- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Fotók, videók mobillal
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
lev258 #22514 üzenetére
Köszi a választ, azért kérdeztem, mert én ilyen bátortalan választ találtam, és ez nem biztatott sok sikerrel: "I know it works well with MS Windows and Apple Mac. Not sure how well it works with Ubuntu or Linux in general but it is a USB device so I would imagine it 'just works'".
Pár pci-s változatra találtam ezt-azt, de az usb-sre nem sajnos. Ha esetleg tudnál küldeni egy konkrét linket, at megköszönném, ha valahol van róla esetleg leírás.
ubyegon2: hú köszi, szerintem pont ilyesmire volt szükségem. Ezt elmentem, ez alapján úgy látom, hogy nem lenne egy vészes varázslat beállítani!
Tim82: köszi neked is. Valójában pont arra van szükségem, hogy normálisan megszólaljon, a Creative-os ilyen-olyan plusz hangzáscuccokat most se használom, mert OSX alatt se működik (vagy legalábbis meg se próbáltam utánanézni, hogy működjön-e, mert nem vagyok híve ezeknek). Szépen szóljon, és kész. Köszi a segítséget!
-
Használ közületek valaki bármilyen (!) linux alatt olyan hangkártyát, hogy Sound Blaster X-Fi HD USB? Csak arra lennék kíváncsi, hogy működik-e, mennyire nehéz működésre bírni (linux témában másfél bites user szintjén
).
-
Egyébként meg úgy döntöttem hogy nem szabad hogy a gép győzzön (a skynetnek se engedték) úgyhogy betöröm ezt az ubuntut még ha addig él is a gép.
De azért ha lenne egy "hogyan tegyük felhasználóbarátabbá a linuxot" munkacsoport akkor annak a team-nek lenne pár hosszabb levelem
-
válasz
#40553216 #9599 üzenetére
"A dock milyen dock milyen rendszeren?"
Az ubuntu most elérhető LTE verziója (pontos számot nem tudok mondani, mert most nincs a kezeim között a gép). A dock meg a gyári felület dockja. Ha megmondanád hogy kell, tényleg megköszönném.
"Nyilván egy gyárilag előtelepített Linuxszal vásárolt géppel hasonlóan kevés gondod lesz."
És ilyet alapvetően vennék is. Sőt, mondok egy eretnek dolgot, még fizetnék is többet egy ilyen gépért, hogy a gyártó úgy adja el, hogy legyen rá patentul feltéve a linux. És ne kelljen vele nekem "dolgozni". Nem tudom hogy ilyen egyáltalán van-e.
-
válasz
lionhearted #9596 üzenetére
Sajnos azt hiszem igazad van, tényleg nem nekem való a linux. Régebben lett volna nekem való, amikor még volt kedvem és időm "gépezni" a "gépezés" öröméért, mert volt egy probléma amit meg tudtam oldani. Manapság az ilyen jellegű problémák inkább idegesítenek, mint kihívást jelentenek.
Azoknak látom passzolónak a linuxot, akik inkább gépészkedős beaállítottságúak, szeretnek bütykölni, berhelni a rendszerrel. Azoknak, akiknek nem probléma, hanem öröm, ha a számítógéphasználatra fordított időben a gép üzemeltetése és használata között nem baj, ha arányeltolódás van az üzemeltetés irányában.
Én a gép mindennemű üzemeltetését olyan kiesett időnek élem meg, ami tök felesleges, és az üzemeltetést az adott céltól (böngészés, levelezés, játék, képszerkesztés, zenehallgatás) elvont halott időnek tartom. Van akinek ez is jó móka, de nekem nem.
Nem tudom sikerélményként, eredményként megélni, ha működésre tudok bírni egy drivert, mert a gép 100%-os működtetése nem cél, hanem eszköz.Nem tudom, mennyiben használ több erőforrást a windows, de ha azt vesszük, akkor sajnos a linuxnak esélye sincs kihasználni a gép erőforrásait, lévén hogy nem tudom az erőforrásokat használó drivert működésre bírni. Azt hiszem, hogy bár nem szeretem, de ebből kifolyólag a windows abszolút előnyben van, mivel annak legalább esélye van használni az erőforrásokat.
Két dolog lett nyilvánvaló nekem ebből a kalandból, hogy a jövőben kizárólag előtelepített oprendszerrel szerelt gépeket veszek meg, illetve ha csak egy lehetőségem lesz rá, maradok a Mac-nél, mert eddig a lehető legkevesebb szenvedést, gépészkedést igényelte, amit nagyon díjazok.
Összességében katasztrófaként élném meg, ha nap mint nap arra lennék kényszerítve, hogy akár a munkám során, akár itthon linuxot használjak.
sh4dow: érdekes de nem tűnik hulladéknak annyira az nvidia hivatalos drivere, mert eltérően más tapasztalatoktól, aránylag használható, könnyen kezelhető felületű telepítőjük is van. Működni nem működik tőle a driver, de legalább látszik valamiféle törekvés. De ha ez a szüttyögés csak szegény nvidia videokártya tekintetében állna meg, akkor elismerném hogy ők a hibásak, de szerintem még a nagyon szemellenzősök is elismerik, hogy a linuxos drivertelepítés azért messze van attól amit úgy az elmúlt 10-15 évben felhasználóbarátnak mondtak.
Most már csak egy csakazértis megcsinálom dologtól vezérelve, azt valaki fejtse már meg nekem hogy a mucommandert hogy teszem ki a dockra. Mert a driver egy dolog, de hogy ezt sem tudom kitenni, ez azért nagyon bosszant.
-
válasz
quailstorm #9583 üzenetére
Én lassan 40 vagyok
Programot kitenni, pl a mucommandert szerettem volna, rögzítés a dockban - hibás parancsikont eredményezett. Tényleg kíváncsi vagyok rá, hogy hogy lehet konkrétan ezt kihelyezni, mivel ez egy nem szoftverközpontos progi.
Egyébként pont tojok rá, hogy a chipset vagy a laptop gyártója tehet róla. Nem megy és kész. Gondolom rajtam kívül még kettő embernek van a világon Lenovi G580-a, és a másik kettő se írt hozzá drivert, vagy valami hasonló lehet vele.
Egyébként van driver, tök hivatalos nvidia driver, mint írtam is, fel is sikerült tenni (valamilyen mértékben / formában) csak működni nem sikerült neki.Szívás ez hogy 2013-ban egy korszerű oprendszer ennyire képes. Azt már meg sem említem, hogy az én aberrált hozzáállásom szerint egy modern oprendszernél élő internetkapcsolattal nem szabadna egyáltalán olyannak felmerülni, hogy drivert kézzel telepítek. Felismeri, felteszi, működik - ez volna kb a helyes metódus. Érthetetlennek tartom hogy ezen túlmenően gépészkedni kelljen mindössze azért, hogy működjön valami.
Azt meg azért nézzük már reálisan hogy az ilyen terminálos sudo-s apt-get-es telepítgetések úgy kb 20 évvel ezelőtt voltak korszerűek, amikor a dos volt a másik rendszer. Csak azóta kettő évtized eltelt, jóreggelt. -
Csináltam egy komplett reinstallt, miután az egyik - hivatalos - nvidia driver telepítése után csak 640x480-ban volt hajlandó elindulni a gép. Utána feltettem ezt a bumblebee nevű csodát, de ez a parancs továbbra is azt mondja hogy itt nincs nvidia másodlagos kártya.
Őszintén megmondom, hogy feladom az egészet. Az egész ubuntu projektet. Egyszerűen túl öreg vagyok én már ahhoz, hogy szenvedjek a géppel ahelyett hogy használnám. Kínlódás az egész, és nemcsak ez. Ikont kirakni a dockra úgy, hogy nem a szoftverközpontból telepítem? Nem jöttem rá hogy hogy kell, persze biztos van rá valami 600 karakteres terminálparancs megoldás, vagy egy uránbánya mélyén elásott txt file-t szerkesztve biztos meg lehet oldani, de a helyzet az hogy az elmúlt évek OS X használata elkényelmesített, és nincs türelmem az ilyen baromságokhoz.
Holnap veszek egy windowst és felteszem azt. Ott legalább nem kell akadémiai tagság egy nyüves videokártya driver telepítéséhez. Sajnálom de ez a linux ebben a formájában számomra teljesen használhatatlan.
-
Eljutottam odáig, hogy van egy nvidia installerem, tudom is futtatni, de kiírja a telepítő hogy mivel fut az x server ezért nem tud telepíteni x server alá drivert.
Hogy tudok kilépni az x serverből, hogy telepítsem? Az ask ubuntu-n lévő módszer (alt+printscreen+k nem működött). -
Most kaptam el megint a gépet, lecsekkoltam a parancsot amit mondtál és szerintem nem lett jó a végeredmény, ezt az üzenetet adja az általad írt parancs:
[ 165.168083] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA GPU at PCI:1:0:0. Please
[ 165.168123] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.
A Please után nincs semmi, így van az egész ahogy van.
Most mit csináljak hogy működjön az a driver?
-
Ilyenem nincs, csak olyan, hogy Frissítéskezelő. Azon belül ha a Beállításra kattintok akkor van egy Egyéb szoftver. De ez az ablak sem úgy néz ki mint ahogy te mutatod:
Illetve még a Rendszerbeállítások alatt van egy ilyen, hogy További illesztőprogramok, ott csak az jött ki, amit telepítésnél eleve feltett a wifihez:
-
Lenovo G580
Tegnapelőtt tettem fel a rendszert, vadi új a gép is és a renszer is.
Itt van amit eddig próbáltam, egyik sem működött:
http://www.noobslab.com/2012/06/nvidia-drivers-collection-for.html
sudo apt-add-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-currenthttp://askubuntu.com/questions/152808/nvidia-gforce-610m-drivers
sudo apt-get purge nvidia-current
sudo add-apt-repository ppa:bumblebee/stable
sudo apt-get update && sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidiahttps://wiki.ubuntu.com/Bumblebee
sudo add-apt-repository ppa:bumblebee/stable
sudo apt-get update
Install Bumblebee using the default proprietary nvidia driver:sudo apt-get install bumblebee virtualgl linux-headers-generic
RebootMost találtam egy ilyet, ez az utolsó elképzelésem:
http://www.nvidia.com/object/unix.html
Jó kérdés, hogy ezek közül mit kellene választanom.
A tippem szerint a jó megoldás: Linux x86_64/AMD64/EM64T64 bites ubuntu van fent.
Ennek a leírásában ott van az én 610-m-mem. Kérdés hogy ez jó választás-e.
Köszi hogy foglalkozol a problémámmal.
-
Segítséget szeretnék kérni.
Nvidia geforce 610m videokártya van a laptopban. Próbáltam telepíteni hozzá drivert (azt írja ki a rendszerbeállításoknál, hogy ismeretlen, gondolom valami generic vga driverrel megy).
Amit ezen az oldalon írtak, azt próbáltam:
http://askubuntu.com/questions/152808/nvidia-gforce-610m-driversvagyis: sudo apt-get install nvidia-current
Megcsináltam utána a restartot de nem jelenik meg a driver sehol a Rendszerbeállításokban, még a "További illesztőprogramok" és a "Részletek" alatt se. Pedig a terminálablakban kiadott parancs után minden hibaüzenet nélkül lement.
Mit kellene csinálnom hogy működjön a vga driver?
-
Srácok most vettünk új gépet a páromnak és nem járt hozzá windows, azt mondtam hogy ideiglenesen az ubuntut teszem fel, addig kihúzzuk míg nem veszünk windowst. Pár óra használat után (még oda se adtam neki a gépet, én nyúzom
) állatira megtetszett az ubuntu és szerintem nem lesz itt semmilyen windows.
Ettől a boot időtől egyszerűen leesett az állam. Csak nézek a sokadik indítás után is, hogy ez ugye valami vicc... SSD vagy egyéb ilyen úri huncutság nincs benne semmi egyébként.
Régebben sokat játszogattam linuxszal (érteni hozzá nem sikerült, odáig nem jutottam el) kezdve az első chip cd-n megjelent slackware-rel, de ennyire jó, ilyen gördülékeny, összerakott jó kis cuccot még nem láttam. Ha nem lennék az irodai laptopomon a jogtár miatt windowshoz kötve, lehet hogy repülne róla pedig semmi bajom vele, de hogy ez mennyivel kulturáltabb (felépítés, frissítések, gyorsaság) azt nehéz elmondani.
Ja hozzáteszem az én laptopom erősebb mint ez, mégis mellbevágó a rendszer sebességkülönbsége az ubuntu javára. Boot-tól kezdve programindításig minden. Mintha várná az ember hogy hol a kandi kamera.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen,
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged