kíntól lesz
-
hapakj
őstag
válasz
Arcfelismerő
üzenetére
Úristen egy gépnek egyáltalán van hangja
És ráadásul felbúg egy weboldaltól
-
hapakj
őstag
Köszi, sajnos már nekem is van kettő
Amúgy engem épp érdekelne, mert inkább retro VGA-kat nyaggatok és alatta a gép minél erősebb annál jobb.Am valami erős AGP-s platformot, amúgy beszereznék, amin jól megy a Win 10, s elvileg Core 2-s alaplapokból még volt AGP-s szóval, ha olyan érdekelhet

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Arcfelismerő
üzenetére
Mandiner... dzsezusz krájszt, szegény gépnek mit kell kiállnia!

-
Arcfelismerő
kezdő
Én csak szimplán "a megoldás"-ként tekintek rá. Amíg a mandiner.hu és az itcafe.hu elfut és nem búg tőle a gépem fel, mint egy porszívó addig nem érdekel. Az ilyen META félék meg ha azt akarják hogy ne toljam őket csípőből a hosts file-ba akkor meg írják meg rendesen az oldalukat. Ennyi.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Arcfelismerő
üzenetére
Tulajdonképpen mire használod ezt a gépet?
hapakj: emlékszem még azokra az időkre, amikor vígan neteztek nagyszüleim egy P3-as gépen 384MB rammal Ubuntu 8.10 idején... Az egész oprendszer fogyasztott kb. 120MB ramot...

-
Narxis
nagyúr
válasz
Arcfelismerő
üzenetére
ez kissé radikális megoldás. -
hapakj
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
hja, btw az nem is 2 magos, mert Pentium 4-ből nem volt 2 magos verzió, az csak Hyper Threading

Pentium D volt 2 "magos" de ott két Pentium 4 volt egybetokozva letiltott HT-val.
S asszem egy darab Pentium EE (Extreme Edition) volt, ahogy két HT-s Pentium 4 volt egybetokozva, tehát P4 alapokon meg volt a 2c / 4t felállás

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Most szervizeltem egy 4GB ramos LTSC 2021-es gépet (64 bites), amit csak böngészésre használtak, teljesen üres volt, de mégis a böngésző nélkül is 2.5GB felett volt a ram használat, már a boot után. Oké, előtöltés meg tudomisén, de érdemi szabad memória nem sok maradt.
Mondtam is a tulajnak, hogy most egy pár ezer forintot rá kellene szánni, hogy rakjunk több ramot a gépbe, hogyha ezt a régi AM3-as gépet még hosszú évekig szeretnék használni. Elfogadta.Az ott a képen egy 32 bites Windows, annak kisebb igényei voltak.
Oké, fut a Windows rajta úgy-ahogy, de mit csinál az a 2 magos Pentium, ha meg kell nyitni a Facebookot? Berosál.
Youtube videót már nem is említem, talán a 360p-t még bírja. Ilyen gép helyett egy használt régebbi tablet is jobb élményt tudna nyújtani.Mondjuk a 20GB alatti háttértárat maximum úgy hiszem el, ha a gépen le van tiltva mindennemű frissítés.

-
hapakj
őstag
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Tudom. Csak megjegyeztem, hogy nem a 2021-es LTSC van a képen, hanem valami korábbi.
Lehet a 2021 LTSC fel sem bootolna már pentium 4-en. Windows 10 esetén is volt valami CPU requirement növekedés, csak kb senki nem érdekelt, mert a Core 2-t nem érintette

Hmmm, bár lehet ez csak a 64 bites windowst érintette.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Arcfelismerő
üzenetére
Nyilván lehet úgy is használni a számitógépet, hogy egyszerre egy programot futtatunk amivel egy feladatot végeztetünk el és szépen megvárjuk amig azt megcsinálja. A C64 is működik magnókazettáról is.
-
hapakj
őstag
válasz
Arcfelismerő
üzenetére
BTW látom, magából az LTSC verzióból sem a legfrissebb megy.
-
hapakj
őstag
válasz
Arcfelismerő
üzenetére
Hát nem tudom, nekem az egész háttértáram nincs 20 giga
- sajnálom![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Vannak akiknek semennyi ram, semekkora proci, és semmilyen számítógép nem elég.
- miért én alkalmazkodjak a géphez, amikor nem nagy tétel az upgrade? Már bőven megtérült az extra RAM ára, hogy nem kell ki be zárogatni a dolgokat.BTW valszeg amúgy a 32 bites Windows kevesebbet is eszik, dehát az már élhetetlen.
-
Arcfelismerő
kezdő
Hát nem tudom, nekem az egész háttértáram nincs 20 giga, nemhogy a ram, azt mégis elég szokott lenni. Elég az a 4 giga ram is, csak nem kell 20 tabot egyszerre megnyitni. Vannak akiknek semennyi ram, semekkora proci, és semmilyen számítógép nem elég. Mindig pont a duplája kell, mert csak.

-
-
Póruljártam
friss újonc
Sziasztok, nagyon póruljártam
Sajnos futtatam a power shell-ben a következőt: irm https://get.activated.win | iex és azóta az sulis offices nem működik.
Tudtok segíteni esetleg, hogy működjön
Win 10 pro-s a gép -
-
válasz
hevepapa
üzenetére
Nekem van egy Thinkpad X390 gépem.
Ez is valami céges gép volt valaha (más nyelvű billentyűzet). Windowst telepíteni csak úgy tudok rá ha offline csinálom mert különben magát akarná aktiválni, de kiköpi, hogy a "licenszet visszavonták" (meg valami svéd alapítványi cégnevet ír mint tulajdonos), és ott megáll a telepítés, nem tudok neki másik kódot adni se.. offline be tudok írni saját kulcsot vagy telepítés után már ki tudok választani egy kulcsot az accountom digitális licensz kulcsai közül.
Úgy 2 éve van meg a gép, gyakorlatilag "törött roncs" ként vettem egy liciten igen jó árban és hoztam helyre (új monitor, akku, háttértár és pár része a háznak, de így is bőven megérte).
-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Mivel több böngésző és alap kis programok futtatása mellett sem ment összvissz 5-6 GB fölé
- amúgy azt vettem észre ez is kicsit csalóka.Pl ugyanaz a gép 8 vs 16GB RAM-mal és ugyanazokat a szoftvereket elindítva 16GB mellett magasabb lesz a memória használat illetve sokkal több cached memória is jelen marad.
Szóval lehet hogy "nem telt"-be a RAM 8GB esetén, de a Windows 8GB esetén már agresszívabban elkezdett unloadolni dolgokat a RAM-ból, hogy szükség esetén azonnal legyen rendelkezésre álló szabad RAM. Persze ez elég logikus meg nem cáfolja, hogy nem elég a 8GB, de az hogy van szabad terület, nem jelenti azt, hogy több felesleges lenne, vagy hogy nem tudna hatékonyan gazdálkodni vele.
-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Jogos, jogos. Magának a Windows 10/11-nek bőven elegendő a 8GB RAM. Az hogy mennyi extrára van szükség az tényleg a felhasználó szokások és a futtatott alkalmazásoktól függ.
Utóbbiakkal, főleg a web frameworkokre épülő modern csodákkal viszont több a gond, mint a Windowsal

-
King Unique
titán
Mivel több böngésző és alap kis programok futtatása mellett sem ment összvissz 5-6 GB fölé a feladatközelőben megnézve, ezért nyilván reális hogy ott elég volt a 8 GB.
Az hogy más egyszerre még több alkalmazást futtat és oda nem elég, az akkor azok rendszerigénye és annak megfelelően válasszon hardverkonfigurációt, de nem a Windows 11 rendszerigénye, felesleges az utóbbira fogni és úgy előadni hogy nem elég a Windows 11-nek a 8 GB RAM - ami így is rendszerkövetelmény kétszerese - , mert ez szimplán nem igaz.
De amúgy is röhejes manapság ennek ragozása, amikor a mai PC-knél a 8 GB RAM kb. a minimum (sőt, annyi már egyes okostelefonokban is simán van) és nem ritka egyáltalán a 16 vagy 32+ GB RAM sem.

-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Mondjuk azt kétlem, hogy nem fogyott el a RAM, csak a lapozófájl megoldotta

A 4GB az tényleg elég minimum, tapasztalatom szerint egy felbootolt Win 10 x64 3GB-t már meg is eszik. Ebből persze igény esetén tud kitakarítani, de néhány böngésző meg alkalmazás megnyitásával már meg is telt a 4GB.
8GB-n már jobb a helyzet, de azt se nehéz megtelíteni.
Amúgy kb addig elég a kevés RAM, amíg egy process nem akar intenzíven sokat használni, mert akkor a lapozófile sem menti meg az embert.
Intenzívebb használat mellett, azért ma már a 32GB az ideális, amiből úgy általában marad is tartalék.
-
King Unique
titán
Felesleges szöveg, mert még Microsofték is világosan leírják:
"A lapozófájl a merevlemez azon területe, amelyet a Windows memóriaként használ. A Windows 11 rendszerben van egy beállítás, amely automatikusan kezeli a lapozófájl méretét, ezzel elősegítve a számítógép jobb teljesítményét."
Nem, ebben sem fogunk, mert ha 4 GB RAM a rendszerkövetelmény, akkor szintén felesleges azt bemagyarázni hogy a 8 GB nem elég, meg pláne ha használok évek óta 8 GB RAM-os laptopon Windows 10 és Windows 11-et is gond nélkül és nem, nem fogyott el a RAM. A következő majd gondolom az lesz, hogy ha a 8-as mantra sem jött be, akkor a 16 vagy 32 GB RAM jön, hogy már az sem elég ám, mert egyeseknél egyszerre több böngésző és mindegyikben 100-200+ tab van megnyitva + 20-30 memóriaigényes program fut egyszerre, amiknek pont semmi köze nincsen a Windows 11 rendszerigényéhez.

A bloatware mantrának max. a régi, hardveresen nagyon gyenge PC-knél lehet létjogosultsága, de a mai modern és hardveresen erős konfigurációknál szintén felesleges bemagyarázni, hogy márpedig mindent le kell erővel tiltatni, el kell távolítani és egyebek a megfelelő teljesítményhez, mert ez szimplán nem igaz, én sem szoktam és mégis gyorsan működik ezeken a Windows 10 és a Windows 11 is, milyen érdekes.
Az adatvédelem firtatása mantra szintén gyenge lábakon áll, mert ha már a telepítésnél kikapcsolható igény szerint sok minden valamint utólag a gépházban is, külön adatvédelmi beállítási felületet biztosítanak pl. a Microsoft-fiókhoz is, akkor nem mintha lenne miről beszélni. + Láthatóan az az információ sincsen meg sok egyéb mellett, hogy itt Windows-kiadásoknál is lehetnek eltérések, ahol ha már Enterprise lett említve, akkor ott eleve spéci opciók vannak, beállítható pl. 0-s szintű diagnosztika és egyebek is.Most sem sikerült itt érdemlegesen cáfolni semmit, erre céloztam.

-
YLi
tag
válasz
Robitrix
üzenetére
Azóta pótolva lett a helyes link:
[link]
A cég ahol dolgozom, folyamatban van a Win10-es gépek frissítése Win11-re, ill. beléptetni az ESU programba. Eredendően legális license-k vannak. Volt olyan gép ahol a fenti megoldással tudtam kényszeríteni az ESU-ba való regisztráció megkezdését. Nekem ez tűnt a legtisztább megoldásnak ebben a környezetben, ha mégse ajánlaná fel. Gyönyörűen működik. Ez úton is mégegyszer nagyon szépen köszönöm JohnyX-nek!
-
hevepapa
senior tag
válasz
Armagedown
üzenetére
Nem keresgettem túlzottan. Ez akadt a kezembe. Akit érdekel a téma az kereshet szakmaibb lapokat. De a célnak megfelel és a lényeg benne van.
Ez megfelel esetleg? https://www.pdq.com/blog/how-to-disable-windows-telemetry/
Én magamnak beállítottam már régen amit akartam a többször említett 3rd party programmal. Az, hogy más hogy oldja meg: különösebben nem érdekel - kinek mi a szimpatikus. -
válasz
hevepapa
üzenetére
#233 / #244
Láthatóan sokan vagyunk, akik nem kérünk a szükségtelen funkciókból és az állandóan aktív ökoszisztémából – nem csak adatvédelmi okokból.
Részemről azért váltottam, mert a bloatware egyre több erőforrást és sávszélességet emészt fel, miközben a legerősebb konfiguráción is érzékelhetők furcsaságok, mikro-lagok. Ez korábban nem volt ennyire feltűnő, de elégséges mennyiségű és lelkes insider úgy tűnik csodákra képes.#82 King Unique
Világosan és lassan gépelem, hogy átmenjen: a lapozófájl nem old meg semmit. A Virtualbox alatt is megpróbálhatunk több fület megnyitni, de korlátozott memóriával és némi figyelemmel, hamar érthető pl a process és más elmzésével, miért lesz a 8 GB is kevés. Talán egyszer majd abban is egyetértünk, hogy nincs az az erőforrás, amit ne lehetne elpocsékolni.A blotware kiírtás, alternatív OS vagy virtualbox nem csupán transzparens, hanem optimalizáltabb eredményt ad – akár szerényebb hardveren, handhelden, notebookon és személyes felhasználás során is. Szvsz több tapasztalat és kisebb erőforrás is bőségesen megfelel még pár lapnyi böngészéshez.
többi hsz
Részemről jól érthető, amit próbálsz közvetíteni — csak épp nem látom értelmét önként lemondani a (személyes adataink feletti) kontrollról. Ez már inkább az öngyarmatosítás kategóriája. Viszont abban egyetértünk, ha ez így halad tovább, már 1db gyors O&O és hasonló third party app lefuttatása sem lesz elég a hosszú távú korrekt működéshez. Pl kis és középvállalati szektorban, vagy enterprise ügyfeleknél ez a sztori határidőkkel is meg van fejelve.Szóval nó no offens, részemről kevés energia akad az ilyen jellegű szakmai topikra így ezzel lezártnak tekintem.
1.Ctrl + Shift + Esc
2. youtube.com/watch?v=29qnXTw0qr -
hevepapa
senior tag
A téma lényege nem bonyolult: nem kell egyből pánikolni! Minimum 1 év haladék van az ESU-val. Ezt bárki könnyedén meg tudja ugrani. MS fiókkal vagy ha az nem szimpatikus neki akkor igaz kicsit szürkébe hajló de ingyenes megoldásokkal - egyből akár 3 évre is.
Don't Worry Be Happy -
válasz
SirRasor
üzenetére
Nem is olyan, most miért mondod!
Láthatod, hogy a „pont a fordítottja szokott a jellemző lenni” és egy újabb röhögő emoji minden helyzetre univerzális válaszként szolgál.
A topik 200+ hozzászólása után kevés az újdonság. A Win rég kikerült a fénykorából – a piac ezt már be is árazta. Aki több szakmai fórumot követ, pontosan látja, hogy a 11-es verzió körüli anomáliák nem elszigetelt jelenségek. Maga a Microsoft is szép számmal hagy nyitott kérdéseket, amelyek a későbbi buildekben reprodukálhatók.#132 fatal`
+1 , ez végig kíséri az elmúlt évtizedeket#125 arnyekxxx
A 25H2 egyébként távolról sem új — inkább egy mesterségesen felhabosított, ismert hibákkal terhelt release.#90 ricsip
Dell 3000 Series, n100, 4gb dd4, nvme, wifi6, uhd graphics. Sajnos nem bővíthető a ram. De mindegy is, tesztelheted n200-al vagy i5-el, maga a hardver meglepő módon passzívan is jól helytáll. -
ddekany
nagyúr
válasz
hevepapa
üzenetére
Szerintem a Windows telemetria eleve csak gumicsont. Legalább is a modern online szolgáltatások mellett, az semmiség az adatgyűjtési potenciált tekintve. (Főleg ezek az AI-os csodák...) De persze ezért is fontos nekik, hogy Windows-on tartsanak, mert az egy felület, amin keresztül a saját online szolgáltatásaik felé terelhetnek.
-
ddekany
nagyúr
Úgy lehetnek vele, hogy minek dobnák el a licencekből befolyó aprót, ha úgy sincs alternatíva, amire a licenc díj miatt mennének át az emberek. De esetleg bekavarhat majd, ha a Google sikeresen ráfekszik a desktop Androidra, bár nagy esélyt nem adok neki. Na meg Nagytesóilag a Google még rosszabb is.
-
hevepapa
senior tag
A telemetria (dianosztika) nagyrészben letiltható és akár törölhető is az összegyűjtött adat. https://hu.root-nation.com/en/articles-en/windows-en/en-stop-data-tracked-windows-11/
Az más lapra tartozik,hogy mennyire hiszed el vagy sem. -
hevepapa
senior tag
válasz
Robitrix
üzenetére
Jogos. Ilyenkor az lehet egy jó megoldás, hogy megbeszéled a céggel mi a pálya és bár kissé szürke zóna, de kapsz a licencből. Szürke, de win-win mindenkinek. Nekem némileg hasonló okok miatt lett annak idején egy Adobe Creative Suite 6 Master Collection licencem otthonra.
-
King Unique
titán
válasz
Rozisoft_Bp
üzenetére
Ha korábban történt azokon a PC-ken a korábbi tulaj vagy a meglévő tulaj által Windows 7-ről Windows 10-re ingyenes frissítés, vagy lett azokra Windows 10 tisztán telepítve és utána aktiválva, akkor adott a digitális licenc és egy új telepítésnél azért aktiválódik automatikusan az ahhoz tartozó Home / Pro / egyéb kiadás.
Ha nem történt semmi ilyesmi, akkor viszont valóban érdekes hogyan aktiválódott. De pl. BIOS-ban lévő OEM termékkulcs (BIOS OEM Key) megoldás tudtommal is a modernebb, Windows 8/8.1, 10, 11 rendszerekkel előtelepített laptopoknál szokott lenni, meg akkor a laptopra nem COA-matrica van ragasztva a termékkulccsal, hanem GML-matrica. -
ddekany
nagyúr
válasz
hevepapa
üzenetére
Így van, nem jár. Csak jut!
Én ingyenes szoftverekért is szoktam fizetni, talán évi pár tízezret is. De ilyen MS-nek, Google-nek, és hasonlóknak... ez egy problémás viszony. Függök is tőlük (ha van is alternatíva, fájdalommal járnak), de ezek lényegében félig törvény felett álló maffiák... nem túl barátságos entitások. Szóval mindenki döntse el maga, hol a morális egyensúly a törvénytisztelet, és az ilyen szervezetek pénzelése közt. -
válasz
hevepapa
üzenetére
Teljesen lényegtelen, hogy ki lopja és ki nem a windowst.
A lényeg h az MS egy fizetős "szolgáltatásnál" teszi "ugyanazt", amit a google/meta ingyenesnél. Hiába fizetsz érte, jókisfiu vagy, az MS akkor is megkárosít, neki a telemetria JÁR
Tegye ingyenessé a win11-et, máris többminden "belefér". -
ddekany
nagyúr
Hm... A https://www.orszagboltja.hu/nyerteseink#q10 alapján valóban az ország boltja ezüstérmes volt a Szo***** Pr*****. Fogadni mertem volna, hogy csak kamu az egész cég meg minden, de úgy tűnik, ennél komolyabb kaland ez. Arra viszont nem látok semmi magyarázatot, hogy ezek a 15e-es Win 11 pró licencek ez mégis mitől van nekik. Ugye ha totál fehér az egész, akkor akár oda is írhatnák.
-
King Unique
titán
válasz
Robitrix
üzenetére
Nyilván nem, mert eleve külön kiadások a Pro és az Enterprise meg Enterprise LTSC, utóbbiak aktiválásához azokhoz való licenc szükséges, a Pro nem aktivál Enterprise kiadást. Max. olyan van, hogy pl. a meglévő Pro digitális licenccel a Home kiadás is automatikusan aktiválódik, ellenben fordítva már nem.
Újratelepítés nélküli kiadásváltás működhet pl. Pro kiadásról Enterprise kiadásra akár utóbbihoz való termékkulcs megadásával is, ellenben az (IoT) Enterprise LTSC már más tészta, arra nem, vagy max. csak ilyen-olyan mókolással.
Ha modernebb PC és van legalább 2 magos CPU POPCNT/SSE4.2 támogatással, legalább 4 vagy inkább 8+ GB RAM valamint SSD, akkor arra simán mehetne a Windows 11, felesleges Windows 10 Enterprise LTSC-vel bohóckodni, ami hivatalosan amúgy sem feltétlen otthoni általános használatra való és ott a jogtiszta licencelése is kérdéses. -
Robitrix
senior tag
válasz
hevepapa
üzenetére
na ezért is nem akarok a munkáltatóm licensz szerveréről aktiválni. mert az nem az enyém.... azoknak a licenszeknek más a tulajdonosa. Bár amikor a saját eszközeimen végzek el valamit a munkáltatónak az 5-szür erősebb otthoni gépemen akkor a saját erőforrásaimat adom a cégnek. Szóval logikai alapon beleférne, hogy érdeke, hogy jó legyen az otthoni gépem. éppen most fejlesztgetek egy videó feldolgozást. a hagyon sok munka, akkor rázavarom üvegszálon az otthoni gépemen és az dolgozza fel . Amihez be kell távolról telefonon át kapcsolnom a gépemet majd mikor elkészült visszatöltőm a munkahelyre majd gép kikapcs a telefonon keresztrül. Azért több 10 giggás videok feldolgozásánál nem mindegy hogy irodai gépet használ az ember vagy egy gamer számítógépet... Vagyis akár még fedezhetné is a cég az otthoni licenszet, ha már neki is dolgozom a gépeimen.
-
hevepapa
senior tag
Én úgy vagyok ezzel, hogy szinte mindenkinél van valami ami illegális forrásból származik. Ez ilyen, senki sem krőzus. DE: ne állítsuk már be az egészet úgy, hogy nekünk ez JÁR.
Ami belefér és megérdemli azr vegyük meg.
Én pl. megvettem a Total Commandert valamikor nagyon régen. Pedig lehet ingyen is hasznalni, de úgy voltam vele: naponta hasznalom, jó program, megérdemli Ghisler azt a pár ezrest -
hevepapa
senior tag
válasz
Robitrix
üzenetére
Mellébeszélés és önfelmentés
Ha volt pénzed annyi ssdre meg hddre amennyit írtál, akkor nem vagy kifejezetten hátrányos helyzetű földönfutó. 😀
Persze nehezebb SSD-t venni pici pénzért, mint W licencet. 🤣
Gondolom a legújabb játékokat és programokat, zenéket, filmeket is warezolod mert nem vagy te Rtchie Rich. -
ddekany
nagyúr
válasz
Robitrix
üzenetére
Félreértések elkerülése végett, én nem dobok követ senkire, aki kisemberként él ezzel. Főleg ilyen MS-el, Google-vel és társailval szemben. DE, amúgy olyan feltétekkel adnak el licencet, amilyennel akarnak (pl. csak ennek a cégnek, és ha 100-at vesz), és ha a vevő rábolint, de aztán a feltétel nincs betartva, az bizony csalás, nem legális.
-
King Unique
titán
Hát ha nem tűnt volna fel, akkor főként a cikk eredeti témájához és az ahhoz kapcsolódó dolgokhoz (pl. telepítés, licencelés) szólok hozzá, kiegészítem, pontosom pl. azon korábbi téves állításod is, miszerint a 4. gen Intel CPU-s PC-k teljesen kiesnek a Windows 11-re váltás lehetőségéből, holott technikailag már a 2021-es megjelenés óta, azaz 4 éve megoldható azokon is a Windows 11 futtatása. 
Az illesztőprogramok frissítésének ilyen szintű ragozása pedig megint trollkodás gyanús, mert ha valóban ismered hogyan működik akkor tudatában kell lenned hogy mik a lehetőségek és már régóta így megy, aminél nem várható változás ha eddig sem volt, változás max. ott történt utólag, hogy bizonyos illesztőprogramok frissítései már csak opcionális frissítésként jelennek meg, vagyis az összesre sem lehet ráhúzni hogy mindegyiket automatikusan letöltené és telepítené a Windows Update. -
Robitrix
senior tag
-
Robitrix
senior tag
Ja csak hát én nem a Richie Rich vagyok, hogy 25 ezerért vegyek win licenszet, hanem 2-3000 ezerért. Amúgy az EU-ban nem illegális nem felhasznált licenszet venni és eladni. Csak a MS szerint az. de mivel az Eu biróség leugatta az MS-t. így törvényes. Logikai alapon jogos. Bemegyek a cipő boltba veszek egy cipőt, Nincsen rá szükségem eladom a szomszédnak. Nehogy már a cipőbolt beleugasson, hogy eladhatom-e a megvett cipőt valakinek és mennyiért.
Abba van beleszólás hogy az egy licsenszet egy gépre használják csak, abba, hog ykihasználja fel és mennyiért már nincsen. Eddig ezzel nem s volt gond. Arról persze nem szólt az EU biróság, hogy az eladott licenszet hogy és mennyiért támogatja és meddig a MS.
Tekinthetjük a dolgot az MS bosszújának....
-
hevepapa
senior tag
Az is vicces amikor olyan Office verziót árulnak 4-5000-ért ami csak 1x telepíthető. Balek megveszi mert feankó olcsó és amikor újra kell telepíteni akkor megy a pislogás. Igaz, hogy a boltban a leírásban ott van egyértelműen, de azt már minek elolvasni? Az alapaphoz kötött OEM Windows is okozhat galibát. 😀
-
ddekany
nagyúr
válasz
Robitrix
üzenetére
Ja, hát ezek a szürke Windows-ok... Rendes boltban: Win 11 Home 25e Ft. Hardver aprón ilyen 1,6e Ft. OK... Ugyancsak PH!-n nyomul a szo*****pr*****.hu, hogy azok az olcsók megbízhatlanok kulcsok, fúúúj becsapnak, na de bezzeg ők 100000000000% legálisak és ők voltak valami év boltja is (hozzá fotó, hogy áll valami csávó a díjjal
): Win 11 Pro 15e (OEM vagy mi ez, azt nem írják).
? Fogadok csak nagyobb haszonnal adják az ugyanúgy "szürkezónás" licenceket. Sőt, tán ugyan az két banda, csak kétféle vevőre vadásznak. -
Robitrix
senior tag
válasz
hevepapa
üzenetére
nem mert az én verziómban csak annyit tudok meg, hogy lejárt a támogatás és az ESU szóba se kerül. Valami goodofferás vagy egyéb kulcsal van aktiválva a otthoni win 10 pro-m.....
a TPM 2.0 azért megvan simán egy ZEN 3-mas Ryzen CPU-val az alap lap is tudja amit kell csak itt jön a csavar nem a security boot van beállítva....
ha átállítom arra, akkor fogalma sincsen róla merre lehet a windows boot...
hála a 3 sata ssd, 1 sata Pci ssd és a sata HDD okán. de azt hiszem át lehet állítani úgy a booto, hogy jó legyen a meghajton és betüétsön a rendszer. utána már áttudom frissiten win 11 PRO-ra. ha nagyon ugatna kulcsért még olyanaom is van érvényes. -
Armagedown
őstag
válasz
Robitrix
üzenetére
Hivatalosan nem támogatott a Pro verzióról LTSCre frissítés, de egy kis registry módosítással megoldható.
Kell majd másik kulcs, mert a pro licensz nem jó hozzá. -
Robitrix
senior tag
válasz
hevepapa
üzenetére
Na ja van LTSC 2019 bent a cégnél csak azokhoz benti KMS licensz szerver van arról aktivál. de jellemzően 180 napra. De ahhoz gurolos böröndbe kéne baxnom az otthoni asztali gépemet és behozni a munkahelyre.
bár a licensz nem az én tulajdonom hanem a munkáltatómmé. 20 rúgot meg nem feltétlenül adnék egy win 10 LTSC 2019 kulcsért. a végén meg kell úgy csinálnom, hogy átupgradelhessek szégyenszemre win 11-re.
-
Robitrix
senior tag
Amúgy vajon egy frissitő(nem teljesen újra telepítés) mondjuk win 10 LTSC 2019-re mennyire megoldható, hogy ne akarjon hozzá licensz kulcsot, mert azt nem igen tudok adni hozzá. aktivált marad-e egy win 10 pro-ról ltsc 2019-re frissitve? Újra telepítést teljesen hanyagolnám mivel 4 SSD meghajtó és egy HDD van a gépben és szerte szét az alkalmazások. nem igen volna kedvem baszakodni az 5 TB-nyi dolgokkal újra alkotni. vélhetően nem is tudnék mindent reprodukálni a gépen. de igazán mentegetni se. Egy LTSC 2019 megoldaná még a kérdést 3 évre. utána meg már úgyis végleg kihal már a hardverem nagy része és új gép kell.
-
hevepapa
senior tag
Ha az MS letiltana minden olyan Windows példányt ami nem legálisan, boltban volt vásárolva lenne nagy sírás 😀
Pl. nem sok bevétele volt abból amikor egy tört W7 Pro ingyen lett frissítve W10 Pro-ra, ami ingyen lett frissítve W11 Pro verzióra.
Mennyibe kerül most egy 11 Pro? Nem a szürke, kulcsos ár, hanem egy retail.
Szóval nehéz egyértelműen kijelenteni, mit ad ingyen az MS és mit nem. A bevételük nagyja a felhőszolgáltatàsokból és az Office szolgáltatásokból van. -
Robitrix
senior tag
Nálam pont ez a gond valami neten vett mennyiségi licensszel van aktiválva a win 10 pro otthon. Ezért fel se kinálja az egyéves frissitési lehetőséget. Szerintem sokan vagyunk aki 2000-3000-ért vett a neten aktiváló kulcsot (mivel törvényes volt az EU-ban) csak most az MS valami vállalti mennyiségi licensznek tekinti a kulcsot.
-
ddekany
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
Ismét, te mit csinálsz itt a fórumon, és miért? Mi akar ez lenni? Mert megint olyan a reakciód, mintha valami másik beszélgetésre reagálnál. Hiszen pont erről szólt amit én mondtam, hogy csak egy adott frissítést enged elrejteni, szemben azzal amit jellemzően szeretnénk, hogy egy adott eszközhöz letiltsunk minden frissítést (a jövőben is).
-
hevepapa
senior tag
válasz
Armagedown
üzenetére
De ha - ahogy írták eredetileg - nincs MS fiókja, nem írt be licenc kulcsot. Akkor csak a BIOS-ban lehetett a licenc. Természetesen most legális megoldásról beszélünk!
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Armagedown
üzenetére
Na igen, volt valami mókolás, hogy egyes gépek gyárilag voltak licencelve mások (az épített gépek is) meg ugye egyszer megkapták a licencet és letárolták valahogy az alaplapban. Megmondom őszintén, sosem mélyedtem bele ennek a működésébe, örültem, hogy legtöbbször kapásból ment az újratelepítés (de volt, mikor meg használat közben szállt el az aktiválás
) -
Armagedown
őstag
válasz
Rozisoft_Bp
üzenetére
Nem feltétlenül a biosban van a kulcs, lehet az alaplaphoz regisztrált digitális licensz is.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Wacom Bamboo One CTF-430 rajztábla
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 512GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3684, 100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Bomba ár! HP ProBook 450 G8 - i5-1135G7 I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Zalman T4 PLUS CM 650W
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
ontjó.

kicsit amatőr lenne így kívülről levideózni , de a gép konkrétan 5 másodperc alatt bútol fel az XP-re a virtuálgépben is, még a VT-x nélküli procin is, még a nyers bootból is és hangot nem ad ki közben a ventillátor, se akkor amikor még a MyPal böngésző is felröffen, és hacsak nem youtube-ot nézek akkor gyors is minden
Youtube videót már nem is említem, talán a 360p-t még bírja. Ilyen gép helyett egy használt régebbi tablet is jobb élményt tudna nyújtani.

)