- Mobil flották
- iPhone topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
petir
senior tag
válasz
growler #34270 üzenetére
(#34270) growler
Igazából az utolsó frissítés óta bejött egy hiba. 0-24-be megy a gép illetve menne...mert van mikor leülök elé és semmi fekete kép fogad a gép megy de kép nincs. Ez mondjuk 20ból 1szer. De ezen kívül megy teszi a dolgát.(#34271) lev258
O.K. nem szűnt meg csak van új verzió meg egy kis piros háromszögem - ami zavar
Valóban naprakész a rendszer. -
petir
senior tag
Sziasztok
Nem vagyok nagy Linux guru de MATE-et pont nekem találták ki évek óta használom a kis öreg vasamon egy SSD-vel szuperül. Ma viszont egy kis piros háromszög ( lásd lent óra mellett ) jelent meg és üzenet , hogy megszűnt a támogatás.
Ez egy egyszerű update-tel orvosolható ? Szóval simán frissíthetem magam 18.04-re? Vagy lesz valami gikszer ami majd némi kudarc elé állít ?
-
petir
senior tag
Maradnék az Ubuntunal ha ugy van jelenlegi ket gepemen Mateet hasznalok.
A T610-es 2magos procit foglal magában 1.65Ghz magonkent. ( talan i3 ? nem vagyok benne biztos )
Van benne 16GB-os SSD lapka meg begyűrtem mellé egy 1TB-os HDD-t.
+van benne 4 GB RAM-om.Amugy jelenleg egy Xpenology fut rajta csak van egy kis bajom. A DLNA-an lejatszott film neha ugy dont megakad ezen en kivagyok...
Ezert szeretnem a kovetkezot:
UbuntuMate felrak az SSD-re. Display porton osszekot a tv-vel. Egy letoltokliens + VLC es nem erdekel senki es semmi. Lejatszom siman ugy tuti nem akad meg.
Kerdes , hogy erre a hardverre a mate es amit szeretnek eleg e ?
Vagy van valakinek valami más javaslata esetleg a "problémára"?Meghallgatok bármit
-
petir
senior tag
Erre valaki ? Vagy senki nem használja ilyen gepen ?
-
petir
senior tag
Sziasztok,
Érdeklődni szeretnék futtat e valaki ubuntut esetleg ubuntu mate-et HP T610-es vékonykliensen ?
Lenne benne egy ssd es egy 1 tbos hdd.Jelenleg van egy miniITX-em sokkal jobb hardverrel DE a hangja miatt muszaj vagyok cserelni.
Ha a csere megvalósul OS-t kell válasszak. Most az ITX-en egy XPenology fut de gondolkozom , hogy egy Ubuntut feltegyek. Igazabol , letoltesre kell aztan film nezesre. Mondjuk egy samba file megosztastol meg lehet virulna a fejem.
Osszesgeben a kerdesem hasznal e valaki a fent emlitett geppel ubuntut es mi a tapasztalata?
Esetleg maradjak a régi OS-nél?Elöre is köszönöm a segitseget!
-
petir
senior tag
Sziasztok,
(#31295) lev258
Igen a böngészőkben megszünt pedig a CIB oldalán is még úgy írják HA támogatja a böngésző... Ahogy Sonja írta le kell tölteni egy jnlp kiterjesztésű filet és azt futtatva lehet belépni.
Ami furcsa , hogy amit írtál OpenJDK-t szoftverközpontból telepítettem de nem tetszett neki viszont mivel utána is olvastam és olvastam IcedTea-ról azt telepítettem - így sikerült futtatni a letöltött filet. Viszont az IcedTea feltette az OpenJDK-at a 8-as verziójút amit amúgy meg simán keresésre nem dobott ki. - Lényeg , hogy megy. - Köszönöm!(#31297) sonar
Köszönöm , de ha jól látom itt már tárolóból van macerálva - ennyire én még nem vagyok benne a linuxban - sajnos. Elméletileg ha a leírásod simán terminálba másolom akkor fel tudnám telepíteni ? -
petir
senior tag
Sziasztok ,
Segítséget szeretnék kérni. Szükségem van JAVA-ra. Két szempontból is. Az egyik CIB webbank mivel náluk ez JAVA alapokon működik. A másik kicsit előre gondolkodom adóbevallás ( NAV ) oda is szükség lesz igaz majd csak jövőre
.
Nem olyan rég óta tértem át linuxra Ubuntu MATE 16.04-est használok mind laptopon mind asztalin.
Szoftverközpontban találtam JAVA-t meg kicsit olvasgattam is de azért megerősítést szeretnék kérni.Melyiket javasoljátok telepíteni ? Melyik működik jobban?
Köszönöm előre is a segítséget!
-
petir
senior tag
válasz
ubyegon2 #30386 üzenetére
Szia ubyegon2
Pedig írtam az okokat szerintem logikusak is. Nagyobb felhasználói kör szerintem nagyobb támogatottság is gyorsabb megoldások és amit írtál magad is többet fogok tudni és tanulok is vele.
Amúgy fent a rendszer FÉLIG
Bocsássatok meg ezt ki kell írjam magamból ugye innen onnan összeszedett gépezet és délelőtt szembesültem vele , hogy az ASUS lap bizony a jelenlegi házba nem fog belemennide nem érdekelt az SSD-t bedobtam a régi gépbe és már települt is az ubuntum
Szóval fent a rendszer, hát villámgyors még ezen a régi gépen is kb 8mp alatt bejelentkezési ablak fogad, ami minten volt minden feltelepíthető volt és működik is - megvolt az ismerkedés és összeségében azt mondom tetszik! Egyetlen egy hiányzó pont van jelenleg a "Start menü" tetjén lévő keresés mező - azert szerettem a mint alatt mert nem kellett végigbogarászni az egész menüt hanem pl beírtam , hogy tea - akkor már ki is dobta team viewer ikonját. Ilyen van ubuntuban ? Ha igen merre találom?
Az SSD témakörre visszakanyarodva - a telepítésnél valóban semmilyen problémába nem ütköztem, könnyen particionáltam minden rendben volt. Viszont kérdésem akad bőven és ha már így felajánlottad akkor fel is teszem!
Mint írtam nem vagyok nagy guru így kérdésem biztosan amatőr lesz.
A SSD fajtája vagy inkább típusa : Kingston 120GB SUV400S37/120G
SWAP-ot használok és az SSD-n van 5 GB a mérete - Mi az swappines? Hogy tudom kisebbre állítani?Miért lesz jó nekem ha kisebb?
Olvastam ezt trimet több helyen és , hogy futtatni kell hetente mert az jó nekem - de pontosan mi ez ? Hogy fogom futtatni ? Hol ütemezem?Kb ennyi jutott eszembe ! Köszönöm a segítséget!
-
petir
senior tag
válasz
lev258 #30362 üzenetére
Okés meggyőztetek mindenrol ! Koszonom a segitseget ! Holnap osszerakom a gepet aztan biztos jelentkezem majd mert tuti lesz hasfajasom . Aztan hasznalom es meglatom , hogy tetszik. A legrosszabb esetben visszaterek Mint-re.
Meg egy kerdes eszembe jutott ugye most ssd-re fog telepedni. Jelenleg a Mintem igy nez ki
50GB /
5 GB SWAP
245 GB /home -ra csatolvaAz SSD 120 GB , hogy erdemes elosztanom ?
-
petir
senior tag
-
petir
senior tag
Sziasztok
A miert valtokra a valaszom:
Olvastam osszefoglalot es tetszik nagyon a rendszer a leirtak alapjan a grafikus felulet is meggyozott es ha mar telpiteni kell gondoltam egy kerdest meger. Ezen kivul meg azt latom bar javitsatok ki ha nem de az ubuntunak nagyobb a felhasznaloi kore mint-nek. Ebbol azt a kovetkeztetest vonom le , hogy gyorsbb problemamegoldas nagyobb tamogatottsag stb.Szoval osszesegeben akkor egy Ubuntu MATE 64bit-es telepitot toltsek es ez mehet fel ?
Most olvastam rendszerkovetelmenyt 3GB felett tenyleg 64bitet ajanl. Swapot en minden rendszer eseten csinalok most is van 5 GB azon ne muljon semmi. Amiert kicsit aggodok , hogy az a 3 GB eleg lesz e majd. -
petir
senior tag
Sziasztok
Egy kis segitséget szeretnék kérni , illetve véleményetekre vagyok kiváncsi. Alapvetően "windowsuser" vagyok DE évek óta használok linuxot tobb neha kevesebb sikerrel de igyekszem megoldani mindent irodai gepemen es laptopomon is jelenleg LinuxMint van - imádom szeretem ! Viszont az irodai vasam kicsit modousul hardver ugyileg es arra gondoltam valtanek Ubuntura. Csak sok bennem a kerdojel mint "windowsuser" beskatulyázom én sajat magam
nem kell nektek
az a rohadt start menu
mint alatt ugye ott van ahogy neztem ubuntuba ez felul van lehet őt mozgatni ? Illetve megoldhato , hogy hasonlo legyen mint mint alatt ?
Mire kell keszulnom mennyiben lesz más a Mintnél ? Lesz e olyan dolog amitol meg kell valnom esetleg ?A hardver - Asus P6T lap egy i7es procival 3 GB DDR memoriaval egy nvidida gt710es vga kartyaval es egy 120gb ssdvel. Meg lesz egy 300GB sata vinyo benne.
Milyen verziot ajánlotok ? Mehet 64 bit vagy 32 ? Igazabol en a leghosszabb tamogatottsagura szavaznek / nem vagyok az a kethetente ujratelepitos fajta /
Koszonom elore is aki segit !
-
petir
senior tag
Sziasztok!
Egy kis segitseget szeretnek kerni. Használok linuxot de valahol kezdo szinten vagyok. Laptop-on mintem van illetve van egy kis itx gepem amire szeretnek egy ubuntut feltenni amolyan NAS funkciokkal szeretnem felvertezni. ( torrent,webserver,ftp server , samba ) letezik erre egy atfogo megoldas ugye a webmin. Tudom ez igy mar szerver felé hajaz...de maradnek a desktopnal. Telepitett mar valaki desktop alatt webmint ? Vagy jobban jarok ha csak mint modul felteszem?
Segitsegetek szeretnem kerni aki kicsit otthon van a temaban. Akar privatban , hogy ne legyen szetoffolva a topik a hulyesegemmel
Koszonom elore is !!!
-
petir
senior tag
válasz
stopperos #10904 üzenetére
azaz csak nem ugrott be
de az mitől fizetős vagy miben más mint a kézi illetve automatikus (letölt és telepít) - nem mintha igényem lenne rá csak telepítéskor feltűnt...
kicsit off:
feljebb már írtam a storym , hogy kerültem ide a routerről leszedett vinyo került a gépbe képzeljétek bad sectoros a vinyo felment gond nelkül a linux majd első inditásnál nem a login képernyő fogadott hanem egy hibaüzenet ami annyiban nyilvánult meg , hogy (initramfs) fogadott itt parancsot elfogadott de tovabb nem lépett némi utánolvasas utan rajottem hogy a hibás telepítés illetve merevlemezhiba lehet az oka a dolognak !
Gyorsan egy Hiren's boot usbre hát igaz volt a dolog bad sector elvileg javitva msot majd jön az install és reménykedem hogy sikeres a javítás bár sokat nem adok neki de mindegy fontos adat nem lesz rajta 5 éves 2,5" samsung vinyo 0-24be ment kapott nem keveset ... -
petir
senior tag
Sziasztok!
Ubuntu szerver telepítésénél ha nincs net-re kötve a gép akkor a frissítéseket mikor fogja leszedni ?
Az első netre csatlakozásnál vagy futtatni kell majd ipkg update majd upgrade-et ?Másik kérdésem szerver telepítésnél , felajánlja , hogy szeretném frissiteni kézi automatikus illetve egy harmadikat itt melyiket érdemes választani?
-
petir
senior tag
válasz
God Vazzeg #10849 üzenetére
/home tartalmazza a samba , torrent , webszerver mappait?
vagy lehet azt is hogy a felcsatolt adat meghajtón majd létrehozok egy downloads mappat és oda töltök? Igazából annak lenne a legnagyobb szerepe, letöltés! és akkor a sambanak meg a www-nek , ftp-nek megmarad a 100 GB ?
Ahh kicsit fura nekem ez a 4 particiós dolog , értem a lényegét csak a megvalósításban látok problémát, de végülis módosítható ez később is bár 500 giga formázása nem 5 perc
-
petir
senior tag
válasz
God Vazzeg #10846 üzenetére
Hát itt igazából 931,5 GB-ról beszélünk akkora a vinyo ha levesszük a két említett partició méretét ( 60GB ) akkor ott a nyakamon ~ 830 GB. Ami jelen felállás szerint az egész /home lenne - és azt tanácsolod, hogy hagyjak a /home-nak is particiót és az adatok legyenek teljesen külön a rendszertől? De így akkor már 4 particióm lesz , nem ? A /home-nak mennyit lenne érdemes hagyni?
Amúgy sejtem mit szeretnél javasolni ,a /home-ba felcsatolt particiónak hála az adataim teljesen függetlenek lesznek a rendszertől. Ami lényegében nem hülyeség! Csak mivel mivel nem vagyok egy linux guru nem szeretném a kernel héjáig ásni magam
Mondjuk egy meghajtófelcsatolást talán még megoldok .
Remélem most nem írtam ezzel hülyeséget szóval mit tanácsolsz milyen arányba kéne osztanom ha e mellett döntök
---
hd sajnos nincs saját tapasztalat csak másokra hagyatkozom, nekik ment! Inkább jövőre tekintek előre!
-
petir
senior tag
válasz
God Vazzeg #10844 üzenetére
Szia God Vazzeg!
Akkor ahogy Te is javasoltad meg én is írtam már feljebb nem ezen fogok sporolni, mert nem akarok abba a hibába esni , ha akkor 10 GB-al nagyobb particiót csinálok akkor most....
Memória 4 GB van tehát az egyértelmű itt még a kérdés a fentmaradó hely, most jelenleg egyben van amúgy, nincs felosztva.
Úgy gondolom akkor , hogy a rendszer kap 50GB-ot, 10GB-ot a swap és akkor bőkezű voltam
Viszont a fentmaradó résszel nem szórakozom egyben hagyom!
Windows nem lesz a gépen csak az ubuntu server , úgyhogy a partició ext4 lesz! Most is az amúgy , lényeg hogy windows kliensről elérjem! De ez most is működik
Egy dolgot nem tudok még a Samsung tévék tudnak lejátszani hálózati mappából , a routeren keresztül működik DLNA támogatás , hogy ez működni fog vajon ezután is ? ( jó lenne )
Köszönöm a segítséget !!
-
petir
senior tag
válasz
#40553216 #10739 üzenetére
Köszönöm a tippeket , átnéztem a lehetőségeket ISP-ről hallottam de igazából nem hostingot akarok csinálni úgyhogy nem ez lesz az én alkalmazásom ahogy a Zentyal sem elég meggyőző volt de nem billentem át felé , úgyhogy maradok a webmin-nél bízom benne jó döntés lesz
32 bit 64 bit kérdésben nem lettem túl okosabb bár mintha a válaszok döntő többsége a 64 bit felé húzott volna úgyhogy azt fogom telepíteni - remélem barátok leszünk
Még egy kérdésben szeretnék segítséget kérni ITX révén 1 db merevlemez lesz benne 1TB-os !
Particionálásban mit tanácsoltok nyilván 3 rész lesz rendszer swap és maga az adatok particója nem sajnálom a helyet a rendszertől hallottam róla hogy frissítéseknél a rendszerre tölt szóval kell neki hely de mégis mennyi ? Írna hogy szaki egy arányt GB-banKöszönöm!
-
petir
senior tag
válasz
Ablakos #10735 üzenetére
Szia Ablakos!
Hát akkor nagyjából hasonló a cipőnk
hálózat felépítésben router (tomato ) hálózat és rajta otthoni gépek + egy szerver!
Webminhez nem helyi gepet hasznalom hanem tavolról "menedzselem" ( azt a k**va
) szóval minden bongeszőn keresztül csinalok. Esetleges fileművelet pedig ssh-n szinten tavolról egy mc-vel ha épp szükséges!
-
petir
senior tag
válasz
Ablakos #10732 üzenetére
Huhh Szia végre egy "szerver testvér"
Igazából nekem is nagyon szimpatikus a webmin csak kíváncsi voltam létezik e más alternativa a linuxban erre? Fizetős annyira nem érdekel
Ha már linux pont ez e lényeg , hogy ingyenesen jogtisztán
Mivel ugye pendriveról futok ezért ideiglenes a rendszer...bele szaladok pár kérdésbe!
Jelenleg 12.04-es van fent hosszabb támogatottság miatt ezt gondolom véglegesnek is - Mi véleményed ?
4GB RAM van a gépbe felvetődött itt érdemes a 64bit mert kezelni tudja de későbbiekben okozhat álmatlan órákatMit javasolsz ezzel kapcsolatban jó a 32 bites is vagy maradjak a 64 bitesnél?
Még mindig kérdés számomra , hogy desktop or szerver ? Nem idegenkedek a parancssortól tehát nincs vele semmi problémám csak szükségem van e rá?
Igazából amit én szeretnék ( FTP , Webszerver , VPN (bár ezt a router továbbra is ellátja ) , Torrent , SSH - értsd távoli elérés teljes merevlemezre pl mc-vel , esetleg mail de nem ragaszkodom hozzá ) több emberrel beszéltem igazából persze nekem kell dönteni de érdekel minden véleményMegmondom őszintén én se rendelkezem gigantikus linux tudással eddig egy router(linux alapú [ tomato ]) szolgálta ki ezeket a szolgáltatások most úgy gpndoltam kicsit erősebb alapokra teszem a dolgot építettem egy ITX gépet és ezen fut egy ubuntu szerver - egyenlőre full teszt üzemben még pendriveról mert a routeren van az 1TB-os vinyo és erős backup-ba vagyok mentés után megkapja az ITX a merevlemezt és persze a végleges linuxot is.
-
petir
senior tag
Sziasztok!
Haat ahogy latom mindenki fokent desktop ubuntutzik szervert nem igen hasznal de azert meg egy kerdest csatolok az elozohoz webmin-nel kapcsolatban van valakinek esetleg tapasztalata? illetve webminen kivul letezik e barmilyen hasonlo alkalmazas ami ezeket az opciokat ellatja stabilan?
-
petir
senior tag
Sziasztok!
Használ valaki Ubuntu server 12.04 -est kis ITX gépen esetleg ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- Apple iPad Air 4 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged