- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Milyen okostelefont vegyek?
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Magisk
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
PuMbA
titán
válasz
Fritz Teufel #14441 üzenetére
Aha, valószínűleg valami régi telepítőről tetted fel. Itt találod meg a napi legújabbat, ez már majdnem a végleges lemezkép
-
PuMbA
titán
válasz
Fritz Teufel #14436 üzenetére
"(reggel frissítettem)"
Mármint hogy frissítettél? Hogy raktad fel a 14.04-et?
-
PuMbA
titán
válasz
Vincsó #11274 üzenetére
Gigabyte BIOS szarakodás miatt van
BIOS-ban kapcsold ki a C1E-t
-
PuMbA
titán
válasz
Richter36 #10804 üzenetére
Unclean file system: valami használja vagy olyan állapotban hagyta, hogy ne lehessen hozzányúlni vagy megsérült kicsit. Ha Windows 8-od van akkor ki kell venned a gyors indítás opciót, mert nem zárja le sose a fájlrendszert még ha leállítod se, egyébként meg nyomj egy lemezellenőrzést rá Windowsból
-
-
PuMbA
titán
válasz
Shrike7973 #10052 üzenetére
Itt a 325-ös driver akár 12.04-re is
Egy dologra kell figyelned: "* WARNING: Do not use this PPA with the precise X backport stacks, aka if you install 12.04.2 directly. You can switch back to a compatible one by installing xserver-xorg-lts-precise instead."
-
PuMbA
titán
"pl a touchpad nem megy rendesen és a funkció billentyűvel elérhető kombinációk sem működnek."
ASUS oldalán én látok hozzá Vista drivereket, amiknek Win7-en is menniük kéne. A gyorsbillenytűk drivere a segédprogramok között az "ASUS ATK0100 UTILITY driver" és az "ATK_Hotkey UTILITY" a touchpadé pedig értelemszerű, hogy melyik. Ezek nem mentek?
A kérdésedre meg Ubuntu 12.04.2 LTS 32bites és az Ubuntu honlapjáról lehet beszerezni
-
PuMbA
titán
-
PuMbA
titán
"Neked kell majd dvd-ről installálgatnod, mert nagy valószínűséggel még a laptop lan kártyáját sem fogja látni."
Ezt a gyártók csinálják, de 3-4 éve még nem volt divat (ASUS, HP, TOSHIBA szinte mindent lekorlátoz így). Emlékszem, hogy csak úgy raktam fel a Win7-eket mindenféle driver letöltés nélkül. A 6 éves laptopomra a Windows 7 és a 8 is mindent felrakott és semmit se kellett telepíteni. Hétvégén egy vadi új fantasztikus ASUS laptoppal kell hasonlóképp szarakodnom. Már beraktároztam előre a honlapról a drivereket.
"A win7 vga ügyben engem az irodában már megszívatott. Az új gépre felraktam minden drivert és így szépen működött pár hónapig. Ekkor jött egy vindózápdét valami hwql vagy mifene intel hd driverrel. Szépen befrissítette és utána nem indult el a gép. Köszike ms! "
Ilyen nekem is volt
Érdekes, hogy az Intelnél fordítva van, Linuxon jobb, Windowson szarabb.
-
PuMbA
titán
válasz
#40553216 #9589 üzenetére
Amúgy ja, nem tudom, hogy miért kell Linuxozni, ha azon a gépen egyszerűen nem megy. Fel kell rakni egy Windowst (hogy honnan az most mindegy
) és lehet örülni, hogy megy rendesen
Én lassan 2 éve nem Linuxozok, mert elbaszták a laptopomra és szinte semmi sem működik már.
-
PuMbA
titán
Még ezt is próbáld meg, ez a legújabb NV driver Optimus supporttal
"Egyébként pont tojok rá, hogy a chipset vagy a laptop gyártója tehet róla. Nem megy és kész."
Linuxon ez a két eshetőség fordulhat elő 50-50%-ban. Ha éppen megy minden jól a gépeden, akkor beletrafáltál a hardvervásárlásba, ha nem akkor meg így jártál
Még mindig a Windowson működik a legtöbb minden...
-
PuMbA
titán
Azért ír ki ismeretlent, mert a procidban lévő integrált Intel VGA az elsődleges (ez megy alapból), ha nagyobb a terhelés, akkor jön képbe az NVIDIA 610M. A Bumblebee-s dolog a megoldás és "optirun -b none nvidia-settings -c :8" ezzel a paranccsal hozhatod elő az NVIDIA control panelt, ha nem aktív a kártya, ha elindul akkor fent van a driver.
-
PuMbA
titán
Oldal közepe körülbelül
thefinn93 válasza, azokat a parancsokat csináld meg
-
PuMbA
titán
Igen, de azért lehet ez, mert ha 12.04-et vagy 12.04.1-et telepítettél fel régen és az frissült 12.04.2-re az nem ugyanaz, mint ha felteszed a 12.04.2-t, mert a 12.04.2-ben rá vagy kényszerítve a 3.5-ös kernelre és a frissebb xorgra, míg a másiknál ha nem csinálsz semmit, akkor 3.2-es kernelnél maradsz és a grafikus alrendszer sem lesz új
-
PuMbA
titán
Ne frissíts, a 12.04 5 évig támogatott stabil verzió (LTS)
A köztes verziók kevésbé stabilak és kevesebb ideig támogatottak. A 12.10-re frissítés meg magától csak úgy nem jelenik meg, azt vagy beállítottad vagy egy program módosította
A szoftverforrásokban valamelyik fülön beállíthatod, hogy csak LTS verzió frissítésekről értesítsen.
-
PuMbA
titán
válasz
sz.balazs.95 #7342 üzenetére
11.10-nek 2 hónap múlva lejár a támogatása
Pendrive-ra is ki tudsz tenni egy Linuxot Unetbootin-nal és akkor nem kell kiírogatni... 12.10-ben több a bug, mint a 12.04-ben, de mivel a géped régi, ezért érdemes a Unity felületet hanyagolni. Ezért linkeltem a Linux Minteket, amik tulajdonképpen Ubuntuk kis variációval és más felülettel.
-
PuMbA
titán
válasz
sz.balazs.95 #7339 üzenetére
Az van meg amelyiket akarod, mert ingyenesen letölthető mindegyik
Közben megnéztem a laptopod és igen régi masina. Szerintem ezek közül érdemes valamelyiket telepítened, csak nézz utána, hogy melyik kezelőfelület tetszik neked.
-
PuMbA
titán
válasz
sz.balazs.95 #7337 üzenetére
Kernel hiba. Tedd fel a 12.04.1-et és azt frissítsd, 12.04.2-ben lévő kernel nem valami ultrastabil kiadás.
-
PuMbA
titán
Pontosan milyen gépe van? Miért kell 64bites rendszer? Alapfelhasználásra bőven jó a 32bites rendszer, mert alapból PAE kerneles, tehát felismeri mind a 4GB-ot
Ha meg videót vág/szerkeszt, renderel, szerverezik, sokat tömörít vagy adatbázisozik, akkor újra teszi az Ubuntut, mert más megoldás nincs.
-
PuMbA
titán
válasz
lionhearted #6821 üzenetére
Ja, csakhogy Intelen minden simán megy
Nem olyan régen írtam is, hogy a 6 évvel ezelőtti Intel GMA950-en folyékonyabb a Unity, mint a nem olyan régi és 8x gyorsabb GeForce G210-emen. Szoftveres gebasz van/állhat fent.
-
PuMbA
titán
válasz
szaszayanou #6454 üzenetére
Mostantól lett divat, hogy akinek újabb a hardvere az is tudja használni az LTS-t.
-
PuMbA
titán
válasz
eternam #6452 üzenetére
Aki a 12.04-et és a 12.04.1-et tesz/tett fel annak marad a 3.2-es kernel és az eredeti xorg server, mert az is támogatott az életciklus végéig. Aki nem akar 3.5-ös kernelt annak a jövőben a 12.04.1-et kell feltennie és frissítenie, mert egyébként manuálisan fel kell tenni az új metacsomagokat 12.04.2 előtti telepítés esetén.
-
PuMbA
titán
válasz
God Vazzeg #5833 üzenetére
Mondom én, hogy vagy passzol egy géphez a Linux vagy nem. Kiszámíthatatlanul működik
Sokkal rosszabb gépeken is képes gyorsabban futni, mint egy jobb fajtán. Nincs tesztelés...
-
PuMbA
titán
Pont múltkor mondta nekem valaki, hogy rakjak a gépére Linuxot. Hát volt probléma a flash teljesítménnyel és ment vissza a Windows. Most vett új laptopot és már csak ennyit mondtam neki, hogy meglátjuk, hogy mi hogy működik. Egyszerűen tényleg nem tudsz mit mondani azoknak akik Linuxot akarnak, mert vagy fog rendesen működni vagy egy hulladék lesz és ez sajnos 50-50%. Tapasztalatom szerint régebben több gépen működött jól, mint most.
-
PuMbA
titán
válasz
God Vazzeg #5755 üzenetére
Jól teszed
Intelen kívül most minden kártyával van valami probléma, régen jobb volt a helyzet. Hamarosan alapbeállítás lesz az SNA gyorsítási driver architektúra és még gyorsabb lesz minden vele. Azt is jó látni, hogy nem csak én szopok
-
PuMbA
titán
válasz
#16695808 #5720 üzenetére
Semmit, vannak olyan konfigok, amelyeken a Flash lassú vagy a VGA driverrel van valami vagy mindkettő egyszerre. Az én laptopomon minimum 1.5-szer, de néhány esetben 2-szer több CPU-t használ a Flash, mint Windows alatt. Ugyanígy láttam már ősrégi Intel GMA950-es laptopon száguldó Flash-t, úgy, hogy az asztali gépemen egy modern NVIDIA kártyával lassabb volt. Magyarul kiszámíthatatlan, de Intel VGA-val van a legkevesebb probléma az tuti Flash szempontból.
-
PuMbA
titán
Ez egy általános hiba compizban és unity-ben együtt (van róla bugreport). Nekem ATI-m van és nem csak a dragging, hanem az egész felület tiszta laggos. Gnome Shell-ben nem jön elő, mert azt képesek voltak rendesen megírni
Ubuntusok így fejlesztenek: ó megírtam a kódot, működik, nagyon fasza, igaz, hogy csomó gépen tiszta szar, de kit érdekel, itt a Core i7-es gépemen ATI 7970-nel jól megy
-
PuMbA
titán
válasz
Gebriel #4699 üzenetére
Hali!
Netes jó? HDDownloader
-
PuMbA
titán
válasz
geprombolo #4681 üzenetére
Ja, elfelejtettem, hogy Lubi
, szóval akkor egy "sudo apt-get install pulseaudio"-val kell nyitnod és egy géprestart is kell, mert a lubiban nincs pulseaudio alapban.
-
PuMbA
titán
válasz
eternam #4676 üzenetére
A PulseAudio csak egy "hangszerver", ami összegyűjti/keveri/irányítja több alkalmazás hangfolyamát, majd az ALSA segítségével megszólaltatja. Ha a PulseAudio beállítások jók (alapbeállítás a 16bit/44.1khz), akkor semmit sem ront a hangminőségen, sőt javíthat, mert mindent túlmintavételez 96kHz-re és a 24bit pedig lehetővé teszi, hogy ne vesszenek el a bitek, ha digitálisan szabályozod a hangerőt.
-
PuMbA
titán
válasz
geprombolo #4614 üzenetére
Audacius-sal semmi baj, a hangminőség a PulseAudio beállításain múlik.
Terminálba: gksudo gedit /etc/pulse/daemon.conf
Resample methodot átírod "speex-float-3"-ra.
default-sample-format-ot "s24le"-re.
default-sample-rate-t "96000"-re.
Ha van valamelyik előtt ; akkor azt vedd ki, mert az azt jelenti, hogy hagyja figyelmen kívül a sort. -
PuMbA
titán
válasz
geprombolo #4612 üzenetére
Nincs, nagyon régi cucc. Itt a lista, hogy mikkel működik. Még azt nem írtam le, hogy újabb Inteleknél is vaapi kimenet kell a hardveres gyorsításhoz, de mondjuk ez is oda van írva a linkre, hogy hogy meg mint.
-
PuMbA
titán
válasz
geprombolo #4585 üzenetére
XV Overlay a leggyorsabb videókimenet/videóleképező, ha nincs hardveres gyorsítás és open source drivert használsz. Ha ez nincs (pl. amd open source-ból a nagyokosok egyszerűen kivették, pedig nekem szükségem lenne rá) az XV Textured-et kell beállítani. HD sorozatú AMD-knél, ott valami avivo/vaapi videókimenettel van hardveres gyorsítás ha jól tudom, NVIDIA-nál meg vdpau kimenettel lesz. A pulse hangkimenet meg azért kell mert ma már a legtöbb disztróban ez van.
-
PuMbA
titán
válasz
geprombolo #4580 üzenetére
UMplayer-t így tudod feltelepíteni, ami mplayer2-re alapszik. Terminálba kell beírnod természetesen a sorokat. i915 driver fent van (ez csak egy driver szintű elnevezés egyébként), mert az az intel driver, amit már megbeszéltünk
-
PuMbA
titán
válasz
geprombolo #4576 üzenetére
Terminálba beírod, hogy: "sudo apt-get install vlc" és felteszi.
-
PuMbA
titán
válasz
geprombolo #4574 üzenetére
Mindenhez fent van alapból az open source driver
Ha AMD vga-d van akkor is fent van mellete az intel, mert ha kicseréled a gépedbe a vga-t akkor egyből működik. Alapból települnek a rendszerrel a driverek, szóval olyan nincs, hogy nincs fent.
Lejátszó: VLC vagy Mplayer2
(#4576) geprombolo: Ez nem Windows
-
PuMbA
titán
Na ez régen volt
Itt a két tároló linkje:[link] [link]
Technical details about this PPA-t lenyitod, kattintasz a kulcsszámra, ott a keyId-re és a begin end sorokat belevéve kimented a tartalmat egy fájlba gedit-tel/alap szövegszerkesztővel például gpg kiterjesztéssel vagy kiterjesztés nélkül, majd a szoftverforrások alkalmazásban a kulcsok fülnél manuálisan hozzáadod őket. Azután a szoftverforrásoknál a tárolók fülre átmész és a tárolólinkeken a kulcs fölötti menüben kiválasztod az Ubuntu verziód és a két sort hozzáadod külön. Lehet, hogy nem világosan írtam le -
PuMbA
titán
Rendszer frissítve van ugye? Mert sokat számít. Rendszerfigyelő-ben tudod megnézni, de az maga is eszik valamit szóval, ha pontos adatot akarsz akkor: CTRL+ALT+T-vel előhozod a terminált és beírod, hogy top majd enter. 1-essel tudod magonkénti terhelést kiíratni, s-sel pedig megadhatod a frissítési rátát másodpercben.
-
PuMbA
titán
Asztali effekteket, ha kikapcsolod akkor se lesz jó?
Ha nem akkor mplayer:
sudo add-apt-repository ppa:ripps818/coreavc
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/umplayer
sudo apt-get update
sudo apt-get install umplayer
Indításkor kiválasztod a feliratokhoz a közép kelet európai kódolást, mert UTF-8-cal nem lesz jó. Beállításoknál a videó fülön a kimenetet XV Overlay-re rakod, a hangot meg pulse-ra. -
PuMbA
titán
Terminálba:
sudo add-apt-repository ppa:ripps818/coreavc
sudo add-apt-repository ppa:rvm/smplayer
Ezután nyomj le egy frissítést. SMPlayer beállításoknál az audio kimenetet rakd pulse-ra, a video kimenetet meg vdpau-ra ha NVIDIA-d van, egyébként meg ATI-nál valami avivo-os akarmire, ha nincs akkor textured video, Intelnél meg Overlay video, ill ha nincs akkor textured.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 16 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű - 1 töltési ciklus - 2026. 05. 13.-ig Apple gar
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest