- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Megérkezett Európába a Moto G55 5G és Moto G35 5G
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jamboo529
senior tag
válasz
#40553216 #13171 üzenetére
Wifi nem rejett. Ahogy korábban is írtam a környéken a win 7 alatt ugyanaz a laptop talál vagy 30 wifi jelet, amiből kb 5-6 fullos (gondolom közvetlen szomszédok). Ezzel szemben az Ubuntu, meg a Mint is csak 1 jelet talált össz-vissz, ami egyébként a win 7 alatt fullos volt, a linuxok alatt meg éppen, hogy látszott.
Viszont mivel talált jelet, ebből gondoltam, hogy magát az eszközt felismerte. Még keresem az okát, csak nem volt sok időm a hétvégén.Még 1 kérdés így a 2 OS-sel kapcsolatban. Melyiknek van nagyobb erőforrás igénye? Az Ubuntura tippelnék, a Mint-el szemben. Jól látom?
-
Jamboo529
senior tag
válasz
#40553216 #13169 üzenetére
A gondom az, hogy elvileg felismerte a wifit, mert ugye jelenik meg az elérhető hálózatok között valami, ahova kapcsolódhatok, de a saját wifimhez nem tudok kapcsolódni, mert egyrészt nem látja a listában, másrészt ha manuálisan akarom neki megadni, akkor sem találja.
Úgy tudnám elképzelni, mintha ólomba csomagoltam volna a laptopot, és nem találna elég jelet a wifi.
A kábeles résszel meg nem igazán tudok mit kezdeni mert a router mind a 4 portja foglalt, és nincs fél éve, hogysikerült véglegesen behúzgálni a kábeleket a bútorok mögé, meg a falba. Nem igazán fogom szétszedni. Még kínlódok kicsit vele. (Egyébként meg ha majd az ő gépükre teszem, az asztali és ott kábelesen kapcsolódik a netre) -
Jamboo529
senior tag
válasz
#40553216 #13166 üzenetére
Már elkéstél. Azóta töröltem a pendriveról az ubuntut. Megcsináltam a linux mint-es verziót is bootolhatóra.
Hát valamiért ez jobban tetszett.
Pár dolog amit kérdeznék még:
Ugye perzisztens módban, csak USB-ről néztem meg, milyen a két OS. Mindekettőnél hasonló problémákat tapasztaltam a kb 10 perces próba alatt.
1. A touchpaddal az egér kurzorja valami iszonyat gyors volt, holott a settingsben minimumon van.
2. Netre nem tudtam felmenni wifin. Itt a környékemen van kb 30-40 wifi jel, abból kb 5-6 ami fullos (egyik az enyém). Ezzel szemben mindkét linux összesen 1 jelet (ugyanazt) talált meg, a szomszédé, de azt is csak 1-2 erősséggel. (win alatt max)
Jól sejtem, hogy a driverek itt sincsenek feltelepedve magutól? és nekem kell feltelepíteni? -
Jamboo529
senior tag
válasz
vgyuri #13151 üzenetére
Kösz a segítséget!
Hosszas kínlódás után rájöttem, íme a megoldás Lenovo G580 tulajoknak, ha nem sikerülne USB-ről bootolni.
- A legfontosabb, hogy a pendrive-ot csak a töltő csatlakozó melletti USB2 portba lehet dugni. Az USB3 portok esetében nem tudsz bootolni pendrive-ról. Legyen abba (USB2) a csatlakozóba dugva a pendrive mikor ki van kapcsolva a laptop.- A laptop indításkor lépj be F2 vel a BIOS-ba. Legyen enabled-re téve az USB Legacy, valamint a BOOT UEFI. Változó, hogy melyik BIOS-ban hol van, de megtalálható mindegyikben.
- Ha ez megvan, akkor már látnod kell az USB bootolási lehetőséget, és kiválaszthatod elsődlegesnek! Save settings and exit.
Így már menni fog.
Nekem is sikerült, az Ubuntut már kipróbáltam. Az első benyomásom az, hogy inkább néz ki egy medialejátszó, vagy NAS menüjének, mint egy komoly OS-nek.
Viszont tetszik az egyszerűsége.
Szerintem az ősök is meg fogják szokni. Pont az a jó benne, hogy ami nekik kell, az kéznél van, a többihez meg ne nyúljanak.Most fog következni a Petra Mint Cinnamon. Vagy mi a bánat.
-
Jamboo529
senior tag
válasz
FіkuszKukіsz #13144 üzenetére
Az a baj, hogy nincs olyan opcióm, hogy secure boot. Találtam pár fórumbejegyzést arról, hogy ha admin passwordot beállítok, akkor megjelenik, de úgy sem volt jó.
Ha be van dugva indításkor a pendrive, akkor azt mindenképpen jeleznie kell a boot eszközök között, attól függetlenül, hogy van-e rajta valami?
Jól gondolom, ugye? -
Jamboo529
senior tag
válasz
joecontra #13142 üzenetére
A pendrive jó! Bootoláskor ha belépek a bios-ba nem adja be a bootolható eszközök között a pendriveot.
Egyszerűen nincs. Csak a HDD, DVD meghajtó, és valami atheros lan boot opciók sorrendjét lehet cserélgetni.
Meg enabled/disabledre lehet tenni valami UEFI boot lehetőséget. próbáltam minden módon, sosem adta fel az USB-t, mint lehetőséget. Olyan képeket találtam neten a Bios-ról, ami nem is hasonlít az enyémhez. Pedig ugyanaz a modell. -
Jamboo529
senior tag
Köszi mindkettőtöknek a segítésget. Kiválasztottam a legelső progit (lili), szépen megcsináltam a pendriveot, ráadásul 2gb perzisztens módban.
Majd másfél óra BIOS állítgatás és fórum olvasás után feladtam a dolgot, mert nagyon úgy néz ki, hogy a lenovo g580 laptopomat nem lehet USB-ről beizzítani.
Így jártam.
Majd ha anyáméknál járok, és eszembe lesz, kipróbálom az ő gépükön, mit tud ez a pendriveos ubuntu. -
Jamboo529
senior tag
Köszi mindenkinek a segítő hozzászólásokat.
Van jó pendrive-om, sebességgel szerintem nem lesz gond.
Hétvégén saját laptomon ki fogom próbálgatni ezeket live módban, mert úgy látom a puding próbája....
Gondolom találok bőven leírást arról, hogyan kell pendriveról indítani. Ha mégis elakadok majd jelentkezem.
Utána kell még olvasnom ennek a Unity-nek meg a fahéjjas Linux Mint-nek! (apropó miért van az, hogy itt mindent kajáról neveznek el?)
Szerk.:
Van egy olyan érzésem, hogy hamar hozzá fognak szokni bármelyikhez, ha minden be van állítva, és a szükséges ikonokat kipakolom az asztalra! Lehet a végén még én is megkedvelem.
-
Jamboo529
senior tag
válasz
FіkuszKukіsz #13129 üzenetére
Köszi mindenkinek a válaszokat.
A kérdés már csak az, hogy melyik linux menjen fel rá?
A Lubuntu, vagy esetleg megbírkózik az Ubuntuval is?
Vagy szedjem le mindkettőt, írjam ki és próbáljam ki live cd módban őket?
A sebesség live módban kb. annyi lesz, mintha telepítettem volna a gépre (addig nem akarom legyalulni, amíg nincs meg bennem az az érzés, hogy "na most lesz jó!"), vagy a telepített verzió jóval gyorsabb a CD-snél? -
Jamboo529
senior tag
válasz
Jamboo529 #13113 üzenetére
Nos, ahogy ígértem íme a konfig. Emlékeim erősen megkophattak, mert ahogy látom AMD proci van benne.
Számítógép típusa ACPI egyprocesszoros PC
Operációs rendszer Microsoft Windows XP Professional
CPU típusa AMD Athlon XP, 2000 MHz (15 x 133) 2400+
Alaplap neve MSI KT3V (MS-6712) (6 PCI, 1 AGP, 3 DIMM, Audio)
Alaplapi lapkakészlet VIA VT8367 Apollo KT333CF
Rendszermemória 1024 MB (DDR SDRAM)
BIOS típusa AMI (07/28/04)
Videokártya ATI Radeon 9600/9550/X1050 Series (128 MB)
Hangkártya Realtek ALC650 @ VIA AC'97 Enhanced Audio Controller
Lemezes meghajtó SAMSUNG SP0812N (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)
Lemezes meghajtó WDC WD2500AAJB-00J3A0 (232 GB, IDE)
Optikai meghajtó HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B
Hálózati kártya Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC (192.168.1.101)
Nyomtató HP Deskjet F2100 series
USB eszköz Delux PC CameraAdott tehát a korábbi hozzászólásomban feltett kérdések sora:
Feltehető-e erre a konfigra a Lubuntu, esetleg milyen más OS-t ajánlanátok?
Lehet-e olyan progikat rávarázsolni, mint teamviewer, skype?
A fenti hardverekhez van-e megfelelő driver, esetleg ki tudom valahol keresgetni (főként a vid kari, nyomtató és a webcam érdekelne)?
Netalán egy neten elérhető online demó, amin én is megismerkedhetek a rendszerrel?
Apropó még 1 kérdés: játékot lehet telepíteni ugyanúgy, vagy csak néhány van lefordítva erre az op rendszerre? -
Jamboo529
senior tag
Kedves Ubuntus Guruk!
Először is BÚÉK mindenkinek. Másodszor lenne egy kérdésem. Legelső pentium gépem még mai napig működik szüleim szolgálatában, de már sokadszorra kellene rajta újra húznom az XP-t, mert teleszemetelődik, és iszonyat lassú lesz.
Egyik kollégám tanácsára elkezdtem bújni a netet esetleges más OS-ek után, hogy hátha azzal jobb lesz.
Így jutottam el ide, és a Lubuntuhoz.
Este ha távsegítséggel elérem a gépet tudok róla pontos infót adni (talán valami celeron proci, kb 1gb ram, ati 9600 GT vid. kari, IDE vinyó).
Majd az lenne a kérdésem, hogy fel lehet-e tenni rá az említett OS-t?
Mennyivel másabb az XP-hez képest a használata, meg lehet-e tanítani nekik? (Nem PC-guruk.)
Mivel viszonylag messze laknak, távsegítséggel tudok-e rajtuk segíteni ha valami gond lesz (pl. teamviewer)?
Amihez szükségük lenne : word, excel,pdf olvasás,zene, film, netezés, skypeolás, torrent.
Mivel szinte semmit nem (TP-link 1043, NSA310, valamint egy WDTV live készüléket okosítottam fel, valamint nyúlkáltam bele a dolgokba) értek a linuxhoz/ubuntuhoz remélem ide fordulhatok majd segítségért, ha rászánom magam a telepítésre.Este, ha el nem felejtem jelentkezem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy A34 5G 128GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest