- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
growler
őstag
-
-
-
Az emlitett gepen nem probaltam, de egy hasonlo gepen (szinten AMD Brazos) egesz jol megy az ubuntu, de komoly sebesseget nem erdemes varni tole.
Torrentezes kozben tuti szaggatni fog egy 1080p-s video, de lehet, hogy meg a kisebb felbontasuak is.
Ez szerintem OS-tol fuggetlenul igy van.
Nalam egy ennel lassab AMD C70 APU van a laposban, es azon a Debian erezhetoen gyorsabb, mint az Ubuntu, de foleg a bootolasnal feltuno.
Tobb progi egyszerre mar docogos az SSD ellenere. -
csixy
addikt
Én wise keskenykliensre toltam fel manjaro kde 64 bitest, előtte 4gigára RAM bővítve és 128-ra cserélve a 4Gigás SSD. UEFI-s a BIOSa. Tökjó lett. Telepítéskor a live rendszer csak egy üres asztalt dobott, de jobb klikk az egérrel és a kersőbe display vagy rendszerbeállítások és utána már lehet boldogulni.
-
lev258
veterán
A Szoftverközpont kicsit néha még macerás, én Terminálból szoktam telepíteni. Emlékeim szerint az IcedTea a böngészős beépülésért felelne (ami már nem működik), de gondolom mellékesen lehúzza magával a többi java cuccot is.
Én az OpenJDK-ra a 7-es verziónál álltam át, azóta sem volt semmi gond vele. Igazából a zárt Oracle féle java támogatását is részben úgy oldják meg, hogy az Open-nek megküldik a szükséges infókat és rájuk hagyják. Most legutóbb felröppent a hír, hogy teljesen le akarnak állni vele és a nyíltra hagyatkozni. -
sonar
addikt
Én nem szoktam magam szivatni az open jdk-val.
Oracle-t is lehet telepíteni egyszerűen, ha abev is kell akkor figyelj,hogy idén még csak a 8-assal ment.
Tehát a lenti parancsoknál erre figyelj!Leírás
$ java -version
A(z) „java” program a következő csomagokban található meg:
* default-jre
* gcj-5-jre-headless
* openjdk-8-jre-headless
* gcj-4.8-jre-headless
* gcj-4.9-jre-headless
* openjdk-9-jre-headless
Remove openjdk:
$ sudo apt-get purge openjdk-*
Setup ppa:
$ sudo apt-add-repository ppa:webupd8team/java
$ sudo apt-get update
Install java 9:
$ sudo apt-get install oracle-java9-installer
Vagy!
Install java 8:
$ sudo apt-get install oracle-java8-installer
Set default java:
$ sudo apt-get install oracle-java9-set-default
$ java -version
java version "9-ea"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 9-ea+158)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 9-ea+158, mixed mode) -
lev258
veterán
Én már egy ideje az OpenJDK-t használom, igazából az Oracle-Sun és inkább arra tereli az embereket, a sajátjukat meg idővel talán meg is szüntetik.
Nem tudom, a CIB-nél már átálltak-e, de nem olyan régen a böngészők többségében megszűnt a "klasszikus" plugin-es java működése és nincs is tervben ennek megváltoztatása. Szerver oldalon kell megfelelő technológiát használni. -
Nagyobb felhasználói kör szerintem nagyobb támogatottság is gyorsabb megoldások
Ez a támogatottság 99 százalékban a Mintre is alkalmazható, a saját fejlesztéseken kivül gyakorlatilag az Ubuntus tárolókból telepit, Ubuntu PPA-k vannak fenn nekem is, a megoldandó problémák tisztán Ubuntus lerásokból oldhatók meg, csak az nem Ubuntus, ami jobb!
Például a Nemo, ezt még az Ubisok is felrakják a Nautilus helyett. Vagy ha valaki nem Unitzt akar látni, az felrakja a Mint-et Cinnamonnal vagy Mate-vel, utóbbi már Ubuntuval is van, de mégis csak a Mint-ben az igazi. No, erre majd jönnek rendesen a morgások.
swappinessről az egyik SSD-s cikkből kimásoltam a lényeget, gyakorlatilag ha kisebbre állítod, akkor akkor nyúl a swaphoz a rendszer, amikor nagyon szükséges:
Ha a swap SSD-re kerül, próbáljuk csökkenteni a swap használatot a swappiness érték (alapértelmezésben 60) csökkentésével.
Ehhez írjuk az alábbi sort az /etc/sysctl.conf fájlba:vm.swappiness=10
Az értéket érdemes magunknak kikísérletezni, akár 1-re is állíthatjuk.
Olvastam ezt trimet több helyen és , hogy futtatni kell hetente mert az jó nekem - de pontosan mi ez ? Hogy fogom futtatni ? Hol ütemezem?
Nem kell ütemezni, hetente lefut a TRIM. A másik SSD-s írásból:
● Ubuntu alapú disztrók általában /etc/cron.weekly-ből hetente lefuttatják az fstrim parancsot, ellenőrizheted ennek a működését is:
run-parts -v /etc/cron.weekly
eredmény, ha benne van
run-parts: executing /etc/cron.weekly/fstrimKicsit le vagyok maradva most az SSD témával, de bármi kérdés eszedbe jut, mindenképpen kérdezz rá! Így nekem is frissítenem kell legalább az ismereteimet.
-
törölt tag
Nem tudom, melyik felületet használod, most nem keresem vissza, ha volt is szó róla, de ilyen gyors kereső természetesen mindegyiken van. Én Lubuntut használok (LXDE), itt van menüben is és persze az alt+F2 kombóra is előjön. Ha Unityt használsz, ott egyszerűen a Win gombot nyomod meg, és már kereshetsz is. Vagy persze az alt+F2.
-
Végigolvastam a thread-et és nem értem még mindig az okot, miért cseréled le, amit ismersz és meg vagy vele elégedve, de majd visszarakod szerintem a Mint-et.
Gyakorlatilag a probléma megoldás tök ugyanaz, mert a rendszer alapja is ugyanaz, de csak jót tesz, ha kipróbálod az Ubuntut. (többet fogsz tudni a használata után, mert javítja a problémamegoldó képességeidet) Ilyenekhez is kezdhetsz hozzászokni.
Az SSD-re telepítésnél nem sok bonyolult dolgot találhatsz, meghajtóra kell telepíteni, az meg mindegy, hogy SSD vagy HDD.
Ha valamit nem értesz az SSD-s leírásokból, inkább kérdezz rá konkrétan, mert sokan azt mondják, nem kell vele foglalkozni, csak használni. Ez igaz, de....bántás nélkül írom ezt, általában azok mondják az előbbieket, akik nem ismerik az SSD optimalizálás/ellenőrzés lényegét.(nem mindegy például az SSD fajtája/tipusa sem és nem mindegy a mérete sem (120 v 128 az overprovisioning miatt, itt is sok marhaság kering köztudatban)
Ha swap-ot használsz, állítsd kisebbre a swappinest mindenképpen, vagy rakd HDD-re, mert a cache beállításokkal együtt ott ugyanolyan hatékony lesz. 3 GB memóriánál is érdemes kipróbálni a cache átirányítását tmpfs-be ramdiskbe.
-
growler
őstag
SSD-re is ugyanúgy kell telepíteni mint HDD-re. És nem kell nagyon kímélgetni az SSD-t.
A lemezkezelés legyen AHCI módban, A TRIM-nek meg elég a heti trim.
Ami az /etc/cron.weekly/fstrim-ben van.
De ha akarod, hét közben is lefuttathatod a kézi trim-et. (leállítás előtt szoktam...néha.)sudo fstrim -v /
sudo fstrim -v /home
-
growler
őstag
Ha az SSD rendszerpartíciójára sem telepítesz sokkal többet, mint ami a Mint-en van,
akkor bőven elég a 15-20 GB...ahogy lev258 is ajánlja.
3 GB RAM mellé, azért kéne SWAP (még-ha nem is igazán ajánlják SSD-re tenni
de szerintem, 120 GB-os SSD-n elfér néhány GB SWAP - főleg ha nem is lesz használva.)
A SWAP partíció létrehozását, neked kell kezdeményezni. -
Hát, ha már váltanál Ubuntura, és megszoktad a Mint-et, akkor én az Ubuntu MATE-et javasolnám.
Ami különbség van a kettő között, hogy a Mint felülete, a Cinnamon a GNOME 3.x-ből lett átalakítva, hogy jobban hasonlítson a klasszikus GNOME felületre, míg a MATE a GNOME 2.x felület fork-ja, tehát nem hivatalos folytatása, mivel a GNOME fejlesztése a 3.0-nál teljesen más irányba ment el anno, mint előtte. -
growler
őstag
Ha már megszoktad / megkedvelted a Mint-et, miért akarsz Ubuntut telepíteni ?
A Mint-nek is az Ubuntu az alapja - és több minden alapból benne van, amit az
Ubuntura utólag kell telepíteni.
Szerintem, amit az Ubuntuval meg tudsz csinálni, azt a Mint-el is.
3 GB RAM esetén, mehet a 64bit-es rendszer - különösen ha adsz neki 3-4 GB
SWAP-et. -
-
-
-
God Vazzeg
veterán
/ -nek minimum hagynék 20-30GB-ot, de terrás winyón adhatsz nyugodtan többet is. Nekem a /home külön van, 4GB a telepített rendszerem, mindennel!
swap: minimum raknék a memóriával megegyező méretűt, de inkább 2x annyit, van helyed, inkább legyen ha kell!
/home mehet a maradék helyre, mind ext4 legyen (kivéve a swap, ott nem választható)
(Rakhatsz egy külön adat particiót is, ezt oda csatolod majd ahova akarod. Ennek akkor van előnye ha újra akarod rakni a rendszered, és törölni akarod a /home-t, amit alapból nem szoktunk, ott van minden beállításod, újratelepítés után gyakorlatilag eredeti beállításokkal megy tovább a rendszered, ha nem törlöd. At adat particiót meg nem fogod sose törölni, egyszerűen csak telepítéskor becsatolod ahova akarod, és csoki! Az adat particiódat is ext4-re rakd, hacsak win nem lesz a gépen, mert az ext4 sokkal gyorsabb! Samba alatt pl nyűgös az ntfs olvasás és írás, mert tetű lassú.)
-
törölt tag
-
Ablakos
őstag
Grafikus környezeted kell hogy legyen, mert webmint akarsz használni és böngésző/google is kell. Ha csak telneten jelentkezel be a linuxra, akkor ez úgyis megvan a kliensen, a linuxon már felesleges. Egyébként serverre is minden gond nélkül telepíthető számtalan GUI, csak ezt nem teszi automatikusan. Én azért döntöttem server változat mellett, mert LAMP-ot alapből telepít és gui-t nem.
Web lap fejlesztés miatt kaptam bele linuxozásba. Sajnos a synology NAS fejlesztésre nagyon haloványnak mutatkozott. Nem bírom elviselni, amikor a válaszidők miatt múlik az élet
Egy régebbi laptoppal is nagyon meggyőzően tudok vele dolgozni.
Elég combos hardverre tettem az Ubuntu Saucy Salamander (development branch) (GNU/Linux 3.10.0-6-generic x86_64). Igaz fejlesztői, de őszre kisimul a végleges és ennek lenne a legtovábbi támogatottsága. Amúgysem futtatok atomreaktor vezérlést. Hibára idáig nem futottam.64 v 32 ? Szerintem 64bit. Például egy valamikori Ram bővítés is indokolhatja. Szerintem semmi nem indokolja a 32 bites telepítést. Hátha ugranak a hozzáértők erre.
Az otthoni hálózatot nekem is tomato-s router irányítja VPN alatt, így mindössze egy ssh szervert kellett beüzemelni az sftp miatt.
-
Otthonra mailszerver nem nagyon kell. Ezeket mind meg lehet oldani csak parancssorból.
64 bites Linux 64 bites procira kell, 4Gb RAM-on akármelyik elvan.
A gui ilyen esetben csak ramzabálásra vanEsetleg ha desktop Linuxról építed fel, addig jól jöhet a gui, amíg rakod össze a rendszert, aztán ki lehet lőni az automatikus indulását, és akkor nem zavar.
-
Ablakos
őstag
Canonicalnak van 30napos triálja, de nem is próbálom, mert pénzt úgysem adnék érte.
Inkább Webminezek, puttyban nem vagyok eléggé rutinos. A grafikonok beszédesek, logok jobban olvashatóak. A kiegészítő modulok nekem bőven elégségesek az igényeimnek, meg a (nem)tudásomnak.
Mountolás, cronjob kezelés, némelyik szerver modul beállítása sokkal egyszerűbb. Nekem. -
petir
senior tag
Sziasztok!
Haat ahogy latom mindenki fokent desktop ubuntutzik szervert nem igen hasznal de azert meg egy kerdest csatolok az elozohoz webmin-nel kapcsolatban van valakinek esetleg tapasztalata? illetve webminen kivul letezik e barmilyen hasonlo alkalmazas ami ezeket az opciokat ellatja stabilan?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Beszámítás! Apple iPad 11 2025 128GB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged