- Azonnali mobilos kérdések órája
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Macrodroid
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Google Pixel 9a - a lapos munka
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
b05co
tag
válasz
lionhearted #11326 üzenetére
Ezeket pontosan így csináltam ahogy írtad, de nem történt semmi. Nem ugrott elő az ablak a futtatható fájlnál, hogy mit szeretnék, továbbra is erőszakosan a geditben nyitotta meg. Az Ubuntu One-t is kilőttem, de feszt elindult és a beállításoknál visszaállt a régi... Ennyire azért már értek hozzá és több hsz-t is találtam ahol ugyanerre panaszkodnak. Lehet, hogy nem mindenkinél jön elő ez a "bug", de bizton állíthatom létező jelenségekről beszélek
-
b05co
tag
Xubuntuval az a bajom, hogy talán még lassabb mint az Ubuntu. Érzésre nálam ez a sorrend: Lubuntu, Linux-Mint, Ubuntu, Xubuntu... A vicces az, hogy elvileg a Xubuntu is "pehely" de szerintem csak annyi a különbség, hogy XFCE-vel fut és mások a gyári programok mint a nagytestvéren. Lubuntu ugyan fapad, de ezáltal gyors is és nekem erre volt szükségem. Persze mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, asztalira fel nem tenném a Lubit, bár oda a Xubuntut se. Mint-et már inkább, de oda az Ubuntut találtam a legmegfelelőbbnek, bár hozzáteszem ezt a négyet néztem. A unity-val viszont kéne kezdeni valamit, szerintem egyáltalán nem jó az irány... Kezdő linuxos vagyok, de elég sok dolog kimaradt a unityből, amit még én is használnék, ami szerintem poén
Hogy tovább ne menjek nem tudja kezelni a szöveges fájlokat futtathatóként, hiába állítom be alapértelmezettnek (amit egyébként a fájlkezelőjéből meg se tudtam valósítani csak MC alól). De vannak egyéb érdekességei és idegesítő dolgai is, pl, ha véletlenül egyszer beléptem az Ubuntu One-ba akkor az istennek nem lehet kilőni, egyedül úgy sikerült letakarítani, hogy synapticcal kivégeztem. A vicces az hogy nem akartam letörölni, de sehogysem tudtam úgy beállítani, hogy bekapcsnál ne frissítsen le csak ha akarom... Emellett volt még 4-5 apróság ami még nem ment. Leginkább a Mint-es Cinnammonnal voltam kibékülve, nálam stabil volt és erősebb gépen még valamivel gyorsabb is (érdekes, hogy a netbookon viszont az ubi volt némileg tempósabb). Szóval érdekes ez a sok disztró, de mindenhova meg lehet találni a megfelelőt, csak kicsit rá kell szánni az időt. Kifejezetten pozitív csalódás linuxozni, leszámítva, hogy még mindig nincs NetLimiterem
Az finoman szólva is szétkúr agyilag...
-
b05co
tag
Közben a netbookra már a 4. linux kerül fel (Ubuntu, Linux-Mint, Xubuntu), most megint picit közelebb jöttem az Ubuntuhoz, épp a Lubuntu települ, kíváncsi vagyok, hogy mit mutat a wondershaper
. Amennyire elsőre tetsztett annyira megutáltam rövid idő alatt a Unity-t, Cinnamon használható, de van erőforrás igénye bőven, a xubuntu az xfce-vel együtt óriási átverés, egyáltalán nem "könnyű" a cucc, sőt... /bár a GUI gyors, maga a rendszer azonban Ubuntuhoz hasonlóan zsúfolt/. Most rakom a Lubuntut a gyenge erőforrás végett, meglátjuk, hogy az LXDE-ből mit tudok kihozni
Tudom, hogy totál OFF amit írtam, csak gondoltam megosztom a tapasztalataimat, hátha jár itt még hozzám hasonló "kezdő" kolléga
-
b05co
tag
Az egyik screenshot az asztali gépről van, azon nincs wifi, ott csak eth0 van, de a hiba az ugyanaz. A másik mai screenshot a netbookról van, ami meg épp nincs hálózatra dugva csak wifin
. Ha nem kapcsolom be a wondershapert akkor azon is jön az 50 mbit wifin keresztül is. Netbookon még nem is lenne nagy gond, mert arra 5 / 0.5 van kiosztva és azt tudja is rendesen, viszont azon tesztelek mert az asztaliról leszedtem az ubuntut, amíg a hiba nem oldódik meg valahogy.
-
b05co
tag
válasz
God Vazzeg #11217 üzenetére
Köszi! megnéztem nálam nincs eth1, csak eth0, ami ugye a router által kiosztott 192.168.x.x ip-t kapja. Wifivel csak wlan0 van, tehát ha kábellel is és wifivel is a neten vagyok akkor látok egy eth0-t és egy wlan0-át, más nincs :S próbáltam már én is pontosan váltani a számokat 20480-al se megy
-
b05co
tag
-x el ezt dobja, nem értek hozzá sajnos ilyen szinten
változtattam a feltöltésen, azt át is állítja 2 mbit/sec-re, de a letöltés maradt
nekem így eslőre annyi tűnik fel hogy a 2. képen 12. sorban írja hogy bandwith 10 mbit és nagyságrendileg oda is korlátoz le... nem lehet hogy van valami összefüggés?
-
b05co
tag
válasz
#40553216 #11200 üzenetére
Megnézem, köszi!
ui.: egyébként sok olyan hsz-t találtam a neten, ahol ugyanaz volt az illető problémája mint az enyém, de megoldás sajnos sehol. Eleve csak a wondershaper működik, a többi meg se nyikkan, mindezt két gépen tesztelve Linux Mint-el és Ubuntuval egyaránt.
-
b05co
tag
válasz
sh4d0w #11195 üzenetére
Ezt próbáltam elsőnek haverral, de nem ment ez sem. Szerintem ott lehet a gond, hogy a wondershaper leírásánál is írják hogy arra az eszközre kell alkalmazni, amelyiknek nem a router által kiosztott ip címe van, tehát nem 192.168.x.x . Nekem viszont csak ilyen van ahogy a screenshoton is látszik, persze azt már senki nem nézte meg... Tehát a kérdés, hogy miért csak az jelenik meg? (Több helyen is olvastam hogy ez lehet a gond, de senki nem tudja miért nem jelenik meg akár eth1 néven egy másik ip címes eszköz).
-
b05co
tag
Vágom, de ott a screenshot hogy mit csinálok... Ezért várnám a segítséget, hogy ott mi a hiba. Azzal nem vagyok kisegítve hogy mennyi mindenkinél működik, ha nálam nem... 10 mbit/s-ig egyébként nálam is működik, utána viszont lehal, vagy 10 vagy full sávszél van... Nem kértem hogy mindenki foglalkozzon a problémámmal, de azzal viszont ki van a tököm is, hogy jönnek az okosabbnál okosabb ötletek, miszerint jó nekem a 10 mbit is, vagy kussoltassam el a lakótársam, vagy vegyek egy routert ami ezt tudja
Emberek ez itt az ubuntu topik a válaszok amiket pedig kapok sok esetben válaszoknak sem nevezhetők. Az a bajom, hogy van egy nyűgöm és mindenki engem néz hülyének, közben segíteni nem tud. Erre nincs szükségem, aki tudja mi lehet a gond az segítsen ha van hozzá kedve, akinek meg lövése nincs az ne írjon már baromságokat...
-
b05co
tag
válasz
gery2123 #11165 üzenetére
Nem értem mi nem világos. Ketten élünk egy albérletben. Van egy 50 / 5 MBit/S-es netünk. Neki jut ebből 25, nekem pedig 20 illetve 5, mert van egy netbookom is. Ha szépen mindenhova be van lőve a NetLimiter akkor nem zavarunk bele egymás sévszéljébe így ő sem laggol ha szimulátorozik és én sem. Így olyan mint, ha lenne 3 internet előfizetés, mintha minden gépre külön net jönne. Ennél tisztábban és szebben ezt nem lehet megoldani. A kérdésem nem az, hogy rúgjam e ki a lakótársamat vagy kössem e fel magam, hanem hogy ezt a rohadt egyszerű korlátozást hogy lehetne megoldani azon a zseniális linuxon amit mindenki istenít. Sajnos ez a baj a linux-al, hogy primitív egyszerű dolgokat hónapok alatt sem tud megoldani egy átlag user rajta és itt sem segít senki érdemben. Első hsz-ben leírtam hogy a router nem tud sávszélt osztani, de kapok minimum 3 olyan választ hogy oldjam meg routerrel. Végig se olvassátok amit írok... Továbbra is várnám a segítséget a hozzáértőktől, de eddig 0 jött sajnos
-
b05co
tag
válasz
der medve #11140 üzenetére
"router nem tud ilyet sajnos" #11120-ban írtam is
#11123 - utánanézek, most lehet találtam valamit, azt írja a wondershapernél, hogy arra az eszközre kell alkalmazni (eth0, eth1 stb...) amelyiknek rendes ip címe van nem pedig a 192.168.x.x, de nekem csak az utóbbi van és az az eth0... ifconfig mást nem ad ki, szerintem itt lesz a gond
#11124 - azért mert így mindenki azt csinál amit akar, nem csak a torrent képes belepiszkálni a másik sávszéljébe hanem egy csomó minden más is. Autószimulátorozunk a neten, így egy pillanatra sem akadhat meg egyikünk miatt a másiknál a net. NetLimiter tökéletesen teszi a dolgát, amióta windowson beállítottam semmi problémánk nincs. Csakhogy én szabadulnék a windowstól lassan, de ezt ahhoz meg kell oldanom sajnos
#11129 - pontosan, le vagyunk korlátozva mindketten és működik, ahogy már írtam is az első hsz-ben a router nem tud ilyen (UPC-s CiSCo), ráadásul mi nem hétköznapian használjuk a netet
#11138 - router még mindig nem tudja sajnos
-
b05co
tag
Üdv!
Régi új problémámmal fordulok hozzátok, amire még mindig nem sikerült találnom egy épkézláb megoldást. Láttam 1000 leírást, de kezdő linuxos vagyok, az ilyen tanácsok 99%-át nem értem. Szeretném használni az Ubuntut, de sajnos nincs időm megtanulni az összes parancsot és jelentését, szóval ebben a szellemben kérdezem:
tud valaki segíteni abban, hogy hogyan tudnám lekorlátozni a bejövő és kimenő sávszélt egyaránt?
20 mbit/s kéne letöltésnek , illetve 2 mbit/s feltöltésnekBaromira fontos lenne találnom már valamit, mert lakótársam állandóan lehurrog ha bármit csinálok, aztán mindig léphetek vissza win7-re ahol ugye van netlimiter.
A wondershapert próbáltam de az istennek nem működik. A feltöltést még el is találtam, de a letöltésnél bármilyen számot adok meg vagy 15 mbit/s lesz vagy 50 ami teljes sávszélünk... a kettő közé sehogy sem megy be. Az első sort átírtam bash-ra benne mert sh-volt ilyen tippet is olvastam, de semmi, a jelenség ugyanaz, ráadásul óriási számokat kellett írkáljak és minden logikát mellőz a script viselkedése.
Tudna valaki segíteni ezügyben? SOS lenne!
(wondershaper kilőve kivéve ha valaki tudja mi a hiba, router nem tud ilyet sajnos, a többi leírást meg nem értem) -
b05co
tag
Második újraindítás után lefutott szépen, azóta működik! Aki ezt a tippet írta itt annak egy virtuális sör jár
Másik problémámra valaki ötlet? (Futtatható fájl készítése szövegesből, csak terminálba akarok autómatikusan bevinni pár sort...) Itt eszembe jutott még egy dolog, a root jelszót meg tudom adni valahogy előre, már hogy ennél a bizonyos sor lefutásánál ne kérje be?
-
b05co
tag
Itt visszaolvasva találtam ezt: apt-get install gksu
Megtörtént, elindítottam az NTFS toolt, most megy is, beírtam a jelszót és ennyi... Utána nem jelenik meg semmi. Terminálból indítva gksu-val bejön a program, rámegyek hogy autómatikus konfiguráció majd terminálban ír hibát... Ötlet? -
b05co
tag
Két kérdésem lenne (nem adom fel, tanulom a linuxot
)
1. Szeretném ha az NTFS partíciómat indulásnál mountolná, de eddig nem jártam sikerrel. Ajánlották az NTFS beállítóeszközt szoftverközpontból de azt írja idézem "No authentcation program founds" Esetleg tudtok megoldást az NTFS partíció csatolásásra más módon (kezdő user szintjén), vagy ezzel a progival tudnék valamit kezdeni, hogy elinduljon?
2. A korábbi problémámra találtam megoldást (NetLimitert akartam helyettesíteni), de mivel ez egy script, nevezetesen a wondershaper, állandóan terminált kell indítgatni majd root-al beírni egy sort, kikapcsolásnál ugyanez. Olvastam, hogy van egy olyan megoldás, hogy fogok egy sima szövegfájlt, kiteszem az asztalra, beleírom a megfelelő parancsokat és a tulajdonságoknál megadom, hogy tekintse futtatható programként. Eddig el is jutottam, de akárhányszor indítani akarom a gEdit jön be, továbbá a futtatásnál nem tudom neki megadni a terminált sem mint alapértelmezett program. Aki ezt írta ubuntu fórumra annak úgy működik, hogy duplakatt után megkérdezi tőle a rendszer hogy futtat vagy megnyit és ott a futtatra bök, de nekem ilyet sajnos nem kérdez. Ötlet esetleg?
Köszönöm előre is a válaszokat!
-
b05co
tag
Én a héten már a második ismerősnek küldtem fel a laptopjára az Ubuntut winXP & win7 helyett. Legutóbb egy Toshiba Satelite L-40-re (1 giga ram ősi atom proci). Meglepődtem mennyire gyors és használható. A win7 sajnos már a start menünél beakadt, hiába nem mai darab a gép, de ez? Ismerősöm meglátta egy kérdése volt. Miért nem ezt használja mindenki? Mondjuk tudtam neki sorolni kapásból 10 indokot, ettől függetlenül totál átlag userként azonnal megszokta a felületet és már adja is tovább az igét
. Szóval egy hét alatt 3 ubuntut rántottam és eddig 0 probléma van. Nézegettem a mintet is (azt a sajátomon), de igazából nálam lényegesen lasabb volt, mint az Ubuntu, hiába olvasom mindenhol az ellenkezőjét a saját tapasztalatom ez. Ráadásul akárhonnan nézem szerintem az Ubuntu felület amellett hogy nagyon szép abszolút használható és még egy olyan user sem veszik el rajta aki most látott először linuxot...
-
b05co
tag
A letöltési sebesség korlátozására wifi-n találtam egy wondershaper nevű progit, amit használni már meg is tanultam. Ezt kell beírni: wondershaper wlan0 xxx (letöltési sebesség) xxx (feltöltési sebesség)
A kérdés hogy hogy tudnám azt megcsinálni, hogy minden rendszerindításnál ezt automatikusan megcsinálja magánal. A wikin ennyit találtam, de sajnos nem igazán értem, ennyire már nem vagyok benne.
"Minden rendszerindításkor automatikus életbe léptetéséhez írd be pld. a saját init scriptedbe vagy jobb megoldás az /etc/network/interfaces kiegészítése (ha a netkapcsolatod használja ezt az állományt):
auto foo
iface foo bar baz
(...)
up /sbin/wondershaper wlan0 5800 580
down /sbin/wondershaper clear wlan0"vagy
"egyszerűen egy init script végére szúrjuk be:
#wondershaper
/sbin/wondershaper clear wlan0
/sbin/wondershaper wlan0 5800 580"most akkor ezek mit is jelentenek?
-
b05co
tag
Gyakorlatilag mindenre sikerült megoldást találnom, köszönöm a gyors segítségeteket, viszont a legnagyobb probléma még mindig itt lebeg:
Szeretném megadni az Ubuntunak, hogy hány %-tól tekintse az akkumulátort kritikus töltöttségűnek, mert a netbookomban hibás az érzékelő (az akku nem) és 11%-ot jelez maximális töltöttség esetén, illetve ez a 11% funkcionál 100%-os skálaként, tehát ha 5%-ot mutat akkor olyan mintha kb 47%-on lenne az akku, de a linux már kilövi a gépet. 1%-nál már valóban kikapcsolhatna a gép, de ezt nem tudom megadni neki, illetve most már azt sem, hogy kritikus töltöttség esetén se csináljon semmit, ott van a hibernálás mint opció de szürke. Erre a problémára viszont nagyon kéne valami megoldás, mert így nem hordozható a gép
ui.: eszembe jutott még egy dolog, szükségem lenne arra, hogy a gép net elérését korlátozzam (tehát limitet szeretnék beállítani le és feltöltésre), ezt hol tudnám megoldani? ha kell hozzá alkalmazás akkor mit javasoltok? köszönöm újfent a segítséget
-
b05co
tag
Lehet hogy megint egyszerű a kérdésem, de abban kérném a segítségeteket, hogy a Chrome-ot hogy kell eltávolítani? Olvastam hogy gyakran összeomlin, sajnos már tapasztaltam is így eldőlt a Chrome VS FF kérdés, viszont ha ráállok a programoknál ennél az egynél nem ajánlja fel az eltávolítást csak az indítást. WTF?!
-
b05co
tag
válasz
HuMarc #10223 üzenetére
Köszönöm a segítséget.
ui.: nekem sem akarta ma átállítani a hátteret, de aztán a sokadik restart után egyszer csak az lett amit én raktam be
és egy újabb kérdéssel is bombáználak titeket, mikor az egyik programot be akartam tenni az indítóba egy üres slotot képzett ami azóta sem tűnt el és ha ráállok akkor a következőt írja: "Ejtse ide az alkalmazás hozzáadásához" de rég nem fogok semmit !?
továbbá azt engedi hogy kritikus töltöttségnél ne csináljon semmit, de én szeretném hogy kikapcsoljon még a rendszer magától, mivel az akku olyan hogy 11%-ig mutatja hiába van 100%-on az egészet belesűríti ebbe a skálába és pl az 5% az még majdnem a fele de a gép már lehibernál, az 1% viszont valóban 1% és akarom hogy még mentsen mindent és úgy offoljon ki
-
b05co
tag
válasz
leslieke #10221 üzenetére
köszönöm
ui.: ubuntu one szolgáltatást használjátok? ha jól vettem ki ez felhő alapú stuff, tudom ide menteni az ubuntu beállításaimat valamiféleképpen, pl ha egy másik gépen csak bejelentkezek akkor behúzza nekem azokat?
még egy apróság, win7 alatt comodo dragont használok böngészőként, ezért inkább a chromium áll közelebb a szívemhez, ubuntu alatt szerintetek chromium vagy ff?
-
b05co
tag
Sziasztok! Mai napon feltettem az Ubuntut az Acer AO 532h netbookomra, amolyan próba cseresznye képpen, mert win alatt sok baj volt vele. Először is teljesen ledöbbentett mennyire felhasználóbarát ez a Linux, másodjára kezdő Ubuntusként csokorba szedtem pár kérdést
1. melyik torrent kliens a legjobb (tapasztalatok alapján)
2. a telepített program ha nem rakja be magát az ikonok közé csak kereséssel lehet megtalálni, vagy van ezeknek egy gyűjtő helye?
3. van e gyorsabb felület az alapnál, ha igen melyiket javasolnátok és hogy kell feltelepíteni?
4. szükségem lenne egy olyan beállításra, hogy az akkumulátor kritikus töltöttségi szintjét én határozzam meg a linuxnak (pl 2%-ot vegyen kritikusnak), mivel a netbookomban rossz az érzékelő és hiába van tele az akku pár százalékot jelez csak vissza és feszt hibernál a gép emiattegyelőre ennyi, bocs ha lámák a kérdések de utoljára 10 éve láttam linuxot
köszönöm előre is a segítő szándékot
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen videókártyát?
- Windows 11
- Gitáros topic
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Azonnali mobilos kérdések órája
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Mesterséges intelligencia topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest