- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Magisk
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iGO Primo
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Jamboo529 #13167 üzenetére
Nem csodálkozom, a Cinnamon sokkal jobban hasonlít a Windows felületére, mint az Unity.
Wifivel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, valószínű ha van netkapcsolat, lerángatja magának a szükséges illesztőprogramokat. Én első alkalommal, mikor próbáltam, madzaggal használtam a netet, az ethernet vezérlőm fel is ismerte, működött minden, csak CD-ről kicsit lassú volt a programok indítása. Egyik ismerősöm viszont egy hónapig használta HDD nélkül (azt baleset érte, gyűjtött az újra) a live Ubuntu-t (még az Unity korszak előtt), egy pendrive felelt a perzisztenciáért, elvolt vele. -
válasz
Jamboo529 #13150 üzenetére
Pont most találkoztam én is hasonló problémával. Egymás alatt 2 helyen is volt legacy vagy uefi beállítás, első volt a boot mode: Legacy. Ha a másodiknál uefi first-re állítottam legacy-ról, akkor megjelent az usb pendrive a bootolható eszközök között, ha a 2 beállításnál legacy és legacy szerepelt akkor nálam sem volt pendrive.
-
-
-
-
válasz
Jamboo529 #13130 üzenetére
Live mód talán jó pendrive esetében lesz jó a sebesség kiderítésére, egyébként számolni kell azzal, hogy az alkalmazások megnyitása időbe telik (jól felpörög a meghajtó, beolvassa a szükséges fájlokat). Pendriveokkal is az a baj, hogy a folyamatos olvasásuk jó, de a véletlenszerű elérésük, főleg kis fájlokra, elég gyenge, bár lényegesen jobb, mint egy CD...
Linux Mint-en nem gondolkodtál, Cinnamon-al?
Ezen a gépen az Ubuntu is simán elfutna, Unity-vel, de azt hozzáteszem, hogy az viszont konkrétan ég és föld a Windowshoz szokott embernek.
-
-
FіkuszKukіsz
őstag
válasz
Jamboo529 #13126 üzenetére
Ahogy már korábban leírták előttem, tesztelésre a LiveCD mód kiválóan alkalmas.
A játékokkal kapcsolatosan több alternativa van. Bár ahogy nézem a konfigod nem egy erőgép, úgy hogy az újabb játékok szerintem felejtősek neked. A régebbiek nagy része WINE-on ([link]) vagy az erre épülő Play On Linux-on ([link]) vagy a szintén WINE motort használó fizetős Crossover Linux-on ([link]) fut. A kompatibilitási listát az oldalakon megtalálod. De talán a legfontosabb, a Steam oldalán ([link]) több mint száz natívan futó játék elérhető. Egy részük ingyenesen. Persze nem mind rendelkezik eget rengető grafikával, de biztos találsz olyat ami neked is megfelelő. -
válasz
Jamboo529 #13126 üzenetére
Az Ubuntu, és a Lubuntu is kínál live módot. Úgy tudod kipróbálni hogy nem kell telepítened. Sokkal másabb, mint a Windows. Akárki akármit mond. Addig, amíg a beépített eszközökkel meg tudják oldani, amit használnak, nincs baj. De ha alternatívát kell keresni, akkor baj van... Nem akarok senkit sem megsérteni, de akármilyen linux teljesen más szemlélet, mint egy tetszőleges XP vagy feletti Windows. A napokban épp eleget tapasztaltam. Win alatt az Unified Remote két kattintással ment az andridos klienssel, és már meg is volt a távirányítás, bármire, az egér éld billentyűzetkezelés csak extra volt. Külön távirányítom van VLCre, és nagyon élvezem. OpenSUSE alatt fél óra után feladtam.
Ha csak leül bekapcsolja, megnyitja a Chromeot, éld tényleg mást nem csinál, akkor menet...
-
Jamboo529
senior tag
válasz
Jamboo529 #13113 üzenetére
Nos, ahogy ígértem íme a konfig. Emlékeim erősen megkophattak, mert ahogy látom AMD proci van benne.
Számítógép típusa ACPI egyprocesszoros PC
Operációs rendszer Microsoft Windows XP Professional
CPU típusa AMD Athlon XP, 2000 MHz (15 x 133) 2400+
Alaplap neve MSI KT3V (MS-6712) (6 PCI, 1 AGP, 3 DIMM, Audio)
Alaplapi lapkakészlet VIA VT8367 Apollo KT333CF
Rendszermemória 1024 MB (DDR SDRAM)
BIOS típusa AMI (07/28/04)
Videokártya ATI Radeon 9600/9550/X1050 Series (128 MB)
Hangkártya Realtek ALC650 @ VIA AC'97 Enhanced Audio Controller
Lemezes meghajtó SAMSUNG SP0812N (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)
Lemezes meghajtó WDC WD2500AAJB-00J3A0 (232 GB, IDE)
Optikai meghajtó HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B
Hálózati kártya Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC (192.168.1.101)
Nyomtató HP Deskjet F2100 series
USB eszköz Delux PC CameraAdott tehát a korábbi hozzászólásomban feltett kérdések sora:
Feltehető-e erre a konfigra a Lubuntu, esetleg milyen más OS-t ajánlanátok?
Lehet-e olyan progikat rávarázsolni, mint teamviewer, skype?
A fenti hardverekhez van-e megfelelő driver, esetleg ki tudom valahol keresgetni (főként a vid kari, nyomtató és a webcam érdekelne)?
Netalán egy neten elérhető online demó, amin én is megismerkedhetek a rendszerrel?
Apropó még 1 kérdés: játékot lehet telepíteni ugyanúgy, vagy csak néhány van lefordítva erre az op rendszerre?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Revolut
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Home server / házi szerver építése
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- Hardcore pizza és kenyér topik
- Yettel topik
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RTX 3070 8GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest